2021-09-28 27 瀏覽
今日同小朋友上完游水塘,又去觀塘裕民坊食十二味,之前食過招牌酸菜魚、水煮牛肉、辣香鍋等辣川菜,今次有小朋友,所以叫左幾樣唔辣的菜式,但原來都好好味,亦小朋友食到津津有味。川式口水雞,叫左小辣,小朋友也食到,好微既辣,主要係濃厚的麻香味,啖啖雞肉又滑又嫩,再來一個蔥油伴麵,唔好單看賣相咩餡料都冇,就咁食已經好好味,麵質彈牙,蔥油味超香,令人想一口食曬整碟麵,最後係不辣的川香回鍋肉,好辣的朋友可以選擇不同辣度,但唔辣也好有鑊氣,大量的青蔥伴炒,好清新嫩口的蔥斷,夾住一片片薄切的腩肉,好好味,兩玩飯都唔夠食
2021-09-27 41 瀏覽
十二味觀塘既裕民坊新開咗好多唔同嘅餐廳,十二味就係其中一間,喺香港已經係唔同地方有分店。呢間個地方幾大,座位之間都有空位,坐得舒服。見到比較出名嘅就係酸菜魚同川菜,門口外面淨係擺咗午市餐牌,睇落幾抵食,~$50至$60已經。晚市嘅話就係自己scan QR code喺手機入面睇同落單,個過程都算幾方便,而且員工嘅服務態度都唔錯。食物選擇唔算好多,不過就好啱鍾意食辣嘅人,大部份食物都可以揀辣度。。水煮牛肉(HKD148) 一上菜見到個賣相都幾吸引,上面見到牛肉同一層辣油之外,仲有好多好多既辣椒同芝麻,聞到已經覺得好辣同好香,好彩只係揀咗小辣。撈一撈個底仲有啲芽菜、青瓜,當然唔少得寬粉。呢幾款配料都比較吸味,一開始食啱啱好,如果放陣先食既會有啲咸。啲牛肉份量多同埋夠嫩,唔會爛同鞋。。乾煸四季豆 (HKD68) 四季豆唔硬,有少少爽口,食落口感啱啱好。加咗欖菜花椒同肉碎去炒,所以辣中帶少少麻,會越食越想食,停唔到咁。呢款仲要唔咸,唔配飯就咁食都得。。川香回鍋肉 (HKD98) 用咗好多既蔥同紅椒同青椒去炒豬腩片,算係有肥有瘦,食落幾香口,啲蔥都炒得好香,如果鐘意食蔥既都可以食埋佢。。紅糖糍杷
十二味

紅糖糍杷 (HKD48) 當然要食埋甜品啦最後,係冰粉同呢個中間揀,因為呢款比較方便share。糍杷有8舊,係連埋紅糖同黃豆粉一齊上,紅糖同黃豆粉既味道同糍杷又幾夾,甜甜地又有咬口。

人均: $100-$200
📍觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓308號舖
2021-09-08
2021-09-26 46 瀏覽
裕民坊YM2 開左後係觀塘又多左食野的地方啦~十二味係觀廣都開左分店😋多一個酸菜魚的選擇🐟我地book左8點鐘,來到時都爆晒來到當然二話不說先點酸菜魚小辣🌶️加闊粉😄下次可以唔駛加闊粉😚要早d叫~因為隔離台830 左右想叫要賣晒了🥺所以唔好等啦再來一個麻辣辣子雞🐔炒得好乾身~係川菜風味~青椒仲有麻的感覺~岩晒愛麻人士😋岩晒我口味炒土豆絲🥔如再右多d蒜蓉會更加惹味~下次再來試其他小炒~
炒土豆絲🥔如再右多d蒜蓉會更加惹味~
下次再來試其他小炒~

2021-09-25 26 瀏覽
觀塘新地標 裕民坊ym2, 最近都非常熱鬧, 雖然抽唔中單位😆😆,但係都嚟睇一睇, 參觀下附近環境, 為下一次中獎做好準備😂😂。 中秋節商場裝飾非常漂亮, 擺放了各式各樣傳統燈籠, 楊桃、小白兔、金魚、 星星月亮, 閃閃生輝 最啱拍照打卡。三樓平台花園 餐廳嘅集中地, 在平台花園散步的時候,已經聞到陣陣辣味, 甚為吸引。 原來這裏 也有專門吃酸菜魚及水煮菜式的 十二味。 幸好時間尚早 沒有book 位的情況下, 只需等大約十分鐘就可以入座。 餐廳地方寬敞, 舒適乾淨。點了水煮牛肉和大盤菜花。水煮牛肉, 充滿大量辣椒和花椒, 寬粉煙煙靭靭吸收大量辣汁精華, 牛肉份量也不少 ,而且香香辣辣。 大盤菜花 爽口香甜, 配上鹹肉味道啱啱好。 菜花的香甜味道正好中和刺激的水煮牛肉, 吃一點水煮牛肉又吃一點菜花, 就是最好的配搭。最後來一度紅糖糍粑, 煙韌煙韌的質感, 沾上大量紅糖, 甜美又柔軟。

點了水煮牛肉和大盤菜花。

• 水煮牛肉
2021-09-25 37 瀏覽
這間主打新派川菜的十二味愈開愈多分店,之前有到過尖沙咀的那一間,我比較喜歡觀塘這間地方比較大,環境光猛。餐廳現在用了QR自助下單,更加方便快捷。餐廳主打食香鍋,酸菜魚,一些川菜小食及小炒。兩個人點了一份經典香辣鍋,基本鍋底收費 HK$38,鍋底由十二種四川香料及醬汁煮製而成,辣度可自己選擇,另有多達五十多款的配料選擇,有丸類,肉類,蔬菜及海鮮等。我選了牛柏葉($38),年藕($28),豆皮($28),油麥菜(28)及雞翼($38)五款配菜,上枱充滿麻香味,雖然舖滿紅紅綠綠不同的辣椒,但小辣對我平時食開五小辣的人來說辣度剛好,不太嗆口,一大盤的份量足夠二人食用。怕辣的朋友可以點秘製醬香鍋。另外再點了蔥油拌麵,$38 這個價錢頗為抵食。食材簡單,只用了蔥油醬汁來撈麵條。麵條爽彈,每條麵條都掛上香濃的蔥油醬汁,如果可以加點蔥花點綴就更好加分了。食辣,又點少得一支啤酒。

食辣,又點少得一支啤酒。
2021-09-23
Sichuan Spicy Cuisine♨️🥢..在觀塘想吃辣嗎❓知道係新地標:裕民坊YM Mall 開左一間川菜館 十二味🥢 環境舒服又寬敞,而且新落成既商場打造得清幽又舒服,猶如置身綠油油嘅環境下吃辣🌶,很捨意。今次點選左3個餸: 川味酸菜魚🐟 $73 (肉質嫩滑) 、川式口水雞🐥 $58 (麻香帶辣)、川香回鍋肉🐽 $63 (惹味適合下飯)。份量足夠、味道不差、白飯夠大碗呢。下午套餐真係好抵食,不需加一,已經跟白飯、前菜、餐飲,轉其他特飲都好划算呢,岩晒係附近既朋友來試一試喔。..×××××ש觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓308號舖..
Sichuan Spicy Cuisine♨️🥢

今次點選左3個餸: 川味酸菜魚🐟 $73 (肉質嫩滑) 、

川式口水雞🐥 $58 (麻香帶辣)、

×××[十二味 -Twelve Flavors]×××
©觀塘協和街33號裕民坊YM² 3樓308號舖
2021-09-24 144 瀏覽
最近發現《十二味》開了很多分店,真的全港九新界都有它的蹤影,這次去了裕民坊新店,裝修都一樣很別緻,充滿中式設計風味,而且遠距離就聞到香香的川藤椒味🌶,真的讓人食慾大增😋—————————————-乾煸肥腸 中辣 $98這個價錢這個份量,絕對是良心價🤩超級大份,比手掌大很多很多,而且不只是辣椒多,肥腸也很多,兩個人都吃不完,中辣辣度剛剛好,不會辣到吃不了,肥腸外脆內軟,不會炸得很乾,洗得也非常乾淨!川式口水雞 小辣 $73十二味的辣度是香港人的辣度,我們叫了小辣,是吃得舒服的辣味,不會很辣,口水雞有花生🥜所以吃得很香口,雞很嫩滑,辣油也很香,不錯👌🏻幺妹兒冰粉 $26吃川菜後,想解辣最好就是吃冰粉,冰粉是記憶中的味道,甜甜冰冰涼涼的啫哩,有提子乾,份量也是一大碗,小朋友一定很喜歡💕————————————————環境:👅👅👅👅食物:👅👅👅👅性價:👅👅👅👅服務:👅👅👅

—————————————-

性價:👅👅👅👅
服務:👅👅👅

乾煸肥腸
2021-09-23 1679 瀏覽
觀塘裕民坊開了之後, 中午放飯時間我都很喜歡去這裏揾食🥢, 今次到三樓的十二味, 之前在其他分店食過, 很喜歡這間新派川菜。 🔸店內環境光線柔和, 座位舒適, 空間感十足。 🔸午餐價錢很抵吃,蒜泥青瓜$43、田雞麻辣香鍋$56、 酸菜魚$73、 熱情果梳打$8、 檸紅茶。😋😋😋 ▫️蒜泥青瓜🥒 ~ 大熱天時最喜歡吃涼拌小食,青瓜口感清甜爽脆, 蒜香味突出。 ▫️酸菜魚🍲~ 酸菜魚的肉質非常嫩滑, 還有我喜歡的酸菜, 越食越開胃呀! ▫️田雞麻辣香鍋🥘 ~ 滋味可口的田雞, 已經有一段時間冇食過了, 濃香入味的香鍋, 配菜有土豆片、蓮藕片、芽菜和雲耳,拌飯好正! ▫️熱情果梳打🍹 ~ 跟午餐加$8就有好大杯的熱情果梳打, 入口清新又好飲。 ▫️檸紅茶🧃 ~ 跟午餐的紙包裝飲品不用加錢,都是一個幾好的選擇。 每次食川菜都會首選十二味, 價錢相宜, 我最喜歡辣度可以選擇, 走辣亦得, 口味自己選。🥰

蒜泥青瓜

熱情果梳打

檸紅茶

2021-09-23
蒜泥青瓜
熱情果梳打
檸紅茶
  • 蒜泥青瓜$43、田雞麻辣香鍋$56、酸菜魚$73、熱情果梳打$8、檸紅茶
2021-09-22 24 瀏覽
十二味 (裕民坊YM²) (觀塘)十二味係一間食川菜既餐廳,主打各種麻辣料理,最出名就係酸魚,全部都大大份,要兩個人一起share先食得晒,見到係香港都有十幾間分店,而觀塘呢間係新分店嚟。平日7點左右已經坐滿晒。係自己scan qr code 睇menu 同落order既。上茶速度都算幾快。川香回鍋肉 小辣 $98有唔同辣度揀,我唔係好食得辣,只係揀咗小辣,食落去唔算好辣,不過有啲麻,味道係幾香,好啱用嚟送飯,不過如果就咁食就有啲鹹。肉似係豬腩片,有啲肥肉,仲有大量嘅蔥同辣椒,水煮牛肉 小辣 $148面頭有大量辣椒,如果鍾意食辣嘅朋友一定好鍾意食。都係有得揀辣度既,我哋都係揀咗小辣,一開始食嘅時候唔係好辣,但食到尾就會覺得又麻又辣🤣除咗牛肉之外,下面仲有寬粉、芽菜、青瓜等配料。牛肉嘅份量比想像中多,兩個人share都啱啱好乾煸四季豆 $68用咗欖菜肉碎炒四季豆,算係呢幾款入邊冇咁重口味嘅一道餸,都係可以自己揀辣度。份量都幾多下,落咗唔少花椒落去炒,所以成味餸都好香。紅糖糍杷 $48個人覺得呢款甜品好好食,建議後上會好啲,因為即刻炸起嘅時候食,外皮脆,而裏面係軟既 ,如果凍咗嘅話外皮就會
十二味 (裕民坊YM²) (觀塘)

川香回鍋肉 小辣 $98

水煮牛肉 小辣 $148

乾煸四季豆 $68

紅糖糍杷 $48
個人覺得呢款甜品好好食,建議後上會好啲,因為即刻炸起嘅時候食,外皮脆,而裏面係軟既 ,如果凍咗嘅話外皮就會有啲啲硬,個口感會冇咁好。糍杷可以點埋紅糖一齊食,唔會太甜,個味道好夾。

#觀塘美食 #觀塘 #川菜 #foodiehk #hkfoodie #hkfood #foodhk #food #foodie #香港美食 #美食 #食 #食べスタグラム #食好西 #topcitybiteshk #topcitybites #hkfood #hkeat #hkig #十二味
2021-09-20 47 瀏覽
麻辣香鍋係我以前係美國就超級鍾意食既麻辣菜式之一。最近發現香港越黎越多,而且quality都好高,所以今次就去左裕民坊既【十二味】試下。佢地用QR code落單,食物選擇唔係算太多,但都係非常經典既麻辣菜式。比如酸菜魚、水煮牛肉等等。我一心想食麻辣香鍋就叫左自選麻辣香鍋。佢地既菜全部都係big size,兩個人叫一份其實都好夠,加多個飯,或者再加個甜品就好夠。 自選麻辣香鍋 Base經典香辣鍋 中辣:個base個人覺得你本身正常食得辣(姐係大概譚仔1-3小辣左右),其實大辣都ok。因爲第一次食,所以先叫左中辣,其實唔算太辣,但偏鹹。所以一定要配飯! 雞軟骨:以呢個價錢分量算好多,肉骨比例不錯,脆口! 蓮藕片:爽脆入味,好有咬口! 土豆片:略嫌土豆片偏軟,個人比較鍾意食爽脆D既。 木耳:無另外D食材禁入味,但如果覺得偏鹹,其實都可以balance返。而且好爽口 寬粉:分量比較少,好吸味,但吸油都好勁 另外飲品叫左加多寶 環境會比較窄同好熱,我覺得始終食辣野,冷氣要夠先好。有D似想快D趕人走禁,呢part有待改善!

2021-09-17 65 瀏覽
看見觀塘鬧市區新開了一間大型的購物商場裕民坊, 想必會有大量美食進駐了, 所以今晚放工後便來了看看, 結果選擇了這間十二味。人見人愛酸菜魚(配粉條)點了一份小辣的酸菜魚, 配料另加了粉條增加飽肚感。大大碟的酸菜魚佔了枱面很多的空間, 泡椒份量豐富, 湯底鮮美清甜微辣, 魚片肉連魚皮吃鮮甜新鮮, 絕不是坊間有些餐廳用便宜的龍脷柳來代替, 透明的粉條口感堅韌, 掛湯力一流, 而且湯底裡面還有大量清甜翠綠的萵筍, 絕對令人吃得滿足。蔥油拌麵另外點了一份拌麵, 這碟炒得鑊氣十足, 麵條乾濕度適中, 不會黏在一起影響口感, 而且蔥油醬汁的確惹味, 遠遠已飄來陣陣香氣。百分百純椰青水這罐罐裝的椰青水, 想不到還真的挺好喝, 有清甜的椰子味但卻不會過甜過膩, 用以解辣是一流的。幺妹兒冰粉最後甜品點了一碗冰粉, 清澈透麗的透明冰粉, 光看它的外表已經覺得透心涼, 加了紅糖及提子乾大大豐富了它的味道層次感。

人見人愛酸菜魚(配粉條)

蔥油拌麵

百分百純椰青水

2021-09-16 77 瀏覽
今日收工終於有時間去行吓觀塘裕民坊新開嗰個商場,個商場就冇乜嘢閒但環境就好靚好新淨,我哋揀咗十二味食酸菜魚👍🏻而家十二味味都有好多分店,觀塘呢一間景觀好好,喺3樓平台嘅位置,望住出邊嘅花園食飯,特別賞心悅目😍人見人愛酸菜魚+小辣配粉條,食酸菜魚係必須要配粉條嘅,因為真係好啱味,份量好多,兩個人食其實都食唔晒,酸菜同埋魚片都好好食,魚片份量好多,我本身裏面都已經有雞髀菇同埋萵筍,如果兩個人食,一個酸菜魚加兩碗飯就已經夠晒飽啦👍🏻👍🏻

2021-09-16 46 瀏覽
觀塘新開了一個新商場 裕民坊,進駐了不少新餐廳,而十二味也在這𥚃開了新分店,於是和朋友來吃晚餐。餐廳環境新淨寬落,也有不少人排隊。餐廳用QR code 電話落單,簡單快捷。人見人愛酸菜魚配寬粉酸菜魚份量很大,用上很大個碟裝,一端上檯已經香氣撲鼻。魚肉嫩滑鮮甜,吸收湯底精華。湯底酸辣適中,酸菜味道濃郁,惹味可口。寬粉彈牙爽滑,還配有萵荀和辣椒等。蔥油拌麵蔥油和豉油很入味,香濃惹味,麵質爽滑彈牙,很香甜,配有炸香蒜等,惹味濃郁。幺妹冰粉冰凍可口,冰粉晶瑩剔透,彈牙滑溜,入口即溶,配有紅糖粉等,香甜美味。椰青水清甜解膩,有淡淡的椰子水味,口感清新。

人見人愛酸菜魚配寬粉

蔥油拌麵

幺妹冰粉

椰青水
清甜解膩,有淡淡的椰子水味,口感清新。
2021-09-16 33 瀏覽
好耐冇食十二味,見到分店越開越多,疫情前久唔久都會返深圳食酸菜魚,而家香港都開到成行成市。今日係觀塘分店,已經較早去7點左右,餐廳入面都已經坐滿人,要暫時門口拎飛等,不過都算快,10分鐘左右。兩人一坐低已經有目標叫咩,事原對上一次來食酸菜魚,見隔離枱叫左盆巨型辣鍋。今次決定左叫麻辣滷水香鍋$198,一上枱好震撼,而家麻香氣撲鼻,今人食欲大振,兩個人應該食唔曬。有五種材料,包括滷水豬手、雞腳、薯仔片、蓮藕片和打左結的海帶。每樣配料都好入味,但已經叫左小辣,可是越食越辣,後勁凌厲。

2021-09-15 42 瀏覽
同朋友都好鍾意食酸菜魚見呢間新開左我地就黎試一試佢呀點左~酸菜魚(有粉條)個湯底幾香似尖沙咀分店個水準魚肉如常地好滑又無咩細骨(呢個好讚呀)小辣辣度正常呀同朋友仔都覺得要小小辣先惹味份量其實都多兩個人食叫多個小食都好夠飽粉條索晒湯好入味呀~小食蒜泥青瓜好多蒜泥呀青瓜正常啦唔算整得超好味但唔差呀
同朋友都好鍾意食酸菜魚
見呢間新開左
我地就黎試一試佢呀

點左
~酸菜魚(有粉條)
個湯底幾香
似尖沙咀分店個水準