2010-02-10 29 瀏覽
一個好耐冇見o既友人,突然打電話o黎食飯,當然應約啦~臨時臨急,突然覺得自己好耐冇去過千兩,好彩友人記得恆隆有,唔洗行去time square咁遠,好奇怪,一行去竟然唔洗等wow?! 可能就到農曆年,冇咩人食壽司啦~三文魚壽司明知三文魚多蟲,但都唔知點解仍然要食,可能係咁多魚生之中,味道最friendly~ (就好似可樂咁明知又肥又多糖,仍然要飲咁~)千兩o既三文魚唔太濃味,幾香添,最後忍唔住叫多碟~蒸蛋以各大迴轉壽司店,一直都覺得蒸蛋,和花亭第一,千兩第二,千兩輸比和花亭o既原因,係因為千兩入面隻蝦,通常都會蒸老o左,同埋入面百果通常都苦苦地... 但今次,e間千兩完全冇e個問題,絕對係驚喜!玉子o岩o岩煎好就上碟~ 好好味~炙魷魚冇咩味,普通~青瓜卷畫蛇添足地加o左塊檸檬葉,破壞成份青瓜卷...海膽好新鮮,好完整,唔係一pat pat~芝士魚餅熱騰騰上o左o黎,芝士味濃,魚餅好似魚味熱香餅,好好味~軟殼蟹手卷軟殼蟹唔油,個sizeo岩o岩好,比ifc果間o既千兩做得更出色,上一次我去ifc食時,真好唔o岩size ga!我食過恆隆、elements同ifc o既千兩,覺得恆隆e間最
一個好耐冇見o既友人,突然打電話o黎食飯,當然應約啦~

三文魚壽司

蒸蛋

玉子

o岩o岩煎好就上碟~ 好好味~

炙魷魚

冇咩味,普通~

青瓜卷

畫蛇添足地加o左塊檸檬葉,破壞成份青瓜卷...

海膽

好新鮮,好完整,唔係一pat pat~

芝士魚餅

熱騰騰上o左o黎,芝士味濃,魚餅好似魚味熱香餅,好好味~

軟殼蟹手卷

我食過恆隆、elements同ifc o既千兩,覺得恆隆e間最好,不過食完好口渴...

2010-02-09
  • 三文魚壽司
  • 蒸蛋
  • 玉子
  • 軟殼蟹手卷
之前提過那五種壽司刺身,其實當日還有另外五種要留在今次才可以跟各位分享:-1.安康魚肝HKD18.--要是您見過安康魚的話,一定會說它是異型怪獸;但是當您吃此安康魚肝的話,您又會有另一番體會。跟家禽和豬牛的肝不同,它那種味道比較淡淡的,但是吞下肚之後會令人回味那種甘甜和苦澀之間迴旋,層次複雜。愛複雜的人一定要試試,可以令您思考複雜的定義。2.甜蝦蟹膏HKD14.--一半是甜蝦,一半是蟹膏;甜蝦沒有太特別要提,只是蝦而已;但是蟹膏就是味道有點霸氣,所以建議把蝦吃掉之後才好吃蟹膏,否則您不容易發現甜蝦的存在。3.灼燒三文魚HKD18.--也許是因為珠玉在前的緣故,所以吃了一個三文魚刺身之後再吃此灼燒三文魚就有點覺得比了下去的感覺,總覺得三文魚還是生吃的好,不要浪費燃料去把它弄熟吧!減少二氧化碳產生吧!4.吞拿魚醬油漬HKD18.--被他那有點像血一般的外表顏色吸引,所以動手拿了它回來。其實時常聽見環保人士所藍旗吞拿魚很快會絕種,還是不要吃它們了。但是對我們來說,根本不可能吃那麼貴的刺身,所以還是吃一件只需9元的吞拿魚吧。5.油甘魚HKD25.--之前吃過油甘魚腩,對比此油甘魚來說,明顯地油

1.安康魚肝HKD18.-

2.甜蝦蟹膏HKD14.-

3.灼燒三文魚HKD18.-

4.吞拿魚醬油漬HKD18.-

5.油甘魚HKD25.-
-之前吃過油甘魚腩,對比此油甘魚來說,明顯地油甘魚腩會比較肥美,但是我反而喜歡此油甘魚,因為可以令我更深刻體會油甘魚的真正味道。

一連兩個千両之食評終於完結,不過我還是會再去光顧,因為覺得它那些壽司刺身跟其他的很不同。

安康魚肝HKD18.-
甜蝦蟹膏HKD14.-
灼燒三文魚HKD18.-
吞拿魚醬油漬HKD18.-
油甘魚HKD25.-
在同事手中得到一張Coupon所以到此光顧吃壽司刺身,之前來過此分店只不過有一個不太好的印象就是對面坐了一個喝醉了的婦人,不斷在嘔吐,大煞風景之餘更大煞我們的胃口,最大問題是竟然沒有侍應要求她離場去洗手間處理。不愉快的事情要儘快忘記吧,其實我們認為此店的壽司刺身跟其他的是有點不一樣的,相信應該是比較貼近日本的廻轉壽司店,而且種類也會多一點選擇。以下是我們當天所拿來吃的幾種壽司刺身:-1.三文魚刺身(HKD40.-)-雖然是40元四片,差不多10元一片,不過大少和三文魚的油份也足料,所以我們覺得是物有所值的。2.安格斯他他牛HKD30.--以前在自助餐試過吃他他牛,其實是生吃牛肉配以特別醬汁,味道對比吃熟的牛肉更為鮮味和那種味道可以長留口中歷久不散。3.油甘魚腩HKD25.--不是太特別,只不過當廻轉壽司帶經過時發現那油甘魚腩的光澤很吸引我們想吃掉它。味道很甜和最喜歡它那種可以令牙齒撕掉它纖維的感覺。4.帶子(特大帆立貝刺身)HKD18.--最喜歡的一種食物,以此價錢但是您可以吃到一件超大的帶子,當您不用擔心儀態的話,一口一件把它放進口中的話,它會霸佔您整個口的空間;然後當您牙齒深入帶子

以下是我們當天所拿來吃的幾種壽司刺身:-
1.三文魚刺身(HKD40.-)

2.安格斯他他牛HKD30.-

3.油甘魚腩HKD25.-

4.帶子(特大帆立貝刺身)HKD18.-

-最喜歡的一種食物,以此價錢但是您可以吃到一件超大的帶子,當您不用擔心儀態的話,一口一件把它放進口中的話,它會霸佔您整個口的空間;然後當您牙齒深入帶子的內部之時您會知道究竟它有多厚。味道新鮮而且還有一點兒海水的味道,非常值得一吃再吃。

5.三文魚子HKD30.-
-對比一些細小的魚子來說,無疑自己更喜歡此類大大粒的魚子,就是喜歡那種一口令魚子爆炸的感覺,最喜歡可以一口把它們放入口中然後連珠爆發在口中那份刺激感已經值回票價。

(待續)
油甘魚腩HKD25
特大帆立貝刺身HKD18
三文魚子HKD30
  • 特大帆立貝和安康魚肝
迴轉壽司店,香港有很多。千両收的價錢雖比較高,但論壽司刺身賣相及質素,千両確是比較好。各式壽司如帶子、甜蝦、三文魚、魚、左口魚裙邊等等都做得不錯。至於軍艦壽司,則要扣分,因紫菜一D都唔脆。炸物亦吃了蕃薯片、炸蝦卷等,吃時還有香脆口感,不俗。最後是食物款式,感覺上比較少,多些選擇會更理想。

[30/11/2009; Mon]

2009-11-30
2009-11-22 15 瀏覽
有幸比朋友邀請出席她個人比賽, 雖然最終落敗而不能為公司出戰比利是, 但她之前不斷練習和臨場的勇氣, 作為朋友也為你驕傲. 而比賽地點就在INN SIDE OUT, 室外兼當時天氣正值炎熱, 坐了一整個下午也不停的灌酒解暑, 到了晚上, 就帶半醉的和朋友拉大隊來這兒開餐當這一開店時已有光顧的念頭, 只是一直沒有機會, 難得今次人多, 就襯機試多幾款壽司, 是晚點選了不少, 比較出色就如下牡丹蝦壽司 - 一本, 看蝦身光澤透光, 未吃已有點期待. 蝦肉比想像中還要彈牙爽口, 肉味鮮甜, 體積之巨要分兩口才可吃下. 而蝦頭即炸另上, 脆口是有的, 但之後卻是滿口油, 還有點"益"味安鱇魚肝 - 之前只是在板前品嚐過, 今次只是第二回, 魚肝切得比板前厚一陪多, 吃下那口感比較滿足, 而魚肝帶粉, 沒腥味, 加些蘿蔔蓉蔥碎, 味覺上更添層次左口魚壽司 - 朋友極力推介, 單看賣相沒什吸引, 但一吃便知龍與鳳, 魚肉白滑軟腍, 入口無渣, 朋友更打趣道味像椰青魷魚壽司 - 因個人喜愛所以無論去那兒都必點選這個, 魷魚煙韌彈牙三文魚籽壽司 - 三文魚籽粒粒都很飽滿, 鮮美可口出羽櫻 - 已飲了

三文魚籽壽司 - 三文魚籽粒粒都很飽滿, 鮮美可口

出羽櫻 - 已飲了整個下午, 要原支的恐怕受不少, 對出羽櫻一向有信心, 而這次也只賣$70一合, 正好合我們想淺嚐的原意, 最後開心的也要再追加
出羽櫻
安鱇魚肝
味道特別的左口魚
彈牙非常牡丹蝦
吃到滿口油的炸蝦頭
至愛魷魚壽司
(非會員)
2009-11-09 3 瀏覽
今日同男友一齊放假 ! 去JP睇戲諗住先食D野打底~最後近近地去左對面哩間千両!今次係笫一次幫襯,見個餐牌都OK吸引於是入左去試下!個時只係12點,但係已經滿左大半場.入到去坐左0係迴轉位.可能開門冇幾耐,迴轉帶都冇乜野食!所以落order.叫左以下食物:厚燒甜旦$12: 雖然等左15分鐘~但係夠熱,唔太甜!都幾好食~牡丹蝦$30/1隻 : 一般!好似「梅梅」而且蝦頭發黑特大帶子:$18/1件 : 物超所值!又大又新鮮八爪魚蕃茄沙律: 酸酸地,幾開胃~裡面有D白色一條條既野幾特別仲叫左其他小食!埋單差唔多$260.食物就可接受!但冇乜特別.反而想讚下2個樓面姐姐!一個眼大大,一個着住好似大肚裙.眼見成間鋪得佢地兩個侍應,雖然好忙!但係一直都好有禮貎好有笑容咁招呼我地!!今時今日,咁既服務態度~值得一讚!!
叫左以下食物:

牡丹蝦$30/1隻 : 一般!好似「梅梅」而且蝦頭發黑

特大帶子:$18/1件 : 物超所值!又大又新鮮

2009-11-08
2009-09-16 2 瀏覽
今日己經開始提早食第三餐生日飯,是很久沒去過的千両.由於同事請的關係,還是不好意思叫得太貴,最後叫了千両餐.先說炸豆腐,豆腐豆味香濃又夠滑,炸得又夠熱外脆內軟,好味道.冷烏次用上冰墊底還是不太夠凍.烏冬唔彈牙,份量也好少.汁無乜味道.五款壽司最好味是油甘魚,肉質唔會鬆散,有魚味.吞拿魚加上芝麻,無乜肉味.火炙三文魚唔夠肥,無乜魚味.鰻魚無腥味,蛋無乜特別,唔夠蛋香 這個餐份量實在太少,女仔食都勉強夠飽,男生吃必定要多叫其它食物 服務一般,無乜特別好或差

服務一般,無乜特別好或差
2009-09-11
2009-09-04 4 瀏覽
阿姐請食的welcome lunch今日Lunch 為了welcome新同事,我們拉大隊來這兒食飯人數太多了, 一早安排了坐位~叫咗好多食物呀~ 特大帆立貝~ 真係好大隻呀, 好開心, 仲要一盤上咗10件, 正到爆, (我食咗二件好滿足&開心)海鰻~ 一般啦,不是太好味的~鰻魚~ 呢個竟然好味過海鰻喎~ hehe~ 辣味三文魚~ 好味~ 不是太辣, good 蒸蛋~ 好味, 熱辣辣~ 正呀~燒玉子~ 一般者, 太甜了~三文魚~ 新鮮, 亦大件, good蟹子沙律軍艦~ 一般者, 紫菜淋了~ 味道都ok:辣味卷~ ok = 辣味三文魚既料~芝士鰻魚卷~ 好味喎~ 芝士味好重, 佢吔話正呀~海螺壽司~ 爽身, 好味, good 食咗好多嘢, 好飽, 呢個午餐真豐富及開心~多謝阿姐請食飯~ yeah~呢度既芥辣係即磨, 好好味, 有口感架~(大家不妨一試)
阿姐請食的welcome lunch

人數太多了, 一早安排了坐位~

叫咗好多食物呀~

海鰻~ 一般啦,不是太好味的~

鰻魚~ 呢個竟然好味過海鰻喎~ hehe~

辣味三文魚~ 好味~ 不是太辣, good

蒸蛋~ 好味, 熱辣辣~ 正呀~

燒玉子~ 一般者, 太甜了~

三文魚~ 新鮮, 亦大件, good

蟹子沙律軍艦~ 一般者, 紫菜淋了~ 味道都ok:

辣味卷~ ok = 辣味三文魚既料~

芝士鰻魚卷~ 好味喎~ 芝士味好重, 佢吔話正呀~

海螺壽司~ 爽身, 好味, good

食咗好多嘢, 好飽, 呢個午餐真豐富及開心~

多謝阿姐請食飯~ yeah~

呢度既芥辣係即磨, 好好味, 有口感架~(大家不妨一試)
2009-06-03 2 瀏覽
來到銅鑼灣Sogo附近,想食日本菜,走了幾回,最終還是到了千両,雖然真的有點貴之前在中環食過,覺得不錯,今次都沒有令我失望點了個叫做<百両>的set lunch,印象中<千両>那個則貴$6...(?!)最大分別是多了個天婦羅<百両>有六件壽司、炸豆腐、湯烏冬等了好一會兒,終於送上--壽司依然有質素,夠新鮮,當中魷魚連腳,第一次在壽司食店食到=P-豆腐亦新鮮炸出,算是大件,裡面的汁亦很好,-烏冬尚可,略為淡,不過鳥冬上面的鰹節夠多,補夠了平淡的鳥冬等食物期間有留意壽司師傅的工作,看起來態度認真呢

之前在中環食過,覺得不錯,今次都沒有令我失望

<百両>有六件壽司、炸豆腐、湯烏冬

等了好一會兒,終於送上-

-豆腐亦新鮮炸出,算是大件,裡面的汁亦很好,

等食物期間有留意壽司師傅的工作,看起來態度認真呢

<百両>set lunch : 六件壽司+炸豆腐+湯烏冬
2009-05-20
<百両>set lunch : 六件壽司+炸豆腐+湯烏冬
2009-05-18
想食壽司,但同區o既兩間板x都好多人等,行行下就行左黎千兩。知道千兩係元氣同系,所以一入去就特登睇下個menu,平均每樣都只係貴3-5元左右,可以接受。不過元氣冇o既吞拿魚腩、鱈場蟹腳等梗係唔計算在內。一邊食,一邊將d壽司同元氣比較。基本類,即係元氣都有o既,其實分別不大,不過個別例如帶子,就比較厚肉,三文魚壽司、鰻魚壽司就做得長d。元氣冇o既,有d都唔錯,例如蔥吞拿魚手卷,見到成40蚊,仲只係吞拿魚蓉,都唔係好捨得,但最後叫左,又覺得ok抵,因為係用魚腩部分,食落好香。個別壽司以迴轉壽司黎講真係幾貴,48蚊一件,或者真係好好食,不過之前未食過,就唔會捨得拎黎試。見到menu有紅豆雪糕同抹茶雪糕,呢兩樣元氣都已經冇得賣,即刻嗌。不過已經唔係以前果隻味,以前果隻好食d。總體黎講材料都好新鮮,佢個市場都應該係中產人士啦。
總體黎講材料都好新鮮,佢個市場都應該係中產人士啦。
2009-05-17
  • 蔥吞拿魚手卷
2009-05-11 2 瀏覽
今日我同我男朋友黎左呢度食lunch唔洗等位..好快我男朋友就叫左幾款每樣兩碟食完岩岩好夠飽~~佢個湯真係好甜,好好味,我男朋友話我飲上隱,哈哈同埋佢d刺身好新鮮..下次有機會再黎試
2009-05-08
2009-02-28 5 瀏覽
2月27號晚 第一次來千両 聽人講幾好食 今次來試下 果然無令我失望7點左右就來到 等左一陣就入得去火炙三文魚壽司 正呀 好新鮮軟殼蟹手卷 紫菜淋左d 但都好好味帆立貝壽司 甜蛋壽司 細件左d 味道都唔錯吞拿魚壽司 好新鮮三文魚壽司 好新鮮鰻魚壽司仲有其他..但係唔多記得係咩價錢比起板前貴左d 同板長差唔多但味道真係唔錯 最後賣單都係$280左右有機會都會再來

7點左右就來到 等左一陣就入得去

正呀
正呀
  • 甜蛋 吞拿魚壽司 火炙三文魚壽司
2008-12-01 2 瀏覽
原本打算去食板長壽司,點知到了那裡先發覺條龍超級長,攞飛時見前面40個號碼不止便已絕望,於是兩個人掉頭來到恆隆的千兩只是一街之隔,人就少了許多,等了大約五分鐘便可入座,兩人坐到吧位,有小小迫,waitress很細心,幫我們把手上的購物袋放去counter道,這樣空間便顯得大些迴轉帶上面選擇不多,但是這並沒有妨礙到我們面前的空碟迅速堆起甜蛋:細件了些,但是暖暖地,甜甜地,仍是極好味,忍不住多只是比起和花亭的玉子壽司實在太不抵食帆立貝壽司:幾新鮮,好過板前同元氣鰻魚野菜卷:這個有配鰻魚汁,與入面有點熱的鰻魚真是絕配火炙鰻魚壽司:非常新鮮的大塊鰻魚,熱辣辣,味道仲好過鰻魚卷!值得推薦之作醬油漬吞拿魚壽司:這個醬油味並不重,如果和吞拿魚壽司一齊食,不睇顏色會很難分到章魚壽司:章魚味太淡,普通之作三文魚壽司:三文魚太瘦,亦只是普通之作三文魚籽壽司軍艦:食得過,無驚喜腐皮壽司:這個壽司真是幾得意,是把整團飯包在腐皮入面,腐皮凍凍地,甜甜地,很有韌性,果味道與口感好似小時候食過的上海蜜汁豆腐!千兩最值得highlight的一點在於他的飯整得恰到好處,不會輕易散開,即使握筷手勢不正確如我,也能夠在沒有

帆立貝壽司:幾新鮮,好過板前同元氣
鰻魚野菜卷:這個有配鰻魚汁,與入面有點熱的鰻魚真是絕配

章魚壽司:章魚味太淡,普通之作
三文魚壽司:三文魚太瘦,亦只是普通之作
三文魚籽壽司軍艦:食得過,無驚喜

千兩最值得highlight的一點在於他的飯整得恰到好處,不會輕易散開,即使握筷手勢不正確如我,也能夠在沒有匙羹的情況下輕松handle呢

最後兩人埋單不到200蚊,雖然比起板前終究是貴了點,但是畢竟不用似板前那樣排長龍,仍是開飯之選
  • 甜蛋
  • 火炙鰻魚壽司
  • 腐皮壽司
2008-11-09 11 瀏覽
7/11同事和我都想食日本野,未試過食午餐,最後我們揀左千兩了.原來下午唔只可以食壽司,還有午市套餐,有三個選擇,我和她都一樣點了千兩餐$80元加1=88.餐有麵鼓湯1碗.味道好淡.土佐豆腐一件,食時熱辣辣,好好味道.最後的魚生飯,有三文魚,拿吞魚,蛋,蟹子,帶子,蝦一隻.全部材料都好新鮮,唔會將貨就價,要你食次等的刺身.依這個價錢食到咁好的刺身,超讚.

魚生新鮮
魚生新鮮
2008-10-31 2 瀏覽
經常都會黎呢度食,因為價錢合理,水準唔差。佢個帶子同海膽好得。帶子新鮮又好厚肉。海膽又係勁新鮮,一d都唔腥。其他個d唔可以話好正,不過咁既價錢,算係唔錯
經常都會黎呢度食,因為價錢合理,水準唔差。

佢個帶子同海膽好得。
帶子新鮮又好厚肉。海膽又係勁新鮮,一d都唔腥。

其他個d唔可以話好正,不過咁既價錢,算係唔錯