2017-02-05 1884 瀏覽
Went to this restaurant for dinner for two on a weekday. We had the omakase with sashimi, soup, sushi, hot dish and dessert. They also gave us some grilled blowfish and other snacks for our sake. The hot dish was grilled tuna head and cheek and was creamy and rich. You could choose between a refreshing kelp soup which make you feel proud to have had your vegetables, or a fish soup which was rich like sauce and aromatic if you are into fish soup. The bill took us to about 1.2k each excluding
which was rich like sauce and aromatic if you are into fish soup. The bill took us to about 1.2k each excluding sake and the quality of the food was better than could be expected of this budget.
the sashimi
the sashimi
  • grilled tuna head and cheek
2017-02-04 1075 瀏覽
銅鑼灣有太多好味的日本餐廳,想試新野就上網搜尋美食,就見到呢間好多好評,就相約朋友一試!幸好我們有預約,如果不係好大機會無位,大概12點45分到,已經全滿!侍應服務親切,最特別係對筷子,要自己套上前面尖位,應該係高級日本餐廳的高衛生標準!我點了蟹肉三色定食(主要因為有我大愛的海膽),前菜先上蒸蛋,好好味到主角上場,未食已被眼球吸引住,新鮮的食材加上顏色的搭配,太美了!一試之下,真係好好味,我一口也沒有剩下來!一定會再次光臨!

2016-05-12 4638 瀏覽
年尾同事想食好啲,有人提議這家日本料理,拍心口保證like!去到環境不錯,但係我哋唔係食環境加嘛。Menu 有很多選擇,但同事又拍多次心口說點壽司就可以!選了自選12貫壽司定食,有每日精選之深海池魚,石鯛,鰤魚。仲選咗海胆,吞拿魚腩,帶子,甘蝦。二文魚子。賣相不錯,食落全部高分。吞拿魚腩入口融化,上選。題外話,大鄉里出城,筷子頭為一次性即棄竹製品,未見過。

去到環境不錯,但係我哋唔係食環境加嘛。

Menu 有很多選擇,但同事又拍多次心口說點壽司就可以!
賣相不錯,食落全部高分。吞拿魚腩入口融化,上選。

題外話,大鄉里出城,筷子頭為一次性即棄竹製品,未見過。
2015-12-30
  • 吞拿魚腩壽司
2016-04-05 3726 瀏覽
因為愛吃, 所以結識到很多志同道合,對飲食有要求,有見識的朋友。就如這晚我們一行六人來到這間位於銅鑼灣的居酒屋聚一聚。餐廳主打的是鮨.甸菜, 以季節料理和時令壽司, 配合由日本空運到港刺身材料, 加上具經驗的廚師來主理, 相信會是有水準的。千里之月鮨旬菜位於銅鑼灣區的渣甸中心, 面積不算很大,店內光猛,富有和風味道, 餐廳近入口位置是壽司刺身吧枱, 其他位置設有散座。因為想試試師傅的功架如何, 是晚選擇了師傅發辦omakase, 坐在壽司吧枱可以清楚的看著師傅在工作,那坐下來再不用想太多,一切就由師傅決定。就由刺身環節開始,先來帶子刺身, 師傅要把帶子洗乾淨和去殼, 只見帶子是相當肥大肉厚, 帶子是新鮮貨色, 味道鮮甜十足, 帶子是較厚身, 也提升了口感,是好吃的。師傅在準備海螺刺身, 用刀把海螺切成一片片, 然後再把海螺片分派給我們, 海螺本身彈牙爽口,而味道也是預期中的鮮甜。只見師傅在拿出幾隻牡丹蝦, 在清洗和拆殼, 再用青檸去調味, 牡丹蝦本身也算大隻,吃起來啖啖肉之餘,也是鮮美的味道, 配合青檸的清新味道,更加好吃, 豐腴的蝦肉也可以用醬油來進一步提味。到了握壽司環節,只見師傅
到了握壽司環節,只見師傅拿出盛飯的木桶,抺抺手,就開始一件一件的握壽司。打頭陣的是海膽壽司, 師傅拿出一盒海膽, 說這裡的海膽是用上海水去保存的,師傅握好飯放上海膽就可以完成,一口吃下,鮮香無比,令人齒頰留香, 而赤醋飯的小許酸味正好平衡了味道非常濃郁的海膽。
再來三文魚籽壽司,飯糰上面就是大量的三文魚籽, 粒粒呈鮮螢的橙色,吃入口, 一粒粒魚籽併發出來的魚汁無比鮮味,是非常新鮮的貨色。
還有海鰻壽司, 魚皮烤得剛好脆口,不會烤焦,海鰻肉吃起來也是香口,充滿甘香油脂,加上醬油調味配合飯糰同吃, 非常不錯。
侍者送來舞蓉菇湯, 味道清淡也熱燙, 做得不錯的。最後來的甜點就是簡簡單單的靜岡蜜瓜, 吃了一晚濃郁的食物,此時來一點涼快的甜品,是最適合不過。
以師傅發辦來講, 這店的食物質素已是唔錯, 是非常物有所值的地方, 下次要找個晚上再來。
2016-03-04 3564 瀏覽
千里之月鮨旬菜.... 無睇文字,  一聽之下...甚麼...千里之月...諮詢菜.... 近年聽得最多的, 就是"諮詢委員會", 尤其是...打政府工的, 這個"諮詢委員會"之名, 簡直就係笑料百出... 原來係...鮨旬...哈! 鮨, 是壽司, 日文"すし", 間中又會寫"鮓", 好似....關西地方才會寫為"鮓"... 要再查證..., 而"旬", 就如專家所言, 是季節料理, 日文是"しゅん", 正確意思應該是"食材盛產和味道最佳之時"... 咁長的解釋..., 中文...兩個字講晒: "當造"... 哈...池魚, 日本單字為"鰺", 刺身和壽司常見的有兩種, 真鰺(まあじ)和縞鰺(しまあじ), 現在不是當造, 時令在春夏. 真鰺常用在壽司, 而縞鰺則貴得多, 刺身佳選, 池魚屬白肉魚(ろみ),  相比於赤身魚(み), 油脂偏少,質感較為爽脆, 尤其是白肉魚當造的夏天, 日本人更喜愛牠的低肥膩中帶著清淡的鮮甜. 池魚油脂較少, 但味道仍然甘醇芳香, 蘸些醬油便最能帶出鮮味.鰤魚(ぶり), 即是油甘魚(はまち), 廣東好似叫"蕃薯仔", 大條的鰤魚, 可達一米以上, 十多公斤
池魚, 日本單字為"鰺", 刺身壽司常見的有兩種, 真鰺(まあじ)和縞鰺(しまあじ), 現在不是當造, 時令在春夏. 真鰺常用在壽司, 而縞鰺則貴得多, 刺身佳選, 池魚屬白肉魚(ろみ),  相比於赤身魚(み), 油脂偏少,質感較為爽脆, 尤其是白肉魚當造的夏天, 日本人更喜愛牠的低肥膩中帶著清淡的鮮甜. 池魚油脂較少, 但味道仍然甘醇芳香, 蘸些醬油便最能帶出鮮味.
鰤魚(ぶり), 即是油甘魚(はまち), 廣東好似叫"蕃薯仔", 大條的鰤魚, 可達一米以上, 十多公斤, 冬季的鰤魚, 俗稱寒鰤. 據聞, 只有一月至四月時捕獲的野生鰤魚, 才可稱為"寒鰤", 價錢也是平時的數至十倍(相信也是漁民巧立名目的搵銀之術...哈哈) , 只因冬天時的鰤魚為防寒儲脂, 魚身特別肥美, 刺身口感, 可跟吞拿魚腩媲美. 但價格比起吞拿魚平得的, 10公斤一條的寒鰤, 價格只是三萬港幣左右, 性價比相當高.
日式餐廳把頭尾內臟和椎骨切下, 分成背腹兩邊魚肉, 背腹價錢相同, 份量卻不同, 背部厚, 腹部薄, 腹肉肥肥, 貴得多, 厚切一片, 魚油份量十足, 香味比吞拿魚腩多了一種香幽, 肉質纖細, 質感順滑.
赤鯥, 鰓和喉都是黑色, 所以又名"黑喉"又或"喉黑" , 冬天和春天雨量最多時候, 特別鮮甜, 皮脂下的油分高, 又是另一款可與吞拿魚腩媲美的高級魚. 餐廳多數用來炭燒, 如果新鮮靚貨, 刺身也出色.
據聞.... 北海道人吃喜之次, 新潟人則吃赤鯥, 新潟佐渡的水域夠冷, 出產的赤鯥, 油脂特別豐腴, 新潟人稱為白肉Toro, 師傅再用大火灼一灼魚皮表面,  更有一種熏香和甜美.
日本人稱吞拿魚為"鮪", 分為赤身和魚腩兩部分, 赤身較平, 魚味較淡, 多數會用做醬油漬, 師傅出色, 精製醬油汁, 味道也會非同凡響. 江戶時期前的日本, 赤身背肉儲存方便, 魚腩部份容易壞, 通常都丟掉, 市場通常半買半送給窮人, 窮人買回, 製熱食, 例如蔥鮪鍋, 或甚至作為貓飼料.
戰後, 生活習慣改變, 愛脂肪味重, 加上生鮮保存技術提高, Toro才變成貴價食材, 風水轉流轉, Toro現在是赤身的四、五倍價錢. 據聞...現時有些養殖黑鮪, 價格低, 用來滿足大眾需要, 全身百分之八十都是Toro, 最多銷路是店灣, 專家試後, 評為: 旨味全無, 如嚼蠟味. 師傅從雪櫃取出來的吞拿魚肉, 整塊大魚肉, 由淡粉紅漸進至暗紅, 肯定不是那種養殖貨吧....哈哈..
Toro也分不同程度的肥美度, 無他.... 經濟學原則, 因分價收費, 可以賺得更多. 上腹(大トロ), 是前腹, 最肥腴, 油脂豐富, 肉質鮮, 有香味, 入口即化, 所以是最高價. 中腹(中トロ), 油脂相對中等, 淡粉色雪花紋, 入口酥化軟綿, 赤身則是背部, 含脂量少, 肉質堅實, 有咬口, 價格相對低一點. 而其實, 上腹(大トロ)還可以再分, 最貴的是頸下, 魚脊與魚腩中間, 雪花般網紋的粉紅魚肉, 不但油花多, 而且筋少, 入口即化程度更高..... 而我不知... 這種口感....到底是好還是不好....哈哈... 老師傅教落, 如果愛sake, 則可嘗帶些粗筋的Toro, 筋位部份的魚油更香, 味濃更濃郁, 而且有嚼感. 最靚的Toro, 就算是貨真價實的"山葵" 也不必了, 蘸一丁點兒醬油便可, 鮮味得難而形容, 豐盛魚油香味, 入口即溶.
鮎魚, 又叫"香魚", 是河鮮, 體形細小,專食水藻,如果是岐阜縣出產, 成熟後更發出一種獨特的瓜香, 六至九月是當造, 新鮮靚貨通常用來鹽燒, 較差的才用來炸. 而懷有魚卵雌鮎叫做"子持ち鮎", 日文是娠鮎 (Komochi Ayu), 燒至到接近爆春狀態, 洒些鹽吃, 甘香可口.
日本人食得多, 拆骨也特別專業, 先以筷子壓著魚身, 然後把魚頭屈向上, 搖一搗, 陰力輕輕一拉, 魚骨便整條被拉出. 魚身燒得香脆, 肥肥的腹部, 滿是卜卜脆的魚子, 香氣四溢, 肉質嫩而鮮美.
這碟菜色的名稱是: 菊花蟹肉吹蕪菁, 只聽名字, 就夠晒引人入勝了... "蕪菁"是中文, 是圓形形狀的白蘿蔔, 網上偽專家之言: 蘿蔔與蕪菁不同, 兩者同屬十字花科, 但蕪菁卻自成一家, 英文名字是 Turnip, 味道和質感, 更勝蘿蔔...(某網站...如是說...但我程度低, 食不出太大分別... 哈哈..). 日本人稱白蘿蔔為"大根", 而蕪菁則是"かぶ"(Kabu), 在日本, 大根與蕪菁地位絕對懸殊, 蕪菁在日本人的飲食文化當中, 屬於高價上品, 大根望塵莫及... 正所謂...有上等人和下等人... 蘿蔔也有分上等蘿蔔和下等蘿蔔..... sosad... 哈哈...
師傅在雪櫃取出一盒海膽, 看到了...是浜中小川的鹽水海膽, 是北海道貨, 應該是屬於馬糞海膽(網上有言, 這是最優質的貨色). 在台灣住的時候, 常常見到, 但在香港超市, 未見過有售. 浜中小川的貨, 有分為...貼上和無貼上"利尻和禮文", 據聞...鮮甜度有別....
馬糞海膽塊狀較細, 紋理清晰, 肥厚, 色澤金黃. 海膽壽司, 柔軟香彈米飯, 配新鮮海膽, 既有海膽的鮮甜, 又有米飯的柔潤, 兩者配搭得十分好. 吃海膽軍艦, 最宜一啖鯨吞, 口大絕對是優勢.... 香黏海膽混戰飯粒, 入口甘香濃郁, 微微的海水鮮味, 質感幼滑, 鮮甜順喉.
新鮮連薄膜未拆粒的三文魚子, 才可稱為"筋子"(すじこ), 味道當然比醃漬的三文魚子更鮮味, 新鮮的筋子, 堅挺圓潤, 紅橙透亮, 光澤度高.
筋子壽司, 用整件連筋膜的三文魚子, 通常會用醬油和清酒醃沖過, 然後整塊鋪在壽司飯糰, 加少許磨碎的蘿蔔蓉, 有些師傅會用柚子皮絲, 入口更多了一種鮮甜中的水果芳香, 口感豐厚, 咬開爆汁, 鹹香充溢, 份外濃甜.
2015-12-25
2016-02-15 1399 瀏覽
這晚跟朋友來到這裡這裡可是他一直跟我大大推薦的除了食材新鮮外,每道菜式的水準也很高呢!板前季節優選刺身盛包括海膽、生蠔、油甘、深海池魚、鰤魚、帶子、拖羅魚肥美的拖羅色澤帶嫩紅,油脂亦豐潤,帶著少量筋位,咬感不錯!牡丹蝦刺身晶瑩剔透,鮮味十足厚身飽滿的帶子回味無窮!白蝦壽司蝦的肉質帶黏吃來甜美深海比目魚西京燒魚肉滑溜柔軟,魚油豐腴狀態魚皮上的油香跟魚脂同樣絕佳,真的蠻不錯!吉列煙肉卷黑豚柳炸得金黃鬆脆黑豚柳肉質細膩軟嫩,吃來沒有膩感!吉列黑豚的脂肪化成豐富的肉汁令人滿足!店員時刻留意食客需要,服務又細心這晚。滿足得很!
這晚跟朋友來到這裡

這裡可是他一直跟我大大推薦的

除了食材新鮮外,每道菜式的水準也很高呢!
板前季節優選刺身

包括海膽、生蠔、油甘、深海池魚、鰤魚、帶子、拖羅魚

肥美的拖羅色澤帶嫩紅,

油脂亦豐潤,帶著少量筋位,咬感不錯!
牡丹蝦刺身

晶瑩剔透,鮮味十足
厚身飽滿的帶子

回味無窮!
白蝦壽司

蝦的肉質帶黏

吃來甜美
深海比目魚西京燒

魚肉滑溜柔軟,魚油豐腴狀態

魚皮上的油香跟魚脂同樣絕佳,真的蠻不錯!
吉列煙肉卷黑豚柳

炸得金黃鬆脆

黑豚柳肉質細膩軟嫩,吃來沒有膩感!
吉列黑豚的脂肪化成豐富的肉汁

令人滿足!
店員時刻留意食客需要,服務又細心

這晚。滿足得很!

2015-12-16
6 分鐘 (堂食)
2016-02-15 1539 瀏覽
今日相約友人飯局遲到,局後有約,一字蓋之:『趕』!飯前並沒做功課,匆匆點菜,沒點刺身,點了沙律及三道熱葷。趁菜未上,先拍攝周圍環境及菜牌,餐廳裝修格調不俗。後悔沒點刺身,目測櫃內刺身新鮮非常。拍罷照片,回座,首嚐裝置筷子,筷子頭段為一次性即棄竹製品,餐廳明顯希望食客對食具清潔更有信心。豆付沙津黑芝麻豆付配以生菜、車厘茄、及沙律菜而成,醬汁為日式芝麻沙律醬,此菜較特別之處乃灑上木魚花,多了點點煙燻味,整體味道可以。汁燒油甘魚頭此魚頭肉多,合吾口味,汁佳,鹹甜平衡,魚頭乾身,佳品。什錦天婦羅有蝦、鱈魚、蟹、鮮冬菇及茄子。白肉鮮,蔬菜甜,唯炸功普通,末段沒有猛火迫油,膩,此菜式僅及格。有馬山椒汁鴨胸全晚最大亮點,山椒味近花椒,帶麻,較花椒麻味畧輕,跟蜜糖同煮作汁,先燒鴨胸,後上汁,兩者味合拍,鴨胸肉軟纖維幼,好貨,較菜市場貨式萬分優勝。總結: 店內質素最高必為刺身及壽司,大家如惠顧,請選之。
今日相約友人飯局遲到,局後有約,一字蓋之:『趕』!
飯前並沒做功課,匆匆點菜,沒點刺身,點了沙律及三道熱葷。
趁菜未上,先拍攝周圍環境及菜牌,餐廳裝修格調不俗。
後悔沒點刺身,目測櫃內刺身新鮮非常。

豆付沙津

汁燒油甘魚頭

此魚頭肉多,合吾口味,汁佳,鹹甜平衡,魚頭乾身,佳品。

什錦天婦羅

有馬山椒汁鴨胸

總結: 店內質素最高必為刺身壽司,大家如惠顧,請選之。
2016-01-25
日本料理真係食極唔厭~~最重要既原因係食材新鮮及即叫即整!!!今次黎到位於銅鑼灣既高級日本料理店【千里之月鮨旬菜】主打是師傅發板 Omakase, 可嚐嚐當天新鮮的食材, 可說是有口福呢!!!店內裝潢裊簡潔光猛, 坐的是壽司吧臺位置;師傅會係你面前即時處理食材過程, 完全係即切即食的喔~~更發現這裡的筷子係分兩部份;筷子頭係即用即棄的, 用完就會掉棄, 十分衛生呢!!!所以係食野之前記得安裝好對筷子喔"*等食期間, 店員端上枝豆~~可以邊食邊等師傅慢慢製作!!!今晚的 Omakase 會有 10款刺身, 5款壽司, 熟食, 湯物及甜品''*新鮮拆殼的北海道帶子, 食用時可蘸上煙燻海鹽~~肥美既帶子很爽口, 蘸上海鹽更可帶出本身的鮮甜味!!!好大隻的牡丹蝦, 師傅已經剝好蝦身的殼;色澤光鮮, 黏得來又爽口的肉質, 好鮮甜, 再食埋蝦頭的蝦膏, 唔腥之餘又甘甜!!!唔鐘意就咁食蝦頭既話, 可以叫師傅炸左佢或煮湯的''*響螺刺身:加了青檸汁及柚子皮, 食落味道更清新鮮甜且沒有腥味;咬落仲超爽口添~~仁座鯛:油脂分佈很平均, 魚味不算濃;厚切的關係食落帶有半爽半溶的質感!!章紅魚腩:魚鮮味重的
日本料理真係食極唔厭~~
最重要既原因係食材新鮮及即叫即整!!!
今次黎到位於銅鑼灣既高級日本料理店【千里之月鮨旬菜】

店內裝潢裊簡潔光猛, 坐的是壽司吧臺位置;
師傅會係你面前即時處理食材過程, 完全係即切即食的喔~~
更發現這裡的筷子係分兩部份;
筷子頭係即用即棄的, 用完就會掉棄, 十分衛生呢!!!
所以係食野之前記得安裝好對筷子喔"*
等食期間, 店員端上枝豆~~
可以邊食邊等師傅慢慢製作!!!
新鮮拆殼的北海道帶子, 食用時可蘸上煙燻海鹽~~
肥美既帶子很爽口, 蘸上海鹽更可帶出本身的鮮甜味!!!
好大隻的牡丹蝦, 師傅已經剝好蝦身的殼;
唔鐘意就咁食蝦頭既話, 可以叫師傅炸左佢或煮湯的''*
響螺刺身
加了青檸汁及柚子皮, 食落味道更清新鮮甜且沒有腥味;
咬落仲超爽口添~~

仁座鯛:
油脂分佈很平均, 魚味不算濃;
厚切的關係食落帶有半爽半溶的質感!!

章紅魚腩:
魚鮮味重的章紅魚腩, 其油脂較重,食落淡淡魚脂呢~~
金目鯛:輕輕燒一燒迫出魚的油脂, 食落多了份軟腍腍的感覺
深海池魚:油睹較多的腩位, 魚味重但很爽口

油甘魚:魚味最重, 而且油脂超豐富, 非常嫩滑
喜知次:屬於魚王既喜知次, 經微燒後暖暖的帶出魚肉更嫩滑的口感

吞拿魚腩:拖羅不用多說, 入口即溶, 超正!!
食完刺身, 可以食返D 漬物清一清味蕾~~
分別有:酸蕎頭、牛蒡、辣蒜
湯物是【舞茸菇湯】
清甜的湯可以中和返之前的油膩感, 帶有香濃的菇味~~
熱騰騰的很暖胃!!!
熟食分別係 A5 和牛配慈菇~~
A5 和牛配上燒汁, 牛味濃郁且半溶的口感, 不錯!!!
而慈菇食落好似薯仔咁, 好得意"*
碗物有豆乳蒸蛋~~
蛋蒸得剛好, 非常滑溜, 配有蟹肉及海膽, 味道多了份鮮甜味!!!
最後就有 4款壽司~~

鹽水海膽:份量超多的海膽, 超級鮮甜, 沒有馬糞的味道, 絕對是我愛的口味!!
吞拿魚赤身:配上黑魚子, 多了份鹹鹹地既香味, 而且冇根食落好滑嫩

吞拿魚拖羅:
輕輕燒過的拖羅, 迫出很香的油脂, 中間夾有蔥花可一解油膩, 有入口即溶的口感

海鰻 (穴子):
燒過後再用兩種調味, 先食岩鹽的, 食到本身海鰻的味道;
鰻魚汁的濃郁惹味, 海鰻肉質細滑真是各有特色呢''*另外佢地所用的米是胚芽米, 極為健康!!!
最後甜品有靜崗蜜瓜, 超清甜的喔!!!
還有我喜歡的綠茶雪糕~~~

這一餐 Omakase 每人約 HK$1000 左右;
超豪超正的味覺享受, 值得的喔"*

2016-01-13
2016-02-01 764 瀏覽
今晚去千里之月鮨旬菜食飯旬係代表季節嘅意思,而鮨都唔洗我講係壽司啦一聽呢個名就知道餐廳對食材有要求一次性筷子,好得意呀水菜山芋沙律,第一次食水菜,感覺有啲似火箭菜,不過味道就清爽啲成個沙律食落好新鮮深海比目魚西京燒比目魚油潤薰香,冇銀鱈魚咁油膩配埋西京燒淡淡嘅味噌,好鮮味呀松葉蟹海膽天婦羅一睇個名就覺得吸引,連埋海膽一齊做天婦羅真係第一次食一啖咬落去都係滿滿嘅蟹肉同海膽,真係好好味左口魚裙邊,見親左口魚邊都一定會嗌一上檯好驚喜呀!!長長嘅一條左口魚邊...真係足足成條呢滿口魚油非常滿足下次要再嚟試吓刺身先
今晚去千里之月鮨旬菜食飯
旬係代表季節嘅意思,而鮨都唔洗我講係壽司
一聽呢個名就知道餐廳對食材有要求
一次性筷子,好得意呀
成個沙律食落好新鮮
深海比目魚西京燒
比目魚油潤薰香,冇銀鱈魚咁油膩
配埋西京燒淡淡嘅味噌,好鮮味呀
松葉蟹海膽天婦羅
一睇個名就覺得吸引,連埋海膽一齊做天婦羅真係第一次食
一啖咬落去都係滿滿嘅蟹肉同海膽,真係好好味
左口魚裙邊,見親左口魚邊都一定會嗌
一上檯好驚喜呀!!長長嘅一條左口魚邊...真係足足成條呢
滿口魚油非常滿足
下次要再嚟試吓刺身
2016-01-31 707 瀏覽
呢個星期我都去食咗幾次日本料理,不過睇黎唔夠千里之月鮨旬菜正,環境稱得上優雅大方,各種小餐具或者擺設都十分用心。千里之月鮨旬菜有自己的特色,不過等位時間比較耐,可能系飯點時間。先黎一個黑藜麥沙律,黑藜麥味道特別,製作成沙律之後更加馥鬱。價錢唔太貴,而且服務確實很好,很細心。師傅選壽司有12件,呢邊的壽司味道係好好,畢竟沒有令我覺得好意外,三文魚子壽司系我最中意的,特感的魚子口感,入口味道濃,同芥末醬好夾。坦白講, 呢道款款壽司都甘好味噶。海鮮泡菜鍋裡面好多材料,好豐富,日本豆腐、海鮮、菌類等等,當然系少不了新鮮海鮮喇,全部佐以香濃的湯底,食起來的時候味道十分誘人。

坦白講, 呢道款款壽司都甘好味噶。
2016-01-29 766 瀏覽
同幾個識飲識食而有點經濟基礎嘅朋友說起, 大家都聽過千里之月. 今日有朋友團年, 提議和我來吃吃飯, 我當然應承應承.今晚是友人請客, 所以我都沒有什麼意見. 就由佢發板吧. 友人點了一個豆腐沙津, $88.西式沙律菜上放上幾磚黑豆豆腐, 上面有海量的木魚花. 木魚太密集, 我們還是先找一找底部的豆腐放在碟上, 以免豆腐會拌得太支離破碎. 豆腐是少糖版, 如果是吃清味豆腐, 應該獨獨立立就好了, 把它拌到了醋汁中, 只吃到醋和木魚味. 而且沙律的調味比較淡, 掛不到菜上, 像吃生沙律菜. 來到日本餐廳, 下次還是點正宗日本菜式好了. 之後友人提議點晚餐和食自選三款, $568共3款這個價錢在普通日式餐廳都合理, 在千里之月這個老牌日式高級餐廳來說, 肯定就是便宜啦, 所以都不用考慮汁燒油甘魚頭拌碟上的菊花和香草碎, 減低了魚頭的恐怖感. 汁燒魚頭是半個上的, 旁邊的汁應該是拌碟, 而不是太多汁而弄污了碟邊吧. 魚肉老了比較鞋口和黏牙, 不過這個汁料調的不錯, 鹹中帶甜, 平衡食材的不足. 如果男士來吃這個, 可作為下酒菜呢, 我們配熱茶都還可以啦. 女士吃這個, 要小心失了仙氣啊~海蝦
今晚是友人請客, 所以我都沒有什麼意見. 就由佢發板吧.
友人點了一個豆腐沙津, $88.
之後友人提議點晚餐和食自選三款, $568共3款
汁燒油甘魚頭
海蝦天婦羅
這個是我點菜時最期望的. 見到天婦羅汁是熱的, 出煙的, 對板了. 天婦羅出場時, 疊得高高的炸物, 樣子很漂亮. 海蝦有四件, 份量不少. 炸粉金黃, 薄而脆口.
海蝦天婦羅
底紙是有油份, 但天婦羅是不油的, 而海蝦是中等身型, 反而較喜歡此類細一點的蝦, 肉質更鮮嫩更甜. 配上厚度剛好的炸粉, 終於見識到千里之月的名氣. 除了海蝦, 還有帶子, 冬菇, 蟹鉗的.
鴨胸有馬山椒燒
最後這個都是fusion 菜. 排碟都是比較西化. 友人說另一日式餐廳名店 - 海賀, 的鴨胸做得很出色, 相信這家名店都會不相伯仲. 這兒鴨胸選取較瘦的, 肉味較濃, 質素平均. 反而醬汁香濃有特式, 有點好奇. 原來汁料是用有馬山椒做的, 這種青椒做出來的汁有椒的香氣, 沒有辣味之餘還有陣陣的甜味, 是有驚喜的菜式.
本來友人還想點這兒的米飯試試, 因為此店有大量描述店子用的特別日本白米, 坐臺有pop card, 師傳後有木牌子. 可惜我們有點失望, 還是去附近吃甜品好了.
友人點的菜又是奇怪的, 去日本餐廳吃西式沙律, 主打的刺身, 飯, 和食卻沒點, 本來都想比喊臉, 因為食材, 服務等都不太配合千里之月的名氣. 想深一層, 只能怪到是友人選菜問題, 天婦羅的手勢和山椒汁還是不俗, 裝修都有兩分傲氣, 那我就此出一個笑臉給裝修吧.
2016-01-25
2016-01-28 715 瀏覽
千里之月, 個名好有詩意咁, 間唔時食下貴野是常識吧!! 今日約左朋友食飯, 一於食好野! 搵左間懷石料理黎試!餐牌呢個有個好有趣的筷子設計"個人專屬筷", "Personal Detachable Chopsticks"!!個筷子頭係可以換ga!! 姐係次次都係新的包乾淨好feel~~個感覺好高級@Q@, 同埋係第一次聽~~~黑藜麥沙律黑藜麥外層纖維多,口感煙韌藜麥是含有種人體必需氨基酸的植物, 佢同一般是穀物不同, 品種上同波菜比較相近~~但係就可以給人吃穀物的飽肚感!藜麥的蛋白質含量與肉類相近, 能提供高於蛋與奶的熱能, 礦物質、維他命E及B2則高於這世界上所有的穀物! 藜麥是鹼性食物, 每天吃能幫助調整酸鹼度, 進食之後帶來的飽肚感, 令它成為很多減肥人士的好選擇!講完一大輪, 總之就係健康野啦, 食沙律都係想fresh d, 健康d, 呢個配答就岩晒啦~~同埋佢d 蔬菜好新鮮, 一d黃都無, 全部都好爽口, 個醬唔太多, 唔太少,  撈完剛剛好~老實講, 食刺身壽司要新鮮都係好正常, 有d高級日本餐廳會提供師傅發板壽司刺身, 呢到有得咁樣食, 一於試下啦!!! 點左"12貫板
千里之月, 個名好有詩意咁, 間唔時食下貴野是常識吧!!

今日約左朋友食飯, 一於食好野! 搵左間懷石料理黎試!
餐牌

黑藜麥沙律

黑藜麥外層纖維多,口感煙韌

老實講, 食刺身壽司要新鮮都係好正常, 有d高級日本餐廳會提供師傅發板壽司刺身, 呢到有得咁樣食, 一於試下啦!!! 點左"12貫板前季節優選壽司盛", 送到時店員好有心咁逐一介紹.
馬糞海膽, 吞拿魚腩, 章紅魚, 油甘魚, 鮭魚子‧‧‧etc

最正的係吞拿魚腩, 入口即溶, 齒頰留香!  馬糞海膽就新鮮到震! 食得出係即日到貨的新鮮野!!
(P.S. 呢到d wasabi 都係新鮮即磨野, 唔係一支支唧果d, 我淨係會點即磨wasabi 嫁咋XDDD)
食食下, 望下餐台上的展示, 見到呢到用的是胚芽米, 呢到介紹係非常健康的, 而且不像糙米般難消化. 有豐富營養纖維, 高強白質, 維他命B, C, E!!!
呢到有是日師傅介紹"梅子鴨胸".   其實我都唔記得係咪呢個名, 因為餐牌無, 侍應講完我都唔太記得, 因為真係掛住食嘛! 講講個味道, 有梅子味, 但不是梅子醬, 因為食得出個梅子味好清新. 而個鴨胸處理得十分好, 唔會太"鞋", 脂肪分怖比例剛好, 食多兩件都唔會膩.
呢個係"香草芝士燒澳洲羊架"
個羊架底係燒得香香的, 比起大家見到呢個面熟d, 仲有香香的芝士醬. 師傅應該係連埋D芝士一齊黎燒! 侍應教唔夠芝士味, 可以點埋呢個加重d 個芝士味!!

起初食都怕"哇, 好似咁生咁?!" 但原來食落口個肉質口感係perfect, 一口咬落去係有滿滿的肉汁, 而且底部係熟d的, 整體食落唔覺得生, 而且呢個生熟程度剛剛好, 肉質仲好嫩!!
臨走影返下個門口先, 都幾有日本feel~~
題外話/補充資料: 呢個價錢食到好味的懷石料理算唔錯!!! 同埋呢到D野好新鮮, 絕對值得介紹比friendsssss!!!
2016-01-26
2016-01-28 810 瀏覽
食日本菜,越愛食就變得越有要求。老公大帝推薦同請客,點可以唔黎食?!餐廳位於銅鑼灣旺區,十分就腳方便。而且,是很易搵的地段。我們食的是廚師拍扳,即係有乜新鮮就俾乜你食。大廚好型咁準備好!新鮮日本空運到港的海鮮,單是魚類都有好多款式。大廚會在你面前整同時直接將新鮮美食放你面前。呢度0既筷子,仲係一次性,衛生度爆燈!第一道,是我最喜歡的帶子!!睇住師父開大過佢手掌的北海道帶子,令我好興奮~~新鮮的北海道帶子,點上海鹽黎食,會有點兒煙燻的海水感。回甘是帶子的鮮甜品。個種鮮,令人回味好久。平時食,是點醬油WASABI,但原來點海鹽先可以令到帶子的味道變得更有層次。係度等緊0既時候,仲有枝豆可以咬下!超大隻的牡丹蝦,新鮮睇住大廚剝。睇個蝦的色澤,就知佢新鮮了!大大隻的牡丹蝦,大廚利落的手勢就起了外瞉,快手到呢~~ 蝦頭的膏很多,不會有腥味。只有膏的滑同甘,而蝦肉很甘甜,不會有任何雪味。這裡的響螺刺身做法得特別。加咗青檸汁及柚子皮,令響螺食起黎不會有腥味。而且會多了清新感。響螺極之爽口,很有咬勁!油脂分佈十分均勻的仁座鯛,入口半溶狀態,味不會太濃,是比較清淡的魚肉味。這個是鱆紅魚的腩部,油份較重的
餐廳位於銅鑼灣旺區,十分就腳方便。而且,是很易搵的地段。
新鮮日本空運到港的海鮮,單是魚類都有好多款式。
大廚會在你面前整同時直接將新鮮美食放你面前。
呢度0既筷子,仲係一次性,衛生度爆燈!
係度等緊0既時候,仲有枝豆可以咬下!
大大隻的牡丹蝦,大廚利落的手勢就起了外瞉,快手到呢~~
這個是鱆紅魚的腩部,油份較重的位置。有魚油的甘香。偏爽但會有回甘的魚油味道在口腔內。
雖薄薄一舊,但就回味許舊。
金目鯛,本身油份很重的魚類,在面層用火槍燒一燒,逼出了多餘的油份,令入口會有軟綿綿的感覺。
燒過的喜知次,有著微暖的溫熱以及嫩滑的魚肉口感。加上燒過,多了一份炭香的味道。
吞拿魚腩拖羅,最好食的刺身之一。超~~~~ 滑!有著入口即溶的口感!
食得太多刺身,要轉轉口味,食少少漬物清一清個口。
再黎,是食上熱辣辣的湯品!~ 勁靚的瓷碗,清得見到的湯頭,很香的菇味~~
原來是舞茸菇湯。菇的香氣濃郁而湯底很清。順喉而無味精感。
A5和牛、池菇

又黎食A5和牛了!牛味濃郁,油脂分佈均勻。再食上一口池菇,可以一解油味!
點上醬汁,令牛味道更為突出。
豆乳蒸蛋,個名聽落簡單,但要整得滑溜却很難!看個賣相,簡直一流!金黃色的豆乳蒸蛋,上面還有新鮮海膽以及蟹肉呢~~~ 一睇就知這個蒸蛋會鮮味十足了!
滑溜溜的蒸蛋,我以為自己食緊豆腐花呢~~ 想不到,個底仲有帶子粒,唔怪得個蛋滑得黎咁有鮮味啦~ 用料勁足~~
鹽水海膽壽司,見個蒸蛋舊海膽好好味,所以都要食返件壽司!鹽水海膽壽司,不會有馬糞個種的味道,反倒是清清的鮮甜味,十分滿足。
吞拿魚赤身,黑色的是魚子,有點咸香感。肉無筋,所以滑溜,肉味濃郁,其甘香味持久。
吞拿魚推羅,油脂最重的部位。微燒過個面,再係肉與飯中間夾有蔥花,以解油味太重的感覺。入口半溶,口感一流!
月子海鰻兩食,傳統的鰻魚汁,濃郁且惹味。而岩鹽,則令魚變得清甜,肉質滑身細嫩。
最後甜品以靜崗蜜瓜作結,大滿足!每人約一千元,極大享受!!

千里之月鮨旬菜

銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓

2016-01-27 787 瀏覽
過去的一年可說是我一生中轉變甚多的一年,以往多年的工作,雖然重複又重複,但得到客人的認同,還是開心的,可惜遇著不需要放假的上司,自問沒這能耐去過著與他一樣只得工作的人生,毅然放棄高薪厚職,先去了近一個月的探友探親旅遊,才回港找份適合自己的工作,然而,不知是社會改變了,還是自己改變了,工作上的辛勞可以接受,不合理的事情和不受尊重的對待,已不能像以前一樣默默承受,因不需要不再為五斗米而折腰,為自己而活,還要活得開心。想做自己想做的事,想吃甚麼,隨心而行。這晚家人都有約會,下班後獨個兒走到銅鑼灣吃 Omakase,享受獨樂樂。餐廳的裝修很簡潔,色調與一般的和式餐廳沒大分別,給我的感覺是明亮潔淨,一塵不染,期待有好的食物配合,便是一個愉快的晚上。Omakase,意思是由廚師發辦,會將最時令,最新鮮的食材製作給客人,款款不同,吃完一件才上第二件。這晚先送上的是刺身,一般的食材都是由淡至濃,黑鰽以,味道偏淡,有魚味,但不濃,感覺平淡;接著上的是白色象拔蚌,廚師刨了些青檸皮末在上面,陣陣清香,質感有嚼勁,帶點爽脆;第三道是響螺,已切薄片,味道較象拔蚌鮮甜,滋味濃。愈吃愈有味道,漸入佳境,看得我兩眼發
第三道是響螺,已切薄片,味道較象拔蚌鮮甜,滋味濃。
愈吃愈有味道,漸入佳境,看得我兩眼發光的金目鯛,魚皮金光閃耀,魚味濃郁,是我最喜愛吃的白肉魚;
而深海池魚,師傅認為厚切更能顯示魚的口感和味道;
而油甘魚相當肥美,魚脂味,魚味皆令人滿意。
日本的食材,有時令人摸不著頭腦,只見廚師將一堆白色的東西,先放在熱水中左右搖晃,瀝乾水後,加上醬汁和辣蘿蔔蓉,樣子似豬腦,廚師著我將各樣材料混一混才吃,入口時有點怪怪,但味道卻很鮮美,後來才告知我是白子,即是鱈魚的精子,其實也沒甚麼,應該比吃牛鞭容易接受吧!
最近嚐過寒鰤,極度喜愛,今晚重遇,實在要好好細嚐,愛其肉味超濃,油份重,味道充斥口腔各處,齒頰留香;
而赤鯥和拖羅也很肥美,大滿足。吃過刺身
廚師預備了舞茸清湯,讓你暖暖胃,湯水清澈,舞茸芳香,很不錯的安排。
稍息片刻,來了一尾子持香魚,所謂子持,即是魚身滿是魚卵,香魚塗了味噌燒焗,魚卵比多春魚還要多,很香口。
雜菜餅是天婦羅,不太油膩,炸得有水準。
最後來了多款壽司,白蝦壽司上有一小片乾烏魚子,鹹香有致,為味道淡薄的白蝦提味;
鹽水海膽壽司很新鮮,味道甘甜,
赤身壽司和血引壽司,加了黑魚籽和食用花朵,味道起了變化,愈吃愈愛。
海鰻壽司質感較河鰻幼滑,另有一番滋味。
最後吃一個極濃的味噌湯,加片蜜瓜,為這一餐寫上完美的休止符。

吃日本菜, 無魚既? 對! 因我不吃魚, 所以這餐omakase是謝絕一切魚類的. 不打緊, 還有很多食物可吃, 何如蝦、蠔、蚌. 單是看見這張圖, 就知吃得有多豐富. 吃omakase都是坐這邊, 可以欣賞師傅準備食物的手勢和功夫. 我們去吃當晚都坐滿了, 慶幸有訂枱. 長長的枱內放有刺身、活蟹、螺; 而大大隻帶子及蠔則用冰鎮住. 另一邊是四方枱椅, 木條裝潢, 充份體現日式風格. 準備開動, 把筷子從紙套取出, 發現是要把木筷子頭套到銀色一端的, 這個稱為個人專屬筷, 很有趣. 師傅兩三下就把北海道帶子取出並切好, 一開為二, 每人先吃半隻帶子, 帶子有少少煙薰味, 幾特別, 肉質是滑中帶實, 另外沾海鹽吃, 能把帶子的鮮味提升, 想不到少少的調咪料已經將味道帶到另一層次. 好甜的牡丹蝦, 夠彈牙兼爽口, 色澤靚, 連蝦頭都好好吃. 看見師傅把青檸及柚子刨碎在響螺片上, 讓喜歡聞橘子味的我萬分期待. 果然一放在碟上, 清新的柚子味已飄到鼻邊. 看起來很硬的響螺片, 實質是爽口. 由於本身已有柚子皮碎, 就這樣吃一片, 帶給味蕾的清新感很不錯. 象拔蚌跟響螺片的做法相同, 連吃法也一

另一邊是四方枱椅, 木條裝潢, 充份體現日式風格.

好甜的牡丹蝦, 夠彈牙兼爽口, 色澤靚, 連蝦頭都好好吃.

象拔蚌跟響螺片的做法相同, 連吃法也一樣, 只是象拔蚌會比響螺片的口感更好, 軟身些.

菇片洋葱wasabi焗真蠔, 好大隻蠔呀~ 疑問: 只是殼大肉細嗎? 看下去便知.

蠔身算肥美, 而且以wasabi來做醬並混入菇片及洋葱, 整體口感好特別. 而伴碟的慈菇都不容忽視, 咬下去粉粉的, 就像芽菇般.

以小花碟盛著的白蝦鹽水海膽, 吸晴度up up up,

海膽以鹽水浸過, 但味道不會過咸, 與軟滑的白蝦拌勻同吃, 少少creamy, 口感不錯.

吃了數款刺身後, 來一客漬物來個間場, 蒜頭加了辣醬爽口不辣、牛蒡爽、蕎頭酸爽.

飲碗熱的舞茸菇湯, 成個人都暖起來.

omakase之中的主菜, 有牛和羊選擇, 由於我不吃牛, 所以師傅準備了這份低溫煮羊架, 肉質軟稔, 不羶但肉味夠, 醬汁有點似腐乳, 建議不沾醬汁吃, 保留及品嚐原有味道.
再次出場的慈菇, 今次係要比大家看看, 把它倒轉很像一朵花.

豆乳蒸蛋,賣相很優雅, 材料有帶子、蟹肉,海胆, 不過蒸蛋質地偏實. 整體味道甜甜的, 好溫暖. 份量都算足, 吃完這道菜已經7成飽了.

鹽水海胆軍艦, 與剛才跟白蝦拌勻吃的味道有點不同, 今次與胚牙米同吃, 咸度適中及清甜

火炙帶子以脆脆的紫菜包著, 沾了燒汁的帶子超滑, 好惹味!

蝦膏甜蝦壽司, 精髓在於甜蝦上的蝦膏, 整件放進口, 蝦膏提昇了甜蝦的鮮甜, 根本連wasabi、豉油都不需要蘸上

最後以靜岡蜜瓜為這頓完美的晚餐作結, 那份清甜真的令人回味.
2016-01-13
  • 白蝦鹽水海膽