2017-06-21 79 瀏覽
😍<尋訪太子西餐美味>😍太子除左多中菜大排檔外 近排喺d橫街窄巷入面開左好多間西餐廳🤓呢間小本經營既<原藝> 由喺法國深造番黎既90 後 , 支持後生仔創業 既心態下於是就黎試下 😆食店細細間 只有5至6 個好似食拉麵甘對住廚師, 可以欣賞大廚手勢!🤓🍹Sangria 🍹 48 蚊呢款自家製sangria將紅酒連埋生果煲過 再雪雪櫃。 大杯得黎 酒精濃度因為煲過 所以偏低 但甘樣煲過既紅酒味幾出🍷 而且入面既生果配塔幾好 酸酸甜甜 估計有蘋果 奇異果之類 🍏🍎🍐幾香甜!🍴原藝法式咸泡芙 配 安格斯漢堡🍴 78 蚊加48 蚊 有一杯鮮搾果汁同前菜兩樣首先講講前菜 🍴油封蕃茄🍴🍅用左檻欖油浸既蕃茄 凍食 蕃茄juicy一咬落去有啖啖油香 開胃前菜😀🍴日本帶子脆肉冷麵🍴🙂煎香過既帶子 配以用脆肉瓜切絲既冷麵 口感清爽怡人 . 唔錯 😄果汁🍎🍊橙加 蘋果汁新鮮好濃蘋果同橙味 主菜🍴原藝法式泡芙 配安格斯漢堡🍴 78 蚊🥐🐂用法式咸泡芙做包身 出面帶有少少脆身帶有淡淡油白 入面既材料有煎蛋🍳 洋葱 🌰 仲有塊多士 點綴令到包食落更有口感😄而主角既安格斯牛肉 係免治
😍<尋訪太子西餐美味>😍

🍹Sangria 🍹 48 蚊
呢款自家製sangria將紅酒連埋生果煲過 再雪雪櫃。

🍴原藝法式咸泡芙 配 安格斯漢堡🍴 78 蚊

橙加 蘋果汁
新鮮好濃蘋果同橙味

主菜

🍴原藝法式泡芙 配安格斯漢堡🍴 78 蚊🥐🐂
而主角既安格斯牛肉 係免治既形式 食落又口感又十分juicy💦連埋所有材料一齊食 加上無油薯蓉做配襯 又有創意又好味 推介😍😋

散點
🍴特級加拿大豬鞍扒 配薯蓉 🍴158 蚊 🐷
用左蘋果醬做底 有自家製焦糖蘋果 鮮蘋果 薯蓉 加上 用心擺放既切件豬鞍扒🐽 外表美觀😄
蘋果醬甜度剛好, 焦糖蘋果爽口特別, 豬鞍扒剛煮至粉紅色 高質既豬肉唔洗100%熟! 咬落juicy軟滑 豬肉味濃 😄 撈埋薯蓉一齊食 口感好好 ! 😍

<串燒系列>😍
🍴黑松露芝士聖女果 🍴38 蚊🍅
用車厘茄切開 放芝士同黑松露喺入面 😗 蕃茄夠軟林juicy黑松露同芝士汁滲哂落去蕃 唔錯!

🍴燒美國頂級牛肩胛🍴 48 蚊
牛肩質素幾好 目測似燒到6 成熟 口感煙靭 油脂比較少 但好有牛香味 正😃

🍴燒粟米🍴🌽28 蚊
燒得剛熟 甜得黎夠粟米香味 都唔錯!😃

<推介是日好味甜品>😍
🍴伯爵茶蛋糕🍴🍰 48 蚊
食店有三款蛋糕 每日推出一款 今日甘啱試到伯爵茶蛋糕 好有驚喜!😍
分五層由上至下 1,3 層係伯爵茶creamcheese🧀☕ 2 層係 甜蛋糕 4 層係 齊伯爵茶蛋糕 第5 層係脆脆餅底
整個蛋糕甜度適中 伯爵茶味濃厚 cream cheese 味少 但夠香滑, 而第3,4 層雪到有d冰脆脆 好有口感, 伯爵茶味好夠出 , 推介😆😆

2017-06-21
2017-06-15 59 瀏覽
今晚經過太子,看到有間小小的餐廳,西餐用bar 枱,以為很特別,便進去一試。一行二人點了兩個主菜,三串燒物和甜品。燒大啡菇($38): 芝士夠,菇味濃,算juicy。燒豬頸肉($48): 豬頸肉是厚切,肥肉相間,算是彈牙有口感。燒牛肩胛($48): 有別於坊間的燒肉,這裏燒的是三至五成熟而已,這樣很考驗肉質是否上等。豬鞍($158): 我點了豬鞍配上蘋果粒和薯蓉。蘋果脆甜,薯蓉烹調得很不錯。豬鞍咬感像豬頸肉,算彈牙。肉眼扒($188): 朋友點了肉眼扒,說肉質不錯,目測三成熟,有淡淡炭燒香氣。甜品- 蘋果tart: 很甜,蘋果香味濃。伯爵茶旦糕: 用伯爵茶作旦糕想法有創意。伯爵茶香很濃,吃到是cream 的口感,茶的味道。地方小小,眼前的炭火伴著我們慢慢地聊天吃飯。

一行二人點了兩個主菜,三串燒物和甜品

燒大啡菇($38): 芝士夠,菇味濃,算juicy。

豬鞍

肉眼扒

甜品- 蘋果tart: 很甜,蘋果香味濃。

地方小小,眼前的炭火伴著我們慢慢地聊天吃飯。

2017-06-13 33 瀏覽
星期五晚上,無去到繁囂嘅地區,反而去到比較隱世嘅太子區餐廳,食返啲平民少少而具質素嘅食物。呢間原藝地方雖然唔算好大,但提供嘅野食都唔少。一嚟先要一串燒帶子,以及西班牙果酒,帶子帶有海鮮嘅原有嘅鮮味,厚身而質感結實,食之前加少少鹽調味就可以。而西班牙果酒,酒味唔會好強烈,加上豐富水果嘅調配,星期五晚飲一杯就最啱。主菜加拿大豬鞍配薯蓉,豬鞍煮得爽脆,並以焦糖蘋果醬調配,非常出色。而薯蓉磨得好細,好軟滑。最後有蘋果批作甜品,真材實料用上蘋果蓉,甜味適中,撻皮香脆,絕對推介!

2017-06-09
2017-06-12 184 瀏覽
法國菜講究細膩和優閑不著急,要學懂放下手機,停下來休息,享受下班後的生活,這日收工來到太子與朋友嘆法國fusion 菜...我倆也認為價錢相宜,味道不錯,想一嚐法國菜的朋友,絕對不能錯過。星期三至日才營業的法國小餐館,裡面只有數個長吧枱的座位,最好打電話預約以免撞門釘!跟餐前菜單售 $22/1款 $38/2款兩款前菜加 特飲 + $48 日本翠玉冷麵的帶子爽口彈牙,一咬下去呈半熟狀態,鮮味十足。虎蝦沙律長通粉有相當的煙軔度,好味道!油封蕃茄酸酸地,用作前菜十分醒胃。炸芝士波香脆可口,剛炸起,一咬會有拉絲效果。飲品試了橙蘋果汁和西芹雪梨蘋果,飲起來帶點甜度,感覺上比較健康。主菜點了香烤銀鱈魚配香橙醬 $148外表精緻,適合輕食女生,份量不怕食濟。畫花和裝飾都異常講究,絕不馬虎的風格,使人不禁多拍幾張照片呢~鱈魚表面經香煎,香橙醬的酸甜帶出魚的鮮味,連脆皮吃好滋味,旁邊的配料用上香橙、紅菜頭,夠夏日氣息!加拿大豬胺配薯蓉 $158豬胺賣相不錯,香煎口感比想像中鬆化,重點是入味均勻,蘸上祕製的醬汗後也不會太咸。配上底下的蘋果塊和類似Purée的薯泥,惹味非常!是日甜品的賣相都有驚喜!蘋果撻上

跟餐前菜單售 $22/1款 $38/2款
兩款前菜加 特飲 + $48

日本翠玉冷麵的帶子爽口彈牙,
一咬下去呈半熟狀態,鮮味十足。

虎蝦沙律長通粉有相當的煙軔度,好味道!

油封蕃茄酸酸地,用作前菜十分醒胃。

炸芝士波香脆可口,剛炸起,一咬會有拉絲效果。

主菜點了香烤銀鱈魚配香橙醬 $148

加拿大豬胺配薯蓉 $158

是日甜品的賣相都有驚喜!
蘋果撻上的花花裝飾好靚,連帶有數塊蘋果片,由外而內散發出蘋果香!裡面藏起來的蘋果肉好多,真是啖啖「肉」呢~

百爵茶朱古力蛋糕伴有香草裝飾,朋友都幾喜歡茶味的甜品,不會太膩。
2017-06-12 63 瀏覽
今日和太太出太子原藝食午餐, 我們點了卡邦尼意粉套餐(配油封蕃茄, 蘋果汁, 另外升級$58黑松露忌廉湯), 另外我們點了炸卡邦尼芝士波, 鹽燒日本帶子和招牌雞串。卡邦尼意粉和坊間的不同, 這裡的意粉是黃色而不是白汁煮成的, 食落好香好滑, 意粉好爽口, 煙肉味道適中, 十分美味;油封蕃茄好新鮮鮮甜, 蕃茄配上鑑欖油, 食落好清甜;蘋果汁新鮮柞, 飲落好濃香蘋果味, 消暑佳品;我們升級$58黑松露忌廉湯, 黑松露好香, 忌廉好滑好足料, 湯溫度適中, 飲落不太油膩, 味道一流;炸卡邦尼芝士波很有特色, 咬落去有濃香卡邦尼溢出, 食落香脆惹味, 佐酒一流;鹽燒日本帶子, 帶子好新鮮鮮甜, 帶子燒得金黃, 賣相一流,鹽燒煮法帶出帶子的鮮甜味美, 而且帶子食落彈牙, 鹽的鹹度適中,十分惹味;招牌雞串雞肉鮮嫩彈牙, 食落有好香的蔥花香味, 而且雞肉燒得香脆, 十分醒胃。餐廳食物美味, 餟物高質素, 而且賣相吸引, 值得再來的餐廳。
油封蕃茄,炸卡邦尼芝士波
黑松露忌廉湯
燒日本帶子和招牌雞串
卡邦尼意粉
蘋果汁
2017-06-11
2017-06-12 85 瀏覽
Today is Sunday Night, after we go to Mongkok to see Wonder woman.  今天晚上男友帶我到太子吃法國菜,他說同事們說有一間法式小店Original Art原藝 在太子間限界在3個月前開張,感覺不錯,於是今天晚上便到那裏take dinner,  前菜我們選了四款,日夲帶子翠玉冷麵,帶子鮮甜,虎蝦沙律長通粉很精緻,而且沙律很爽口,另外油浸蕃笳很fresh, 還有一款芝士球又香又脆!主菜男友當然選了燒美國安格斯肉眼扒配薯蓉,七成熟,大廚很貼心在我們面前用上大火和技術,煮成一份熱辣辣又肉質鮮味的牛扒,果然卓藝不凡!我的特級Canada豬鞍扒薯蓉,很有肉香加上熱辣辣的薯蓉,果然停不了口!  Finally we order a Apple Pie, the taste is so Fresh, we share together and feel so happy.My Bf 的西班牙果酒很香 and Fruity,我也叫了one Fresh Juice, it use 雪梨及蘋果的鲜榨果汁,又甜又香,這間Original Art

My Bf 的西班牙果酒很香 and Fruity,我也叫了one Fresh Juice, it use 雪梨及蘋果的鲜榨果汁,又甜又香,這間Original Art 果真不錯 !  This is really a good place for take dinner too !
2017-06-11
1 分鐘 (堂食)
2017-05-29 211 瀏覽
位於太子的原藝,是一間由法國藍帶深造回來的青年開設餐廳今天帶姨媽來到一齊吃晚餐,姨媽常常要照顧兒孫,難得她今天休息,我便帶她周圍吃吃吧。我們共選兩主菜套餐,三串燒,二甜品。主菜可加$48配二前菜,一特飲前菜方面,我們選擇虎蝦沙律通粉,油封蕃茄,炸卡邦尼芝士條。虎蝦沙律配以稠稠的沙律醬,味道不俗。油封蕃茄軟酸,我較愛 炸卡邦尼芝士條,脆香內滑。原藝法式咸萢芙配安格斯肉眼扒$98餐廳的招牌是這個法式咸萢芙,看著萢芙放在光波爐烘烤,很吸引哦。萢芙大大一個,夾著 安格斯肉眼扒,煎蛋,牛油多士,澱粉配澱粉,特別組合,整體味道配搭不錯呢。香烤銀鱈魚配香橙醬$148姨媽說已有肉的菜式,另一主菜要點選魚哦。銀鱈魚的擺盤精美,果然是藍帶深造過哦。魚肉滑嫩入味,一切滑得散開,是晚的菜式很有驚喜呢。最後更有蘋果批和朱古力伯爵茶慕斯蛋糕哦。
位於太子的原藝,是一間由法國藍帶深造回來的青年開設餐廳

我們共選兩主菜套餐,三串燒,二甜品

主菜可加$48配二前菜,一特飲

前菜方面,我們選擇虎蝦沙律通粉,油封蕃茄,炸卡邦尼芝士條。

原藝法式咸萢芙配安格斯肉眼扒$98

香烤銀鱈魚配香橙醬$148

最後更有蘋果批和朱古力伯爵茶慕斯蛋糕哦。
2017-05-27
婚後就要搬黎太子了為咗熟習環境,最近同另一半成日向呢頭揾食呢間第二次黎了!上次真係一試難忘!今次再試,keep到水準之餘,仲有驚喜所以決定為佢寫我第一次嘅食評Order主菜+$48可以揀兩款前菜加一杯特色飲品。另外上次試過串燒都唔錯!而且今日廚師推介有我喜愛嘅燒飯糰所以決定叫一個set, 加串串燒同燒飯糰前菜 - 日本帶子翠玉冷麵 & 炸卡邦尼芝士條帶子輕輕燒過,好鮮甜!下面嘅冷麵,原來係用瓜刨出黎嘅絲整架!好fresh好特別!炸芝士條聽落冇乜特別,但外皮香脆之餘,咬落去仲有好香濃嘅芝士汁滴出黎!一人一條真係有d唔係好夠蘋果橙汁新鮮,好味,忍唔住叫多杯特級加拿大豬鞍配薯蓉豬鞍燒到剛好medium, 肉質鮮嫩粉紅色,唯獨近骨位置可以熟返少少。最欣賞個配菜!青蘋果片同燒蘋果粒好fresh好好味同個豬鞍好夾!燒西班牙黑豚豬頸肉豬頸肉勁厚身,咬落juicy得黎外皮燒得好香口!仲有d蜜糖味tim!今晚之最 - 日式溏心蛋燒飯糰燒飯糰就食得多,加溏心蛋真係第一次食!看似簡單,但實屬誠意之作!原來溏心蛋同燒飯糰可以咁夾總括黎講,呢個價錢食到呢個水準,真係超值!雖然舖面細細,但坐得好舒服,重要嘅係食物
婚後就要搬黎太子了
為咗熟習環境,最近同另一半成日向呢頭揾食
所以決定為佢寫我第一次嘅食評

所以決定叫一個set, 加串串燒同燒飯糰

前菜 - 日本帶子翠玉冷麵 & 炸卡邦尼芝士條
前菜

蘋果橙汁
新鮮,好味,忍唔住叫多杯

同個豬鞍好夾!

今晚之最 - 日式溏心蛋燒飯糰
日式溏心蛋燒飯糰

總括黎講,呢個價錢食到呢個水準,真係超值!雖然舖面細細,但坐得好舒服,重要嘅係食物質素達到呢個水平!真係好期待下次再黎試其他菜式!好想快d搬黎,咁就大條道理成日黎食啦

2017-04-26
前菜
日式溏心蛋燒飯糰
2017-03-17 823 瀏覽
今日經過太子附近,見到呢間原藝試業中,入去試下,點左個法式原創咸泡芙包配安格斯漢堡,燒帶子,雞肉串同燒大啡菇。個咸泡芙包幾得意,本來以為會唔夠飽,但食落原來幾飽肚,漢堡又夠juicy 好香,伴碟薯蓉都幾滑,咁樣配搭都係第一次試,幾新鮮。其他幾個串燒都幾好味,個大啡菇幾香。聽隔離台d 客人講d前菜好好味,可惜今次無叫到,下次encore可以再試其他串燒同埋d 前菜。不過呢間鋪鋪頭得6個位,下次都係要book 位先黎。
個咸泡芙包幾得意

2017-03-17
原創法式咸泡芙包配安格斯漢堡
燒大啡菇,雞肉串,燒帶子
  • 芝士燒大啡菇
呢日去太子,同朋友試左新野,真係新,原來間小店開左無耐,仲係試業中間店有法式小店既感覺,門口一大塊玻璃,可看到廚師準備食物,感覺整潔企理,相信廚師對潔淨度好有要求同信心同個frd 兩個人叫左2個串燒套餐,各有2串串燒同2款前菜,原來每日廚師會準備唔同前菜,是日前菜有虎蝦沙律溫泉蛋,薯蓉同油封蕃茄(酸酸地幾開胃),咁2個人梗係試晒4款啦主食我地2個都叫左安格斯肉眼法式咸泡芙,間店其實都有安格斯漢堡泡芙,仲平20蚊,不過rib eye實在太吸引,都係唔想同人share個安格斯rib eye泡芙真係好好味,好彩無叫錯,雖然九十幾蚊但個包有成隻手掌咁大(我手掌好長,成6,7吋)塊扒都唔細,差唔多填滿大約五成熟的肉眼扒,入面係微微的酒紅色,嫩得黎有口感又juicy,燒香了的肉眼滲出陣陣牛扒獨有的肉香,塊肉眼有手指咁厚,同埋真係好鮮味,好食過扒房二三百蚊個d扒掛住rib eye爭d唔記得提泡芙以前一直以為泡芙就係日式一堆cream既甜品泡芙,初頭聽咸泡芙以為會怪,原來唔係架,呢個法式咸泡芙有d似少少酥皮既餅乾,係香脆的(好難形容,要自己試下先知)因為未見過其他鋪有,咁得意,咪同廚師八卦下,原來係廚
呢日去太子,同朋友試左新野,
真係新,原來間小店開左無耐,仲係試業中

同個frd 兩個人叫左2個串燒套餐,
各有2串串燒同2款前菜,
原來每日廚師會準備唔同前菜,
是日前菜有虎蝦沙律
溫泉蛋,薯蓉
同油封蕃茄(酸酸地幾開胃),咁2個人梗係試晒4款啦

主食我地2個都叫左安格斯肉眼法式咸泡芙,
間店其實都有安格斯漢堡泡芙,仲平20蚊,
不過rib eye實在太吸引,都係唔想同人share

個安格斯rib eye泡芙真係好好味
,好彩無叫錯,雖然九十幾蚊
但個包有成隻手掌咁大(我手掌好長,成6,7吋)
塊扒都唔細,差唔多填滿

燒香了的肉眼滲出陣陣牛扒獨有的肉香,

塊肉眼有手指咁厚,同埋真係好鮮味
,好食過扒房二三百蚊個d扒

掛住rib eye爭d唔記得提泡芙
以前一直以為泡芙就係日式一堆cream既甜品泡芙,
初頭聽咸泡芙以為會怪,原來唔係架,

因為未見過其他鋪有,咁得意,咪同廚師八卦下
原來係廚師自製的,佢係法國學廚做完野回流就做呢間店

香脆既咸泡芙,配香濃肉眼,仲要加隻流心蛋
,真係十個正
,我已經打算每次都會叫呢個

我諗下次要帶老公黎,先試到其他款

今次叫既串燒係牛舌同帶子(海鮮串要加錢),
牛舌都厚身幾嫩滑,
帶子1串有3粒類似日式刺身咁大粒, 最鐘意佢無裙邊無內臟個"卜",健康d

另外仲有叫一客2件燒羊架

最後,由廚師推介自家檸檬撻作結(因為賣淨一個,就share),好味好香檸檬味但唔識形容,總之同泡芙一樣係推介

2個人每人2百幾左右(每人叫左杯鮮果汁雪梨西芹汁唔記得影)

今次試新店都幾好味,不過美中不足係間店真係有點小,
得吧枱同6張high chair, 只可以三五知己黎或者外賣,
同埋可能要訂位較好, 好似暫時只做晚市同有2日休息
摸門釘機會都有

而家有時真係辛苦做到好鬼頽

第時去開太子,都要買番個安格斯泡芙慰勞下自己先

好過食幾份大XX快餐個D卡紙咁薄牛扒早餐都要三十幾

開心食好野,唔開心又食好野, 係我既快樂之道
(最下圖)原藝檸檬撻
串燒帶子
(左起)燒羊架,串燒牛舌,前菜4款
安格斯肉眼扒法式泡芙
是日前菜4款:溫泉蛋,油封蕃茄,虎蝦沙律,薯蓉
2017-02-22
5 分鐘 (堂食)
(最下圖)原藝檸檬撻
串燒帶子
(左起)燒羊架,串燒牛舌,前菜4款
安格斯肉眼扒法式泡芙
是日前菜4款:溫泉蛋,油封蕃茄,虎蝦沙律,薯蓉
  • 法式咸泡芙
上星期去了這間小店,感覺很特別!set超抵,有兩款頭盤,兩個串燒,加埋都係$78...平時去食D好DD嘅頭盤都要$100啦!個puff配頂級牛扒一試難忘⋯⋯must try and must come again!if you guys ever come to this area, then must try this place. The place can seat about 6-8 people, open kitchen style and it's super clean... the chef is amazing as he had learned his cuisine in France and all the presentation of the food are very nice and elegant.... I love it!
2017-02-25 471 瀏覽
由朋友介紹,呢間法國餐廳開業冇耐,仲係試業階段,就決定同男朋友嚟試下。小妹預早幾日去打電話落booking,因為上facebook 睇過佢地page 嘅相,主打好似牛肉類,所以booking 過程中都有問除左牛類之外有冇其他推介。接電話嘅女待應好好人,解釋話其實佢地主要係串燒燒烤,除左牛之外都仲有雞、羊、海鮮等等。如果我地有其他需要,甚至可以係booking中落定order,佢地大廚會盡量安排。到去試食當日,”原藝” 都幾近太子地鐵站,由太子地鐵站D出口一出轉右,過條馬路到汝洲街,再沿住汝洲街直行到界限街就到。由附近嘅地產鋪同附近酒吧嘅霓虹招牌襯托下,餐廳黑配啡嘅外觀加上柔和嘅燈光,別具一格,好有”鬧市中的一點寧靜”嘅感覺。 “原藝” 係小鋪經營,座位唔多,以吧檯代替一般餐廳嘅四方檯,可以同大廚面對面交流,個人而言,小妹非常喜歡呢種格局。客人可以即席欣賞大廚嘅廚藝同時,廚師又可以即時睇到客人品嚐後嘅反應。 入到餐廳坐低,侍應小姐(人如其聲,笑容好甜)好友善咁問要凍水定熱水,小妹同男朋友都話冇所謂,不過個日男朋友著衫比較厚,有少少熱到流汗,侍應小姐都好細心俾左凍水我地降溫,呢點值得一讚。

坐左一陣,侍應小姐見我地睇左陣餐牌,就主動過嚟問需唔需要落order,不過我地真係心大心細,最後膽粗粗問可唔可以 “廚師發板”,大約 $500嘅budget,大廚Brian話冇問題,然後就好細心了解我地口味同喜好。由於我地唔係太偏好食肉類,而且唔大食,Brian 就決定前菜方面會多少少,串燒方面都以蔬菜為主,主食肉類每款一碟,以及一杯佢地餐廳推介嘅無添加雪梨西芹汁。

雪梨西芹汁
雪梨西芹汁 --- 唔食西芹嘅朋友唔洗怕,因為西芹嘅”臭青味”絕對俾香甜嘅雪梨味遮蓋住。而且,係最每食完一道菜後飲一啖,可以清新味蕾,特別係食主菜嘅肉類個陣,可以減少油膩嘅感覺,女士們食完都少D罪惡感 =P

前菜(冷盤):
(左) 虎蝦尖通粉沙律、(中) 油封蕃茄、(右)法式溫泉蛋
(左) 虎蝦尖通粉沙律、(中) 油封蕃茄、(右)法式溫泉蛋。

Brian 建議可以先食虎蝦沙律 或者 油封蕃茄,最後先再品嚐溫泉蛋。

虎蝦尖通粉沙律 --- 虎蝦肉質爽口,沙律菜都好新鮮清甜,配上特別嘅醬汁,於沙律醬嘅酸甜中帶有輕微辣辣地嘅味道。

油封蕃茄 --- 蕃茄已去皮,雖然叫油封蕃茄,但係一D都唔油膩,加上香草碎,酸酸地,推介喜歡食蕃茄/帶酸食物嘅各位。

法式溫泉蛋 --- 唔同日式溫泉蛋,唔會落醬油,但係配有煎炸過嘅洋蔥絲,係另一種味道。

串燒:
招牌雞串
招牌雞串 --- 雞肉好嫩滑juicy,好似有少少檸檬汁味。(順帶一提,所有放熱食嘅黑色平板都係暖嘅,相信可以保持食物溫度)
(左) 芝士燒大啡菇、(中) 芝士黑松露釀聖女果、(右) 鹽燒帶子

芝士燒大啡菇 --- 大啡菇好厚身,面頭鋪上濃濃嘅芝士
芝士黑松露釀聖女果
芝士黑松露釀聖女果 --- 其實小妹本身對黑松露個種獨特嘅"香味"唔太喜歡,但係今次加上芝士,再配聖女果一齊食,又冇咁抗拒,反而覺得幾特別,喜歡黑松露嘅人士絕對可以一試。
鹽燒帶子 --- 帶子好大粒。由於我地掛住影相,又慢慢食大啡菇,令到佢稍微攤凍左少少,但係即使係咁都唔會有腥味。

主食:
燒加拿大豬鞍配蘋果醬
燒加拿大豬鞍配蘋果醬 --- 羊鞍就食得多,豬鞍就從未食過。感覺同平時食嘅豬扒好唔同,肉質比較厚同冇肥膏,但係口感唔會好實同鞋口,加上蘋果醬甜甜地嘅味道幾特別。同小妹一樣未試過豬鞍嘅可以一試。
燒紐西蘭羊鞍配香草醬
燒紐西蘭羊鞍配香草醬 --- 羊鞍唔會太強羊羶味,亦唔算太油膩,配上香草醬,帶少少清新且解膩嘅感覺。
美國安格斯肉眼
美國安格斯肉眼 --- 好似係5成熟左右(唔記得左),肉味香濃,肉質仲好嫩,配上小許海鹽,喜歡据扒嘅朋友試下。

最後,相信係 Brian 知道我係佢親戚介紹,所以收左我地$500 就算。

呢間餐廳麻雀雖小但五臟俱全,加上感受到廚師Brian 係烹調食物過程中嘅誠意同享受嘅表情,小妹認為值得推介各位品嚐。(最好打個電話book左位先)

2017-02-19
3 分鐘 (堂食)
雪梨西芹汁
芝士黑松露釀聖女果