2023-08-17
荃灣古今二係一間以日本料理為主打嘅餐廳,今次我去試咗佢哋嘅招牌菜,包括吉列廣島蠔、味淋魚乾、柚想蝦你同埋三文魚卷。下面就係我嘅食評啦!吉列廣島蠔係呢間餐廳嘅招牌菜之一,佢嘅新鮮度同質感真係一流。佢哋嘅廣島蠔好大隻,肉質鮮甜彈牙,每一口都好滿足,真係令人回味無窮。食咗吉列廣島蠔之後,我試咗味淋魚乾。味淋魚乾係一種傳統嘅日本小食,通常用嚟搭配清酒。味淋魚乾嘅製作過程需要耐心同技巧,而荃灣古今二嘅味淋魚乾真係做得好到位。魚乾酥脆香口,而且味淋醬汁嘅香甜入味,完全唔覺得乾柴,真係一款令人上癮嘅小食。甜蝦刺身沙律係一道清新又健康嘅菜式。荃灣古今二嘅甜蝦鮮甜,配合新鮮蔬菜同特製醬汁,味道鮮美又爽口。我特別鍾意佢哋嘅醬汁,帶有微微嘅酸甜味,令整個沙律更加開胃。最後一道菜係三文魚卷。呢道菜色彩繽紛,卷得好精緻。三文魚新鮮肥美,搭配蔬菜同壽司飯,好多層次嘅享受,真係一道令人食指大動嘅料理。總括而言,荃灣古今二嘅食物質素真係非常出色。吉列廣島蠔、味淋魚乾、甜蝦刺身沙律同埋金龍卷都係咁。餐廳環境舒適,服務態度友善,令我嘅用餐體驗更加完美。如果你鍾意日本料理嘅話,荃灣古今二絕對係一個值得一試嘅地方!