2019-02-18 158 瀏覽
哩度嘅裝修都幾有台味。招牌紅燒牛肉麵湯底不錯,唔太鹹,紅燒牛肉厚切得黎都好軟熟,加埋啲白蘿蔔同生菜,好甜。麵底亦唔會太軟,幾彈牙,份量亦好多?醬油豬軟骨肉燥拌麵,肉燥同豬軟骨夠晒多,唔太鹹,好味。肉燥青菜夠晒大碟,好青甜,就算加左肉燥醬都唔會太油膩。鹽酥雞扒配埋海苔粉,好脆好香口,炸粉唔會好”張”住個口哩度嘅飲品種類好多,仲好貼心咁樣有甜度同冰量揀,一定唔會落錯order 朱古力奶茶唔會太貼,好有朱古力味,珍珠細細粒亦好軟熟2個人食一大概 $100位,有嘢飲,有菜,有小菜,抵

哩度嘅裝修都幾有台味。
招牌牛肉麵

招牌牛肉麵

麵底亦唔會太軟,幾彈牙,份量亦好多?
醬油豬軟骨乾拌麵
醬油豬軟骨乾拌麵

醬油豬軟骨肉燥拌麵,肉燥同豬軟骨夠晒多,唔太鹹,好味。
肉燥燙青菜

肉燥青菜夠晒大碟,好青甜,就算加左肉燥醬都唔會太油膩。
鹽酥大雞排

鹽酥雞扒配埋海苔粉,好脆好香口,炸粉唔會好”張”住個口

巧克力珍珠奶茶

朱古力奶茶唔會太貼,好有朱古力味,珍珠細細粒亦好軟熟

2個人食一大概 $100位,有嘢飲,有菜,有小菜,抵
2019-02-18
5 分鐘 (堂食)
鹽酥大雞排
巧克力珍珠奶茶
2019-02-15 46 瀏覽
經過深水埗,突然想食台灣的美食。發現了一間叫古早味的台灣店。便進去吃了滷肉飯。我們叫了一個細的滷肉飯再加一個鹽酥雞飯雖然叫細滷肉飯,但材料卻很充足,飯面鋪上一層厚厚的滷肉,便人可以每一啖飯都吃到滷肉加飯,令人十分滿足,再加一隻用了古早台式製法的滷水蛋,感覺就如身在台灣一樣!至於鹽酥雞飯,鹽酥雞份量很多,更可與朋友分享,炸的時間卻剛剛好。不油膩,而且雞皮更不會有很多脂肪,麵粉的份量,更不會很厚👏🏻
我們叫了一個細的滷肉飯再加一個鹽酥雞飯

是日小肥趁返工前黎深水埗幫朋友拎野🙈拎完適逢Lunch Hour😆還掂小肥未食野又近近地🤪一於黎返尋味醫下肚先☺️🇹🇼💭🍴以簡約既門面示人既古早牛肉麵😋🍜但店內卻有充滿無限台灣風味既內涵😆黑松招牌 夜市攤檔大水牌 仿木桌木櫈仔以至裝潢格局設計都仿如進入台灣某角落食店☺️如果喺牆上標埋各款野食同價格就更地道了😆抅起小肥無盡童年喺台灣既回憶🙇🏻‍♂️☺️帶出無限台風內涵風味☺️煮出具台灣風式食材☺️🍜🇹🇼而午餐套餐除左基本主食之外🍜🍛可折價加配小食及飲品更為經濟實惠☺️鹽酥雞扒便當雞扒沾上份量剛好既炸粉炸香🐔🔥食落唔會太厚粉之餘😋炸得剛剛好唔會太過燶乾哂身☺️食落肉質都算滑嫩Juicy的😋🐔而滷蛋食落都夠滑嫩之餘😋🥚配合五香滷水慢煮亦夠入味的☺️🔥如果有埋流心效果會更佳更好口感🙈😆肉燥燙青菜當燙「A」菜配上肉燥🥬🐷(台灣住嗰陣唔知點解啲人將生菜都係講A菜🥬🤪)就成為台式正宗燙青菜配搭🥬滷肉汁中既肉燥肥肪比例均勻🤪🐷嫩綠既唐生菜淋上濃郁既滷肉汁😆食落更加香味Juicy🥬😆台式奶茶奶味濃郁既鮮奶茶☺️微甜亦係最佳既味道☺️😋
是日小肥趁返工前黎深水埗幫朋友拎野🙈

而滷蛋食落都夠滑嫩之餘😋🥚
配合五香滷水慢煮亦夠入味的☺️🔥
如果有埋流心效果會更佳更好口感🙈😆

當燙「A」菜配上肉燥🥬🐷
(台灣住嗰陣唔知點解啲人將生菜都係講A菜🥬🤪)
就成為台式正宗燙青菜配搭🥬
滷肉汁中既肉燥肥肪比例均勻🤪🐷
嫩綠既唐生菜淋上濃郁既滷肉汁😆
食落更加香味Juicy🥬😆

奶味濃郁既鮮奶茶☺️
微甜亦係最佳既味道☺️😋
2019-02-15
5 分鐘 (堂食)
2019-02-14 69 瀏覽
講起牛肉麵,好多人都會覺得台灣食係最正宗,最地道,但係口味係咪真係岩我地香港人呢?我覺得唔係!因為台灣牛肉麵湯底始終較清,著重湯底既牛味,而大部分香港人係偏重口味,所以我都係鐘意食濃味一啲既牛肉麵!😚呢間深水埗小店既牛肉麵應該係係香港食過之中位列頭幾位👍🏻店舖裝修好有台灣地道風味 午餐既選擇好多,仲有多款小食可以加錢配搭,而且唔貴,隨餐仲有一杯熱飲贈送🥰 🐄《招牌半筋半肉湯麵》$62首先,佢既湯底好重味,好濃好香,但對我黎講過於油膩😳減肥中既人士唔建議嗌呢個。🍜麵條軟熟程度岩岩好,食落彈牙唔會過林。出面好多台灣麵舖聲稱半筋半肉,但出到黎跟本唔係個回事,只得部分牛肉有筋。但係呢度整碗麵綜合埋大概有7,8舊牛肉,而且每舊都真係食到豐富既筋位,炆得好林好入味,即使湯底味濃但並無掩蓋左牛肉既鮮味,牛味好濃👍🏻👍🏻整體好好味!枱側仲有辣菜舖,好爽脆又夠辣,加到麵入面食更嗆口惹味!《綜合甜不辣》+ $16個人比較喜歡魚條,因為口感帶點煙韌,彈牙!魚餅都唔錯,點埋醬汁就更好味!👍🏻《檸檬紅茶》不過不失,味道似預先包裝好既紙包飲品。 每個人口味唔同,有d人可能會鐘意較清既湯底,著重湯既牛味

店舖裝修好有台灣地道風味

🐄《招牌半筋半肉湯麵》$62

枱側仲有辣菜舖,好爽脆又夠辣,加到麵入面食更嗆口惹味!

《綜合甜不辣》+ $16

《檸檬紅茶》
不過不失,味道似預先包裝好既紙包飲品。

每個人口味唔同,有d人可能會鐘意較清既湯底,著重湯既牛味,而我就鐘意食香料重味既牛肉麵😚😚呢間既牛肉真係煮得好唔錯,口味都好岩我💕下次再黎試肉燥便當🙂
2019-02-13 62 瀏覽
2019年2月12日(星期二)行開黃金商場附近,被獨特嘅水泥牆招牌吸引,二話不說入去食古早味台灣晚餐。懷舊台灣裝修夜市霓虹招牌、懷舊廣告、海報同埋台灣注音嘅標語口號都成功突圍而出,締造百分百台灣風味。紅燒牛肉乾拌麵牛𦟌夠晒淋,又軟又滑,咀嚼係享受。麵條都好正,有趙口, 加埋肉臊一齊食,味道一流!絕對係再幫襯嘅理由!古法滷水大雞腿肉臊便當雞髀好大隻 ,size冇得輸 ,好可惜,我鍾意食隻滷蛋同埋酸薑多個隻雞脾!下次一定要試吓鹽酥雞!幫襯套餐有優惠,叫台式飲品可以慳$4。啲菠蘿同蘆薈夾埋好有咬口,煙煙靱靱、酸酸甜甜、好好味!🥤仙草滑奶茶香,令人再三回味!地道台灣美食,值得推介!
2019年2月12日(星期二)

懷舊台灣裝修

古法滷水大雞腿肉臊便當

仙草滑奶茶香,令人再三回味!
地道台灣美食,值得推介!
2019-02-12
2019-02-13 57 瀏覽
深水埗福榮街食嘢出名平靚正😎😎😎 可能因為競爭大成日都有新餐廳, 今日去黃金買完電腦配件 ,就順便食個lunch🍛🍛🍛呢間古早牛肉麵就喺正黃金對面,我行過見佢入邊啲裝修好得意😳😳所以即刻吸引咗我入去, 牆上面嘅顏色同埋裝飾都好有懷舊風味,好似真係去咗台灣街邊檔咁😆😆😆今日係平日,有午市套餐食抵好多!! 😍😍😍我點左醬油豬軟骨麻辣醬乾伴面+ 凍蜂蜜烏龍茶($56+$2),肉燥湯青菜 ($16)個乾伴面麻辣醬好香好夠味,面質係爽滑嘅😋😋😋豬軟骨都好入味,入口軟腍 煮得啱啱好👍👍碟肉燥湯青菜就勁大碟,又新鮮,好抵食!!!總括而言呢餐好滿意,如果食得太多西餐想轉下口味值得一試!

今日係平日,有午市套餐食抵好多!! 😍😍😍

總括而言呢餐好滿意,如果食得太多西餐想轉下口味值得一試!
2019-02-13
午餐
2019-02-13 1421 瀏覽
今日收二同老公去深水埗黃金商場睇D野,睇完緊係要醫肚啦~ 一出到黎見對面街好大個古早牛肉麵,見有人排隊,於是都行去試下。等左大約十分鐘就入得去~店內裝潢都幾特別,若隱若現一種台灣風格。$69三薈牛湯麵(牛腱牛筋牛肚)。一上檯香味逼人,先喝一口湯濃濃牛肉味,配料充足, 牛腱﹑牛筋﹑牛肚數量合理, 炆得夠冧而又腍滑,食得出花左好多時間去烹調。麵嚼勁度高,掛湯力高,每一啖都食得好滿足。蘿蔔好大一舊, 鮮甜無渣。$56鹽酥雞排肉燥便當。鹽酥雞係食台灣菜/去台灣常買黎食既食物之一,呢到既鹽酥雞排口調味剛好,即炸熱騰騰的吃, 口感酥脆食好爽。$46蚵仔煎。唔洗去到台灣夜市先食到既蚵仔煎,特別係佢唔係用雞蛋,而係用薯粉?第一次食呢一種口感~如果蚵仔多D就好啦~『凡惠顧招牌牛肉湯麵,台式便當﹑乾拌麵類,選配台式飲品減$4』$24 > $20芋香珍珠奶茶$24 > $20招牌珍珠奶茶地址 :深水埗福榮街116號地舖電話號碼: 29561116營業時間: 星期一至日11:30 - 00:00

$24 > $20芋香珍珠奶茶
$24 > $20招牌珍珠奶茶

地址 :深水埗福榮街116號地舖
電話號碼: 29561116
營業時間: 星期一至日11:30 - 00:00
2019-02-12
10 分鐘 (堂食)
$105.5 (晚餐)
2019-02-12 46 瀏覽
位置在深水埗高登商場附近,行完高登一段時間,買左好多野,要搵個地方休息下。因為天氣涼,感覺上想食d有湯較熱既食物,一開始有諗過食平時常吃既車仔麵,魚蛋麵等等 但當好懊惱既時候 便見到牛肉麵,不用想 即刻去試試 試完之後 發覺深水埗不一定吃熟悉的 還可以食其他的招牌紅燒牛肉麵: 麵選擇了較粗身既麵底,配上4至5塊牛展,牛展煮得好入味,黏而不痴牙,另配上一塊很甜既白蘿蔔,再有幾塊青菜。然後個湯底,好味到令人想飲哂d湯。另因為是午市可加小吃,我加了16蚊肉燥燙青菜,肉燥很多,吃哂d菜還有淨,喜歡食肉燥的人可考慮這小吃,最緊要還食得健康一點 有菜有肉最後飲了杯凍冬瓜茶,味道不太甜,剛剛好。

然後個湯底,好味到令人想飲哂d湯。

最後飲了杯凍冬瓜茶,味道不太甜,剛剛好。

• 招牌紅燒牛肉湯麵
2019-02-11 1632 瀏覽
呢間環境都唔錯, 地方不大,但坐位舒適自在, 店內裝修主打懷舊復古路線,充滿台灣風味。餐牌的主食選擇不多, 但非常之便宜~紅燒牛肉乾伴麵牛肉都炆得好淋,超重牛肉味, 條條完整如手指長,連着薄膜,肉香有咬口, 所以好好味!方塊狀,脂肪、肉、筋比例剛好,夠鬆化。極度推介!絕對係鎮店之寶 最出色是麵條,麵質很滑有嚼勁, 彈牙得驚人,薄身而煙韌。但是略嫌麵太少鹽酥雞扒肉燥便當炸雞係台灣菜都必點既食物!!炸雞炸得岩岩好。d 皮好脆。油香豐腴,十分惹味!蚵仔麵線入面既蠔超多!!起司蛋手抓捲餅店內的招牌之一,即叫即整,蛋餅內捲住半溶芝士,相當足料!吃起來有濃濃的芝士香,沾上醬汁味道更佳。店員好貼心切開4件,方便你食👍🏻鳳梨洛神花茶這杯飲品令人想起台灣的味道茶味也濃度剛好。呢度地點方便,性價比高的台灣菜!!!不妨一試

餐牌的主食選擇不多, 但非常之便宜~

紅燒牛肉乾伴麵

方塊狀,脂肪、肉、筋比例剛好,夠鬆化。

極度推介!絕對係鎮店之寶

最出色是麵條,麵質很滑有嚼勁, 彈牙得驚人,薄身而煙韌。

但是略嫌麵太少

鹽酥雞扒肉燥便當

炸雞係台灣菜都必點既食物!!炸雞炸得岩岩好。

d 皮好脆。油香豐腴,十分惹味!

蚵仔麵線

入面既蠔超多!!

起司蛋手抓捲餅

店內的招牌之一,即叫即整,蛋餅內捲住半溶芝士,相當足料!
吃起來有濃濃的芝士香,沾上醬汁味道更佳。

店員好貼心切開4件,方便你食👍🏻

鳳梨洛神花茶

這杯飲品令人想起台灣的味道

茶味也濃度剛好。

呢度地點方便,性價比高的台灣菜!!!
不妨一試

• 鹽酥雞排肉燥便當
2019-02-09 68 瀏覽
年初四仍然放假,下午沒有什麼節目,一於同太太去深水埗掃街。路過福榮街,見一店賣台灣牛肉麵,門面裝修有點懷舊,決定入內試試。店內裝修有強烈懷舊風,恍如身處台灣小店,感覺不錯。叫了招牌紅燒牛肉麵、肉丸湯、炸花枝丸及烏梅蘆薈綠茶。炸花枝丸先來,熱辣辣並加了海苔淮鹽,非常冶味。牛肉麵份量大,肉非常腍及量多,有約6-7件,湯頭非常濃郁,好味。肉丸湯有豬肉丸、墨魚及花枝丸。各種丸都非常彈牙,有口感及鮮味。值得一提是湯非常清甜,應該加了很多蘿蔔煲成,好飲。烏梅蘆薈綠茶亦不俗,酸酸甜甜,非常解渴。埋單$153,以食物質素來說,可以再來光顧。
埋單$153,以食物質素來說,可以再來光顧。
途經這裝修不錯的店,加上似係新開張不久的台式料理,就入內試試!看到餐牌上寫的都甚是吸引,可是不太餓就只點了兩款食物,打算不夠吃才加點,很慶幸沒點太多,因為兩樣食物也很失望😞 真的無下次。老台灣的裝潢。 🍜份量不大,而且這個樣子的鹽酥雞排,外觀已失分。吃下更是失望😞雞排不鬆脆,拌麵無乜味。另外有點奇怪是為何有日式用的黃蘿蔔?本來滿心歡喜想吃手抓餅,之前去台灣幾乎每次也吃!可是這個一點也沒有手抓餅的香口鬆脆,上菜也不夠熱,芝士也沒有溶。不過未至於難食,就是找不回台灣味道⋯⋯🥤左邊是烏龍茶沒有茶味,不要跟comebuy tea ,天仁比較也可飲完。🥤右邊是洛神花茶有點難以入口⋯⋯假鳳梨味蓋過洛神花,只飲了1/4就真的喝不下⋯⋯
真的無下次。

老台灣的裝潢。

鹽酥雞排乾拌麵

起司蛋手抓捲餅

蜂蜜蘆薈烏龍茶($26),鳳梨洛神花茶($26)

🥤左邊是烏龍茶

🥤右邊是洛神花茶

2019-02-02
最近好興古早味,聽朋友講深水埗開咗間用古早味作為主題嘅台式餐廳,一直都好想知道古早味究竟係點嘅,所以趁今日放工之後帶埋女朋友去試一試!餐廳嘅裝修好特別,放置了很多舊時嘅漫畫和海報,感覺令人時光倒退50年,好深刻。招牌紅燒牛肉麵果然係招牌菜式,牛肉非常嫩滑,入口即溶,湯底都冇令人失望,古早味混入了牛肉嘅味道,更添滋味!紅燒牛肉乾拌麵鍾意食辣嘅女朋友就叫咗個麻辣醬,貪食嘅我當然要試一試係點樣啦,發現相比起我叫嘅湯麵,拌麵別有另一番感覺,如果唔夠辣仲可以加喺枱面上嘅辣醬,正!

招牌紅燒牛肉麵

2019-01-19
2019-02-04 39 瀏覽
深水步新開咗好多食市,呢間叫古早牛肉麵,開咗有一段時日,今日路過見時間尚早,唔洗排隊~又有set lunch,就決定食佢~內𥚃裝飾有懷舊feel,座位簡潔,但門口吧位又不失小清新,亦古亦今午餐同晚餐差不多,不過午餐可以追加小食同有指定嘢飲跟,如果唔啱飲可另叫, 惠顧麵食或便當,台式飲品可減$4。台式奶茶,味道唔錯好有奶味鹽酥雞扒肉燥乾伴麵,雞扒炸得夠脆又厚身,乾伴麵嘅汁來自肉燥同醬油,有酸羅白同子薑撈埋一齊食,減輕油膩感。宜蘭迷你蔥肉餡餅,像生煎包,不過係多蔥版本,咬落爆汁,建議趁熱食最好食另外我哋自己再嗌多個沙茶醬燙魷魚,魷魚好爽口,配埋沙茶醬的咸香味道,佐飯一流~食完走嘅時候已經到呢個午飯時間,小店好爆,要排隊等位~所以如果唔想迫同排隊的話,12:00前嚟食就最穩陣
台式奶茶,味道唔錯好有奶味
心血來潮想放工去好耐無去過既西九龍中心,所以想去之前順便同朋友去附近既台式餐廳-古早牛肉麵食晚餐。因為我去個陣係星期5夜晚所以都要等一陣,但職員好友善同我地傾左一陣,好有台灣朋友熱情既感覺。 聽職員講餐廳既裝飾都係由台灣個邊直接運過黎,唔怪得甘有台灣既感覺 menu 都好台灣 xd鹽酥雞扒肉燥便當呢個真係必點!! 我本身猶豫叫唔叫呢個,因為之前我食過某間台式連鎖炸雞扒,係我接受唔到既咸。 😂 但呢間唔同,咸度岩岩好,又唔會炸得好勁。因為我平時食炸雞都唔食皮,但呢個我可以食埋d 雞皮。同埋呢個擺左一陣,d 皮都仲好脆。蚵仔麵線我上次去台灣唔記得左食蚵仔麵線,所以要香港補返。xd 蚵仔完全無腥味。起司蛋手抓捲餅呢個又係必點!!呢個真係要多謝我朋友既推介,因為身為食肉獸既我只想點肉類。xdd 但呢個食落好有芝士味,但一d 都唔膩 鳳梨洛神花茶我覺得大家可以叫小糖/半糖/微糖。因為我覺得正常甜度比較甜。紅燒牛肉乾拌麵

menu 都好台灣 xd

鹽酥雞扒肉燥便當

同埋呢個擺左一陣,d 皮都仲好脆。

蚵仔麵線

起司蛋手抓捲餅

但呢個食落好有芝士味,但一d 都唔膩

鳳梨洛神花茶

2019-02-01
  • 鳳梨洛神花茶(少糖)
  • 起司蛋手抓捲餅
  • 鹽酥雞排肉燥便當
2019-02-02 38 瀏覽
原味鹽酥大雞排炸雞排真係每次到台灣都必需要食既食物 呢度既炸雞排有幾隻味可以選擇 我個飛佛當然係原味廚師好好的將佢一早就斬開哂方便夾黎食嗯!!好有夜市既感覺 炸粉唔會好多 夠juicy唔會太柴!完美古法滷水大雞腿肉燥便當到正餐喇喂 點少得最愛既肉燥飯個碗都已經係超大碗絕對係夠飽有突既份量KING SIZE超大雞脾 perfect隻脾有成隻手掌咁大但係都唔會話老or柴真係好想知點做到!鹵水味好香又好濃既雞脾SHARE黎食都仲得肉燥世界第一!唔會太咸 撈飯食真係一流
原味鹽酥大雞排

絕對係夠飽有突既份量

KING SIZE超大雞脾 perfect
隻脾有成隻手掌咁大
但係都唔會話老or柴
真係好想知點做到!

鹵水味好香又好濃既雞脾
SHARE黎食都仲得