2018-12-10 54 瀏覽
今日嚟深水埗搵嘢食,見到呢間台灣牛肉麵,價錢都幾合理,就入去試試。呢間餐廳嘅裝修好得意,唔知點解勾起好多童年回憶,牆壁掛滿好多有趣嘅插畫。嚟到梗係要試吓個招牌半筋半肉牛肉麵,午市加$5蚊就有凍珍珠奶茶飲牛肉麵到喇!上面鋪滿晒牛筋同牛腩,啲面係上海粗面,已經索晒啲湯,但係一啲都冇淋哂我最愛嘅牛筋夠晒淋又好入味,好正!啲牛筋又係炆到好淋,好好味!個牛肉麵湯好濃,散發住台灣嘅味道!個珍珠奶茶仲可以叫走冰,但係都係凍嘅,真係抵讚!下次嚟深水埗,一定要再嚟支持呢間小店!

牛肉麵到喇!
招牌半筋半肉牛肉麵

牛筋

我最愛嘅牛筋夠晒淋又好入味,好正!

啲牛筋又係炆到好淋,好好味!
個牛肉麵湯好濃,散發住台灣嘅味道!

個珍珠奶茶仲可以叫走冰,但係都係凍嘅,真係抵讚!

下次嚟深水埗,一定要再嚟支持呢間小店!
招牌半筋半肉牛肉麵
牛筋
  • 招牌半筋半肉湯麵
依家除咗全港都俾珍珠奶茶侵佔之外😂台灣另一款招牌牛肉麵都有唔少好多都能夠係香港立足個個都話自己係正宗台灣牛肉麵係堅定流,試過先知😈!招牌半筋半肉湯麵 $60成個麵都唔會令人想食第二次🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♂️麵質偏硬,個湯底牛肉味唔夠最敗筆係啲牛筋同牛肉🥴佢好夠腍因為用咗一大堆冰糖去煮腍結果一咬除咗濃濃嘅甜味之外再食唔到其他味😑唔掂嘉義雞肉飯 $26雞肉飯表現都普通,真係普通得好緊要雞肉輕輕有啲味,但唔夠餸哂成個飯😂好味指數:
依家除咗全港都俾珍珠奶茶侵佔之外😂
台灣另一款招牌牛肉麵都有唔少
好多都能夠係香港立足
個個都話自己係正宗台灣牛肉麵
係堅定流,試過先知😈!

招牌半筋半肉湯麵 $60
成個麵都唔會令人想食第二次🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♂️
麵質偏硬,個湯底牛肉味唔夠
最敗筆係啲牛筋同牛肉🥴佢好夠腍
因為用咗一大堆冰糖去煮腍
結果一咬除咗濃濃嘅甜味之外
再食唔到其他味😑唔掂

嘉義雞肉飯 $26
雞肉飯表現都普通,真係普通得好緊要
雞肉輕輕有啲味,但唔夠餸哂成個飯😂

好味指數:
每次來深水埗也必食,今次點了一碗招牌紅燒牛肉麵。 下午茶來說牛肉麵份量剛好,牛肉夠多夠滑又有肉味,湯底濃郁,非常出色,必食看似空間超大的,結果感覺位子有點擠基本上湯麵系列有牛肉、半肉半筋、牛筋、牛雜等,除了麵以外,還有便當同小食可以買紅燒牛肉麵$56,這價位於深水埗不算便宜。湯頭看起來很重口味,但是實際上其實還好,雖然價格頗高,但是至少肉給的不少肉的品質非常優秀,吃下去入口即化,但是直接夾起來又不至於散掉,而且非常入味,口感極佳麵條的部分,個人覺得普普通通,有點偏軟,沒什麼嚼勁,爬文一堆食評都說很彈,到底是!?
看似空間超大的,結果感覺位子有點擠
2018-12-09
2018-12-10 10 瀏覽
一直都好想食台灣野,但係都冇機會去旅行,所以就一於去呢間鋪頭只止下癮啦,咁其實我最鍾意食嗰個係紅燒牛肉麵,所以就叫左嚟食。佢嘅牛肉整得好好食,同埋個湯底真係有正宗台灣嘅味道,略嫌價錢貴左少少,不過有機會我都想試吓佢其他嘢食。
閒逛屋企附近,看到這店的餐牌台式午餐選擇多,跟餐只需加$2,便可享特色台灣飲品,價錢相宜,即入去吃個午飯~店內有不少台式小食及雜貨店招牌,還掛滿台灣懷舊插畫,猶如置身台灣老街食店中,充滿特色~鹽酥雞扒肉燥便當,雞皮金黃酥脆不油膩,肥大肉厚,肉嫩入味,肉汁滿溢,灑上黑椒鹽調味,鹹香惹味,配飯吃一流! 滷蛋,滿有蛋香,滷得入味,非不死鹹; 肉燥,鋪滿白飯,濃郁可口,吃到最後一口也不覺乏味~冬瓜茶,天然的冬瓜清香味盈滿口腔,香醇濃郁,甜香不膩,清涼解渴,跟餐加配$2,大杯抵飲!白飯淋上自家製肉燥,鋪上酥脆鹹香的雞扒,加顆滷蛋,成就了令人回味的古早風味! 再加配台灣傳統的冬瓜茶,為這個午餐劃上完美的句號。

2018-12-05
  • 冬瓜茶
  • 鹽酥雞排肉燥便當
2018-12-07 30 瀏覽
工作關係去到深水埗區,呢到出名多特色小店,我們行行下見到古早台灣麵比它隨處都是的台灣懷舊掛畫吸引左入去!今日大概2點多才到,人不算多,坐得好鬆動,而且旁邊無人,可以輕輕鬆鬆享受一下午餐的休息時間!吃台灣野一定要飲珍珠奶茶!有得走冰走甜!Yeah!我選左三牛薈湯麵!湯非常濃香,讚!牛的三個部分都好淋!值得推介!朋友叫左招牌半筋半肉湯面!湯頭係一樣的,不過牛的部位不一樣!麵條係粗的偏硬麵,非常有咬口!
工作關係去到深水埗區,呢到出名多特色小店,我們行行下見到
古早台灣麵
比它隨處都是的台灣懷舊掛畫吸引左入去!

今日大概2點多才到,人不算多,坐得好鬆動
,而且旁邊無人,可以輕輕鬆鬆享受一下午餐的休息時間!

吃台灣野一定要飲珍珠奶茶
!有得走冰走甜!Yeah!

我選左三牛薈湯麵!湯非常濃香,讚
!牛的三個部分都好淋
!值得推介!

朋友叫左招牌半筋半肉湯面!
湯頭係一樣的,不過牛的部位不一樣!

麵條係粗的偏硬麵,非常有咬口!

• 招牌半筋半肉湯麵
  • 三牛薈湯麵
2018-12-07 161 瀏覽
岩岩肚餓,喺深水埗發現左呢間古早牛肉麵😍😍因為呢間叫「古早牛肉麵」,相信牛肉麵係呢到最有名的,所以今日叫左一碗招牌半筋半肉湯麵🍜、炸花枝丸、再配多杯台式奶茶🥤呢到裝潢別緻,好有懷舊感🥰牛肉煙韌又軟身、牛筋軟淋淋又黏黏的,口感好正👍👍炸花枝丸好有台灣味道😋😋😋呢餐令我諗起台灣旅行的日子😆😆😆😆😆每次去台灣都會週圍搵好食嘅牛肉麵,今日喺深水埗食到呢間咁好味嘅牛肉麵,以後唔洗等去台灣啦!香港都有得食啦🤩🤩🤩
岩岩肚餓,喺深水埗發現左呢間古早牛肉麵😍😍
因為呢間叫「古早牛肉麵」,相信牛肉麵係呢到最有名的,
呢到裝潢別緻,好有懷舊感🥰
牛肉煙韌又軟身、牛筋軟淋淋又黏黏的,口感好正👍👍
炸花枝丸好有台灣味道😋😋😋
炸花枝丸
招牌半筋半肉湯麵
台式奶茶
2018-12-04 54 瀏覽
真係人生第一次食到好難食😟 原本被裝修環境吸引左,試下入去食,叫左豬軟骨肉燥飯,一食 唔對路,勉強食左3分之1,食唔落⋯⋯ 真係好難食,下次唔會再黎了但牛肉面都ok,價錢有少少偏貴
但牛肉面都ok,價錢有少少偏貴
2018-12-04 34 瀏覽
好鍾意食台灣野既我,經過宜間野真係俾佢既裝修吸引住。佢既鋪面好有誠意喎!坐入去食就好似去左台灣既小店咁!有feel咁食野梗係會加分午餐泥食,等左一陣就有得入去食了。見好多人都係叫佢既湯麵,就同朋友叫左一個半筋半肉麵,同埋一個豬軟骨干拌麵~半筋半肉麵一上枱,個湯已經見到好濃好香!再夾下,都好多牛筋同牛腩喎,份量唔錯!食落去,哇好入味,又林再加上粗粗的台灣麵,真係覺得好正!佢附上既蘿蔔都係甜甜的,讚!另外佢個豬軟骨干拌麵都唔差的,唔會好乾。跟餐要了珍珠奶茶,叫了少甜好似都仲係好甜><但係ssp食到咁正既台灣野連埋裝修,真係好高既回頭度啊!!
好鍾意食台灣野既我,經過宜間野真係俾佢既裝修吸引住。
佢既鋪面好有誠意喎!
坐入去食就好似去左台灣既小店咁!
有feel咁食野梗係會加分

午餐泥食,等左一陣就有得入去食了。
半筋半肉麵一上枱,個湯已經見到好濃好香!
再夾下,都好多牛筋同牛腩喎,份量唔錯!
食落去,哇好入味,又林

再加上粗粗的台灣麵,真係覺得好正!
佢附上既蘿蔔都係甜甜的,讚!
另外佢個豬軟骨干拌麵都唔差的,唔會好乾。
跟餐要了珍珠奶茶,叫了少甜好似都仲係好甜><
但係ssp食到咁正既台灣野連埋裝修,真係好高既回頭度啊!!
2018-12-04 29 瀏覽
今晚去深水埗黃金商場買完嘢,突然好想食台灣嘢,一望對面就見到呢間古早牛肉麵,於是二話不說即刻入去試下!食物同飲品都幾多選擇,我叫左鹽酥雞排乾伴麵加個綜合甜不辣再加黑糖珍珠奶茶~我一向對甜不辣有情意結,每當好掛住台灣嘅時候就會叫黎食下,咬落QQ感覺又甜甜地,仲有熱辣辣真係好好味!再黎鹽酥雞排乾伴麵,第一次試乾伴麵初初以為會好乾好硬,但因為撈埋D肉燥黎食,原來感覺係唔錯既!麵質唔會煮得剛剛好唔會好淋!叫左黑糖珍珠奶茶微糖微冰,味道真係唔係太甜、好滑,珍珠咬落亦好彈牙!整體食物質素唔錯!下次再黎試埋個蚵仔麵線先!

整體食物質素唔錯!下次再黎試埋個蚵仔麵線先!
2018-12-04 29 瀏覽
今晚屋企無煮飯,突然好想食台灣嘢,放工經過就入左呢間古早牛肉麵試下!之前聽過朋友講唔錯!入面裝修得幾得意,每張枱旁邊都有唔同嘅學生畫掛住!而餐廳亦係用紙點餐嘅!都幾方便又無咁易錯~我叫咗呢個三牛薈湯麵試,裡面有牛腱、牛根、牛肚配台灣麵!牛肉湯好濃郁有牛肉味,牛腱、牛根、牛肚亦整得好入味!仲有舊蘿蔔都唔可以忽視,因為都係入晒味!台灣腸係我至愛,見呢度有都叫嚟試吓先!味道甜甜地而外皮又脆口,熱辣辣真係好好味!另外叫咗杯輕芝士岩鹽奶蓋抹茶,平日好少飲,但剛剛見到隔離枱叫奶蓋好吸引,我又叫埋一份先!入口芝士好濃味又咸咸哋幾正,平時抹茶我都飲得多,今次加奶蓋亦有另一種感覺!下次要再嚟試埋肉燥飯先!

2018-12-03 125 瀏覽
今日lunchtime一條友落左深水埗買D野,順便食埋野先返公司~去左福榮街,因為知道呢條街超多野食😋見到呢間台灣菜既裝修幾特別,而我自己又已經一排無食台灣菜,所以入左去😅佢有lunch set,係一個正餐包指定飲品,另外可以優惠價加D小食~我叫左一個半筋半肉牛肉麵同加左個肉燥燙時蔬,因為自己飲唔得多野,所以無叫飲品,廢事浪費個麵同菜幾分鐘就黎左,超快,第一眼見到碗麵就覺得牛既份量好多,而碟菜跟餐而言都唔少,抵食!首先試下個湯,好香濃既牛肉味同幾香既花椒味,味道偏重再試埋D牛同配料,牛肉,牛筋同白蘿蔔都係煮得超淋!!👍🏻👍🏻牛肉帶有少少牛既香膻味,唔算好勁,如果太勁我會食唔落,哈!但牛煮得好淋,食完完全唔痴牙😁牛筋有D部位係爽口D硬身D,有D就入口即溶咁,呢碗麵裡面我就試到晒兩種😁😁食完覺得好多膠質好美顏😎蘿蔔就好淋同幾甜,其實我估唔到配料都咁出色~原來碗麵本身已經有幾條菜,早知唔駛加,食唔晒🙈Overall 抵食同有水準!驚喜發現😀
去左福榮街,因為知道呢條街超多野食😋
半筋半肉牛肉麵
肉燥燙時蔬(加配)

首先試下個湯,好香濃既牛肉味同幾香既花椒味,味道偏重
牛肉帶有少少牛既香膻味,唔算好勁,如果太勁我會食唔落,哈!
但牛煮得好淋,食完完全唔痴牙😁
食完覺得好多膠質好美顏😎
蘿蔔就好淋同幾甜,其實我估唔到配料都咁出色~
原來碗麵本身已經有幾條菜,早知唔駛加,食唔晒🙈
Overall 抵食同有水準!驚喜發現😀
2018-12-03
半筋半肉牛肉麵
肉燥燙時蔬(加配)
2018-12-02 45 瀏覽
去在高登商場行下出黎,行下行下就見到e間賣牛肉麵店,就諗住入去試下。一入到去可以見到好多臺灣古舊既相,成個環境睇上去都唔錯,不過唯一一個缺點係太擠迫(四個人坐一張二人枱)因為裡面既枱唔多食物方面,叫左個紅燒牛肉麵~個牛肉一食落口就即刻溶化,而且牛肉唔攝牙,食得超舒服~但唯一缺點係有D鹹。而個麵表現一般食落同手切麵囗感一樣,食落黏韌。而湯底都無太大驚喜,同普通牛肉麵店一樣。總結而言,值得推薦,因為個紅燒牛肉真係做得好出色🦑
總結而言,值得推薦,因為個紅燒牛肉真係做得好出色🦑
  • 招牌紅燒牛肉湯麵
2018-11-30 27 瀏覽
好鍾意食台灣野,自從古早牛肉麵開咗之後都食過幾次,每次都冇令人失望,真係有台灣味道嘅牛肉麵。牛肉麵份量好大,牛肉已經有三至四舊,蘿蔔雖然唔係好入味但係都甜,個面質地幾彈牙,最緊要係湯底好濃,真係好有台灣風味👍🏿相對來講肉燥飯就冇咁好味,因為比較淡,冇台灣嗰啲咁濃味😂鹽酥雞份量都幾多,雞肉都有好多肉汁。午餐可以加小食,宜蘭蔥餅都幾好味,同我喺台灣食嘅宜蘭蔥餅差唔多同埋細細件過下口癮都OK,不過比較油。另外芝士蛋餅個皮比較厚,不過都幾多料,d芝士多到流晒出嚟

2018-11-29 37 瀏覽
餐廳環境係唔錯 的確幾有風格食物都係地道台灣野 但係啲乾拌麵好淋 肉燥無味雞髀好硬 食完一次應該唔會再食.但係上菜速度係幾快如果係肚餓既話食呢間係唔錯既.餐廳員工禮貌都唔錯
餐廳環境係唔錯 的確幾有風格
食物都係地道台灣野