2018-11-03 29 瀏覽
記得剛開張的時候的肉燥有很多肥脂肪粒,而且珍珠奶茶容易濟胃,整體感覺不太好,但作為在深水埗區平平地的台灣菜,不過不失吧。今次重臨舊地,本來不太看好,想不到有驚喜。1. 牛肉麵牛肉味足、肉質夠軟,也一點也不多肥膏,十分不錯👍🏻2. 黑糖珍珠奶茶可能是轉了配方,這次再也沒有濟胃的感覺,而且黑糖跟奶茶配合得不錯。整體來說頗有幸福感的(也可能我太易滿足吧)。以前的覺得價錢偏貴,現在覺得這樣的價錢我很可以。

今次重臨舊地,本來不太看好,想不到有驚喜。

1. 牛肉麵
牛肉味足、肉質夠軟,也一點也不多肥膏,十分不錯👍🏻

2. 黑糖珍珠奶茶

以前的覺得價錢偏貴,現在覺得這樣的價錢我很可以。
2018-10-21
3 分鐘 (堂食)
午餐
2018-11-03 35 瀏覽
呢排喜歡食中式料理,可能岩岩旅行返來,想過返亞洲人的日子,台味,絕對系我最愛的料理之一,見到深水埗有間新新地,環境清潔,裝修台式古早的古早牛肉麵台灣料理,研究一下餐牌,見到不只是牛肉麵,有飯又有台式小吃。好似去到台灣咁,個裝修古早得來好別緻,台灣味道濃。牆上好多插畫,好搞笑,又成為台迷們的打卡點。午餐抵食,可以追加小吃,野飲都包埋,我地揀左醬油豬軟骨肉燥便當,豬軟骨份量十分多,絕對夠送飯,好入味,有脆骨,肉質細緻,質素很高,不過米飯煮得太冧,如果米飯再爽d會更好。鹽酥雞排肉燥便當,雞排份量相當多,皮脆而薄,雞肉嫩滑,好香口!如果肉燥多d就更好了。小食,最令我滿意的是花枝丸,香蔥椒鹽口味好正,花枝丸彈牙,好Q。台灣香腸兩條一份。宜蘭迷你蔥肉餡餅,有d似生煎包,不過佢系扁形,油比較多,好有蔥香味。野飲都十分滿意,奶茶冇加珍珠,走甜,好香濃奶味,冬瓜茶加仙草,台灣古早味,正!

好似去到台灣咁,個裝修古早得來好別緻,台灣味道濃。

牆上好多插畫,好搞笑,又成為台迷們的打卡點。

台灣香腸兩條一份。

2018-11-01
  • 炸花枝丸
  • 冬瓜茶仙草
2018-10-30 21 瀏覽
早2日同朋友係深水步諗住搵食...行行下見到呢間野個名幾吸引, 價錢又OK, 於是就入左去...餐廳環境裝修得好懷舊台式風味, 食物選擇方面都有好多.....我就點左小碗魯肉飯, 魯肉多汁, 肉質Q彈....飄香可口....但飯都唔少架...比我想像中要多, 一碗都食唔晒, 真係夠晒抵食...朋友就點左個招牌紅燒牛肉麵....好正宗嘅牛肉湯底..湯底好香濃...牛肉很稔....價錢合埋, 點左杯珍珠奶茶, 呢杯冇得輸, 夠香夠甜, 珍珠煮得岩岩好..好彈牙....佢地無論食物或服務都好好....下次再到定必再光顧
佢地無論食物或服務都好好....下次再到定必再光顧
2018-10-29 21 瀏覽
深水埗有大大小小唔同款式嘅餐廳, 如果想食台灣牛肉麵的話, 就一定非呢間餐廳莫屬。餐廳嘅室內佈置非常特別, 牆上掛滿好多昔日舊海報 / 舊標語, 好有舊台灣嘅味道。餐牌印晒喺一張紙上, 一面係食物, 另一面係飲品。招牌紅燒牛肉湯麵湯底一 D 都唔油膩, 而且味道非常香濃。 麵嘅口感比較有咬口, 唔會煮到淋晒。 牛肉炆到好腍身, 牛香味重, 而且係厚切大大件。 牛肉香蔥手抓捲餅手抓捲餅烤到外層酥脆, 牛肉份量亦唔少, 夾上香蔥一齊食, 令味道更加提昇。黑糖珍珠奶茶加左黑糖嘅珍珠奶茶, 令奶茶中增添左少少黑糖嘅味道, 奶同茶嘅比例啱啱好, 茶香而又唔會太甜, 加埋 Q 彈嘅珍珠, 完美晚餐。

餐牌印晒喺一張紙上, 一面係食物, 另一面係飲品。

牛肉香蔥手抓捲餅

2018-10-27
2018-10-29 99 瀏覽
招牌紅燒牛肉湯麵牛展肉厚,軟腍。粗麵有咬口。湯底味道徧濃,八角、桂皮等香料味道突出。蘿蔔,清甜多汁又無渣鹽酥雞扒肉燥便當一說到台灣味,鹽酥雞絕對是榜上有名。這裡做到鮮嫩多汁,口感Q嫩又酥脆。超好吃!肉燥以瘦肉為主,口感較重。味道鹹中帶甜。甘梅地瓜條蕃薯香氣撲鼻。外表黃金酥脆,內裡綿密。炸得外酥里軟的地瓜條,配上酸酸甜甜的甘梅粉,讓人忍不住一口接一口!黑糖珍珠奶茶黑糖味道濃郁。略嫌茶味有一點點不足。

鹽酥雞扒肉燥便當
肉燥以瘦肉為主,口感較重。味道鹹中帶甜。

黑糖珍珠奶茶
黑糖味道濃郁。略嫌茶味有一點點不足。

2018-10-26
黑糖珍珠奶茶
好久不到深水埗,以前這裡給我的感覺是有點dirty. 不過呢間小店實在是別開生面的乾淨呢😚 到埗時雖有好多人排隊,但等大約15分鐘就有位了。個位下面仲好貼心咁有個籃可以放袋,5使攬住個袋咁麻煩💼。點左招牌牛薈湯麵 ($68)🍜(有牛腱,牛筋同牛肚) ,好足料!最緊要係個湯底係5會好味精的那種同埋麵條好有手打麵的口感。滷水切大腸($28),好大碟同埋好乾淨的。抵食夾大件😊飲品方便,特別推薦輕芝士岩鹽奶蓋系列($24),佢冇平時的芝士奶蓋咁滯口,建議要45度,5好用筒飲就可以飲到奶蓋了😚1人自私食到好飽的一餐🤰🏼下次都係叫多點朋友一起來可以吃多點小菜呢~

滷水切大腸($28),好大碟同埋好乾淨的。抵食夾大件😊

2018-10-21 37 瀏覽
深水埗覓食🍽呢到有太多好野食🤑而且又平民價所以拉埋朋友仔👭食多幾餐都唔怕今日黎左試呢間牛肉湯麵👅黎到緊係叫招牌食物啦😎小妹點左招牌紅燒牛肉湯麵🍜牛肉每塊超級厚身🐮有4大塊😱猶似一塊大牛扒份量本以為煙韌彈牙🤭點知燜得挺軟腍又入味🤤麵係闊身扁麵😚質感彈牙配埋啖濃厚湯底😌好滿足可惜湯太少😅加上配料蘿蔔唔太入味有渣不過好抵食$59多款台式飲品任配😎即減$4滷水豬腸雖然多肥膏😝但夠入味正
深水埗覓食🍽

多款台式飲品任配😎即減$4
滷水豬腸雖然多肥膏😝但夠入味正
1K
2018-10-20 64 瀏覽
我是深水埗街坊已食盡深水埗每一個角落,福榮街都一樣唔例外,每間餐廳都差不多食過,終於都覺得如果講台灣料理,我喜歡古早牛肉麵。點解我會咁講,先講餐廳裝修得好懷舊台式風味,佈置內容字句生鬼又搞笑,令食客一路食一路可作話題跟朋友討論,值得加分。食物選擇方面都有好多,飯類、湯麵、乾麵、撈麵、台式小食及台式飲品, 應有盡有,任君選擇,而且味道仲好正宗,簡直以為自己去咗台灣旅行添。今次lunch time我就叫了古法滷水大雞髀乾拌麵, 大大隻雞髀非常肥美,很入味肉夠滑,好正。 乾杯麵也撈得非常香口, 變身仲好彈牙,很不錯。朋友食紅燒牛肉乾拌麵,紅燒牛肉份量十足,牛肉腍鬆軟,味道香濃,超抵食。小食方面叫了台式香腸及手拍青瓜,味道都算合格。飲品就蜜蜂烏龍茶及桂圓紅棗茶都很滋潤,啱晒轉秋天氣飲用。整體上古早牛肉麵的價錢很合理, 位置也方便, lunch時間仲要等位, 可想然知他們的食物質素不差。

小食方面叫了台式香腸及手拍青瓜,味道都算合格。

飲品就蜜蜂烏龍茶及桂圓紅棗茶都很滋潤,啱晒轉秋天氣飲用。

• 古法滷水大雞腿乾拌麵
2018-10-19 43 瀏覽
當日中午趕時間經過餐廳, 我被他們的香港舊有文化裝修所吸引。門面設計簡潔鮮明,裡面環境闊落,冷氣充足,坐下來不會很擠迫。因為正正門口有一幅舊香港時代poster, 富有藝術感及時代氣息的抽象文藝。點了他們的牛筋湯麵。牛筋非常有味道 店主用了超過十年的滷水汁,加上獨有的薑味,食落很有口感以及層次感。麵條是用手拉的,不是機器打造。然後我喝了一杯暖的薑汁紅棗茶,將身上的寒氣驅走,倍感溫馨及自然。本人非常推薦這間富有香港及臺灣口味的食店,一定會再來。😘😘😘😘
點了他們的牛筋湯麵。
麵條是用手拉的,不是機器打造。
2018-10-18 55 瀏覽
呢度d裝修都幾有台灣餐廳feel,特別係相中呢個牌🤭🤭飲品價錢都算平,廿幾蚊就有一杯,仲會列明幾多cc添望住張餐單就有好多嘢想食先來一碗小碗魯肉飯側邊放左紅薑同黃瓜有點格格不入,魯肉較乾和淡,雖然寫小碗,但飯都唔少架,如果汁多d就好喇炸花枝丸炸到好薄,唔會好厚粉漿,夠彈牙麵線都有唔同選擇,我地揀左蚵仔麵線口感順滑,愈食愈想食🤤綜合肉丸湯比起台灣呢4粒丸比較大粒,有墨魚丸,墨汁丸,貢丸,仲有粒大牛丸,湯底以蘿蔔為主招牌紅燒牛肉湯麵牛肉用了牛展部位,好腍好好食蘿蔔無苦味肉燥燙青菜一d都唔油,夠大碟胚芽奶綠
呢度d裝修都幾有台灣餐廳feel,特別係相中呢個牌🤭🤭

飲品價錢都算平,廿幾蚊就有一杯,仲會列明幾多cc添

望住張餐單就有好多嘢想食

先來一碗小碗魯肉飯

炸花枝丸
炸到好薄,唔會好厚粉漿,夠彈牙

麵線都有唔同選擇,我地揀左蚵仔麵線
口感順滑,愈食愈想食🤤

綜合肉丸湯

招牌紅燒牛肉湯麵
牛肉用了牛展部位,好腍好好食
蘿蔔無苦味

肉燥燙青菜
一d都唔油,夠大碟

胚芽奶綠

同大家講個小小小秘密🤫因小肥媽係台灣人☺️👩🏻而且小肥小時候喺台灣生活過五年🤪所以其實小肥算係半個台灣人🤪🙌🏻仲記得細個喺高雄左營果貿住既時候樓下有間煮出香噴噴麵食既地道麵館☺️雖然唔太出名做街坊生意但卻煮出童年到宜家都仲記得既回味記憶🍜☺️💭回到香港之後想搵到一間具風味既台灣牛肉麵已經好難🤥想食返童年回味記憶更難上加難🙊適逢今日假期黎深水埗閒逛買野經過見到呢間位於福榮街既古早牛肉麵以簡約既門面示人但店內卻有充滿無限台灣風味既內涵😆黑松招牌 夜市攤檔大水牌 仿木桌木櫈仔以至裝潢格局設計都仿如進入台灣某角落食店☺️如果喺牆上標埋各款野食同價格就更地道了😆抅起小肥無盡童年喺台灣既回憶🙇🏻‍♂️☺️帶出無限台風內涵的風味食店☺️亦煮出具台灣風味既食材☺️🍜🇹🇼而午餐套餐除左基本主食之外🍜🍛可折價加配小食及飲品更為經濟實惠☺️招牌半筋半肉湯麵兒時食牛肉麵好鍾意叫多啲牛筋😆🙌🏻個人比較喜好牛筋軟滑既口感☺️所以呢間小店有半筋半肉做招牌麵亦十分驚喜😆而小店亦採用牛展部位更加爽口🤤牛展牛筋同樣地煮得嫩腍夠哂入味😋吸盡肉汁精華之餘☺️麵條亦煮得夠爽口彈牙🍜😋配合帶有微微藥材及鹹香既濃郁牛骨湯底😋煮出一碗能抅起小肥兒時回味記
同大家講個小小小秘密🤫

微微清甜既冬瓜茶😋
喺夏天消暑解渴一流😆💦
冬瓜茶

2018-10-18
5 分鐘 (堂食)
冬瓜茶
2018-10-18 21 瀏覽
😂頂~最近突發奇想好想食哂福華街福榮街,全部麵檔同餃子類檔😋🤣🤣·🐮🍜招牌紅燒牛肉麵💰HKD56一係唔試,一試就當然係試招牌菜啦🤪一上枱果刻我先如夢初醒🙈呀姐我居然唔記得左走蔥😩(唔是重點🤪)·第一次見到麵店比蘿蔔係成條咁上😍正!食落好淋好甜,無渣,而且一條過可以大大啖咁食,好過癮!·紅燒牛肉唔會好似燘牛肉咁,唔會煮到成舊淋哂,反而係有返些少肉質感、少少嚼勁😋食落都幾入味👍🏻👍🏻👍🏻·麵條軟硬適中,麵質都有少少厚身,所以唔會煮到淋哂斷開。值得一提係個湯,唔算好濃但好好飲😋飲湯怪(即係我)飲到清哂😝·跟麵食/便當加特飲減$4仙草奶茶(500cc)💰HKD16·台式特飲款式好多,芝士奶蓋、各種奶茶、同埋仲有手調鮮茶。我幾欣賞佢凍飲有分500cc同660cc比客人揀,堂食餐廳一般都係固定大小,如果飲到咁多既人可以好似我咁揀500cc,自己夠飲之餘亦唔會浪費。·講返杯仙草奶茶🤣🥤奶茶唔會過甜,而且茶味都算出👍🏻👍🏻我覺得呢種仙草凍真係好有台灣味道,比平時出面入果啲多左份香,係真係仙草涼粉既味,而唔係淨係得個滑👍🏻👍🏻
😂頂~最近突發奇想
好想食哂福華街福榮街,全部麵檔同餃子類檔😋🤣🤣
🐮🍜招牌紅燒牛肉麵💰HKD56

一係唔試,一試就當然係試招牌菜啦🤪
跟麵食/便當加特飲減$4
仙草奶茶(500cc)💰HKD16

台式特飲款式好多,芝士奶蓋、各種奶茶、同埋仲有手調鮮茶。
講返杯仙草奶茶🤣🥤
2018-10-17 34 瀏覽
之前與好友行黃金電腦商場買電子遊戲配件,見到附近有間食肆的裝潢頗有特色,所以乘機入內享用晚餐~~~呢間台式飲食小店的裝潢有台式懷舊佈置,應該想令客人有在台灣用餐的感覺~~~滷水切大腸,兩個人食感覺好似多咗d,但由於我太口痕,所以好想食,感覺係幾好食,最重要係唔太咸~~~古法滷水大雞腿肉燥便當,好友點呢個,我望落去好似普通,所以冇問佢好唔好食招牌紅燒牛肉湯麵,呢個係我點,食咗覺得牛肉夠晒淋,麵條又夠特別,真心值得推介(相中係食緊時影),胚芽奶茶要飲到剩三分二先飲到d胚芽,唔太甜,好好飲,如果飲唔晒仲可以拎住行出街慢慢飲,好方便~~~呢度只要叫麵或飯,另叫飲品可以減4蚊,我和好友人均都係$77,感覺算係抵食,下次有機會一定食多次牛肉麵

2018-10-12
  • 招牌紅燒牛肉湯麵
2018-10-15 104 瀏覽
一心去深水埗買電腦用品,行左半日咩到買唔到,不過就發掘到間好食又有風味嘅台式小店,總算不往此行😆。店舖裝修到六七八十年代既模樣,起初都喺因爲哩個原因比佢吸引左入去。望望餐牌食物款式唔算好多,不過好多經典台式食品例如牛肉麵、蚵仔煎、手抓餅都可以揾到🤤。哩個紅燒牛肉麵湯底味道濃郁,牛肉同配菜完全吸收哂湯底既精華,唔單止上色,仲好入味。牛肉利用牛𦟌肉烹煮,瘦多肥少,肉質夠淋。麵條爽口彈牙,有口感。起司蛋手抓捲餅新鮮做起,熱到出哂煙。捲餅好軟身好煙韌。雞蛋煮到半生熟,透過捲餅本身熱力將蛋漿整到八九成熟,剩餘既蛋漿同溶溶既芝士混合埋一齊,令到整個捲餅好juicy,唔乾身,超級好食。蔥肉餡餅餅底好脆口,餅薄餡料多。蔥同肉比例適中,經過煎煮後肉汁仍然鎖喺餅內,食既時候要份外小心😆。哩到其實仲有好多台式飲品選擇,平時行街行到攰可以入黎飲杯野食下小食。

起司蛋手抓捲餅

宜蘭迷利蔥肉餡餅

2018-10-12
起司蛋手抓捲餅
宜蘭迷利蔥肉餡餅
  • 起絲蛋手抓綣餅
2018-10-12 70 瀏覽
深水埗黃金商場大家就一定認識啦 但系呢間 “台灣古早牛肉麵專門店” 就唔係咁多人認識啦 依間價錢幾親民架 晚餐時段 最貴都係60幾蚊咋 👏🏻👏🏻招牌半筋半肉湯麵🍜 $60牛筋同肉都有成6件左右架 仲要幾大塊下架肉滷得入味之餘 肉質好嫩 牛味重 ,配埋扁身又彈牙既粗麵 簡直冇得頂 !!沙茶燙魷魚🦑 $28 一食呢碟 就諗起台灣夜市嘅味道 沙茶醬唔會好鹹 魷魚煮得好爽勁脆口 份量都五小架 😋鮮蝦紅油抄手 $28 呢個紅油同想像嘅有少少唔同 🤣 以為用辣椒油浸住果種 ,但係唔好睇小呢小小嘅醬對我來講都有啲辣 🙈 味道幾特別 綜合肉丸湯 $32 台灣肉丸 爽口又彈牙 湯底就有小小驚喜啦 用左好清甜既蘿蔔湯 肉燥燙青菜 $26對於健康人生既我 一餐點都會叫一碟菜既 燙菜冇油又健康呀綠茶蘆薈多多 $22呢個系台灣好 HIT 💥 系用益力多調配既飲品 ,酸酸甜甜 都幾開胃架

晚餐時段 最貴都係60幾蚊咋 👏🏻👏🏻

肉燥燙青菜 $26
對於健康人生既我 一餐點都會叫一碟菜既 燙菜冇油又健康呀

綠茶蘆薈多多 $22
呢個系台灣好 HIT 💥 系用益力多調配既飲品
,酸酸甜甜 都幾開胃架