2018-04-13 96 瀏覽
蘭芳道本來好多食肆,但應該係因為舖租貴吧,所以越嚟越小舖頭留得呢度。所以相信留得底既舖都唔錯啦! 今日食咗一個好抵又好質素嘅饒河牛肉卷😋,飲品係凍古早桂花酸梅湯。牛肉卷個皮好似手抓餅咁,鹹料好爆,滿滿咁注滿個皮,牛肉好juicy,原來用牛𦟌做㗎,再加上青瓜絲、蔥,呢個配搭真係正! 平時企係到食手抓餅都要廿幾蚊啦,而呢到可以舒舒服服坐低,有杯嘢飲都只係32蚊,真係值回票價 !至於那個古早桂花酸梅湯,最主要只係酸梅湯味道,唔覺得有咩桂花味,但都好飲既。

2018-04-09 64 瀏覽
約左朋友去銅鑼灣睇戲,想食d野就去睇戲,路過見呢間唔多人就入去,叫左滷肉飯,麻醬麵,滷水拼盤,炸排骨同埋一個餃子,味道不過不失唔算特別好,唔試都無咩損失,而且份量偏細。
味道不過不失唔算特別好,唔試都無咩損失,而且份量偏細。
2017-12-29
2018-03-17 159 瀏覽
對台灣既思念又來了..所以要去止止渴..約左朋友去銅鑼灣睇戲..所以揀左去台南阿豆仔..太掛住個酥炸尤魚..超好食..好似行夜市掃街咁..要即炸即食..無得輸..今晚食左兩碟..同行友人都被影響..食埋1份..😂😂😂😂😂😂😂😂😂
對台灣既思念又來了..
所以要去止止渴..
約左朋友去銅鑼灣睇戲..
所以揀左去台南阿豆仔..
太掛住個酥炸尤魚..
超好食..
好似行夜市掃街咁..
要即炸即食..

無得輸..

今晚食左兩碟..
同行友人都被影響..
食埋1份..
😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 酥炸尤魚
2018-02-01 168 瀏覽
放工同好友去食飯,想平平地所以就搵到哩間,不過,真係見裝修唔錯,好似都幾多人食就黎試試,點知有點失望佢話期間限定有優惠,凡喺度食過$200,下次喺星期一至五黎就可以有佢哩度上面其中一個火鍋免費。先黎一個淡而無味嘅綜合甜不辣,仲要係煮得太淋,點啲甜辣醬都係一啲味都無古早味”乾”麵,真係好鹹!太多汁,太鹹,啲麵都俾啲汁浸到淋晒佢跟麵有碗好油嘅貢丸湯,見到面頭層油我都唔敢飲...食到一半都成碗係汁,認真太鹹太膩成本價唔洗好高嘅蒸豆腐,已經5算平,仲要啲豆腐淡而無味,仲有啲浸唔淋嘅東菇,哩碟嘢都幾唔扺食...魯肉飯喺哩度嘅招牌...認真無乜特別,啲肉都唔係炆得好淋,有啲又好硬,一啲都唔鬆軟,不推介!2人食左咁嘅價錢,其實喺銅鑼灣黎講都係算平,但睇翻成餐飯嘅質素,不值一試。

綜合甜不辣

古早味乾麵

佢跟麵有碗好油嘅貢丸湯,見到面頭層油我都唔敢飲...

食到一半都成碗係汁,認真太鹹太膩

客家蒸釀豆腐

魯肉飯  (小)

2018-01-30
2018-01-12 141 瀏覽
地點方便,只距離地鐵10路程。初進來感覺好像真的到了台南台中,現場設計,枱面,枱子還有裝潢都有一種好像回到80年代初那種村鎮風情。由於台灣菜比中菜精緻,一行人都點了不少餸菜,如三杯雞,鳳梨涼瓜湯,十全藥饍,水餃,客家豆腐,鹽酥雞,魯水併,魯肉飯,炒新竹,番茄煱,空心菜,A菜。要數當中鳳梨涼瓜,魯肉飯和炒新竹最為美味。無論那清燉鳳梨,三肥七瘦肉魯肉汁和嫩滑爽口炒新竹,火喉合度合適

2018-01-10 116 瀏覽
Snowbellmama 今日突然間想食台灣野,喺銅鑼灣行完Time Square嗰邊,朋友提議去白沙道再睇下波鞋。點知比我見到呢間台南嘢食,就忍唔住執咗朋友入去醫飽個肚先!講真啦,台南到底係食乜,我一啲Idea都冇。平時喺香港食嘅台灣野,多數都講明話係台北過江龍之類,好少聽佢話係台中或者台南嘅餐廳。上次去完台北,對於佢嘅排骨湯念念不忘,喺香港真係搵唔到嗰隻味。而今次見到嘅係藥膳排骨湯,我又抱有期望try try。藥膳排骨湯嘅藥味真係幾重,仲有少少似肉骨茶添,有一種甘香嘅餘韻,我估未必係人人都鍾意,但我都接受到。之後仲叫咗一個滷肉飯,同平時識開嘅都冇乜唔同,不過今次嘅滷肉就肥咗少少,有啲食到油膩嘅感覺。而滷水拼盤都唔錯,豬大腸同蘿蔔都醃得好入味,我幾鍾意㗎 !

而滷水拼盤都唔錯,豬大腸同蘿蔔都醃得好入味,我幾鍾意㗎 !

2017-12-31 155 瀏覽
看到網上介紹呢間銅鑼灣台式餐廳,見好近我公司,銅記又好少台式食店,冇睇過食評就入去食個午餐,點知係一個伏!雞肉飯,好細碗,雞肉份量好少,仲要好大陣雪藏味,個飯好少汁,煎蛋完全冇調味,好快食曬d餸,淨返成大碗飯,得好少汁,叫人點食落去!跟餐飲熱蜂蜜綠茶,太甜喇!個午餐連飲品,冇記錯好似50幾,但原來要收加一!服務同茶餐廳冇分別,係有少少裝修,水都冇杯,佢憑咩收加一呢?冇錯,銅鑼灣係好貴租,但如果食物有質素,我唔介意俾60蚊食一碗好食嘅雞肉飯,而吾係又難食又細碗嘅!
2017-12-30
午餐
2017-12-09 128 瀏覽
食係一種享受應該要有啲要求。所謂古早台南味。。。打正旗號就應該要做到,唔好拆自己招牌,都唔會翻兜再食,激起我更加想念台灣美食想即飛去食番正宗嘅。好食與否,試就當然要由最基本開始,魯肉飯,無咩肉汁味,調味方面鹹甜都唔夠,隻蛋好似酸宿咗咁咬咗一啖唔敢再食。唔敢再追單叫其他野食。嘉義雞肉蛋飯。。感覺將啲剩餸加隻煎蛋比你咁,啲雞肉好有雪藏味。服務方面店長睇都唔睇一碗飯擺低轉頭走差啲倒瀉我枱上飲品,第一轉係咁第二轉都係咁樣
食係一種享受應該要有啲要求
2017-12-09
2017-12-04 121 瀏覽
同朋友一行三人行銅鑼灣,行到肚餓嘅時候要搵野食啦,朋友問我想食d咩!可能我近排太愛台灣菜啦,我又口快快講左台灣菜,咁搵下openrice之下就搵到e間餐廳啦。搵搵下就搵到e間餐廳,望落去幾特別咁樣,就去試下啦!咁去到啦,店面就唔係好多人,我地就立即安排到座位,望下周圍,個裝修都唔錯wor,牆上嘅燈箱好靚,好有台灣夜市嘅特色,燈箱上都寫住台灣夜市嘅美食,另外員工都非常有禮貌咁樣招呼我地。跟住我地就望下個餐牌先,款式都算多,有飯,有麵,小菜涼拌前菜,另外飲品都有好多款,咁我地都係選擇左以下嘅菜式。係等菜嘅期間,又周圍望下,發覺間餐廳都幾有心思,佢地d餐具真係跟足台灣地道餐廳,最有代表性嘅就係果支鐵匙羹啦!基本上你去到台灣好多餐廳都會用e支鐵匙羹!好,咁就飲品到左先啦,我就叫左個珍珠奶茶啦,第一啖飲落去,味道都係偏淡,但係我係無叫到少甜law!另外果兩杯我朋友都話係淡!你一個菜,擔仔麵,咁佢個份量都係跟足台灣,細細碗,麵入面有滷蛋魯肉,豬肉丸同蝦,麵就係用傳統擔仔麵,再加埋清湯,食落去都唔錯,幾好味,而麵質都煮得好好,剛剛好。跟住到我最愛嘅紅燒牛肉麵,牛肉麵賣相都非常好,可惜就係正宗果d牛肉

跟住到我最愛嘅紅燒牛肉麵,牛肉麵賣相都非常好,可惜就係正宗果d牛肉麵個酸菜係會炒過wor!但係佢就好簡單咁樣切左絲就算啦!咁我就飲下啖湯先啦,啖湯都夠濃,麵條餐廳就選擇左幼麵,麵就唔算係好彈牙,咁牛肉啦,牛肉佢地都炆到好林,總結黎講碗麵都算係合格,而份量亦無擔仔麵咁細碗,都唔錯。

香酥雞腿飯,塊雞腿都炸得好香口,而且調味都落得好好,唔太咸,但係都好夠味,有水準,但係碗飯都係好細碗。

鹹蛋苦瓜,e個真係非常讚,鹹蛋味好足,而且苦瓜炒得非常香口,整碟菜味道非常好,而且碟菜都大大碟,非常好。

甘梅炸地瓜條,e款係好經典嘅台灣地道美食,地瓜條好有地瓜味,而且係即叫即炸,好夠熱,夠香口,食落去好滿足,但可惜嘅係甘梅粉就唔係好夠,差少少甘梅味。

甜不辣,e個就麻麻地啦,望落去都唔開胃,但係可能我地最後都飽啦!已經無咩胃口啦。
總結,間野都唔錯,除左野飲差d外,其他都唔錯,會再試。
2017-11-30 109 瀏覽
在銅鑼灣區租金昂貴大家應該不會反對,而租金引致高成本的後遺症,其一便是食品質素將價就貨,將質素壓縮到面目全非,其二要不然就是羊毛出在羊身上,價格轉嫁給消費者。兩者都不是食客佳音,不過今天試呢間竟然有驚喜,從原裝份量,到味道,到裝修,都很台灣,而且很“台南”味道。我們在香港普通都較多接觸到台北風的較濃味台菜,又或者是調教過的“香港味台菜”而鮮有吃到道地台味,對上一次已經係當年欣葉了。我推介呢間台南味道菜式,唯一要改善的,是同行幾杯飲品都很淡味,茶味不足,在飲品方面很有改善空間。

2017-11-30
5 分鐘 (堂食)
2017-11-18 130 瀏覽
唔知食咩好!經過見食台灣野就試試啦!因為出面都幾full佢地比左房我地坐。4大1細叫左9樣野食加三杯野飲諗住應該夠啦!點知一嚟到!原來都幾細份喎!埋單都5百幾蚊架!但食唔飽囉!份量細唔緊要!但味道都⋯唔太岩我地!尤其鹽水雞。完全同想像中好大出入!可能食開台北嘅鹽水雞。同台南嘅鹽水雞係唔同😂呢個係熱食架喎!碟一口小香腸!又一失望。仲以為係台灣腸!一上枱已經知唔係我地想食嘅腸!口感好淋身!魯肉飯都還可以嘅。但無嘜汁!搶仔麵,原來係魯肉飯嘅魯肉加蝦同肉丸!水餃🥟唔知點解食到甜甜地嘅?柯仔煎,一般啦!唔失望嘅!炒蛤蜊,算好食嘅!但$78嚟講,好似貴左啲!沙茶空心菜。炒得唔錯!送飯都幾好!不過服務態度幾好!啲員工都幾nice!加返啲分啦!
唔知食咩好!
經過見食台灣野
就試試啦!
因為出面都幾full
佢地比左房我地坐。

4大1細
叫左9樣野食加三杯野飲

諗住應該夠啦!
點知一嚟到!
原來都幾細份喎!

埋單都5百幾蚊架!
但食唔飽囉!

份量細唔緊要!
但味道都⋯唔太岩我地!

尤其鹽水雞。完全同想像中好大出入!
可能食開台北嘅鹽水雞。同台南嘅鹽水雞係唔同😂
呢個係熱食架喎!
口感好淋身!
魯肉飯都還可以嘅。但無嘜汁!
搶仔麵,原來係魯肉飯嘅魯肉加蝦同肉丸!
水餃🥟唔知點解食到甜甜地嘅?
柯仔煎,一般啦!唔失望嘅!
炒蛤蜊,算好食嘅!但$78嚟講,好似貴左啲!
沙茶空心菜。炒得唔錯!送飯都幾好!

不過服務態度幾好!啲員工都幾nice!
加返啲分啦!

2017-11-17
2017-11-17 124 瀏覽
是日到銅鑼灣閒逛,突然想吃台灣料理,剛巧路經小巴站附近的台南阿豆仔,見不用等位,於是入内一試。看過點餐紙後,點了份A餐,要一份皮蛋豆腐和古法魯肉飯,飲品則加錢點了台式奶茶加珍珠...餐點上桌後,先試皮蛋豆腐,味道不過不失,再來是魯肉飯,賣相蠻吸引,但一吃下去味道帶酸,不是想像中的魯肉味,米飯水份太多,都出來太軟太爛,吃了一半已吃不下去... 最後是珍珠奶茶,一喝下去,茶味太濃,帶苦澀味,再吃珍珠...珍珠表面太黏,中間還是硬...真的從未試過如此難喝的奶茶及如此難吃的珍珠...本來滿有期望找尋台灣味道,但卻換來如此失望的回憶,一定不會再有下次了!

2017-10-18
2017-10-28 132 瀏覽
蘭芳道有家裝修特有台灣風味的餐廳,環境用來打卡還不錯。店員很有禮貌,有彷如置身台灣的感覺。我們點了個午餐A,前菜是蓮藕,主菜是紅燒牛肉麵(+$18),飲品叫了個熱的薑汁奶茶(+12好像是)總之這三個東西加起來就要$95。$95一個午餐絕不便宜。蓮藕是冷的,賣相不好看,厚薄不一致,就不老已經算不錯。紅燒牛肉麵沒得選辣,湯底一般,麵條適中,不過味道就沒有特色,不值得加錢薑汁奶茶算不錯,不過一喝就知道是立頓奶茶,沒有台式風味🤣🤣🤣⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰等著等著朋友也來了,到了下午茶的時間(14:30)她點了個滷肉飯,滷肉飯有分大的,小的。價格也不一樣。看到旁邊點了小的,真的是很小碗,份量好少。朋友就叫了大的,蛋的味道不濃,是冷的,不好吃🙈不過滷肉飯的味道卻不錯,肉跟汁的份量算多,不會到最後餐剩多多的白飯沒餸吃。朋友也點了薑汁奶茶,不過她那杯卻沒有薑片,是已經壓好的薑汁沖的。就是說,連奶茶都很不一致。總括而言:環境特別,員工有禮,食物普通。
蘭芳道有家裝修特有台灣風味的餐廳,
環境用來打卡還不錯。
店員很有禮貌,
有彷如置身台灣的感覺。
我們點了個午餐A,
前菜是蓮藕,
主菜是紅燒牛肉麵(+$18),
飲品叫了個熱的薑汁奶茶(+12好像是)
總之這三個東西加起來就要$95。
$95一個午餐絕不便宜。

蓮藕是冷的,
賣相不好看,
厚薄不一致,
就不老已經算不錯。

紅燒牛肉麵沒得選辣,
湯底一般,
麵條適中,
不過味道就沒有特色,
不值得加錢

薑汁奶茶算不錯,
不過一喝就知道是立頓奶茶,
沒有台式風味🤣🤣🤣
⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰⏰
等著等著朋友也來了,
到了下午茶的時間(14:30)
她點了個滷肉飯,
滷肉飯有分大的,小的。
價格也不一樣。
看到旁邊點了小的,
真的是很小碗,份量好少。

朋友就叫了大的,

蛋的味道不濃,是冷的,不好吃🙈
不過滷肉飯的味道卻不錯,
肉跟汁的份量算多,
不會到最後餐剩多多的白飯沒餸吃。
朋友也點了薑汁奶茶,
不過她那杯卻沒有薑片,
是已經壓好的薑汁沖的。
就是說,連奶茶都很不一致。

總括而言:
環境特別,
員工有禮,
食物普通。
2017-10-18 161 瀏覽
難得lunch time時段唔洗排隊,裝修又扮晒古老台灣飯店咁,最重要係價錢大眾化就即管試下牛肉質地似罐頭牛, 有牛根但太冧。幸好湯底夠濃郁,加入酸菜大量䓤同芫茜,令湯變得沉悶中有小小特別 。麻辣豬耳, 零麻零辣卤水拼盤 -可能只係跟餐,分量比較細。只有豬肚同豬大腸但夠入味又夠冧 蘿蔔冇味魯肉飯 - 唔知係咪台南係唔同d, 但飯太濕變得有點爛,味道差小小鹽酥魷魚 - 冇嘜味但勝在炸槳夠薄又脆口仲有炒A菜, 雖然有點多油但夠鑊氣夠香蒜味👍🏻
紅燒牛肉麵

麻辣豬耳
麻辣豬耳, 零麻零辣

蘿蔔冇味

鹽酥魷魚 - 冇嘜味但勝在炸槳夠薄又脆口

仲有炒A菜, 雖然有點多油但夠鑊氣夠香蒜味👍🏻

3 分鐘 (堂食)
  • 紅燒牛肉麵
2017-10-15 100 瀏覽
星期六晚,歌利亞和祖利安一起到銅鑼灣逛街。由於很久沒喝珍珠奶茶,在openrice搜尋台灣菜後找到台南阿豆仔,於是到來一試。7時許來到台南阿豆仔,看見餐廳設計頗有心思,而且男店員非常有禮,不斷「您好呀∼」,但竟然不用等位,心想會否是伏?但食物價位不高,我們抱著一試無妨的心態點菜。店員推薦快炒蛤蜊和紅燒牛肉麵。由於我們較喜愛港式的豉椒炒蜆,於是只點了他推介的紅燒牛肉麵,另加綜合滷水拼盤和碎雞卷。歌利亞本想點珍珠奶茶,最後變節選了芋香珍珠。先來的是芋香珍珠,芋味濃淡適中,珍珠夠Q ,味道不錯。後來聽職員向鄰桌介紹時說,芋香珍珠是由芋粉溝鮮奶配製而成。接著到來的是紅燒牛肉麵,牛肉夠淋夠入味,可惜麵質和湯底味道一般。醉雞卷的賣相頗特別,雞肉有淡淡的酒香,不錯。最後來的是綜合滷水拼盤,我們點了雞翼、牛展和牛肚,雞翼和牛展毫不入味,只有牛肚味道較佳。

醉雞卷的賣相頗特別,雞肉有淡淡的酒香,不錯。

2017-09-30