2024-02-14
我一向都鍾意一啲懷舊風嘅東西,閨蜜知道就帶咗我嚟呢間位於銅鑼灣嘅邊爐店「同撈同煲」🩷 啲裝修的確好有80年代嘅感覺咁,好特別好靚🩷呢度嘅湯底選擇都幾多,我地叫左個「冬甫美人鍋」,都幾足料㗎 !有冬瓜、娃娃菜、蟲草花等配料,仲有半隻雞添🤤職員同我哋講湯滾咗之後先飲一啖湯底,之後先再打邊爐!煲啖湯底真係好清甜好濃厚好正😚之後我哋嗌咗個特盛牛大拼盤,有牛柳粒、牛舌、安格斯牛、封門牛柳!牛肉望落去好新鮮,色澤均勻,牛花分布平均😌入口係滿滿嘅牛味道🐂另外我哋嗌咗個田園拼盤,食完咁多肉肉,食返啲菜平衡一下,剛剛好😎呢度啲飲品都好有特色,我同閨蜜就一人嗌咗一杯可樂,係龍鳳大檸樂🤣食完嘢諗住埋單走,原來仲有驚喜😎店舖預備咗懷舊啫喱仔同埋錦鯉糖不甩比每一位客人😚啫喱仔上面仲插着咗把遮添,好似以前去酒樓嘅時候見到嗰啲一樣☺️ 錦鯉糖不甩係會用返你本身嗰個湯底煮淋佢😎開頭仲擔心用返個湯底煮,個糖不甩會唔會又鹹又甜咁怪怪地,但係原來食落去只有花生嘅香同埋椰子嘅甜,真係好好食㗎😌