我一向都鍾意一啲懷舊風嘅東西,閨蜜知道就帶咗我嚟呢間位於銅鑼灣嘅邊爐店「同撈同煲」🩷 啲裝修的確好有80年代嘅感覺咁,好特別好靚🩷呢度嘅湯底選擇都幾多,我地叫左個「冬甫美人鍋」,都幾足料㗎 !有冬瓜、娃娃菜、蟲草花等配料,仲有半隻雞添🤤職員同我哋講湯滾咗之後先飲一啖湯底,之後先再打邊爐!煲啖湯底真係好清甜好濃厚好正😚之後我哋嗌咗個特盛牛大拼盤,有牛柳粒、牛舌、安格斯牛、封門牛柳!牛肉望落去好新鮮,色澤均勻,牛花分布平均😌入口係滿滿嘅牛味道🐂另外我哋嗌咗個田園拼盤,食完咁多肉肉,食返啲菜平衡一下,剛剛好😎呢度啲飲品都好有特色,我同閨蜜就一人嗌咗一杯可樂,係龍鳳大檸樂🤣食完嘢諗住埋單走,原來仲有驚喜😎店舖預備咗懷舊啫喱仔同埋錦鯉糖不甩比每一位客人😚啫喱仔上面仲插着咗把遮添,好似以前去酒樓嘅時候見到嗰啲一樣☺️ 錦鯉糖不甩係會用返你本身嗰個湯底煮淋佢😎開頭仲擔心用返個湯底煮,個糖不甩會唔會又鹹又甜咁怪怪地,但係原來食落去只有花生嘅香同埋椰子嘅甜,真係好好食㗎😌

2024-02-13 76 瀏覽
九龍城同撈同煲而家開分店到銅鑼灣 新店同樣係8090年代懷舊裝修 環境空間闊落 空間感十足 今晚同班朋友一齊食團年飯😆除咗有多款火鍋配料 亦有很多特色小食同刺身作選擇 十分多元化💛老友鬼鬼(黑松露墨魚滑) 連油炸鬼同墨魚滑一齊炸過 加上有黑松露調味 配啤酒一流💛加拿大象拔蚌叫咗一份象拔蚌做刺身前食 很鮮甜爽口 份量足4人食都係$798 💛冬甫美人鍋(雞湯)餐廳主打特色火鍋 例如招牌的冬甫美人湯、胡椒豬肚少爺雞湯等呢個十分足料嘅冬甫美人湯底 用咗新鮮原隻雞加埋有大量的配料,例如冬瓜、竹笙、桃膠等 煮出嚟嘅湯底飲落非常之清甜 雞件都十分嫩滑 💛手切肥牛打邊爐梗係唔少得肥牛 呢碟係手切肥牛餐廳選用本地騸牯肥牛 牛味特別濃郁 油花豐富 最啱就係用嚟打邊爐羊肉片都好新鮮💛桂花蚌& 鱔片碌一陣好快熟 味道鮮甜又爽口💛好特別的四寶餃😃其中一款喺芋頭臘腸豬肉餃 皮薄餡特別💛田雞好新鮮 上菜嘅時候田雞腿都仲郁緊 煮熟咗嘅雞髀肉好彈牙💛蜂巢豆腐 好大件 索曬啲雞湯 同出面邊爐嘅豆腐好唔同 💛呢碟鴨血比想像中大碟🤣好滑溜好抵食 💛最後仲送上甜品 糖不甩仲要煮一煮 加上花生粹食 好特別嘅甜品
九龍城同撈同煲而家開分店到銅鑼灣
💛老友鬼鬼(黑松露墨魚滑)

連油炸鬼同墨魚滑一齊炸過 加上有黑松露調味 配啤酒一流
💛加拿大象拔蚌

💛冬甫美人鍋(雞湯)

餐廳主打特色火鍋 例如招牌的冬甫美人湯、胡椒豬肚少爺雞湯等
💛手切肥牛

• 冬甫美人鍋
  • 蜂巢豆腐
  • 老友鬼鬼
  • 安格斯牛肉
今日我要同大家分享一個必去嘅餐廳,就係【九龍城同撈同煲(銅鑼灣)】!佢嘅火焰醉雞煲同養顏美人餃絕對係讓你嘅味蕾大大打卡,真係一定要去試下!首先,佢嘅火焰醉雞煲真係一流!話咁快,真係有火焰!好震撼!令整個用餐體驗更加特別。雞肉入面嘅醉雞醬汁入味,肉質鮮嫩多汁,真係令人回味無窮。而養顏美人餃都係絕對值得一試嘅美食。餃子入面包含著椰菜同桃膠,味道豐富而且口感獨特。椰菜帶出清香,桃膠帶出嫩滑嘅口感,一口咬落去,真係好開胃又美味!最令人讚賞嘅係佢哋嘅服務態度。員工態度好殷勤,熱情有禮,真係令人感受到嘅貼心服務,令用餐經驗更加愉快。最後,仲要講下佢哋送嘅甜品。糖不甩係一個傳統嘅甜品,加入火鍋入面煮,味道又咸又甜,真係令人難以忘懷。呢個甜品絕對係一個完美嘅結尾,為整餐提供咗一個甜蜜嘅結尾。

1916 瀏覽
2024-01-30
2K
今日放左工同朋友去想試好耐嘅火鍋店🇭🇰九龍城同撈同煲以70年代老香港為主題的人氣火鍋店去年進駐銅鑼灣開新分店!火鍋店主打港式火鍋,提供近十款自家熬煮湯底配以近百款火鍋配料,還有首創𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆 𝑺𝒉𝒂𝒌𝒆炸魚皮及雞軟骨🐥⋄由門面招牌到內部裝修都走懷舊風格,有唔少老香港打卡位📷⋄🍲火鍋店有多款招牌湯底包括冬甫美人鍋、老港沙嗲鍋、鹹蛋芥菜湯、老爺濃湯雞煲翅、花雕醉美人鍋、秘製麻辣湯、芫荽皮蛋魚頭湯等等,現時還有期間限定胡椒豬肚少爺雞湯及特濃蕃茄薯仔肉片湯,選擇好豐富😋⋄⋄====—====—====—====—✧湯底✧🐥火焰醉雞煲($178/半隻)🔥火焰醉雞煲是店內招牌之一,加入酒後以火焰炒香,配以枝竹、豆卜、洋蔥、芫荽等配料非常入味,雞肉嫩滑無比,香濃的花雕香味盡滲在雞煲中,滋味滿滿😝⋄✧哈皮推介✧🐟 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞炸魚皮($78)蕃茄|麻辣|孜然|蜜糖|芥末|BBQ炸魚皮是店內的人氣小食,厚厚的炸魚皮口感香脆可口,酥香美味,再配上6選1口味的shake shake粉,很惹味😜⋄✧手打丸✧手工丸類非常出色,大大粒,爽口彈牙,非常足料😝🦐芝士蝦丸($68/半份)蝦丸裹着濃郁芝士,香濃

由門面招牌到內部裝修都走懷舊風格,有唔少老香港打卡位📷

====—====—====—====—
✧湯底✧
🐥火焰醉雞煲($178/半隻)

✧哈皮推介✧
🐟 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞 𝐒𝐡𝐚𝐤𝐞炸魚皮($78)
蕃茄|麻辣|孜然|蜜糖|芥末|BBQ

✧手打丸✧
手工丸類非常出色,大大粒,爽口彈牙,非常足料😝
🦐芝士蝦丸($68/半份)

蝦丸裹着濃郁芝士,香濃美味🤤

🐙五香肉丁墨魚丸($63/半份)

墨魚丸包著五香肉丁,很創新的配搭👏🏻

✧粉麵✧
🥔紅薯粉($38)

幼紅薯粉煙靭可口,打邊爐一流👍🏻

甜品
晚餐過後,店員送上甜品

🍧懷舊啫喱

加上紙傘的啫喱,充滿了童年回憶😍

🥜糯米糍

以金魚形狀的年糕在湯鍋煮4分鐘後,再剪成小塊,撈入糯米糍餡料,鹹甜交融,滋味滿分😜

🍁醬料茶芥每位$18
====—====—====—====—
📌店名:九龍城同撈同煲‘
📍地址:銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖
2024-02-01
  • 五香肉丁墨魚丸
2024-02-08 76 瀏覽
今晚同班朋友一齊食團年飯😆除咗有多款火鍋配料 亦有很多特色小食同刺身作選擇 十分多元化加拿大象拔蚌~叫咗一份象拔蚌做刺身前食 很鮮甜爽口 份量十足餐廳主打特色火鍋 例如招牌的冬甫美人湯、胡椒豬肚少爺雞湯等 呢個十分足料嘅冬甫美人湯底 用咗新鮮原隻雞加埋有大量的配料,例如冬瓜、竹笙、桃膠等 煮出嚟嘅湯底飲落非常之清甜 雞件都十分嫩滑 打邊爐梗係唔少得肥牛 呢碟係手切肥牛牛味特別濃郁 油花豐富 最啱就係用嚟打邊爐四寶餃其中一款喺芋頭臘腸豬肉餃 皮薄餡特別田雞好新鮮 上菜嘅時候田雞腿都仲郁緊 煮熟咗嘅雞髀肉好彈牙蜂巢豆腐 好大件 索曬啲雞湯 同出面邊爐嘅豆腐好唔同 最後仲送上甜品懷舊啫喱同糖不甩 仲要煮一煮 加上花生粹食 好特別嘅甜品
今晚同班朋友一齊食團年飯😆

2024-02-06
慶祝紀念
團年飯
冬甫美人鍋
店內裝潢得好似回到咗那啲光輝歲月,處處都洋溢著復古嘅氣氛。一入門,四周圍都系些復古海報同舊時代嘅小玩意,加上啲霓虹燈光,簡直就系穿梭時空,直接送你返到咗八九十年代,感覺自己好似主角一樣,行喺老香港嘅街頭。首先叫個湯底,咸蛋芥菜湯,鹹蛋同芥菜搭配,鮮香又解膩,食完火鍋仲可以順便養生,一舉兩得。點可以少咗肥牛,叫咗一碟本地手切牛肉,一碟極級封門柳;牛肉選料講究,新鮮又嫩滑,又富有嚼勁,師傅手工現切,一片片薄得透明,輕輕一涮,入口即化,好滿足;小食,手工炸魚皮,脆口得嚟又保持住魚皮原本嘅鮮味,啖啖肉感,絕對系下酒好嘢;炸釀豆卜,內裡填滿咗香濃嘅餡料,外面裹咗層金黃酥脆,一口咬落去,香!魚皮餃,選用嘅魚皮Q彈有嚼勁,包裹住鮮美肉餡,鮮美滋味直沖味蕾。自家製杞子圓肉菊花蜜,解渴清熱,養生又滋補,甜度剛好。最後甜品有懷舊糖不甩,軟軟糯糯的錦鯉外形,放進火鍋裡煮一煮再多撒上花生碎,又甜又鹹還有些辣味,口感十足;啫喱上面插咗把小紙傘,色彩斑斕,唔止好食,睇落都開心。

自家製杞子圓肉菊花蜜,解渴清熱,養生又滋補,甜度剛好。

• 糖不甩
  • 魚皮
2024-02-04 34 瀏覽
📍 九龍城同撈同煲—銅鑼灣✨今日嚟到位於銅鑼灣嘅九龍城同撈同煲打邊爐😝呢到四圍都充滿港式懷舊風情~位置闊落😙啱晒同朋友聚下😆我地叫左花雕醉雞鍋🐓湯底有陣陣花雕酒味~藥材味濃郁十分養生😜而且又有成鍋雞件加入湯底👍🏻呢到嘅配料選擇都好多款式😽~安格斯牛肉🥩牛肉肉質鮮嫩~紅肉與脂肪比例均勻😆什菌盤同埋田園盤都好大份🥬🍄好抵食之餘用料都好fresh🤓即炸響鈴好鬆脆😆比平時食嘅響鈴係double size🤣黑松露墨魚滑+蟹籽蝦滑🦐食落爽口彈牙~墨魚滑好香黑松露味值得一試👍🏻唔會太膠質啖啖肉😙最後甜品仲會送埋懷舊糖不甩同埋遮仔啫喱🍧😋
📍 九龍城同撈同煲—銅鑼灣✨

今日嚟到位於銅鑼灣嘅九龍城同撈同煲打邊爐😝

呢到四圍都充滿港式懷舊風情~位置闊落😙啱晒同朋友聚下😆

呢到嘅配料選擇都好多款式😽~

安格斯牛肉🥩
牛肉肉質鮮嫩~紅肉與脂肪比例均勻😆

什菌盤同埋田園盤都好大份🥬🍄好抵食之餘用料都好fresh🤓
即炸響鈴好鬆脆😆比平時食嘅響鈴係double size🤣

黑松露墨魚滑+蟹籽蝦滑🦐

最後甜品仲會送埋懷舊糖不甩同埋遮仔啫喱🍧😋

2024-01-31 78 瀏覽
特濃蕃茄薯仔肉片湯味道:🐧🐧🐧🐧🐧湯底用料十足,一撈可見湯鍋內有滿滿的蕃茄和薯仔,肉片數量亦十分多,非常抵食。湯底入口酸香開胃,清新又爽甜,配搭惹味可口的肉食,滋味一流。🐧❣️入座時職員會奉上醬料盤,客人可按喜好調製火鍋醬油❣️安格斯牛肉賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧牛肉鮮嫩紅潤,油花均勻,切得厚薄合適,一碌即熟,入口牛脂香氣滿滿,牛味濃郁,口感軟腍又滑溜,非常出色。秘製豬頸肉賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧豬頸肉切好一塊塊,預先以竹籤串好,方便滾煮食用。這裡採用的豬頸肉為半肥瘦款式,食落肉味濃厚之餘,更帶有油脂的甘香,非常邪惡惹味,爽滑彈牙的口感更是令人欲罷不能。蟹籽蝦滑賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧這裡的手打蝦滑極有誠意,清晰可見內裡含有一隻隻新鮮海蝦,非常足本。蝦滑入口超爽口超彈牙,海蝦的鮮甜滋味十分出眾,令人食不停口。灌湯小籠包賣相:🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧小籠包少見地被安排為火鍋配料之一,超有創意。小籠包特意採用較厚身的外皮,並附上特選容器供滾煮用,以防灼煑時容易穿爛,十分用心。小籠包入口外皮軟腍,內裡填滿濃香的肉餡,咬落肉汁滿溢,別具特色之選。妃子笑賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧
特濃蕃茄薯仔肉片湯

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️入座時職員會奉上醬料盤,客人可按喜好調製火鍋醬油❣️

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

杞子笑是仿荔枝製的香炸蝦球,外層炸粒卜卜脆超級鬆化,內裡蝦肉結實有嚼感,Q 彈又爽口,配搭經典酸甜醬一齊食,非常絕配,誠意必推。

味道:🐧🐧🐧🐧

蝦多士即點即炸,咬落酥脆可口,油香滿溢,表面爽滑的蝦膠與底部鬆脆的多士,形成層次豐富的口感和味道,經典必食。

味道:🐧🐧🐧🐧🐧

炸豆腐一口大小十分方便食用,炸得金黃又焦香,外皮薄脆香口,內裡豆腐超滑嫩,入口即化,滋味極佳,驚喜推薦。

味道:🐧🐧🐧🐧

奶茶超級大杯,目測至少有一公升之多😳 非常抵飲。

奶茶貫徹港式奶茶特色,偏重於茶味,一啖入口,濃醇芬芳的茶味迅速充盈整個口腔,苦而不澀,口感富有淡奶的順滑質感,口味非常地道。

糖不甩
🐧❣️埋單時會附送超有特色的錦鋰糖不甩,放入湯底內碌一碌,剪開切粒即可食用😋 食落煙韌軟糯,難得地不會愈食愈滯😚 不能錯過的美味推薦👍

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

餐廳裝橫充滿香港懷舊特色,四處佈置了霓虹燈、舊式廣告海報、經典水壺痰盅等特色飾品,韻味十足,打卡一流。

座位設計參考了經典茶記卡位設計,座位桌面寬闊又舒適,四周氣氛熱鬧歡樂,十分適合多人聚會。

🐧❣️餐廳設有可外借獨立洗手間❣️

🐧❣️職員非常熱心有禮,會主動替客人加湯去油,回收更換餐具,非常抵讚👍

🐧❣️餐廳設有慶祝生日活動,會播放經典又歡樂的生日歌與職員一起為你慶生,更會附送懷舊特色小玩具一份作紀念🤩🌟

🐧❤️結語:蟹籽蝦滑足料又新鮮,衷心推薦👍

糖不甩
餐廳內隨處可見的復古海報、老物件和霓虹燈的裝飾,營造出一種時光倒流的感覺,設計十分用心,仿佛一步入內,就回到了八九十年代的時光。本地手切牛肉:精選的本地優質牛肉,採用手工現切的方式,保留了牛肉的鮮嫩與紋理,入鍋輕涮即熟;小極級封門柳:這道菜品選用上等的封門柳部位,肉質細膩而富有彈性,涮煮之後更是口感滑嫩,入口即化;鹹蛋芥菜湯:鹹蛋的濃鬱與芥菜的清香交織十分獨特,為火鍋增添了一抹別致的風味;手工炸魚皮:選用新鮮魚皮手工製作而成,外皮酥脆,內裡保持著魚皮的鮮美,是搭配火鍋的絕佳小食;炸釀豆卜:精心挑選的豆腐填充著豐富的餡料,外層裹上薄薄的麵糊,炸至金黃酥脆,味道豐富而不失豆腐的本味;魚皮餃:採用薄而富有彈性的魚皮作為外皮,包裹著鮮美的肉餡,湯中一煮即出,鮮嫩可口;杞子圓肉菊花蜜:這道甜品結合了杞子、圓肉的養生功效和菊花蜜的甘甜,既美味又養生;懷舊糖不甩:外形很像金魚八寶飯,軟軟糯糯的特別可愛,煮好後再裹上一層花生碎,非常好食。啫喱:小小的一杯啫喱上插著一把小紙傘,彷佛又回到了童年的感覺。

• 糖不甩
  • 懷舊糖不甩
天氣咁凍真係好想打邊爐呀同撈同煲裝修勁懷舊好有香港特色勁呃like一直都想去好耐啦,趁天氣凍即刻要同朋友去食😍仲播好多經典舊歌,哥哥既歌真係勁有feel妃子笑 $78完全比佢賣相吸引到配甜酸汁食好開胃外面包住脆米 入面係彈牙蝦丸中間仲有少少蟹肉非常值得一試冬甫美人鍋$228雞肉勁香濃,連雞皮都滿滿雞香 好好味個湯都好好飲 令到啖湯好鮮甜仲有桃膠 嫩滑花膠 冬瓜 賣魚勝海鮮拼盤$398海鮮拼盤勁抵海蝦仲識郁架 勁新鮮好彈牙 超大隻好高質仲有鮑魚已經預先起殼 𠝹埋花 口感軟滑侍應仲會貼心提示煮三分鐘就食得,確保食琴最佳口感 侍應不時會幫手加湯 讚👍🏻仲有大元貝 真係超大隻 口感紮實鮮甜🤤鴛鷰滑$108揀左蟹籽蝦滑同黑松露墨魚滑入口同頭先啲海蝦一樣好鮮甜彈牙仲有蝦肉咬下 同蟹籽就卜脆口感好正 必食黑松露墨魚滑入口就好重黑松露咪 墨魚一樣有墨魚粒增加咬口 同埋濃味啲 都好好味烏龍茶$18我哋以茶代酒好好feel🥳唐生菜$38份量都幾多 最後仲送左懷舊糖不甩同啫喱糖不甩煮完煙靭軟糯 撈花生糖超香超好味仲有啫喱有把紙遮實在太有feel同朋友食到捧住個肚走🥰九龍城同撈同煲 (堅拿道西) (銅鑼灣)銅
天氣咁凍真係好想打邊爐呀
同撈同煲裝修勁懷舊好有香港特色勁呃like
一直都想去好耐啦,趁天氣凍即刻要同朋友去食😍
仲播好多經典舊歌,哥哥既歌真係勁有feel

妃子笑 $78
完全比佢賣相吸引到
配甜酸汁食好開胃
外面包住脆米 入面係彈牙蝦丸

中間仲有少少蟹肉
非常值得一試

冬甫美人鍋$228
雞肉勁香濃,連雞皮都滿滿雞香 好好味
個湯都好好飲 令到啖湯好鮮甜

懷舊糖不甩同啫喱
糖不甩煮完煙靭軟糯 撈花生糖超香超好味
仲有啫喱有把紙遮實在太有feel
同朋友食到捧住個肚走🥰

九龍城同撈同煲 (堅拿道西) (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖
2024-01-29 33 瀏覽
超地道又有懷舊風的本土火鍋店, 除食物質素高外, 體貼的服務態度包括細心的定時替客人片湯煱的油, 又不時加湯, 實在體貼。說到食物方面,點了芫茜大魚頭湯,好香又濃芫茜味,先試海鮮類,新鮮大海蝦厚肉彈牙,厚切鱔片和鮮魚卜更爽脆有咬口,肉類要了黑豚肉八大片肥瘦適中。瓦煲盛着的醉雞件,入味嫩滑,之後的黑牛柏葉和蜂巢豆腐,蔬菜拼盤都是高質有水準,最令人滿意就是餐後竟送特色啫喱和鯉魚仔型狀的糯米造成的糖不甩, 賣相靚又好味,今夜真是令人大快朵頤。

2024-01-25
2024-01-29 22 瀏覽
放工又天寒地凍最宜打邊爐, 在銅鑼灣當然想起它,無奈平日晚上想walk in簡直不可能, 惟有食20:30時段,幸好有Book枱, 上到去一樣好墟撼, 個肚打晒鼓, 立即order, 個人認為湯底不宜太重味, 會蓋過食材真味,所以選了芫茜大魚頭湯,好香又不濃味,先落海鮮類,新鮮大蝦手板咁長又肉爽彈牙,鱔片和魚卜好爽脆有咬口,到肉類,黑豚肉肥瘦適中夾著青瓜食另有一番風味。那煲鮮雞件先精采,輕輕盪過湯底,好味嫩滑,之後的黑牛柏葉、蜂巢豆腐,蔬菜拼盤都保持水準,雖然夜咗D,但仍令人大快朵頤,而且餐廳仲繼續人流不絕,真係替它高興。

2024-01-25
15 分鐘 (堂食)
宵夜
天氣咁凍就一定要打邊爐😆今次揀咗間懷舊主題的邊爐店,餐廳有好多有好懷舊feel的海報同擺件,仲有超靚的霓虹燈,真係好有feel呀🤩一開始就有職員捧住大大盤鼓油同配料過嚟,可以自己調個豉油碟,佢嘅蒜茸好香呀😆冬甫美人鍋(雞湯)$228湯底非常鮮甜,一滾起都未落料已經飲咗大半碗湯,好好飲。湯料都幾豐富,有半隻雞,雞肉好鮮嫩,尤其係雞髀位,雞髀肉好滑溜。冬瓜吸收哂湯的精華,不知不覺就食咗幾舊。桃膠都好好食,應該就係美人鍋的美顏元素😆賣魚勝推介 $398(8頭鮑魚4隻、大元貝2隻、海蝦6隻)呢款海鮮拼盤的海鮮真係非常新鮮,上枱時隻蝦仲郁緊。鮑魚睇住時間嚟淥,3分鐘就食得,食落好軟腍,唔老唔硬,唔錯🥰大元貝都真係幾大隻,貝柱位食落好有鮮味,又夠彈牙。海蝦淥熟咗的鮮紅色好吸引,仲要大大隻。蝦肉結實爽口,真係好新鮮🤩鴛鴦滑 $108(蟹籽蝦滑&黑松露墨魚滑)蝦滑非常彈牙,都好有蝦味,加埋蟹籽好有口感;墨魚滑的黑松露味好香,食落好惹味。唐生菜 $38好翠綠好新鮮,份量都幾多。熟食 妃子笑 $78上網見到多人推介,咁就點一份試試,果然好正👍🏻呢款其實係米通脆蝦球,外層好酥脆,蝦球好爽口,蝦味都好

冬甫美人鍋(雞湯)$228

賣魚勝推介 $398
(8頭鮑魚4隻、大元貝2隻、海蝦6隻)
呢款海鮮拼盤的海鮮真係非常新鮮,上枱時隻蝦仲郁緊。
大元貝都真係幾大隻,貝柱位食落好有鮮味,又夠彈牙。

鴛鴦滑 $108
(蟹籽蝦滑&黑松露墨魚滑)

唐生菜 $38
好翠綠好新鮮,份量都幾多。

熟食 妃子笑 $78
上網見到多人推介,咁就點一份試試,果然好正👍🏻呢款其實係米通脆蝦球,外層好酥脆,蝦球好爽口,蝦味都好濃郁,蘸糖醋汁好好食!

烏龍茶 $19
去油解膩😆

甜品 啫喱 & 糖不甩
原來仲有甜品送😆啫喱ok啦,糖不甩超好食。糖不甩要落鍋滾一滾再蘸花生碎,花生碎好脆好香,食落好正😊

九龍城同撈同煲 (堅拿道西) (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓2樓B號舖

*上述文章只供參考及以當時價格為準
2024-01-29 23 瀏覽
網上成日見到推介呢間充滿懷舊特色香港既火鍋店,最近天氣仲咁凍,一於黎試下🥘火焰醉雞煲 $178(半隻)一上枱就聞到陣陣既酒香,仲睇到表演火焰醉雞🤩雞肉件件都啖啖肉,另外仲有啲青紅椒,食完雞煲就可以叫店員加湯打邊爐😋🐷梅花黑豚肉 $108肥瘦適中,有啲爽口,仲可以配搭上青瓜片,更加鮮味😉🐮醬爆瀨尿牛丸 $48牛丸彈牙,中間有滿滿既湯汁🫣🧋絲襪奶茶 $48好大杯,茶味濃🫓稻庭烏冬 $38夠彈牙,而且吸汁😋🥬油麥菜 $38好新鮮,淥幾下就食得醬料及茶芥 每位18⛱️啫喱可以揀落花奶或唔落,係傳統啫喱味🥜懷舊糖不甩煙煙韌韌再配上滿滿花生粒,甜而不漏😌呢度唔止裝潢係懷舊設計,連用既杯杯碟碟都好似去返70年代咁,食物同氣氛都好好,熱熱鬧鬧,有種時光倒流咁,好懷念🫣

🥘火焰醉雞煲 $178(半隻)

🐷梅花黑豚肉 $108
肥瘦適中,有啲爽口,仲可以配搭上青瓜片,更加鮮味😉

🐮醬爆瀨尿牛丸 $48
牛丸彈牙,中間有滿滿既湯汁🫣

🧋絲襪奶茶 $48
好大杯,茶味濃

🫓稻庭烏冬 $38
夠彈牙,而且吸汁😋

🥬油麥菜 $38
好新鮮,淥幾下就食得

醬料及茶芥 每位18

⛱️啫喱
可以揀落花奶或唔落,係傳統啫喱味

🥜懷舊糖不甩
煙煙韌韌再配上滿滿花生粒,甜而不漏😌

2024-01-23
  • 梅花黑豚肉
今日天寒地凍得果幾度🥶🥶🥶 ,梗係約埋朋友去打邊爐滾熱去😜😜😜 今次我地就㨂左依間位於銅鑼灣,港式情懷非常濃厚既火鍋店🌟 同撈同煲🌟 裡面裝修仿效五六十年代既裝橫,牆身、地板、餐桌都超有懷舊特色😙 加埋超有年代感既海報、霓虹燈等等既裝飾,真係超級有feel😍😍😍 打邊爐我地㨂左蕃茄薯仔肉片湯底,入口酸酸甜甜好開胃🥰❤️ 用黎淥肉食啱啱好,蓋過曬d 油膩感👍👍👍 順帶一提裡面都幾多肉片😋😋 好足料🫶 火鍋配料方面,我地㨂左安格斯牛肉、秘制格格肉、蟹籽蝦滑、脆皮芝士腸,同埋估唔到可以用黎淥既灌湯小籠包🥴❤️ 全部配料都勁新鮮,尤其個蝦滑可以清晰見到粒粒蝦肉,勁有誠意🤩🤩🤩 除左一般常見既火鍋配料,佢地仲會提供港式點心😯 選擇都幾多幾吸引🥰 今次我地就叫左蝦多士、椒鹽豆腐同埋妃子笑(即係荔枝蝦球喲🥴❤️ ) 全部即叫即炸,熱辣辣香噴噴,一D 都唔油,香脆又惹味,加埋個甜酸醬汁真係無得嘆🤩🌟 最後仲會送糖不甩做甜品😚😚 由職員親手淥製,口感品質有保證🥴👍 食落意外地一D 都唔滯,好易入口😚不得不讚依到既職員們,超級快手又極好服務,而且好好禮貌,必須高度表揚🥴💯💯💯

宵夜