環境好有懷舊風,令人覺得非常舒適!杏汁燉白肺湯奶白色既湯,入口非常柔滑,豬肺洗得好乾淨,令人放心咁食,重點係個花膠,又淋又香呀!鮑汁扣鵝掌鵝掌海參炆得好淋,一啖咬落去,軟淋淋,配上鮑汁,真係絕配呀!鑲鑽黃金蝦香脆,非常香脆!重點推介菜式呀~一啲油膩感都唔會有,蝦又鮮甜爽口,係其他地方真係食唔到咁好味呀~蒜片牛柳粒有少少Wasabi帶出成個菜既味道,牛柳口感好好,配埋蒜片一齊食,食物味道層次更出呀!啫啫生菜煲香噴噴既啫啫生菜煲,個汁係濃味,啱哂配埋生菜食呀!名門炒飯飯粒分明,又唔會乾,比起糯米飯,我更加鐘意呢款炒飯呀!木瓜銀耳糖水以一個又甜又滋潤既糖水做呢餐既總結,perfect!
環境好有懷舊風,令人覺得非常舒適!

鮑汁扣鵝掌
鮑汁扣鵝掌

蒜片牛柳粒
蒜片牛柳粒

啫啫生菜煲
香噴噴既啫啫生菜煲,個汁係濃味,啱哂配埋生菜食呀!
啫啫生菜煲

名門炒飯
飯粒分明,又唔會乾,比起糯米飯,我更加鐘意呢款炒飯呀!

木瓜銀耳糖水
以一個又甜又滋潤既糖水做呢餐既總結,perfect!
木瓜銀耳糖水
2022-12-04 3706 瀏覽
要跟對食物要求高的朋友飯聚,不可以隨便找間館子。今天就跟他到「名門私房菜」嚐美食。餸菜選項不少。名門二人杏福精選午市套餐相當不錯。杏汁燉白肺湯(2位)、 冰鎮鮑魚/鑲鑽黃金蝦/金錢蓮藕片拼大良炸鮮奶(各兩件)、一款小菜、半隻雞、一碟蔬菜、生磨蛋白杏仁茶,配白飯/白粥。❣️ 杏汁燉白肺湯一碗熱呼呼的杏汁燉白肺湯端上來時,杏汁香氣即撲鼻而來。足料杏汁燉白肺湯,真材實料,有白肺、豬展和白果。濃郁杏汁味道突出,甘香濃稠。白肺湯工序多且繁複,弄得好是不容易的。而這個白肺全無臊腥味,是一道香濃美味的手工湯。❣️ 冰鎮鮑魚以新鮮鮑魚製成的冰鎮鮑魚,口感和味道確實優勝。肥美飽滿的冰鎮鮑魚爽口彈牙,鮮味突出,配上特製的燒汁芥末汁提鮮更味美。❣️ 順德煎焗雞順德煎焗雞是一道地方風味的菜式,先煎後焗,香煎外皮帶點脆口,焗能令雞肉保持濕潤肉嫩。這道菜上菜時香味四溢。雞肉沒甚脂肪,但肉質仍保持嫩滑,雞肉味道濃郁,鹹鮮滋味。❣️ 清炒時菜新鮮脆嫩。❣️ 菠蘿咕嚕肉咕嚕肉採用肥瘦合適的新鮮五花腩,表面粉薄香酥,入口咕嚕肉的芡汁酸甜味道均衡。內裏五花腩肉質新鮮爽嫩,脂肪甘香不膩。加入清甜多汁的新鮮菠蘿,更使咕嚕肉增添鮮果味,清
餸菜選項不少。
名門二人杏福精選午市套餐相當不錯。杏汁燉白肺湯(2位)、[三選一] 冰鎮鮑魚/鑲鑽黃金蝦/金錢蓮藕片拼大良炸鮮奶(各兩件)、一款小菜、半隻雞、一碟蔬菜、生磨蛋白杏仁茶,配白飯/白粥。

❣️ 杏汁燉白肺湯
杏汁燉白肺湯
一碗熱呼呼的杏汁燉白肺湯端上來時,杏汁香氣即撲鼻而來。
❣️ 冰鎮鮑魚
冰鎮鮑魚
以新鮮鮑魚製成的冰鎮鮑魚,口感和味道確實優勝。
❣️ 順德煎焗雞
順德煎焗雞
雞肉沒甚脂肪,但肉質仍保持嫩滑,雞肉味道濃郁,鹹鮮滋味。
❣️ 清炒時菜
清炒時菜
新鮮脆嫩。
❣️ 菠蘿咕嚕肉
菠蘿咕嚕肉
加入清甜多汁的新鮮菠蘿,更使咕嚕肉增添鮮果味,清新酸甜。酸甜可口的菠蘿咕嚕肉酥香美味,正好下飯,餘韻極佳,令人回味。
❣️ 生磨蛋白杏仁茶
生磨蛋白杏仁茶
生磨蛋白杏仁茶散發着杏汁香氣。口感滑順細緻。杏仁茶味道帶天然杏仁甜味,香濃温潤,沒有一點苦澀味道。
養顏潤肺的生磨蛋白杏仁茶,是秋冬非常受歡迎的甜品
2022-11-26
午餐
清炒時菜
菠蘿咕嚕肉
生磨蛋白杏仁茶
2022-12-04 562 瀏覽
無論服務同食物都一流,不可不試既順德菜!杏汁花膠燉豬肺湯好花時間整既豬肺,工序多又唔易整得好,呢個湯真係好飲又滋補呀海參炆鵝掌一般酒樓同名門整既,完全無得比呀!鵝掌入味又淋,海參爽滑又有鮮味必食推介呀!黃金蝦成隻蝦都炸到脆卜卜,真係由蝦頭好食到蝦尾呀!蒜片和牛粒肉質鮮嫩,唔會鞋口又唔會咬唔開加埋白飯的話,咁就真係絕配啦!啫啫唐生菜拎埋黎已經香味爆棚啦!忍唔住用匙羹炒幾下,味道更加香,唐生菜爽脆又夠獲氣,正呀!名門炒飯飯粒粒分明,獲氣一絕,就算幾飽都要食2碗木瓜雪耳糖水甜度適中,清潤解膩,非常適合做飯後甜品!非常推薦給大家的“名明私房菜”
無論服務同食物都一流,不可不試既順德菜!

杏汁花膠燉豬肺湯

海參炆鵝掌
必食推介呀!

黃金蝦
成隻蝦都炸到脆卜卜,真係由蝦頭好食到蝦尾呀!

蒜片和牛粒
肉質鮮嫩,唔會鞋口又唔會咬唔開
加埋白飯的話,咁就真係絕配啦!

啫啫唐生菜

飯粒粒分明,獲氣一絕,就算幾飽都要食2碗

木瓜雪耳糖水
甜度適中,清潤解膩,非常適合做飯後甜品

非常推薦給大家的“名明私房菜”

2022-11-22
  • 麵醬啫啫唐生菜
  • 鑲鑽黃金蝦
  • 名門炒飯
2022-12-01 539 瀏覽
看似平凡的菜式,才是考驗師傅的功力。這家餐廳位於灣仔,灣仔餐廳眾多,而且分散。今晚光顧的這家餐廳,是朋友推薦給我的,今晚和家人終於可以抽時間光顧了。燈光光猛,裝修簡潔,坐得舒服。⭐️杏汁豬肺湯最喜歡喝豬肺湯,白色入肺,和白色豬肺湯最好,可以養肺。⭐️黃金蝦用麥皮炸,蝦殼已經剔走了,蝦肉飽滿,有淡淡蛋黃味,入口爽脆,蝦頭經過油炸後,入口依然吃的出鮮味。⭐️豉油雞豉油雞很有水準,半隻雞。入口不會太鹹,雞肉嫩滑,雞皮也富有彈性,不俗。⭐️麵醬啫啫唐生菜惹味的炒唐生菜,加上麵醬,味道不再單一,平淡的生菜加上醬料,生菜很爽脆,入口特別美味。最後送上甜品,結束滿足的一頓中菜。
看似平凡的菜式,才是考驗師傅的功力。

燈光光猛,裝修簡潔,坐得舒服。

⭐️杏汁豬肺湯

最喜歡喝豬肺湯,白色入肺,和白色豬肺湯最好,可以養肺。

⭐️黃金蝦

⭐️豉油雞

⭐️麵醬啫啫唐生菜

最後送上甜品,結束滿足的一頓中菜。
2022-11-28 587 瀏覽
今晚在灣仔晚餐,這家餐廳位置算便利。餐廳牆紙是白色淡雅的花紋,餐廳的餐桌全部是圓台,十分聚會也坐得舒服。餐廳有不同的房間,方便和朋友在房間用餐,有私隱度。⭐️杏汁豬肺湯有豬展、豬肺和白果,白果煮得很軟,豬肺很滑,豬展入口很軟,有淡淡杏仁的味道。⭐️冰鎮鮑魚大大塊鮑魚,冰鎮過入口更爽脆,QQ彈彈的,口感很讚。蘸上特製的醬汁,甜甜辣辣的,更惹味呢!⭐️順德釀鯪魚這道菜很特別,絕對是手工菜。看下去是一條鯪魚。但原來是釀鯪魚肉,光有魚皮和魚身,魚肉已經被鯪魚取代。廚師先把魚肉和魚骨剔出,留下魚頭、魚尾和皮囊,然後將魚肉連細魚骨剁爛釀入魚身,回復魚的形狀。入口魚皮香脆,鯪魚入口彈牙,調味適中,不會太鹹。最後還有杏仁蛋白,入口很滑,杏仁味道很突出,而且不會太甜,實在很滿足呢!
今晚在灣仔晚餐,這家餐廳位置算便利。

餐廳有不同的房間,方便和朋友在房間用餐,有私隱度。

⭐️杏汁豬肺湯
杏汁豬肺湯

⭐️冰鎮鮑魚

⭐️順德釀鯪魚
順德釀鯪魚

這道菜很特別,絕對是手工菜。
順德釀鯪魚

入口魚皮香脆,鯪魚入口彈牙,調味適中,不會太鹹。

2022-11-21 2721 瀏覽
上次同兩個人食飽到不行~今次帶多兩個,一齊開心 share~菜館出名手工菜,好多菜式需提早預訂~啲侍應姐姐好健談~又funny~兩位都喺呢度做咗有20年,可見老闆對伙計幾好~🍈馳名爵士湯 例 $838爵士湯因鄧肇堅爵士而得名~ 主要材料係蜜瓜、螺頭、豬展、老雞,啱晒秋冬時節~滋陰潤燥!蜜瓜煲湯真係未飲過,好清甜~全部精華落晒個湯度~🤩冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬 $98/隻 海鮮最怕過火~鮮鮑肉質細嫩~配上特調燒汁芥辣醬, 滿分💯😋荔芋乳鴿酥 $128/件 買少見少手工菜式,酥脆外層包著綿密芋泥,核心係 乳鴿肉、冬菇、洋蔥~三重滋味,上面仲有XO醬點 綴,更加惹味!🐟鰂魚片煎蛋白 $298 底下烘到金黃色~入面係滑嘟嘟魚片同蛋白,魚片、蛋白要剛好熟又要嫩滑~考功夫~考耐性~🦀糯米炒蟹 時價($888 / 隻起) 蟹嘅季節~OMG! 爆恙!將蟹羔同糯米飯拌勻~每啖糯 米飯蟹香洋溢連蟹肉都很鮮甜~🦆爆葱油脾拆肉膶香煲仔飯 例 $37811月仍毫無寒意,但臘味飯都係要食嘅 臘鴨脾+膶腸~入口油香四溢!❤️蛋白杏仁茶必飲!喺我飲過最好飲嘅!杏香加滑滑蛋白~❤️木瓜雪耳糖水滋潤~#灣仔#名門#私房菜#粤式#

菜館出名手工菜,好多菜式需提早預訂~

爵士湯

🍈馳名爵士湯 例 $838
滋陰潤燥!
蜜瓜煲湯真係未飲過,好清甜~全部精華落晒個湯度~

🤩冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬 $98/隻
海鮮最怕過火~鮮鮑肉質細嫩~配上特調燒汁芥辣醬, 滿分💯
荔芋乳鴿酥

😋荔芋乳鴿酥 $128/件
鰂魚片煎蛋白

🐟鰂魚片煎蛋白 $298
糯米炒羔蟹

🦀糯米炒蟹 時價($888 / 隻起)
爆䓤油脾拆肉膶香煲仔飯

🦆爆葱油脾拆肉膶香煲仔飯 例 $378
糖水

❤️蛋白杏仁茶
必飲!喺我飲過最好飲嘅!杏香加滑滑蛋白~

❤️木瓜雪耳糖水
滋潤~

#灣仔#名門#私房菜#粤式#手工菜#爵士湯#蛋白杏仁茶#開心#滿足
2022-11-10
爆䓤油脾拆肉膶香煲仔飯
糖水
3K
2022-11-21 467 瀏覽
友人回港己兩星期,下星期又要回國,臨別餞行,預約了一間中式私房菜館,有傳統懷舊菜式,相信長住外國的他甚少食到,今晚一定要令他難忘。螺頭燉翅骨湯夠火候,翅骨溶化,膠原十足。鮮甜味美。蜜餞蒜盞煎生蠔選用了湛江十六頭金蠔,蠔膏飽滿,甘香。焗釀蟹蓋蟹肉,瑤柱,洋蔥… 一絲一絲,口感豐富。順德煎鯪魚絕對鮮味無窮,完完全全真材實料手工菜。上湯浸菜心生炒臘味糯米飯炒得粒粒分明,沒多餘油份,臘腸,潤腸、蔥花味道特顯,有水準。蛋白杏仁茶是今晚整頓飯的完美句號。

螺頭燉翅骨湯
夠火候,翅骨溶化,膠原十足。
鮮甜味美。

蜜餞蒜盞煎生蠔
選用了湛江十六頭金蠔,蠔膏飽滿,甘香。

焗釀蟹蓋
蟹肉,瑤柱,洋蔥… 一絲一絲,口感豐富。

順德煎鯪魚
絕對鮮味無窮,完完全全真材實料手工菜。

上湯浸菜心

生炒臘味糯米飯

蛋白杏仁茶是今晚整頓飯的完美句號。
2022-11-16
2022-11-19 401 瀏覽
食私房菜一定要搵間有信譽,朋友介紹了灣仔一間私房菜館,位置非常方便。質素果然不錯。老火湯是中菜特色,不可錯過。螺頭燉翅骨湯,濃稠有鮮味,飲後暖胃。兒時經常食到的鮮蟹肉瑤柱洋蔥焗釀蟹蓋,今晚有幸食到。蟹肉一絲絲,混入洋蔥,瑤柱,調味恰到好處,有嚼口。蜜餞煎金蠔可遇不可求,聴講貨源不經常有。每啖充滿甘香。用心做出來嘅順德煎釀鯪魚,真係要比個讚!工夫多。魚香,臘味香,芫荽香…難忘。非常欣賞生炒臘味飯,調味恰到好處。軟糯。蛋白杳仁茶甜度掌控得宜,飲後皮膚白滑啊!
質素果然不錯。
老火湯是中菜特色,不可錯過。
螺頭燉翅骨湯,濃稠有鮮味,飲後暖胃。

蜜餞煎金蠔可遇不可求,聴講貨源不經常有。每啖充滿甘香。

非常欣賞生炒臘味飯,調味恰到好處。軟糯。

蛋白杳仁茶甜度掌控得宜,飲後皮膚白滑啊!

2022-11-15
2022-11-14 2011 瀏覽
一行四人黎到“名門私房菜”,唔講食物住,服務態度一流預訂左個燉湯,好期待馳名爵士湯$838#記得預訂呀⋯⋯螺頭、一隻雞、廋肉、花膠,哇!唔怪得啖湯咁甜啦⋯⋯我地仲食埋湯料片片螺頭肉,好鮮味冰鎮鮑魚$98沙律菜薦底,鮑魚好鮮甜配上燒汁芥辣醬,另有一番味道荔芋乳鴿酥$128件(要預訂)老闆話係新菜式,好驚喜切開熱辣辣乳鴿酥,重重嘅芋頭味,非常香,最緊要係夠熱,整完即刻上枱,一定係好好食鰂魚片煎蛋白$298喺出邊食私房菜,好少有呢個餸,又係好有驚喜,上枱嘅時候好似一個Pizza咁,好搞笑⋯⋯用鯽魚片煎蛋白好有創意,仲加配菜一齊煎,非常健康糯米炒糕蟹$888起(記得要預訂)今晚天氣凍凍地,食呢個菜非常合時,隻蟹好大隻蟹膏豐滿,仲有我最愛嘅糯米飯爆蔥油髀拆肉潤腸煲仔飯$378(二至三位用)要預訂油髀拆肉第一次食,老闆非常細心,因為如果三四個人食,其實一隻髀都要自己拆開分配,但係依家私房菜已經拆好肉,我哋食得好輕鬆,油鴨髀同潤腸,都非常柔潤光澤滿足糖水必食木瓜燉雪耳、蛋白杏仁茶最欣賞呢兩款糖水唔會太甜,特別稱讚蛋白杏仁茶,超級超級好味,從未食過咁好味⋯⋯今次呢餐私房菜我哋食得非常開心,老闆、員工、
一行四人黎到“名門私房菜”,唔講食物住,服務態度一流

預訂左個燉湯,好期待
馳名爵士湯$838#記得預訂呀⋯⋯

片片螺頭肉,好鮮味
冰鎮鮑魚$98
沙律菜薦底,鮑魚好鮮甜
配上燒汁芥辣醬,另有一番味道
荔芋乳鴿酥$128件(要預訂)

老闆話係新菜式,好驚喜
鰂魚片煎蛋白$298
糯米炒糕蟹$888起(記得要預訂)
今晚天氣凍凍地,食呢個菜非常合時,隻蟹好大隻
蟹膏豐滿,仲有我最愛嘅糯米飯
爆蔥油髀拆肉潤腸煲仔飯$378(二至三位用)要預訂
滿足
糖水必食
木瓜燉雪耳、蛋白杏仁茶

今次呢餐私房菜我哋食得非常開心,老闆、員工、都好有禮貌,走嘅時候仲同我傾偈

2022-11-10
2022-11-11 384 瀏覽
這家順德私房菜也太驚豔了。❗️ 這家店的位置非常好找,就在灣仔地鐵站隔壁,店門並不顯眼,但是味道卻十分之驚人。我要大大地稱贊一句,第一次吃順德菜沒想到那麼好吃。❗️杏汁白肺湯 這個必推的,實在太好喝了,湯跟牛奶一樣的顏色,裡面有豬肺,杏仁的香味加上豬肺的簡直絕配,秋天來一碗滋補降火,再好不過了👏🏻❗️冰鎮鮑魚 鮑魚98一個 廚師說餐廳離市場很近,私房菜每天都提前預訂,他們根據菜品去市場採購,確保食材新鮮,鮑魚特別新鮮,一吃就能吃的出來,加上他們獨特的辣椒汁,簡直絕了‼️❗️黃金蝦 這個黃金蝦是他們非常推薦的一個特色菜,蝦的分量很大,一隻也是98,我們點了兩只。它的烹飪方法非常的特別,他是放了麥片去炸這個蝦,上面鋪了一層被炸過的麥片碎,我也是第一次嘗試,這種搭配十分驚艷👏🏻麥片的酥脆把香麥味跟蝦在一起,真的是我從來沒有體驗過的滋味。毫不誇張,我們連上面的麥片碎都舔乾淨了,光盤!❗️釀魚 釀魚也不是傳統的釀魚,這條魚它的外表是完整的一條魚,最厲害的地方是它是把魚骨抽出來,用魚肉去剁碎做成魚餅,但是它把炸的魚皮貼在這個魚餅上,並且外表做成一條完整魚的形狀,十分之厲害。廚師的烹飪水平可以說是非常的高。❗️
這家順德私房菜也太驚豔了。
我要大大地稱贊一句,第一次吃順德菜沒想到那麼好吃。
❗️啫生菜 這個生菜也做的非常的驚豔,它不是普通的炒生菜,他用了煲仔菜的做法,把生菜加上獨特的醬料放入煲仔,用煲仔把醬汁的味道完全的浸入到生菜裏面,讓這碟簡單單調的青菜也變得風味十足!
❗️生炒糯米飯 主食我們點了這一個煲仔糯米飯,份量很大,四個人都夠,這個也是他們必點的項目之一。這個糯米飯可以說是十分的好吃,讓原本不怎麼吃米飯的我也一下子吃了兩碗。糯米煮的非常的柔軟有口感,加上蔥花加上臘腸粒,十分之惹味,一連吃了兩碗。
❗️蛋白杏仁茶 最後來了一份甜點,他們家的招牌杏仁茶,這個杏仁蛋白茶竟然竟然可以煮的出拉絲的感覺,非常非常的濃,絕對不是一般的甜品店可以做出來的水準。
2022-11-11 542 瀏覽
下班和朋友慕名來吃位於灣仔的正宗順德私房菜。餐廳地理位置非常方便,從灣仔地鐵站A3出口出來走幾百米見到有棟大樓門牌寫著灣仔道83號,進去坐電梯上二樓就是餐廳。點餐的時候由於餐牌上的菜品非常多,和朋友選來選去樣樣都想吃,於是詢問店員有什麼推薦,最後我們點了幾樣店員給我們推薦的餐廳招牌菜:杏汁燉白肺湯店員推薦前還特意問我們吃不吃內臟,我和朋友都吃所以給我們推薦了這個燉湯。湯汁非常濃郁,每一口都非常香甜,白肺很嫩,每碗湯裡面的材料都非常足,十分推薦!冰鎮鮑魚鮑魚個頭很大,一口咬下去非常彈牙,是新鮮鮑魚的口感!配上店裏秘制的燒汁芥辣醬,酸酸甜甜又帶有一點點芥末的微辣感非常惹味好吃!黃金蝦用的是大蝦裹上鹹蛋黃和燕麥片,一口咬下去外酥內嫩簡直太愛了。就連裹在外面的燕麥都被我們全部吃掉。煎釀鯪魚非常有特色的一道菜,端上桌以為是一整條魚,夾起一塊才發現裡面是魚蓉,味道本身已經非常鮮甜,再搭配澆上的燒汁口感更濃郁。生炒臘味糯米飯份量很大用料十足,甜甜鹹鹹的味道,每一口口感都非常豐富,糯米軟硬也恰到好處,好吃到停不下來。最後我們還點了一份青菜和一個甜品,甜品也是現做的蛋白杏仁茶也很好喝。總體來說從菜品到甜
下班和朋友慕名來吃位於灣仔的正宗順德私房菜。

生炒臘味糯米飯

最後我們還點了一份青菜和一個甜品甜品也是現做的蛋白杏仁茶也很好喝。
蛋白杏仁茶

總體來說從菜品到甜品都非常有水準!不愧是經營了二三十年的正宗私房菜!值得推薦

蛋白杏仁茶
  • 釀鯪魚
  • 冰鎮鮑魚配燒汁芥辣醬
  • 杏汁燉白肺湯
  • 鑲鑽黃金蝦
2022-10-28 430 瀏覽
今天中午和老婆去灣仔行街,我一直以來都鍾意食順德菜,所以選擇了去名門順德私房菜食午餐。這裡座位都好寬敞舒適!平時好少有住家飯食,所以我們點了兩個家常菜午市套餐,分別是薑蔥魚頭腩煲和北菇魚肚蒸滑雞,還有加配大良炸鮮奶。例湯:蓮藕湯,火候適中,有阿媽煲的味道!薑蔥魚頭腩煲:鑊氣十足,魚好入味,魚頭好滑,肥美鮮甜,野味大良炸鮮奶:炸到金黃色,外脆內滑,奶味十足北菇魚肚蒸滑雞:魚肚好彈牙,雞味十足,配搭恰到好處菜心:翠綠清爽甜品:紅豆沙,甜味適中
這裡座位都好寬敞舒適!
例湯:蓮藕湯,火候適中,有阿媽煲的味道!
薑蔥魚頭腩煲:鑊氣十足,魚好入味,魚頭好滑,肥美鮮甜,野味
大良炸鮮奶:炸到金黃色,外脆內滑,奶味十足
北菇魚肚蒸滑雞:魚肚好彈牙,雞味十足,配搭恰到好處
菜心:翠綠清爽
甜品:紅豆沙,甜味適中
  • 大良炸鮮奶
一直喜歡順德菜,比起潮州菜和客家菜,覺得順德菜食材最豐富,味道最精緻。之前有一兩年經常去順德出差,吃盡各式順德菜,回味無窮,但在香港就較少吃,因為總是覺得做不到當地的正宗。朋友極度推薦這間在灣仔的名門順德私房菜,少油少鹽少糖,煮的是健康原味的順德菜。之前在順德吃的偏多油多鹽甚至多味精,蠢蠢欲動,於是約朋友週末試試。私房菜位於商業大廈的2樓,地方不大,但乾淨光猛,餐廳員工態度友善,充滿笑容,有問必答,感覺不錯。餐牌選擇蠻多,最後我們點了個二人杏福精選午市套餐,748元。杏汁燉白肺湯第一眼視覺效果已經夠搶眼,奶白色,杏香四溢,呷一口湯,味蕾的自動反射立即被啟動,好久沒嘗過這種滋潤順口的感覺了!豬肺嫩滑無腥味,全瘦豬肉連丁點肥肉都沒有,選料上盛,湯水幼滑無渣,烹調水平高。金錢蓮藕餅拼大良炸鮮奶金錢蓮藕餅和大良炸鮮奶各兩塊,薄薄的蓮藕片夾著肥厚多汁的瘦肉,炸得非常香口,口感一絕,我好鐘意!大良炸鮮奶也很有驚喜!外脆內軟,炸漿是細細粒的麵包糠,牢牢的鎖住鮮奶,一口咬下去也不會掉了些麵包糠,吃得乾淨利落。鮮奶不太嫩,也不太硬,口感剛好。伺應哥哥介紹,餐廳用的是最貴、最上等的牛奶,我好奇問是哪隻牌子

金錢蓮藕餅拼大良炸鮮奶

金錢蓮藕片
大良炸鮮奶也很有驚喜!外脆內軟,炸漿是細細粒的麵包糠,牢牢的鎖住鮮奶,一口咬下去也不會掉了些麵包糠,吃得乾淨利落。鮮奶不太嫩,也不太硬,口感剛好。伺應哥哥介紹,餐廳用的是最貴、最上等的牛奶,我好奇問是哪隻牌子的牛奶,他說是商業秘密!
金錢蓮藕片拼大良炸鮮奶
陳皮香肋骨

套餐可選一個自選菜,我們點了陳皮香肋骨。肋骨炸得通透,極度惹味,但咬了兩口,沒吃到陳皮味道,以為點錯了,但突然,味蕾“偵測”到陳皮了,一粒又一粒的陳皮,像尋寶一樣,喜歡就出現給味蕾偵測到,感覺很特別。比起用陳皮汁醃製、整塊肋骨都泛著陳皮味道的做法,我更喜歡這種突擊的驚喜。伺應哥哥說師傅用了3種陳皮混合而成的,單一種陳皮是做不到這種味道的,真是用心烹調!
順德煎焗雞

套餐可選豉油雞和煎焗雞,我們選了後者,很大份,很多塊雞肉,肉嫩,不肥,夾雜著薑蔥和煎焦的味道,由於前面兩個菜已經把胃填滿了八成,吃剩少部分只能打包。
清炒菜心

少油的菜心,第一眼看覺得有點乾,但吃下去完全不是那回事!火候控制得剛好,清脆可口,無油的菜心真的多吃也無妨。
木瓜燉雪耳

套餐本來提供生磨蛋白杏仁茶,但改為木瓜燉雪耳,甜滋滋的,非常滿足。
後記:
用了兩小時享受一頓少油少鹽少糖的健康順德菜,用餐後舌尖上居然沒有留下油滋滋的食物的痕跡,但腦海里卻泛著剛才喝過的杏仁湯、嘗過的蓮藕片的回憶。對於這一頓食物原味、精心烹調的一餐,覺得非常滿意。
2022-10-21
午餐
金錢蓮藕片
金錢蓮藕片拼大良炸鮮奶
  • 木瓜燉木耳
  • 金錢蓮藕餅拼大良炸鮮奶
2022-10-23 234 瀏覽
今日同媽媽慶祝生日,專登book間私房菜食好啲。 一上到來環境好寬敞十分舒適,私隱度足夠。首先上咗個杏汁花膠豬肺湯,奶白色嘅湯底配合炆到好淋嘅花膠再加上飽滿嘅豬潤,為今晚晚餐作一個完美嘅開始。 第二度菜係冰鎮鮑魚,鮮味十足,口感好煙韌。配埋個wasabi秘製醬汁,有畫龍點睛嘅效果。 遼參扒鵝掌: 未食過咁大隻遼參, 難得佢仲可以炆到咁冧有少少爽口嘅感覺。鵝掌非常入味。相信好多人都食過蝦多士,但係呢度嘅蝦多士蝦嗰個份量係你想像唔到咁多。再配埋個柚子蜜醬。昇華到另一個層次 外脆內軟, 絕對係我食過最好食嘅蝦多士 到今晚嘅主角煎釀鯪魚, 新鮮嘅鯪魚肉經調味之後再讓入新鮮鯪魚入面煎。大家可以想像下係食神入面嗰條錦繡多味魚但係冇受輻射! 我只可以講一句好好味呀! 最後上過啫啫唐生菜煲,表面上平平無奇。 但係一打開蓋啲啫啫嘅香味噴出嚟同埋佢個調味同出面嗰啲唔同,甜同鹹個味平衡得好好。絕對值得一試

2022-10-23 167 瀏覽
爸爸生日,帶佢上嚟食一間新的私房菜。聽聞佢哋嘅師傅對於順德菜10分拿手,一於嚟試一試。上到去個環境好寬敞同埋舒適,空間感十足,爸爸非常滿意。我哋叫咗個杏汁豬肺花膠湯,非常入味。花膠亦都好彈牙同煙靭。個嘴仲念着,花膠好好食!豬肺亦都洗得好乾淨,又有香香gie杏仁味,個湯好好飲。第二尾就係冰鎮鮑魚,好大隻,鮑魚好大隻。襯埋啲有Wasabi醬汁,兩者好夾。鵝掌海參個汁真係教得好好食,鵝掌亦都炆得好琳。海參好入味同埋好大隻。絕對性價比高!蝦多士配柚蜜醬好大件嘅蝦多士,有成隻手掌咁大隻,充滿滿滿嘅蝦肉,炸得好香脆,唔會好油膩。鯪魚釀魚將所有鯪魚擺晒落一條魚度再以一條完整嘅魚做菜式,你見過未!真係好嘆為觀止,成件事好突出,好好食。我可以話係全晚嘅高潮,鯪魚都炸得好好味,冇蘇味,好新鮮。有一鍋甜甜嘅唐生菜,個菜炒得好香。入邊有蒜頭,蝦米,洋蔥同埋豆豉,簡單嘅食材令到成個菜個鮮味都出嚟。好impressive

鵝掌海參

蝦多士配柚蜜醬