2018-10-24 189 瀏覽
上次同朋友食過覺得好有特式和美味,今晚一於帶家人來試試,好野自然要同大家分享吓😁黑金流沙包 $48流沙包是一種粵式包點心,在茶樓更是常見,而它的外觀更吸引,型格的黑色撞上了金色,熱呼呼的包子,鹹蛋黃配奶黃的味道更是得宜。蜂蜜柚子蝦球 $78柚子及蜂蜜的清香,減退了炸起來的蝦球的油膩感,兩者相得益彰。炸粉漿做的都比較鬆脆,吃下去外皮還帶有酥脆。而蝦球亦爽口彈牙。銀湖天鹅酥$58記得小時候去飲茶都食過這款美麗可愛点心,好懷舊,但味道的確想不起,今日再食這個,鬆脆酥皮內有軟绵绵紫薯,現在這款手工点心已很少見了。豚王五菜陽春麵$58上海麵傳统都是白色的,但這碗陽春麵色彩繽紛,望見都不自覺開心起來,麵質爽滑彈牙,厚切豚肉一層肉一層脂肪比例均勻 ,食後齒頰留香。私房黄金球泡飯$68圆圆金黃色球浮在湯上,買相好別緻,起初以為係煎堆,原來係用飯煎炸而成再做成球型的。食落有飯焦香味加上用上湯淆製,湯料有毛豆,蕃茄…全是健康食材。瑤柱肉鬆冬菇蒸飯$48用一個小木桶來蒸飯,蒸出來的飯一粒粒,加上埋配料豐富,有鮮味瑤柱加冬菇,肉鬆捞饭一流。

黑金流沙包 $48

蜂蜜柚子蝦球 $78

銀湖天鹅酥$58

豚王五菜陽春麵$58

私房黄金球泡飯$68

瑤柱肉鬆冬菇蒸飯$48
2018-10-24 311 瀏覽
放工特地去黃埔吃晚飯(吃完可以去海傍散步嘛!)內裡的空間感挺大坐得舒服我一坐下來就決定了要吃這道蜂蜜柚子蝦球($78)這個決定果然沒錯!柚子醬份量十分多,甜而不黏牙配上熱辣辣又外脆內軟的蝦球,實在令我齒頰留香再上來的是私房金黃球泡飯($68)本身還在找一遍到底泡飯在哪誰知原來泡飯就在金黃球的內裡放在金黃球的泡飯沒有在湯中沉得太久,所以仍能保持住飯的口感小菜和麻醬雞絲粉皮($58)小菜加了少許辣醬,配上花生醬來吃十分惹味兩個人吃得飽飽的時候,最後才上了鮮蝦野菜春卷($38)春卷價錢相對便宜,裡頭摻加了不少蔬菜感覺好健康,但是味道方面就差了一點點總體而言,這間店的菜色都十分不口,色香味俱全下次再來
放工特地去黃埔吃晚飯(吃完可以去海傍散步嘛!)

內裡的空間感挺大
坐得舒服
蜂蜜柚子蝦球

我一坐下來就決定了要吃這道蜂蜜柚子蝦球($78)
這個決定果然沒錯!
柚子醬份量十分多,甜而不黏牙
配上熱辣辣又外脆內軟的蝦球,實在令我齒頰留香

私房金黃球泡飯

再上來的是私房金黃球泡飯($68)
本身還在找一遍到底泡飯在哪
誰知原來泡飯就在金黃球的內裡

放在金黃球的泡飯沒有在湯中沉得太久,所以仍能保持住飯的口感
和麻醬雞絲粉皮

小菜和麻醬雞絲粉皮($58)
小菜加了少許辣醬,配上花生醬來吃十分惹味
鮮蝦野菜春卷

兩個人吃得飽飽的時候,最後才上了鮮蝦野菜春卷($38)
春卷價錢相對便宜,裡頭摻加了不少蔬菜
感覺好健康,但是味道方面就差了一點點

總體而言,這間店的菜色都十分不口,色香味俱全
下次再來
2018-09-26
10 分鐘 (堂食)
2018-10-24 146 瀏覽
名館第一樣吸引我既就係佢既茶!真係好好飲!係令人覺得好舒服既麥茶。而且佢連個壺都霸氣過人,係金色既。聽聞呢個黃金流沙包係好好味既,所以咩都未食先叫左籠包。好喜歡佢用黑色做包皮,上面畫左幾劃,有子華金盤“口浪”口既意境。入面個流沙餡真心滾燙,又好流質!好好味!另一個必食既點心係脆蝦棒,佢個皮真係好脆,而且蝦嘅分量好足。特别喜歡佢入面d蔬菜既配搭!咬落爽爽的聲音!正!因爲屋企人真係好鍾意食蝦,特别細佬好愛炸蝦,所以就叫埋呢個蜂蜜柚子炸蝦球。呢個同蝦棒唔同,有蜂蜜同柚子醬係出面,甜甜地好開胃。而且柚子醬落得好足!keep住咬到柚皮!蝦滑!皮脆!讚!冷盤有雞絲粉皮,除左個醬咸左少少,其他都好好!粉皮好in un, 雞絲既長闊到都岩岩好!同粉皮青瓜花生都幾夾!小籠包係爸爸話要叫既!係爸爸最愛。肉汁都算幾豐富。個皮唔會容易裂,個醋都調得岩岩好。蒜蓉白菜係我好喜歡既菜式!最鍾意D菜係蒸既!所有甜味出哂黎!用蒜蓉既咸&香去再調一調個甜味出黎真係好最後一道我覺得好好食既係蜜桃咕嚕肉!真係好好食!!!而且啖啖肉!唔似去大排檔,勁多骨,又多汁!做好既咕嚕肉一定要收汁!D汁太多太水都好sad。啖啖肉得黎D肉都

蝦滑!皮脆!讚!

最後一道我覺得好好食既係蜜桃咕嚕肉!真係好好食!!!而且啖啖肉!唔似去大排檔,勁多骨,又多汁!做好既咕嚕肉一定要收汁!D汁太多太水都好sad。啖啖肉得黎D肉都爽口彈滑!所以真係最鍾意!

間野係黃埔美食坊,唔難揾之餘仲好多野行!選擇咁多,下次都可以再試其他野!
2018-10-22 101 瀏覽
私房黃金球泡飯呢個泡飯冇得頂!將泡飯的米飯炸到成個球,做到外層脆卜卜,但一啲都唔油膩,內層就好似平時的泡飯咁,湯飯𥚃面有各色雜菜,有栗米,蕃茄,青豆,肉碎,賣相吸引,味道也非常出色,$78一個,價格合理呀! 好少地方食到個咁得意既泡飯
私房黃金球泡飯
2018-10-22 195 瀏覽
位於黃埔的名館,店面積寬闊寬闊,座位舒適。 蜜椒土豆安格斯牛柳粒 牛柳粒配上三色椒及炸薯仔粒,牛肉軟腍肉味香濃,薯仔粒也炒得夠獲氣,全晚最喜歡的菜色。 瑤柱肉崧冬菇蒸飯 把瑤柱、冬菇、肉碎及飯放在竹筒內,同蒸的可以把材料的肉汁滲透內飯內,味道不錯,只是略嫌份量有點不夠。 金銀蒜蒸娃娃菜娃娃菜本身味道偏淡,加上蒜蓉變得惹味。 銀湖天鵝酥賣相很可愛,酥皮內藏紫薯蓉,但略嫌酥皮不夠香脆,而且紫薯不夠滑,吃後喉嚨有點乾。 雪梅娘整晚最失望的菜色,吃畢主菜後請侍應上甜品,等了又等,最終原來是忌廉。忌廉包著士多啤梨碎粒,三件加上可能只得四分一粒士多啤梨,沒有味道,建議從菜單中刪除。

位於黃埔的名館,店面積寬闊寬闊,座位舒適。

瑤柱肉崧冬菇蒸飯

金銀蒜蒸娃娃菜
娃娃菜本身味道偏淡,加上蒜蓉變得惹味。

銀湖天鵝酥

雪梅娘
整晚最失望的菜色,吃畢主菜後請侍應甜品,等了又等,最終原來是忌廉。忌廉包著士多啤梨碎粒,三件加上可能只得四分一粒士多啤梨,沒有味道,建議從菜單中刪除。
2018-10-22 136 瀏覽
同fd食得多日本野,泰國野,最後都係回歸覺得中菜變化最大。名館之前係中環食過一次,覺得係正既!所以咁岩黎紅磡行又見到有,就再黎幫襯。之前去中環個間無晩市套餐,今日見佢有套餐好似都幾抵!記憶中名館既湯好好飲!所以點都要叫返一兩個湯!咩都未食先飲個花膠烏雞湯!真係好正!D膠唔碎!都幾好食!煲到膠質出黎!我好鍾意飲雞湯!覺得個味好濃又好補。濃得黎唔會太油!另外叫左呢個柚子蝦球。佢個炸粉做得好好,唔會太厚身。而且外脆內軟!柚子醬落得好足!無諗過柚子同蝦是夾的有個fd去到邊都要食口水雞!所以都要叫返份黎到覺得好搞笑,D松子多到見唔到D雞。平時出去食大部分餐廳都係好簡單咁用花生,我諗用松子係呢到既特色。不過又幾好食喎!佢令口水雞多左D甜味。不過因爲個量真係有D多,咬落都有D攰。呢個三色啖啖麵我好鍾意!一黎佢用左三隻色,令個賣相無咁悶,食落都開心D,二黎就係佢上面個啖啖麵肉醬做得好好!咸淡適中!花生味濃厚豐富!同肉既份量好夾!真心like! 另一樣要大讚既係呢個蒜蓉勝瓜!雖然好簡單!但真係好好食!特别食左口水雞啖啖麵呢D重口味既野之後就更加要食下呢D小清新既菜式!個蒜蓉都剁得好碎!唔會太咸!最後要介

記憶中名館既湯好好飲!所以點都要叫返一兩個湯!

有個fd去到邊都要食口水雞!所以都要叫返份

最後要介紹嘅就係呢個泡飯!個泡飯好得意,黎嘅時候係一個炸波浸咗喺啲湯入面。要用啲力先可以篤開啲飯。D飯分開咗之後粒粒分離,而且泡飯嘅湯用嘅菜碎都好夾個飯!係小清新既感覺!我食左3碗!
2018-10-21 123 瀏覽
好友飯局,今次揀咗黄埔美食坊嘅名館聚一聚。小館格局,座位寬敞,坐得舒服,餐牌選擇不少,最啱我哋呢班心思多多,鍾意嘗新嘅食客。先嚟隻紅燒嫩滑B B鴿,熱辣辣上枱,皮脆肉嫩,水準之作。蜂蜜柚子蝦球,酸酸甜甜嘅醬汁,配上爽口彈牙嘅大蝦球,口感清新又美味。座中有人嗜辣,所以點咗個沸騰水煮滑魚片,紅噹噹一大盆,一睇就知唔少嘢,又麻又辣,魚片都夠嫩滑,真係食到大汗叠細汗。私房金黃球泡飯賣相特别,銅鍋內一個金黃色嘅波波炸飯球,配埋蕃茄、鮮菇、豬肉嘅濃湯嚟食,賣相别緻新穎,鮮美可口,值得一試。蜜椒土豆安格斯牛柳粒,賣相同味道都算合格,普普通通喇。鮮肉一口小籠包,皮薄餡料鮮嫩,不俗。生煎韮菜餃,皮脆內軟,香濃惹味,讚!總括而言,食物水準不俗,價錢亦算合理,聚腳飯局又多一個好選擇。
好友飯局,今次揀咗黄埔美食坊嘅名館聚一聚。

先嚟隻紅燒嫩滑B B鴿,熱辣辣上枱,皮脆肉嫩,水準之作。

蜜椒土豆安格斯牛柳粒,賣相同味道都算合格,普普通通喇。

鮮肉一口小籠包,皮薄餡料鮮嫩,不俗。

生煎韮菜餃,皮脆內軟,香濃惹味,讚!

2018-10-21 120 瀏覽
首先要讚一讚,香港人都係冇乜耐性。而呢間餐廳上菜速度非常之快!唔怕要等好耐呢個係奶黃包,本身黑色嘅皮已經好型,再加埋金色嘅顏料簡直係潮到爆!咕嚕肉 份量都幾多。唔會整得太鹹, 一陣就清左碟!個肉唔會乾身,多juicy!睇清楚啲呢碟係乜嘢,其實係口水雞! 值得讚嘅地方係上面嘅香料、花生分量都好多。足以遮蓋咗全部嘅雞,花生同香料炒得好香,令個口水雞加哂分!炸蝦卷, 佢同一般嘅春卷唔同嘅地方,就係佢入面加咗好多菜。令到即使係油炸野,都唔會覺得好油膩,呢個設計幾好,食多兩件都唔怕!五彩麵,呢個面特別嘅地方係啲面係有唔同顏色。同台嘅老人家食得好開心!雞絲粉皮,呢度雞絲嘅份量比較多,平時出去食得幾條喺上面,食得唔過癮!記住食之前要撈勻啲,因為本身個醬比較傑身,無撈好會太鹹。小籠包, 呢度嘅小籠包啱啱出爐就上枱,非常夠熱!好多汁,另外個皮做得好薄,要讚! 要留意嘅就係要小心啲夾。因為同枱都人夾穿左,流曬啲肉汁,咁就唔抵啦。呢個泡飯setting好有型,用一個傳統嘅明火爐一路煲住,食到後尾都仲係好熱! 始終中式食物都係夠熱先好食!個湯都好夠味!

2018-10-17 237 瀏覽
今次的ғᴀᴍɪʟʏ ᴅᴀʏ既晚餐到我話事,就簡左間我想食好耐的中菜館🤭所以我就戴屋企人到黃埔行下ᴀᴇᴏɴ之後就黎到新天地美食坊入面既⊰名館⊱🤓入座之後店員就馬送上一壺茶,媽媽👸🏼對這個茶讚不絕口還問我這是什麼茶❓我飲一飲先...原來係蕎麥茶🍵首先黎到既係最期待的金薯棋子酥(半)$68,賣相吸引有💯喔~有6粒象棋子♗放在棋盤上,看看那條楚河漢界把2隻味清楚地分隔了。黃色是黃金番薯味,紫色就是紫薯味🍠 食落有啲似月餅,咬到中間就有白朱古力流出黎,記住要趁熱食呀✨因為凍左食白朱古力會凝固咗,就食唔到流心嘅效果。前菜就係食和麻醬雞絲粉皮 $58 ,開開胃先!青瓜和雞絲切得好幼細,加了D蒽花,整體擺放得好精美粉皮好煙靭。水蜜桃咕嚕肉 $58這也是酸酸甜甜的菜式,這次配搭咕嚕肉的生果是水蜜桃🍑咕嚕肉很嫩滑爽口欖角肉崧蒸秋葵 $58身邊有好多朋友對秋葵麻麻地,怕很黏黏的感覺。不過,我和家人都很喜歡食秋葵的!秋葵一開二切食落口感爽脆,加埋食落鹹鹹地欖角醬,兩者好配合古罈酸菜滑魚片 $168好吃辣的小胖子十分喜食這個喔❗️面頭有勁多的炸蒜和辣椒🌶️,這個辣唔會令你覺得辣到食唔落,辣辣地再加上酸菜會愈食愈開胃

首先黎到既係最期待的
金薯棋子酥(半)$68,賣相吸引有💯喔~

前菜就係食
和麻醬雞絲粉皮 $58 ,開開胃先!
青瓜和雞絲切得好幼細,加了D蒽花,整體擺放得好精美
粉皮好煙靭。

水蜜桃咕嚕肉 $58

水蜜桃咕嚕肉

欖角肉崧蒸秋葵 $58

秋葵一開二切食落口感爽脆,加埋食落鹹鹹地欖角醬,兩者好配合

欖角肉崧蒸秋葵

古罈酸菜滑魚片 $168
好吃辣的小胖子十分喜食這個喔❗️
面頭有勁多的炸蒜和辣椒🌶️,這個辣唔會令你覺得辣到食唔落,辣辣地再加上酸菜會愈食愈開胃😆
差不多是我食得最多😂✌🏼
古罈酸菜滑魚片

魚既份量有好多,沒有魚骨而且又好滑🤩最仲有薯粉喔,夠曬入味

私房金黃球泡飯 $78

大大又圓轆轆的金黃色波波球🤩把飯形成到一個圓形,外層好似飯焦咁,不過呢媽媽覺得外層可以做得更脆就會更好...
私房金黃球泡飯

湯內有豆豆粒、香蔥、肉碎、冬菇、番茄🍅同粟米等

網紅小白兔 $38
呢個既吸睛指數爆曬燈呀~~
兔兔真的好可愛喔😍
眼睛👀做得好精靈,而且每個部位耳朵、嘴唇及身型都非常完美地呈現❗️❗️
入面是紅豆溶,兔兔🐰是用糯米造成咬落煙煙靭靭,好有口感~
網紅小白兔
2018-10-10
水蜜桃咕嚕肉
欖角肉崧蒸秋葵
網紅小白兔
2018-10-17 116 瀏覽
今日來到黃埔蔡瀾坊名館食晚飯,之前都有在銅鑼灣的名館食過,味道不錯。是有很多特色小菜的中菜餐廳。紅磡黃埔的名館比銅鑼灣的要小一些,裝修清雅。這一段時間食了很多肥膩菜,今日都想食清淡點的。和麻醬雞絲粉皮$58。面上放上和麻醬,蔥花及花生碎,雞肉絲,粉皮透明透明的,很是吸引,味道比較清淡,有花生碎顯得香口。真.菠蘿包$48。菠蘿包比較細隻,有三隻,外皮比較脆,賣點夠特別,原來裏面真是有一粒小小的菠蘿。私房金黃球泡飯$78。泡飯裡有茄子粒,粟米粒,芫茜蔥,肉碎,冬菇粒,新鮮毛豆,湯底非常清甜,飯圑造成球形的炸過之後,再放進湯入面,與湯一齊食,更是另一番味道,味道不錯哦。蜂蜜柚子蝦球$78。蜂蜜柚子蝦球,一片片帶綠色皮的青檸檬,蜂蜜柚子透明的獻汁,包裹著外脆內爽的鮮蝦,入口口感酸甜爽,令口感更豐富,十分正。

紅磡黃埔的名館比銅鑼灣的要小一些,裝修清雅。
這一段時間食了很多肥膩菜,今日都想食清淡點的。

和麻醬雞絲粉皮$58。

真.菠蘿包$48。

私房金黃球泡飯$78。

蜂蜜柚子蝦球$78。

2018-10-16 125 瀏覽
今天到黃埔這個地方吃晚宴,順道跟朋友買特價星期三,由於很想吃中菜,因此選擇到名館吃好東西,為購物之前作準備。今天四個人點取足足九個小菜,當中有前菜、甜點、點心、沸騰~推薦:蜜椒土豆安格斯牛柳粒格斯牛柳粒肉質軟且具肉味,配以甜甜的蜜糖,牛柳粒味上一層樓~土豆切成小小粒,炸得香脆,一口一粒很滋味!推薦:私房金黃球泡飯泡飯整鍋呈上,下方以燭台加熱。飯焦好香脆配上香甜足料的湯,很好~推薦:網紅小白外表非常可愛,而且又吸引,味道很Q有口感。推薦:麻香無骨黑雞腳很值得試,這味很特別,很麻很重快樂感覺。推薦:雞絲粉皮今天這涼拌雞絲粉皮,青瓜和雞絲作配菜,拌上香滑花生醬,別有風味而且更加是夏天的消暑佳品。其實粉皮它是中國北方及浙江一帶傳統食品,一年四季也受歡迎。以大米、綠豆、紅薯澱粉、馬鈴薯粉等而成,傳統感升級!整體而言,很有回味的,同時亦有了傳統之味道。

今天四個人點取足足九個小菜,當中有前菜、甜點、點心、沸騰~

推薦:蜜椒土豆安格斯牛柳粒

推薦:私房金黃球泡飯

推薦:網紅小白
外表非常可愛,而且又吸引,味道很Q有口感。

推薦:麻香無骨黑雞腳
很值得試,這味很特別,很麻很重快樂感覺。

推薦:雞絲粉皮
整體而言,很有回味的,同時亦有了傳統之味道。

• 私房金黃球泡飯
  • 鮮蝦野菜春卷
  • 金薯棋子酥
  • 和麻醬雞絲粉皮
  • 蜜椒土豆安格斯牛柳粒
2018-10-11 94 瀏覽
今天天氣很好,下午踩完單車後,晚上便與友人們到黃埔覓食,友人極力推薦此餐廳,我們便到此一嚐。餐廳格局挺舒適,中菜份量不算太大,適合2至3人分量,有某些菜式如酸菜魚或水煮菜份量比較大,便適合大伙兒。今次點了柚子蝦球,非常出色,蝦球爽口,配上柚子汁,十分醒胃;我們也點了魚鬆娃娃菜,也是驚喜,魚鬆餸飯一流;另外水煮魚辣度因人而異,我覺得不太辣只是嘴唇有點麻的感覺,配料很多,有紅薯粉,豬紅,雲耳,主角魚片非常滑嫩,這道菜式很抵食!👍下次要再試酸菜魚😋
水煮魚
2018-10-06
水煮魚
2018-10-11 194 瀏覽
今日約左老友去黃埔搵左呢間名館食餐飯聚一聚,食物質素唔錯,到而家都好回味🤭🤭我地首先叫左個和麻醬雞絲粉皮,都幾開胃😂跟住我地再叫多個鮮蝦野菜春卷,呢個真心正,好香口,同埋夾埋d菜幾爽脆唔油膩👍🏻食完春卷跟住就上左道金銀蒜蒸娃娃菜。呢道菜幾特別,娃娃菜鮮甜唔再講啦,蒜味香濃之餘再配上一條條既白飯魚,非常惹味叫埋個幾清新既蜂蜜柚子蝦球,比酸酸甜甜既蜂蜜柚子醬包住既炸蝦球真係好好味🤤最後上左個私房金黃球泡飯佢係個炸到外皮酥脆既飯糰 浸係香濃既上湯入面,食落去脆口之餘連埋湯飲,感覺幾特別👍🏻
最後上左個私房金黃球泡飯
麻醬雞絲粉皮
2018-10-04
慶祝紀念
生日
麻醬雞絲粉皮
2018-10-10 102 瀏覽
中國菜一向有特色,所以我一向都比較喜歡吃,朋友叫到嘅聚會晚餐,每一次一大班人開心地食飯,真係人生一大樂事。今次仲可以品嚐特色精美嘅中菜,原來餐館除咗有小菜提供之外,仲有特色嘅點心系列。由於我哋太多人,一定要坐一張大圓枱,大圓枱仲有一個玻璃旋轉上菜盆,唔使驚夾唔到嘢食。餐廳紙張有兩三款,食物多款選擇。平時屋企少湯水嘅我,隨即叫咗兩個燉湯,包括糖心黑蒜燉響螺同埋姬松茸燉花膠。糖心黑蒜燉響螺湯飲落去好清甜,而且響螺味道香濃,響螺質感好林,非常滋潤。女士們最鍾意食鮑魚可以滋陰養顏,隨即叫咗一鍋石鍋鮑魚沙薑炆雞同埋石鍋鮑魚雞粒炒飯。石鍋鮑魚沙薑炆雞份量頗多,而且雞肉肉質鮮嫩,每一件雞件都好大隻。朋友們就order了自製菌皇醬蒸鐵棍淮山、好味醬秋葵炒海螺片、蜂蜜柚子蝦球同埋海綿叉燒包等總括而言,餐廳食物質素新鮮美味,每一碟餸菜都好有鑊氣,炒得非常香口,還有甜品可以食完飯叫幾款甜品一齊share食,最重要係坐得舒適,必定會再同朋友encore再試。

餐廳紙張有兩三款,食物多款選擇。

2018-10-10 98 瀏覽
一班朋友出來飯聚想食中菜但唔想去酒樓,於是就試吓呢間蕎麥茶銅壼上有懷舊感覺,蕎麥茶帶點麥香很清新和麻醬雞絲粉皮粉皮做得又薄又滑,和麻醬帶點酒香,應該是自家調,混和青瓜雞絲食好味五仁口水雞除了雞肉嫩滑外,醬汁做得非常出色惹味, 辣中帶麻,配料的花生及松子仁夠香脆糖心黑蒜燉響螺打開蓋聞到蒜香味,入口香甜,味道獨特姬松茸燉花膠對比這款湯較清香,淡淡菇菌香味,夠清甜蜜椒土豆安格斯牛柳粒主角牛柳粒入口溶化唔在講,就連配菜土豆都做得非常出色,糖脆外層包着土豆,一啖一口食唔停口黑金流沙包賣相一流,包皮鬆軟內裡超流心金銀蒜娃娃菜娃娃菜夠淋甜,配金銀蒜一超吃味道很夾鮮蝦野菜春卷勁多蝦肉,而且鮮甜彈牙配搭野菜一超吃夠清新唔油膩私房金黃球泡飯賣相很特別,將飯炸完再浸在湯內滾一吓,飯少了點硬身反而添了點軟糯香脆,加上蕃茄毛豆湯底非常鮮甜蜂蜜柚子蝦球脆漿做得非常薄,蝦夠大隻,蝦肉爽脆彈牙非常鮮味,配上柚子醬的酸甜,多食亦不會膩金薯棋子酥造型別致, 香甜的蕃薯內藏椰漿,蕃薯控至愛
一班朋友出來飯聚想食中菜但唔想去酒樓,於是就試吓呢間

蕎麥茶

銅壼上有懷舊感覺,蕎麥茶帶點麥香很清新

五仁口水雞

糖心黑蒜燉響螺

打開蓋聞到蒜香味,入口香甜,味道獨特

姬松茸燉花膠

對比這款湯較清香,淡淡菇菌香味,夠清甜

黑金流沙包

賣相一流,包皮鬆軟內裡超流心

金銀蒜娃娃菜

娃娃菜夠淋甜,配金銀蒜一超吃味道很夾

鮮蝦野菜春卷

勁多蝦肉,而且鮮甜彈牙配搭野菜一超吃夠清新唔油膩

金薯棋子酥

造型別致, 香甜的蕃薯內藏椰漿,蕃薯控至愛
2018-10-03
  • 蜂蜜柚子蝦球