2022-11-12 107 瀏覽
之前黃大仙都有食過和氣食堂,味道都唔錯價錢親民。今次男朋友揸車經過沙田河畔我哋搵嘢食發現依家原來都有分店。呢間嘅店面比黃大仙嘅細小,因為都主要做附近嘅街坊生意。我哋要咗佢個招牌白咖喱烏冬配炸雞,日式咖喱係甜甜地配上忌廉好creamy 。仲有推介要點清酒煮蜆佢嘅蜆肉,分量超多蜆肉,仲大大粒好飽滿,加上個湯清清地有酒味,我哋點左個黑豚肉燒丼飯,豚肉燒得好香口薄薄地,唔會好肥膩,正。個飯仲配有唔少洋蔥汁,清甜開胃。點左北海卷,係有海膽三文魚子吞拿魚卷,海膽夠新鮮。都推介炸三文魚皮做小食,原來都幾特別,炸得夠薄又夠香脆。仲有至愛既日本炸雞翼,好惹味。成餐飯食到咁飽都只係四百幾,價錢親民又高質,十分推介。
2022-11-11 76 瀏覽
踩完單車之後去沙田大會堂嗰度還咗車就去食日本嘢啦真係超級肚餓🤭海膽三色don💚💚💚💚 💚有帶子、海膽、牡丹蝦同甜蛋不過我朋友唔食蛋 所以就叫左走蛋🫢海膽份量多同埋冇腥味好新鮮刺身拼盤💚💚💚💚 💚 💚有三文魚🍣牡丹蝦、生蠔🦪油甘魚最正係生蠔好肥美又有濃濃嘅海水味😬油甘魚有魚油香 全部都冇雪味very good😬軍艦💚💚💚💚 💚件件軍艦都好肥美同埋用料新鮮😳😳三文魚牛油果沙律💚💚💚💚有粒粒三文魚喺面頭好多生菜🥬、粟米🌽蕃茄仔牛油果Mix埋柚子醋沙律真係超開胃電擊雞翼💚💚💚💚 麥芽糖包裹住隻雞翼喺凍食好新奇🫢
踩完單車之後去沙田大會堂嗰度還咗車
就去食日本嘢啦
真係超級肚餓🤭

海膽三色don💚💚💚💚 💚
有帶子、海膽、牡丹蝦同甜蛋
不過我朋友唔食蛋 所以就叫左走蛋🫢
海膽份量多同埋冇腥味好新鮮

刺身拼盤💚💚💚💚 💚 💚
有三文魚🍣牡丹蝦、生蠔🦪油甘魚
最正係生蠔好肥美又有濃濃嘅海水味😬
油甘魚有魚油香
全部都冇雪味very good😬

軍艦💚💚💚💚 💚
件件軍艦都好肥美同埋用料新鮮😳😳

三文魚牛油果沙律💚💚💚💚
有粒粒三文魚喺面頭
好多生菜🥬、粟米🌽蕃茄仔
牛油果Mix埋柚子醋沙律真係超開胃

電擊雞翼💚💚💚💚
麥芽糖包裹住隻雞翼喺凍食好新奇🫢

2022-11-08 76 瀏覽
今日去左沙田圍站食日本料理。餐廳座無虛席,等左10分鐘先入座,點餐係掃碼既。餐牌圖文並茂,刺身、壽司、天婦羅、一品料理等一應俱全。淨係個賣相已經令人垂涎欲滴,魚生新鮮,有三文魚、油甘魚、超大甜蝦、帶子、三文魚子、玉子,仲有海膽,成個擺盤色彩繽紛。湯底加左泡菜,有少少辣,很惹味,除左半肥瘦豚肉,仲有大量蔬菜,包括豆腐、金菇、冬菇、芋絲、津白,非常豐富。有大蝦、南瓜、番薯、紅蘿蔔、茄子,炸物外皮既粉醬,炸得酥脆可口,好乾身,唔會好油膩。上枱仲有微溫,炙燒芝士加上沙律醬,包住軟殼蟹,口感好飽滿。牛油果好特別,配上炸蝦,別有一番滋味。塗滿麵豉醬既茄子,燒得好香甜,下次BBQ可以試下呢種食法。整體來說,食物款式多元化,賣相同味道都好有水準,上菜速度快,員工服務好,會不斷幫你加玄米茶。
今日去左沙田圍站食日本料理。

餐廳座無虛席,等左10分鐘先入座,點餐係掃碼既。

餐牌圖文並茂,刺身壽司、天婦羅、一品料理等一應俱全。

上枱仲有微溫,炙燒芝士加上沙律醬,包住軟殼蟹,口感好飽滿。

牛油果好特別,配上炸蝦,別有一番滋味。

塗滿麵豉醬既茄子,燒得好香甜,下次BBQ可以試下呢種食法。

10 分鐘 (堂食)
  • 牛油果炸蝦卷
  • 大盛刺身丼
  • 芝士軟殼蟹卷
  • 天婦羅盛合
2022-11-07 1521 瀏覽
早排係沙田城門河散散下步,就行咗去河畔花園,晚市時間見到呢間屹立多年嘅和氣食堂,就二話不說再次幫襯,有時d野企得穩就代表有d料到🤭溫泉玉子牛油果凱撒沙律呢個頭盤真係幾令人喜出望外,份量大得黎,仲有滿滿嘅溫泉蛋同sour cream,食食下覺得自己似隻牛多d🐗,因為真係勁多菜🌿日本清酒石鍋煮蜆石鍋熱辣辣,個湯底好好味,食晒d蜆仲飲埋d湯🤣 蜆黎講就無沙同數量充足日式炒野菜基本菜式,有菇有菜,綠色💚飲食大盛刺身每件刺身都大大件,仲有海膽同三文魚子添😆 個人認為2個人share岩岩好,咁就可以食多d其他野🐒🐫芝士軟殼蟹卷細細碟,蟹肉及調味平衡不錯,加上沙律醬及蟹子,食日本野必叫🤪燒日本廣島蠔蒜蓉同芝士都各有千秋,如果你問我,我會投芝士一票,因為d芝士汁溶咗落去隻大生蠔,更有風味🤤雖然無好亮麗的門面,但係餐廳都用心準備食物,餐牌選擇亦不少,算係河畔果頭三數間日本菜中的首選🏆

溫泉玉子牛油果凱撒沙律

日本清酒石鍋煮蜆

日式炒野菜

基本菜式,有菇有菜,綠色💚飲食

大盛刺身

芝士軟殼蟹卷

燒日本廣島蠔

2022-10-25
10 分鐘 (堂食)
和氣生財 ,是古往今來的社會共識 ,在紛爭 ,災禍不斷的世界裏, 和氣生財, 更是世人的方向和宗旨。💥位置👌👌👌沙田圍站行幾分鐘 ,在河畔花園當眼處的地舖, 就會見到和氣食堂, 中午時份 高朋滿座 ,食客不斷 ,我們也趁熱鬧, 食埋一份 ,感受一下和氣食堂的和諧美食。💥美食😋😋😋我們揀了兩個午餐定食 ,一個和氣壽司定食,😜 一個和氣😘極強 💪特盛🥰定食, 兩個定食覆蓋了我們想吃的東西, 有三文魚 ,拖羅 ,大魚籽,甜蝦 ,巨帶子, 油甘魚, 海鰻, 芒果花之戀, 冇芒果嘅花之戀 ,虎蝦 ,火炙左口魚邊, 海膽 ,木魚湯烏冬 ,唐揚, 軟殼蟹沙律, 燒黑豚腩丼 ,還有兩杯即磨咖啡。 食材非常新鮮 ,排列精美, 壽司煙韌清爽 ,啖啖滿足。💥服務💯中午時分雖然係好多客, 但服務依然周到 ,我們不太清楚用數碼點餐 ,店員非常細心地教我們用 ,完全冇不耐煩, 由於人客多,餐枱比較細 ,唔夠地方擺放食物 ,所以要盡快食完其中一份, 店員都係好快幫收拾餐碟 ,令我哋食得舒舒服服。繁忙中顯細心❤,和氣中見財源🎉🎊,生意好就是這個原因。👍
💥位置👌👌👌

💥美食😋😋😋

💥服務💯
  • 芒果三文魚加州卷
  • 軟殼蟹沙律
  • 燒黑豚腩丼
2022-11-02 70 瀏覽
裏面燈光舒服,黃燈都可以光猛播住日文歌 個餐牌勁多選擇 好多嘢食相片賣相相當吸引 一個長方形 一眼睇晒 同朋友食得幾開心 地方整潔整齊唔需要好奢華嘅裝修蒜香一口和牛濃蕃茄湯烏冬 蕃茄濃湯夠晒誠意鮮蕃茄配菜夠晒多不馬虎乾蒜和牛粒 食落去啖啖油香 烏冬嘅口感啱啱好唔會太硬身又唔會爛晒雙重芝士鰻魚卷。 芝士愛好者小心!雙重芝士究竟點樣整原來免頭鰻魚上面有一浸黃黃地嘅芝士 卷卷入面仲有一舊好厚身嘅忌廉芝士食落去非常重芝士味 兩種唔同味道嘅芝士同鰻魚相映成趣鹽燒三文魚鰭師傅燒得好好 功價十足外皮燒到極之香脆 三文魚嘅油脂比例令到肌肉非常滑身 真係欲罷不能🤣和氣食堂地址:沙田河畔花園35號地下
裏面燈光舒服,黃燈都可以光猛
播住日文歌 個餐牌勁多選擇 好多嘢食
相片賣相相當吸引
一個長方形 一眼睇晒
同朋友食得幾開心 地方整潔整齊
唔需要好奢華嘅裝修

蒜香一口和牛濃蕃茄湯烏冬
蕃茄濃湯夠晒誠意鮮蕃茄配菜夠晒多不馬虎

雙重芝士鰻魚卷。 芝士愛好者小心!

鹽燒三文魚鰭
師傅燒得好好 功價十足

和氣食堂
地址:沙田河畔花園35號地下

2022-10-31 112 瀏覽
位於河畔花園嘅街坊食堂丼飯、刺身、壽司、卷物、熱食等菜式都齊備雙重芝士鰻魚卷($60)超大件!一件要分兩啖食,除了鰻魚面嘅芝士,卷內亦有creamy 的軟芝士,只係鰻魚稍為凍左,如果熱d會再好食d三文魚牛油果沙律($78)好多三文魚、牛油果同粟米粒,醬汁帶少少酸,開胃!三文魚5味($82)有原味、海膽、牛油果、火灸咖哩鹽同火炙芝士,每件嘅三文魚同好厚身!火炙仍keep到暖暖地👍🏻鹽燒三文魚頭($72)燒得好香,魚皮脆,肉多,加埋蘿蔔蓉落醬汁度點黎食,好搭味鹽味燒牛舌($45)牛舌厚身,燒完邊位有d脆,好易咬,牛味夠明太子雞肉串($25)😂凡係有明太子嘅我都覺得好好食四色三文魚丼($132)有三文魚厚切、三文魚籽、呑拿魚蓉同刺身蝦,魚生夠新鮮,三文魚籽亦脆爆,亦唔會得浸咸水味,飯量剛剛好,一啖魚生一啖飯,正最後食串牛油燒一口番薯($24)暖暖胃甜甜地,口感軟糯最後二人埋單連加一$570,呢個價錢,已經可以叫到成枱都係野食如果想食平d,叫個魚生飯/鍋物都係一百多d,價錢都算合理
位於河畔花園嘅街坊食堂

丼飯、刺身壽司、卷物、熱食等菜式都齊備

雙重芝士鰻魚卷($60)

三文魚牛油果沙律($78)
好多三文魚、牛油果同粟米粒,醬汁帶少少酸,開胃!

三文魚5味($82)

鹽燒三文魚頭($72)
燒得好香,魚皮脆,肉多,加埋蘿蔔蓉落醬汁度點黎食,好搭味

鹽味燒牛舌($45)
牛舌厚身,燒完邊位有d脆,好易咬,牛味夠
明太子雞肉串($25)
😂凡係有明太子嘅我都覺得好好食

四色三文魚丼($132)

最後食串牛油燒一口番薯($24)暖暖胃
甜甜地,口感軟糯

如果想食平d,叫個魚生飯/鍋物都係一百多d,價錢都算合理

2022-10-28 101 瀏覽
今日到沙田圍一帶,到晚飯時間搵食時先發現附近一帶食肆唔多。最後揀左光顧和氣食堂。是日平日加上早食晚飯,一去到就有位坐。叫菜後大概六七分鐘開始上菜,速度正常。首先送上係軍艦同刺身拼盤。壽司飯體結實唔會散開。材料新鮮無腥味,當中三文魚同魚子尤其上佳,鮮味突出。其後上枱嘅係鐵板煎牛舌。牛舌切得好厚身,但火喉掌握得啱啱好,以致牛舌仍然非常柔軟。而牛舌亦充滿牛味。牛舌下方鋪有洋蔥,吸收牛肉肉汁後極為惹味。隨後送上嘅係主食黑豚肩燒丼。肉質唔會粗嚡,飯質軟熟,但相對燒肉而言味道會淡一點,所以熟食中建議先食。最後送上係石狩鍋豬骨湯。豬骨湯之上加上煎香左嘅三文魚頭同三文魚骹煮起。豬骨湯中唔覺有味精,而且同三文魚嘅味道意外地配合。總結餐廳水準頗高,難怪用餐期間不時見到有其他食客買外賣。

總結餐廳水準頗高,難怪用餐期間不時見到有其他食客買外賣。
2022-10-19
💛 主打日式料理· 和氣食堂 (沙田)#和氣食堂 #日式料理 #壽司 #和牛 #沙田餐廳主打日式料理,包括壽司、丼飯、便當等,食材新鮮、豐富。住沙田區嘅朋友應該對呢間嘢好熟悉🙌🏻由細食到大,真係開咗好多年👍🏻📋🔸芝士厚燒玉子 $52 🌟推介🌟 -口感綿密,蛋味香甜濃郁 ,表面再配上濃厚嘅惹味芝士😋🔸鐵板一口牛粒 $96 -出到黎熱辣辣,聞落好香,咬落去好jiuicy,岩岩好五成熟,牛味重,再配上蒜片、蔥花、洋蔥、香菇等,醬汁都好充足,令牛粒更惹味。🔸海膽三色丼 $148 -有海膽、甜蝦、帆立貝。🔸5色海鮮丼A $138 -有三文魚、鰻魚、帆立貝、吞拿魚蓉和魚子。刺身豐富新鮮,三文魚厚切,海膽一啲都唔腥💁🏻‍♀️這個價錢來說十分抵食。🏘設有卡位,餐廳座位不算少,但長期多多人排隊。💰人均消費大約150元 📍 地址:沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下35號舖#foodie #香港美食 #隱世美食 #小店 #香港小店 #cafe #美食#香港好去處 #food #打卡 #香港打卡#f4f #foodlove #香港探店 #沙田美食 #馬鞍山美食沙漠 #玉子燒 #日本料理 #日料 #刺身 #海

💛 主打日式料理· 和氣食堂 (沙田)
#和氣食堂 #日式料理 #壽司 #和牛 #沙田

📋
🔸芝士厚燒玉子 $52 🌟推介🌟

-口感綿密,蛋味香甜濃郁 ,表面再配上濃厚嘅惹味芝士😋
🔸鐵板一口牛粒 $96

🔸海膽三色丼 $148 -有海膽、甜蝦、帆立貝。

🏘設有卡位,餐廳座位不算少,但長期多多人排隊。

💰人均消費大約150元

📍 地址:沙田大涌橋路20-30號河畔花園地下35號舖

#foodie #香港美食 #隱世美食 #小店 #香港小店 #cafe #美食#香港好去處 #food #打卡 #香港打卡#f4f #foodlove #香港探店 #沙田美食 #馬鞍山美食沙漠 #玉子燒 #日本料理 #日料 #刺身 #海膽 #三文魚
2022-10-27 94 瀏覽
今日Vivian返返下工突然好想食日本野,然後同事就提議食呢間,就試下佢啦~MenuVivian同同事兩個人揀左A16和氣壽司定食 (飲凍柚子蜜)& A15雜錦刺身定食(飲可樂)~A16和氣壽司定食 (飲凍柚子蜜)($125)一個餐有前菜2隻炸雞,9件壽司加1碗烏冬性價比極高😋😋仲要全部野都好好食,Vivian最鐘意虎蝦、三文魚籽&鰻魚壽司,虎蝦好爽脆,三文魚籽好新鮮,鰻魚鬆軟,個汁又香,食完壽司食埋個烏冬簡直係點睛,湯底唔會太濃,係淡淡嘅鰹魚香味,正😋A15雜錦刺身定食(飲可樂)($105)呢個餐有前菜2隻炸雞,刺身(有冰墊底),有3件壽司加1碗烏冬又係性價比極高,Vivian表示感動🥹點解咁遲先發掘到呢間野🥲刺身有三文魚腩 有兩件厚切同肥美;帶子刺身鮮甜;油甘魚 好厚切,有油脂感,正;赤蝦刺身,好新鮮夠大隻今日嘅質素拍得住開左幾個月既美x利最後有點睛烏冬結尾~Overall好唔好食?好食會唔會再幫襯?會啦,下次要試鰻魚丼

Menu

A16和氣壽司定食 (飲凍柚子蜜)($125)

A15雜錦刺身定食(飲可樂)($105)

呢個餐有前菜2隻炸雞刺身(有冰墊底),有3件壽司加1碗烏冬又係性價比極高,Vivian表示感動🥹點解咁遲先發掘到呢間野🥲

今日嘅質素拍得住開左幾個月既美x利
最後有點睛烏冬結尾~

Overall好唔好食?
好食

會唔會再幫襯?
會啦,下次要試鰻魚丼
2022-10-27 46 瀏覽
店員親切好有禮貌,喺沙田圍嘅街坊食堂4點刺身盛($208)刺身都好新鮮,油甘魚好鮮甜😋生蠔🦪有另外附送一個汁,酸酸甜甜唔會覺得腥👍推介小食燒芝士年糕($35)一定要趁熱食,入口即溶,大滿足😌唔好錯過韓式芝士燒大啡菇係拉絲㗎😋大啡菇嘅軟綿Juicy感覺,加上芝士拉絲真係好正架😌石鍋鰻魚炒飯($122)勁大份😱如果想食飯焦可以一開頭唔好攪勻佢,少少焦香幾唔錯,鰻魚份量唔算好多,但整體份量食得飽兩個人韓式泡菜豚肉豆腐鍋令到成餐錦上添花,肉量唔算少,少少辣,作為主菜平衡返成餐熱食嘅份量👍
店員親切好有禮貌,喺沙田圍嘅街坊食堂

2022-10-26 56 瀏覽
未有得去旅行前 去食下最愛既日本菜先❤️-和氣食堂既店員服務態度好好 餐牌種類繁多 本Menu成寸厚😆價錢都算親民👍🏻CP值幾高💁🏻‍♀️🍴5點刺身盛 $248刺身新鮮😆有厚切既三文魚、油甘魚各3塊 仲有三隻甜蝦同埋活赤貝 仲有2隻大大隻既廣島蠔👍🏻🍴三文魚牛油果沙律 $78三文魚同牛油果既組合係💯😆 呢度既牛油果啱啱好熟透 質感柔軟、綿密 再配埋蕃茄同柚子醋 好開胃👍🏻🍴鹽燒三文魚鰭 $42燒到脆卜卜既三文魚鰭 有少少鹽調味 味道啱啱好 咬落好多肉汁同油脂 好邪惡🤭🍴電擊雞翼6本 $38估唔到電擊雞翼係凍🤭第一次食拔絲既雞翼 好特別 脆口的食感令人上癮🥰雞翼全部都係單骨 啖啖都係肉🍴日本清酒石鍋煮蜆 $95上枱個時成個石鍋仲滾緊😆蜆肉比想像中多 用清酒煮 令全部材料都更鮮甜🤭另外仲有好多雜菇係底 吸曬清酒同蜆既鮮味🤤😏 🍴泡菜黑豚肉石鍋飯 $92突然畫風一變 變左韓國餐廳咁🤣滿滿既豚肉、泡菜 份量十分之多 好抵食
未有得去旅行前 去食下最愛既日本菜先❤️

🍴5點刺身盛 $248

🍴三文魚牛油果沙律 $78

🍴鹽燒三文魚鰭 $42

🍴電擊雞翼6本 $38

🍴日本清酒石鍋煮蜆 $95

🍴泡菜黑豚肉石鍋飯 $92
2022-10-19 119 瀏覽
琴晚天氣暴跌到18度仲要落雨,老公仲話想食壽司,我只想食熱野,咁就唯有揀乜都有得食既日式餐廳。平時去河畔通常係買燒味飯,隔離幾間店就係呢間和氣食堂,之前見到多人排隊,琴晚未夠7pm 到,好彩仲有兩張吉檯,唔使等位店內唔算好大,十張4人檯左右,唔會要人搭檯,貼牆兩邊係卡位,坐得好舒服。一打開menu, 基本上食乜都有,沙律壽司刺身石鍋烏冬串燒天婦羅,我地睇menu 揀左十幾分鐘左口魚邊牛油果沙律 本身鍾意食牛油果沙律,加埋個酸酸甜甜嘅醋汁,非常開胃刺身盛有三文魚,甜蝦,帆立貝,章紅魚,油甘魚,仲要厚切呀!刺身份量都幾多,食完刺身都飽咗一半石鍋鰻魚炒飯份量好多,好食,雖然鰻魚唔算好多,不過都理解嘅鹽燒三文魚鰭燒到好香,又好食又惹味又啖啖肉泡菜豚肉豆腐鍋凍冰冰嘅時候梗係食返個熱辣辣嘅泡菜豆腐鍋,其實係諗住叫個菜食下,點知份量多到爆,豚肉又多蔬菜又多,成個鍋係爆滿其實冇諗到份量咁多,食到超級飽,非常滿足。下次再黎會想試下白咖喱烏冬同天婦羅

左口魚邊牛油果沙律
本身鍾意食牛油果沙律,加埋個酸酸甜甜嘅醋汁,非常開胃

刺身

石鍋鰻魚炒飯
份量好多,好食,雖然鰻魚唔算好多,不過都理解嘅

鹽燒三文魚鰭
燒到好香,又好食又惹味又啖啖肉

泡菜豚肉豆腐鍋

2022-10-18
2022-10-16 123 瀏覽
▶️早排有朋友走,想食日本嘢,見呢間近近哋,聽講性價比唔錯,一於就試下😆壽司刺身🍣係幾好食,好肥美足料,最深印象係🧀芝士鰻魚卷,好大舊鰻魚,啖啖肉😋蟹子沙律就正常水準,好多蟹籽可以撈曬成個沙律🥗雜錦天婦羅🍤炸得外邊幾香脆,入面保持到濕潤👍個飯個汁幾配,黑豚肩幾好食,唔會梅唔會嚡,可能太耐冇食吉野家,呢個丼飯係令我幾回味🤤🔯嘢食唔差,少少貴,不過好記得個服務員好串好惡🥲下次唔敢黎食

2022-09-29
2022-10-12 926 瀏覽
朋友生日,帶佢去左我經常光顧既日式餐廳,哩度既日式料理既選擇款式多兼有保證,所以客源不絕。今晚我地叫左和風火焰左口魚牛油果沙律、五色魚生丼、蝦三味壽司拼三文魚五味壽司、日本廣島蠔、牛油果軟殼蟹卷。沙律先上枱,嫩白的左口魚邊被火炙過,擺成一朵花形放於中央,花芯放了黑松露,而沙津菜就加了黑醋、粟米、車厘茄、青瓜、牛油果等多種豐富蔬果,開胃又清新。蝦三味壽司拼三文魚五味壽司:蝦三味選用生虎蝦、赤蝦、甜蝦,而三文魚五味就係分別以三文魚上加左海膽、牛油果、原味三文魚及兩款添加左芝士及咖哩鹽經燒炙過既三文魚壽司,一次過試到咁多款唔到口感唔同味道,認真正,朋友一路食一路估,非常興奮。日本廣島蠔,即叫即燒焗,香味四溢,分別係蒜泥同香草芝士兩款口味,食完都覺得唔夠喉。五色魚生丼,魚生鋪滿哂係飯面上,密封不見白,每款都係大大件,5款唔同既魚生配搭,每款食落都鮮甜美味,完全滿足到口感,同朋友都食得好開心。牛油果軟殼蟹卷,一碟有6件,每件面層都充滿勁多蟹籽,配搭3片牛油果加上外脆內裡軟殼既軟殼蟹,食完一件又一件,好味。食完所有野之後,朋友說每款食物都夠新鮮,樣樣都好好味,好滿意哩餐飯。

2022-10-12
  • 五色魚生丼