6天前 452 瀏覽
上月車爸爸生日時幾條冷成員各有各忙!於是將他的生日飯延遲到10月才慶祝,這夜我們品嚐了一頓非常有驚喜的晚餐口福不淺。這間食店位於大角咀名叫喜聚坊,小店門面其貌不揚但內裏供應著失傳名菜可說是臥虎藏龍!店內地方不大但就座無虛席沒有訂座的很難品嚐到。我們一聚頭酒精當然少不了!香檳、白酒、威士忌和甜品酒無一或缺,幾條冷這夜吃、喝也快樂無比好盡興。甫坐下即送上傳奇國寶京酥鴨$980/隻!於很有味道的大碟上放有這隻酥香的鴨子。待我們拍好照後侍應會將鴨子剪開!內裏藏滿了蓮子、瑤柱、薏米及鹹蛋黃等餡料,看上去跟八寶鴨沒兩樣究竟特別之處在哪兒呢。鴨肉吃下非常鬆軟最重要的是鴨皮很香脆超可口!而內裏的材料則非常細膩味道層次好豐富,最重要是吃下去非常清香一點膩感也沒有,終於明白這鴨子的味力所在真是很勾魂。以威士忌配襯這惹味鴨子簡直是絕配,多謝好友麵包的賜酒好幸福喔。緊接著這味名叫失傳煎釀太子魚肚$60/件!像軟雪糕般的賣相已經非常吸睛。大大件厚身的魚肚充滿骨膠原,內裏釀滿了新鮮梅頭肉及鹹鮮瑤柱的餡料,以鮑汁來調味吃下口感滿滿味道鮮美豐富感十足。私房功夫欖仁炒肚仁尖$680是這夜我最為喜歡的一道菜!分量十足的肚
私房功夫欖仁炒肚仁尖$680是這夜我最為喜歡的一道菜!分量十足的肚尖質感超爽脆,配上欖仁及彩椒添加口感,這叫色香味俱全怪好吃耶。
欲卻還迎猶如夢$80/件本要12件起!可幸這夜有客人預訂,師傅寶哥特意多弄少許給客人散叫,我們才有緣吃到這邪惡又精彩的「夢」味,菜式以雞腸包裹著雞肝、雞心及雞腎,配以惹味的南乳調味來炮製,雞腸爽口足味雞肝粉香軟滑尤如鵝肝般的口感,加上爽脆雞腎和咬口十足的雞心,這個夢實在邪惡但又非常美味令我不願清醒過來。
這夜的例湯是合掌瓜湯$298!味道非常香甜喝得出真材實料,可是每人分得一碗真的不夠喉啊。
艇家燜豆腐$128以濃郁味道配襯炸豆腐!惹味的蝦乾和肉碎令到清香豆腐披上一層濃郁滋味,這個菜式用來佐飯享用非常匹配。
金瑤功夫翡翠豆$480這味絕對是吃手工!豆角開邊釀入鮮味蝦膠少一點功力也弄不出來!最喜歡它配襯了炸得非常香脆的瑤柱絲,為這道菜式添加了口感和鹹香滋味。
此刻很需要清爽蔬菜來喚醒味蕾!未吃過新鮮霸王花的我選了鮮霸王花炒蝦乾土魷$168,潺潺的感覺好比秋葵但口感更加柔軟,味道清清香的沒太有性格配蝦乾、土魷這些海味會較為突出。再來一碟上湯菜心苗$148!炸得香口蒜子絕對令這碟菜增添不少香氣,以雲腿作上湯鹹香味令菜心更加香甜。
終於見到寶哥真身為人非常親和又客氣!他的師傅鄺炳均師傅是位御廚,我們吃過的菜式大多是國家級元首及名人品嚐過,果然名師出高徒我們這夜真的非常有口福。

吃至此時其實已經飽到一個點!但看到要預訂的古法糯米雞$50可以散點當然不能放過,即時點來兩隻一起分享。
這個令戴安娜王妃鯨吞六件的糯米雞內裏餡料只是鹹蛋黃、冬菇及江瑤柱!精粹在於那個生炒的糯米,吃下非常煙靭爽口絕非蒸的可以媲美,如果您是追求極致口感必定要品嚐這個糯米雞。
多謝幾條冷成員精心策劃這場車爸爸的生日晚餐,身心也非常滿足到今天仍然叫我們回味。
最後還安排了這個非常好打卡的富貴夜明珠$238作生日甜品姑勿論味道如何這份心意已經令車爸爸非常開心了。
非常欣賞寶哥的極致廚藝,這些懷舊的失傳菜已經買少見少了!期待再次去探寶哥品嚐其他精彩美味菜式。
2024-10-15
1K
走到大角咀尋找隱世古法失傳中菜! 我們一行人相約從奧運站走過去, 5分鐘路程很方便! 傳統老店, 店面不太, 但座無虛席! 6點到來已坐滿, 幸好早早訂位, 一行十多人坐廂房! 很多古法失傳菜餚, 我們先來試一些熟客推薦的! 蒜蓉拍青瓜 ~ 酸度剛剛好, 甫坐下便先拿青瓜開開胃吧! 老火煲鴛鴦葛菜豬尾骨湯 ~ 家裡老火湯的味道, 完全沒有味精, 真材實料的清熱湯水, 是喝得出的用心!傳奇國寶京酥鴨 ~ 這龍盤也太厲害了吧, 看了我呆了好一會! 又龍又閃燈, 超像80年代酒家的擺盤! 鴨肉酥軟, 肚子裡釀滿蓮子、瑤柱、薏米、鹹蛋王等…做法繁複、精緻、細膩, 味道層次豐富, 甜香鮮美! 黃金脆魚皮 ~ 酥脆而不油膩, 有著魚的鮮香, 郤沒有魚的腥味, 鹹香的鹹蛋醬呈流沙狀態, 特別美味! 玻璃脆皮炸子雞 ~ 即叫即炸! 粵菜常見的菜品, 色澤紅亮又有光澤, 外皮薄而酥香鬆脆, 肉質嫩滑柔軟多汁, 還完全不油膩!豉油皇炒鵝腸 ~ 這可能是我食過最好食的鵝腸! 完全沒有油脂油膩感, 新鮮爽脆又彈牙, 白裡透紅的顏色, 鹹鮮乾身又沒腥味, 這鵝腸還帶著鵝肝呢!黃金流沙蝦球 ~ 又金黃又紅的顏色很
很多古法失傳菜餚, 我們先來試一些熟客推薦的!
蒜蓉拍青瓜 ~ 酸度剛剛好, 甫坐下便先拿青瓜開開胃吧!
黃金流沙蝦球 ~ 又金黃又紅的顏色很喜慶! 原隻去殼去腸蝦球大大隻, 肉質爽口彈牙又鮮甜, 酥炸後外皮金黃酥脆口感Q彈, 是極致的享受!

砵酒焗桶蠔 ~ 大大隻蠔, 半煎炸至金黃焦脆, 以又香又甜的砵酒做醬汁, 更加突出蠔味濃鬱及鮮美!
失傳醬脆皮生炒骨 ~ 酸酸甜甜層滿滿! 腩排連骨, 肉質超嫩, 沒有豬膻味! 炸至外脆肉軟, 回鑊拌汁時間掌握得剛剛好!
西班牙烤乳豬 ~ 歷史悠久的美食, 烤乳豬一般選用3周大的小豬! 烤至金黃酥脆的豬皮, 肉質汁水飽滿且沒有任何豬膻味, 雖然不像傳統以盤切豬, 但肉質一樣是又鮮又嫩的!
最後來個富貴夜明珠 ~ 超大煎堆, 不油不膩, 又香大脆又軟糯, 芝麻更是點睛之作!
凍檸茶 ~ 想不到竟然有凍檸茶! 茶底濃厚不澀, 很醇厚!
其實還有很多很多古法菜餚, 下次再來逐一試試!
同朋友每月都會約食飯,咁岩YouTube介紹左呢間失傳中菜館,有好多未曾食過或聽過既菜式,所以今次飯局就試下呢到啦😍我地一行十人預先已經同老闆娘訂左幾款必食菜式,去到再另外叫左幾款小菜及燉湯: 1. 傳奇國寶京酥鴨 $980聽老闆娘介紹呢道菜經鄧小平食完後親自改名的😂鴨肉整得好林好入味,而且裏面有好多糯米及蓮子等,口感唔錯👍2. 失傳煎釀太子魚肚 $60/件呢道手工菜需要預訂,我地order左一人一件,但味道太出色既關係,想臨時encore多幾件,好彩餐廳有整多左😍必試呀!3. 古法糯米雞 $50/隻又係聽老闆娘講唔知邊個皇妃好鐘意食,仲食左幾件😂個人口味係好食既,但呢個價位黎講略嫌普通,同酒樓嘅糯米雞冇乜分別🥲4. 玉卻還迎猶如夢 $80/件呢道菜用新鮮鵝腸包住雞肝同臘腸,以煎同焗嘅方式製作,食一件已經爆曬quota,口感豐富,配搭新奇👍食完上面幾款預訂菜式後,我地就即場order左以下幾款菜式,我地一致認同麻辣炒蜆係必食,仲encore左次,超級野味,好食過出面大排檔嘅豉椒炒蜆😂😂😂 另外黃金鮮魷都好好食,蛋黃味好夠,粉漿亦都唔會太厚亦好脆最後人均$600幾到,食得幾豐富又特別,未

1. 傳奇國寶京酥鴨 $980

2. 失傳煎釀太子魚肚 $60/件

3. 古法糯米雞 $50/隻

4. 玉卻還迎猶如夢 $80/件

另外黃金鮮魷都好好食,蛋黃味好夠,粉漿亦都唔會太厚亦好脆

最後人均$600幾到,食得幾豐富又特別,未黎過既話可以一試

2024-10-04
2024-10-04 1173 瀏覽
冇諗過位於大角咀後街嘅一間小店,夜晚已book到8:00先有位,去到都仲要等咗20分鐘先有得入去坐低😅因為等咗太耐, 10分肚餓,一坐低就即刻點咗好幾道餸,都等咗一陣先上總括嚟講,味道10分濃味,係重口味之選,但份量比較少(同埋以佢嘅價錢,感覺有啲太細份)我哋四個人一開頭都唔太夠食。以下幾度餸,我覺得個油鴨臘味煲仔飯+新鮮霸王花炒土魷值得推介,夜明珠嘅價錢,試一次可以

蟹油炒蜆
油鴨臘味煲仔飯
椒鹽鮮魷
新鮮霸王花炒土魷
夜明珠
雖然國寶鴨,真心幾好味,不過覺得個價錢overpriced. $980 我覺得偏貴! 酥炸牛仔骨都做得唔錯,但係如果係200蚊樓下會好啲囉!蛋角仲離譜,$138, 完全沒特別簡單炒個菜都要百幾蚊,幫襯一次就ok喇!另外要吐槽一下,原本訂咗七點半,我哋7點40分去到嘅時候,仲要畀面色我哋睇話我哋遲到,佢哋搞錯咗以為我book七點半,所以六點半有客買唔到張枱!食完之後看返whatsapp對話,跟住在whatsapp同佢傾佢哋先知搞錯咗!怪唔得知而家我哋都唔慣性喺香港消費!
蛋角仲離譜,$138, 完全沒特別
簡單炒個菜都要百幾蚊,幫襯一次就ok喇!
國寶鴨,$980 要預訂
好似叫做酥炸牛仔骨,做得相當唔錯,都係覺得太貴$268
2024-09-29
國寶鴨,$980 要預訂
好似叫做酥炸牛仔骨,做得相當唔錯,都係覺得太貴$268
  • 國寶鴨
隱藏在繁華都市中的小街,總有一些默默無聞的私房菜等待著被挖掘和品嚐。這些菜餚往往源於主廚的獨特造詣和對美食的堅持,承載著濃濃的人情味和故事。這天經朋友介紹,來到大角咀的「喜聚坊」,吃到大廚寶哥的精心傑作!在這個講究快節奏和標準化的時代,出自他手筆的私房菜彷彿是一股清流,令人回歸味覺的本真!老火煲鮮磨龍皇杏汁煲唐排白肺湯這是一款經典的老火湯品。湯頭由多種材料熬煮而成,口感濃郁醇厚,補益身體。杏仁的清香與肺片的鮮嫩相得益彰,令人難忘。事實上,清新豬肺需多重功夫,湯品亦完全走油,足見大廚心機與功夫!這道湯品養生滋補,是非常不錯的養生佳品。失傳煎釀太子魚肚這道菜重現了一道近乎失傳的美食!魚肚經過巧手的釀製,釀入梅頭豬肉碎和瑤柱等,並以鮑魚汁蒸煮,外表呈現誘人的金黃色澤。第一口下去,入口即化的肉質配上餡料的鮮香味,讓人意猶未盡,內裡鮮嫩多汁,增添了一層迷人的風味。臘味排骨飯這道菜將醃製的臘味與嫩滑的排骨完美結合。臘味不僅帶來獨特的鹹香,還增添了肉質的豐腴感,卻不會過於油膩,米飯和餸菜的搭配恰到好處,米飯吸收了肉汁的鮮美,為整個口感增色不少。聽老闆娘說,米飯採用每包$300的金鳳靚米,莫怪如此具口

老火煲鮮磨龍皇杏汁煲唐排白肺湯

臘味排骨飯
這道菜將醃製的臘味與嫩滑的排骨完美結合。臘味不僅帶來獨特的鹹香,還增添了肉質的豐腴感,卻不會過於油膩,米飯和餸菜的搭配恰到好處,米飯吸收了肉汁的鮮美,為整個口感增色不少。聽老闆娘說,米飯採用每包$300的金鳳靚米,莫怪如此具口感!

砵酒焗桶蠔
這道菜將新鮮肥美的桶蠔與醇厚的砵酒完美融合。蠔肉軟嫩多汁,飽含了砵酒的醇厚香氣。烹製過程中,蠔肉與砵酒的香氣完美結合,令人垂涎三尺。

煎蠔餅
金黃焦脆的煎蠔餅映入眼簾,相當誘人。第一口咬下去,外酥內軟的口感令人驚艷。蠔肉鮮嫩多汁,與外層酥脆的麵糊形成了絕妙的反差。調味恰到好處,蠔肉的鮮味完美地與麵糊的香氣融合在一起,每一口都彷彿在品嚐一種獨特的美味。

富貴夜明珠
是日與媽媽慶生,老人家不吃甜品蛋糕,叫了這個大大的「夜明珠」,即是一個碩大的煎堆!不過它的口感極為香脆,拿上手吃入口又絕不油膩,是一道精緻的甜品。外觀造型優雅,寓意吉祥富貴,既美味又富有寓意。

羅漢果雪燕糕 & 檸檬茶
羅漢果雪燕糕口感軟糯細膩,清新淡雅。凍檸茶以玫瑰花、茉莉花等五種茶花作調配,檸檬的酸甜滋味與冰涼茶湯的相互映襯,口感具層次變化,是炎熱天氣下的絕佳選擇。

陳年古法紅豆沙
這款紅豆沙採用傳統的古法製作,通過四小時的慢火熬煮,使豆沙的口感更加綿密柔滑,帶有濃郁的香氣,回味悠長。

喜聚坊 (大角咀)
地址:大角咀利得街10-12號地舖
2024-06-09 4903 瀏覽
人大左越黎越鍾意食中菜,因為好食既中菜真係唔易搵!今日呢間係媽媽朋友食過話唔錯🤤老火煲南北杏雞骨草豬尾骨|係住家湯既味道🥰🥰飲得出係真材實料,絕對唔係味精湯!姨姨話可以清肝火,岩哂我地呢啲夜瞓既都市人。古法糯米雞|呢個糯米雞好巴閉,戴安娜王妃以前都食過😳糯米雞好足料,糯米好軟綿綿,裡面仲有大大粒鹹蛋黃!秘制咖喱牛肋煲|用上多款香料同材料煮成,咖喱味道有層次,一定要配白飯😋牛肋條炆得好腍好入味👍🏻薯仔有炸過係外脆內軟🤤仲有大量洋蔥同三色椒!鍾意佢加左菠蘿,食落無咁膩👍🏻原來佢仲有煲仔飯。下次要試😍

老火煲南北杏雞骨草豬尾骨|

係住家湯既味道🥰🥰飲得出係真材實料,絕對唔係味精湯!
姨姨話可以清肝火,岩哂我地呢啲夜瞓既都市人。

古法糯米雞|

呢個糯米雞好巴閉,戴安娜王妃以前都食過😳
糯米雞好足料,糯米好軟綿綿,裡面仲有大大粒鹹蛋黃!

秘制咖喱牛肋煲|

原來佢仲有煲仔飯。下次要試😍
  • 古法糯米雞
2024-04-20 4903 瀏覽
這家位於大角咀的中菜館實在是一家值得一試的餐廳,為食客帶來了一場驚喜的用餐體驗。其招牌菜式無一例外都非常出色,展現了廚房的功力。首先,「西班牙香草烤乳豬」的烤制恰到好處,肉質鮮嫩多汁,香料的調配更是恰當,為這道經典菜式增添了別樣的韻味。「老火煲牛大力先土茯苓粉葛豬尾骨湯」是餐廳的另一大亮點。湯頭濃郁醇厚,牛大力和土茯苓粉葛的入饌令湯品多了一股滋潤補益的感覺,而且還有香氣四溢的豬尾骨,堪稱一絕。 「秘製咖喱牛肋煲」的咖喱醬汁鮮香濃郁,牛肋肉軟嫩入味,可以看出用心的燉煮功夫。而「失傳煎釀太子魚肚」則是一道極富味道的菜式,太子魚肚的鮮甜與瑤柱、梅頭肉的香氣完美融合,令人回味無窮。除此之外,餐廳的「上湯時蔬」、「失傳將脆皮生炒骨」也都是不可錯過的好菜。最後,以「八年陳皮紅豆沙」作為甜品,為整頓大餐畫上了完美的句號。每一道菜式都展現了出色的廚藝,為食客打造了一場難忘的用餐體驗。這家餐廳無疑是大角咀地區的美食新寵,值得一試。
2023-11-22 5497 瀏覽
同事一行18人,分兩枱,可以包房,預先俾 budget寫好菜單,每人$500落樓,仲可以free corkage。老闆娘服務態度好,講解每道菜式用咩新鮮食材。國寶鴨好有驚喜,無糯米所以唔會太飽肚。黃金魚皮同流沙蝦球炸粉好薄,脆身,熱食都一流,凍左都唔太 heavy。忘不了炒飯用竹筒上,份量啱啱好。脆皮牛肋骨食得出料靚同大廚功夫,下次要 encore.古法糯米雞據聞係戴安娜王妃外訪香港時,每朝游完水都要食幾隻,堅係啖啖瑤柱足料。八年陳皮紅豆沙煲都起沙無哂一粒粒,唔太甜啱晒唔好甜嘢嘅食家,食左半碗已覺舌上有陳皮回甘,食到飽哂都清晒成碗!下次想試蝦膠千層脆!

老闆娘服務態度好,講解每道菜式用咩新鮮食材。

國寶鴨好有驚喜,無糯米所以唔會太飽肚。

黃金魚皮

忘不了炒飯用竹筒上,份量啱啱好。

脆皮牛肋骨食得出料靚同大廚功夫,下次要 encore.

下次想試蝦膠千層脆!
2023-11-22
黃金魚皮
2023-04-28 4941 瀏覽
疫情之後,好多食肆都收得早,因為想食中菜,又晏咗放工,所以就去咗喜聚坊,叫咗三個小菜,第一個,係失傳醬脆皮生炒骨,呢個係必食推介,有圖有真相,肉質鮮美但唔肥膩,係我嘅必食推介!第二個,係啫啫椰菜花,喺煲上嘅,椰菜花爽脆,加上海味,好惹味,第三個,係咖喱雞煲,咖喱裏面竟然加咗菠蘿!辣味同甜味剛好!好送飯,雞肥瘦適中,我個人比較大食,叫咗兩碗白飯😅,都撈唔哂啲咖喱汁!個煲分量十足!其實以呢個份量,三個人都夠食,埋單係$484,算係好抵食,CP值高,推薦!😋👍🏻
2023-03-11 4008 瀏覽
茶式一般,服務態度都不見好,得一個字,貴,貴,貴。咕嚕肉,得肥肉,舊舊都透明,冬瓜中,好多肉,花膠,乾珍珍,。。。700蚊一個人頭,好貴差勁的飯餐。。。。。。。
差勁的飯餐。。。。。。。
2022-12-23 4003 瀏覽
這店很久前朋友已經說好好食,但一直都沒有時間去,剛好有飯局,即時叫埋三五知己一齊去,果然沒有失望,黃金流沙蝦球,外皮香脆蝦肉嫩滑,同平時係出面食吾同,脆皮得理又入味,花彫肉餅蒸膏蟹,真係不得了,肉餅是簿身但滿滿蟹膏又香花彫味,即刻叫琬白飯一齊食,隻蟹勁多肉,砵酒焗桶蠔又是估佢吾到個皮仲仍然係脆,啲蠔啖啖肉,食到暖笠笠,又算叫個例湯,都一樣真材實料,店主強調他們沒有落味精,用新鮮豬肉,所有食材都是每日精挑細選,是真得!小炒皇亦不是外面一般例牌材料,掛住食都忘記拍照,連杯凍檸茶都有啖啖花香味,當晚我和朋友都食得非常之滿足開心🥳,年紀越大,對食要求越高,因為限額有限,要好食而不是要速食例派,不是求份量,是要精髓,這裡不會另人失望👍🏻👍🏻👍🏻
2022-11-21 4224 瀏覽
11月20日晚去咗呢間呢間舖食晚飯,落單個女士,只sell今晚有咩手工菜,又落錯單及漏單,好彩佢有自知之明,Print張單出嚟比我哋對,如果唔係仲火滾,明白師父準備咗D食物,唔想浪費心機,但sell到你好煩,好啦落完單,叫咗幾次要壺熱水,幾次都應完就無咗件事,當時只有3枱客(包括我哋張枱),樓面得2個人,忙係正常提咗幾次都係咁,真心直情叫無服務添。入正題講番D餸菜先,6個人叫咗8餸一湯,應該都OK啦。粉葛野菜煲豬尾骨湯:份量細,6個人每人得一碗,不過不失啦手工菜煎釀太子魚肚:魚肚唔淋有咬口,但唔入味同個餡料又唔夾,淋面個鮑魚汁無味(失敗)失傳脆皮生炒骨:個汁及脆漿麻麻地,排骨應該用咗豬扒位,所以有咬口,一般般無驚喜咸魚香煎肉餅:真係煎嘅,唔係炸,可惜無咸魚味,普普通通啦啫啫唐生菜:正常都惹味嘅南乳粗齋煲:正常脆皮豆腐:面頭個脆槳,勁咸煎蛋角:一般,正常脆皮香烤五花肉(燒肉):呢個好食,皮脆豬肉味濃總結:食過嘅餸無驚喜,人仲有D🔥添,有Hard Feeling差D想同阿姐開拖,唔會再幫襯,真係打死都唔會再幫襯😤

粉葛野菜煲豬尾骨湯:份量細,6個人每人得一碗,不過不失啦

咸魚香煎肉餅:真係煎嘅,唔係炸,可惜無咸魚味,普普通通啦

啫啫唐生菜:正常都惹味嘅

南乳粗齋煲:正常

脆皮豆腐:面頭個脆槳,勁咸

煎蛋角:一般,正常

脆皮香烤五花肉(燒肉):呢個好食,皮脆豬肉味濃

2022-11-20
2022-10-19 3368 瀏覽
今晚去咗大角咀食晚飯,提前慶祝一位朋友生日;這間餐廳「喜聚坊」有私房菜食,全包宴 $4,388/每席12位,我們一行24人,共訂了2席,菜單包括:1️⃣ 私房三喜特色小食青瓜秋耳、水晶肴肉、黃金脆皮豆腐2️⃣ 白胡椒薑蔥灼海生蝦3️⃣ 麻辣脆果煎西班牙豬肉蚌片4️⃣ 失傳煎釀太子魚肚5️⃣ 酸菜桂花魚6️⃣ 自制脆皮樟茶鴨7️⃣ 鮮茄百合泡碧綠8️⃣ 姖松茸竹絲雞湯9️⃣ 瑤柱蛋炒飯🔟 精美甜品1️⃣1️⃣ 夜明珠整體來講:食物有特色,質素唔錯,份量足夠埋單:$8,850 ($4,388 x 2 + 飲品 $71 + 服務費 $3)

1️⃣ 私房三喜特色小食

🔟 精美甜品
精美甜品

1️⃣1️⃣ 夜明珠
夜明珠

整體來講:食物有特色,質素唔錯,份量足夠
2022-10-17 3405 瀏覽
疫情後已經一段時間冇嚟食今次行山友攪生日飯🎂佢比較鍾意食d 特色菜我突然諗起"大煎堆"上網搵大煎堆時就搵反"喜聚坊"我地好好彩訂度房開二圍👍🏻呢度有散叫或套餐套餐好處免加一有特色甜品😬要留意有些失傳菜式要*預訂*的套餐可以更改菜式當然價錢都有不同菜單:~私房三喜特色小食~青瓜秋耳~水晶肴肉~特式小碟(脆豆腐)白胡椒薑蔥灼海生蝦麻辣脆果煎西班牙豬肉蚌片失傳煎釀太子魚肚酸菜桂花魚自制脆皮樟茶鴨鮮茄百合泡碧綠姖松茸竹絲雞湯瑤柱蛋炒飯夜明珠精美甜品(私房冰粉)海生蝦隻隻都新鮮👍🏻廚師好有心機二個碟上畫花都不一樣😍失傳太子魚肚好入味😋👍🏻酸菜魚酸辣度剛剛唔會太辣呢個都係失傳菜式"樟茶鴨"👍🏻😋個皮係好脆鴨肉嫩滑泡碧綠👉🏻用鮮百合蕃茄配皇帝菜好少會用呢款菜做👍🏻😋湯👉🏻好濃郁有膠質😋😍最抵死係成隻烏雞上枱山友連湯渣都唔放過炒飯👉🏻炒得好乾身好香口甜品👉🏻用冰粉提子冰糖花生粒紅火龍果真係好特別好好味全晚打卡位"夜明珠"🤣個個排隊影相好脆👍🏻

疫情後
已經一段時間冇嚟食
今次行山友攪生日飯🎂
佢比較鍾意食d 特色菜
我突然諗起"大煎堆"
上網搵大煎堆時就搵反"喜聚坊"
我地好好彩訂度房開二圍👍🏻
菜單:
~私房三喜特色小食
~青瓜秋耳
~水晶肴肉
~特式小碟(脆豆腐)
白胡椒薑蔥灼海生蝦
麻辣脆果煎西班牙豬肉蚌片
酸菜桂花魚
自制脆皮樟茶鴨
鮮茄百合泡碧綠
姖松茸竹絲雞湯
瑤柱蛋炒飯
夜明珠
精美甜品(私房冰粉)

海生蝦隻隻都新鮮👍🏻

廚師好有心機二個碟上畫花都不一樣😍