喜記避風塘炒辣蟹 啲嘢食全部都好出色同埋好有鑊氣🥰 小編成日都同朋友一齊嚟食🤣 次次帶朋友嚟 佢哋都讚不絕口😈.招牌避風塘炒辣蟹啲蟹全部都好大隻 而且裏面有好多肉 蟹肉鮮甜多 辣度適中🫡重點係好有鑊氣同埋好惹味😆.豉椒炒青口清甜嘅青口配上豉椒 美味爽口 而且啲青口都幾新鮮下🥸.椒鹽焗魷魚🦑小編最鍾意就係食魷魚 啲魷魚鮮嫩多汁 椒鹽香脆美味.蘇炸美國生蠔🦪生蠔鮮甜 外層酥脆 而且冇咩腥味😍.椒鹽特大瀨尿蝦🦐🍤瀨尿蝦鮮甜得黎又大隻 啲蝦又好多膏😍 椒鹽真係好香😆.喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)📍灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖.#吃貨日常#香港#茶餐廳#Cafe#麵包#西餐#中餐#日本菜#韓國菜#泰國菜#堂食#好西#食#香港美食 #hkfoodie #foodiehk #灣仔 #灣仔好去處 #灣仔美食
招牌避風塘炒辣蟹
蘇炸美國生蠔🦪
生蠔鮮甜 外層酥脆 而且冇咩腥味😍
椒鹽特大瀨尿蝦🦐🍤
瀨尿蝦鮮甜得黎又大隻 啲蝦又好多膏😍 椒鹽真係好香😆
喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)
📍灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖
2024-05-28 35 瀏覽
之前一直都有定時來呢間餐廳食飯,因為覺得d蟹真心超好味,我自己係香港食左好多年,每次有外國朋友來,我都會帶佢哋黎呢度食晚餐,而次次大家都會大讚好好食。今次一樣,同左幾個外國朋友一齊黎,好彩預早有book位,晚餐真係超多人!當然一坐低就要一份招牌避風塘炒辣蟹啦,最鍾意呢到每次d蟹都超大隻,d肉又夠新鮮紮實,每一啖都係肉,食得好開心~當然啦,d蒜都係重點,夠乾身夠入味,好有鍋氣!然後就要左第二樣必點嘅爆糕椒鹽大瀨尿蝦,朋友都話外地好難食到咁大隻,會爆膏嘅更加好少見,所以返到香港一定係必食!另外叫左兩樣暖胃嘅野:潮州肉碎蠔仔粥 同鹹菜胡椒豬肚湯。蠔仔粥好多蠔,隻隻都夠creamy,而鹹菜胡椒豬肚湯都被朋友大讚,話係細個食開嘅味道!

2024-05-27 51 瀏覽
灣仔炒辣蟹老店,經過都陣陣辣味飄香。今次真喺敵不過佢嘅香味,同屋企人嚟試試。首先點了招牌的避風塘炒辣蟹(大蟹),新鮮肥美的大蟹配上他們獨特的避風塘秘製醬汁、超濃郁的蟹香和麻辣刺激,每一啖都好努力舔佢啲汁。然後是椒鹽大瀨尿蝦,食瀨尿蝦梗係要舔吓蝦殼,恰到好處的辣椒和鹽味,忍唔住叫返支啤酒,外酥內嫩蝦肉飽滿彈牙。豉椒炒青口,平時真係比較少食,隻隻青口都好肥美,每一粒肉都吸滿晒豉椒汁,估唔到豉椒汁都咁夾味同青口配搭到。最後的辣酒煮花螺,下酒菜必點,大大粒肉質鮮嫩彈牙,酒香都幾濃配上微辣的口感。果然廚師真係夠鑊氣好重要,材料新鮮,另外都仲叫咗啲比較清啲嘅菜式好似花甲同菜,同屋企人嚟食,屋企兩老好似都係比較鍾意中菜。

• 招牌避風塘炒辣蟹
2024-05-27 18 瀏覽
喜記是當地知名的海鮮餐廳,以各種螃蟹和炒海鮮聞名。我最近品嘗了他們的幾道招牌菜,深深被其精湛的烹飪技藝所折服。首先是「招牌避風塘炒辣蟹」。大塊的螃蟹肉鮮甜多汁,完全浸染了辣醬的香辣濃郁。每一口都讓人欲罷不能,渾身熱氣逼人,簡直是人間美味。另一道是「蒜蓉粉絲蒸聖子皇」。蒸得恰到好處的聖子皇完全保留了鮮甜的本味,蒜蓉的香氣融入其中,與粉絲纏綿在一起,讓人回味無窮。接著是「白灼花螺」。螺肉滑嫩可口,沾上簡單的醬料,讓每一粒都綻放出海的清鮮滋味。「豉椒炒蜆」也是一絕。蜆肉飽滿,與豉椒醬完美結合,辣而不燥,鮮而不膩。最後是「椒鹽大瀨尿蝦」。蝦肉彈牙可口,外層酥脆,讓人一口接一口停不下來。

2024-05-27 16 瀏覽
有朋自遠方來🧳✈️當然要帶佢地去食下好西🤭今次帶左佢地黎好出名避風塘炒蟹既餐廳,等佢地食到唔捨得走先🤭🤭招牌避風塘炒辣蟹(大蟹) 首先梗係要介紹下佢地既招牌菜之一👍🏻避風塘炒辣蟹(大蟹)🦀🦀呢味餸真係絕世美味🤤大蟹肉肥美鮮嫩超級新鮮,搭配上香辣的避風塘醬汁,辣味十足好鬼惹味😋😋椒鹽大瀨尿蝦(爆糕)呢味我係非常推薦👍🏻👍🏻因為本人非常非常非常之中意食瀨尿蝦🤤🤤啲瀨尿蝦又大隻又爆糕爆😍而且炸得酥脆,搭配上椒鹽調味,香氣四溢,入口酥脆香嫩,絕對令人欲罷不能🤩🤩豉椒炒蜆豉椒炒蜆又係必嗌菜式!我個人覺得好值得一試!蜆非常之新鮮,肉質鮮嫩,加上豉椒調味,鮮味十足👍🏻👍🏻白灼海花蝦食蝦最食到新鮮與否、啲蝦靚唔靚,一定係食白灼!因為完全冇調味,如果啲蝦霉唔新鮮,白灼一定瀨野🤣呢度啲蝦就食到堅新鮮🤩彈牙!鮮味!點少少豉油簡直係一流🤤🤤🤤如果唔識搵路,見到問月酒店對面就係了🙌🏻電話:28937565營業時間:中午12:00-晚上12:00🤩 推薦指數:📍 餐廳資料:喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*・°☆.。.:*

白灼海花蝦

如果唔識搵路,見到問月酒店對面就係了🙌🏻
電話:28937565
營業時間:中午12:00-晚上12:00

🤩 推薦指數:
📍 餐廳資料:喜記避風塘炒辣蟹 (謝斐道) (灣仔)
灣仔謝斐道379-389號特麗樓地下1-4號舖

白灼海花蝦
住左係灣仔成十幾年,呢間灣仔老店喜記炒辣蟹有幾出名,唔駛我講係香港人都識😂但今次真係第一次試,適逢屋企人生日4個人叫左5道菜,份量剛剛好~招牌避風塘炒辣蟹:大大隻蟹鉗,係新鮮即劏個種,炒完出黎都好有鑊氣,但四個人分享一隻大蟹有啲意猶未盡。豉椒炒蜆:師傅炒到剛剛好,啲蜆冇沙的處理得幾乾淨,調味唔會過鹹。薑蔥美國生蠔煲:呢個我同屋企人都意想唔到,原先以為得嗰兩三隻蠔,但整體每人都起碼食咗兩隻,同埋啲蠔有走油再炒,所以個蠔唔會散開同埋唔會縮水縮到好細。椒鹽大瀨尿蝦:呢個我覺得因人而異,好既地方係因為夠大隻,食落啖啖肉,但食起上黎幾麻煩,非常容易插親隻手。但佢有附上工具比我哋所以ok~清蒸海斑魚:平時唔食魚嘅我都食咗幾啖,佢冇腥味,同埋唔柴。呢個建議一出爐就要食,因為放耐左凍左魚質會有咁好食。都幾高質,下次再來會試其他~

招牌避風塘炒辣蟹:

豉椒炒蜆:
師傅炒到剛剛好,啲蜆冇沙的處理得幾乾淨,調味唔會過鹹。

薑蔥美國生蠔煲:

椒鹽大瀨尿蝦:

清蒸海斑魚:

都幾高質,下次再來會試其他~
  • 招牌避風塘炒辣蟹
  • 豉椒炒蜆
2024-05-23 37 瀏覽
我今日放工後,約同好友去位於灣仔謝斐道379-389號特麗樓地面1-4號舖的「喜記避風塘炒辣蟹(灣仔老店)」食海鮮,環境舒適,坐得舒服。我點左個招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹),好友點左個避風塘炒牛河,另外點左黃金蝦和辣酒煮花螺。避風塘炒辣蟹用左隻特大蟹,賣相吸引及香味濃郁,蟹肉結實鮮美,口感豐富;避風塘炒牛河的牛肉鮮嫩入味;黃金蝦的蝦壳酥脆,蝦肉鮮嫩;花螺肉爽脆好味。整體黎講係食物新鮮,服務態度良好,食得開心。

• 避風塘炒辣蟹
  • 避風塘炒牛河
2024-05-23 20 瀏覽
最近有朋友嚟香港,一落機就話要食海鮮,仲話最鍾意食有黃味嘅,所以我一諗就諗到呢間好出名食避風塘炒蟹嘅餐廳!我今次選擇咗灣仔呢間分店,除咗因為近我朋友酒店之外,我覺得裝修都有啲古色古香,好啱帶外國嘅朋友嚟!一坐低當然即刻點左個招牌避風塘炒辣蟹,隻蟹超級無敵大隻,我朋友見到已經瘋狂打卡,勁開心,識落肉質都好好食,食得出勁新鮮,濃味得來唔會覺得太鹹。然後就叫咗我最鍾意嘅椒鹽九肚魚拼魷魚,炸得好鬆脆,真係忍唔住一啖接一啖咁樣食。店員都有介紹我哋食椒鹽特大瀨尿蝦,呢一碟真係勁瘋狂,啲瀨尿蝦同手臂一樣甘大,仲要係超級爆膏,真係見到都已經開心,食落之後就更加興奮!之後都叫咗一碟比較地道嘅豉椒炒蜆,完全冇呃秤,真係粒粒都有肉食,一路食一路飲酒真係好過癮。食完唔夠喉,朋友最尾都加咗一個辣酒煮花螺 ,好香酒味,完全冇沙。本來已經食到好飽,但係難得嚟到香港,梗係要食埋乳鴿啦,所以就算好飽,都照有叫到脆皮BB乳鴿。不過唔好話,雖然咁飽,食落都覺得超好食,個皮好脆身,肉質keep到好嫩滑。

2024-05-21 97 瀏覽
有人說香港的海鮮烹調是最多元化,避風塘炒蟹可算是香港獨有的做法~而喜記也算是避風塘炒蟹的老字號!❤ 招牌避風塘炒辣蟹一大堆炸蒜吸收了蟹的鮮味,餸飯一絕🤩大蟹啖啖肉,食得很過癮!❤ 薑蔥美國生蠔煲上桌熱氣騰騰,香氣誇人,生蠔厚肉鮮甜,特別肥美,蠔味濃郁帶有綿綿的口感👍🏼❤ 椒鹽特大瀨尿蝦手臂般大的瀨尿蝦!先幫瀨尿蝦做一下柔軟體操,就能輕易的下剝開外殼,懶尿蝦彈牙的蝦肉真的份外鮮甜!👍🏼 柱侯牛楠煲香噴噴的牛楠軟腍入味,是一道有家庭味道的親民菜式💞👍🏼 避風塘炒牛河炒牛河也可以用避風塘style😆避風塘的精髓就是香辣的炸蒜,果然加了炸蒜作調味香味升華了不少!值得推介給親朋戚友~🥳
有人說香港的海鮮烹調是最多元化,
避風塘炒蟹可算是香港獨有的做法~
而喜記也算是避風塘炒蟹的老字號!

❤ 招牌避風塘炒辣蟹
一大堆炸蒜吸收了蟹的鮮味,餸飯一絕🤩
大蟹啖啖肉,食得很過癮!

❤ 薑蔥美國生蠔煲
上桌熱氣騰騰,香氣誇人,
生蠔厚肉鮮甜,特別肥美,
蠔味濃郁帶有綿綿的口感👍🏼

❤ 椒鹽特大瀨尿蝦
手臂般大的瀨尿蝦!
先幫瀨尿蝦做一下柔軟體操,
就能輕易的下剝開外殼,
懶尿蝦彈牙的蝦肉真的份外鮮甜!

👍🏼 柱侯牛楠煲
香噴噴的牛楠軟腍入味,
是一道有家庭味道的親民菜式💞

👍🏼 避風塘炒牛河
炒牛河也可以用避風塘style😆
避風塘的精髓就是香辣的炸蒜,
果然加了炸蒜作調味香味升華了不少!

值得推介給親朋戚友~🥳
2024-05-07
2024-05-17 30 瀏覽
喜記避風塘炒辣蟹位於灣仔老店,是一家以避風塘炒辣蟹聞名的餐廳。這裡的招牌菜式招牌避風塘炒辣蟹絕對不容錯過,螃蟹鮮嫩多汁,搭配香辣的避風塘醬汁,讓人一試難忘。另外,椒鹽特大瀨尿蝦也是這裡的一道招牌菜,外皮酥脆,內裡鮮嫩,吃起來非常美味。油鹽水浸蜆清甜可口,蒜蓉粉絲蒸聖子皇則是清爽健康的選擇,蒜香與蒸聖子皇的鮮甜完美融合。最後,蜜汁叉燒也是一道不容錯過的菜式,肉質鮮嫩多汁,蜜汁的甜味讓人回味無窮。整體來說,喜記避風塘炒辣蟹的菜式精心烹調,味道鮮美,值得一試。如果你是愛吃海鮮的人,喜記避風塘炒辣蟹絕對是一個不錯的選擇。餐廳環境舒適,服務周到,讓人用餐愉快。不妨找個時間來這裡品嚐一下他們的招牌菜式,絕對不會讓你失望。

2024-05-15 31 瀏覽
如果想食好味嘅炒蟹,呢間老字號係唔錯嘅選擇,食過幾次,佢啲海鮮都好新鮮,所以成日都會同屋企人過嚟食招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹)蟹鉗大大隻,入邊超多肉,蟹肉的鮮美融合左辣椒的刺激同惹味既香料,好有層次感😆雖然惹味,但都食到蟹肉嘅鮮甜,證明蟹肉新鮮同煮得啱啱好辣酒煮花螺上菜已經好香,花螺鮮嫩彈牙,完美地吸收了辣椒和酒的風味。辣味和酒香交織在一起,簡直係味蕾的享受😍花螺的鮮甜,加上微辣的刺激,正!蜜汁叉燒:叉燒色澤金黃誘人,肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來濃郁的蜜汁香甜。外皮烤至微微焦脆,蜜汁的甜味與肉汁的鮮美完美融合,增添了口感的層次感䜴椒炒青口青口鮮嫩豐滿,帶有淡淡的海洋鮮味,配合䜴椒的香氣,簡單卻不失風味椒鹽焗魷魚魷魚肉質鮮嫩有嚼勁,搭配椒鹽調味,帶來微微的鹹香和辣味。外層炸至金黃酥脆,增添了口感的層次感😋椒鹽雞翼雞翼外皮炸至酥脆,入口爽脆多汁。椒鹽的調味恰到好處,微辣同鹹香夠惹味,加上雞肉的鮮嫩,令人食得好滿足發現除咗海鮮之外,香酥小菜都唔錯,好開胃

招牌避風塘炒辣蟹(特大蟹)

辣酒煮花螺

蜜汁叉燒:

䜴椒炒青口

椒鹽焗魷魚

椒鹽雞翼

發現除咗海鮮之外,香酥小菜都唔錯,好開胃
2024-05-13 34 瀏覽
我係超級蟹迷,周不時都想食,然後次次都會來呢間位於銅鑼灣嘅喜記避風塘炒辣蟹因為覺得好高質,食到呢個質數好抵食啦!每次來呢間都必定要叫招牌避風塘炒辣蟹,有分三個size,大就$1180,中就$980,而小就$780。我就係鍾意呢到夠辣,夠入味,蟹肉夠鮮甜,啖啖肉,又夠新鮮!椒鹽瀨尿蝦都係另外一道我好鍾意嘅海鮮,呢間好大隻,好容易就拆到殼!酥炸美國生蠔超大隻好creamy! 炸得勁酥脆,生炒骨都好好食,個汁調校得幾好。

2024-05-12 21 瀏覽
銅鑼灣一直都係我收左工之後 同朋友最好嘅聚腳地方😂 呢間中菜館 都係我私心推介 因為佢菜單真係超多嘢食揀!🔖 椒鹽焗鮮魷推薦指數:4/5去食中菜我都好似會必嗌鮮魷!😂 佢呢度炸得好金黃色 食落真係又幾香口 啱啱好用嚟餸飯~🔖 豉椒炒青口推薦指數:4/5佢個豉椒調味得剛剛好🥹 因為大家都知我算食得好辣啦 但佢呢個豉椒就係唔辣 我食得超開心 好讚賞佢嘅豉椒!而且青口好炒完都仲好鮮😍🔖 椒鹽瀨尿蝦推薦指數:5/5啲蝦隻隻都超大隻!成隻手掌咁大!完全無呃磅!大家放心嗌嚟食 搣咗彀都仲有好大舊蝦肉🤤 而且份量絕對夠晒一台分 唔洗怕爭食架🔖 椒鹽大蝦推薦指數:4/5好滿足 蝦本身我就係好鍾意食 仲要用左椒鹽調味 好咸香 好惹味 最重要係佢炒完仲保留到蝦本身嘅鮮味 成個口感良好 係會有驚喜~

🔖 椒鹽焗鮮魷
🔖 豉椒炒青口
🔖 椒鹽瀨尿蝦
推薦指數:5/5
🔖 椒鹽大蝦
2024-05-10 23 瀏覽
喜記真系會食上癮🤤 今日約埋🐧🐧🐧🐧🐧 朋友,一行六個人黎喜記食餐勁嘅😋 咁啱佢有提供超抵食勁豐富嘅6 人餐🌟 內含多款海鮮小食都只需$2988🌟 諗都唔使諗就㨂咗佢🤣 首先梗系唔少得招牌必食嘅喜記避風塘炒辣蟹🤩🌟 辣蟹巨型又肥美,炒得辛香四溢,食落又辣又惹味,肉質鮮美無比,真系好高質👍👍 再黎2 只椒鹽大瀨尿蝦😙 同樣超大只長過只碟🤣 炸得勁酥勁脆,咸香又好味😚 啖啖肉超滿足❣️ 食海鮮點少得炒蜆🤤 㨂咗豉椒炒蜆,貪佢夠濃夠惹味🤭 果然無令人失望😋 攞黎送幾碗飯都得🤩 之後就系超足本,每人一隻醉鮑魚🥰 每只醉鮑都勁大只😍❤️ 咬落彈牙又嫩滑🤤 口感嚼勁一級棒👍 淡淡嘅酒香,令鮑魚嘅鮮味更出眾,好正😋朋友仔㨂咗要最喜歡嘅脆皮BB 乳鴿🥰 炸得金黃又香脆,鴿脾啖啖肉夠鮮夠腍,好惹味食到停唔到口🤭 之後仲有椒鹽魷魚、白飯魚同埋黃金蝦食😋😋😋 全部都炸得油香滿溢,酥香脆口,真系好正好滿足🥰🥰🥰

2024-05-10 4 瀏覽
▪️ 招牌避風塘炒辣蟹 (大$1180|中$980|小$780)咁多樣海鮮之中,我最愛係蟹!嚟得喜記梗係要試吓佢嘅招牌菜避風塘炒辣蟹啦,辣蟹炒得香辣味十足,夠晒鑊氣,後勁帶點麻麻嘅味道,啖啖蟹肉鮮甜彈牙,絕對係必要之一🦀▪️ 椒鹽白飯魚白飯魚炸得好酥脆,配點椒鹽嘅微辣,好啱配返杯啤酒一齊食🍻▪️ 生炒骨生炒骨酸甜度啱啱好,炒出嚟熱辣辣,撈飯一流▪️上湯水浸蜆食完濃味嘅椒鹽白飯魚同避風塘炒蟹,想食返個清清地嘅海鮮,上湯水浸蜆係唔錯嘅選擇,蜆嘅份量都幾多,蜆肉夠鮮甜,最緊要係冇沙
▪️ 椒鹽白飯魚
白飯魚炸得好酥脆,配點椒鹽嘅微辣,好啱配返杯啤酒一齊食🍻
▪️ 生炒骨
生炒骨酸甜度啱啱好,炒出嚟熱辣辣,撈飯一流
▪️上湯水浸蜆