2022-09-06 279 瀏覽
▪️三式前菜先食香煎和牛粒 和牛好厚身 而且油脂分佈得幾均勻 再食一口和牛吞拿魚飯 最後食埋juicy蕃茄漬物 蕃茄唔酸超甜😋🌟食完前菜後店員就會serve白飯🍚同日本產雞蛋🥚準備開始燒肉 店員都有特別提醒白飯可以任添 但最後仲會有個特色飯點 所以建議我哋留肚▪️肉類復仇者🥩由於美國牛已經冇哂啦 所以只有澳洲牛同日本牛 澳洲牛嘅肉味重啲 脂肪又少啲 所以食落就冇日本牛咁油膩▪️日本產A5和牛🥩一上枱就比呢個滿佈雪花嘅和牛吸引住咗 油脂分佈好靚 食落入口即溶 而且店員燒嘅時候個壽喜燒汁比例控制得好 所以食得多都唔會油膩 不過肉味相對就冇澳洲牛咁濃▪️野菜拼盤🥬店員一邊燒肉同時都會煮各種野菜 野菜吸收咗啲壽喜燒汁同肉汁都好夠味道▪️ 濕炒飯濕炒飯嘅食材都幾豐富 有雞蛋 櫻花蝦和牛粒 飯素 蔥花等 每人大概有半碗飯嘅份量▪️是日甜品🍨最後甜品係口感比較似雪芭嘅荔枝雪糕 味道好清新 可以清下食完咁多肉肉之後嘅油膩感
▪️三式前菜

▪️是日甜品🍨
是日甜品
肉類復仇者
2022-09-06 59 瀏覽
聽朋友介紹話觀塘喰楽嘅壽喜燒唔錯,性價比頗高,就約埋牛魔王朋友有齊去食☺️我地揀左肉類復仇者 $498/人,套餐包前菜,日本雞蛋,野菜拼盤,炒飯,甜品,包括全產地和牛,一次過享受到唔同牛部位嘅口感同埋油脂度☺️☺️先嚟三款前菜,有和牛餃子🥟,吞拿魚🐟蓉燒和牛蓋飯,柚子大根和牛餃子皮薄,和牛爆多,重牛味飯上面有呑拿魚蓉同一大片和牛,滿口牛脂,估唔到同呑拿魚蓉嘅鮮味咁夾,有驚喜。一對一枱嘅服務😍,師傅首先會用牛脂起鑊,亦會問我哋喜好再調較濃淡,好貼心🫶 我地今日會試total 五款牛😍,師傅會一邊煮一邊介紹每種牛部位嘅特色。🥢首先第一款係日本和牛肉眼肉味油脂最豐富,質感軟腍,油花均勻,覺得呢款係最好食個款。🥢上肩里脊肉亦叫做沙巴當,呢款每人有兩片,肉味濃過第一款,肉質極為豐腴,真正係入口即溶🥹🥢肩胛里脊肉亦稱辣椒仔,肉質較實,帶少少油花,食落更有口感,都唔錯。🥢牛肩肉,係牛隻運動比較多嘅部份,所以有較多結締組織,肉質較結實,但味道豐富。🥢澳洲牛三筋亦都係牛板腱,特別之處是中間有一條筋通過,唔會好韌亦帶有一點爽脆,肉味偏濃,食落唔嚡口亦不會有太過結實嘅口感。食得多牛,難免有啲滯膩感覺,餐廳提供嘅白
先嚟三款前菜,有和牛餃子🥟,吞拿魚🐟蓉燒和牛蓋飯,柚子大根
和牛餃子皮薄,和牛爆多,重牛味
🥢首先第一款係日本和牛肉眼
肉味油脂最豐富,質感軟腍,油花均勻,覺得呢款係最好食個款。

🥢上肩里脊肉
🥢肩胛里脊肉
亦稱辣椒仔,肉質較實,帶少少油花,食落更有口感,都唔錯。

🥢澳洲牛三筋

食得多牛,難免有啲滯膩感覺,餐廳提供嘅白桃茶亦有助去膩,唔錯。

🥬野菜盛盒
有皇帝菜,娃娃菜,芋絲,豆腐,洋蔥🧅,冬菇,紅蘿蔔🥕,金菇菜

師傳喺送上每片牛後都會煮野菜,野菜索晒富有牛味嘅壽喜燒汁,味道更豐富,又可一解牛嘅油膩感👍🏼 咁多款就最愛豆腐,同個壽喜燒汁好夾,質感軟綿,趁熱食最好食。
濕炒和牛飯
飯粒粒飽滿,口感軟糯,加上櫻花蝦,蔥花一齊炒,最後再拌匀紫菜芝麻一齊食,味道層次豐富。
雪糕
豆腐雪糕🍦質感較為creamy,入口滲岀陣陣豆腐味😍😍。今餐完全滿足左我同牛魔王對肉嘅慾望🥹🥹
輕輕一提,餐廳得四張枱,所以每晚只做四枱客人🥹,想食嘅就記得卜枱喇
關西壽喜燒🇯🇵日本產A五和牛套餐🍵餐廳供應嘅係白桃綠茶,清甜解暑,從服務細緻嘅程度看出餐廳嘅質素同心思。🥢三式前菜自家製和牛餃子,黃牛味香濃,啖啖肉,咬落去立即爆汁。柚子大根酸酸甜甜,非常開胃。拖羅和牛飯團,每一口都食到拖羅同和牛嘅鮮味同肥美,令人回味無窮。🥢廚師為我哋講解今晚食嘅和牛各部分同次序。會由油脂比較多嘅牛部分開始食起。每人一碗加咗芝麻嘅香棉白飯,日本生雞蛋。🥢首先係和牛肉眼部分,比較濃味,油脂比較多,加咗少少鹽,再點生雞蛋,質感更豐富,滿足感更大。🥢上肩里脊肉日文名係Zabuton,係高級和牛稀少嘅部位,所以特別珍貴。油花漂亮,肉味濃;肉質柔嫩多汁,入口即溶 !廚師建議我哋包住大葱食,提升味覺享受!🥢上肩肉這部分運動量比較大,因此油脂分佈均勻,霜降雪花,肉質柔軟細膩。油脂的甘甜同紅肉的香濃肉味相得益彰。🥢廚師邊煮邊介紹牛板健嘅特色,係中間有一根透明的嫩筋。係牛板健獨有,而且唔會嚼唔開,令口感層次更多!🥢三角腩即牛小排比較接近牛肋骨,肉面布滿清晰的網狀油花,肉質非常軟嫩,牛肉香味亦更為濃郁,創造多汁醇嫩的味蕾體驗!🥢和牛後腰蓋柳係近牛臀部骨頭周邊嘅肉,由於鄰近腿部,經常運動嘅
關西壽喜燒🇯🇵日本產A五和牛套餐

🥢三式前菜

🥢和牛後腰蓋柳係近牛臀部骨頭周邊嘅肉,由於鄰近腿部,經常運動嘅位置,肉質屬於比較多瘦肉少脂肪,口感精實煙韌,卻油脂充足!

🥢廚師將牛肉蔬菜菇類芋絲,交替煮成再放到我哋各人嘅碗裏。廚師邊煮邊淋上壽喜燒汁同水,保持濕潤同味道。更向我哋介紹日本傳統壽喜燒汁會落沙糖,令味道更濃郁。

🥢最後廚師為我哋煮濕炒飯,感覺好似日本版意大利飯。先落櫻花蝦同肉眼牛粒炒飯。再喺炒飯中間開個窿,加雞蛋再炒飯。最後加上香脆芝麻紫菜及葱花,可以晚晚食到就好了。最後最後更以豆腐雪糕作結。

老公生日,話想食日本壽喜燒,上網搵到呢間,提早3星期前係OpenRice 訂位。佢地晚市做6-8pm同8-10pm兩輪。餐廳只得4張4人枱,牆身掛左幾幅日本畫,裝修簡單,見佢地枱上既燈罩積晒塵,環境俾我地的感覺好一般。侍應先遞上兩杯凍抹茶,飲落帶點artificial 既蜜桃香,幾特別。我地2個都揀左Set C 澳洲+日本A5和牛,諗住試下唔同產地牛肉的口感。無幾耐就上三小碟前菜:和牛餃子、蘿蔔漬物同燒和牛吞拿魚蓉壽司。和牛餃子餃皮厚度適中,一咬開有幾多肉汁流出,可惜食到一大舊根,和牛碎味亦唔算好濃,有點兒失望。白蘿蔔配上柚子漬,呢個組合好難難食,味道正常,無乜驚喜。最好食係個壽司,和牛輕輕燒一燒,食到牛肉的油脂香,配上吞拿魚蓉同少許醬汁,份量剛剛好一口食,唔錯👍🏻。食壽喜燒前,職員會問客人所需飯量,同埋有無配料唔食,呢個係幾貼心。職員燒每款肉之前都會先作介紹,整體我覺得日本A5和牛真係無得輸,肉質柔軟油脂香重,配日本無菌雞蛋汁食更香滑,淨食沾蛋兩種食法,好滿足 😋 當中肩胛芯最得我歡心, 肉味濃又夠juicy😍 如果用埋個蛋汁黎撈飯食就完美。佢哋每燒一樣新野都會落適量自家制壽喜燒汁,

白蘿蔔配上柚子漬,呢個組合好難難食,味道正常,無乜驚喜。

佢哋每燒一樣新野都會落適量自家制壽喜燒汁,味道偏甜,愈食唔同配料會愈覺得咸,不過唔會去到好想飲水的程度。

和牛碎炒飯比較濕,味道正常。

甜品係豆腐雪糕,本身確認訂座時話安排個生日牌插上去,但侍應唔記得左 😔 最後要我提佢地先記得,比較失望。

雪糕豆味濃入口幾滑幾creamy,好食😋

整體初次體驗唔錯,環境服務一般但食物質素屬於中上水平,CP值高,可以一試。

如果想慶祝生日帶蛋糕,呢度免收切餅費,係一個好選擇。
和牛碎炒飯
豆腐雪糕
2022-08-31
$503.5 (晚餐)
慶祝紀念
生日
豆腐雪糕
2022-08-31 60 瀏覽
解決思念日本既最好方法,就係去食日本菜🇯🇵!餐廳位於觀塘工廈裡,裝修簡約,面積只有五張四人檯大小,店員話主要係想食客坐得舒服,享受食物,重質唔重量,抵讚👍🏻👍🏻👍🏻今次食既係關西壽喜燒😋😋,關西風的肉是用煎,而關東風的肉是用煮的。 關西的做法是空鍋時,先用牛油沾鍋,再放肉下去煎烤, 之後才開始放其他料,慢慢調味。 反之,關東則是像吃火鍋那樣,所有的料一起放下去,然後開始煮。關西壽喜燒可以隨時因情況來調味。我更喜歡關西風,因為煎牛肉會更香口😜😜~關西風壽喜燒 - 日本產A5和牛 (total 150g) $498/set🐮🐮🐮,日本產A5和牛套餐,今晚和牛來自熊本,有好幾個唔同既部位,分別有肩胛心,Zabuton 沙巴當,牛板腱同西冷🤩🤩🤩和牛油脂分佈細緻,相當平均,每塊都超重牛肉味,肉質超淋~食落超嫩滑,入口唔使2秒就已經溶咗😱😱牛肉可以配日本生雞蛋或者白飯,每粒飯被牛肉、醬汁同蛋汁包住,口感好有層次~~🍅🍆🥒🥕野菜拼盆 - 包括有豆腐,京蔥,甘筍,金針菇,皇帝菜,冬菇,洋蔥同芋絲,全部都非常新鮮,配上香甜濃厚醬汁一起煮,加上牛油,惹味非常,食落每口都充滿住肉香,油香🙈🙈之後仲有雜炊炒

關西風壽喜燒 - 日本產A5和牛 (total 150g)
和牛油脂分佈細緻,相當平均,每塊都超重牛肉味,肉質超淋~
食落超嫩滑,入口唔使2秒就已經溶咗😱😱

之後仲有雜炊炒飯🍚🍚🍛🍛 - 櫻花蝦,牛肉碎,雞蛋,葱等等,濕濕地既飯吸哂和牛味道, 口感都超豐富~

最後以荔枝味雪糕🍨🍨🍨🍨🍨作結尾,味道好清甜清新,解膩一流😇
2022-08-24 124 瀏覽
喰(音:餐)楽,意思係食飯嘅快樂😋 呢間位於觀塘工廈入面嘅壽喜燒小店,真係帶到「喰楽」畀客人😆 店內只係擺咗4張枱,啲枱都擺得疏,仲要枱同枱中間都會用竹簾同屏風隔開~ 所以食之前一定要book位! 餐廳中午會提供關東風嘅壽喜燒,即係類似打邊爐嗰種,係將牛肉放入湯入面煮嘅~ 而晚市就會提供關西風嘅壽喜燒,就係將牛肉同蔬菜加入壽喜燒汁煎煮~侍應係會埋枱幫手煮,我哋完全唔使自己落手😌 侍應仲會keep住問會唔會太濃味,非常之細心~餐廳仲提供咗熱嘅白桃茶,好解膩,配搭咁油膩嘅和牛真係啱啱好☺️•📸 澳洲產和牛 & 日本產 A5 和牛 $458因為當晚美國產牛肉沽清,所以我哋就叫咗呢款試吓~ 侍應首先會用和牛脂肪開鑊,然後再順序逐樣食材咁煮,而蔬菜同和牛係會間住間住咁煮嘅~大蔥➡️牛➡️冬菇、豆腐、紅蘿蔔➡️牛➡️金菇芋絲➡️牛➡️洋蔥、皇帝菜個餐係配埋日本生雞蛋同埋白飯,雖然碗白飯好似有啲少,但其實係可以refill嘅~ 同埋到最後係會有個「特色飯點」,所以中間唔夠飯都唔緊要🫢•🥢 三式前菜 (由調味最淡食到最濃味)🥬洋蔥汁醃波菜:酸酸甜甜好開胃👍🏼🥟和牛餃子:用咗清甜嘅鰹魚汁配餃子,牛味幾濃郁,而餡嘅口感

📸 澳洲產和牛 & 日本產 A5 和牛 $458
因為當晚美國產牛肉沽清,所以我哋就叫咗呢款試吓~
澳洲產和牛 & 日本產A5和牛

🥢 三式前菜 (由調味最淡食到最濃味)
🥬洋蔥汁醃波菜:酸酸甜甜好開胃👍🏼
🥟和牛餃子:用咗清甜嘅鰹魚汁配餃子,牛味幾濃郁,而餡嘅口感偏實嗰種~ 整體都幾正😛
🦀蟹肉蟹膏玉子燒:蟹味真係好濃郁,加埋粒粒芝麻,同滑溜嘅玉子燒都幾夾~

🥢澳洲產和牛 & 日本產A5和牛
每人都有6片肉,3片係日本和牛、3片係澳洲和牛🤤店員會由牛味比較淡嘅開始煮,然後煮到牛味最濃嘅~而🇯🇵日本和牛嘅油脂感重啲,🇦🇺澳洲和牛就牛味比較濃。
日本和牛肩胛心:脂肪比例多啲,牛味無咁濃,食落好重油香,所以口感都會腍啲🤤
日本和牛肩里脊:牛味同油香比較平衡,比較juicy😍
日本牛肩:肉味同纖維感會比較重,相對無咁油~
澳洲牛肩:肉味明顯比日本嘅重啲,纖維感都重(即係有啲啲嚡口🫢)
澳洲M9和牛後腿肉:咬多幾啖之後啲牛味就開始出,牛味稍為再濃啲~
和尚頭:呢片一入口就牛味爆發🤩真係牛味最濃嘅一件~
💬個人比較鍾意油香味濃啲嘅日本和牛,不過如果壽喜燒牛肉配埋蛋汁嘅話,其實肉味濃啲嘅澳洲和牛都好正,因為加咗蛋汁可以令澳洲和口滑溜好多😍🤤

🥢 kuuraku特式飯點
食晒蔬菜同肉之後,就到呢個「炒」飯~ 雖然侍應話呢個係「炒」飯,但呢個係比較濕身嗰種,食落好香🤤用咗牛粒、雞蛋加上壽喜燒汁煮嘅炒飯,炒完再加埋櫻花蝦、芝麻紫菜同蔥花,味道好有層次🤩 真係要留肚食埋呢個飯🤣
kuuraku特式飯點

🥢 荔枝雪糕
荔枝味香濃清新,質地比較似雪芭多過雪糕~係一個好refreshing嘅結尾😋 可以清一清壽喜燒嘅油膩感👍🏼
澳洲產和牛 & 日本產A5和牛
kuuraku特式飯點
2022-08-23 62 瀏覽
日本仲未開關,睇嚟今年都係未去到旅行,日本嘅壽司同埋天婦羅之外,仲有係壽喜燒,仲記得第一次食關西風嘅壽喜燒就喺京都☹️朋友介紹咗呢一間喺觀塘工廠大廈嘅壽喜燒,地方都幾隱世😌,舖頭得四張枱,即係只會serve四枱~ 唔怪得勁難book位揀咗 $498 嘅日本產A5 和牛 Set 套餐除咗有和牛之外仲有前菜三款,野菜拼盤,最後仲會有炒飯同埋甜品。當然唔少得就係日本無菌雞蛋🥚用嚟打蛋做蛋漿啦!⭐️前菜:和牛餃子|蟹肉蟹膏玉子|和牛一口丼店員提議由餃子食起~ 皮薄和牛餡Juicy。之後到玉子,咸香蟹肉蟹膏配微焦帶甜玉子。最後係肉脂濃香嘅和牛一口丼,中間仲有吞拿魚蓉,油香超濃的~食完前菜之後店員會拎一盤和牛同一盤野菜擺上枱。影完相就輪到店員表演時間了😌😌😌和牛部位:肉眼、肩胛芯、沙巴當、牛肩等等*和牛部位未必日日一樣味野菜拼盤:皇帝菜、金菇、洋蔥同大蔥等等店員仲會比碗白飯(唔夠可以加㗎)同日本無菌蛋就配和牛食次序由肉眼軟淋油脂較豐富嘅熊本縣肉眼開始😉之後到淋滑重牛味嘅肩胛芯,再到日文解作軟墊嘅沙巴當,沙巴當喺牛肉關注組一直都人集氣高企的,係今晚咁多款之中油脂最重,最軟身,最後就到偏瘦但牛味濃嘅牛肩去

揀咗 $498 嘅日本產A5 和牛 Set

套餐除咗有和牛之外

⭐️前菜:和牛餃子|蟹肉蟹膏玉子|和牛一口丼
店員提議由餃子食起~ 皮薄和牛餡Juicy。
之後到玉子,咸香蟹肉蟹膏配微焦帶甜玉子。
最後係肉脂濃香嘅和牛一口丼,中間仲有吞拿魚蓉,油香超濃的~

食完前菜之後

和牛部位:肉眼、肩胛芯、沙巴當、牛肩等等
*和牛部位未必日日一樣味
野菜拼盤:皇帝菜、金菇、洋蔥同大蔥等等

店員仲會比碗白飯(唔夠可以加㗎)同日本無菌蛋就配和牛食

次序由肉眼軟淋油脂較豐富嘅熊本縣肉眼開始😉之後到淋滑重牛味嘅肩胛芯,再到日文解作軟墊嘅沙巴當,沙巴當喺牛肉關注組一直都人集氣高企的,係今晚咁多款之中油脂最重,最軟身,最後就到偏瘦但牛味濃嘅牛肩去平衡返。中間會用野菜去做間場,令到成餐無咁膩。店員中途會問味道會唔會太濃而作出調整。

炒飯係用和牛粒、櫻花蝦加壽喜燒汁炒,撈埋蔥花同飯素,炒飯偏濕潤但仍然高質

最後甜品係荔枝味雲糕。前菜食完就輪到店員表演時間😌

2022-08-22 62 瀏覽
之前朋友帶我嚟呢間喰楽食壽喜燒 位於觀塘駱駝漆大廈入面 估唔到呢度都有極品美食 完全無失望 一坐低就送上白桃茶 店員話大概15分鐘飲得 白桃味勁香 一開始食咗三式前菜先 有帶子剌身和風汁 柚子汁大根 汁煮牛肉蘿蔔雞肉卷 帶子刺身好新鮮 大根好稔 柚子汁夠清新 而汁煮牛肉蘿蔔雞肉卷味道似日本關東煮 好稔好入味牛肉有唔同產地揀 揀咗日本產A5和牛 有3個部位 牛板腱 牛三根同牛肩 油脂分佈平均 店員介紹咗每一部分嘅特性 我地認為三樣都咁好味 肉質好鮮嫩 牛味又濃郁 另外每人都會有隻日本雞蛋 係將牛肉點落蛋汁 再送一啖白飯 正啊 另外仲有野菜拼盤 賣相整齊靚靚 全部都好新鮮架 食完牛肉之後 就有日式雜炊飯 入面有和牛 紫菜 櫻花蝦 大蔥 雞蛋 吸收埋壽喜燒剩餘嘅醬汁 好香 甜品係玄米茶雪糕 食完晒之後勁飽勁滿足
一坐低就送上白桃茶 店員話大概15分鐘飲得 白桃味勁香
2022-08-17 70 瀏覽
大佬frd子升職加人工,緊係要佢請食飯啦!上年食過呢間壽喜燒專門店,一於豪一豪佢(個荷包)!選擇左餐廳推介嘅set B🐮日本產A5 和牛 (包括稀有部位,適合油脂愛好者)Japanese A5 Wagyu (total 150g) $498/person前菜🥟和牛餃子包含和牛碎雜蔬碎,湯汁非常濃郁,好味🥚蟹肉蟹膏玉子蟹膏蟹肉和櫻花蝦,配搭清新玉子,味道出色🍣一口和牛呑拿魚丼燒和牛片夾呑拿魚蓉,原來咁夾!食壽喜燒點可以無蔬菜🥬呢,先上一大盆菜,店員會時不時燒d 俾你,清清味蕾。🥬包括香菇、洋蔥、芋絲、蘿蔔、豆腐、金菇、娃娃菜、皇帝菜~ 店員都比左一碗日本無菌蛋同白飯仲話白飯任裝和牛部位有:肉眼、沙巴當、牛肩、肩胛芯當中印象最深刻嘅係熊本和牛肉眼,因脂肪含量較高,多肉汁香味四溢!而且質地冧身,入口即化嘅感覺,真係令我想一食再食!而另一款牛肩胛雖然油脂比較少,但係牛味就好出眾,做壽喜燒真係一流。本身驚會唔夠飽,食到尾原來仲有一碗炒飯!炒飯中紫菜同櫻花蝦嘅味道非常突出❤️ 再加上荔枝味雪糕做甜品,劃上完美句號!

選擇左餐廳推介嘅set B

🐮日本產A5 和牛 (包括稀有部位,適合油脂愛好者)

🥟和牛餃子
包含和牛碎雜蔬碎,湯汁非常濃郁,好味

🥚蟹肉蟹膏玉子
蟹膏蟹肉和櫻花蝦,配搭清新玉子,味道出色

🍣一口和牛呑拿魚丼
燒和牛片夾呑拿魚蓉,原來咁夾!

店員都比左一碗日本無菌蛋同白飯
仲話白飯任裝

和牛部位有:肉眼、沙巴當、牛肩、肩胛芯

2022-08-12 83 瀏覽
依家食關西風壽喜燒又有一個新選擇啦,四款套餐各有特色,而我同朋友就梗係揀最balance既C餐,既有澳州又有日本和牛。餐廳環境唔錯,有專人為大家烹調,配上花茶份外有格調。前菜三款由左至右吃,最喜愛便是和牛餃子,牛舌都煎得恰到好處黎到今餐最震撼的一刻,二人份量既日本和牛,期間會配上配菜減低邪惡感,當中我最喜愛便是日本和牛肉眼,其油脂感真係無可比疑🤩🤩配上白飯簡直冇得彈食完咁多塊肉仲有和牛丼,侍應配上多款配料同和牛粒一齊炒,食完非常滿足。最後以豆腐雪糕作結,四百幾蚊黎講係十分超值架🥰

餐廳環境唔錯,有專人為大家烹調,配上花茶份外有格調。

前菜三款由左至右吃,最喜愛便是和牛餃子,牛舌都煎得恰到好處

最後以豆腐雪糕作結,四百幾蚊黎講係十分超值架🥰

• 肉類復仇者
  • 特式飯點
2022-08-03 1318 瀏覽
朋友鍾意食關西壽喜燒,今次就陪佢嚟咗依間食。餐廳嘅坐位唔多,一次只可以招待幾枱,感覺有d似私房菜。Menu今次叫咗set b日本產A5和牛 ($498/位)。小妹就第一次食關西壽喜燒,朋友話算好掋食。先有三式前菜:和牛餃子 - 一咬落好軟熟,入面有d和牛碎豆腐漬物 - 豆腐本身好清淡,落咗d柚子漬,味道清甜壽喜燒和牛 - 依個和牛超好食,好軟熟,個蛋醬係用咗日本無菌雞蛋,食得安心一盤和牛有唔同部位,每塊每人可以食到大約一至兩片左右。侍應亦都好好,除咗幫我哋燒埋,仲會一一介紹唔同牛嘅部位嘅特色同埋肉質。呢個set分別有: - 肉眼部位, 口感偏軟- 肩胛芯, 原來肩胛部在一頭牛的肉量中,肩胛肉只有約10%的比例;而從肩胛肉分切出來的上等肩肉又稱為「肩胛芯」,食落多汁鮮美、肉味明顯、口感軟滑- 沙爸當, 日文其實係解軟墊嘅意思, 油脂較多- 牛板腱, 肉質細嫩內富油花, soft 得嚟牛味濃郁係燒牛肉嘅同時,侍應亦都會燒下唔同嘅野菜,可以減輕下油膩感。野菜亦都沾滿左牛肉味同埋壽喜燒醬汁味,係食到最後有少少鹹。Set 嘅配飯喺食完壽喜燒牛肉同野菜之後,侍應之後再即席炒咗飯,材料有啲和牛粒、櫻
朋友鍾意食關西壽喜燒,今次就陪佢嚟咗依間食。

餐廳嘅坐位唔多,一次只可以招待幾枱,感覺有d似私房菜。

Menu

先有三式前菜:
和牛餃子 - 一咬落好軟熟,入面有d和牛碎
豆腐漬物 - 豆腐本身好清淡,落咗d柚子漬,味道清甜

- 肉眼部位, 口感偏軟
- 沙爸當, 日文其實係解軟墊嘅意思, 油脂較多
- 牛板腱, 肉質細嫩內富油花, soft 得嚟牛味濃郁

Set 嘅配飯

喺食完壽喜燒牛肉同野菜之後,侍應之後再即席炒咗飯,材料有啲和牛粒、櫻花蝦、葱粒、蛋、紫菜等。

有別於平時炒飯嘅乾爽,呢個炒飯就濕d,因為落咗壽喜燒汁,不過都好食。

最後食咗個荔枝味雪糕作結
  • 前菜
今晚去食日本壽喜燒,喰楽。這間隱藏在觀塘工廈的壽喜燒店,鄰近地鐵站,地點便利。餐廳主打關西風壽喜燒,有店員專門幫你燒,燒得恰到好處,價錢亦唔貴,絕對係性價比較高既壽喜燒。套餐可以選不同產地的肉,包括一份三式前菜,野菜拼盤,特式飯點和是日甜點。-三式前菜分別有醃蘿蔔,蟹膏玉子,和牛牛肉餃子。醃蘿蔔酸甜酸甜,非常開胃。蟹膏味道濃厚,中和玉子甜味,配搭唔錯。和牛牛肉餃子非常美味,皮薄,肉汁夠多,調味岩岩好。-日本產A5和牛有不同部位的牛肉,油脂分佈細緻,店員先用牛脂起鑊,煎香牛肉,再加壽喜燒汁,非常惹味,職員介紹牛肉可以先食一半,再蘸蛋液再食,兩種口感,更滑更香。比較推介既有 : 牛肩胛芯,位於牛肩胛肉的內部中心位置,肌肉發達厚實,脂肪含量較肩胛蓋低,多汁鮮美、肉味明顯。另外 : 沙巴當,又名上肩里脊肉,係一款獨享嘅稀少部位,特點係油花多,肉味濃,比牛頸脊更淋。-野菜拼盤除了牛肉外,野菜拼盤都非常出色。職員會順住一份肉,一份蔬菜提供俾我地,可以消除和牛強勁既肉膩感,吸滿肉汁既野菜,絕對唔比牛肉遜色。-特式飯點利用和牛既牛油,紫菜,雞蛋,蔥,櫻花蝦,以及壽喜燒汁煮成的濕炒飯,香氣撲鼻,甜而不膩
日本產A5和牛
野菜拼盤
特式飯點
利用和牛既牛油,紫菜,雞蛋,蔥,櫻花蝦,以及壽喜燒汁煮成的濕炒飯,香氣撲鼻,甜而不膩,滿足既味道。
是日甜品
芝麻及荔枝,雪糕夠香滑,尤其芝麻味非常香濃,完美句號。
評分 : 8.5/10
📍觀塘 𝙺𝚠𝚞𝚗 𝚃𝚘𝚗𝚐❝高質‼️抵食Sukiyaki壽喜燒小店🐮大大片A5和牛🎌工廈內尋找日本的感覺❞我從未係香港外出食過壽喜燒Sukiyaki 因為好食/出名既都係預約困難店/唔平🥹不過!!! 比我搵到觀塘呢間Sukiyaki出晒名抵食😍✌🏻$500內就可以食到靚和牛又有店員幫手燒🤩小店得4張枱 建議先訂位 有6pm同8pm 2round‼️🥢🐮關西壽喜燒 𝐒𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢 <澳洲產和牛 & 日本產A5和牛> $458 (4.5/5)▪️先來3款前菜 分別係生蛋拌汁燒牛肉🥩和牛餃子🥟麻醬拌菠菜🌱前菜已經好高質😚▪️到主角和牛sukiyaki壽喜燒😍店員會幫我地燒煮 就咁坐係度就有得食😋有3塊唔同部位既日本A5和牛 分別係肩胛芯, Zabuton沙巴當, 牛肩🐮由油脂感最重既食到牛味最濃既款式😚另外有5塊澳洲和牛上肩肉 牛味都相當香濃🤤個人都係最中意日本重油脂感既款式 入口即化又香濃😈Sukiyaki醬汁鹹甜惹味 可以點日本生雞蛋🥚🥢和牛更滑溜又冇咁油膩~ 再配珍珠飯食 係天堂既感覺 一流!!🤤❤️飯可以任添 男友食左兩碗😬▪️另外肉之間都會燒煮埋個野菜拼盤🌱🧅🥕有蔥 香菇 紅
📍觀塘 𝙺𝚠𝚞𝚗 𝚃𝚘𝚗𝚐

澳洲和牛  & 日本A5和牛

壽喜燒和牛
和牛

野菜拼盤

▪️另外肉之間都會燒煮埋個野菜拼盤🌱🧅🥕有蔥 香菇 紅蘿蔔 洋蔥 金菇 芋絲 豆腐 娃娃菜同皇帝菜😋煮到入晒味☺️

▪️之後會有sukiyaki汁和牛粒炊飯🍚較濕但好惹味😚

荔枝雪糕
▪️最後係甜品荔枝雪糕🍨水果雪糕黎講幾有驚喜! 重荔枝香味之餘又好creamy有奶香😍

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍喰楽
觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖

• 特式飯點
  • 澳洲和牛 &  日本A5和牛
2022-07-22 101 瀏覽
好耐之前已經Bookmark左呢間工廈入面嘅壽喜燒,今次終於有機會同朋友去試下😋餐餐嘅環境唔算大,只可以招呼到四枱客,感覺乾淨企理但偏向似屋企咁,同以往食嘅席前壽喜燒環境好唔同。雖然環境冇其他壽喜燒感覺咁高級,但佢地嘅牛肉一啲都唔差,而且價錢相宜,今次我地叫嘅✨日本產A5和牛set✨每位$498,食到超級飽。✨前菜三點分別係和牛餃子、柚子漬豆腐同和牛片,三款睇落都非常精緻而且味道都唔錯。✨壽喜燒成個壽喜燒包左野菜拼盤同埋幾款唔同嘅牛肉部位,分別係肉眼、肩胛心、牛板腱同牛肩肉,每款嘅牛味同口感都略有不同,共通點係全部都好好味,非常嫩滑😋店員會因應唔同部位嘅特點去配搭唔同嘅野菜。佢地嘅壽喜燒汁係偏甜同濃味,我自己都幾鍾意,但食到最後野菜嘅味道就略為咸左少少。✨特色飯點食到最後會有一款炒飯食,入面加左牛肉、香蔥、櫻花蝦等嘅配料,食落有濃郁嘅壽喜燒汁味。整體而言餐廳嘅性價比都幾高,可以以合理嘅價錢食到關西風嘅壽喜燒❤️係一個唔錯嘅選擇。

✨前菜三點

✨壽喜燒

✨特色飯點

2022-07-21 110 瀏覽
-{觀塘壽喜燒🍲}壽喜燒初體驗🤩黎到好多人推介嘅壽喜燒食晚飯🤓🤤 澳洲產和牛&日本產 A5 和牛 🤤 ($458)前菜嘅三款最愛牛肉粒🥳而個餃子都大大嚿絕不馬虎🙆‍♀️黎到主角😍係滿滿嘅和牛🥰包括日本嘅肩胛肉 sabador和牛😛充滿油脂香😚有啲就好易咬 有啲就冇咁肥嘅🤩中間不斷有洋蔥 菜黎消濟 個節奏好好😋另外個飯好煙韌又有飯香😝我添左多碗飯 友人都添多兩碗😂😂😂最後嘅和牛飯反而有啲過濕!比想像中少陣牛香😌而荔枝雪糕好fresh🥹好好嘅作結👖褲評: 8.3/10服務同環境都好舒適🙆‍♀️好高質🥳有機會再encore🤓性價比: 7/10服務: 10/10環境: 8.5/10🚩 喰楽 🚩地址: 觀塘開源道60-62號駱駝漆大廈3期9樓H號舖 #fuudjai #fuudjai日本菜 #fuudjai觀塘
{觀塘壽喜燒🍲}
壽喜燒初體驗🤩黎到好多人推介嘅壽喜燒食晚飯🤓

🤤 澳洲產和牛&日本產 A5 和牛 🤤 ($458)
前菜嘅三款最愛牛肉粒🥳而個餃子都大大嚿絕不馬虎🙆‍♀️
最後嘅和牛飯反而有啲過濕!比想像中少陣牛香😌