2023-09-01 40 瀏覽
觀塘餐廳林立,朋友推介性價比極高日式風味濃厚壽喜燒一試。座位相當闊落,跟朋友點了和牛盛宴,包含霜降跟赤身部分。店員送上前菜,有開胃青瓜,炆至入味汁燒牛腩蘿蔔,滑溜三文魚籽茶碗蒸。西冷油花豐富,滿滿油香入口即溶,肉質較嫩滑。熊本肩胛芯,肉質較厚實多層次,香濃肉汁在口腔內散開。沙巴當亦稱上扁里脊肉,油脂分布平均,大理石紋路,油脂甘甜與肉香味並存。三筋屬牛肩最佳部位,柔軟有口感帶濃郁牛味,餘韻更久。赤身岩手牛肩脂肪較少,牛味更為濃厚,肉質富彈性多汁。貼心送上蘭王雞蛋和白飯跟牛肉拌著吃🥚,店員邊處理食材邊講解不同部位分別,還會附上不同蔬菜,之後可選雜炊飯或冷麵,牛肉味道浸滿飯香,飽足感十足。最後不少得甜品抹茶雪糕,淡淡抹茶味道,濃甜順滑。整頓飯由頭至尾體驗很好,材料新鮮上乘,滿滿日式壽喜燒感覺,值得大推介。

西冷油花豐富,滿滿油香入口即溶,肉質較嫩滑。

熊本肩胛芯,肉質較厚實多層次,香濃肉汁在口腔內散開。

三筋屬牛肩最佳部位,柔軟有口感帶濃郁牛味,餘韻更久。

赤身岩手牛肩脂肪較少,牛味更為濃厚,肉質富彈性多汁。

駱駝漆出名多低調高質餐廳,今日又比我搵到間CP值極高嘅壽喜燒專門店,大推!🫡晚市套餐分3款,慳儉由人,部位同地區就要睇店家當日供應。前菜:三文魚子和牛茶碗蒸、白酒煮蜆、冰菜沙律🥗三文魚子和牛茶碗蒸口感豐富,三文魚子甘甜,和牛滑嫩,完美融合蒸蛋之中白酒煮蜆飽滿鮮甜,帶有淡淡的酒香,湯都飲埋😍 冰菜沙律比較少見,清新爽口。三款前菜都好出色!今日有4個部位日本霜降和牛:宮崎縣西冷、熊本縣上肩里脊、熊本縣肩胛心、熊本縣牛板健🥩+野菜拼盤🥦+日本蛋+白飯店員會主理所有野,安心坐係度等食就得😗 野菜拼盤會係煮肉嘅同時加入配搭埋比你,中和左一直食肉類嘅油膩感,店員仲會貼心問你有冇咩唔食,服務態度好好!西冷油脂較多,但比例恰到好處,點埋蛋液好順滑,入口即化上肩里脊同樣脂香四溢,肉味比西冷稍淡,但較為食得出肉質口感肩胛心x2 口感似肉眼,淋身而且肉味香濃牛板健 x2 肉質緊緻,肉味濃郁,是肉食愛好者的首選唔好以為每人6塊牛好似好少咁,食到最後其實好飽😆如果炊飯烹調方法改用前菜嘅蜆肉高湯就會更完美,清一清味蕾之餘可以令壽喜燒汁完美退場😉甜品:綠茶雪糕🍨綠茶雪糕帶有淡淡的茶香,甜度適中,是餐後的好選擇。/$

前菜:三文魚子和牛茶碗蒸、白酒煮蜆、冰菜沙律🥗

西冷油脂較多,但比例恰到好處,點埋蛋液好順滑,入口即化

上肩里脊同樣脂香四溢,肉味比西冷稍淡,但較為食得出肉質口感

肩胛心x2 口感似肉眼,淋身而且肉味香濃

牛板健 x2 肉質緊緻,肉味濃郁,是肉食愛好者的首選

甜品:綠茶雪糕🍨
綠茶雪糕帶有淡淡的茶香,甜度適中,是餐後的好選擇。
$498一人食到咁嘅質素仲有人服侍埋真係日本價,好抵🫣 全店只有4張枱,真係一定要book枱!
2023-08-25 41 瀏覽
今日再次來臨觀塘美食大廈,首次在香港一嚐壽喜燒。店舖主打關西風味,選用日本四大牛之一宮崎牛,令我期待了足足一星期。從門外稍等片刻的時刻,店內已經傳出陣陣牛肉香味,終於到我一嚐究竟。我們選了和牛盛宴套餐,會先用霜降和牛,再吃到赤身和牛各種部位。前菜已經相當吸引,先有清脆開胃青瓜沙律,入味汁燒牛肉,還有嫩嫩滑滑三文魚籽茶碗蒸,不消五分鐘已經把持不住把它們送入胃裡。主角出現,不同部位各有特色,不斷衝擊你的味蕾。每塊牛肉會伴隨各種類型蔬菜,蔬菜新鮮又解油膩,讓你分別出不同部位的特色。跟日本壽喜燒一樣,由店員親自烹調,讓你舒舒服服等吃和聊天。先用霜降和牛開始,首先係油脂較多的西冷,十分嫩滑,油花分布平均,可以稱為入口即溶。接著來自熊本的肩胛芯,為於牛頸附近,會有較多纖維,肉香更濃。然後上肩里脊肉,肉質軟綿又嫩滑。之後還有三筋,十分彈牙而有口感,絕對不會感到韌口。赤身方面有上肩肉,配上惹味洋蔥,醬汁燒得入味,脂肪含量較少,肉味比之前較強烈。最後還有精心炮製雜炊飯,飯香又濕潤,夾雜牛肉醬汁,衝擊味蕾。最後甜品有至愛的抹茶雪糕,茶味香濃不太甜膩,劃上完美句號。
主角出現,不同部位各有特色,不斷衝擊你的味蕾。
跟日本壽喜燒一樣,由店員親自烹調,讓你舒舒服服等吃和聊天。
然後上肩里脊肉,肉質軟綿又嫩滑。
之後還有三筋,十分彈牙而有口感,絕對不會感到韌口。
最後甜品有至愛的抹茶雪糕,茶味香濃不太甜膩,劃上完美句號。
2023-08-17 94 瀏覽
一行3人午餐揀左A5和牛壽喜燒本來見食評幾好但牛肉一上枱,就發現中伏呢個質素,完全唔似A5配菜,湯底都正常但如果以$198 ,只有呢個質素絕對冇下次仲差過一田超市嘅和牛
一行3人
午餐揀左A5和牛壽喜燒
本來見食評幾好
但牛肉一上枱,就發現中伏
呢個質素,完全唔似A5
配菜,湯底都正常
但如果以$198 ,只有呢個質素
絕對冇下次
仲差過一田超市嘅和牛
2023-08-17
2023-08-13 81 瀏覽
驚星期日walk in會無位 提早幾日book定夠穩陣 🤭考慮咗好耐💭 壽喜燒定燒肉定食好呢都係all in 壽喜燒 🤪🔹️日本A5和牛🔹️北海道豚肉另外加咗幾多荔枝梳打同埋巨峰提子梳打一開始會黎咗3式前菜 野菜鍋 生蛋 同珍珠米店員好細心同我哋講食咗前菜先 之後個蛋係用黎蘸肉之後啲肉就黎喇 👏 和牛肉質滑 稔 重牛味 豚肉唔嚡亦唔會韌 甜品以焦糖雪糕 結束餐lunch ✅環境好闊落 每張枱有屏風遮住 夠晒私隱度✅專人服務 輕輕鬆鬆坐喺度等食✅店員so nice✅駱駝漆大廈果然唔會令人失望✅Portion 🈵️ ‼️‼️真係要book位㗎‼️‼️📍 觀塘開源道60號駱駝漆大廈第3座9樓H室📞34279059🕐 ❌MonTue-Sun 1200-1430 ;  1800-2200💲人均180
驚星期日walk in會無位 提早幾日book定夠穩陣 🤭

📞34279059
🕐 ❌Mon
💲人均180

2023-08-12 1444 瀏覽
今日又嚟到呢一個美食大雜燴嘅駱駝漆大廈,每次嚟到感覺好似尋寶😋不過今日就唔尋寶因為係朋友介紹💛店入邊座位唔多,我哋都提早左幾日book位晚市主要係三個套餐,主打都係高級日本牛肉壽喜燒唔同嘅牛肉部位首先有前菜小食-茶碗蒸,正常發揮蛋入邊加咗少量牛肉香味濃郁,自家製牛蒡漬非常開胃醃製得好入味,但唔會一次食晒,等中間食牛肉嘅過程再進食消滯😌前菜最驚喜係呢個A5和牛水餃🥟🐮好鍾意佢咬落去緊實嘅牛肉質感飽滿又多汁😋終於到主角牛肉出場😆店員同日本一樣會即場烹煮,亦會解釋每一片牛肉嘅特點🔸首先係宮崎牛西冷,油脂係非常非常豐富真係做到入口即溶,我諗日本正常比較出名壽喜燒,牛肉嘅品質都唔及呢一塊🤤🔸宮崎牛肩胛心,位置喺牛隻比較多運動量嘅部位,所以牛味濃油花分布平均,鮮嫩多汁🔸沙巴當係高級靚牛獨享嘅稀少部位,切割面似大理石紋,口感細嫩,油花豐富🔸牛板鍵口感油潤勁香甜,中間透明筋有脆彈口感每一片牛肉配合自家製壽喜燒汁,仲可以配合日本蛋,口感會再嫩滑好多層次提升。野菜拼盤非常豐富,全部都係日本進口嘅新鮮蔬菜,勁鍾意佢嘅豆腐,豆味香濃咬落去唔會鬆散。最後店員會烹製一個炊飯,雞蛋牛肉粒,再配上蔥花紫菜,特別之處係

終於到主角牛肉出場😆
店員同日本一樣會即場烹煮,亦會解釋每一片牛肉嘅特點

🔸牛板鍵口感油潤勁香甜,中間透明筋有脆彈口感

最後店員會烹製一個炊飯,雞蛋牛肉粒,再配上蔥花紫菜,特別之處係飯嘅質地屬於一個半濕狀態。

荔枝雪糕🍦作為完美嘅結尾
  • 沙巴當
姪仔喺觀塘返工發掘到呢間位於開源道駱駝漆大廈三座主打關西風壽喜燒的餐廳唔錯叫我試吓餐廳雖然位於工廈,但地方唔算太大,但勝在食材用料全部都有質素餐廳只有四張四人枱分兩邊擺放,每邊兩張用屏風隔開,裝修得簡潔清雅,中間通道十分寬敞,空間感充足,因為只得四張枱,每晚都只做兩個時段,所以建議最好預先訂座,以免撲空關西風壽喜燒套餐提供三個價錢選擇,包括日本赤身和牛、日本霜降和牛及和牛盛宴,豐儉由人,套餐還包括三式前菜、野菜拼盤、特色飯點及是日甜品三式前菜有自家製和牛餃子,皮薄餡鮮,肉味濃郁,配柚子醬油可中和油膩感;另外有三文魚子茶碗蒸,蛋液滑溜,配搭埋菇菌類、牛肉及蟹柳,味道鮮甜;還有冰菜沙律配醃漬車厘茄,冰菜新鮮爽脆,自帶鹹鮮配搭洋蔥酸汁,酸爽開胃和牛盛宴一個價錢就可以品嚐到赤身及霜降,而且仲可以食到六、七個不同部位,計落都算超值野菜拼盤視乎當晚的師傅選擇合適的配搭,跟牛肉的味道由淡至濃烹煮全晚用餐都由店員為客人烹煮,服務超級到位首先煮的是宮崎縣和牛西冷,油花均勻細緻,口感緊緻滑順,蘸點埋蘭王雞蛋液增添甜味熊本縣肩胛心脂肪與肉比例均勻,口感軟嫩,與京蔥、甘筍及冬菇的甜味很夾沙巴當即上肩里脊肉,日

三式前菜

和牛盛宴

野菜拼盤
視乎當晚的師傅選擇合適的配搭,跟牛肉的味道由淡至濃烹煮
全晚用餐都由店員為客人烹煮,服務超級到位

沙巴當即上肩里脊肉,日語譯作軟墊,屬於稀有部位,油花豐腴,肉味濃郁,口感鬆化,適合配搭芋絲及炙燒過的板豆腐

熊本縣三筋肉即板腱肉,屬於霜降部位的最後一塊肉,因為連住三條筋腱而得名,油花雖少但分佈均勻,肉質軟嫩中帶有彈性,與菇菌類的口感最佳

岩手縣牛肩肉質結實富彈性最適合配搭春菊及洋蔥

最後是赤身的最後一塊肉,岩手縣上肩部位,纖維較多,比較有咬口,配同樣多纖維的娃娃菜最夾

喰樂特色飯點

結尾是雜炊飯,以牛肉、雞蛋、蔥花加上壽喜燒汁煮成,再灑上飯素,簡單但美味

是日甜品
甜品是抹茶雪糕配紅豆蓉,抹茶的清香可解肉的油膩感
  • 和牛盛宴
2023-08-07 833 瀏覽
喰楽位於觀塘開源道駱駝漆大廈三座九樓主打關西風壽喜燒提供日本赤身和牛同埋日本霜降和牛以及和牛盛宴三款套餐選擇前菜三文魚子茶碗蒸水潤滑嫩配搭菇菌以及牛肉同埋蟹柳層次豐富;自家製和牛餃子餡料飽滿配搭柚子醬油濃香惹味;冰菜沙律爽脆輕盈配搭醃漬車厘茄以及洋蔥酸汁清新醒胃和牛盛宴和牛盛宴集齊日本赤身以及霜降和牛總共六至七款唔同部位選擇困難者絕對必點套餐跟配野菜拼盤四款霜降和牛首推宮崎縣和牛西冷;肉質柔軟細嫩同時油脂豐腴甘香簡單配搭日本蘭王雞蛋已經足夠熊本縣肩胛心油花分布細密配搭甘荀以及冬菇同埋京蔥可以減輕油膩感沙巴當日語譯意軟墊引指肉質軟綿彈嫩同時肩胛里肌接近肋骨部位脂肪比例完美適合配搭芋絲以及炙燒豆腐熊本縣三筋肉位於牛肩胛骨內側屬於稀少肉類;部位連結三條筋腱肉質緊緻柔韌配搭菇菌濃郁清香岩手縣牛肩配搭洋蔥以及春菊同埋岩手縣上肩配搭娃娃菜兩款赤身結尾;赤身脂肪含量相對較低同時肉味明顯比較濃烈啱晒食肉獸喰楽特式飯點雜炊飯混合牛肉以及雞蛋同埋蔥花配搭壽喜燒汁加埋飯素超級滿足是日甜品抹茶紅豆雪糕消膩減滯同時冰涼消暑完滿結尾
喰楽位於觀塘開源道駱駝漆大廈三座九樓主打關西風壽喜燒

雜炊飯混合牛肉以及雞蛋同埋蔥花配搭壽喜燒汁加埋飯素超級滿足

是日甜品
抹茶紅豆雪糕消膩減滯同時冰涼消暑完滿結尾
2023-07-27
$613.8 (晚餐)
  • 和牛盛宴
2023-07-29 48 瀏覽
雖然去完大阪返嚟無耐🫠但依然勁想食日本嘢,其中一樣一定係關西風嘅壽喜燒。所以就再訪喰楽裝修依然簡約得嚟又舒適,用竹簾分隔座位,私隱度滿滿。餐廳主打關西風格的壽喜燒,食材由店員喺旁邊用gas 爐烹調,輕輕鬆鬆傾住計食就可以點咗 $558 嘅 Set C - 和牛盛宴未開始食牛之前係前菜,店員建議跟次序食首先冰菜沙律 x 梅汁車厘茄~ 甜甜酸酸清爽開胃,油脂感滿滿Juicy嘅A5 和牛餃子,用和牛、三文魚籽做嘅滑滑茶碗蒸 和牛盛宴有6-7個唔同嘅部位嘅牛肉~ 齊晒赤身同霜降牛~ 有赤身、西冷、肩胛芯、牛板腱、沙巴當等等~ 西冷油花分佈均勻,油脂感重。肩胛芯油香重而且有咬口,呢個大愛~  喺食緊牛嘅中途,店員會用大蔥、豆腐、芋絲等等做間場去減低油膩感,又或者用冬菇、皇帝菜、娃娃菜同埋紅蘿蔔等等去配唔同嘅牛肉嚟食~中途仲會有白飯同埋蘭王蛋🙃但其實最後嘅時候會有一個類似燴飯嘅,火鍋煮咗成晚牛肉,呢個炒飯吸收晒牛肉嘅精華,超香!10分食完堅飽豬。最後用豆腐雪糕,甜甜的清返味蕾,圓滿結束。
裝修依然簡約得嚟又舒適,用竹簾分隔座位,私隱度滿滿。
點咗 $558 嘅 Set C - 和牛盛宴

未開始食牛之前係前菜,店員建議跟次序食

最後用豆腐雪糕,甜甜的清返味蕾,圓滿結束。
2023-07-28 48 瀏覽
位於觀塘嘅喰楽 KUURAKU係主打親民價位嘅日式壽喜燒,店舖充滿溫馨和風氣息💮,環境舒適,店入面只有4張4人枱,想食嘅話最好預先訂座,唔好「摸門釘」啊‼️KUURAKU嘅晚市時段供應三款關西風壽喜燒,分為🐮日本赤身和牛🐮日本霜降和牛🐮和牛盛宴,每個套餐按肉嘅級數選擇,當日食嘅係日本霜降和牛$498 / person,除咗有壽喜燒之外,仲有前菜、野菜盛合、特色飯點同時令甜品🍨。至於午餐,除了供應壽喜燒煱定食,亦有牛肉丼,有機會真係要試埋‼️🔺茶碗蒸味道一流🫕,香濃軟滑,將茶碗蒸昇華至另一個境界‼️🔺和牛餃子飽滿豐富,爆餡多汁,肉味油香凝聚於一口餃子之中🥟。🔺冰菜爽脆口感好特別,仲越食越開胃🥙。主菜set有四至五個部位嘅和牛,分別有日本和牛肉眼、日本和牛牛肩胛芯、日本和牛沙巴當、澳洲和牛牛板腱,油花恰到「適度霜降」狀態💯,油花嘅分布同脂肪融點都令我哋享用到和牛最佳嘅風味。店員會現場烹調壽喜燒,先將自家製嘅壽喜燒汁加入燒鍋,再放入和牛🥩,煮熟之後可以同生雞蛋拌勻品嘗。和牛肉質鮮嫩,加上惹味醬汁,非常美味,整體風味比其他和牛壽喜燒店更為濃郁而且甜一點。🔺肉眼帶有豐富嘅油脂,口感軟嫩,經加熱融出嘅油

🥗三式前菜

🐟三文魚籽茶碗蒸

🔺茶碗蒸味道一流🫕,香濃軟滑,將茶碗蒸昇華至另一個境界‼️
🥟和牛餃子

🥙冰菜沙律車里茄

🔺冰菜爽脆口感好特別,仲越食越開胃🥙。

🐮日本霜降和牛

🐂日本和牛肉眼

🔺肉眼帶有豐富嘅油脂,口感軟嫩,經加熱融出嘅油脂非常鮮甜🧈。

🐂日本和牛沙巴當 太好食唔記得咗影低🥹‼️

🔺沙巴當極為豐腴,色彩鮮豔✨而且非常靚嘅紋路好吸引,吃落去仲溢出豐富鮮美嘅肉汁‼️
🐂日本和牛牛肩胛芯

🔺牛肩胛肉質厚實同時嫩滑,油花細緻分佈均勻,品嘗到牛肉🐂本身嘅美味。
🐂澳洲和牛牛板腱

🔺牛板腱肉質紮實💪🏾,牛肉風味濃厚,中間帶筋有帶Q彈嘅口感。
🥬野菜盛合

🔺份量都算多,一啖和牛一啖野菜咁隔住食,唔油膩仲吸收晒肉汁嘅精華⭐️。
🍚特色飯點

🔺食完和牛野菜仲有飯點,用上壽喜燒汁配日本米、雞蛋、牛肉粒等煮出嚟嘅雜炊飯🍚,食落去更有層次、風味飽滿。

🍨時令甜品
🔺抹茶味突出,濃郁帶回甘而且唔苦澀,仲有脆脆配料,絕對係抺茶控至愛啊🍦‼️

下次想食好食嘅壽喜燒你知道要去邊食啦😏。

🥗三式前菜
  • 野菜拼盤
  • 沙巴當
  • 三文魚籽茶碗蒸
  • 三式前菜
前幾日突然好掛住壽喜燒嗰種獨特嘅美味~🤭 即刻約朋友去觀塘駱駝漆嘅喰楽,撐枱腳食個壽喜燒先!餐廳的環境好舒適,以竹簾區隔座位,感覺寧靜私密。師傅會細心解釋每一道菜的特色和吃法,服務親切友善,讓我們感受到餐廳嘅細心和禮貌🥰晚餐menu 簡單易明,只要選擇想食嘅肉類就可以🥰 我地簡左set C 「和牛盛宴」,一次過食到6-7個唔同部位,啱晒選擇困難症嘅我☺️📍前菜先黎三款前菜🫰🏻分別係冰菜沙律、茶碗蒸同埋 A5和牛餃子。我特別鍾意冰菜嘅口感,非常爽脆!🥬配上話梅汁醃製過嘅車厘茄,非常開胃~ 另外茶碗蒸好滑,好多配料📍set C 「和牛盛宴」哩個set 可以同時品嚐赤身和牛同埋霜降和牛,各款肉都有不同的口感和油脂度,一次過嚐盡各種牛肉的精華!師傅先奉上白飯同埋日本雞蛋(用嚟蘸肉一齊食一流呀),之後佢就開始煮食物😌每款牛肉都會配搭唔同菜類,平衡肥膩感~和牛當中我最喜歡上肩里脊肉!肉質嫩滑多汁之餘不膩,配搭大蔥,燒豆腐同埋芋絲好好味!另外赤身嘅牛肩有少少咬口,但食落牛味濃郁☺️最後炒飯很香,可以吸收壽喜燒的湯汁,增加飽足感。甜品是豆腐雪糕,清爽解膩

📍前菜

📍set C 「和牛盛宴」

2023-07-20 844 瀏覽
香港高質壽喜燒真係唔多,呢度更可一次過品嚐赤身和牛同霜降和牛關西風壽喜燒美味隱藏於觀塘駱駝漆 喰樂 前菜冰菜沙津配巨峰蕃茄仔冰菜配洋蔥汁替代傳統沙律醋更有層次感,巨峰漬蕃茄好香甜赤身和牛肉質軟稔有牛味,咬落勁juicy 配洋蔥汁好夾茶碗蒸好香滑,有埋粒粒三文魚籽卜卜嘅口感增咸鮮和牛 (分別有6-7個部位)和牛西冷 充滿油香,口感滿足較大~建議第一啖先食原味,再沾日本雞蛋增順滑口感和牛肩胛心肉質會較軟稔,脂肪亦相對輕d沙巴當又稱上肩里脊肉有入口即溶口感,像西冷及牛肩胛心 mix 版本三筋 又稱牛板鍵赤身肉味較濃,相對肉嘅纖維多d 上肩部位 相對脂肪最少,肉味最濃~野菜拼盤  嚴選日本食材,經sukiyaki 汁煮過更香甜~欣賞火炙過豆腐和牛炊飯將sukiyaki精華同和牛製成濕炒飯 最後灑上紫菜飯素&蔥花增口感甜品 自家製抹茶雪糕 口感順滑,有抹茶味又帶點奶香

香港高質壽喜燒真係唔多,呢度
前菜
冰菜沙津配巨峰蕃茄仔
冰菜配洋蔥汁替代傳統沙律醋更有層次感,巨峰漬蕃茄好香甜
赤身和牛
肉質軟稔有牛味,咬落勁juicy
配洋蔥汁好夾

茶碗蒸
好香滑,有埋粒粒三文魚籽卜卜嘅口感增咸鮮
和牛 (分別有6-7個部位)
和牛西冷
充滿油香,口感滿足較大~
建議第一啖先食原味,再沾日本雞蛋增順滑口感
和牛肩胛心
肉質會較軟稔,脂肪亦相對輕d
又稱上肩里脊肉
有入口即溶口感,像西冷及牛肩胛心 mix 版本
三筋
又稱牛板鍵

赤身
肉味較濃,相對肉嘅纖維多d

上肩部位
相對脂肪最少,肉味最濃~

和牛炊飯
將sukiyaki精華同和牛製成濕炒飯

最後灑上紫菜飯素&蔥花增口感
甜品
自家製抹茶雪糕
口感順滑,有抹茶味又帶點奶香
題外話/補充資料: 特別一讚:供應係蜜桃烏龍茶
慶祝紀念
生日
  • 壽喜燒
2023-07-20 62 瀏覽
終於係香港搵到間好食既關西煮啦,關東煮成日都食,但關西煮壽喜燒係香港真係少有我地book左8點,真係準時入座,早左都無得入架,因為店舖位置不多,真真正正可以食到佢既服務,所以真係要book位而且準時到達晚餐主要有三個餐可以揀,唔同嘅地方就係佢嘅牛唔一樣,我決定咗嚟食而且價錢唔係爭好遠,就簡個全餐。套餐包左前菜,肉肉,野菜拼盤,特色飯點,甜品和牛盛宴其實就係有6-7個唔同部位嘅和牛,即係試晒佢唔同套餐嘅牛,唔好睇佢好似唔係好多,我飽到食唔曬餐茶竟然係我最愛嘅蜜桃烏龍,飲完個口唔會好苦澀,而且可以本身茶可以去油膩,所以茶都飲多咗前菜有三款冰菜配車厘茄冰菜加左洋蔥汁,而車厘茄就配左巨峰汁成日聽冰菜,但真係第一次食,估唔到有幾爽口幾好食,原來佢有助控制血糖、維持正常凝血功能、清除細胞中的自由基以預防癌症,咁健康又咁好食我可以食多啲赤身和牛 洋蔥汁好香,和牛軟嫩爽口,有少少入口即溶嘅感覺,就好似食大拖羅嘅感覺,因為佢哋都係赤身,食落都係好似有戀愛嘅感覺,好耐冇食過啲咁靚嘅牛😍😍😍茶碗蒸 三文魚籽,菇,蟹柳茶碗蒸都算係滑,味道唔會太甜太鹹,幾香蛋味下一環節壽嘉燒……西冷肉質有彈性,油脂豐富,食落好

前菜有三款

冰菜配車厘茄
冰菜加左洋蔥汁,而車厘茄就配左巨峰汁

茶碗蒸
三文魚籽,菇,蟹柳
茶碗蒸都算係滑,味道唔會太甜太鹹,幾香蛋味

下一環節壽嘉燒……

西冷
肉質有彈性,油脂豐富,食落好滿足

肩胛心
因為佢有比較多筋絡同油花,食落比較軟軟嫩

沙巴當
油花多,肉味濃,有入口即溶嘅感覺

三筋
其實即係等於牛板鍵,肉質軟,食落口肉味會愈黎愈濃

赤身
上肩部位,纖維比較多肉味最濃,脂肪最少,所以食落口感相對於之前嗰幾款冇咁油膩

仲有肉肉必備既日本雞蛋,一如既往先試原味再加蛋食,兩樣食法都咁好食😋

野菜拼盤
拼盤有九種不同的款式,樣樣都好好食,可能因為係師傅整😂
而且全部菜類經過醬汁烹調都變得好甜好好食

和牛炊飯
一開始烹調肉既時候師傅已經講咗白飯會唔滿因為最後會有個飯
估唔到佢呢個飯咁出色,出色嘅地方一定係有和牛嘅油香,亦都有蛋味同埋壽喜燒汁嘅甜味
煮好再加上飯素同埋蔥,超級香超級好食

甜品
正所謂女人有兩個胃,食日本嘢唔少得最後嘅甜品
今次嘅甜品竟然係抹茶雪糕,有少少驚訝係佢唔會有我唔鍾意食好苦嘅抹茶味,佢嘅奶味比較香,識落甜甜的幾好味,再加上配搭抹茶味嘅脆脆,令到甜品增添口感

全餐我都好滿足,首先唔使自己落手,保證食到最好嘅質素水準,而且地方舒服企理,人唔會太多唔會太嘈吵,最重要嘅係食物質素都好好👍👍
2023-07-18 640 瀏覽
喰樂,  正宗日式料理,  主打傳統關西壽喜燒,  餐廳裝修好樸實.餐廳只有四張檯,  今晚全院滿座, 必要預先訂位.  食材由日本直送,  有宮崎牛, A5和牛,  黑毛和牛.    餐牌  A, B, C  價錢合經濟原則.  分別 $468 ~ $558/p.   我們選  C 餐.   和牛盛宴,  有齊赤身, 霜降牛.先來前菜三款:    冰菜話梅漬車里茄, 茶碗蒸,  牛肉煮. 前菜有份量.   冰菜車里茄好開胃. 茶碗蒸,    有我們喜愛的巨型三文魚籽, 香菌, 蒸蛋蛋味香濃. 牛肉煮, 像牛腩燘蘿蔔.  好味.每檯有專人服務, 煮食又講解.   食材送上, 分別有霜降赤身和牛,  加一盤野菜, 好整齊. 服務員先熱鍋煮霜降和牛, 霜降和牛赤身和牛合拼一盆, 份量不少.熱鍋上還放有京蔥, 紅蘿蔔, 冬菇同煮.    霜降和牛的油脂及好味壽喜燒汁索入野菜, 更美味. 霜降和牛沾上蛋液, 超級好食.霜降和牛肉質一流,  好順滑.一口珍珠米飯,  一口日本蛋加冬菇, 美味.牛肩胛心 ,  沙巴當 ,  肉味香濃, 油脂平均. 赤身, 牛板腱,  脂肪較少,   肉質結實有彈性
餐廳只有四張檯,  今晚全院滿座, 必要預先訂位.
食材由日本直送,  有宮崎牛, A5和牛,  黑毛和牛.
前菜有份量.   冰菜車里茄好開胃.
前菜三款: 冰菜話梅漬車里茄, 茶碗蒸, 牛肉煮
牛肉煮, 像牛腩燘蘿蔔.  好味.
服務員先熱鍋煮霜降和牛,
霜降和牛赤身和牛合拼一盆, 份量不少.
霜降和牛赤身和牛合拼一盆
霜降和牛
 霜降和牛沾上蛋液, 超級好食.
霜降和牛肉質一流,  好順滑.
霜降和牛肉
一口珍珠米飯,  一口日本蛋加冬菇, 美味.
牛肩胛心 ,  沙巴當 ,  肉味香濃, 油脂平均.
赤身, 牛板腱,  脂肪較少,   肉質結實有彈性,  好好食.
赤身, 牛板腱
這個壽喜燒, 牛肉份量足, 好食真滋味.
服務員接著煮野菜:  有娃娃菜, 皇帝菜, 芋絲, 洋蔥, 京蔥, 豆腐.
 娃娃菜, 好稔甜入味.
野菌, 金菇,  齊齊煮.
口感好美味.
特式飯點, 真材實料,  好豐富.  日本珍珠米飯, 雞蛋, 牛肉粒, 芝麻碎, 京蔥及紫菜.
特式飯點
服務員在熱鍋上把食材炒香.  加生雞蛋再攪拌, 最後加入紫菜粒和京蔥.  美味.
食完壽喜燒來個甜品:  抹茶雪糕, 抹茶味香濃.   甜甜紅豆,  yummy!
抹茶雪糕
壽喜燒晚餐,  食材豐富, 好喜歡這種傳統食法.
前菜三款: 冰菜話梅漬車里茄, 茶碗蒸, 牛肉煮
  • 赤身
  • 牛板腱
1K
2023-07-11 514 瀏覽
好想食有水準嘅正宗壽喜燒, 經朋友介紹 去了觀塘, 喰樂, 餐廳面積不太大, 每桌也有專人招呼, 講解及助煮, 優質服務.  餐廳主打正宗壽喜燒, 有日本直送宮崎牛, 頂級A5和牛,  黑毛和牛等等, 每種牛肉勻高質美味, 愛吃牛肉者必試.細看餐牌, 關西壽喜燒, 分 A, B, C 三款,  價錢由 $468 ~ $558/p.  我們點了  C  和牛盛宴,  有前菜,  壽喜燒牛 (包括赤身, 霜降, 含多個牛部位) ,  另有野菜拼盤, 日本雞蛋, 特式飯點, 和甜品.  好豐富.   店員奉上 白桃茶, 清香撲鼻.落單約  10 分鐘, 前菜送到了.  每人一盤三款,  冰菜沙律車里茄, 茶碗蒸, 同牛肉煮. 先吃口冰菜沙律, 好爽.  話梅漬車里茄已去皮,  帶甜酸味, 清新開胃. 茶碗蒸,  食材非常豐富,  有香菌, 和牛, 三文魚籽,  蒸蛋香滑可口.牛肉煮配蘿蔔.   牛肉稔滑, 好味.接著壽喜燒開始了,  專人送上爐具, 醬汁,  赤身/霜降和牛拼盤, 野菜拼盤, 日本鮮雞蛋.  和牛拼盤好吸引,   色澤鮮明, 油脂分佈平均, 多個牛部位分列排好. 野菜有時令蔬
落單約  10 分鐘, 前菜送到了.
每人一盤三款,  冰菜沙律車里茄, 茶碗蒸, 同牛肉煮.
冰菜沙律車里茄, 茶碗蒸, 同牛肉煮
牛肉煮配蘿蔔.   牛肉稔滑, 好味.
赤身/霜降和牛拼盤
 野菜有時令蔬菜, 娃娃菜, 皇帝菜, 芋絲, 金菇, 冬菇, 洋蔥, 京蔥, 豆腐, 紅蘿蔔等, 材料新鮮.
時令野菜
服務員又送上珍珠米飯, 另日本蛋.
服務專員先煮 霜降和牛, 宮崎牛西冷,  頂級, 霜降油花像大理石紋般分明, 脂肪豐腴, 經加熱後溶出油脂, 香氣上升.
專員遞上,  宮崎牛西冷, 口感軟嫩, 入口即溶, 油脂很香.  混合蛋汁, 更滑更香, 令和牛變得更美味.
霜降和牛, 宮崎牛西冷
配合珍珠米飯, 美味極好食.
接著宮崎牛肩胛心 , 油脂肉質優秀 肉味濃郁,  配京蔥一起食, 可口.
宮崎牛肩胛心
沙巴當牛肩胛心下 部, 霜降油花較緊密,  質嫩,  入口幼軟鬆化, 味道不俗.
沙巴當
牛板腱,  肉質結實, 脂肪較少,
牛板腱
肉味濃郁, 口感帶有彈性,  沾上鮮蛋, 配飯, 好食.
暫來一口 豆腐, 冬菇, 紅蘿蔔, 吸入壽喜燒汁, 好滋味.
服務專員又煮 赤身和牛,   油花密集, 細緻豐美,
赤身和牛
這片牛肉味特別重,  牛肉味最濃.
沙巴當
食完多款靚牛, 已飽肚.   又到食野菜,  皇帝菜, 芋絲, 浸入秘制壽喜燒醬汁, 煮得好入味.
服務員送上一盤 特式飯點 食材,    好有儀式感. 日本米飯, 牛肉粒, 雞蛋, 京蔥及紫菜.  燒熱鍋後, 把食材慢慢調上, 炒香.  打入生雞蛋再在熱鍋上攪拌, 加入芝麻碎, 京蔥和紫菜粒.  超 好食.
特式飯點, 好有儀式感
特式飯點, 有蛋香肉香, 入口香滑不油膩. 非常好味.
餐後甜品抹茶雪糕, 配紅豆, 雪糕香滑可口, 抹茶味香濃.
抹茶雪糕
這頓正宗壽喜燒晚餐, 感覺好滿意, 因為食材及服務非常好, 價錢也超值.
冰菜沙律車里茄, 茶碗蒸, 同牛肉煮
赤身/霜降和牛拼盤