2023-07-07 134 瀏覽
今晚和朋友去了觀塘駱駝漆大廈一間樓上餐廳「喰楽」食關西風壽喜燒,我們叫了套餐B「日本霜降和牛套餐 $498/person 」,包括:《三式前菜》1️⃣ 冰菜,口感好特別,食落口非常爽脆2️⃣ 和牛餃子,味道十分香濃,而且充滿了肉汁,正3️⃣ 茶碗蒸,用料講究,有和牛、三文魚子及香菇,令味道進一步提升《主菜》有不同部位嘅和牛,油花分布平均,及呈現大理石紋,肉質則軟綿又幼嫩,油脂齒頰留香,非常美味,包括:4️⃣ 牛西冷 油花十分吸引,而且肥美肉嫩;5️⃣ 肩胛心 肉味香濃,又富有嚼勁6️⃣ Zabuton 沙巴當,又叫做 軟墊,十分淋身,油花又多,正7️⃣ 牛板鍵 富有鮮嫩的口感,肉味香濃 Juicy又多汁8️⃣ 野菜拼盤 野菜拼盤 有多款不同新鮮嘅食材如 娃娃菜、冬菇、紅蘿蔔、京蔥、洋蔥等,配上特製醬汁烹調,味道十分不錯9️⃣ 特式飯點 特式飯點 用上日本米、雞蛋、牛肉炮製而成,最後還會加上紫菜及京蔥,不錯不錯🔟 甜品甜品 是抹茶味雪糕
今晚和朋友去了觀塘駱駝漆大廈一間樓上餐廳「喰楽」
包括:

9️⃣ 特式飯點

🔟 甜品
甜品 是抹茶味雪糕

2023-07-02 172 瀏覽
朋友帶我去觀塘 話有好多高質小店。條走廊好長 又不見有招牌指示 好懷疑係咪去錯地方結果係餐廳隱藏係路中 內有乾坤朋友二話不說就order 左最貴的set一次過可以試咁多款肉 重量又多d 所以都抵食 餐廳燈光偏黃 好有昭和風得4張檯 係4隻角 各自的空間好多 可以各自傾計但又不不會嘈到大家記得book位 唔係都幾難成功 walk in前菜3味款色經常轉 肯定不會重複冰菜配話梅漬番茄 甜甜酸酸開胃 迎接一陣的油脂茶碗蒸 配料豐盛 有和牛和三文魚籽仲有A5和牛餃子 蔬菜拼盤 一陣係會配對不同肉類的主角 2人份的肉 油花好靚 我成日都覺得唔需要最多油脂 分佈均勻更好今餐的牛 來至宮崎 熊本 和 岩手短角和牛部位有西冷 肩胛 肩脊 和牛腿我個人比較喜歡牛肩的部位 脂肪和肉平均 比腿肉柔軟腿肉 肉味最濃 相對就硬d 短角和牛較少油脂,喜歡肉的朋友一定好啱仲有唔平的蘭王蛋 沾肉白飯半碗, 不要覺得少 一陣就會好飽 每份肉都配搭蔬菜 擺盆都好有心機。 店員先落 餐廳配方 壽喜燒汁 比較濃和甜 所以煮咁上下都要落水調和下然後就落肉或菜慢慢煮店員好細心 每片肉咁整 每邊30秒左右。 大家一齊傾下計 好開心
朋友帶我去觀塘 話有好多高質小店。
條走廊好長 又不見有招牌指示 好懷疑係咪去錯地方
部位有西冷 肩胛 肩脊 和牛腿
我個人比較喜歡牛肩的部位
脂肪和肉平均 比腿肉柔軟
腿肉 肉味最濃 相對就硬d
短角和牛較少油脂,喜歡肉的朋友一定好啱
仲有唔平的蘭王蛋 沾肉
白飯半碗, 不要覺得少 一陣就會好飽
每份肉都配搭蔬菜 擺盆都好有心機。
店員先落 餐廳配方 壽喜燒汁 比較濃和甜
所以煮咁上下都要落水調和下
然後就落肉或菜慢慢煮
店員好細心 每片肉咁整 每邊30秒左右。
大家一齊傾下計 好開心咁等食
燒完所有蔬菜和肉 就會開始煮雜炊
好豐富 有牛肉和蛋。非常濃味。

最後仲有雪糕 喜歡入面的脆脆
唔知係咪關西風比較甜, 個雪糕我覺得一d都唔甜,反而仲食出奶和cream的味道。抹茶味就較淡,奶味突出。
整體黎講,呢餐都幾開心, 係香港仲有餐廳可以慢慢食每一度菜 唔催你時間 好難得。
2023-06-28 204 瀏覽
觀塘駱駝漆大廈一向都美食天堂,有好多好嘢食,今日同朋友來已多次回訪的喰樂,食日本和牛壽喜燒。餐廳環境不算很大,只有五張枱,每張枱之間都有屏風間開,私隱度很高,而且坐位十分寬敞,坐得十分舒適。日本霜降和牛套餐 $498🔸前菜三式🔺冰菜 - 冰菜咬起來非常脆,入口即化,帶有淡淡的鹹味🔺和牛餃子 - 用和牛來做肉餡,包得滿滿的,大塊的和牛肉餡清晰可見,口感嫩滑,雪花分佈狀的結構肥瘦相間,沒有筋膜,帶著濃郁的牛香🔺茶碗蒸 - 用和牛來做茶碗蒸我是第一次好特別,茶碗蒸口感細嫩幼滑,配上香菇,三文魚子和和牛,增添了不少風味。這套餐包了 4個不同部位的宮崎牛🔸宮崎牛西冷 - 呈現著很美的霜降,十分吸睛,西冷 口感軟嫩,經加熱融出的油脂十分鮮甜🔸宮崎牛肩胛心 - 肩胛心,是位於牛肩胛肉的中心,肉味濃郁,入口甘香,肉汁豐富,再點上蛋汁一齊食就更滑溜🔸沙巴當 - 肉質柔嫩和多汁之餘,油花含量亦不錯,口感極之鮮嫩,肉味鮮甜 ,入口細嫩鬆化,油香十足,這款是我想再encore 的🔸牛板鍵 -  肉質厚實卻又軟嫩,牛肉風味濃厚,口感帶有彈性,能品嘗到牛肉本身的美味附日本產雞蛋🥚和日本米飯🍚 : 和牛配上米飯一齊

日本霜降和牛套餐 $498

🔸前菜三式

前菜三式

🔺冰菜 - 冰菜咬起來非常脆,入口即化,帶有淡淡的鹹味

這套餐包了 4個不同部位的宮崎牛
日本霜降和牛套餐

宮崎牛肩胛心

牛板鍵

附日本產雞蛋🥚和日本米飯🍚 : 和牛配上米飯一齊食,可以減少油膩感
日本產雞蛋

🔸野菜拼盆 - 非常豐富的拼盆包括娃娃菜、春雨、豆腐、冬菇、京蔥、紅蘿蔔、洋蔥及芋絲;全部都十分新鮮,與香濃的壽喜燒醬汁拼湊一起,味道惹味濃郁
野菜拼盆

娃娃菜

🔸炊飯 - 店員會用牛肉粒、雞蛋、日本米煮一個炊飯,最後會灑上,京蔥及紫菜。炊飯香氣撲鼻,炊飯帶有半濕的狀態,十分特別

🔸甜品
甜品是香濃的抹茶味雪糕,為這一餐畫上完美句號
抹茶雪糕

日本產雞蛋
野菜拼盆
娃娃菜
抹茶雪糕
第一件事想講就係好難book,由於佢一入去一眼望哂!好細,單位4方形4個角,4張枱,係咁多。你可以想像佢可以做到幾多生意。所以如果要book請早d book。但雖然店仔細細,環境係好舒適,唔會因為想做多d生意,排到好密。當日我係Lunch黎,所以係食午市定食。平d,細份d,如果你夜晚黎食,以我呢d女仔胃嘅男人,好可能食唔哂!其實呢間野係主要食壽喜燒,不過佢午市定食得關東風,而我喜歡食關西風的。所以朋友就食關東風壽喜燒,我就叫燒肉定食。一入黎坐低,服務已經好好。荼一端上來就係第一個細節,係水密桃烏龍。邊到送嘅茶會係俾水密桃烏龍?完全唔駛叫野飲,滿滿茶香,我見旁邊食客都問侍應,呢個咩茶?咁香嘅?日本產 A5 和牛 100g 關東風壽喜燒鍋定食 -$198先講少少基本野,關東同關西風有住根本性的分別,最簡單分就係關東係鍋煮的,關西係汁煎的。所以關東的就係呢種細個睇動畫會見到好似火鍋嘅果一種。你會以為100g牛太少,唔係!佢叫前菜到鍋入面嘅料都好足。一個人叫鍋,一個人叫燒肉就可以食哂煮同燒。壽喜燒的牛煮出來柔軟,油膩感冇咁重,壽喜燒湯汁增加了和牛的風味,有點甜甜的惹味!日本 A5 和牛燒肉定食

日本 A5 和牛燒肉定食 $198
好喇!到我嘅燒肉定食!雖然係午市做緊$198,但份量都唔係叫好細。特別我想先講下d配料,前菜3款都係手作心機野,特別我要讚佢個蟹膏玉子燒,呢個野基本上可以獨立拆出黎賣。香港太多餐廳都係觀音頭掃把落,配料一堆垃圾唔預你食。呢個定食由前菜,主食加埋用黎撈牛肉嘅蛋都係蘭王。用心用料都一流!

牛肉佢就冇寫明係邊個縣嘅牛,但以價錢同我食開經驗睇就應該鹿兒島A5黑毛和牛。油香一貫豐富,入口有幸福的感覺,加上又有蘭王蛋加持,你黎小店享受到嘅,就係連鎖店做唔到嘅細節!要提一提,佢個飯都香,而且係無限添,只要同店員講就可以!所以唔存在食唔飽嘅可能。

總結係,呢間店滿滿是細節。我真係求下大家學識欣賞呢d細節,否則香港就冇哂優質小店了!
2023-05-06
  • 日本產 A5 和牛 100g 關東風壽喜燒鍋定食
  • 日本 A5 和牛燒肉定食
2023-06-26 117 瀏覽
聽說觀塘美食多,這次就和朋友光顧了這間日式和牛店-壽喜燒。餐廳不算大間,但坐得非常舒服,全店四張枱,界開四個獨立空間,環境一流。很適合情侶節日慶祝和朋友聚會談天。和牛盛宴叫了一份和牛盛宴,當中有西冷,牛肩肉,牛板鍵等多個部位。單看和牛的色澤和網紋,已讓人口水直流。如果你是擔心自己燒得太熟的話,餐廳現場有專員為你燒煮,而且還會逐件和牛介紹,非常體貼和好服務。和牛的質素不用說,入口即溶,而且油脂很香,沾上蛋汁,味道瞬間昇華,立即覺得性價比很高。它的白飯也是任添的,如果不想要白飯,職員會把白飯煮成炊飯,用蔬菜盛的配料,香菇,娃娃菜等,配上蛋汁的和牛,感覺像是去了日本高級飯店一樣,味道和服務也是極佳的。綠茶雪糕甜品餐廳安排的是綠茶雪糕,綠茶很香濃,茶味很香,還能解解一晚的油膩感,安排上很有心思。

和牛盛宴

綠茶雪糕
2023-06-24 103 瀏覽
一時三刻想食日本野,其實香港都有好多好選擇。今日就去同朋友試間都幾難卜位既餐廳大大隻字寫住和牛,要試試先知一場黎到, 就揀個最貴既!原來最貴個set, 係兩個set 既部位combine, 所以total 會多d 肉先上個前菜前菜都有三樣...有沙律,三文魚籽茶碗蒸,同埋a5和牛餃子個沙律入面粒車厘茄食落幾特別,問落先知,原來係自家製話梅漬三個前菜都好好味,但我黎到係食壽喜燒,點可以淨係滿足於前菜?2人份的野菜set當店員見我地食到差唔多..主角終於黎到赤身,霜降,唔同部位,唔同質地,唔同產地, 次過試哂入面有宮崎縣的西冷同埋牛肩胛心本身和牛西冷已經夠淋夠好味牛肩胛心淋得黎,仲要肉味濃d,之後就係熊本黎既大霜降和牛,油香極強,入口即溶咁濟食完霜降,就到食赤身 係岩手黎既短角和牛分別有牛肩,上肩肉同埋牛腿肉,其中牛腿肉係咁多個之中最重肉味由於係專人一份一份咁燒, 配埋唔同既野菜黎食唔同既和牛部位,咁就唔怕自己煮過龍,哂左塊牛影得太多相...post 唔哂,每份個擺碗都是好靚靚的壽喜燒必備的飯同生雞蛋雞蛋是用蘭王蛋,蛋味濃而飯唔夠食,是可以添的但食到最後其實最後仲有個燴飯吸收哂壽喜燒既
一時三刻想食日本野,其實香港都有好多好選擇。
今日就去同朋友試間都幾難卜位既餐廳

大大隻字寫住和牛,要試試先知

一場黎到, 就揀個最貴既!

先上個前菜
前菜都有三樣...有沙律,三文魚籽茶碗蒸,同埋a5和牛餃子

個沙律入面粒車厘茄食落幾特別,問落先知,原來係自家製話梅漬

2人份的野菜set

當店員見我地食到差唔多..主角終於黎到
赤身,霜降,唔同部位,唔同質地,唔同產地, 次過試哂

入面有宮崎縣的西冷同埋牛肩胛心
本身和牛西冷已經夠淋夠好味
牛肩胛心淋得黎,仲要肉味濃d,

之後就係熊本黎既大霜降和牛,油香極強,入口即溶咁濟

食完霜降,就到食赤身 係岩手黎既短角和牛

影得太多相...post 唔哂,每份個擺碗都是好靚靚的

壽喜燒必備的飯同生雞蛋
雞蛋是用蘭王蛋,蛋味濃

而飯唔夠食,是可以添的
但食到最後
其實

最後仲有個燴飯
吸收哂壽喜燒既精華
極滿足

而最後最後,係有甜品
紅豆綠茶雪糕

總括黎講,係物超所值的
2023-06-23 97 瀏覽
觀塘美食多, 朋友就介紹了這間壽喜燒店給我, 主打和牛的餐廳。 在香港吃和牛不算便宜, 而這餐廳的和牛價大約是500元左右, 而且有專人幫手燒煮, 性價比頗高的。和牛盛宴 和牛有三款set選擇, 有赤身霜降和和牛盛宴三款選擇。 我選擇了和牛盛宴, 當中它牛的種類是最多的, 職員除了會介紹和燒煮和牛之外, 它還會幫你順序根據返牛的特性燒煮你吃, 好像吃生蠔一樣, 感覺非常好級。和牛和看的一樣, 雪花滿佈, 入口即溶, 接著就是濃郁的牛脂香味充斥整個口腔。前菜三味/ 蔬菜盛/ 雪糕 如果女士怕吃太多和油膩感, 它前菜三味也是吸引的, 有餃子, 沙律各茶碗蒸等, 都是女士們喜愛的, 加上它還有一個蔬菜盛, 可混合煮成炊飯, 菜式真是別具心思。最後配上一杯綠茶雪糕作為尾聲, 解解油膩點, 真是滿足的一餐。

和牛盛宴

前菜三味/ 蔬菜盛/ 雪糕
2023-06-21 94 瀏覽
🍴黎到駱駝漆3期既「喰楽」食飯,佢地午市套餐除左有壽喜燒定食,🔥仲有燒肉定食同牛肉丼,今次揀左關東風壽喜燒鍋定食,🥚包含三款前菜、日本雞蛋、野菜、🍚任添珍珠米飯同甜品,食完真係飽到上心口🤣🐄日本產A5和牛($198)🐄🥩上檯一共有7塊和牛,份量都足,😮但有三塊相對多全脂肪既部分,咬落亦有少少根位,但整體肉質軟滑同味道濃郁!🥤而另加$10要左杯荔枝梳打解解喝👅🐖北海道豚肉($108)🐖🔪豚肉唔會切得太薄,食起黎有咬感,😎亦唔算好鞋口,撈蛋漿食都夾啊!❄️最後送上既甜品係香港製造既奶茶味雪糕,味道唔錯唔錯🍨😋總體 (味道, 性價比, 環境, 服務態度) : 7/10——————————————————————————————🍴Located in Camel Paint Building, ‘Kuuraku’ serve Sukiyaki, 🔥Yakiniku and Rice Bowl Set Lunch. We order the Shabu Shabu Sukiyaki Pot, 🥚it include 3 appetisers, Japanese raw egg, vegetable

🐄日本產A5和牛($198)🐄

🐖北海道豚肉($108)🐖

🍴Located in Camel Paint Building, ‘Kuuraku’ serve Sukiyaki, 🔥Yakiniku and Rice Bowl Set Lunch. We order the Shabu Shabu Sukiyaki Pot, 🥚it include 3 appetisers, Japanese raw egg, vegetable pot, 🍚Pearl rice with free refill and dessert🤣

🐄100g Japanese A5 Wagyu ($198)🐄
🥩There are 7 pieces of Wagyu, which is of good portion, but 3 of them have more fat part and tendon comparatively😮 Overall, the meat is soft and juicy.🥤Besides, we also add $10 for a lychee soda👅

🐖100g Hokkaido Pork ($108)🐖
🔪The pork is not thinly sliced, which is meaty and chewy when consumed😎 The texture is firm and well matches with the raw egg! ❄️At last, the made in HK milk tea ice cream is served, it taste nice and sweet🍨

😋Overall (Taste, CP value, Environment, Service): 7/10
2023-06-18 70 瀏覽
First Shabu Shabu Sukiyaki Pot dining experience 😋! Love the Japanese A5 Wagyu sooooo much! Appetizers are tasty and special . Wagyu beef is very tender. Tofu is soft and smooth as silk.A Hong Kong-made coffee ice-cream is served as dessert at last, which tastes good and is not bitter at all!spacious environment is comfy, with 4 individual partitions, each with a large table

2023-06-12 134 瀏覽
成日都以為食壽喜燒要去到中環灣仔啲名店仲要早幾個月book枱,但原來觀塘都有一間正宗關西風A5和牛壽喜燒餐廳只有四張枱,枱與枱之間有屏風相隔,私隱度非常好亦坐得好寬敞。和牛套餐只有三款選擇,分別係赤身、 霜降、同埋兩樣都有嘅黃牛盛宴。今次我同朋友就分別叫咗赤身同霜降。首先上菜係三點前菜:冰菜沙律,和牛餃子,茶碗蒸。冰菜非常新鮮爽脆,和牛餃子充滿肉汁有驚喜,茶碗蒸啱啱好非常滑。之後就到壽喜燒嘅主角和牛,油脂分佈極靚,唔會比名店輸蝕。全程有員工幫手煮,確保唔會過熟。和牛部位有熟悉嘅西冷、牛肩胛、牛板腱等。喰楽主打關西風,和牛會先煎香滲出濃濃嘅牛肉味。啱啱煎好嘅和牛,配埋鹹甜剛好嘅壽喜燒汁,再加上日本蛋汁,入口即溶亦非常重牛味,簡直就係天堂嘅感覺。套餐配上野菜拼盤,都係常見嘅菜、豆腐、冬菇、洋蔥。簡單嘅材料配上壽喜燒嘅汁再吸收埋牛肉嘅油脂,美味非常,亦係肉與肉之間好好嘅間場。接近套餐嘅尾聲,可以選擇和牛炒飯或者蕎麥麵。因為整個套餐都好飽,我哋選擇咗蕎麥麵。蕎麥麵汁有啲過鹹,食完整餐壽喜燒會感覺有些太過濃味,如果店家可以稍作調整會更好。最後甜品有抹茶紅豆雪糕作結尾,但食到最後真的太飽😂成餐其實

最後甜品有抹茶紅豆雪糕作結尾,但食到最後真的太飽😂

成餐其實無論食物質素定係用餐體驗都唔輸蝕名店,性價比極高,坐得非常舒服,不過記住要book枱!
2023-05-31
2023-06-10 140 瀏覽
今日想食餐好,就同朋友去咗邊間食和牛壽喜燒😋晚市有三個套餐。揀咗最豐富嘅和牛盛宴$558/位。肉款有六至七個部位,有赤身和牛及霜降和牛。套餐包前菜、野菜拼盤、飯及甜品。坐低會有熱茶。之後好快就上菜。前菜有沙律🥗、和牛餃子🥟、茶碗蒸。和牛餃子有驚喜,滿滿和牛餡,好香。茶碗蒸熱辣辣,蛋好滑。之後店員就會拎野菜拼盤及肉類,然後慢慢幫你煮。霜降有西冷、牛肩胛、上肩里脊肉、牛板腱及牛肩。西冷鮮嫩,肉味濃郁。牛肩胛肉質緊實豐潤,有微微的嚼感。再來是上肩里脊肉,肉質比較柔軟,肉味香濃。而牛板腱有些許的彈性,有濃郁的牛肉香味。牛肩富油脂香,大滿足😋赤身有牛肩及和尚頭(即後大髀肉),赤身較霜降肉款少油脂,牛味一樣咁香咁好味。赤身肉款中的牛肩及後大髀肉都具有獨特的口感和風味。牛肩赤身肉質緊密,口感較為實在,肉味濃郁,好味。後大髀赤身肉質較為鬆軟,不錯。蔬菜拼盤有菜、冬菇、金菇、豆腐、芋絲、洋蔥等。最後甜品有抹茶雪糕,雪糕有紅豆及脆米。

和牛餃子有驚喜,滿滿和牛餡,好香。

霜降有西冷、牛肩胛、上肩里脊肉、牛板腱

蔬菜拼盤有菜、冬菇、金菇、豆腐、芋絲、洋蔥等。
最後甜品有抹茶雪糕,雪糕有紅豆及脆米。
2023-06-09 96 瀏覽
今次嚟到觀塘喰樂,真係一間好食嘅餐廳!呢度主打嘅關西風壽喜燒真係好好味,令我地大喊過癮。我哋揀咗最豐富嘅和牛盛宴$558/位,一次品嚐赤身和牛及霜降和牛,真係冇後悔啊!首先要講嘅就係啲肉款啦!盛宴包括六至七個部位,其中最出色嘅當然係霜降和牛啦!霜降有西冷、牛肩胛、上肩里背肉、牛板腱、牛肩等等,每一款都有佢獨特嘅味道。西冷好濃郁,牛肩胛好嫩滑,上肩里背肉同牛板腱都好有嚼勁,牛肩牛味都好香!至於赤身和牛都好出色,牛肩同後大髀肉口感豐富,好嫩好滑!除咗肉款之外,啲前菜同野菜拼盤都好豐富啊!前茶包括沙律、和牛餃子同茶碗蒸。沙律蔬菜新鮮,好開胃,啲沙律醬汁都好均勻,唔會太濃唔會太淡。和牛餃子包住啲和牛肉,牛肉餡充滿嘅肉汁,正!茶碗蒸蒸得恰到好處,熱騰騰好滿足。甜品係抹茶紅豆雪糕,甜度剛剛好,唔會太甜。抹茶味道濃郁,雪糕有奶香。

2023-06-04 107 瀏覽
訂了這間晚餐因為晚上是關西壽喜燒。而午餐是廣東壽喜燒。而晚餐可有幾款不同供選擇,咁難得嚟到咁梗係想試多啲不同部位的牛。所以我哋都選擇了係C餐含6~7個不同部位 - $558/person前菜:酸汁冰菜 𤉷燒A5和牛和牛餃子冰菜非常爽身,配合特別嘅酸汁,所以感覺非常之開胃。而另外兩款用了和牛食材設計的前菜,非常有心思,餃子牛味道非常濃郁。 用和牛做餡料的餃子,原來係自家製!全程有店員烹調整個食材。好享受這個過程,因為不單止能夠欣賞他們的廚藝,了解更多質感。壽喜開始了……首先是由霜降部位食起宮其牛西冷 -牛味較突出,廚師提點可以點這個少少蛋漿一齊享用就更顯牛的味道。肩甲心 -油脂肉味平衡 ,肉質比較淋身沙巴當Zabuton - 非常都少見嘅牛部位,油香味為主。軟墊。重口味!三根原來係霜降部位中牛味最強,三筋又名牛板腱牛三筋,有咬口。味非常非常濃郁。跟住就是享用赤身部位1,牛肩 -平時我哋都能夠享受這個部位,但這個食法加埋壽喜燒汁就與眾不同。2,上肩,纖維感重,屬於少有嘅部位,油密集牛味比肩胛心再重啲,相對比較粗身3,和尚頭,牛腿 - 這個係肉質之中最完美的食完口里的味道永遠記得。之後跟可

前菜:
酸汁冰菜
𤉷燒A5和牛

和牛餃子
冰菜非常爽身,配合特別嘅酸汁,所以感覺非常之開胃。

壽喜開始了……首先是由
霜降部位食起
肩甲心 -油脂肉味平衡 ,肉質比較淋身

跟住就是享用赤身部位

之後跟可選擇飯或涷蕎麥麵。我們已經比飽,所以揀了蕎麥麵。
最後就是香港的綠茶雪糕。
水準高及價錢方面也不貴。

為了堅持能夠保持質素,全店一直只有四張枱, 好闊落!坐得非常之舒服。 但一定要記住訂座
2023-05-31 107 瀏覽
朋友帶我食一間專食靚和牛既壽喜燒,位置係觀塘出名既工廈,入到餐廳給我的感覺是簡約,而私隱度高,還有座位、走廊好闊落,空間感高,但人更放鬆。今次晚餐就揀左個較豐富和牛盛宴,足足有6-7款不同部位的和牛,包括:牛上肩、和尚頭(牛大脾)、肩胛芯、沙巴當(上肩里肌)和牛板腱等,鍾意試不同肉質口感都有。首先前菜有和牛茶碗蒸蛋,口感嫩滑,重有淡淡牛肉和菇菌既香,加埋三文魚子,味道十分鮮。配埋冰菜沙律,新鮮爽脆,又有蒜蓉醬汁嘅惹味。重有A5炙燒和牛,肉質軟腍,前菜已經好令人幫佢滿足。之後就直入主菜,大大碟既和牛盛宴,再加一盆野菜一同上枱,滿足相機食先既我倆。之後都有專人幫我地煮同講解不同既和牛口感和味道,我倆就可以慢慢食同閒聊。今次印象中最深,先有牛上肩肉質較為韌性,口感豐富。而和尚頭肉質較為細嫩,相對地比較油膩,同壽喜燒最夾。沙巴當則比較軟腍,入口即溶。肉味最香肩胛芯和牛板腱,而且和牛牛板腱沒有一般牛的筋位。而且配埋日本蛋汁一齊食就更加滑香👍🏻而且幫我地煮壽喜燒會不時菜肉交替,可以食返d蔬菜中和濃濃既牛肉香。而且蔬菜沾滿牛汁再配上壽喜汁,味道豐富。之後再會壽喜燒煮一個和牛飯,可能我地要求少飯,整體

重有A5炙燒和牛,肉質軟腍,前菜已經好令人幫佢滿足。

之後再會壽喜燒煮一個和牛飯,可能我地要求少飯,整體比較濕,但珍珠米粒粒圓潤,有口感,而且好多紫菜芝麻,食落好香口。

唯一要講就係份量太太多,對女仔黎講真係重量級!

最後重有綠茶雪糕做甜品作結尾😋
2023-05-28 119 瀏覽
這間是我覺得最正的壽喜燒,這是我第二次來😋 質素依舊而且有驚喜,所以帶朋友來食餐好👯‍♀️「和牛盛宴」口感大滿足,一次品嚐赤身和牛及霜降和牛,選擇困難者福音。先上前菜 「柚子冰菜」清新感重,而且冰菜脆口😋 「汁燒和牛」有少許蛋醬,好滑好正😊 「和牛茶碗蒸」味道香滑材料充足😌 上主菜前,先給我們少少白飯,店煮理人遞上一碟不同部位和牛上台😋 油脂分佈極靚,就像大理石一樣😍 再上一厚新鮮菜類 (豆腐,芋絲,洋蔥,冬菇,大蔥,皇帝菜,大菜)🧑‍🍳開始煮理,先用油脂開鍋,再加以洋蔥🧅,先落一塊和牛,加入壽喜燒汁,令到全環境都好香和牛味😋 煮後即給我們碗內食用, 店員提議可先淨食試口味,之後也可再加生蛋配上食用,是正宗壽喜燒食法🤭接著再煮型蔬菜類給我們享用,和牛..蔬菜類…隔住食😌 是好好的享受😎 令過程不會太油膩最後再煮理炒飯給我們,用上剛剛煮過的鍋,令炒飯有好香濃和牛味yummy 🥰點少得甜品🍧 抹茶雪糕呀 😍令這餐畫上完美句號備註:🔺主打食壽喜燒,有3個不同質素牛餐選擇🔺地方簡潔,台數不多,要訂位喔🔺店員細心為我們面前煮理,也會講解每樣食材

點少得甜品🍧 抹茶雪糕呀 😍令這餐畫上完美句號

備註:
🔺主打食壽喜燒,有3個不同質素牛餐選擇
🔺地方簡潔,台數不多,要訂位喔
🔺店員細心為我們面前煮理,也會講解每樣食材