2021-11-28 115 瀏覽
好少打食評,今次真係忍唔住,見呢度咁多like,諗住試下新鋪啦,點知中晒伏!煲仔飯漏單,等左幾個字,都算。煲仔飯個飯焦燶到黑晒咬唔到,我都算。咁大個女第一次見識到:咸蛋肉餅煲仔飯個咸蛋係連殼上,即係四寶飯咁款,一見到心諗咩料啊?正常人都知蒸咸蛋肉餅隻咸蛋係要打上塊肉餅上面ga la🙃加左條潤腸,條潤腸用酒拿過,拿完都勁大陣油益味,完全係難食到擺唔到入口!然後男友食嘅窩蛋牛肉煲仔飯,入面係有提子乾,我想問呢個配搭係咩事?有勇氣嘅可以去試下呢間野我就一定唔會再食

煲仔飯漏單,等左幾個字,都算。
煲仔飯個飯焦燶到黑晒咬唔到,我都算。

有勇氣嘅可以去試下呢間野
我就一定唔會再食
咸蛋肉餅煲仔飯
2021-11-07
2021-11-25 66 瀏覽
天氣一見涼,就去食煲仔飯喇🤣🤣見呢間小店主打食煲仔飯,就試試佢🤤🤤🤤叫咗個臘腸鮮牛煲仔飯🤩,鮮牛唔錯,都幾入味🤩,幾爽口,個飯亦煲得剛剛好,淋咗豉油,焗咗陣就食得啦!夠晒熱,好味👍🏻👍🏻👍🏻條臘腸都係我鍾意嗰隻,唔太多肥膏,好怕食到成口油🤣🤣推介👍🏻👍🏻另外一煲係豉汁白鱔煲仔飯,鱔嘅份量都幾多👍🏻👍🏻同埋個豉汁好好食,入晒味,真係撈埋個飯係好夾!真係會食到想加飯🤣🤣🤣另外每煲飯都會送碗例湯🤩🤩飲得出真係老火湯,唔係味精水😂👍🏻👍🏻正!

2021-11-25 41 瀏覽
噢吧煲煲掂 (太子).天氣開始轉涼,心思思要食煲仔飯🥰一諗到收工可以食到暖笠笠嘅飯就高興(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).▪️豉汁臘腸白鱔煲仔飯▪️.白鱔份量都幾多,豉汁唔夠可以自己自行加,不過個豉油味道係偏淡,個人覺得都好起碼唔怕過鹹!臘腸有半條,仲可以加$5要窩蛋(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).▪️黃鱔臘腸煲仔飯▪️.我地兩個都想食鱔,所以一個叫黃個叫白,黃嘅係幼啲一條條,個人喜歡白多啲煲仔飯嘅精華係飯焦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好脆好香!.📌 噢吧煲煲掂 (太子)太子白楊街17號地舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
噢吧煲煲掂 (太子)

▪️豉汁臘腸白鱔煲仔飯▪️

▪️黃鱔臘腸煲仔飯▪️

煲仔飯嘅精華係飯焦(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)好脆好香!
📌 噢吧煲煲掂 (太子)
太子白楊街17號地舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2021-11-20 180 瀏覽
天氣涼涼,又開始有煲仔飯食啦。🤤去開太子去左白楊街呢間*噢吧煲煲掂*,行到門口,見到成間鋪都坐滿哂人,唯有等一陣,一路等一路聞到香噴噴,好肚餓呀。好彩等左一陣就有得入座。我地叫左兩款煲仔飯,呢度叫個飯都會送老火湯,個湯好正,好濃真材實料。臘腸豉汁白鱔煲仔飯,唔係度度都食到鱔既煲仔飯,見到一定叫。白鱔嘅油脂令成個飯好,專登焗多陣焗啲飯焦出黎,好惹味。臘腸鮮牛煲仔飯再加隻窩蛋,鮮牛嫩滑,裏邊有杞子紅棗,提升左個鮮味。見到隔離枱食羊腩煲,一路食一路讚,下次再黎試埋先。
天氣涼涼,又開始有煲仔飯食啦。🤤

見到隔離枱食羊腩煲,一路食一路讚,下次再黎試埋先。

2021-11-16 73 瀏覽
好耐無食過煲仔飯,天氣涼涼地就啱晒。呢度除咗煲仔飯,仲有生滾湯飯同埋羊腩煲 ,食完包你䁔笠笠。等食飯之際,先飲個例湯,今晚係西洋菜紅蘿蔔湯,好飲得黎感覺唔會太味精。✨雲耳滑雞煲仔飯:d 雞幾滑同入味,飯入面仲加咗啲杞子,紅棗同埋薑絲,甜甜地幾好食。飯粒粒乾爽有咬口,加多隻咸蛋好餸飯。✨窩蛋鮮牛肉煲仔飯:呢個牛肉估唔到佢又真係幾嫩滑,牛味仲幾濃,流心窩蛋加埋臘腸冇得輸。✨生菜大大棵夠腍甜,不過$18就有啲貴

✨生菜大大棵夠腍甜,不過$18就有啲貴
2021-11-16 94 瀏覽
見呢間野有10個好評,又係附近,打左去叫外賣自取,冇唸過中左打手伏咩叫煲仔飯?飯焦冇,完全係蒸飯,根本五係煲仔飯,點解要甘樣厄人?臘味煲仔飯,$58,就係得相入面甘多送,冇煲仔飯香,完錢就係臘味蒸飯,更唔好講想見到飯焦啦,個4舊野,都夠膽叫呢個價,又係憑咩?白膳煲仔飯,另加臘腸,$88,4舊膳,冇問題?厄到自己都厄五到人啦,係哇?半條臘鴨加10蚊,又係蒸飯,太過份滑雞煲仔飯,加10蚊臘腸,$58就係個4件雪藏雞,甘做生意,良心過得去望見三個飯,條氣挫住,離曬譜,講曬俾所有朋友知,絕對五會再幫襯😡😡

臘味煲仔飯

白膳煲仔飯,另加臘腸,$88,

雞煲仔飯,加10蚊臘腸,$58
就係個4件雪藏雞,甘做生意,良心過得去

2021-11-16
10 分鐘 (外賣自取)
2021-11-14 80 瀏覽
天氣凍左咁多,最好不過就係去食返碗熱辣辣既煲仔飯。呢間喺太子既餐廳專門食煲仔飯,價錢又抵食,好正。打開餐牌,見到有好多煲仔飯可以選擇。點完餐,仲有熱湯送啊。今次點左蝦醬豬頸肉煲仔飯同埋黃鱔臘腸煲仔飯,煲仔飯大大煲,好足料,啲飯夠乾身,鑊邊仲有好香脆既飯焦,飯焦岩岩好夠脆但唔會濃,淋埋啲豉油上啲飯食就perfect。啲料方面,啲豬頸肉有好香既蝦醬味,黃鱔好爽同彈牙,仲有充滿酒香既臘腸,超好味!黎緊冬天再凍啲應該會成日黎食。

打開餐牌,見到有好多煲仔飯可以選擇。

點完餐,仲有熱湯送啊。

黎緊冬天再凍啲應該會成日黎食。
2021-11-13 58 瀏覽
天氣轉涼就會想食羊腩煲同煲仔飯太子呢頭出名多好食既小店我地見到呢間噢吧差唔多坐滿曬人 仲有唔小人等緊外賣添 我地二話不說入左去店員推介我地食羊腩煲 細係一人份量 中係兩人份量 但我地都係決定試煲仔飯先!叫左兩個飯後由於即刻煲 要啲時間 上左個老火湯先 海帶冬瓜煲豬骨 好味 冇味精仲叫左個油菜到喇!黃鱔臘腸飯 好耐冇食過黃鱔喇!份量都幾多 而且有冬菇幫手吊味 令到飯更加香!臘腸可以問店員拎較剪剪細粒啲~而豉油係自己落既每張檯都有一支另一個叫左白鱔臘腸飯 白鱔醃得好入味 皮脆肉嫩暖曬!
天氣轉涼就會想食羊腩煲同煲仔飯
太子呢頭出名多好食既小店

仲叫左個油菜

到喇!

另一個叫左白鱔臘腸飯 白鱔醃得好入味 皮脆肉嫩

暖曬!
話說之前已經有幫襯噢吧串燒店,已經覺得性價比高,一試難忘!適逢知道它在附近開了噢吧煲煲掂,當然要去撐場😇!店內和店外都繼續用了橙色,非常Sharp,而店內亦貼滿了招牌食物的照片。由於天氣愈來愈凍🥶,所以決定點一些暖笠笠的菜式暖暖胃,之後就這些了:🥘臘腸滑雞煲仔飯 $58店員先送來冬瓜海帶薏米湯暖暖身,打開煲蓋已經相當期待了,雞很嫩滑,而且啖啖肉,亦沒碎骨,而臘腸很有臘香,是煲仔飯的精髓所在。飯粒粒分別有咬口,吃到尾還有飯焦,脆卜卜,而飯更吸盡了雞和臘腸的精華,相當惹味!飯上亦鋪滿了蔥花和杞子,亦令味道層次昇華!🐐古法羊腩煲(細煲)$118 配白飯 + 🥬生菜 $18/碟很欣賞它的羊腩煲是有大、中、小可以選擇,換言之即使是1個人,都可以打羊腩煲邊爐!雖然我們點了細煲,不過份量卻有不少,除了有惹味的羊肉之外,還有枝竹、芫茜、生菜、紅蘿蔔,紅蘿蔔炆得很淋身,而湯底亦很濃郁!羊肉很結實、有咬口,而且亦很暖身,再配合除羊皮羶味的腐乳醬,味道超配!我們再加了$18生菜,份量也不少,菜配上羊腩也是一流!古法羊腩煲絕對是冬天暖笠笠之選!整體來說,性價比相當高,一個煲仔飯都只是五十幾元,再加上令人一試難

🥘臘腸滑雞煲仔飯 $58

整體來說,性價比相當高,一個煲仔飯都只是五十幾元,再加上令人一試難忘的羊腩煲,深信這個冬天,我也要再潮聖一下了😚!
  • 古法羊腩煲
2021-11-10 48 瀏覽
天氣咁凍又係食殘忍既煲「仔」飯季節,太子呢間煲仔飯幫襯過2次,性價比高又抵食,今晚就16度去食煲仔飯✌🏻.🍴臘腸排骨煲仔飯$58無睇錯,係$58,價錢無得輸,其實最平既飯由$48起,但想食臘腸加$10都抵食。原本都擔心咁平會唔會好少餸🤣但有成8舊排骨+臘腸,煲仔飯個飯粒粒分明,仲有飯焦,呢個價真心無得輸😝.🍴羊腩煲(細)$118呢度仲有細細羊腩煲,岩晒我地兩個人,唔使食咁多,又有羊腩煲食😍羊腩一啲都唔馬虎,足料有齊馬蹄、芹菜、腐竹、薑、蒜頭、生菜、紅蘿蔔… 仲有幾舊羊腩👍🏻炆得幾淋身入味。.叫煲仔飯同羊腩煲都有個例湯送,汽水都係$6/罐,超抵食呀❤️❤️
🍴臘腸排骨煲仔飯$58
臘腸排骨煲仔飯

🍴羊腩煲(細)$118
羊腩煲(細)

臘腸排骨煲仔飯
羊腩煲(細)
秋風起,係時候🍂🍁食煲仔飯,黎到太子好評如潮的「噢吧煲煲掂」一嘗多款配搭口味煲仔飯。餐廳光猛明亮,不是走奢華路線,卻有一種低調的感覺,主要招呼街坊街里,鋪面不大,都可容納20-30 人,未到晚飯時間已座無虛席。煲仔飯價錢親民,HKD 48-88 不等,豐儉由人。🥘惠顧任何一款煲仔飯都會附送一碗不含味精老火靚湯🥄是日青紅蘿蔔粟米🌽,湯飲落順口,吾會死咸,蘿蔔夠清甜。豉汁白鱔煲仔飯(HKD 78):白鱔好爽彈,豆豉汁調起左整個飯香,仲有辣椒碎同芝麻提香。鱔魚油脂香完美滲入飯粒當中,魚油豐腴,飯香十足,淋些少香甜豉油,焗一焗,飯粒分明,粒粒油潤煙韌,食至最底,還有金黃香脆的飯焦,脆而不燶,香口如同米通,仲有點癡牙。蝦醬🦐豬頸肉煲仔飯(HKD 58):意想不到的配搭,蝦醬香味濃烈,但算是溫和的蝦醬不會太咸,好有大澳風味,豬頸肉醃製得好,保持爽彈口感,配上辣椒🌶️碎同姜條癖去豬騷味,整體入味蝦醬濃而不膩,恰到好處。玉泉西柚梳打+ 可樂:食完熱野飲番凍汽水🥤GUR 一GUR 佢總結:煲仔飯應有的香脆飯焦都做得到秋天入冬至愛#太子#豉汁白鱔煲仔飯#蝦醬豬頸肉煲仔飯#香脆可口#飯焦#金黃#噢吧煲煲掂

豉汁白鱔煲仔飯(HKD 78):

總結:
煲仔飯應有的香脆飯焦都做得到
秋天入冬至愛

2021-10-31 41 瀏覽
🇭🇰Hong Kongaverage price pp: HKD$50-100📍Address: 噢吧煲煲掂, Prince Edward冬天就快到,又係食煲仔飯嘅季節,係時候去食下熱辣辣嘅野。店舖有種大排檔既feel,不過放左工去食,對環境冇咩特別追求真係無所謂。餐牌上面有好多煲仔飯揀,價錢由$48至78不等。同時餐廳仲有賣米線,價格相當實惠,$29已經有一碗,但係個人會推介食煲仔飯多啲,米線就唔太推介喇。我地點左白膳煲仔飯($78)同埋鳳爪排骨煲仔飯($48),每一個煲仔飯都會附送一個老火湯,湯就普通,但相當多湯料,算誠意十足。由於煲仔飯係即叫即做,所以落單之後要等20-30分鐘,上枱仲係熱辣辣!我中意食呢到既煲仔飯因為佢既飯粒粒分明,軟硬程度適中,我最怕飯會太過軟身…….一淋上甜豉油,香氣撲鼻而來,食哂上面既飯同料之後,最底仲有一層飯焦,汲收哂所有嘅精華,飯焦先係個煲仔飯嘅精髓😍
🇭🇰Hong Kong

average price pp: HKD$50-100

2021-07-06 1801 瀏覽
今晚要做一晚孤獨嘅美食家,因為老婆要上堂,本想約老友聚一聚,但有啲私人嘢要趕,所以,食自己就會方便啲。既有一支公,唔需要就呢個嗰個,就更喺搵啲自己想食,但人哋又未必好啱食嘅嘢啦,搵吓搵吓,見到太子有檔煲仔飯「噢吧煲煲掂」,風評都幾唔錯,況且,好耐無食過煲仔飯,就食完先返歸。晌鋪面都睇到,店內嘅裝修好簡單,雖然一室鮮橙加白,好有醒目感,但全場都喺啲圓摺枱,加圓膠櫈,好有種大牌檔嘅風格,牆上仲貼咗好多食物相,不過一支公,環境就真喺無乜所謂,至緊要大熱天時有冷氣涼吓OK。其實,揀嚟呢度,都喺因為啲煲仔飯,因為真喺好耐無食過嘞。一版A4字餐牌,所有煲仔飯款式都列晒出嚟,有成十多款選擇,由$48-$78,仲可以額外加配料,每款煲仔飯都奉送老火湯。仲有另一張細餐牌,原來餐廳仲兼賣米線同一啲特色小食,同樣定價好相宜,好似啲米線咁,$29已有交易。溫馨提示,牆上貼咗張通知,請勿攜帶外嚟食物,否則照價收錢,出嚟食嘢都要彼此尊重嘅,不過,真喺見過有啲客,自覺以為使錢就大晒!無論食煲仔飯,還是車仔米線,雖然無包嘢飲,但汽水每罐都喺賣$6,食水算唔深。西柚梳打 $6食熱辣辣嘅煲仔飯,配罐汽水感覺就最爽架喇,加
,風評都幾唔錯,況且,好耐無食過煲仔飯,就食完先返歸。
西柚梳打 $6

食熱辣辣嘅煲仔飯,配罐汽水感覺就最爽架喇,加上有心水嘅玉泉西柚梳打,正呀喂。一口熱辣辣嘅有味飯,一口冰涼清爽嘅梳打,無得彈啦。
西柚梳打
紅蘿蔔菜乾煲瘦肉

無刻意問喺咩老火湯,單純撈一撈有咩料就叫咩湯,老實講,個湯真喺勁足料,入口香濃,感覺夠晒老火。
紅蘿蔔菜乾煲瘦肉
雞煲仔飯 $78

想食新鮮熱辣嘅煲仔飯喺要俾啲耐性,店員話所以煲仔飯都喺即點即做,永無貪快做家一半,所以,整煲送上枱時,真喺熱氣逼人。
田雞煲仔飯
一打開蓋,田雞、冬菇都鋪滿晒晌飯面,店員再跟手淋上甜鼓油,嘩!香氣十足。田雞肉質好嫩滑,冬菇夠晒厚肉,而飯粒煮得好好,軟綿綿,飯粒分明,配上咗甜鼓油故然更好食,最正喺飯底下外仲有少少脆口嘅飯焦
,師傅控制火喉非常好。
田雞煲仔飯
上文都講過煲仔飯款式好多,可惜今次得一個嚟,有機會同多幾個人嚟,就可以試到多啲款式。順帶一提,咪睇佢大牌檔格調咁款,店員卻好有禮貌,做事都感覺快手。
2021-06-12 89 瀏覽
自己真係好耐冇食過煲仔飯,因為喺附近屋企附近好難搵到。今次經過太子,見到呢一間煲仔飯店,未食晚餐就嚟哩度試下吧!叫咗1個秘制乳鴿煲仔飯,一碟油菜。煲仔飯非常之新鮮,即叫即焗,上到嚟嘅時候熱辣辣,打開蓋有驚喜!上面都係滿滿肉質鮮嫩嘅乳鴿肉,佢哋嘅調味啱啱好,老闆娘仲會好細心咁樣為你準備一支豉油。食煲仔飯,當然要食到落煲底,佢哋嘅焦香飯底真係好滿足。粒粒金黃香脆,食落去好脆口。油菜同樣唔馬虎,用嘅係西生菜,材料比較貴,可見小店嘅用心。老闆娘真係好親切。食得好舒服,就算係1個人嚟晚餐,都覺得好溫暖。送咗一碗餐湯,係自家製嘅紅蘿蔔老黃瓜豬骨湯。飲完唔口渴,就可以知道佢完全冇加味精。自家製用心小店,值得一試。

叫咗1個秘制乳鴿煲仔飯,一碟油菜。

油菜同樣唔馬虎,用嘅係西生菜,材料比較貴,可見小店嘅用心。

餐廳:噢吧煲煲掂 (太子)地址:太子白楊街17號地舖唔知大家鍾唔鍾意食煲仔飯呢?煲仔飯一般做法喺將飯同食材放入瓦煲,加入醬料,然後放喺炭爐上面以慢火蒸煮大約半個鐘🔥,香噴噴嘅煲仔飯就喺如此嘅吸引😋太子白楊街呢間噢吧煲煲掂開咗唔夠半年,睇個名就知主打煲仔飯😎,有20款唔同嘅煲仔飯比你揀,最平$48就食到。而佢哋另外仲有做米線,米線加一個餸都喺$35🍜,唔算好貴豉汁白鱔煲仔飯 $78打開煲蓋,熱辣辣嘅濃煙就洶湧而出💨,豉汁同飯香隨住白煙飄過,即刻流晒口水🤤;白鱔有十舊八舊,肉質幾新鮮,入口即溶,唔會有腥味,充滿豉汁香嘅白飯亦喺煲仔飯嘅重點,當然唔少得食埋痴住喺煲底嘅飯焦啦😍。每個煲仔飯送老火靚湯一碗,今日喺紅蔔蔔粟米豬骨湯🍲炸醬魚片頭米線 $41叫咗個兩餸米線,清湯清甜唔涸喉👅,伴菜有芽菜、腐皮同韭菜,餸方面有20款選擇,叫咗炸醬同魚片頭,正常發揮。炸醬唔會好辣,我就鍾意撈埋落米線到食喇🤪孜然雞翼 $25一碟有四隻,雞翼皮有少少焦脆,孜然香味雖然未去到撲鼻嘅程度,但香味依然覆蓋到雞翼每一部分,係咪見到都好想食呢🤩
餐廳:噢吧煲煲掂 (太子)
地址:太子白楊街17號地舖

豉汁白鱔煲仔飯 $78
白鱔有十舊八舊,肉質幾新鮮,入口即溶,唔會有腥味,

炸醬魚片頭米線 $41
叫咗炸醬同
魚片頭,正常發揮。炸醬唔會好辣,我就鍾意撈埋落米線到食喇🤪

孜然雞翼 $25
一碟有四隻,雞翼皮有少少焦脆,
2021-06-04
15 分鐘 (堂食)