餐廳: 囍慶酒家
資訊:

2020-05-31 2559 瀏覽
由於疫情關係,佢哋已經好似冇開成一個月了,冇得食佢哋啲孖寶或者海鮮套餐,咁啱今日諗起想過嚟開餐,於是即刻打電話睇吓有冇開門, 好開心結果可以坐得好舒服又可以泊車嘅食嘢好去處今次叫咗自選晚餐及散嗌兩個小菜,三個人食啱啱好,龍蝦伊面絕不求其,10分足料!另外花膠螺頭湯也分量十足,我掛住食所以今次影相唔夠靚而魚香茄子煲,火喉十足,不太鹹,送飯或者清楚一流!到食到尾聲,佢哋依然照舊送紅豆沙而服務態度依舊非常之好
而服務態度依舊非常之好
2020-05-26
  • 龍蝦伊面
  • 花膠燉螺頭湯
2020-03-15 1441 瀏覽
由於沒有預早安排晚餐地點,所以直接入去科學園食中菜,泊車方便!已經唔係第一次試食,因為除咗會擺婚宴之外,一般都會有位,今次選擇了全部海鮮為主!由於疫情關係,酒樓好細心,全部餐具用熱水煲滾消毒,才給我們,並且安排座位方面,非常窩心!每一枱隔一枱!我哋三個人,可以叫特價餐及指定優惠餐,所以我哋決定每人半隻龍蝦,之後叫了兩款套餐!😋包括兩款鮑魚做法、薑蔥炒蟹、燒鵝!其中冇諗過椒鹽鮑魚咁好食!大滿足!最後送給我們每人一碗糖水😋
2020-03-04
  • 龍蝦
  • 鮑魚
2020-01-25 1841 瀏覽
服務水平、態度欠佳,做野唔小心整污糟晒客人嘅袋又扮唔知、唔道歉!D前菜又無問客人要求,自己加辣,菜單又列明,點食呀?你估個個係四川、國內客人咩! 激死激死激死,唔會再去幫襯!

激死激死激死,唔會再去幫襯!
2019-07-07 4029 瀏覽
不愉快的經曆- 我同老公今天去到等位,個知客話無位,我等咗大約十分鍾,見到有張枱有兩個人埋單,入去睇睇,見到除咗個張埋緊單的枱,入面原來還有張二人枱,同個知客理論一番,點知個知客仲贈咗句"等下都唔得"。其實當時入邊明明有位,我仲坐咗10分鍾。之後同經理投訴,就連句"sorry"都無。我同老公幾乎每個禮拜六. 日都會去呢間酒樓飲茶,覺得食物係好食,過服務實在有待改善,尤其係門口個知客,係門面來,成日板起塊面,簡直係趕客。我都知呢行難請人,不過對客人都唔可以咁㗎~
我都知呢行難請人,不過對客人都唔可以咁㗎~
2019-06-03 2788 瀏覽
星期六下午一點多來到酒樓不用排隊就已經有座位入座後客人不多感覺坐得好舒服我們點了幾款點心食物味道都唔錯,乳鴿略為瘦了一點,鴨舌都幾好味,雪山叉燒包都唔錯,陳皮蒸鮑魚$25元一隻,幾好食!茶芥$15 一位!
2019-04-20 2783 瀏覽
老豆今日放假,叫左我地去飲茶。揸車去左科學院飲,飲完順便可以同姨甥女行下海皮嘛。我地4個人都無食晏晝飯,所以都叫左幾多野食。燒腩仔,上枱暖暖地,皮好脆。黑糖馬拉糕,真係無吹,黑糖味好重,糕身夠曬鬆軟,真係唔錯。蝦春卷,好多蒜蓉同蝦粒,炸得好香,呢個又係唔錯。xo炒腸粉,xo醬唔算多,但好夠味,夠曬香。飲茶緊係要嗌籠包食下架啦,叫左個麻蓉包,麻蓉夠曬沙,唔會死甜,甜得都好清新。食完出門口落大雨,海皮之旅提早完結,揸車回家。

我地4個人都無食晏晝飯,所以都叫左幾多野食。

燒腩仔,上枱暖暖地,皮好脆。

黑糖馬拉糕,真係無吹,黑糖味好重,糕身夠曬鬆軟,真係唔錯。

蝦春卷,好多蒜蓉同蝦粒,炸得好香,呢個又係唔錯。

xo炒腸粉,xo醬唔算多,但好夠味,夠曬香。

食完出門口落大雨,海皮之旅提早完結,揸車回家。

2019-04-03 1843 瀏覽
Happiness cuisine this Chinese restaurant located in Hong Kong Science Park (University station). It’s quite comfortable for having high tea right here. Those dim sum are very yummy. When I come around to Hong Long Science Park next time, Happiness cuisine must be the first choice for us!
2018-08-30 2624 瀏覽
唔係朋友帶都唔知呢間酒樓下晝原來有做快餐, 係出面買完飛拎完野食之後就可以坐係間酒樓入面食野~午餐有燒味飯、盅頭飯、兩餸飯等等。呢日我就揀左乳鴿米粉~ 因為係新鮮即叫即炸, 所以落左單之後等左15分鐘先有得食~呢隻乳鴿都值得等~ 因為岩岩炸起黎食熱辣辣~食完覺得好滿足同時覺得好邪惡個皮脆卜卜,d肉又有肉汁!但食哂全隻略嫌油膩,如果食兩件岩岩好~最好搵人同你share,少食多滋味~配個米粉冇咁滯下次要試下其他燒味先~
乳鴿米粉

下次要試下其他燒味先~
2018-05-21
乳鴿米粉
2018-08-15 4946 瀏覽
難得同屋企人食飯,就去啲比較靜啲嘅酒樓大家聚埋一齊食飯。見到科學園商場入面有一間叫做囍慶酒樓,就去試吓。餐廳門面開陽,而且招牌大大隻字,仲係以我最鍾意嘅白色為主題,裝修歐陸化,華麗而且有氣派。餐牌圖文並茂,而且食物圖片非常吸引,價錢合理,每款餸菜都唔超過$100,好抵食咁。小食方面叫咗川味口水雞同埋紅燒乳鴿試吓。不得不讚紅燒乳鴿外皮燒得好香脆,而且每一邊乳鴿都好多肉,特別雞髀位置肉質鮮嫩,而且好夠味。平時少湯水飲嘅我,即刻叫返一盅杏汁燉白肺。一盅大約有六碗份量,飲落去杏汁味道非常濃郁,而且好鮮甜。小菜方面實在太多選擇,每一款都好想試吓,最後我哋叫咗油鹽水浸菜遠、黑松露帶子炒蛋、秘製重慶雞煲同埋菠蘿咕嚕肉等。當中嘅秘製重慶雞煲入面嘅雞件非常多,而且配料十足,所以食落去每一件雞都非常夠味,而且肉質滑嫩,最後我哋每人叫一碗白飯,以上嘅餸菜簡直送飯一流。而且汽水同埋甜品多款選擇,最後我哋分別每人叫咗一碗糖水,為呢一餐豐富嘅晚餐畫上句號。
難得同屋企人食飯,就去啲比較靜啲嘅酒樓大家聚埋一齊食飯。
見到科學園商場入面有一間叫做囍慶酒樓,就去試吓。

小食方面叫咗川味口水雞同埋紅燒乳鴿試吓。

平時少湯水飲嘅我,即刻叫返一盅杏汁燉白肺。
一盅大約有六碗份量,飲落去杏汁味道非常濃郁,而且好鮮甜。

2018-08-15 4051 瀏覽
同朋友踩完單車,就喺附近搵吓有乜嘢美食,一行六人梗係要食返啲小菜醫飽個肚。見到酒樓有泊車優惠,最高可以免費泊車4小時,有得食又有得免費泊車,非常方便。經過見到囍慶酒樓門面,環境舒適,而且座位位置寬敞,隨即店員就帶咗我哋入去坐一張大圓枱。店員服務態度親切殷勤,隨即幫我地開咗一壺茶,茶位每人都只係$12,因為有小朋友,職員隨即攞咗BB椅子俾小朋友坐。酒樓以小菜為招牌菜,而且多種種類選擇,包括時令小菜、燒味、主食同埋海鮮等等。前菜係酸菜,每人食少少,好開胃。一盅杏汁燉白肺價錢都只係$168,隨即我哋order左一盅濕濕口,湯水呈現奶白色,入面肺嘅份量都非常多,咬落去質感好林,湯水味道鮮甜,而且非常滋潤。除咗湯水之外,餐廳亦提供啤酒、汽水等等酒水,當然唔少得叫一支可口可樂爽一爽喉嚨。隨即叫咗兩份小食-川味口水雞好快就嚟咗,見到賣相非常吸引,面頭鋪滿醬汁同埋花生粒,食落去雞皮好薄,而且肉質軟口,醬汁唔係好辣,食落去嘅滋味。另外朋友都讚好紅燒乳鴿好好食。我哋四大兩小就叫咗四個小菜一齊share嚟食。當中嘅黑松露帶子炒蛋非常濃郁嘅黑松露味道,而且帶子份量都非常多,咬落去爽口彈牙,炒蛋炒得好滑,食落去

前菜係酸菜,每人食少少,好開胃。

另外朋友都讚好紅燒乳鴿好好食。

我哋四大兩小就叫咗四個小菜一齊share嚟食。
當中嘅黑松露帶子炒蛋非常濃郁嘅黑松露味道,而且帶子份量都非常多,咬落去爽口彈牙,炒蛋炒得好滑,食落去奶味濃郁。
除此之外,菠蘿咕嚕肉炒得好有鑊氣,食落去咕嚕肉同埋菠蘿🍍酸酸甜甜嘅味道,好開胃。

除此之外,仲有油鹽水浸菜遠同埋菠蘿咕嚕肉,每一款小菜都好大碟。

甜品叫咗芒果布甸同埋紅豆沙。
芒果布甸入面嘅芒果肉好鮮甜,好快就食晒了。

最後我哋四個人埋單都係$1100左右,六個人食咁多嘅份量,相比價錢合理,而且每一款食物都好味,值得再encore。

幾個朋友興起約食飯,揸住架車四圍兜,忽然落起大雨。正當大家都擔心商場人多泊唔到車,有人提意去科學園。果然科學園車位充裕,泊好車就沿天橋入商場,囍慶,門口放左好多優惠推介又唔洗等位,大家都贊成試下。入座之後感覺舒服,唔會好似其他酒樓咁嘈雜,光線同冷氣都很適中。菜牌好多選擇,價格都幾實惠。第一個驚喜係前菜,花生酸菜青瓜雲耳,酸度甜度剛剛好,超級開胃。先黎個杏汁燉白肺湯,$168一大盅,夠哂位用。豬肺洗得好乾淨無臊味,杏汁口感幼滑超濃郁。强力推介!跟住到上湯龍蝦伊麵,$128真係抵,味道鮮美,感覺唔會太油膩。再黎係星州胡椒蟹,少少甜辣,胡椒味剛好,十分惹味。粉絲底煮得軟硬適中,吸哂鮮甜蟹味同惹味醬汁,真係無得彈!有龍蝦有蟹,又點少得蝦仁呢?呢個琥珀合桃炒蝦仁係另一個必食推介。西芹清爽無渣,蝦仁彈牙爽脆份量足。最正係琥珀合桃,香甜酥脆,真係停唔到口。最後係片皮鴨兩食,鴨皮燒得香口薄脆。七彩炒鴨絲份量十足,絶無欺場。夠哂惹味,送飯一流。總括而言,覺得性價比高,服務亦好殷勤。大家最後都好滿足咁捧住個肚走。朋友們都約定下次試下佢地個海鮮餐。

菜牌好多選擇,價格都幾實惠。

强力推介!

再黎係星州胡椒蟹,少少甜辣,胡椒味剛好,十分惹味。
粉絲底煮得軟硬適中,吸哂鮮甜蟹味同惹味醬汁,真係無得彈!

有龍蝦有蟹,又點少得蝦仁呢?
呢個琥珀合桃炒蝦仁係另一個必食推介。
西芹清爽無渣,蝦仁彈牙爽脆份量足。
最正係琥珀合桃,香甜酥脆,真係停唔到口。

最後係片皮鴨兩食,鴨皮燒得香口薄脆。

七彩炒鴨絲份量十足,絶無欺場。夠哂惹味,送飯一流。

朋友們都約定下次試下佢地個海鮮餐。
2018-08-04 1102 瀏覽
今晚來到沙田河附近的科學園,和父母晚餐,客人很多,應該預先訂位安全一點。環境不錯,乾淨衛生。晚市茶芥$12一位,三人要一碟酸菜同樣$12。點了三隻果皮蒸原隻孔雀鮑魚,每頭都很鮮,果皮甘味調出本身的鮮味!絕對令人齒頰留香。蒜蓉粉絲貴妃蚌,蒜蓉很入味,不過有點多沙,本身的蚌很新鮮。金蒜粉絲蒸元貝,元貝幾大粒又有嚼勁,價錢很抵。金蒜粉絲蒸聖子,中間的肉很彈牙爽口,粉絲很惹味。每枱可選一樣特價菜,上湯焗龍蝦伊麵有一大隻龍蝦,中間的肉很多,本身伊麵的味道亦很好吃,愈食愈開胃。必選甜品楊枝甘露,最喜歡酒樓的楊枝甘露奶味香濃,又有爽口柚子肉和西米粒,味道比甜品店好味,作飯後甜點很好。整體來說經濟實惠,侍應態度很好,笑容燦爛。不過地方偏遠,除非駕車來,有得免費泊車,否則只有一班巴士到達。
晚市茶芥$12一位,三人要一碟酸菜同樣$12。
酸菜

原隻孔雀鮑魚(隻)

蒜蓉粉絲貴妃蚌,蒜蓉很入味,不過有點多沙,本身的蚌很新鮮。
蒜蓉粉絲貴妃蚌(隻)

金蒜粉絲蒸元貝,元貝幾大粒又有嚼勁,價錢很抵。
金蒜粉絲蒸元貝(隻)

金蒜粉絲蒸聖子,中間的肉很彈牙爽口,粉絲很惹味。
金蒜粉絲蒸聖子(隻)

上湯焗龍蝦伊麵(隻)

楊枝甘露

2018-07-29
酸菜
原隻孔雀鮑魚(隻)
蒜蓉粉絲貴妃蚌(隻)
金蒜粉絲蒸元貝(隻)
金蒜粉絲蒸聖子(隻)
上湯焗龍蝦伊麵(隻)
楊枝甘露
  • 上湯焗龍蝦伊麵
  • 原隻孔雀鮑魚
2018-08-01 999 瀏覽
今日去約左大學站接朋友順便食埋晚餐,行過見到一間酒樓啲裝修幾靚,吸收左我入去🤣依間酒樓質素好好!職員做野又快手、服務又好,見我抱住個bb主動拎埋bb椅比我,真心值得推薦!叫左個八道鮮味海鮮餐$438(2人餐),蝦- 好鮮甜,隻隻帳卜卜好翠囗非常新鮮。紅燒皇子鴿- 皮脆肉嫰👍🏻鹽水浸花甲- 好入味👍🏻金銀蛋浸菜黎到好熱辣辣,好入味👍🏻👍🏻👍🏻龍蝦伊麵- 好足料,龍蝦好鮮👍🏻👍🏻清蒸海上鮮-肉好嫰👍🏻👍🏻勁蒜貴妃出蚌,如其名,真係好重蒜味,配粉絲蒜味,配粉絲一流!鮮鮑魚,好鮮,咬感唔錯!最後仲送紅豆沙👍🏻👍🏻總結,依間酒樓服務一流,執枱快手,職員仲會好細心幫我地換左幾次碟,上菜會因應我地食野既速度調節,真心細心,同埋野食份量都好足,咁好既質素真心少有,會返來再幫襯!👍🏻👍🏻👍🏻
2018-07-31 702 瀏覽
山長水遠入到科學園,只為了抵食套餐. 套餐有乳豬、龍躉、龍蝦伊面、蟹肉粉絲煲、海蝦,貴妃蚌、吊桶、花甲、聖子、海鮮湯、浸菜苗...還另外叫了壽包,很是豐富,買單每人$200都不用,簡直抵到飛起,食到攬住個肚,而且味道不是差...值得推介俾朋友
2018-07-15
炸子雞
蒸龍躉
金銀蛋小棠菜
2018-07-31 566 瀏覽
和朋友星期日踩完單車,又找不到餐廳餐廳,到科學園看一看,見到有間酒樓很多人,就和朋友進去。環境很舒服燈光通明,地方也很乾淨,很多一家大細來吃飯。馬拉盞通菜份量很大,馬拉盞醬汁很多,通菜非常入味,如果多啲辣椒🌶️更加正,可惜朋友不吃辣。蜜桃咕嚕黑豚肉的黑臀肉肉質結實,調味出色,蜜桃配搭新穎,送飯食一流!而且無骨,易入口,外皮又脆。欖菜茄子四季豆很惹味,茄子最好吃,不過有點油膩,味道就真的很好吃。星期日仍然有特價晚餐,燉湯孖寶包括杏汁燉白肺和例牌的燒鵝$238。杏汁燉白肺滋潤湯味濃郁,杏仁味很重,一粒粒南北杏很有咬口,瘦肉和豬肺同樣軟腍!燒鵝很正宗的味道,鵝肉很嫩口,皮脂很香口。整體小菜都很好吃,難怪星期日晚上兩邊都座無虛席。

馬拉盞通菜

蜜桃咕嚕黑豚肉

欖菜茄子四季豆

杏汁燉白肺

燒鵝很正宗的味道,鵝肉很嫩口,皮脂很香口。
燒鵝(例牌)

整體小菜都很好吃,難怪星期日晚上兩邊都座無虛席。
2018-07-29
馬拉盞通菜