2022-10-17 488 瀏覽
果日Weekend,本身就唔係想食呢間,原本想食果間餐廳無位就喺附近行,門口見呢度Menu不錯就入去喇! 成個樓面得一個男人Serve,飲食業艱難 人手不足都會體諒下。有時倒轉諗, 好感恩佢地仲有開門比我地有得食添! 我嗌左3道壽司+炭燒雞扒湯烏冬。整體味道唔錯,正正常常,份量絕對夠一個女仔食。烏冬只係普通烏冬,雞扒都幾好食,略嫌醬汁過多。另外,3道壽司都意外地好食。 星期日 Lunch Set $68 又飽肚 性價比算高了。朋友嗌左鰻魚飯,他評價也是挺高 抵食!打呢篇野之前,才得知過往不少評價談及一名餐廳女職員服務態度。就我當日所見同所聽, 果個女職員已沒再出現。而當日果個男人雖然忙,態度仍然好好,好落力服務客人, 所以是次體驗好好,一定會再黎幫襯

店內有位較年輕的女店員,樣貌端好,但人品很差,基本上她由起初在四國上班,已經是非常沒有禮貌,以今天為例,我叫咗個壽司餐,但係食物嚟到嘅時候,不是冷烏冬,而是熱烏冬,她便說我沒有指明是冷烏冬,我就正努力回想,我是不是沒有叫呢?佢就開始態度惡劣起來,不斷細聲挑釁,其實如果我係冇叫嘅,咪我問題,我又唔會為難妳,亦沒有為難妳,她又何必先發制人,態度咁差,又何必不斷挑釁我呢?到我叫我老公叫他攞杯冰水嚟,佢又要扮睇唔到,咪要我大聲叫唔該囉!之後佢每次過嚟,態度都非常差,我臨離開店舖前,我把紙巾清理好,放在碗內,待她一併收拾,她就非常之無禮貌,掉開我張紙巾散到枱上,算吧啦!食物性價比高又如何吖!食到背脊骨落,唔消化,又影響心情,真心覺得身體唔好嘅,真係唔好去呀!佐敦仲有好多好嘢食嘅地方,食其他好過!
2021-08-08 968 瀏覽
今日朋友生日,早一個星期訂定枱,我哋行完街,準時6點去到,唔使等位,安排左張4人枱,2個人坐得舒舒服服店內裝修簡簡單單,但又不失和式的感覺!!唔好講咁多,好肚餓,要快啲叫野食!其實係我地入門口之前已經比呢個餐牌的壽司定食晚餐吸引左,一於叫嚟試吓🤤🤤🤤呢碟係定食晚餐的鵝肝卷入面配蟹子牛油果沙律醬無行輸,唔會覺油膩,反而覺得好清新定食壽司晚餐有8件壽司,件件都大大件,上面的魚生又新鮮又肥美,正定食入面仲有個叉燒烏冬,烏冬彈牙無酸味,叉燒又夠淋,入口都唔使點咬,而個湯成好清甜,飲完一啖追一啖!章紅魚簿切,師傅刀工好勁,塊塊都切到咁簿,仲可以透到碟底,但唔好以為咁簿入口會無野𡁻,咁就錯啦,塊魚肉入口滑滑地,咬落爽爽脆脆,再配埋個醬汁,簡直一流!牡丹蝦兩食——刺身,鮮甜多内個牡丹蝦的蝦頭用嚟煮麵豉湯,真係好飲到無朋友黑松路鵝肝壽司——塊鵝肝有半隻手掌咁大,而且個壽司飯唔係普通的壽司飯,係撈過黑松路,真係好好味,下次嚟一定要再叫!帶子鵝肝卷,十分足料,而且唔會太大件,剛好一口一啖,正到爆!最後,當然唔小得串燒啦,我地叫左3款,分別係(左起)免治雞肉串、凡立貝串、雞翼串!免治雞肉咬落多汁又有啲軟骨,

店內裝修簡簡單單,但又不失和式的感覺
!!

呢碟係定食晚餐的鵝肝卷
入面配蟹子牛油果沙律醬無行輸,唔會覺油膩,反而覺得好清新

牡丹蝦兩食——刺身,鮮甜多内

個牡丹蝦的蝦頭用嚟煮麵豉湯,真係好飲到無朋友

免治雞肉咬落多汁又有啲軟骨,回味無窮

今日呢餐真係非常滿足!!
2021-06-24
慶祝紀念
生日
  • 黑松露鵝肝壽司
2021-06-06 1179 瀏覽
今晚約左幾位朋友到佐敦”四國”吹水聚舊,好彩我哋預先book 左位,因為7點左右差不多滿座1. 燒河豚乾($52),上枱時有陣陣香烤氣味,因河豚乾烤過變軟,入口易咬,送酒一流之作2. 吉列蝦青瓜小卷($62),吉列蝦入口香脆及熱,外皮脆漿唔厚,入口唔油膩。3. 黑松露鵝肝帶子沙律卷($),帶子肉夠厚,中間加上鵝肝,配上黑松露獨有香味,幾樣食材配合得非常好4. 火炙三文魚及帶子壽司(三文魚$40/2件、帶子$38/2件),三文魚夠肚美,經火炙後入口好香魚油新味,入口即溶的感覺,正!帶子肉厚,入口十分鮮甜5. 章紅魚薄切魚生($128),魚生由日本空運到港,師夫刀功了得,魚生薄切可見到碟上花紋,魚生十分鮮甜,又一推介之食物6. 牡丹蝦刺身(兩食) ($90/2隻)。牡丹蝦刺身大件夾新鮮,而蝦頭仲可以選擇做埋麵豉湯,確係好嘢7. 鹽燒開邊雞中翼($55/2串),所有串雞即叫即燒,入口熱辣辣,外皮燒得香脆,真正外脆內熱。8. 汁燒帆立貝($65/2串),帆立貝好大嘢,男士差D 一口都放唔晒入口9. 串燒牛舌($65/2串),同樣燒得外脆,內裡保持juicy,用來送酒確係一流10. 生蠔北寄燒(

燒河豚乾

吉列蝦青瓜小卷

黑松露鵝肝帶子沙律卷

火炙三文魚及帶子壽司

帶子肉厚,入口十分鮮甜

章紅魚薄切

牡丹蝦刺身(兩食)

牡丹蝦刺身(兩食)  -  麵豉湯

鹽燒開邊雞中翼

,真正外脆內熱。

汁燒帆立貝

串燒牛舌

生蠔北寄燒

10. 生蠔北寄燒($50/隻),其實只要食材夠新鮮,加上廚師用心去煮,一件美味嘅生蠔北寄燒就可以熱辣辣咁放入口裡

鵝肝炒飯

11. 鵝肝炒飯($112),炒飯炒得夠乾身,粒粒分明,鵝肝香味十足,真正色香味俱全

整體來講,各種食物都令人十分滿意,特別是魚生同壽司,十分新鮮美味

食物質素高,而價錢亦十分親民,值得一試再試

燒河豚乾
吉列蝦青瓜小卷
黑松露鵝肝帶子沙律卷
火炙三文魚及帶子壽司
章紅魚薄切
牡丹蝦刺身(兩食)
牡丹蝦刺身(兩食)  -  麵豉湯
鹽燒開邊雞中翼
汁燒帆立貝
串燒牛舌
生蠔北寄燒
鵝肝炒飯
2020-12-31 1072 瀏覽
食左三次有兩次都係覺得佢啲態度好似唔憂做咁決定之後都會再黎 我唔知佢純粹係職員之一定老闆娘不過如果係職員既 老闆就要諗下呢個職員係咪幫你倒緊米 如果係老闆娘就恭喜你啦 自己倒自己米大家如果真係要去既 就諗下想唔想食到背脊骨落啦
食左三次
有兩次都係覺得佢啲態度好似唔憂做咁
決定之後都會再黎
我唔知佢純粹係職員之一定老闆娘
自己倒自己米
大家如果真係要去既
就諗下想唔想食到背脊骨落啦
2020-12-09 796 瀏覽
平民價勁抵食,lunch簡直抵食到不得了,如果喺附近返工就可以日日去食因為午市套餐真係好多選擇~而晚市嗰個二人套餐又係抵食到食唔哂要打包,另外仲有店員推介每日新鮮空運到港活魚刺身,正
鱆紅薄切
鱆紅薄切
  • 鱆紅魚薄切
今晚係貴店堂食經歷非常難過,食完肚痛!胃痛!唔敢推薦人黎食。唔知貴店請咩廚師,成餐飯有個鵝肝炒飯用劣食形容都不為過,寫係鐵板炒飯,但炒出黎連香味都無,鵝肝無鵝肝味,飯無飯味,蛋炒得又老又無蛋香,蔥花作為裝飾都可以咁唔夾... 而且價錢不值,感覺很差勁,有種說不出的被騙了。強烈建議要檢測員工廚藝,唔係難食到等於拆自己招牌!另外,上菜極慢,叫左5樣菜品成2個鐘先上完!重點係知道後面張檯係熟客,因為 serve得太明顯!入席比我地慢,但野食不停上,睇到背脊骨落!而且我地叫既同一種菜品,份量有差別。叫左幾個餸等左兩個鐘,望住另枱一熟客啲菜係咁上,我地就一直等,感覺似去左孤兒院多過去餐廳。 綜觀以上,食物水準參差,貨不對辦,真心覺得間店對不起“四國”這牌頭。希望呢個訊息貴店負責人睇到!!!

希望呢個訊息貴店負責人睇到!!!

2020-06-29 960 瀏覽
唔係太肚餓,所以冇叫二人餐,就咁散叫。😌免治雞骹肉棒因為係免治,所以比平時食開嘅較軟身。佢混有粒粒軟骨,好有咬口。燒得啱啱好,而且啲伴汁唔濃,小小哋‘釣’下味仲好。🙂一口炸雞即叫即炸,好熱㗎!千祈唔好一上枱就食呀!一口一件,大細啱啱好。層炸漿好薄,唔會啖啖油。😟牛油果軟殼蟹手卷有啲失望。兩件中有一件嘅紫菜係淋咗,而份量軟少。雖然佢嘅軟殼蟹炸得唔錯,但整體有進步空間㗎🙂吉列豬扒手打烏冬烏冬滑而又帶少少煙韌。豬扒都係即叫即炸而厚薄適中,炸漿同樣好薄,不過就比較乾身。埋單共$260,還可以吧。

唔係太肚餓,所以冇叫二人餐,就咁散叫。

😌免治雞骹肉棒

🙂一口炸雞

😟牛油果軟殼蟹手卷

🙂吉列豬扒手打烏冬

埋單共$260,還可以吧。
2020-06-28 540 瀏覽
晚餐一人定食只限星期日至四,所以同友人散叫,雖然黎食日本料理,但朋友擔心衛生問題,近排戒食刺身,所以就點了幾款燒物加烏冬😁🥑牛油果軟殼蟹手卷:點了2件,唔知點解其中一件d紫菜淋左軟身左😞牛油果好甜,軟殼蟹好香脆,不過細份左dd 🍡免治雞骹肉捧:一碟有2串,燒得唔會太燶太乾身,用料十足,整條都係雞同軟骨小粒,脆脆的,由於係免治雞,肉棒既質地較軟身,加埋甜甜地既燒汁,不錯喲👍🍖一口炸雞:一客有5小件,即叫即炸,小心食哦會燙咀😉炸粉唔厚,雞肉仍保持嫩滑,配埋沙律醬就無咁膩。🐷吉列豬扒手打烏冬:烏冬份量正常,帶有些少煙韌口感,豬扒size都算合理,同樣係即叫即炸的,不過稍嫌乾身左少少,cp值還算可接受。

I guess it would still be a while before we can travel again without worrying too much about COVID-19, so it would be nice to visit 四國日本料理 for some authentic Japanese food, especially udon, to ease the travel bug.The lunch set came with three pieces of sushi — crab stick, salmon and tofu skin. I liked them dearly, as the rice was bite size which was not too much; the crab stick, salmon and tofu skin were all very fresh and delicious.The pork cutlet was freshly fried, which gave it a crunchy skin
Sushi

Pork Cutlet Udon

The pork cutlet was freshly fried, which gave it a crunchy skin, wrapping the juicy and tender pork meat underneath. So yum! And the mayo definitely topped up the flavor of the pork chop a bit.

The udon itself was very, very good indeed! Al dente with delicious wheat flavor, I couldn’t stop eating them! The broth had a hint of sweet flavor, superb in lifting your mood on a hot summer afternoon.

I would definitely come back for their delicious and inexpensive food! It’s only HKD$59 for all the food mentioned!
2020-06-20
Sushi
Pork Cutlet Udon
2020-05-13 532 瀏覽
本人兩星期前見經濟咁差,所以諗住幫襯一下本地餐廳,因此在app 訂了6:00,兩位,亦出了訂座編號,6:00準時到達,但老闆通知我已經full了,話常試通知我,但聯絡不上,但當時見到餐廳只有一枱客,個人估計我在app 訂位時是有折扣的,但之後可能他們才接到其他人訂(但沒有折扣)所以常試取消已確認的客人,最後本人當然被趕走了,個人對他們所做出的行為極度不滿,如果不想給app客人折扣,可以不參與它的推廣,因此本人同時會在app 投訴他們和告知所有人幫襯呢間餐廳要小心🤬🤬🤬
2020-01-10 937 瀏覽
話說公司同事介紹黎食lunch, 一行7人黎食,上菜算快,但其中一個同事既飯一直未到,到大家食到一半有多時,果位同事既餐就到!我食既豬軟骨拉麵一般般,無乜特別,豬軟骨5算入味!反而跟餐既3件壽司中既加州卷既好食! 問題黎喇,當我地得反一位同事仲食緊既時候(即係最遲黎野食果位),侍應已經俾單我地話可唔可以埋左張單先,甘我地當然覺得無問題啦,咪埋左先,埋完無耐,我果位同事仲飲緊個餐送既湯時,佢就叫我地交枱,話岀面有人等緊! 我地咪話係你地啲野遲黎,我同事先仲食緊! 但佢都無話5好意思果啲!邊有理由見其他人食完就叫我地交枱,唔通我地漏底果位同事走先咩,我地一行7人落單到埋單先30分鐘左右,又唔係坐左你一個鐘都唔走!你甘樣做生意真係byebye啦!永遠black list依間野! 如果你鍾意趕頭趕命,食完會俾人趕你走的話,都可以唔洗幫襯呢到,因為啲野食真係一般般!

2019-11-19 777 瀏覽
好抵食的一人前套餐可以任選三款,是任選所以3個飯都可以帶子刺身有4大粒,也很新鮮的.雜錦壽司好足料,魚生是厚切的.角切魚生飯也多魚生的,正每個set送麵豉湯及雪糕.$120好抵食
2019-10-02 749 瀏覽
第一次過黎四國食野~主要都係因為朋友介紹。。。佢地話呢間食店環境都幾好,食得舒服而且味道亦唔差!講真,多人就真係難搵位,因為食店地方唔大,好多時都已經有客響到,建議大家都係四個人或以下先過黎食會比較好!去到叫左個set lunch,壽司組合+個細既稻庭烏冬,可能期望太大,烏冬同街買自己煮差唔多,壽司亦無好大驚喜!相反,我覺得咁既價錢食呢個set lunch又唔係話真係超抵,如果附近有德美,我可以已經去左食德美😅
第一次過黎四國食野~
主要都係因為朋友介紹。。。
2019-09-09 686 瀏覽
工作附近嘅日本🇯🇵料理 ,店細細,但服務都OK,LUNCH SET 有平有貴。但都選擇多,味道唔錯😋今日叫左鹽燒三文魚扒定食 ,58蚊,好味又飽肚👍🏻之前叫過魚生飯,太細啦完全唔夠飽。今次呢個就性價比高啦!仲可以預早打電話卜位添。

今日叫左鹽燒三文魚扒定食 ,58蚊,好味又飽肚👍🏻

2019-09-09