2016-09-07 1321 瀏覽
每年也會為壽星女慶生, 來到今年的慶生, 就先在飲食網站找找餐廳資料, 發覺這間四季禅的環境和氣氛俱佳, 壽星女看過後也同意,便預早替她訂了枱。四季禅位處登龍街的金朝陽中心二期 Midtown 29 樓位置,餐廳近門口位置兩邊的長檯擺放了多款自助形式的食物, 一邊主要供應冷盤和甜點,另一邊就提供熱盤和燒物。餐廳室內環境是時尚和風設計,餐廳地方大而且亦夠寬廣, 較舒適寬敞。餐廳另一部份是餐廳露台的用餐區, 環境開揚, 座位可看到維港海景。晚市餐牌有半自助餐供應, 不同的主菜有不同的價錢, 而自助食物方面, 有刺身、壽司、天婦羅、清酒煮蜆、鵝肝、沙律和甜品等。去看看有什麼好吃的,凍海鮮是較受歡迎的項目,蟹肉和蟹脚肉質結實, 同樣鮮甜; 青口肉厚肥美。刺身方面, 吃了三文魚、吞拿魚和甜蝦, 三文魚肥美油潤水準不俗,其他的刺身同樣有水準。即製的清酒煮蜆是值得一試,蜆肉都新鮮爽嫩, 墊底的清酒湯汁也是鮮甜。鵝肝是即叫即煎,賣相精緻, 鵝肝也算厚身,表面燒得焦香, 入口外脆而內軟,油脂甘香,口感豐腴, 伴上香脆多士, 更加好吃; 燒雞肉煎得外皮香脆, 但雞肉依然嫩滑。到了主菜環節,個人點了滑蛋松葉
晚市餐牌有半自助餐供應, 不同的主菜有不同的價錢, 而自助食物方面, 有刺身壽司、天婦羅、清酒煮蜆、鵝肝、沙律和甜品等。去看看有什麼好吃的,凍海鮮是較受歡迎的項目,蟹肉和蟹脚肉質結實, 同樣鮮甜; 青口肉厚肥美。
到了主菜環節,個人點了滑蛋松葉蟹肉湯烏冬, 先喝湯底,喝起來甜美也有木魚清香,加入了蛋,口感較滑, 烏冬是粗身和四方形的, 淥煮的火候是剛剛好,入口彈牙好吃,清香的湯底襯托出松葉蟹肉的鮮甜,有水準。
壽星女選了脆炸鹿兒島黑豚肉配芝麻汁,單看炸得金黃色的外觀已相當吸引, 上枱時還是熱辣辣的,非常的對辦, 夾起一件來試,炸皮做得薄薄而緊附在豬扒外,豬扒本身肉質雪白,吃入口肉帶香味,肉質爽口,炸皮脆身好吃,水準唔錯。
這裡主打的烏冬配合不同的用料及創新的湯底,做出不錯的效果, 加上有半自助餐供應, 看來有一定的號召力。
2016-09-06 620 瀏覽
剛剛同事去咗呢間位於登龍街MIDTOWN 29樓嘅四季禪,食完之後話拍拖真係一流,特別佢個超正海景,話可以一邊食一邊吹水非常之正。而最後。。竟然同咗幾個朋友一齊去食。餐廳內舒適度十足,而且仲有個無敵海景,非常浪漫。晚餐時段可以選擇半自助形式餐單,自助食物質數都好高,當中有沙律、壽司刺身、熟食、甜品等等大約有十多款任吃的食物。另外更有主菜,每款$488-$688。壽司種類都有好多選擇,特別帶子壽司嘅帶子除咗厚身之外亦非常新鮮,忍唔住都食咗六件。炸天婦羅外脆內彈牙,粉漿亦都唔會好厚非常鮮嫩。鵝肝必食推介,如果鍾意食鵝肝一定鍾意,鵝肝甘香厚身真係好難抗拒。澳洲羊架配赤味噌照燒汁 $688當晚我就叫咗澳洲羊架配赤味噌照燒汁 ,上到枱已感受到佢香噴噴嘅味道,羊架煮得剛剛好非常惹味,而赤味噌照燒汁係平時嘅餐廳都好小食到風味十足。
餐廳內舒適度十足,而且仲有個無敵海景,非常浪漫。
炸天婦羅外脆內彈牙,粉漿亦都唔會好厚非常鮮嫩。
鵝肝
澳洲羊架配赤味噌照燒汁 $688
2016-09-01 1124 瀏覽
月尾出糧,梗係食好啲,今次揀喺銅鑼灣嘅四季襌,呢間野聽就聽得多,啲朋友講話環境好,又坐得舒服,仲有半自助餐比你揀,講到咁好,同男人去見識下先呢間四季襌喺登龍街金朝陽二期,小妹呢個路癡都揾左一陣,近住天橋果邊入,上到29樓,一出已經有店員熱情招呼,跟住經過一個食物區(就係自助餐區)就入到座位,位置果然舒適,卡位望到海景,加埋呢度暗燈嘅情調,都真係幾岩情侶黎,聽講呢度嘅烏冬出名同自家製,小妹揀左個海鮮蕃茄湯自家製烏冬主菜上枱前會有是日精選壽司,今日係帶子,火灸三文魚,腐皮,蟹棒同海膽,呢五款雖然好似好普通,不過好新鮮,回本之作梗係海膽,好鮮甜,蟹棒肉質好堅挺,你想食幾多都得,無限叫,前提係唔好浪費先啦講返出個自助區,最欣賞佢個鵝肝多士,一啲都唔孤寒,一口一件,入口即溶,的確係好享受,不過膽固醇高嘅就要量力而為啦~原本聽講呢度係有生蠔供應,不過今晚淨係見佢有長腳蟹同青口,無生蠔就有啲可惜囉~另外有各款嘅刺生壽司,又有八爪魚丸想食其他野又可以揀自己溝沙律,同清酒煮蜆,選擇都唔小,呢個頭盤都夠食到飽主菜上場,呢個海鮮蕃茄湯烏冬上枱果下,陣陣嘅蕃茄香飄過,烏冬煙un得黎有咬口,配合香濃蕃茄湯,
另外有各款嘅刺生壽司,又有八爪魚丸
主菜上場,呢個海鮮蕃茄湯烏冬上枱果下,陣陣嘅蕃茄香飄過,烏冬煙un得黎有咬口,配合香濃蕃茄湯,仲有足料嘅海鮮,最後仲叫返杯Red Diamond
有朵由新鮮士多啤梨切成呢玫瑰花裝飾下嘅Red Diamond,有士多啤梨呢酸甜加上蘋果嘅香甜,好清新,配合靚佬靚景
四百蚊度又有自家製烏冬,又有半自助餐,真係邊度揾
  • 海鮮蕃茄湯自家製烏冬
2016-08-31 1789 瀏覽
金朝陽中心二期 Midtown 是登龍街的新熱點,自開幕以來有多間優質的餐廳進駐。是午造訪的四季禅,位處高層的 29 樓位置,從落地玻璃往外看,部份座位能遠眺維港海景。餐廳內部應用新派和風設計,樓底高,地方簡潔光猛。甫開電梯門一刻,已可見左右兩排美食桌。左邊主要供應燒炸煮物,右邊則提供冷盤甜點。 再往前看是一間烏冬自製工房,可見店員正忙碌製作自家烏冬。烏冬麵條以日本香川縣麵粉製作,並經過 16 小時熟成處理,是餐廳的名物之一。來到四季禅享用午餐的朋友,一是來試這兒的烏冬麵食,二是惠顧這兒的半自助餐。同行好友喜愛魚生刺身,最後挑選了後者。選擇自助餐的朋友,可從餐單中加錢另配上不同的主菜。好友點了一客碎蔥吞拿魚腩海胆飯,飯品以濶身碗盛載,面上鋪滿碎蔥吞拿魚腩,而在飯品的正中央,則擺放了八件海胆。在綠葉托底的配襯下,橙黃色的海胆頓時成為亮點。筆者未有親嚐這道菜,據好友評價水準不俗,唯獨薄薄的飯品份量略嫌少了一點。至於筆者,則要了一客手握壽司御膳八款作主菜,壽司款式有金目鯛、油甘魚、三文魚、深海池魚、呑拿魚、甜蝦、帶子及海胆。各手握壽司賣相新鮮理想,以筷子夾起來不會輕易散開。米飯用上日本米
來到四季禅享用午餐的朋友,一是來試這兒的烏冬麵食,二是惠顧這兒的自助餐。同行好友喜愛魚生刺身,最後挑選了後者。
碎蔥吞拿魚腩海胆飯
至於筆者,則要了一客手握壽司御膳八款作主菜,壽司款式有金目鯛、油甘魚、三文魚、深海池魚、呑拿魚、甜蝦、帶子及海胆。各手握壽司賣相新鮮理想,以筷子夾起來不會輕易散開。米飯用上日本米,品質上富保證。
手握壽司御膳八款
金目鯛壽司以火鎗輕輕炙過,以迫出魚油添香,只可惜力度稍稍不足,脂香有點不到位的感覺。
金目鯛壽司
油甘魚壽司食味甘香,選材位置偏瘦,但邊位置有微微韌感要扣點分。
油甘魚壽司
相比之下,三文魚壽司更為肥美,口感味道皆達標。
三文魚壽司
深海池魚壽司是筆者喜愛的款式,取其爽滑細緻的口感及充足的魚香。
深海池魚壽司
呑拿魚壽司選材肥瘦適中,味鮮濃郁。
呑拿魚壽司
甜蝦壽司用料白滑新鮮,爽甜食感明顯,倘若能換上一只牡丹蝦必然更為吸引!
甜蝦壽司
帶子壽司出品潤白脆爽,鮮甜感理想。
帶子壽司
筆者最後才品嚐海胆壽司有點失策,因為圍邊紫菜難免吸了濕氣欠脆。純粹以海胆評分,份量足,甜味濃,絕無腥味,令人滿意。
海胆壽司
飯餐的另一亮點,是一眾自助餐美食。筆者走到熟食枱前瀏覽拍照,店員也主動簡介美食安排。熟食枱每日均會有三燒三炸一湯一菜一煮物供應,款式天天不同。是日的燒物有鱆魚丸、八爪魚及鴨胸。炸物有竹輪天婦羅、芝士墨魚餅及蕃薯南瓜餅。湯品是酒煮蜆湯。蔬菜有雞脾菇及黃瓜片。煮物是豚肉蘿蔔煮。在云云美食當中,筆者推介香口彈牙的芝士墨魚餅、煙韌帶甜的蕃薯南瓜餅及入味腍香的豚肉蘿蔔煮

鱆魚丸
蕃薯南瓜餅
酒煮蜆湯
雞脾菇
豚肉蘿蔔煮
至於冷盤桌,除了有西式的田園沙律外,亦有和式風味較重的小吃如玉子豆腐、茄子浸漬、海莖草、蟹柳薯仔沙律及芋絲金平煮等等。

玉子豆腐
茄子浸漬、海莖草、蟹柳薯仔沙律及芋絲金平煮
要數和食代表,刺身壽司缺不可少。可惜的是午市自助餐沒有刺身供應,想吃的話只能以刺身作主菜或散點品嚐。壽司方面,亦只有寥寥兩款,賣相很一般,以餐廳的定位實在有少許過份。
刺身
壽司
最後來到甜品環節,迷你型的焦糖蛋糕、栗子蛋糕及蕨餅,一口一件,輕鬆試勻無負擔,欣賞兩款蛋糕的質感軟滑。如略嫌蛋糕蕨餅太滯膩,亦可反樸歸真吃上兩件生果,更有微微消滯的效果。
焦糖蛋糕及栗子蛋糕
生果
整體而言,四季禅的用餐環境舒適,壽司富質素,自助餐美饌屬中等水準。但因人均單價要三四百元,性價比只屬一般。
[30/8/2016; Tue]
2016-08-30
手握壽司御膳八款
芝士墨魚餅
蕃薯南瓜餅
雞脾菇
豚肉蘿蔔煮
2016-08-31 884 瀏覽
一星期工作七天,真的令人快將無命。是夜我決定要輕鬆一下,為辛勞的的工作添加多一點色彩。登龍街是最多食肆的一條街,但我卻選擇MIDTOWN 29樓的【四季禪】遠眺香港的夜景。 入內已經看到半自助形式,左身邊以熟食為主;右手邊則以沙律、壽司刺身等。我們被安排4人卡位位置,舒適度十足。星期日的晚上,人流不算多而且給我一種寧靜的感覺。 半自助餐的形式,大約有十多款任吃的食物包括:鵝肝多士、卷物、頭盤、沙律等。另外更有主菜$488-$688不等,任君選擇。 鵝肝任食真的如何不動心呢?鵝肝的油脂度十足,令人愈食愈想吃。刺身全部都新鮮並肥美,特別甜蝦的鮮美令人津津樂道。 除了刺身、鵝肝任食之外,壽司也是任點之物。最驚喜莫過於海膽、燒三文魚出色度什高。北海道的海膽入口即溶,完全需要吃幾多幾件。 另外熱食更有熟蝦炒得分外惹味,炸天婦羅外層又薄又脆,蝦身彈牙又鮮嫩。還有清酒煮蜆,酒香濃郁新鮮度沒有沙,超級美味。 脆炸鹿兒島黑豚肉配芝麻汁 $488黑豚肉稔身又美味,外層的炸漿不會太厚,脆卜卜香口四溢。 鐵板燒鹿兒島和牛西冷配照燒汁 $688喜歡吃脂肪的朋友會喜歡這份和牛的,西冷表面已鎖了肉汁在內,入口蠻滑嫩

鵝肝多士

清酒煮蜆
脆炸鹿兒島黑豚肉配芝麻汁 $488

黑豚肉稔身又美味,外層的炸漿不會太厚,脆卜卜香口四溢。

鐵板燒鹿兒島和牛西冷配照燒汁 $688

喜歡吃脂肪的朋友會喜歡這份和牛的,西冷表面已鎖了肉汁在內,入口蠻滑嫩的,但份量真的不多,而且價錢更是昂貴,有的兒不化算。

鐵板燒鹿兒島和牛西冷配照燒汁
甜品亦是半自助的最後一個環節,這裡日式的蕨餅確實不錯之選。凍食的蕨餅煙韌無比並不會太甜。另外還有蕉糖朱古力蛋糕及芝士蛋糕。如果覺得蛋糕太耐,還有菠蘿、西瓜、橙等選擇。

蕨餅
生日還有優惠,凡1-4位客會一枝300ml清酒;5-8位則有750ml!

2016-08-28
鵝肝多士
清酒煮蜆
2016-08-31 551 瀏覽
自助餐呢樣野,年中真係食唔少,日本菜同樣一樣。但今晚就食左一樣比較少見既"組合"。適逢今日睇完奧運國家隊係香港做既show,於是就出去醫下肚,去左銅鑼灣搵食。而家自己就比較鐘意去登龍街果邊,因為越開越多食肆,可以一次過慢慢睇。揀左一間位於29樓既餐廳。餐廳環境舒服,幾有情調,仲有室外既位置可以望住風景食野,都幾吸引。餐牌上面有日式主食,而點左主食之後就可以享用出面既食物同埋order壽司,姐係日本菜crossover自助餐。出面都幾多野食,偏向日式,有鵝肝,章魚小丸子,刺身,卷物,蕎麥麵,青口,長腳蟹,天婦羅等等。出面既半自助區,當然係鵝肝天下。雖然鵝肝果度長期有隻碟係度,但想影張相都影唔到。因為全部鵝肝都係即場煎,每次師傅煎好鵝肝,都立即比人拎左,要影只好拎完鵝肝番埋位先。講番鵝肝,食落香口,入口即溶,加埋下面既脆麵包,未食主菜先食三四件鵝肝。青口,長腳蟹,刺身,呢d凍食既海鮮刺身款式多,建議每樣試小小,唔好咁快食飽晒。Order 壽司有火炙三文魚,帶子,腐皮,蟹棒同埋海膽壽司。壽司唔會用好多飯,細細件,唔怕飽到一陣食唔落主食。自己最鐘意火炙三文魚,蟹棒同海膽壽司。火炙三文魚燒得幾香

揀左一間位於29樓既餐廳。

Order 壽司有火炙三文魚,帶子,腐皮,蟹棒同埋海膽壽司

壽司唔會用好多飯,細細件,唔怕飽到一陣食唔落主食。自己最鐘意火炙三文魚,蟹棒同海膽壽司。火炙三文魚燒得幾香,蟹棒啖啖肉,同海膽壽司夠鮮味。

半自助部分已經食左好多,係時候上主食。
脆炸鹿兒島黑豚肉配芝麻汁 $488

黑豚肉外脆內軟,表面炸粉唔厚,內裡豚肉腍身。配上既芝麻汁初時以為係芝麻醬,原來好似醬油咁,酸酸地幾開胃,襯番炸黑豚肉可以緩和煎炸既感覺。
北海道帝王蟹、大蜆自家製烏冬
北海道帝王蟹、大蜆自家製烏冬 $588

自家製烏冬同平時食開既好唔同。首先,從外觀睇,佢比一般烏冬更闊更粗身。口感亦比一般烏冬更煙韌,更有咬口。帝王蟹同大蜆鮮甜多肉,湯底唔算好濃,入口舒服。

食完主食,又可以出去睇下有咩甜品。除左mini cake,仲有生果,但我就比蕨餅吸引住。呢度既蕨餅甜度岩岩好,入口鬆軟,最緊要夠凍,自己一個已經食左五六舊。

呢種半自助形式既食法係日本菜都幾特別,可以以一個價錢,嚐到多種既日式食物,而且質素放題完全無得比,同時環境又好,估唔到半自助+日本菜都可以咁高檔。
2016-08-28
北海道帝王蟹、大蜆自家製烏冬
2016-08-25 1204 瀏覽
今日係同肥妹女友拍拖週年紀念,呢啲日子梗係…梗係要隆重歧視…丫唔係,係隆重其視,所以我專登問下fd有咩好去處朋友介紹呢間四季禪,貪佢樓層高望海境之餘,又有半自助餐,肥妹女友自己食幾多都得,我就唔使再捱佢啲廚餘啦…上到黎,人客唔算多,坐嘅位置睇到啲海景,環境昏暗好有格調由於環境燈光問題…映啲相都暗啲,好彩肥妹女友focus喺食物度,唔喺啲相度,仲話暗暗地,影相出黎幾好,俾佢吹漲講返呢度先,有散叫,又有餐叫,咁今晚就豪一豪,叫返個半自助餐食下我叫左鹿兒島西冷和牛配照燒汁,肥妹女友自己揀落好order,店員會自動波送上每日精選5款壽司,今日有海膽,帶子,蟹棒,腐皮同燒三文魚有我最like嘅帶子,两個字!新鮮!海膽我平時好少食,肥妹女友就好鐘意,佢話呢度嘅好新鮮,叫我人一世物一世咩都試下,岩嘅~食唔食都係要比錢,試下囉~呢個海膽我用鮮甜黎形容,的確唔會係葵x廣場果啲偽海膽。蟹棒肉質彈牙,腐皮就普普通通無咩驚喜(燈光太暗)之後就去攞啲自助餐嘅食物,都算多選擇,仲有鵝肝多士!好貴格呢~師傅不停煎鵝肝,油脂平均同多士係絕配,咁樣食油膩感無咁重,不過一舊起两舊止好啦,唔係我排朱古力凍過水有新鮮沙律自己
上到黎,人客唔算多,坐嘅位置睇到啲海景,環境昏暗好有格調
我叫左鹿兒島西冷和牛配照燒汁,肥妹女友自己揀
(燈光太暗
有新鮮沙律自己調配,又有八爪魚丸同芋頭丸,都唔差,另外可以攞啲魚生食,都算係咁
主角:我嘅鹿兒島西冷牛扒
睇落平平無奇,食落就驚喜不斷,估計佢油花分佈好平均,因為我咬落一口都係油脂,牛肉入口即溶,究竟點解會有咁好味嘅食物呢,配白飯一流,可惜無白飯,食返啲壽司飯補數!
呢杯叫Berries Forest
係雜莓再加蜜糖同Lime juice,飲落酸酸甜甜,好開胃
總括黎講如果係慶祝,呢度環境同食物都一流,唔使同人迫,又唔會趕頭趕命,仲唔會無食物比你揀,阿肥妹女友好滿意!
  • 鹿兒島西冷和牛
2016-06-22 9812 瀏覽
哈哈,食buffet跟set就叫semi-buffet,亦即半自助餐。原來日式都有咁serve法,我就叫佢半放題啦。今次一大班朋友,無視父親節圍埋食四季禪。每人一個烏冬/主食,再狂食任食嘅天婦羅炸蝦、鵝肝多士、6款刺身、壽司。今次真係掛住食,無咩影相,好飽好滿足。先講主食,我地大部份人都叫左和牛烏冬同北海道雪場蟹配大硯烏冬。和牛嘅真係好滑,入口即溶,而蟹嘅蟹肉同大硯都好甜。個鳥冬同一般不同,而係較粗身,有種q嘅感覺,好好食。之後食左無5件都有4件鵝肝多士,即整而且好脆,完全係正到爆。天婦羅只得蝦就略微少左d選擇,但其實算炸得幾好。刺身即叫即切好新鮮,吞拿魚刺身無渣抵讚。最後要讚係個太子同海膽壽司,飯量少少地,但太子同海膽都多,而且鮮甜好食。返食指數3.5星(最高5粒),因為一個人都唔平嫁,而且自己食量唔大。不過如果大家食量大,又想坐得舒服睇下靚景,真係好應該一試!

今次一大班朋友,無視父親節圍埋食四季禪。每人一個烏冬/主食,再狂食任食嘅天婦羅炸蝦、鵝肝多士、6款刺身壽司。今次真係掛住食,無咩影相,好飽好滿足。

2016-03-23 13803 瀏覽
自從登龍銜起了變化後,的確多了機會過來用膳,就連太太的私人聚會都會列作首選地點,或者食肆多元化及有水準是其中的一個原因。四季禪位處金朝陽中心29樓,部份窗外景色開揚,感覺舒適。餐前先來一杯店方特製的Virgin Yuzu Mojito ($58),平日喝慣了Mojito,多數是帶有薄荷葉的香味,今次加入了柚子酒,多添一份甜美,在昏黃的燈光映照下,就更覺完美。如果喜歡喝兩杯,亦可選擇Dirty Saketini ($98)或是充滿越南風味的 Saigon / Sapporo Beer ($58) 。雖然店方以Homemade烏冬出名,但晚餐提供semi-buffet,無疑令客人有更多選擇。海鮮的款式不多,只得翡翠螺及青口,但體形比buffet中踫到的較大,而且在解凍的過程中處理得相當好,肉質保持了柔韌的口感。在其中一方的吧檯,可以找到炸蠔及天婦羅,脆漿比預期中薄,個人而言已經收貨,特別是炸蝦更加是外脆而內裡彈牙。至於另一邊有燒時令野菜、煎雞柳、煎蝦仁及煎鵝肝,同樣是即煎即食,夠熱辣辣,當中的煎鵝肝入口有即化的感覺,就算是膽固醇的朋友,都不妨來一件。壽司有辣味吞拿魚、加州卷、素菜野菌卷,跟
四季禪位處金朝陽中心29樓,部份窗外景色開揚,感覺舒適。
壽司辣味吞拿魚、加州卷、素菜野菌卷,跟朋友另行點了海膽、灸三文魚及帆立貝壽司,新鮮而入口豐腴,值得一試。
其實在前菜中有胡麻醬菠菜、海莖草、鰻魚青瓜酢物、通心粉沙律及野菜沙律或是蕎麥麵,單是這個陣容,恐怕已飽了一半。
Hanoi Style Chicken Udon
用越式牛骨湯底配合自家製烏冬,比起日式豬骨湯更有新意,雞扒有比下去的感覺,烏冬柔韌而有彈性,湯底清澈而濃香,足以令人吃過不停。
始終都是喜歡用滾湯淋在生牛肉片上,保留了似熟將熟的狀態,肉質鮮嫩甜美,可說是人間美味,更何況加上溫泉蛋,輕輕把蛋黃戳穿,將蛋汁混和在牛骨湯內,增添了一份滑溜的口感,當烏冬沾上了蛋漿,就更加可口。
A5 Wagyu Beef Carpaccio
在薄切的和牛上,放上切碎的羅勒、紫蘇葉及花生碎,再將蛋黃撥開,好讓生牛肉塗上了蛋漿,然後放在炸過的米紙上,帶來多層次的口感。
Caramel Miso Black Cod鱈魚肉帶微微的甜香,部份醬汁混和了飯粒就更可口。
Banana Nutella Gyoza
外層很香脆,不過食落感覺好熱氣,味道濃郁,未必個個接受得了。
畢竟是日式食肆,食物既有水準,服務亦周到,值得介紹比太太。

2016-03-21 9997 瀏覽
年復年多個寒暑,苦盡亦甘甜、慶祝第N個週年加上老友生日,吃一個平平靜靜但很是快樂的午飯。。。餐廳位於新開之商業大廈內,大大巨型玻璃視野開揚、以半自助式加上自選主菜由HK$268-368.加上埸內無限添加美食,午膳理應足夠自助形式有天婦羅,各式沙律、壽司、鐵板燒、及甜品等,不算太多但午餐斗計也算足夠、當日所見壽司便有二款、鐵板燒便有三款,師傅會隨著食物流失份量,繼而添加。。沙律方面日式西式各自兩款天婦羅與炸物也源源不絕,天婦羅不感油膩薄薄炸漿口感令人不至太漏、數回遊走也看到添加很快手酸酸甜甜之日式醬汁,配上鰻魚頗醒胃燒鰻魚飯乃是兩位女士共同目標,鰻魚份量比想像中大,看得出是一條原整鰻魚一分為二,上下兩節做給客人、肉質也感烹煮恰好味道挺濃,沒有過老現象、鰻魚汁滲在底層軟軟稔稔日本飯,很是好吃、四人入座各有所愛,男士喜歡西京味噌銀鱈魚 、魚身幼滑無比,味道恰好滲透於魚肉內,啖啖細膩,伴上一件日本連皮蕃薯,很甜、很甜,添在日式米飯同吃很滋味, 連偶我就沒有試哦,羊架是老公至愛,配赤味噌照燒汁,大廚細心為羊架切件、用上筷子、兩枝骨幹切下原來上碟也有十件八件,肉質不老火、、而且吃得比刀义還自在,這
年復年多個寒暑,苦盡亦甘甜、慶祝第N個週年加上老友生日,
吃一個平平靜靜但很是快樂的午飯。。。
沙律方面日式西式各自兩款
數回遊走也看到添加很快手
酸酸甜甜之日式醬汁,配上鰻魚頗醒胃
燒鰻魚飯
西京味噌銀鱈魚
羊架是老公至愛,配赤味噌照燒汁,大廚細心為羊架切件、
用上筷子、兩枝骨幹切下原來上碟也有十件八件,肉質不老火、、
而且吃得比刀义還自在,這個主菜式也是跟上白飯一碗
羊架
吃了一大堆係時候嘆番杯,加上$10.冷熱同價之Cappuccino, 繼續細訴多年
同一天空營營役役生活片段,想當年, 那些年、猶如昨日。。。
這回到訪除了食物不俗要一讚是經理先生,有頭招呼到尾、沒有因為我們不是日藉人或是同胞客,
禮貌周周甚為貼心,小費也自然疏手「老公」
中上價錢,中上服務、食物也算交足應有水準。
2016-03-18
午餐
慶祝紀念
紀念日
2016-03-05 4034 瀏覽
當日係平日,來到四季禅吃semi lunch buffet~位置闊落~重有景睇添~VERY GOOD~buffet的選擇不多,但每樣野都好好吃!無論係沙律定係熟食都OK!清酒煮蜆吃左四轉 主菜叫左個北海道魚生飯~都唔錯幾鮮甜不過因為我唔食魚子既,最後有個侍應姐姐見到我無食,矩話下次黎可以同矩地講鐘意食咩吾鐘意食咩,禁就吾會曬錢啦 哈哈好貼心~不過因為個LUNCH都有的貴~400幾一個人~可能無禁快捨得再黎食LU overall都推薦既!

位置闊落~重有景睇添~VERY GOOD~

主菜叫左個北海道魚生飯~都唔錯幾鮮甜
哈哈好貼心~

overall都推薦既!
5 分鐘 (堂食)
2016-03-04 4855 瀏覽
這裡前身是sushi ku。聽說換了大廚後變成主打自家製烏冬兼半自助餐。某天和數位朋友來進餐一試。和金朝陽其他食店一樣樓底高。環境和前身差不多。寬敞, 有格調。午市主要提供半自助餐。可選不同的主菜:跟餐的茶碗蒸相當不錯。印像中有冬菇和帶子, 蒸蛋沒有獻汁襯托但本身已很幼滑。半自助餐: 次數沒有制限。基本上分為冷盆, 炸物, 沙律,壽司和甜品。選擇不能算很多。壽司普遍握得不夠精細,有點散。用料(明太子吞拿魚,青瓜等)只屬於不過不失,無甚驚喜。田樂茄子: 汁煮茄子後塗上了甜味噌,亦是不過不失。炸物有師傅即場製作,有點綽頭。炸雞與傳統的唐揚げ很不同。炸漿不夠鬆化但以普通炸雞塊來說香口又有點肉汁,尚算不錯。炸豬扒的炸粉同樣不是很日式。切得非常薄,但勝在香口不油膩。海鰻漬物則不錯; 醋味適中,沒有可怕的泥味。清酒煮蜆: 酒香濃郁,蜆肉新鮮無沙。讚。來到主食的環節。我點了蟹肉烏冬。店方會先詢問是否想吃主菜才上的,服務細心。主菜不久便到:這碗烏冬可取之處是蟹肉份量非常多,應有四至五大湯羹的份量,童叟無欺。滑蛋同樣份量豐富。加入大蔥亦豐富了味道。既然這店主打烏冬,那當然對烏冬有頗大期望。烏冬分量頗多,

午市主要提供自助餐。可選不同的主菜:

自助餐: 次數沒有制限。基本上分為冷盆, 炸物, 沙律,壽司甜品。選擇不能算很多。

田樂茄子: 汁煮茄子後塗上了甜味噌,亦是不過不失。

炸豬扒的炸粉同樣不是很日式。切得非常薄,但勝在香口不油膩。
海鰻漬物則不錯; 醋味適中,沒有可怕的泥味。

清酒煮蜆: 酒香濃郁,蜆肉新鮮無沙。讚。

主菜不久便到:

既然這店主打烏冬,那當然對烏冬有頗大期望。烏冬分量頗多,但論口感實在說不上彈牙,可說是頗淋,有點令人失望。湯底的醬油下得有點重手,因太鹹所以吃不到任何鰹魚鮮味。
粗烏冬 (相對於稻庭烏冬) 來說,我暫時還是喜歡「今助」,「丸龜製麵」或是提供韓國烏冬的「Han Spoon」。

朋友的鱈魚則很大件肥美。完全搶去了烏冬的風頭。

朋友點的刺身拼盤有多塊三文魚,鰤魚和帶子。除三文魚比較有鮮味外,其他兩款鮮味不算突出。質素很一般。
甜品亦是半自助餐一部份。有不太常見的日式蕨餅, 士多啤梨朱古力蛋糕。每款都做得不錯。

總結:

埋單$350 (連Calpis 飲品和加一),
服務員都很殷勤有禮, 環境優美, 坐得舒適,性價比屬於可接近的範圍。主打的烏冬則有很大改善的空間。

6/10

2016-02-25 3048 瀏覽
十二月份有兩位朋友生日,揀餐廳食飯重任又交左俾我,我私心底下又揀左我至愛,要有海景嘅餐廳,當然食物都要多選擇同好食。一行五人,每人叫了一個半自助餐。門口兩旁放滿炸物,沙律,壽司......叫半自助餐就可以隨意享用睇見就好吸引,當然係每樣都試下啦,沙律很爽,熱食腸仔,魷魚仔,即煎好正。朋友強力推介蜆湯,一個人就飲左五六碗,話超鮮甜,蜆又夠大隻,但有少少美中不足就係有一兩隻蜆有沙。食完沙律吧,套餐開始上場,燉蛋唔算滑,但味道就幾好,食到中間還有一粒銀杏。主菜上場,海蝦天婦羅自家烏冬,炸物夠脆唔油膩,蝦夠甜自家烏冬就一般,諗住係賣點會好好食,但可能係機製,唔係手製,唔夠彈性。西京味噌銀雪魚,好有魚香,如果可以再煎香少少就更完美我唔食牛肉唔知咩味,但朋友就話超正,入口嫩滑,很吸睛,吞拿魚超正,海膽就一般,我個人喜歡大海膽滑蛋松葉蟹肉自家烏冬,蟹肉夠多總體來講食物很好地方又坐得舒服,一班朋友食飯談天最適合
一行五人,每人叫了一個半自助餐
門口兩旁放滿炸物,沙律,壽司......叫半自助餐
就可以隨意享用睇見就好吸引,當然係每樣都試下啦,
沙律很爽,熱食腸仔,魷魚仔,即煎好正。
西京味噌銀雪魚,好有魚香,如果可以再煎香少少就更完美
我唔食牛肉唔知咩味,但朋友就話超正,入口嫩滑,
很吸睛,吞拿魚超正,海膽就一般,我個人喜歡大海膽
滑蛋松葉蟹肉自家烏冬,蟹肉夠多總體來講食物很好
地方又坐得舒服,一班朋友食飯談天最適合
$321.2 (午餐)
2016-02-13 3086 瀏覽
這個冬天真的不太冷,到目前一月為止,最低只不過是大約十四度。不過,執筆之時,聽說數天之後會下降至十度以下,開始可以穿厚裝,也乘機吃多一點。這晚來到銅鑼灣的日本餐廳「四季禅 Shiki Zen」,也吃得很豐富,有半自助餐加烏冬,還有冬日限定的Shabu Shabu (日式涮牛肉鍋)。四季禅的環境很闊落又開揚,加上位處29樓,望出去是銅鑼灣夜景,觀感一流!日式餐廳有很多類,有的只供壽司或拉麵,有的專門做爐端燒,四季禅則樣樣都有得食。晚上套餐是包括半自助餐($480起),自取的食物有刺身、壽司、生蠔、燒帆立貝、燒雞翼、天婦羅、關西魚丸、沙律、甜品等。因為要留肚子吃烏冬,便只淺嚐這些自助食物。眾多自助食物中,個人幾鍾意這裡的天婦羅,炸得鬆脆,以自助餐的水準來說,確實不俗,當然,攤涼了又是另一回事。開始今晚的主菜,是這店的自家製烏冬,共點了三款,分別是辣味噌鹿兒島豚肉烏冬 ($148)、和牛咖喱烏冬 ($168)、明太子溫泉蛋烏冬 ($138)。辣味噌鹿兒島豚肉烏冬,辣度其實很輕微,很容易接受的,少辣而香味仍然很濃烈,鹿兒島豚肉幼嫩而爽滑,沾上香濃的汁液後,依然有種鮮甜肉味。三款之中,最濃郁的是

日式餐廳有很多類,有的只供壽司或拉麵,有的專門做爐端燒,四季禅則樣樣都有得食。晚上套餐是包括半自助餐($480起),自取的食物有刺身壽司、生蠔、燒帆立貝、燒雞翼、天婦羅、關西魚丸、沙律、甜品等。

三款之中,最濃郁的是和牛咖喱烏冬,超濃的日式咖哩醬汁,清甜而有只是微辣,烏冬也十分掛汁,但和牛則被搶走味道,變得非常次要。
明太子溫泉蛋烏冬,相對來說比較清淡,像冷麵形式來處理,吃時撈上溫泉蛋,以及醬汁,烏冬麵條便變得滑溜而暖身,仍不失彈牙感,加上明太子鮮味和咸香,整客烏冬便在清新中增添了層次感。
吃完烏冬,來到最後的高潮,大家一齊吃Shabu Shabu(日式涮牛肉鍋)。冬日限定的Shabu Shabu,有牛肉和豚肉兩款,分別是「鹿兒島和牛日式涮牛肉鍋配自家製烏冬」($338),及「鹿兒島黑豚日式涮肉鍋配自家製烏冬」($228),還配有野菜盤,配有多種野菌、蘿蔔和蔬菜。吃時,還可以沾些特調的柚子芝麻醬。

牛肉的油花分佈平均,涮鍋來吃,便感到軟綿綿的。而黑豚肉薄切,質感爽口而帶煙韌。
吃完烏冬和鍋物後,再加上自助食物,非常之飽了。這店的烏冬給我的印象不錯,但價錢不算便宜,有一班人分享則比較划算,下次約齊人時,定可Encore再來!
2016-01-12
2016-01-31 3153 瀏覽
冬日火鍋系列又怎能少了Shabu Shabu 呢?是日來到銅鑼灣的四季禪,一嚐半自助晚餐之餘,還試了冬日限定的和牛Shabu Shabu,豐富又窩心呢。位於金朝陽的四季禪,坐擁維港且,環境很舒適。晚餐可選半自助套餐或單點,半自助套餐定價 $480 - $780 ,視乎你點什麼主菜。我們先選了半自助的,再另點其他菜色。自助區有各款刺身、炸物、沙拉、鐵板燒和甜點,麻雀雖小,五臟卻俱全。食客亦可自行點選生蠔及壽司,實行邊食邊等,完全沒空檔的不停吃,還蠻適合我,嘻嘻。即煎鵝肝油香豐腴,軟滑無比,不過這邪惡的東西不能吃太多,少吃多滋味。天婦羅粉漿很薄,蝦肉爽甜,唯略嫌放久了,底部有失鬆脆。即叫即造壽司包括放題、自助餐少見的海膽軍艦、帆立貝壽司,海膽鮮美厚肉,滿足眼睛與脾胃,相信作為海膽痴的媽媽一定會很喜歡!刺身包括三文魚、三文魚腩、鯛魚、八爪魚、甜蝦、吞拿魚和油甘魚,款款鮮甜油潤,肥美的巨型甜蝦更是極致迷人,oishi!!生蠔也是任點的,即叫即開,新鮮得很。晚餐除了包括自助任食部分,每人亦包一份主菜,可選烏冬或鐵板燒。明顯友人們都是有備而來,除套餐主菜外還另點了幾款冬日限定的鍋物和烏冬,而且一整

位於金朝陽的四季禪,坐擁維港且,環境很舒適。

天婦羅粉漿很薄,蝦肉爽甜,唯略嫌放久了,底部有失鬆脆。
即叫即造壽司包括放題自助餐少見的海膽軍艦、帆立貝壽司,海膽鮮美厚肉,滿足眼睛與脾胃,相信作為海膽痴的媽媽一定會很喜歡!
生蠔也是任點的,即叫即開,新鮮得很。

晚餐除了包括自助任食部分,每人亦包一份主菜,可選烏冬或鐵板燒。明顯友人們都是有備而來,除套餐主菜外還另點了幾款冬日限定的鍋物和烏冬,而且一整桌的食物都給吃光光,太神了吧⋯
其中個人最喜歡明太子冷烏冬,可能因沒有湯汁浸泡的關係,烏冬質地格外彈牙,明太子加上溫泉蛋這配搭,稠度足夠掛汁之餘,味道清新不太濃,令人真開胃呢。
咖哩和牛烏冬充滿牛油香,也很吸引,不過個人對日本咖哩興趣不太大,所以只淺嚐了少許。
和牛Shabu Shabu ($388) ,甜美的醬油湯更提蔬菜鮮味,紋理細緻的和牛鬆軟可口,滿腔油香,這麼冷的天吃這個真暖洋洋呢。

不論任點或自助區的食品,還是 Shabu Shabu 和各款特色烏冬都很有水準,而且這兒環境寬敞,坐擁維港景色,適合情侶或一大班朋友到訪呢。