2022-10-05 634 瀏覽
一向都有幫襯開「四寶食堂」,最近餐廳喺將軍澳中心開咗新分店,趁今日要嚟附近辦事,就專登過去捧下場!新店裝潢沿用品牌一貫嘅設計概念,以 Tiffany Blue 為主調,場內放置了植物及小盆栽作裝飾,感覺清新舒服。嚟到剛好係午市時段,所以餐牌上嘅選擇都係以套餐為主,當中包括有:精選午餐、招牌推介及經典常餐三個系列。點咗拔道腩水門雞飯 同 XO 醬滑蛋蝦球飯。雞飯大大碟,份量十足,雞件全部都已經去晒骨,食落肉質好嫩滑,啖啖肉,點埋隨雞飯附上嘅醬汁吃,味道不俗。至於另一客滑蛋蝦球飯,賣相亦非常吸引,金黃蛋汁包圍著每粒米飯,蝦仁鮮度十足,肉質結實爽彈,面頭嘅 XO 醬香得嚟又唔會過辣,用嚟配蝦仁食真係一流!飲品點咗紅豆冰、凍鴛鴦、熱杏霜。紅豆夠腍,入口唔會過甜,可以飲到奶味;鴛鴦既有奶茶順滑、亦有咖啡香味,有水準。杏霜帶杏仁香氣,入口有牛奶嘅滑溜,熱度剛好。
2022-10-05 34 瀏覽
是日去將軍澳交收,自己一個唔知食咩好,去到哩間海X撈隔離的四寶食堂 ,見到都有唔少人排隊,加上一個人,想食過快餐,所以就去左哩間食~~哩度見裝修真的開左無幾耐,真的好光鮮,坐得好舒服~~今晚就試下佢的招牌,招牌瑞士汁炒牛河,另外加左20蚊有一個當日燉湯~~當日燉湯- 木瓜桃膠湯木瓜桃膠湯入面都有唔少廋肉,一大舊木瓜同埋少少桃膠,因為燉左好耐,味道都唔錯,現在秋涼飲真的一流~~瑞士汁炒牛河見到瑞士汁炒牛河都好多人食~~河粉一條條炒得乾爽,另外牛肉大塊同埋咬落唔會有UN的感覺,因為瑞士汁,食河粉會有少少甜甜地,加埋辣椒醬真的好開胃~~同埋份量真的唔少,我一個女人仔真的食唔到三分二,怪唔得真的好多人排隊。
是日去將軍澳交收,自己一個唔知食咩好,
去到哩間海X撈隔離的四寶食堂 ,見到都有唔少人排隊,
加上一個人,想食過快餐,所以就去左哩間食~~
哩度見裝修真的開左無幾耐,真的好光鮮,坐得好舒服~~
當日燉湯- 木瓜桃膠湯
木瓜桃膠湯入面都有唔少廋肉,一大舊木瓜同埋少少桃膠,
因為燉左好耐,味道都唔錯,現在秋涼飲真的一流~~
瑞士汁炒牛河

因為瑞士汁,食河粉會有少少甜甜地,加埋辣椒醬真的好開胃~~
同埋份量真的唔少,我一個女人仔真的食唔到三分二,
怪唔得真的好多人排隊。
2022-10-03
  • 招牌瑞士汁炒牛河
2022-10-04 31 瀏覽
行過將軍澳中心見到四寶飯堂新開張,1點已經有10個人排緊隊,由於我從未試過,照排隊睇下佢係咩料到先!🤣排左大約3個字左右已經有位今次試試佢嘅常餐✔️黑蒜蔥油瑞士汁雞髀撈公仔麵 配炒滑蛋及牛油丹麥多士 $54公仔麵可以轉撈米粉或湯麵炒滑蛋可以轉煎蛋撈米粉係其他地方唔太常見所以試試☺️撈米粉吸曬瑞士汁,非常入味,食唔停口。雞髀大大隻,食完呢碗野已經好飽轉左煎蛋,丹麥多士每啖都係牛油,好邪惡!真係非常抵食又好味😙

行過將軍澳中心見到四寶飯堂新開張,
1點已經有10個人排緊隊,
由於我從未試過,照排隊睇下佢係咩料到先!🤣
排左大約3個字左右已經有位

今次試試佢嘅常餐

✔️黑蒜蔥油瑞士汁雞髀撈公仔麵
配炒滑蛋及牛油丹麥多士 $54

公仔麵可以轉撈米粉或湯麵
炒滑蛋可以轉煎蛋

撈米粉係其他地方唔太常見
所以試試☺️

撈米粉吸曬瑞士汁,非常入味,食唔停口。
雞髀大大隻,食完呢碗野已經好飽

轉左煎蛋,
丹麥多士每啖都係牛油,好邪惡!

真係非常抵食又好味😙
2022-09-28 159 瀏覽
第2️⃣次吃四寶食堂 無論什麼時間 都要排隊還好今天等待的時間不太久雖然四寶食堂是茶餐廳但裝修不簡單 走tiffany blue💙色tone 整體光鮮 將軍澳分店可能是新開 🔅🔅菜色選擇比其他分店為少但基本的招牌菜色一定會有!! 。。🐮🐮招牌瑞士汁炒牛河果然可以成為招牌,驚喜之作😍😍下次去四寶是我必下單的!!河粉炒得乾爽 牛肉大塊且爽口瑞士汁濃味卻不咸 。。🫕🍅Regular Set經典常餐 - 蕃茄味噌薯仔排骨湯通粉是少見令我會回頭吃的常餐!!原以為蕃茄通 只是加了蕃茄調色的通粉不太期望 純粹是想吃多士但!!! 大錯特錯了!!!湯底竟然可以有住家湯的效果而且料理十足薯仔 排骨都很多而常餐離不開的蛋跟多士也不錯多士有多款做法 滿足當下心情。。🍷粉紅西柚氣泡茶好解膩的飲品 夏天晒飲🧋雪山紅豆冰滿滿CREAM在面紅豆冰最消暑造型是用上寬下窄的透明冰杯盛載紅豆 要又腍又化
第2️⃣次吃四寶食堂
無論什麼時間 都要排隊
還好今天等待的時間不太久
雖然四寶食堂是茶餐廳
但裝修不簡單 走tiffany blue💙
色tone 整體光鮮

將軍澳分店可能是新開 🔅🔅
菜色選擇比其他分店為少
但基本的招牌菜色一定會有!!

🐮🐮招牌瑞士汁炒牛河
果然可以成為招牌,驚喜之作😍😍
下次去四寶是我必下單的!!
河粉炒得乾爽 牛肉大塊且爽口
瑞士汁濃味卻不咸

🫕🍅Regular Set經典常餐 -
蕃茄味噌薯仔排骨湯通粉
是少見令我會回頭吃的常餐!!
原以為蕃茄通 只是加了蕃茄調色的通粉
不太期望 純粹是想吃多士
但!!! 大錯特錯了!!!
湯底竟然可以有住家湯的效果

紅豆冰最消暑
造型是用上寬下窄的透明冰杯盛載
紅豆 要又腍又化
2022-09-27 54 瀏覽
四寶食堂岀晒名掋食夾大件,四周圍都有分店,而今次終於開到去將軍澳!新餐廳就梗係多人排隊,星期日下午等咗一陣好快就有位。下午可以食常餐,價錢仲好掋添。秘製麻辣雞扒撈公仔麵($54)- 雞扒勁入味,麻辣未算好辣,但就好惹味。配炒滑蛋、多士同飲品。黑蒜蔥油瑞士雞脾米粉餐($54)- 雞脾好大隻仲好嫩滑,撈公仔麵仲可以轉湯粉同湯米,最鐘意啲餐廳夠彈性。都係配炒滑蛋、多士同飲品,我就叫咗煎太陽蛋配熱檸茶。喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯($65)- 一定要試下佢哋嘅招牌菜式喇!塊豬扒煎得好香,仲要好厚身同嫩滑,加埋隻太陽蛋真係超好味,一定要試下!

2022-09-27 63 瀏覽
位於將軍澳大型商場內的茶餐廳,在美食廣場裡面,開放式設計,由外面看到餐廳裡面,一覽無遺。餐廳跟其他店一樣一貫沿用藍色色調。 面積不大,很多卡座,座位蠻舒適的。晚飯時份,很多客人,要在外面排隊等候。炒粉麵飯推介:大排檔龍鬚豉油皇炒麵經典的港式炒麵,不論大排檔、粥品店或酒樓都可以吃到。豉油皇炒麵炒得蠻有鑊氣、香口,加些微微帶甜的豉油一起炒,麵條炒得乾身,而且醬汁均勻沾滿麵條,不過略為多油。另外還有魷魚鬚、韭菜、洋蔥、芽菜等配料。每天精選養生燉湯:海底椰雪梨乾蟲草花煲豬展湯原盅端上,燉湯滾熱,健康的潤肺止咳湯水,秋涼天氣適用的湯品,入面湯料十分多。家常料理主食:湖南土匪鮑魚雞煲鮑魚是罐頭鮑魚,每粒都是一口鮑魚粒,數量也有數隻,口感煙韌;雞件連骨,大大件, 醬汁入味,越吃越辣,十分惹味。另外配上白飯,相當下飯的菜式。跟餐飲品:凍檸茶
位於將軍澳大型商場內的茶餐廳,
在美食廣場裡面,開放式設計,由外面看到餐廳裡面,一覽無遺。
炒粉麵飯推介:大排檔龍鬚豉油皇炒麵

另外還有魷魚鬚、韭菜、洋蔥、芽菜等配料。
每天精選養生燉湯:海底椰雪梨乾蟲草花煲豬展湯

家常料理主食:湖南土匪鮑魚雞煲

雞件連骨,大大件, 醬汁入味,越吃越辣,十分惹味。
另外配上白飯,相當下飯的菜式。
跟餐飲品:凍檸茶
今朝小米在這邊有活動, 所以到附近商場1樓某角落的新餐廳來個豐富的早餐. 其實是將軍澳拿推介的!  晨咁早~8點半左右, 店門已經大排長龍, 看來這新店很受歡迎. 雪櫃都被清光, 就知道將軍人有几犀利!  等了十多分鐘, 職員就安排在內堂的梳化位就座. 職員還全主動呈上清水呢!      板燒美式薄牛扒  配~粟~退~炒~多    小米喜歡牛肉, 看到餐牌圖中大大塊牛扒, 就鎖定這個扒餐. 真身果然没有讓人失望! 個人覺得 : 係平時連鎖集團的得寶SIZE ! 小米看到牛扒後, 滿心歡喜地提著刀叉鋸呀鋸!  來到中段, 小米就話 : 呢塊牛扒真係好大份!  稍後活動是1000-1400, 小米真需要食多d.自己也偷來一件牛肉幫幫口.  牛肉雖薄但没有梘水味, 不太乾, 配蘑菇黑椒汁, 很和諧.     他他醬深海炸魚柳    配~粟~退~炒~多   小米點牛扒, 自己就點炸魚. 另一個原因:自己牙齒問題, 不喜歡太硬/需要多加咀嚼的食物. 魚肉容易咬囉! 炸魚真的很大件, 比手指還要厚身! 可能是魚肉夠厚身, 所以炸皮對比不太厚.    先嚐炸魚原味 : 炸皮鬆化不硬, 不會刮損口腔.
其實是將軍澳拿推介的!
雪櫃都被清光, 就知道將軍人有几犀利!
等了十多分鐘, 職員就安排在內堂的梳化位就座.
職員還全主動呈上清水呢!
板燒美式薄牛扒  配~粟~退~炒~多
小米喜歡牛肉, 看到餐牌圖中大大塊牛扒, 就鎖定這個扒餐.
真身果然没有讓人失望!
個人覺得 : 係平時連鎖集團的得寶SIZE !
小米看到牛扒後, 滿心歡喜地提著刀叉鋸呀鋸!
來到中段, 小米就話 : 呢塊牛扒真係好大份!
稍後活動是1000-1400, 小米真需要食多d.
板燒美式薄牛扒
自己也偷來一件牛肉幫幫口.
牛肉雖薄但没有梘水味, 不太乾, 配蘑菇黑椒汁, 很和諧.
他他醬深海炸魚柳    配~粟~退~炒~多
小米點牛扒, 自己就點炸魚.
另一個原因:
自己牙齒問題, 不喜歡太硬/需要多加咀嚼的食物.
魚肉容易咬囉!
他他醬深海炸魚柳
炸魚真的很大件, 比手指還要厚身!
可能是魚肉夠厚身, 所以炸皮對比不太厚.
先嚐炸魚原味 :
炸皮鬆化不硬, 不會刮損口腔.
魚肉纖維明顯, 一梳梳有層次, 口感較實在.
至少不是肉質霉霉口感滑如茄子的廉價鯰魚柳.
在没有他他醬酸味的掩護下, 可以嚐到炸魚原味道.
面前這個炸魚没有那古怪的藥水味!
也没有梘水味!
味道合格了!
他他醬深海炸魚柳
不過最終還是忍不住沾上他他醬呢!
消滅了炸魚, 就來到粟米和厚多.
粟米清甜又帶纖維, 有助清走口中的油份.
然後就來到走油的厚多.
丹麥牛油厚多士
丹麥牛油厚多士用以承載細碎的嫩滑炒蛋更方便.
black coffee
BLACK COFFEE
平日外出早餐, 大多會點熱奶茶.
但今天嚐過炸魚柳, 就想來個低卡無糖無奶的黑啡, 扮健康.
凍檸茶
凍檸茶
小米點的凍飲, 是<真-檸檬>的凍檸茶呀!

題外話/補充資料: 新張期內, 要付現金, 希望快尐有八達通!
2022-09-24
15 分鐘 (堂食)
$46.5 (早餐)
black coffee
2022-09-23 89 瀏覽
將軍澳新中心新開嘅茶餐廳,六點鬆啲到已經要排隊,我不嬲都好相信觀眾的眼睛係雪亮嘅,所以即刻拍埋一份。打開餐牌嚇一跳,超超超多選擇,唔係一般嘅茶餐廳,有好多小菜、燉湯可以揀。亦都有一般茶餐廳嘅公仔麵餐、常餐、小食、西多士,熱狗、雞髀。一個小菜加28蚊就可以有一盅燉湯同埋白飯,我覺得呢28蚊一定要俾,因為淨係個湯已經值回票價。好甜、好濃沃、好足料,飲完唔會口渴,應該冇味精。可惜冇得單獨叫,超想飲多盅。小菜叫咗咕嚕肉同埋半隻水門雞,隻雞好嫩滑,又非常之入味,高水準之作!咕嚕肉係脆口,真係脆口㗎,唔會揦到啲肉鬆曬,個汁夠曬黐身,真心好食過好多酒樓。由於太好食,最後叫多一份西多士,都係水準之上。真心推介!

由於太好食,最後叫多一份西多士,都係水準之上。真心推介!
靚靚茶餐廳喺TKO嘅Park Central開張! 地方雖然無旺角咁大, 但都有大量舒服卡位, 沿用餐廳粉粉藍藍tone裝修, 今日玩完Playgp食✌🏻.🍽因為仲好新所以未有bb櫈, 我同fd都係攬住bb食, 密切留意幾時增設返bb櫈先, 因為li區真係有好多bb架😀.🍽板燒美式薄牛扒, 嫩滑炒蛋, 火腿, 牛油粟米 我揀左無湯麵嘅餐(其實超想食沙嗲牛麵但怕阿仔一野掃落地😵‍💫). 塊牛扒差唔多有半隻碟咁大塊, 調味好夠, 好易切, 個汁好味夠杰身, 而且唔dry個下good. 炒蛋一睇就知係2隻蛋, 勁滑, 推介食早餐不能miss. 粟米半碗俾阿仔掉哂落地(最後我有執返乾淨架😛), $45仲要係將中, 有質素好抵食! 如果有得加錢配炸薯餅我應該唔會再去樓下個間Mcd🤫.🍽配丹麥牛油厚多士我覺得牛油可以唔使咁重手🙌🏻本身丹麥多士已夠酥脆, 要一讚就係皮脆但包身勁軟熟.🍽我fd揀嘅雞扒餐塊雞扒雖然無試業時咁大塊, 但都真係好大塊, 轉左脆豬重煉奶正呀.🍽大站份茶記嘅茶走唔會搞匀, 但店家嘅茶走黎到已搞匀👍🏻讚, 尤其我地帶住b應該連搞匀li個動作都比較難做🤣.💵因為好新所以cash o

板燒美式薄牛扒, 嫩滑炒蛋, 火腿, 牛油粟米 早餐

板燒美式薄牛扒, 嫩滑炒蛋, 火腿, 牛油粟米
香煎脆雞扒, 嫩滑炒蛋, 火腿, 牛油粟米 加雙腸

茶走

💵
因為好新所以cash only, 嚇死…不嬲出街唔帶錢的, 好彩我fd有🤣🤣, 應該好快有得嘟8達通啦.
2022-09-21
5 分鐘 (堂食)
$54 (早餐)
板燒美式薄牛扒, 嫩滑炒蛋, 火腿, 牛油粟米 早餐
香煎脆雞扒, 嫩滑炒蛋, 火腿, 牛油粟米 加雙腸