2022-11-05 36 瀏覽
四寶食堂 (將軍澳).好開心,將軍澳都開左四寶我地唔洗係銅鑼灣先食🤭估唔到大家都咁識食七點到都開始要排隊! 不過好彩都好快.▪️五品套餐▪️.叫左個五品套餐,即係有燉湯,前菜小食,主菜,飯同飲品。.個燉湯好好飲,係冬蟲草花再加雪梨🍐夠潤,又唔會太淡太鹹.前菜小食揀左麻辣豬肚,估唔到呢到有呢啲平日米線舖先食到嘅小食!.主菜我揀左XO醬滑蛋炒蝦球,勁好食! 少鹹但餸飯一流,蝦好有大粒仲有成六大隻,蝦肉爽實,個蛋七至八成熟有少少蛋汁.飲品我揀左特飲雪山紅荳冰🤭記錯左雪山以為係雪糕原來係cream🤭但好耐無飲好好飲,唔會死甜,係肥嘅味道🤭🤭🤭💜.📌 四寶食堂 (將軍澳)將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137E號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
四寶食堂 (將軍澳)

▪️五品套餐▪️

叫左個五品套餐,即係有燉湯,前菜小食,主菜,飯同飲品。
個燉湯好好飲,係冬蟲草花再加雪梨🍐夠潤,又唔會太淡太鹹

📌 四寶食堂 (將軍澳)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-11-04 59 瀏覽
中午試吓人氣Tiffany blue tone 茶記將軍澳新店。話哂新開冇耐,始終要排下隊~………………………………………………………….🥢紅棗雲耳蒸雞荷葉糙米飯(配紅豆冰)原個荷葉飯上,雞肉嫩滑,配料健康正氣。紅豆冰可選擇少甜少冰,啱啱好。🥢喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯(配巨峰提子氣泡茶)大大塊厚切豬扒,蛋可選擇煎蛋炒蛋反蛋都得,今次亦要了少飯,份量都唔少。氣泡茶望落似杯凍檸茶,入口有少許巨峰提子味。每杯特飲只需額外+$7,咁要紅豆冰CP 值高D。下次會試吓晚市小菜菜式同燉湯品,望見D menu 都吸引嘅。
話哂新開冇耐,始終要排下隊~
………………………………………………………….

🥢紅棗雲耳蒸雞荷葉糙米飯(配紅豆冰)
原個荷葉飯上,雞肉嫩滑,配料健康正氣。
紅豆冰可選擇少甜少冰,啱啱好。
紅棗雲耳蒸雞荷葉糙米飯

🥢喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯(配巨峰提子氣泡茶)
氣泡茶望落似杯凍檸茶,入口有少許巨峰提子味。
喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯

每杯特飲只需額外+$7,咁要紅豆冰CP 值高D。

下次會試吓晚市小菜菜式同燉湯品,
望見D menu 都吸引嘅。
2022-11-04
10 分鐘 (堂食)
紅棗雲耳蒸雞荷葉糙米飯
喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯
經開見到晚餐時間未夠7點鐘已經開始排晒長龍就更加想試下佢咩料😎我地叫左2個Set Dinner個名好正今晚返黎飲湯 😂包一個前菜小食+主菜+是日燉湯 +白飯+餐飲 ⭐前菜⭐:蒜泥黑毛豬 + 醬油牛筋前菜黎講真係好有誠意夠大碟, 2樣都好入味, 牛筋夠淋👍🏻是日燉湯⭐個湯好夠熱, 咁啱最近開始凍飲完覺得好溫暖😍好足料, 蟲草花食極都仲有😂仲要冇味精, 飲完一D都唔口渴主菜⭐豉椒炒蟶子🍜蟶子幾新鮮, 炒得夠野味馬拉盞芥蘭炒腩肉🍜炒得好香口, 好入味腩肉應該係先炸過再炒, 更加香脆😍另外再散叫左佢招牌菜🍜#拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉真係有拉絲唔係講笑😳但因為拉絲拉到連支裝飾旗仔都係汁😂要打卡既話就要扣DD分🤏🏻如可以上晒碟先插支旗仔就perfect池啦🤣外層好香脆😍有D似冰鎮咕嚕肉既口感而個菠蘿🍍係on side, 仲要係先燒過再上碟好特別,依舊係好「送飯」既菜式😘環境🧡非常新淨, 夠晒光猛我地2個人好幸運定被安排坐卡位, 好闊落🤩2人枱都唔錯唔會太迫, 但枱較細張如好似我地咁大食就可能迫DD了🙈服務💜本身諗住, 茶記服務應該好「茶記」但原來又唔係wo不論係樓面既店員定送餐既姐姐都非常好
經開見到晚餐時間未夠7點鐘已經開始排晒長龍

蒜泥黑毛豬 + 醬油牛筋
前菜黎講真係好有誠意
夠大碟, 2樣都好入味, 牛筋夠淋👍🏻

是日燉湯⭐
個湯好夠熱, 咁啱最近開始凍
飲完覺得好溫暖😍
好足料, 蟲草花食極都仲有😂
仲要冇味精, 飲完一D都唔口渴

主菜⭐
豉椒炒蟶子🍜
蟶子幾新鮮, 炒得夠野味

馬拉盞芥蘭炒腩肉🍜
炒得好香口, 好入味
腩肉應該係先炸過再炒, 更加香脆😍

另外再散叫左佢招牌菜🍜
#拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉
真係有拉絲唔係講笑😳
但因為拉絲拉到連支裝飾旗仔都係汁😂
要打卡既話就要扣DD分🤏🏻
如可以上晒碟先插支旗仔就perfect池啦🤣

外層好香脆😍
有D似冰鎮咕嚕肉既口感
而個菠蘿🍍係on side, 仲要係先燒過再上碟
好特別,依舊係好「送飯」既菜式😘

環境🧡
非常新淨, 夠晒光猛
我地2個人好幸運定被安排坐卡位, 好闊落🤩
2人枱都唔錯唔會太迫, 但枱較細張
如好似我地咁大食就可能迫DD了🙈

服務💜
本身諗住, 茶記服務應該好「茶記」
但原來又唔係wo
不論係樓面既店員定送餐既姐姐都非常好禮貌👍🏻

下次經開將軍澳一定會Encore🥰🥰
2022-11-01 51 瀏覽
早前咁啱要到將軍澳中心做野,做完野咁架要約下住附近朋友一齊食下飯傾下計啦,其實將軍澳中心真係幾多食肆林立,想食咩都有呀,最後我地見到「四寶食堂」,呢間餐廳係新開而家係試業中,但都好多人等位,見到新餐廳都咁多人等啲口水準應該唔差,我地就一於去食下啦。大排擋龍鬚豉油王炒麵呢個麵真係超水準,好有鑊氣,炒得好香,我同朋友係秒殺左呢碟炒麵。養生燉湯餐養生燉湯餐有每日精選燉湯、小菜、白飯一碗都係$88-$98到,重可以加$28元要開胃前菜。燉湯今日燉湯係燉木瓜雪耳豬肉湯,果湯好潤喉好啱而家秋天乾燥天氣飲用,同埋果湯一啲都唔會油。星洲醬金薯牛仔骨小菜我地就叫左星洲醬金薯牛仔骨,星洲醬好野味但可惜啲牛仔骨有啲肥,但牛仔骨醃得好入味,好好餸飯。川式麻辣豬肚絲呢個又係好鬼野味,麻麻辣辣好開胃,而佢果辣度係BB辣,好啱啲唔太食得辣朋友食都OK。熱奶茶呢間熱奶茶好合格,茶香濃又好滑。

大排擋龍鬚豉油王炒麵

養生燉湯餐

燉湯

星洲醬金薯牛仔骨

川式麻辣豬肚絲

熱奶茶
呢間熱奶茶好合格,茶香濃又好滑。
2022-10-31 39 瀏覽
星期六去開將軍澳睇戲,見新開嘅依間四寶食堂門外排曬隊咁,我又排埋一份😆餐廳嘅裝修以湖水藍同埋粉紅色為主,感覺好fancy😍等位時間唔算太長,我哋兩個人等咗15分鐘左右就有位😊依度用QR code落單,非常方便。加上侍應人手充足,即使全場爆滿,服務都好周到👍🏻等位果陣見有店舖限定,我地就叫咗個BBQ燒豬肋骨配XO醬雞粒炒飯豬肋骨好入味,而且好大份,有成6、7條骨咁多~XO醬炒飯都幾足料,啖啖飯都食到瑤柱絲同蝦米瑞士汁炒牛河瑞士汁唔會太甜,牛肉新鮮、有彈性!河粉炒得有鑊氣而且唔油,推介👍🏻黑蒜蔥油瑞士汁雞髀撈公仔麵 配嫩滑炒蛋及牛油丹麥多士依個見到好多人叫,黑蒜蔥油撈公仔麵嘅配搭一定無得輸!瑞士汁雞髀大大隻🍗炒蛋好滑,炒得啱啱好,丹麥多士嘅牛油味好香,烘到個面脆脆地,又係肥都必食嘅🤭飲品揀咗雪山紅豆冰,有得選擇少冰同少甜,減低罪惡感😆杯紅豆冰上面有好大堆cream,🐮食得好開心好放心🤣🤣
等位時間唔算太長,我哋兩個人等咗15分鐘左右就有位😊

瑞士汁炒牛河

黑蒜蔥油瑞士汁雞髀撈公仔麵 配嫩滑炒蛋及牛油丹麥多士
15 分鐘 (堂食)
2022-10-30 33 瀏覽
今日同屋企人黎左e間新派嘅茶餐廳食晚飯,茶餐廳嘅野食,但裝修一d都唔似普通嘅茶餐廳😍衛生都好企理,乾淨❤️又夠光猛🥰有大大嘅卡位可以坐☺️睇下餐牌入面有唔少特色嘅招牌菜😍🌸燉湯-雪梨雪耳燉排骨😋我覺得冬天飲一流又無味精😍超級正👍🏻飲完勁滋潤❤️🌸招牌瑞士汁炒牛河味道有d似干炒牛河,有鑊氣,牛味濃陏,河粉食落都幾入味同好滑☺️🌸馬拉盞炒芥蘭芥蘭炒得好野味😋條條都有馬拉盞嘅味道😌又唔會太辣👍🏻🌸星加坡黑醬油胡椒粉絲大蝦煲粉絲吸收左黑醬油嘅味道加埋胡椒,味道好夾😋大蝦夠爽口彈牙😍同埋熱辣辣好好味❤️🌸熱港式奶茶& 熱杏仁霜奶茶好香滑又濃😋杏仁霜好香杏仁味🤩

睇下餐牌入面有唔少特色嘅招牌菜😍

🌸招牌瑞士汁炒牛河

🌸馬拉盞炒芥蘭

芥蘭炒得好野味😋條條都有馬拉盞嘅味道😌又唔會太辣👍🏻

🌸星加坡黑醬油胡椒粉絲大蝦煲

🌸熱港式奶茶& 熱杏仁霜

奶茶好香滑又濃😋杏仁霜好香杏仁味🤩
依家既天氣咁乾燥,每日又早出晚歸,養生既滋潤補品真係好緊要咁岩發現呢間餐廳竟然有「燉湯」晚餐,聽落咁滋補就忍唔住去試下成個商場咁多間餐廳,唯獨係呢間有條人龍為左個燉湯唯有排下啦個餐好似都幾抵食,有埋前菜、燉湯、主食同飲品個湯係蟲草花海底椰蘋果燉湯,非常足料,一人一盅熱辣辣,都唔錯前菜揀左藥膳雞腳、川式麻辣豬肚絲、同埋沖繩醬油燉牛筋。藥膳雞腳既當歸味幾濃,都算炆得淋;川式麻辣豬肚絲都夠淋,少少麻香但唔辣;沖繩醬油燉牛筋既味道就偏甜主菜係意大利陳醋甘薯骨,酸酸甜甜都幾開胃,甘薯係炸過既蕃薯,都幾好味蒜豉涼瓜鮑魚雞煲,涼瓜唔算好苦,比較爽口,份量都算多,不過味道偏濃泰式脆肉炒芥蘭苗,呢個既火喉過左火少少,芥蘭比較淋,脆肉其實係燒肉,但個皮唔夠脆,而且整道菜既味道都幾咸,所以食唔晒飲品揀左檸蜜、柑桔蜜同柚子蜜,完成左成個滋養既晚餐
依家既天氣咁乾燥,
每日又早出晚歸,
養生既滋潤補品真係好緊要

咁岩發現呢間餐廳竟然有「燉湯」晚餐,
聽落咁滋補就忍唔住去試下

成個商場咁多間餐廳,
唯獨係呢間有條人龍

為左個燉湯唯有排下啦

個餐好似都幾抵食,
有埋前菜、燉湯、主食同飲品

個湯係蟲草花海底椰蘋果燉湯,
非常足料,
一人一盅熱辣辣,
都唔錯

前菜揀左藥膳雞腳、
川式麻辣豬肚絲、
同埋沖繩醬油燉牛筋。
藥膳雞腳既當歸味幾濃,
都算炆得淋;
川式麻辣豬肚絲都夠淋,
少少麻香但唔辣;
沖繩醬油燉牛筋既味道就偏甜

主菜係意大利陳醋甘薯骨,
酸酸甜甜都幾開胃,

比較爽口,
份量都算多,
不過味道偏濃

泰式脆肉炒芥蘭苗,
呢個既火喉過左火少少,
芥蘭比較淋,
脆肉其實係燒肉,
但個皮唔夠脆,
而且整道菜既味道都幾咸,
所以食唔晒

飲品揀左檸蜜、柑桔蜜同柚子蜜,
完成左成個滋養既晚餐

15 分鐘 (堂食)
介紹返💁🏻‍♀️。。🇭🇰 茶餐廳 在將軍澳 🇭🇰。四寶食堂 。將軍澳中心1樓137E號舖。每日精選養生燉湯套餐薑蔥炒蟶子 配白飯。HKD98摩登小菜星加坡黑醬油胡椒粉絲大蝦煲 配白飯。HKD108 Additional HK28 跟養生燉湯晚市常餐香煎喜哥蔥油豬扒。嫩滑炒蛋 配脆皮菠蘿油。HKD78馬拉盞炒時蔬。HKD78凍檸茶。HKD21🤫 大家唔好睇我近排成日淨係掛住瘟仔🤪..其實我唔係一個重色輕友嘅人嚟㗎..所以又係約朋友仔食飯嘅時候啦..將軍澳人就梗係喺返將軍澳搵食啦..今次揀嘅係喺將中新開無耐嘅四寶食堂🤫 本身諗住食六點九咁早應該大把位啦..點知竟然都要排兩張枱先到我哋.. 四寶食堂又幾受歡迎喎..埋位坐低之後侍應姐姐就放低一張QR code俾我哋揀嘢食..兩條為食友揀咗薑蔥炒蟶子同粉絲大蝦煲走飯..然後再加一個聽講呢度好出名嘅蔥油豬扒🤫 咁落咗Order冇耐嘢食就逐樣上枱..先嚟兩個是日燉湯..如果我冇估錯嘅話應該係蟲草花瘦肉乜乜湯..燉湯都幾足料喎..勁多蟲草花仲有好多嚿肉..飲落仲相當清甜..似係冇落味精嘅🤫 然後上枱嘅就係薑蔥炒蟶子..離遠已經聞到好香嘅薑蔥味..而且雖
介紹返💁🏻‍♀️

星加坡黑醬油胡椒粉絲大蝦煲 配白飯
。HKD108
Additional HK28 跟養生燉湯

晚市常餐
香煎喜哥蔥油豬扒。嫩滑炒蛋 配脆皮菠蘿油
。HKD78

馬拉盞炒時蔬
。HKD78

凍檸茶
。HKD21

🤫 然後上枱嘅就係薑蔥炒蟶子..離遠已經聞到好香嘅薑蔥味..而且雖然係蟶子仔..但係份量相當之多..唯一就係煮得有啲太熟未拿捏到適當嘅生熟程度..不過都OK好味嘅
🤫 再之後上枱嘅就係蔥油豬扒炒滑蛋配菠蘿油..見到一大塊牛油就覺得醒神..少少可惜嘅係個菠蘿包只係微溫..如果再熱啲上枱就Prefect啦..不過重點都唔喺呢度..重點係嗰塊超巨大嘅豬扒..真心大塊過我塊面..而且豬扒軟熟一啲都唔靭..加上香濃蔥油..炒滑蛋亦都非常之恰到好處.. 我同朋友仔都非常欣賞
🤫 至於馬拉盞炒時蔬..勝在選擇較多..可以揀白菜仔..油麥菜..芥蘭同埋另外兩種菜..不過我已經唔記得咗係咩啦🤭..除咗選擇多之外..個Menu仲可以揀啲菜要唔要腍啲同埋要唔要走油..呢個選項我覺得非常之貼心..當然蔬菜嘅份量都非常足夠..正常好味啦
🤫 最後上枱嘅就係我哋期待已久嘅胡椒粉絲大蝦煲..雖然煲仔細細..但係都有成三隻大蝦㗎..而且估唔到嘅係無論係大蝦定係粉絲都非常之入味..唔食得辣嘅我都都忍唔住舔舔脷..決定即刻加杯凍檸茶飲下🤪
🤫 以上種種食物嘅介紹之餘..我最想講嘅係呢度嘅服務相當之唔錯..話說我哋本身係坐一張細細嘅二人枱..咁因為我哋叫嘅嘢食太多🤭..侍應姐姐一睇到就即刻幫我哋轉一張大啲嘅枱..都唔使我哋自己開口Request.. 又好老實咁講四寶食堂係一間裝修好靚嘅新式茶餐廳..食物唔錯配以翠華價錢..服務質素絕對係佢哋嘅優勝之處..將軍澳人有福了
🤫 喂..差啲唔記得講..佢哋呢度嘅凍檸茶相當OK喎..我哋一個叫走甜一個叫少甜..兩杯都做到我哋嘅要求..你知啦普通茶餐廳大部份時間都係比唔啱你嘅要求嘅凍檸茶㗎嘛😂
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2022-10-30 26 瀏覽
⋆⁺₊⋆.四寶食堂.拔絲鳳梨咕嚕肉無骨的咕嚕肉外皮炸得非常酥脆,酸甜醬不會死甜,味道均衡,但沒有做到如菜名所說的拔絲效果。值得稱許的是,旁邊的鮮菠蘿不但有用火槍噴燒過,增添了燒炙氣息,還有先入雪櫃冷藏過,一口冰涼感的菠蘿,一口酸甜酥脆的咕嚕肉,是挺特別!沙爹豬炒河粉這道炒河粉的鍋氣略顯不足,沙爹味也做輕量版本,不是濃味沙爹濃味花生,對於乾炒牛河這種經典菜品,創新料理沙爹豬炒河粉稍微弱勢了~(◞‸◟)馬拉盞炒芥蘭每次點馬拉盞醬炒菜,必點芥蘭或者椰菜苗,它們天生就屬適合吃脆口口感的菜葉類。加上馬拉盞醬做得出色,出鍋前有勾薄芡,增加了一個簡單菜品的厚實層次感。♡´・ᴗ・`♡椒鹽金磚豆腐有別於其他餐廳,四寶食堂豆腐是切長粗條,不是很推薦( 。_。)⁾⁾因為長粗條豆腐在油炸時豆腐內部接觸不到油的體積太廣,相對來說表皮酥炸的脆皮面積就少,吃起來的脆皮就少。再者四寶食堂只簡單撒上類似七味粉的調料,沒有傳統炸蒜蓉、辣椒丁這些輔料爆香後再淋上去的雙重香氣!木瓜燉瘦肉湯四寶食堂的燉湯是不錯的,為什麼喝它一口又會接著一口,無論是瘦肉給予湯頭的厚度,又或者木瓜在湯底裡的清甜,都會在嚥下喉嚨後,不見了卻一次全部

⋆⁺₊⋆

四寶食堂

拔絲鳳梨咕嚕肉

沙爹豬炒河粉

馬拉盞炒芥蘭

椒鹽金磚豆腐

木瓜燉瘦肉湯
四寶食堂的燉湯是不錯的,為什麼喝它一口又會接著一口,無論是瘦肉給予湯頭的厚度,又或者木瓜在湯底裡的清甜,都會在嚥下喉嚨後,不見了卻一次全部回甘讓你感受到木瓜特有香氣與豬瘦肉的精美味。另外再細細品嘗,會發覺原來還加了桃膠,湯品的膠質感豐富。

整體 / 🥨🥨🥨🥨/
⌫ 四寶食堂 (將軍澳)
#將軍澳咔嚓

將軍澳朋友有福了😍😍 四寶食堂喺將軍澳開左新分店😋 呢間高質茶記 性價比夠高 唔怪得咁多人排餐廳座位之間唔會好迫 坐得好舒服自助落單 餐具都放哂喺枱入面 好方便👍▫️秘制麻辣雞扒撈公仔麵 ($54)先黎嫩滑炒蛋🥚配丹麥多士🍞炒蛋滑到不行 好creamy😍 多士並唔係一般硬身多士 口感好鬆軟好香牛油味😍 麻辣雞扒外皮香脆 好多汁 嗰種麻辣香味真係令人流哂口水🤤 個秘制辣汁又香又麻 好過癮▫️喜哥葱油豬扒太陽蛋飯 ($65)繁忙時間需要等耐啲 但絕對值得等待🤤厚切大豬扒佔左個碟大半 面頭淋上葱油豬扒好厚 但肉質超嫩滑 有幾舊連住啲肥肉食落仲正🐷 全塊豬扒只有一條骨 包保啖啖肉😋 太陽蛋再加葱油撈飯 下次要多飯添☺️
將軍澳朋友有福了😍😍
四寶食堂喺將軍澳開左新分店😋
呢間高質茶記 性價比夠高 唔怪得咁多人排
餐廳座位之間唔會好迫 坐得好舒服
自助落單 餐具都放哂喺枱入面 好方便👍

▫️秘制麻辣雞扒撈公仔麵 ($54)
先黎嫩滑炒蛋🥚配丹麥多士🍞
炒蛋滑到不行 好creamy😍
多士並唔係一般硬身多士 口感好鬆軟
好香牛油味😍
麻辣雞扒外皮香脆 好多汁
嗰種麻辣香味真係令人流哂口水🤤
個秘制辣汁又香又麻 好過癮

▫️喜哥葱油豬扒太陽蛋飯 ($65)
繁忙時間需要等耐啲 但絕對值得等待🤤
厚切大豬扒佔左個碟大半 面頭淋上葱油
包保啖啖肉😋 太陽蛋再加葱油撈飯
下次要多飯添☺️
2022-10-27 34 瀏覽
💡抵食Tiffany blue荼記平時都有食開荼記,因為價錢合理,而且又大大份,今晚試咗將軍澳新開嘅四寶食堂,餐廳裝修企理,望落好光猛,仲以💠 Tiffany Blue 為主調,望落即刻grand左🥰🍽瑞士汁炒牛河🐂瑞士汁令到牛河食落甜甜地,河粉索曬的醬汁,令到更口味,而且牛肉份量好多,牛肉炒完又唔會覺得鞋,不過覺得瑞士汁味道唔算太出,如果濃味少少會更好。🍽水門雞飯🐣雞飯都算大碟,份量十足。雞件全部都已經去晒骨,啲雞肉好嫩滑,就算連皮食都唔會覺得肥,食個陣記得沾埋隨個醬汁吃,辣辣地好惹味。🍽蔥花咸牛肉炒蛋熱狗🐮呢個下午荼餐都幾抵食,$40都唔洗已經包埋野飲,熱狗配料份量十足,炒蛋多到滿瀉,不過覺得咸牛肉味就唔算好出,多少少就會更好。
💡抵食Tiffany blue荼記

🍽瑞士汁炒牛河🐂

🍽水門雞飯🐣

🍽蔥花咸牛肉炒蛋熱狗🐮

2022-10-26 32 瀏覽
四寶食堂放咗工之後喺將軍澳發現新開左一間茶餐廳,比佢翠綠色嘅門口吸引場內放置了植物及小盆栽作裝飾感覺小清新又舒服。甘岩今日冇乜人嘅時候再試。雞軟骨及辣子雞,非常之嘅有味道食落氣上嚟有鑊氣,跟餐配既養生燉湯藥材料都好足,燉湯非常濃郁而且不加味精好天然常餐喜哥蔥油豬扒炒蛋配菠蘿包; 一定要試下佢哋嘅招牌菜式喇!豬扒幾大塊,仲係超厚切肉質又軟熟,蔥油配炒蛋好正,可以食到塊面咁大塊豬扒真係又好睇、大大個菠蘿包配冰鎮牛油入囗外脆內甜好味又滿足,又好食仲要又低食難怪甘多人要點,算係我見過最大份嘅常餐喜歡我寫既食評,麻煩比心鼓勵,更多好既食評比大家!#四寶食堂 #將軍澳美食 #晚餐 #將軍澳 #TKO #將軍澳中心 #茶餐廳 #茶餐廳美食 #喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯 #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforf
四寶食堂

喜歡我寫既食評,麻煩比心鼓勵,更多好既食評比大家!

#四寶食堂 #將軍澳美食 #晚餐 #將軍澳 #TKO #將軍澳中心 #茶餐廳 #茶餐廳美食 #喜哥蔥油豬扒太陽蛋飯 #kaygorfoodie #hkig #hkfoodie #foodiehk #hkigers #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkcatering #hkboy #followforfollowback #likeforlikes #like #instalike #likesforlike #likeforfollow #likelike #liketime #likelikelike #likes
2022-10-24 66 瀏覽
四寶食堂有幾間分店,👧🏻一直比佢嘅裝修吸引!今次同👦🏻喺將軍澳行街後就揀咗四寶做晚餐!店員服務態度好,坐得舒服😌,食物熱辣辣送上枱,值得一讚😉。🌟低調沙嗲金菇安格斯牛肉粉絲煲沙嗲肥牛煲基本上可以話👦🏻食中菜必點既菜式,依個沙沙嗲金菇安格斯牛肉粉絲煲比較重沙茶醬味,唔算重花生醬味,牛肉軟腍,牛味濃郁,唔會比沙嗲味道搶過風頭,粉絲亦都嗦到哂沙嗲汁👍🌟拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉拔絲山楂汁嘅山楂味頗突出,比以往嘅咕嚕汁甜度較高。黑豚肉份量略嫌太少,亦都偏瘦唔夠脂肪。菠蘿🍍唔係同咕嚕肉一齊炒,而係冰凍地另上,用火槍輕輕隻燒過,令菠蘿焦糖化,更甜😚。🌟金枝瑤柱蟹肉扒西蘭花叫咗咁多肉/澱粉質,緊係要叫返啲菜食👍🏻。今次見套餐有瑤柱蟹肉扒西蘭花🥦,岩曬!蟹肉🦀️同瑤柱份量極多。不過最吸引👦🏻👧🏻就係跟餐嘅燉湯!是日燉湯係五指毛桃蟲草花湯,湯睇住店員喺蒸爐攞出嚟,就咁聞就有椰子香味🥥。平時屋企人都有煲五指毛桃湯,真係好有家的感覺😍。🌟金枝瑤柱鮑魚福建炒飯福建炒飯足料多汁,蝦仁大隻爽口🦐,蛋炒飯亦都炒得粒粒分明,唔會話痴埋哂一舊一舊,加上鮮味十足既芡汁,簡直一流👍。

🌟低調沙嗲金菇安格斯牛肉粉絲煲

🌟拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉

🌟金枝瑤柱蟹肉扒西蘭花

🌟金枝瑤柱鮑魚福建炒飯
2022-10-24 49 瀏覽
#gianna茶餐廳 #gianna將軍澳.1️⃣XO醬滑蛋蝦球飯🌙滑蛋好似絲綢咁滑!完全唔使咬咁😆🌙每粒飯都有蛋漿包住😚🌙蝦球好多好大粒!極度抵食.2️⃣拔道腩水門雞飯🌙雞肉好嫩滑~🌙每件雞都好香!絕對唔會有冰鮮/急凍雞嘅雪藏味!🌙配嘅餐湯清甜🥰有住家嘅味道.3️⃣皇室咖喱牛肋肉飯🌙牛肋肉入晒味!🌙入面所有配料都浸晒咖喱香😆🌙咖喱汁撈飯食完全絕配❄️不過咖喱有少少辣😛如果唔食得辣就要留意!.4️⃣他他醬深海炸魚柳🌙意料之外嘅大份!!!!🌙魚柳大到完全可以兩個人share🌙魚柳有淡淡檸檬汁味🤩所以加埋炸衣都唔會膩🌙仲可以跟餐有太陽雙蛋~牛油多士~粟米!.5️⃣黑松露炒蛋三文治🌙黑松露炒蛋係凍沙律!🌙三文治皮烘得好脆🌙內外配搭完全係冰火交融🥳.6️⃣杏仁霜❄️跟餐飲品~🌙杏仁愛好者先名嘅嘢😬杏仁霜真係好香!🌙細個每次去餐廳一定會叫嘅嘢飲🌙無諗到竟然係新式茶餐廳見到佢嘅蹤影🤩🎡四寶食堂地址:將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137E號舖#將軍澳cafe #將軍澳#將軍澳美食 #gianna紫色綫 #gianna將軍澳綫 #hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hkfood #hkfo
#gianna茶餐廳 #gianna將軍澳

1️⃣XO醬滑蛋蝦球飯
🌙滑蛋好似絲綢咁滑!完全唔使咬咁😆
🌙每粒飯都有蛋漿包住😚
🌙蝦球好多好大粒!極度抵食
2️⃣拔道腩水門雞飯
🌙雞肉好嫩滑~
🌙每件雞都好香!絕對唔會有冰鮮/急凍雞嘅雪藏味!
🌙配嘅餐湯清甜🥰有住家嘅味道
3️⃣皇室咖喱牛肋肉飯
🌙牛肋肉入晒味!
🌙入面所有配料都浸晒咖喱香😆
🌙咖喱汁撈飯食完全絕配
❄️不過咖喱有少少辣😛如果唔食得辣就要留意!
4️⃣他他醬深海炸魚柳
🌙意料之外嘅大份!!!!
🌙魚柳大到完全可以兩個人share
🌙魚柳有淡淡檸檬汁味🤩所以加埋炸衣都唔會膩
🌙仲可以跟餐有太陽雙蛋~牛油多士~粟米!
5️⃣黑松露炒蛋三文治
🌙黑松露炒蛋係凍沙律!
🌙三文治皮烘得好脆
🌙內外配搭完全係冰火交融🥳
6️⃣杏仁霜
❄️跟餐飲品~
🌙杏仁愛好者先名嘅嘢😬杏仁霜真係好香!
🌙細個每次去餐廳一定會叫嘅嘢飲
🌙無諗到竟然係新式茶餐廳見到佢嘅蹤影🤩

🎡四寶食堂
地址:將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137E號舖
#將軍澳cafe
#將軍澳
#將軍澳美食
#gianna紫色綫 #gianna將軍澳綫

#hkig #hkfoodie #foodiehk #foodiegram #hkfood #hkfoodblog #hkfoodblooger #foodphotography #foodie #hongkongfood #chinesefood #localfood #香港美食  #吃貨 #相機食先 #中式 #三文治  #茶餐廳
✿✿有驚喜將軍澳茶記✿✿📍#四寶食堂 (將軍澳)將軍澳唐德街9號將軍澳中心1樓137E號舖♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕♡人均消費: $392@2🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺四寶食堂越開越多分店,將軍澳都開咗間😝 放工經過,諗住食下茶記,其實唔算有好大期望,點知俾咗我好大驚喜😚 餐廳以Tiffany Blue作為主色,望落好顯眼,遠一遠都見到佢😂❣️#拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉💰 $98估唔到四寶食堂食到咁好味嘅咕嚕肉‼️ 嗰日去到餐廳,差唔多每台都叫一碟,應該都係佢哋幾吸引嘅招牌菜☺️個汁如其名 係真係有拉絲效果既~ 用咗西班牙黑豚肉,肉質非常軟腍,仲好入味☺️ 加上冇骨既咕嚕肉真係好正💛🤤 後面仲有已經切好咗嘅菠蘿🤪酸酸甜甜 加分👍🏻下次再嚟一定會再encore呢款🎉❣#泰式香葉辣肉碎炒飯💰 $98香葉味好重 肉碎唔算好辣 ~ 上枱都幾大碟❣#巴馬火腿星洲炒米💰 $88巴馬火腿配星洲炒米好特別,都係第一次食呢個配搭😂 星洲炒米炒得夠乾爽 係我鍾意嘅口感 配料夠多 亦帶有少許辣味 😋同樣都係好大碟❣# 馬拉盞炒時蔬💰 $78落單嘅時候有幾款菜可以揀,例如:菜心、白菜、油麥菜、西蘭花等等😉 我哋揀

✿✿有驚喜將軍澳茶記✿✿

📍#四寶食堂 (將軍澳)

♡推薦程度: 🌕🌕🌕🌕🌕
♡人均消費: $392@2

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺

❣️#拔絲山楂汁菠蘿咕嚕西班牙黑豚肉💰 $98

❣#泰式香葉辣肉碎炒飯💰 $98
香葉味好重 肉碎唔算好辣 ~ 上枱都幾大碟

❣#巴馬火腿星洲炒米💰 $88

❣# 馬拉盞炒時蔬💰 $78
落單嘅時候有幾款菜可以揀,例如:菜心、白菜、油麥菜、西蘭花等等😉 我哋揀咗菜心 😝 炒得好香好惹味 ☺️ 無停過口😂

❣#瑞士汁雞髀💰 $28
係我最鍾意食嘅瑞士汁!仲要加雞髀😚 雞髀好上色~ 見到都已經好吸引🤩 肉質軟腍 唔鞋口 啖啖肉 我已經好滿足😎

🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺🔺