2017-11-28 566 瀏覽
約了小學同學晚餐聚會,難得齊人今次搵間特別啲。聽講九龍城有一間菜館,餸菜好似好特別,連餸名你都估唔到係咩!先來一道白玉藏珍,份量大有體面。圍邊的是冬瓜清甜多汁,包裹著粒粒海參,白果,冬菇和蔬菜粒,非常有口感。四款不同石鍋,有魚翅,鲍魚,花膠和海參,材料矜貴。我揀選海參石鍋,海參好腍。 以高湯入餚好入味。貌似荷葉飯的荷葉刺參珍珠卷又有驚喜。一條手指長的海參藏了飯內,好富貴。另外有好多蝦米,香囗惹味,飯粒充滿鮮味。飯後送紅豆沙糖水,起沙,不甜不膩。整晚無論食物質素,環境,服務全部都滿意。

飯後送紅豆沙糖水,起沙,不甜不膩。

整晚無論食物質素,環境,服務全部都滿意。

2017-11-24
2017-11-27 426 瀏覽
Went to the restaurant and celebrated my father in law’s bday.The restaurant was decorated with all wooden furniture, quite unique.Overall, I’ll rate the restaurant 4/5Beer: they served in cold bowl just like in the past I love eating thousand year old eggs, and they served with pink ginger and jellyfish. Good appetizer Deep Fried Tofu: it’s well fried with good crisp and seasoned nicely Salty egg yolk shrimps: used good portion on salty egg yolks and shrimps were fresh! Crispy Pork Skin: Must

Beer

Crispy Pork Skin: Must order!!
super crispy and seasoned perfectly!
Thousand  year  old  eggs
Fried  tofu
Salty  eggs  yolk  fried  shrimps
Oysters  fried  eggs
Crispy  pork
Gailan  pot
House  special  fried  noodles
10 分鐘 (堂食)
Beer
Thousand  year  old  eggs
Fried  tofu
Oysters  fried  eggs
Crispy  pork
Gailan  pot
3K
2017-11-25 412 瀏覽
城寨風情,特色美食,一班人來到九龍城搵的不是泰菜而是中菜,仲要坊間少有的菜式。太白醉翁牛展入口不只散發出酒香,還有藥材味道。薄薄的一片有嚼口,越食越出味。白玉藏珍充滿詩意的名字,造型有心思。拍照扼like少一定掂。外層是清淡的冬瓜,內藏矜貴的海蔘,軟腍有口感,粒粒配菜有花菇,銀杏,西蘭花⋯⋯全素有營。花膠石鍋剛好今天氣溫驟降,熱辣辣非常暖胃。花膠軟熟有膠質,食到䑛䑛脷。荷葉剌參珍珠卷有點似珍珠雞,不過內餡就高貴得多,原條海參。飯粒軟糯香甜。蜜餞欖角骨骨排嫰滑,蜜餞的調味又不會過鹹,欖角有獨特的味道,佐酒一流。最後奉送香甜紅豆沙,起沙的綿綿口感,滋味。

太白醉翁牛展

白玉藏珍

花膠石鍋

荷葉剌參珍珠卷

有點似珍珠雞,不過內餡就高貴得多,原條海參。飯粒軟糯香甜。

蜜餞欖角骨

最後奉送香甜紅豆沙,起沙的綿綿口感,滋味。

2017-11-24
2017-11-12 407 瀏覽
不錯的小菜館濃郁厚身嘅湯汁,嗅到金華火腿香,黏口花膠,用石鍋上,熱辣辣啫啫芥蘭煲,上枱咋咋聲,每條啱啱好包裹住薄薄一層油光,爽脆清爽,煮得剛剛好,加埋肉碎更係好有鑊氣又唔油膩嘅鳳梨三杯雞煲,乾身不帶多餘醬汁,雞件都入哂味,同煮嘅三包椒同乾蔥亦爆炒得剛好又有香味主食點咗魚米龍躉泡飯,龍躉皮煙韌,油脂唔多,魚肉滑身甜品送個芝麻糊好難食,好似生粉水溝芝麻糊,一pat pat,衰收尾,可惜見到隔離枱叫咗煲仔飯超香,下次拖多啲人去試餐廳嘅食物偏大份,多人同行一齊食會好啲
不錯的小菜館

濃郁厚身嘅湯汁,嗅到金華火腿香,黏口花膠,用石鍋上,熱辣辣

主食點咗魚米龍躉泡飯,龍躉皮煙韌,油脂唔多,魚肉滑身

見到隔離枱叫咗煲仔飯超香,下次拖多啲人去試

餐廳嘅食物偏大份,多人同行一齊食會好啲
2017-11-01 473 瀏覽
7點去到唔洗排隊。一坐底,靚姐即叫我地落黑椒燒鴨剩返碟例牌,我地第一次黎緊係要試下食左就知靚姐冇介紹錯,肉好嫩,有肉汁,可惜既係例牌份量很小,我地五個人食半隻先得炸豆腐,超好食,即炸熱辣辣,食到中間既芝麻香味,豆腐好滑加埋泰式辣醬,錦上添花花膠湯,比較重手,偏鹹,不過送飯就岩岩好花膠也不少鮑魚湯,比花膠湯更鹹有一粒鮑魚係好食既蒸雞,有點過火,老了仲叫左個啫啫芥蘭,又係偏鹹大家食多幾碗飯之得🙈🙈

炸豆腐,超好食,即炸熱辣辣,食到中間既芝麻香味,豆腐好滑
加埋泰式辣醬,錦上添花

花膠湯,比較重手,偏鹹,不過送飯就岩岩好
花膠也不少

鮑魚湯,比花膠湯更鹹
有一粒鮑魚係好食既

蒸雞,有點過火,老了

仲叫左個啫啫芥蘭,又係偏鹹
大家食多幾碗飯之得🙈🙈
2017-10-30 461 瀏覽
今晚同朋友慶祝升職,佢一向鍾意食中菜,所以揀左呢間城寨風咪。門口裝修已經好有中國Feel, 再睇餐牌,價錢唔會嚇你一跳,特別係62蚊一位有鮑/參/翅/肚揀,仲係石鍋上,我就揀左鮑魚,雖然個鮑湯就咸左d,不過隻鮑好有鮑味我地仲叫左干炒四季豆,乾身得黎又入味,四季豆唔會得面有味跟住仲叫左野菌焗帶子,啲帶子大大粒,冇雪味,加上d野菌炒得好香好有鑊氣跟住仲有城寨小炒皇,佢地用蝦乾魚乾魷魚炒,好香口,好岩餸飯,真係食到唔停口仲有龍蝦e麵,呢碟就冇咩味,比較失色最後朋友叫左個飯,唔係好記得叫咩名,但有雞肉,菜粒,我個人食唔慣咁濕
,我就揀左鮑魚,雖然個鮑湯就咸左d,不過隻鮑好有鮑味

我地仲叫左干炒四季豆,乾身得黎又入味,四季豆唔會得面有味

仲有龍蝦e麵,呢碟就冇咩味,比較失色

城寨小炒皇

城寨石鍋鮑/參/翅
  • 石鍋鮑參翅肚
  • 米蘭野菌焗帶子
2017-10-02 555 瀏覽
國慶晚去城寨風味,雖然沒有訂座,幸好還有座位,還可以舒舒服服坐到卡位。點了三個菜,菜甫蠔仔煎蛋,蠔仔很肥美,煎得恰到好處,加上菜甫令這道菜更有口感,但美中不足之處是有少許的蠔仔殼仍未去得彻底,吃時可要小心。例牌的燒乳豬,味道比想像中要好,皮脆肉香,而且去除了肥肉,真是肥而不膩,可以再點。米蘭野菌焗帶子的網評很好,所以也特地叫了,但個人覺得一般,野菌的確很香口,但整道菜略為干了一點,這道菜加了香草,味道濃濃的,但個人反覺香草味有點過濃了,有點掩蓋了帶子應有的鮮味。整體而言,味道還是挺不錯的,值得一試。

整體而言,味道還是挺不錯的,值得一試。
2017-10-01
  • 招牌即燒乳豬
辛苦左一日,撞啱出trip 前試個中菜。上OpenRice 睇中這間,D相都好似幾靚仔,咁就膽粗粗去試一試。戰鬥碗啤酒,感覺唔錯只係價錢貴咗啲。蟹肉湯,材料夠多味道唔會太龍,剛剛好。呢個骨個賣相其實係唔錯嘅,味道方面我個人覺得唔係心目中的第一位的佐敦店,不過對佢冇投訴,小朋友亦很鍾意。由於季節菜,所以今次帶咗今文蛋浸菠菜,有人鍾意食菠菜嘅原因係因為佢鞋口鞋牙,亦因為咁所以有人鍾意,不過味道非常好。炸小棠菜最低要求我覺得係皮要夠脆皮,裏面嘅肉要彈牙,佢都做到足晒,加分。本來諗住食燒鵝,不過到最後決定試吓佢隻雞,因為小朋友鍾意食。呢隻雞就過分呀,其實都唔使講太多野,你睇個樣就知道咩事。下次一定encore。唔知係唔係返得大陸多,每次見到炒米粉都想試吓。呢碟師傅炒米粉完全超越所有香港大陸台灣嘅炒米粉,味到夠亦唔會太鹹了,材料右足,下次要試埋個炒麵。餐廳有啲廚師推介菜式,好似呢個石鍋海參,出爐嘅時候仲滾熱辣煲緊,賣相很不錯,不過個人還是喜歡比較清淡的菜膽海參。

啤酒  (戰鬥碗)

戰鬥碗啤酒,感覺唔錯只係價錢貴咗啲。

蟹肉湯

蟹肉湯,材料夠多味道唔會太龍,剛剛好。

蜜餞欖菜骨

• 蜜棧欖菜骨
  • 金銀蛋菠菜
  • 小棠菜
2017-09-27 436 瀏覽
朋友聚會黎到九龍城,唔知食咩好,朋友就推薦城寨風味。行到入黎,環境好舒服,裝修超級用心,裝飾到古色古香,仲有卡位坐得又舒服一坐低就有碟野放左落黎。開頭食左一舊覺得酸酸地、好爽脆,幾好食,但唔知咩黎、估係木瓜。問左幫我地落order既姐姐,佢話係酸木瓜,我地話好好食,佢就好好人咁話:一陣比多碟你地今時今日咁既服務態度先啱嫁嘛!哩到有兩隻乳鴿,朋友話哩到好好食先黎。但食落其實冇咩特別,係切得比其他地方大件、同個皮好似脆啲。亦都唔會好咸炒四季豆係我地班朋友無論係食京川菜、定係食中菜,見到meun有就必叫菜式味道適中,幾惹味,但未至於驚艷。不過不失,如果再少油啲會更加好出街食飯都要食多啲菜!其實係出面食菜覺得性價比唔高,但講真果句佢整得好你就會心甘命抵。海味什菜煲啲海味比起出面酒樓,真係幾大方,蝦米蝦乾魷魚等,足料!菜都唔少,西蘭花、油菜、生菜、蘑菇等,仲有粉絲添!最值得讚既係個湯唔油,仲好鮮甜,係出面食飯我通常唔飲湯,今次都特登比啲湯飲湯撈埋粉絲、蝦米食全餐飯最中意哩道餸!!豬展脾雖然賣相麻麻,但一咬,肉就會自動甩出黎,整到好軟。冇睇佢出面炸到好黑,但肉質鮮嫩,仲有肉汁,幾驚喜!但就覺得無咩

酸木瓜

今時今日咁既服務態度先啱嫁嘛!
秘制紅燒乳鴿

哩到有兩隻乳鴿,朋友話哩到好好食先黎。
欖菜肉崧四季豆

海味什菜煲

菜都唔少,西蘭花、油菜、生菜、蘑菇等,仲有粉絲添!
湯撈埋粉絲、蝦米食

全餐飯最中意哩道餸!!
法式豬展脾

豬展脾雖然賣相麻麻,但一咬,肉就會自動甩出黎,整到好軟。
冇睇佢出面炸到好黑,但肉質鮮嫩,仲有肉汁,幾驚喜!
但就覺得無咩調味,後尾叫左服務員拎左碟甜酸醬,成件事升華左

服務、環境都好用心,菜式未至於太驚艷,但都算中上,調味唔會好重手,好過大排檔多聲
2017-09-19
酸木瓜
欖菜肉崧四季豆
海味什菜煲
法式豬展脾
2017-09-18 342 瀏覽
值得一試,好好食!呢幾碟小菜!睇相最實際,有效率,有禮貌,坐得又舒服,難怪多人推介說好食!下次都會黎,一定會有下一次,九龍城必食🤗🤗洗手間又乾淨,老闆好客氣,又有禮貌同風度🤗
2017-09-17
$300 (宵夜)
  • 米蘭野菌焗帶子
2017-09-15 8532 瀏覽
從前經常見面的好友 , 打從覓得新工作之後 , 因公事繁忙的關係 , 便甚少見面 , 當晚難得可以相聚 , 當然要吃得好一點 ....我們選擇這間位於 九龍城 的 城寨風味 , 乃是因為過往曾經幫襯過數次 , 對其出品有信心 ~Menu ~燒乳豬 : 新鮮烤出來的乳豬 , 絕對是皮脆肉嫩 , 赤紅的豬皮咬落口是超級卜卜脆 , 豬肉嫩滑又夠肉味 , 十分好吃 ~小鳳仙 : 誘人的名字 , 是以手撕雞肉結合海蜇的一道涼菜 , 雞肉夠鮮味 , 海蜇爽口彈牙 , 還不錯吃的 ~石鍋花膠 : 以石鍋上的花膠羹 , 美味可口而且花膠的份量也多 , 滑滑溜溜的花膠 , 吃多多也嫌不夠多 ~秘製黑胡椒燒鴨 : 又是一絕妙菜色 , 燒鴨烤得皮脆肉嫩還滿有鴨肉香 , 配上秘製的黑胡椒醬汁 , 實在是非一般的燒鴨 ~黑白胡椒焗羔蟹 : 味道跟 新加坡 和 馬來西亞的 胡椒蟹略有分別 , 黑白胡椒的味道並不强烈 , 蟹肉鮮甜惹味又香口 ~本篇完 ~

Menu ~

本篇完 ~
2017-09-02 5739 瀏覽
近期鮮有會在九龍城吃飯,但是今次卻與友人一起在這區吃飯。縱使九龍城是泰菜集中地,但亦不乏有中菜。選擇城寨風味,是區內以舊式中式裝修的食店,故可在吃飯之餘,也可欣賞其店內特色裝飾。先來小鳳仙,是一道涼菜,雞肉伴以海哲等食材,清涼又清爽,很適合在夏天品嚐。紅燒砂鍋鱷魚腿。雖然甚少吃鱷魚肉,但是聽聞其可治今晚亦點來黑白胡椒焗糕蟹,蟹雖有黑白胡椒調味,但是胡椒味不太濃郁,輕輕的胡椒味帶出蟹肉的鮮味。來一客金柱鄉下仔炒芽菜,這小菜以侯柱及芽菜做主角,而金柱鋪在芽菜上。這菜是今晚的亮點,芽菜炒得爽口,又乾身沒多點油。今晚菜式是幾特別的,也滿足了朋友們的口味。

紅燒砂鍋鱷魚腿。雖然甚少吃鱷魚肉,但是聽聞其可治

今晚菜式是幾特別的,也滿足了朋友們的口味。
2017-08-14
2017-08-28 452 瀏覽
九龍城是食肆密集的一個地區, 雖然大家印象中這區的食肆以泰菜為主, 其實近幾年這區的食肆已變得更多元化, 食店之間的競爭也相當激烈,要在當中突圍而出, 真的少一點巧夫也不行, 而城寨風味是區內較有實力的中菜館, 加上師傅已有多年經驗, 不時創作出新菜色。當朋友拉隊來這裡吃晚餐,不用多想就應約了。店子是古色古香的模樣,裝修格調都富有中國色彩, 而各樣擺設更增添書卷氣息。這裡主打廣東菜,師傅在保留懷舊菜式的同時, 再注入一些創新元素, 令菜色更多元化。朋友已預先安排好菜單,我們只需要坐下來等吃, 待人齊後飯局便正式開始。試試這裡的招牌即燒乳豬,喜歡吃烤豬的我當然有點期望, 烤乳豬是即時爐燒的,也是認真的製作, 先吃皮,皮下油脂早起給撇去,吃起來上皮很爽脆,肉是嫩滑好吃,加一點自家制醬汁更美味的。再來黑白胡椒焗羔蟹(烏冬底), 用上一個砂窩去煮,上檯時熱度十足兼香味撲鼻的, 在高溫煮過後蟹的鮮味已走進烏冬內, 把舖在面頭斬了件的肉蟹撥去,先吃墊底的烏冬底, 用上黑白胡椒去煮,加上蟹肉的鮮味,吃起來烏冬彈牙而鮮香,是美味的。堆得滿滿的金柱鄉下仔炒銀芽, 用炸過的瑤柱來炒銀芽, 瑤柱確實令菜色加
堆得滿滿的金柱鄉下仔炒銀芽, 用炸過的瑤柱來炒銀芽, 瑤柱確實令菜色加上金黃色彩, 瑤柱經炸過後也爽脆, 銀芽本身會帶一些草青味,廚師在這方面也做了功夫去除草青味, 銀芽入口爽口, 而炒得乾身,有水準。
菜式有水準加上師傅對廚藝上的熱誠,真的令人佩服, 雖然不是城中什麼出名的廣東菜館, 但也吃得滿意。
2017-08-24 1093 瀏覽
去親九龍城通常都係食泰菜今次唔同喇同屋企人黎到九龍城係食中菜依間中菜館叫城寨風味聽個名已經覺得好有懷舊同濃味感覺城寨風味格局不像酒樓般坐得舒服但又比大排檔好D裝修比較懷舊傳統格調依度嘅食物款式有傳統亦都有新穎嘅一行八人叫左以下食物:古法秘製BB鴿鳳舞手撕雞不是粟米米蘭野菌焗帶子菜甫蠔仔煎蛋蜜餞欖角骨招牌糯米蒸糕蟹豆腐斑腩煲紅燒雞絲翅啫啫芥蘭煲整體食物味道ok不過唔算係樣樣都出色我個人推薦嘅係古法秘製BB鴿丶鳳舞手撕雞丶不是粟米同埋菜甫蠔仔煎蛋BB鴿燒得色澤均勻,夠香口手撕雞撕好曬,但賣相仲砌番原隻雞嘅形狀份量足,雞肉入味不是粟米好盞鬼,個樣似粟米,但唔係粟米,係魚黎嘅,可見廚師刀功同創意,配埋個橙檸醬做茨汁,好令人開胃菜甫蠔仔煎蛋好多蠔好足料蠔味十足餸飯一流星期六日黎食嘅話建議預先電話訂座有D招牌食物仲可以先留定㖭而晚上會設有分兩個時段用餐環境氣氛: ★★★☆☆食物質素: ★★★★☆服務態度: ★★★☆☆
去親九龍城通常都係食泰菜

紅燒雞絲翅
啫啫芥蘭煲

整體食物味道ok
不過唔算係樣樣都出色

BB鴿燒得色澤均勻,夠香口
手撕雞撕好曬,但賣相仲砌番原隻雞嘅形狀
份量足,雞肉入味

紅燒雞絲翅
啫啫芥蘭煲
2017-07-30
2017-08-24 373 瀏覽
以九龍城寨之名開的一間中式酒家, 九十後出生的小朋友們, 一定未去過九龍城寨吧, 無緊要, 城寨拆了..., 可以去城寨酒家..., 夠無聊吧...。九龍城寨, 曾經是清朝政府的外飛地, 甚麼是外飛地..? 現在最多人識既外飛地, 首選應該係"直布羅陀", 她由18世紀開始就是英國的外飛地...。樓上雅座, 樓梯口對住..., 一張CCTVB的大劇照, 可以用嚟宣傳, 點可以錯過....即燒脆皮香豬, 望個樣... 就知道好正! 皮夠薄, 十分脆, 皮與肉的中間脂肪部份, 學足美容中心成日講既"抽脂", 已被抽走九成半..., 加點乳豬醬, 可惜無砂糖, 整件入口, 其實, 我可以食晒成碟..., 可惜, 同檯, 有人戒食牛, 但無人係戒食豬..., 又其實, 戒得食牛肉, 就應該戒埋食豬肉啦..., 豈有此理, 根本係歧視! 放上檯, 好驚嚇吓喎...., 雞頭對住我, 仿佛向我申冤..., 嗱 嗱..., 唔關我事架, 呢味餸, 唔係我叫, 我係被迫食咋..., 看餐牌, 有一味"鳳舞手撕雞", 估計應該不是這個款, 但又搵唔到似樣既名, 鷂......, 求其啦... 雞肉已經拆

雞肉已經拆骨, 雞皮厚度尚算適中, 可以連肉一起入口, 也不會有肥膩感覺, 還有些少爽口, 配套方面, 應真有創意, 正常貨色的, 有海蜇、木耳、青瓜絲、黃綠椒絲特, 神奇之處, 還放埋酸薑、皮蛋, 真係...唔該... 專家們講兩句, 到底係咩味覺既配搭...?

城寨石鍋 $62, 應該是近期才推出的新菜色, 沒有印在餐牌, 只貼在檯面的推介小牌上, 有四款, 分別是 石鍋海參、石鍋鮑魚、石鍋花膠、石鍋魚翅. So..., 一聽到"魚翅", 個個耍手兼拎頭..., 我...? 最愛... 當然係海參和鮑魚啦, 如果只可揀一樣的話, 鮑魚食得太多了, 有些悶..., 就要"海參"啦..,  哈哈哈....

隔離位靚女, 揀了石鍋鮑魚, 靚女見我不斷望住佢..., so..., 其實我並不是望住佢, 我只係望住盅"石鍋鮑魚", 我問佢: "好唔好食?" 佢答我:"... 比D你試吓啦.." , 於是切了一片鮑魚小角給我, 實在感動了... 我眼泛淚光地... 把這小片鮑魚吞下..., 實在太...... 彈牙了...。

黑白胡椒焗蟹,  很大的砂鍋, 上檯時還滋滋的響, 滋滋的煙霧阻礙了拍照, 等一陣... 煙散後, 清楚看到, 大蟹底部, 還有烏冬, 胡椒味道, 未去到攻鼻級數, 但都十分濃烈, 反而辣味極輕.

新加坡胡椒蟹吃得多, 這味焗蟹有點不同, 黑白胡椒炒出來的味道夠香, 還加了醬油之類來調味, 整體味道很濃, 微辣中...還帶有點甜味, 用來送麵或烏東最啱.

唔講出嚟, 班女士肯定以為係...紅燒豬軟骨, 如果閣下在股海浮沉多士, 最憎係股市大鱷..., 咁呢味餸 一定啱晒你..., 係咩嘢..?? 未就係 姑姑燜大鱷囉... (我作咋... ) btw... 好強勁既骨膠原口感...

菜名好特別, 名為"金柱鄉下仔炒芽菜", 金柱, 應該是炸香了的乾瑤柱絲吧..., 鋪上面, 十分鮮艷的橙紅色那堆碎絲, 下面其實就是芽菜炒米粉, 非常平價的菜色, 但要炒得好味 也不易, 尤其是炒米粉, 要炒得香口, 又不油膩, 絕對考廚師功力.
2017-08-16