2019-08-09 4076 瀏覽
壽司廚師發辦就食得多,中日泰式廚師發辦簡直聞所未聞,朋友力推之下半信半疑地黎叫左十二道精選晚餐 ($328/位),雖然平日未算爆滿,但話哂係酒店出品應該唔差掛。先黎三款前菜,鰹魚昆布煮花螺幾新鮮彈牙,如果有俾埋叉就更佳;鮑魚肝蟹籽沙律有鮑魚肝獨有既香味得黎唔算好腥,蟹籽同青瓜夾埋口感好有層次;煙燻蛋有糖心,十分入味又夠香。清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚如預期般有酒香,嫩滑軟腍。 留意到呢度既冷盤大部分都係室溫上菜,如果更冰凍就更好。冰封蕃茄漬意外地幾有心思,選用左巨峰提子汁做醃料,雖然蕃茄本身唔係超甜既日本品種,製成蕃茄漬後充滿香甜又天然既提子味,感覺好清新特別。黑湯浸鴨血從來唔多好鴨血,惟有台式火鍋既鴨血入得口。 估唔到呢度鴨血都有咁上下水準,完全冇怪味,嫩口又滲入哂黑湯既辣味,惹味非常。黑椒元蹄大大隻豬手已經炆到唔洗用力都輕易分開到,雖然厚肉但都好入味,最鐘意豬皮富膠質又唔會油膩,養顏之選。天婦羅龍躉斑塊併粟米汁矜貴版粟米斑塊冇令我失望,龍躉斑塊幼嫩有彈性,粟米汁似粟米濃湯,即時感覺高級不少。花膠椰子燉烏雞湯首先用料已經全部係我至愛,啖湯甜到個個都爭任添飲,真材實料。 不得不讚真係幾靚料,連
花膠椰子燉烏雞湯
首先用料已經全部係我至愛,啖湯甜到個個都爭任添飲,真材實料。 不得不讚真係幾靚料,連椰子都清埋,花膠亦屬中等貨色,絕對回到本。
清酒火焰煮鮮貝
人大左最愛浮誇表演環節,一黎就著哂火咁的確打卡一流。 大大隻蜆肉飽滿,好濃酒香,鮮味滿分。
蒜蓉大蝦荷葉飯
去到呢步已經飽到食唔落喇,荷葉飯上面鋪滿顏色鮮豔既開邊蒜蓉大蝦,俾面食左一隻都幾新鮮。
芝麻味雪糕
食得出自家製既濃郁味道,有奶香又芝麻味濃,心滿意足。
食物有心思之外,值得一讚環境幾好坐,服務又貼心,見隔離台開左好多酒邊飲邊傾嘆足全晚,適合朋友聚會。
2019-08-06 2689 瀏覽
認識中既omakase都係日本野為主,今日朋友竟然話帶我去見識下中日泰式omakase🤣 餐廳喺酒店裡面,寬敞舒服,好適合同朋友相聚,促膝長談👍🏻冰封蕃茄漬明明食緊蕃茄,但有巨峰提子既味道😂 好創新,酸酸甜甜,好開胃。三小碟分別有鰹魚昆布煮花螺、鮑魚肝蟹籽沙律及溏心蛋。我最喜歡係個花螺!雖然細細粒,但肉質好爽夠鮮甜😍清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚個人本身喜愛藥膳味,所以對我黎講係好好食。鮑魚亦好厚肉🤩黑湯浸鴨血開始上主菜🤤黑湯係平時食船麵會見到既湯底,鴨血口感夠滑,亦好入味👍🏻黑椒元蹄一開始係成隻上,店員見我地幾個女仔無從入手就幫我地切👍🏻肉一啲唔靭,我就鍾意佢層皮唔會太肥,但又食到膠質既感覺🥰清酒火焰煮時令鲜貝呢個係表演環節,因為用晒成支清酒咁滯,會有熊熊烈火😂 蜆肉勁甜呀!花膠椰子燉竹絲雞湯 好足料既燉湯,滋補養生😌蒜蓉大蝦荷葉飯其實已經好飽,點知仲有成個飯😂係而家好少見既荷葉飯,好香☺️芝麻味雪糕雖然好飽,甜品有另一個胃既😛 好滑好濃,一啖都無剩🤣
餐廳喺酒店裡面,寬敞舒服,好適合同朋友相聚,促膝長談👍🏻
冰封蕃茄漬
三小碟
分別有鰹魚昆布煮花螺鮑魚肝蟹籽沙律溏心蛋。我最喜歡係個花螺!雖然細細粒,但肉質好爽夠鮮甜😍
清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚
個人本身喜愛藥膳味,所以對我黎講係好好食。鮑魚亦好厚肉🤩
花膠椰子燉竹絲雞湯
好足料既燉湯,滋補養生😌
芝麻味雪糕
雖然好飽,甜品有另一個胃既😛 好滑好濃,一啖都無剩🤣
2019-07-23
2019-08-04 253 瀏覽
於酒店內的餐廳,座位寬敞,環境舒服。由於是廚師發辦,坐下不久就有前菜“冰封蕃茄漬”上,本身番茄可能不是很甜,但用各種果醬汁醃製後甜味十足,冰凍番茄帶有巨峰提子味,好特別,夏天食一流。第二道前菜是鰹魚昆布煮花螺和鮑魚肝蟹籽沙律 用鰹魚昆布煮過的花螺,螺肉新鮮爽口彈牙。第三道前菜是清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚冰鎮鮑魚也很特別,用藥材和清酒浸製而成,有濃濃的當歸藥材味,但又和爽口的鮑魚意外地相配。食完前菜就開始主食。第一道主食是黑湯浸鴨血,泰國的黑湯、台灣的鴨血、中國的紅椒絲,中台泰fusion,第一次食鴨血,沒有腥味,易入口。天婦羅龍躉斑塊併粟米汁魚肉結實,配搭新鮮黃金甜粟米做的忌廉汁,令人食指大動。黑椒元蹄濃郁的黑椒汁,再加上香甜的洋蔥,將豬手炆至稔滑,味道一流。清酒火焰煮時令鲜貝即場在面前熱鍋放蒜蓉和倒整支日本清酒煮蜆,煮的時候還有火焰效果,睇得又食得的一道菜。花膠椰子燉竹絲雞湯 大大塊的花膠,湯非常足料,它的甜味有別於平時飲到的花膠湯,粟米的甜味非常突出,不斷續碗飲。蒜蓉大蝦荷葉飯荷葉的清香滲落去飯裡面,加上大蝦的鮮味,就算再飽也要食少少。甜品:芝麻味雪糕食得多飽也有另一個胃黎食甜品。芝麻雪

第二道前菜是鰹魚昆布煮花螺和鮑魚肝蟹籽沙律

用鰹魚昆布煮過的花螺,螺肉新鮮爽口彈牙。

第三道前菜是清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚

食完前菜就開始主食。第一道主食是黑湯浸鴨血

天婦羅龍躉斑塊併粟米汁
魚肉結實,配搭新鮮黃金甜粟米做的忌廉汁,令人食指大動。

黑椒元蹄
濃郁的黑椒汁,再加上香甜的洋蔥,將豬手炆至稔滑,味道一流。

清酒火焰煮時令鲜貝
,睇得又食得的一道菜。

甜品:芝麻味雪糕
食得多飽也有另一個胃黎食甜品。芝麻雪糕食得出是自家製的,滿口都是濃郁的芝麻味,超滿足的ending。
2019-08-01 245 瀏覽
前兩日去左大角咀探朋友,到咗晚飯時間去搵嘢食.行過多盛酒店俾佢二樓間餐廳既banner吸引左,於是上去試下.上到去,好快就有侍應安排入座.餐廳地方好闊落,好舒服.睇下佢menu,有火鍋同set叫.火鍋平時都會食,所以叫左set.呢個set唔係似一般有晒菜單,而係日式嘅omakase,幾特別.由前菜到甜品,每一款嘅賣相都好靚唔馬虎,食材方面以海鮮為主,生蠔,三文魚扒,鮑魚, 加埋籠仔蒸飯,花膠椰子雞湯同甜品,好滿足. 對比返價錢好抵食. 下次會再黎試埋呢度嘅火鍋
2019-07-24
2019-07-31 2083 瀏覽
今晚同屋企人慶祝生日,特意係大角咀找了這間帝盛酒店的餐廳食omakase,見到係中日泰的fushion omakase都幾新潮。前菜有幾樣,分別有冰封蕃茄漬用鮮果醬淹成的果醬好好味,味道好似巨峰提子醬,用黎浸住蕃茄食,好新鮮又開胃。鮮果醬有幾種茄製成,有百合茄、車厘茄仲有兩種日本醬汁,好堅。鰹魚昆布煮花螺螺肉好彈牙,昆布煮成的汁甜甜地,帶出螺肉的鮮甜。鮑魚肝蟹籽沙律清新之作,鮑魚肝的醬汁味道甘甘地,食落都幾fresh清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚呢個上到台好大陣藥膳味,點知食落又唔係好苦,可能因為有滷冰中和返,所以好易入口。主食有黑湯浸鴨血呢種菜感覺好台式,鴨血好新鮮,口感好實淨,係上等鴨血。食落小辣,惹味~開水白菜浸成一朵蓮花,好有賣相天婦羅龍躉斑塊併粟米汁加咗粟米汁,香口之餘有粟米的鮮甜,減少油膩感。黑椒元蹄呢味我最鍾意,因為好入味,唔辣,炆得好腍。清酒火焰煮時令鲜貝加咗酒煮,中間會起火,好壯觀,蜆肉多肉花膠椰子燉竹絲雞湯 呢個湯係出乎意料地甜,好養顏,椰子同花膠都好好味,好抵食蒜蓉大蝦荷葉飯呢到呢一味已經好飽,但係都要試下d蝦,好甜又彈牙,蒜蓉又夠多!甜品芝麻味雪糕作結,超值的一餐!
前菜有幾樣,分別有
冰封蕃茄漬
鰹魚昆布煮花螺
螺肉好彈牙,昆布煮成的汁甜甜地,帶出螺肉的鮮甜。
鮑魚肝蟹籽沙律
清新之作,鮑魚肝的醬汁味道甘甘地,食落都幾fresh
清酒藥膳糟滷冰鎮鮑魚
主食有
開水白菜
浸成一朵蓮花,好有賣相
天婦羅龍躉斑塊併粟米汁
加咗粟米汁,香口之餘有粟米的鮮甜,減少油膩感。
黑椒元蹄
呢味我最鍾意,因為好入味,唔辣,炆得好腍。
清酒火焰煮時令鲜貝
加咗酒煮,中間會起火,好壯觀,蜆肉多肉
花膠椰子燉竹絲雞湯
呢個湯係出乎意料地甜,好養顏,椰子同花膠都好好味,好抵食
甜品
芝麻味雪糕作結,超值的一餐!
2019-07-23
2019-07-25 216 瀏覽
約咗朋友去到大角咀食飯,見到街口有一間新嘅餐廳,位置喺酒店入面,我哋兩個人想靜靜地傾吓計,入到酒店大堂有一張poster,見到價錢好吸引,就二話不說搭lift上去2樓入去試吓,上到去環境一流,好fine dining feel, 驚店員介紹之下就試吓Omakase中日fusion菜,第一道菜係冰鎮番茄,酸酸甜甜好開胃呀,第二度嘅冰鎮鮑魚,第三部就係和牛生蠔,之後我哋好少何見到鴨血,籠仔蒸蝦飯,慢煮三文魚,椰子竹絲雞湯,黑芝麻雪糕,呢度居然有得食,我最鍾意係呢度可以同朋友慢慢食慢慢傾計,環境舒服,食物新鮮味道好好。
2019-07-24
2019-07-11 271 瀏覽
今晚約左朋友食補足生日飯,佢又大角咀收工咁就係附近搵下睇下有咩好野食啦,睇openrice 搵左好耐 搵到呢間 中日式餐廳 睇相好吸引,就去試下佢啦。Book左七點 準時上到去 ,環境都幾好 坐得好舒服 ,再睇下餐排 發現佢有個中日式Omakase套餐(姐係所有食物都係廚師發板)好似幾得意 就叫呢個啦。冰封番茄漬 好特別既頭盤,細蕃茄仔好甜加埋佢特別葉制汁 有少少荔枝香味 好清新 👍🏻北海道象拔刺身夠新鮮 食落爽口 鮮甜 特別位係佢山葵應該係自己磨 所以唔太日嗆喉 good 黃金扎肉用扎肉黎整 好好食 黃金味岩岩好 好香咸蛋黃味 扎肉質地爽口 正清酒火焰煮蜆重頭戲呀 ,呢個不得了 係你面前 一整支日本清酒倒落去煮 加埋少少蒜蓉落水煮 廚師係你面前仲要點火 好精彩👏🏻當然佢味道都緊係正啦 好香清酒味 蜆味鮮甜 好好食呀陰公當然仲有好幾個餸啦 味道都出色 好味 但原諒不能盡錄,總之 番食指數好高 👍🏻👍🏻

冰封番茄漬

北海道象拔刺身

黃金扎肉

清酒火焰煮蜆

當然仲有好幾個餸啦 味道都出色 好味
但原諒不能盡錄,總之 番食指數好高 👍🏻👍🏻
2019-06-28 393 瀏覽
沙參玉竹杞子胡椒燉鮮豬肚雞湯 Shashen jade bamboo dumplings pepper stewed fresh pork belly 🐔 soup! 你無睇錯呀, 係最正宗既做法, 係原隻豬肚包全成隻雞既湯呀!宜家真係好難食到咁樣做法! !🤤🤤🤤《食評》真係有驚喜, 先飲飲超級足料既湯底, 職員仲會喺旁邊慢慢切開豬肚, 好細心咁庖丁解「雞」比你!味道口感, 每啖放落口既都好有滿足感!至於海鮮就睇相啦~●驚喜菜式: 沙參玉竹杞子胡椒燉鮮豬肚雞湯 海膽 🙂🙂●綜合評分: 1. 湯底: ★★★★☆ 2. 食材: ★★★★☆ 3. 環境: ★★★★★ 4. 價錢: ★★★★★
沙參玉竹杞子胡椒燉鮮豬肚雞湯

4. 價錢: ★★★★★
  • 沙參玉竹杞子胡椒燉鮮豬肚雞湯
  • 海膽
2019-06-27 234 瀏覽
今日朋友話帶我去食好野,仲神神祕祕話去到就知食咩,我即管睇下佢有咩好野介紹。佢帶我黎到酒店𥚃面一間餐廳,以為係食buffet,原來係Omakase,我今次係第一次試呢!好舒服嘅環境,坐咗陣就上前菜喇。係冰封蕃茄漬,蕃茄仔用果汁醃漬(好似係荔枝汁),非常清甜,再配上薄荷葉,更添一分清新。接住再黎麻辣湯鴨血,不得了,好惹味嘅配搭!再以羽衣甘藍作配菜,係好食嘅,不過菜點咗麻辣汁真係好辣喔!服務員再端上一碟黑椒元蹄,非常夠份量!元蹄充滿骨膠原,香甜黑椒醬汁再配洋蔥椒絲,非常入味好吃!象拔蚌泡飯亦同樣重量級。湯頭頗鮮甜,泡飯一流。雞湯浸時蔬簡單得黎又好味。清雞湯令娃娃菜更鮮甜。每一道菜都帶俾我新鮮感以及味蕾嘅刺激,朋友果然無介紹錯

象拔蚌泡飯亦同樣重量級。湯頭頗鮮甜,泡飯一流。

雞湯浸時蔬簡單得黎又好味。清雞湯令娃娃菜更鮮甜。

每一道菜都帶俾我新鮮感以及味蕾嘅刺激,朋友果然無介紹錯

2019-06-24 252 瀏覽
同朋友慶祝生日,想為佢準備一餐特別嘅生日飯,最後搵咗呢間有中日式omakase嘅餐廳,都頗有驚喜呢!呢度環境一流,靜靜地令人好舒服好relax。由於係廚師發版,無menu,每一次上菜都令人期待,感覺好有趣。首先岀場嘅係北海道象拔蚝剌身。剌身切成薄薄的一片片,係超級鮮甜,無半點腥味接住有黃金扎肉,好惹味嘅一碟餸,充滿蛋黃香嘅外皮,包裹住好重香料味嘅札肉,令人一口接一口。清酒火焰煮時令鮮貝,服務員喺我地面前即場烹調,滿足哂視覺同味蕾嘅享受。加入了大半支清酒煮成嘅鮮貝,充滿香濃酒味。下一道係花膠椰子燉竹絲雞,wo~好滋補養生,啱哂我呀!個湯好香濃好足料,食到我地飽哂!最後以泰式甜品作結。呢餐真係新奇又有趣,朋友同我都非常滿意又enjoy。見到呢度嘅buffet 都好抵食,一於下次黎試試另外值得一提嘅,係呢度嘅服務員好nice,令我地成餐飯都食得好開心

2019-06-23
慶祝紀念
生日
2019-06-12 3626 瀏覽
六月第二個星期二晚上,大雨。最近吃Omakase 吃上了癮,朋友今晚就帶我到大角咀探店一家揉合中日泰式的廚師發板。裝潢是優雅的日式風格,有一大幅從地下到天花的酒格,全是排列整齊的空酒瓶,營造一個寬闊,舒適的空間。Set Omakase $328先有汁煮花螺,螺肉爽嫩鮮味足,口感Q彈有嚼勁,一道十分開胃的小菜。燒三文魚乾由於經過鹽水浸泡,故充滿鹹香,保留三文魚鮮味也肉質緊實,內乾外濕有彈性,魚香濃郁。象拔蚌兩食,加$50就能享用兩食菜品。先上象拔蚌刺身,象拔蚌口感層次豐富,集脆軟滑嫩於一身,肉質爽甜,實為海鮮佳餚。象拔蚌雜炊,雜炊是指把煮好的飯放進湯裡燉煮的料理,把象拔蚌的膽取出,混合各種食材燉煮,讓米飯充分吸收湯汁的味道,鮮甜味美,雖然簡單,卻充滿溫暖身心的作用。黑湯鴨血採用八角,桂皮,泰式香料,加進牛骨熬煮而成,濃濃的藥膳辛香暖身活血。鴨血採用台灣鴨血,口感更軟糯滑嫩,而且鴨血含鐵量高,營養價值非常豐富,實為滋補佳品。雞湯浸時蔬,娃娃菜充分吸收雞湯鮮味,色澤金黃,口感鮮爽,濕潤不膩,適合炎夏進食的一道菜。黑椒元蹄,元蹄就是豬蹄,先用鹵水,牛骨湯慢慢燉煮,加入黑椒和三色椒減少了油膩感,
六月第二個星期二晚上,大雨。

Set Omakase $328

汁煮花螺
燒三文魚干

象拔蚌兩食,加$50就能享用兩食菜品。
象拔蚌雜炊
黑湯鴨血
黑湯鴨血

雞湯浸時蔬
黑椒元蹄
黑椒元蹄,元蹄就是豬蹄,先用鹵水,牛骨湯慢慢燉煮,加入黑椒和三色椒減少了油膩感,同時把元蹄的鹹香風味提升。表面油亮,肉嫩鬆軟多汁,骨膠原軟滑有彈性,實在欲罷不能。
柚子蕨餅
柚子蕨餅為日本傳統和菓子,把曬乾的蕨類根部磨成粉,煮成黏稠狀態,再放在黃豆粉上冷卻成型,不像一般和菓子般甜膩,口感冰涼有彈性,並有去油解膩助消化之作用。

今晚嘗試到另類的Omakase,開了眼界。
2019-06-11
2019-06-06 353 瀏覽
喺奧海城食到厭左所以同朋友去大角咀搵嘢食,我哋就去咗壹壹漁一,叫咗中式omakase前菜係蕃茄,平時唔鍾意食蕃茄既我都覺得係佢哋煮得都幾好味,個汁酸酸地甜甜地之後我哋每人有一隻肉質好爽口嘅鮑魚,加上少少藥材嘅味道,好特別好少食豬紅嘅我哋都覺得呢間餐廳煮豬紅煮得好好味,估唔到原來豬紅係可以咁滑,入口即溶咁樣,加上醬汁嘅味道一啲都唔覺得腥之後我哋有一碟咖喱味嘅豬手,平時可能會覺得豬手好肥,但係呢隻豬手都有好多肉,可以避免食肥膏嗰邊,而且估唔到同咖喱味係咁garp喎!

2019-06-05 666 瀏覽
這天和朋友來壹壹如一吃自助午餐,這𥚃地方似不大,但座位濶落,還有戶外的茶座,而食物出品一點也不馬虎。這裡的冷盤有 : 凍蝦、青口丶三文魚生、泰式沙律和甜品等。冷盤最重要是新鮮,在這兒供應的全完全设有讓我感到疑惑。熱葷方面有 : 滑滑的海南雞飯、鹵水雞翼、惹味的泰式雞翼。香滑的青咖哩豬肉、燴豬手。青綠的炒雜菜和即做湯粉麵。香辣的豉椒炒蜆,蜆肉比較細小,但有蜆香很快便被食客光了盤。也有受歡迎的老火湯和冬陰公湯。飲品方面是自助的,有咖啡、茶和鮮奶等。整體來說食材新鮮美味,烹調認真。價錢可以說是超值,服務方面也令人滿意。怪不得食客都在十二時前排隊等候進場。
熱葷方面有 : 滑滑的海南雞飯、鹵水雞翼、惹味的泰式雞翼。
香滑的青咖哩豬肉、燴豬手。青綠的炒雜菜和即做湯粉麵。
香辣的豉椒炒蜆,蜆肉比較細小,但有蜆香很快便被食客光了盤。
也有受歡迎的老火湯和冬陰公湯。

飲品方面是自助的,有咖啡、茶和鮮奶等。

• 海南雞飯
  • 凍蝦
  • 泰式雞翼
2019-06-04 347 瀏覽
大角咀區喺酒店入面嘅日台式餐廳,叫咗個阿媽加沙 dinner由廚師安排嘅套餐, 一於唔諗咁多。羽衣甘藍豆腐沙律呢個沙律可以講一個純字嚟形容, 純菜純羽衣甘藍加一件日本運來豆腐,用一啲好鮮甜嘅柚子蜜醬汁,湊埋真係帶出咗,可以好清新嘅味道。象拔蚌刺身一般出面食嘅象拔刺身, 都係偏白嘅。上格嘅時候,仲係粉紅偏紅粉紅嘅 ,真係擔擔口感滋味,呢個係我最愛嘅之一味。象拔蚌泡飯 食咗好耐都唔估唔到係乜嘢, 只係覺得有蜆肉有海鮮貝類嘅食物,直到問一問啲係用乜嘢煮出嚟嘅,先至知道係象拔蚌,果然同一般就泡飯唔同,值得一讚。冬陰功湯煮黑鴨血 以為係豬血或者雞血,但是來自台灣仔鴨血,呢個都係好意外,因為食落口感,煙韌,亦都有香味。清蒸喜之次 一條魚清蒸本你好容易,不過蒸原條魚仲好似遊緊水咁,就真係唔簡單呀,食落條魚真係好味,所以我都用咗我最高難度嘅方法,保留佢嘅姿態,唔好令佢失儀。清酒煮和牛肋條味道係好濃郁,牛肋條炆得都好冧好冧,但係味道就真係好搶口啦,蘿蔔用紅白蘿蔔,所以非常入味,清酒真係好清,仲可以睇到底嘅,顏色就畀啲牛肋條染紅曬出嚟啦,視覺享受非常好呀!大良炸鮮奶 大良牛乳食得多,呢個炸得都唔錯都,好大
大角咀區喺酒店入面嘅日台式餐廳,叫咗個
阿媽加沙 dinner由廚師安排嘅套餐, 一於唔諗咁多。

羽衣甘藍豆腐沙律

象拔蚌泡飯

冬陰功湯煮黑鴨血

清蒸喜之次

清酒煮和牛肋條

大良炸鮮奶
大良牛乳食得多,呢個炸得都唔錯都,好大件,不過如果入面加啲生果呀!就非常正啦!

地點雖然有點距離地鐵隔涉咗啲,但為咗要食 清蒸喜之次嗰陣鮮味,就幾隔涉都要去試下, 刺身的喜之次就食過,清蒸真係好想去嘗試 😋,位於大角咀酒店內的帝盛酒店2樓~壹壹漁一, 環境幾好👍,或者是酒店啦!去到大堂都有陣香噴噴嘅香味😍, 令人好舒服,入到去環境好舒服,侍應生禮貌地招呼我哋坐 ,還介紹今晚嘅菜,我哋就請佢幫手發板,只係我好想食嗰條喜之次魚😁,還給我們預備中日泰美食添, 嘩!不用食自助餐都有呢一個晚餐食,正到呢?👍👍首先頭盤是羽衣甘藍豆腐沙律🌱等我哋個味蕾清一清, 雨衣甘藍大家都知可以防癌同埋健康食品👍, 仲有特別嘅就係嚿豆腐配埋柚子蜜,這配搭甜酸甜酸好清新呀!😊😊頭盤還有像拔蚌刺身(兩食)象拔蚌好新鮮👍令一款是像拔蚌泡飯有點似台灣的味道, 有少少微辣 ,開頭食唔到是像拔蚌以為是豪仔,問下侍應生原來係象拔蚌真係名貴啊!😍再嚟一個冬蔭功湯煮鴨血 !嘩!鴨血好鮮好滑呀 ! 食落口竟然一啲都冇陣壓蘇味,原來是從台灣來㗎!😋食完辣辣哋嘢!就食返甜甜地嘅清酒煮和牛肋條,好入味呢?連紅白蘿蔔都超淋甜,牛肋條就唔使講啦淋到呢!👌燈燈燈凳😍終於到我期待已久嘅清蒸喜之次喇,淨係個賣相已經好吸引!成條

頭盤還有像拔蚌刺身(兩食)象拔蚌好新鮮👍

燈燈燈凳😍終於到我期待已久嘅清蒸喜之次喇,淨係個賣相已經好吸引!成條魚好似仲游緊水添,唔似普通蒸魚條魚瞓響隻碟度,係游緊水重眼仔碌碌咁添😂真係唔好意思啦!我要食你啦!魚肉好滑啊!果然很特別。😋👍

呢餐大滿足呀! 行遠啲都值呀!

還有甜品㖭炸鮮奶,外脆內軟骨的鮮奶,一件就夠,如果鮮奶裏面加啲生果就完美喇!

飽曬。😋😍

最後還發現午市有自助沙律吧添,期待下次食。😋😋

自助沙律吧

羽衣甘藍豆腐沙律