2021-10-09
冇得返鄉下🇯🇵, 好掛住日本菜呀! 呢間餐廳位於尖沙咀--壽司豐,襯住放假就去左食佢嘅午市, 跟餐仲有前菜、茶碗蒸、稻庭烏冬/冷素麵,飲品同甜品😋🍣稻特選壽司十貫 ($480) 🔸松葉蟹肉煮冬瓜: 單係前菜已經好出色, 冬瓜煮到好淋用, 松葉蟹肉好有鮮味👍🏻🔹茶碗蒸: 基本上食日本菜都會有, 越係簡單嘅野, 越難整得出色, 佢嘅蛋好滑, 唔會散, 入面有大粒新鮮冬菇, 加魚湯海鮮製成,食一杯仔都有D唔夠喉😂😂‼️黎到重點, 師父將黎緊我地要食嘅魚一次過擺晒係眼前, 比我打卡, 仲會係面前將唔同嘅魚處理好🤤🔸甜蝦壽司: 咬落去好彈牙好鮮甜🔹魷魚壽司: 魷魚好新鮮,面頭加左醬油用火輕輕燒過,肉身彈牙,完全唔淋👍🏻🔸梅色魚壽司: 味道有淡淡魚香,肉身比夠淋😝🔹真鯛壽司: 真鯛係鯛魚之王,清鮮無腥味,肉質細嫩,脂肪合量少,after tast有陣陣香甜👍🏻🔸鱆紅魚壽司: 口感爽口, 魚油味好出🔹左口魚壽司: 我好鍾意食左口魚, 好多日本菜餐廳都係得左口魚邊, 今次有得食咁大塊真係好正! 肉質較結實,師父仲係面頭加咗火炙昆布漬, 鮮味更提升🥰🔸中拖羅壽司: 完全無根,油脂同魚肉分佈平均, 好肥美厚
🍣稻特選壽司十貫 ($480) [9/10分]
🔸甜蝦壽司: 咬落去好彈牙好鮮甜
🔸梅色魚壽司: 味道有淡淡魚香,肉身比夠淋😝
🔸鱆紅魚壽司: 口感爽口, 魚油味好出
🔸中拖羅壽司: 完全無根,油脂同魚肉分佈平均, 好肥美厚身 咬落去成個口都係魚油香真係無得頂😍
🔹鰹魚壽司: 肉身紅色, 肉質厚實,魚味出眾, 面頭加左洋蔥片味道好夾
🔸赤身壽司: 都係吞拿魚之一,記得唔好加豉油食,因為師父已係魚肉中間切一刀鎖住醬汁,肉質較實,好鮮味,但唔會肉拖羅咁有油脂味
🔹鯖魚卷壽司: 加薑絲去腥味,同紫菜輕輕火炙, 夾晒完全唔腥,口感仲好有層次👍🏻
🔸大拖羅: 師父最後整多件比我地食, 油而不膩, 入口即溶,口感鬆化, 成個口都係魚油香, 好邪惡呀
呢間已經入咗我嘅回訪list啦!!