2023-12-12 898 瀏覽
如果超級趕時間,又想比錢吃好少少嘅牛,可以考慮依度。一坐低無奈就摧逼你嗌嘢食,然後一碟牛得兩塊好大嘅牛一夾起嚿牛就即刻收起你隻碟,基本上冇機會同朋友影相同傾偈,趕時間過食大家樂。由於佢分兩段時間嘅關係成件事好緊湊好趕急應該唔會再嚟依度食。食物質素我覺得OK嘅,服務生服務都可以,但係成件事非常唔合理地快,冇機會同朋友傾偈,如果你話佢係一人獨食會比較合理。牛的質素是不錯的,但以尖沙咀地區嚟講千幾蚊選擇多的是!
如果超級趕時間,又想比錢吃好少少嘅牛,可以考慮依度。
如果你話佢係一人獨食會比較合理。
牛的質素是不錯的,但以尖沙咀地區嚟講千幾蚊選擇多的是!

2023-12-11 840 瀏覽
好神心一早訂定枱想試食呢間但係試完之後好失望我地叫左個特上A5和牛餐前菜係好食既,有小漢堡、胡麻醬豆腐同薯仔,不過前菜份量好細到壽喜燒主菜,職員有黎幫幫手,但最後都係要自己燒所謂既A5和牛完全唔覺係A5和牛食落口感覺係火鍋肥牛柴柴地既感覺好肯定無「溶」係口既口感個飯係正常不過加蛋一隻$16加飯又要加錢成個餐份量都偏少一個男仔,一個午餐完全食唔飽職員仲不斷清枱問我地食完未,想我哋交枱 價錢一啲都唔算平非常之唔抵食感受亦都好差真心想同大家分享,希望大家唔好中伏
好神心一早訂定枱想試食呢間
但係試完之後好失望
我地叫左個特上A5和牛餐
前菜係好食既,有小漢堡、胡麻醬豆腐同薯仔,不過前菜份量好細
到壽喜燒主菜,職員有黎幫幫手,但最後都係要自己燒
所謂既A5和牛完全唔覺係A5和牛
食落口感覺係火鍋肥牛柴柴地既感覺
好肯定無「溶」係口既口感
個飯係正常
不過
加蛋一隻$16
加飯又要加錢
成個餐份量都偏少
一個男仔,一個午餐完全食唔飽
職員仲不斷清枱問我地食完未,想我哋交枱
價錢一啲都唔算平
非常之唔抵食
感受亦都好差
真心想同大家分享,希望大家唔好中伏
2023-12-08
2023-12-10 511 瀏覽
由網店開始嘅壽喜燒 而家開左實體店一於同朋友嚟試下個lunch🤗有兩個lunch set1️⃣特選·薩摩牛壽喜燒 $199肉味重 有口感2️⃣特上·薩摩牛壽喜燒 $249油脂重 入口即溶而兩個套餐除咗A5薩摩牛片110g之外包埋前菜、野菜盛、日本米飯、漬物及蘭王蛋小編覺得特選A5薩摩牛好味d🫣另外仲點左杯 🍹星紫流砂 $38(石榴、益力多、碟豆花茶)整體係okay既 不過石榴味重過益力多味要讚嘅係店員第一轉會示範一次俾你睇教你點樣去煮👍🏻
由網店開始嘅壽喜燒 而家開左實體店
一於同朋友嚟試下個lunch🤗

有兩個lunch set
1️⃣特選·薩摩牛壽喜燒 $199
肉味重 有口感
2️⃣特上·薩摩牛壽喜燒 $249
油脂重 入口即溶

而兩個套餐除咗A5薩摩牛片110g之外
包埋前菜、野菜盛、日本米飯、漬物及蘭王蛋
小編覺得特選A5薩摩牛好味d🫣

另外仲點左杯 🍹星紫流砂 $38
(石榴、益力多、碟豆花茶)
整體係okay既 不過石榴味重過益力多味

要讚嘅係店員第一轉會示範一次俾你睇教你點樣去煮👍🏻
2023-12-07
前菜三點蘿蔔火腿薯蓉🥕味道食落不錯,應該係落咗蛋黃醬,黑椒嚟調味。薯蓉入面除咗有蘿蔔火腿之外,都食得出有薯仔粒同薯仔蓉。麻醬豆腐豆腐再配上一塊秋葵好夾,同埋個豆腐都幾滑!紅燒獅子頭調味似係溝淡咗嘅喼汁,紅燒獅子頭入面有軟骨,個人覺得識落感覺有少少似有口感嘅牛肉球🤣特選•薩摩牛壽喜燒($199)特選•薩摩牛食落又油感冇咁重,食得出有肉肉嘅質感,唔似平時食開嗰啲咁油膩,食多幾塊都得🤩特上•薩摩牛壽喜燒($249)一開始望落去覺得好多油花好肥,但食落去又唔會覺得真係好油膩,呢款比起特選會柔軟啲,冇咁有肉感😋野菜盛合入面有皇帝菜、娃娃菜、蟹柳、大蔥、芋絲、冬菇同豆腐,都係啲壽喜燒嘅基本嘢~烏冬($20)烏冬係已經預先煮熟咗嘅讚岐烏冬,只要沾少少汁就可以食🤭整體評價,唔知係咪因為今次係食嘅lunch set,份量真係有D少🤣男仔應該會唔夠飽🤭不過佢嘅CP值又真係好高嘅,二百幾蚊食到薩摩牛~🫶🏻雖然係咁,但係薩摩和牛比起我平時食開嘅和牛,就算已經去到A4 level ,油花分布好均勻,食落都唔會好有入口即溶嗰種感覺,同埋比較少肉味。呢樣嘢係比較失望嘅🥺喺環境方面,肉屋又真係做得不錯,同埋啲Staf
前菜三點
蘿蔔火腿薯蓉🥕

麻醬豆腐
豆腐再配上一塊秋葵好夾,同埋個豆腐都幾滑!

紅燒獅子頭

特選•薩摩牛壽喜燒($199)

特上•薩摩牛壽喜燒($249)

野菜盛合

烏冬($20)
烏冬係已經預先煮熟咗嘅讚岐烏冬,只要沾少少汁就可以食🤭

喺環境方面,肉屋又真係做得不錯,同埋啲Staff態度都幾好,呢一點值得嘉許👍🏻
2023-12-09 534 瀏覽
見到呢間網上人氣極高嘅壽喜燒餐廳就去試吓。我哋兩個人叫咗最貴同埋最平嗰兩set. 晚餐時段,如果order最平嗰set佢會送一塊最貴嗰set俾你體驗吓。先講食物質素,我覺得食最平嗰set已經OK。因為我個人嚟講唔鍾意食太多油份嘅肉。最貴嗰set雖然啲油份平均分佈向肉內,但整體脂肪會比較多,食兩塊已經覺得好「漏」。環境同埋衛生方面,一入去成陣好臭嘅煮嘢食味再加上唔知點解個地板好油立次次咁。啲枱凳其實都唔係抹得太乾淨,硬係覺得油淋淋。洗手間都係比較污糟。價錢方面,夜晚食唔抵,建議大家午餐去食。
見到呢間網上人氣極高嘅壽喜燒餐廳就去試吓。

價錢方面,夜晚食唔抵,建議大家午餐去食。

2023-12-04 259 瀏覽
基本上燒肉依家越嚟越平民化,間唔中自己得閒都會去食吓啲一人燒肉啊,或者去其他好平靚正嘅午市場度食,所以呢一間餐廳仍然可以存在喺個市場上邊,都實在是難得,我間唔中都會嚟㗎,希望可以keep住佢有啦!
2023-12-01 598 瀏覽
分別點了特選($199)和特上($249)兩個薩摩牛套餐特選的薩摩牛很嫩滑,但不是入口滿滿牛的油香也許特上的那個才是吧~(我沒吃到🙈)那些前菜沒什麼驚喜唯一讓我有點小失望就是明明一人套餐,但是他會把兩人的配菜放在一起我比較習慣那種每人一個套餐跟一個鍋,自己慢慢燒(當然以陰謀論,是配菜太少,所以直接用二人份量上,這看似會比較多🌝)而且還是離不開香港食肆文化太急於收拾桌面上的碗碟🌝速度更是只要你夾起不久,便會光速收掉了我們限時內吃完,打算喝喝茶聊聊天直到夠時間這根本是不可能….除了職員在中間‘兵鈴嘭鈴’清潔桌面然後會發現… 職員們是看著你這情況下怎可以享受聊天🤡反正限時又分時段的,不能讓客人好好坐一下嗎我會建議參考日本做法客人聊天比較重視私隱,職員是會跟客人保持距離,而且在適當的時候/客人呼喚時才會出現整體來說,$199是可以試試看。
分別點了特選($199)和特上($249)兩個薩摩牛套餐

特選的薩摩牛很嫩滑,但不是入口滿滿牛的油香
也許特上的那個才是吧~(我沒吃到🙈)
那些前菜沒什麼驚喜

唯一讓我有點小失望就是

明明一人套餐,但是他會把兩人的配菜放在一起
我比較習慣那種每人一個套餐跟一個鍋,自己慢慢燒

而且還是離不開香港食肆文化
太急於收拾桌面上的碗碟🌝

速度更是只要你夾起不久,便會光速收掉了
我們限時內吃完,打算喝喝茶聊聊天直到夠時間
這根本是不可能….
除了職員在中間‘兵鈴嘭鈴’清潔桌面
然後會發現… 職員們是看著你
這情況下怎可以享受聊天🤡
反正限時又分時段的,不能讓客人好好坐一下嗎

我會建議參考日本做法

整體來說,$199是可以試試看。
2023-11-01
2023-11-29 593 瀏覽
係ig見到好多人推介呢間餐廳,話午市壽喜燒最平只要$199,即刻同朋友黎試下。餐廳係樓上舖,出電梯踏入大堂位置感覺黏立,唔知道係餐廳清潔問題還是地板關係,但餐廳入位置寬敞,坐得舒服。午市時間限時70分鐘,用qr code落單,lunch set選擇唔多,只有兩種品質的薩摩牛,及和牛丼飯提供,客人想食再靚d既肉就要另外加。《$249 特上·薩摩牛壽喜燒》前菜有三款,包括薯仔沙律,胡麻豆腐,和雞軟骨丸子,都係經典配搭,味道唔算好出眾。每個餐包一份蔬菜盛,一份肉,一隻蘭王蛋,一碗白飯及漬物。因為今次係4個人去食,圖中一碟的蔬菜盛為二人份量,份量偏少。特上·薩摩牛,係午市兩款肉入面屬於貴d果款,望落油脂分布平均,有肉味但不算濃。唔知係咪解凍問題定點,肉片一夾就碎,一係就痴住另一塊肉,導致大半嘅肉片都不能完整地下鍋。壽喜燒除左肉片,湯汁都好重要。餐廳提供既壽喜燒汁和水,讓客人可以自行調配比例。壽喜燒汁味道偏咸,食唔出甜味。頭一轉肉,餐廳職員會幫忙擺盤下鍋倒汁,教客人點整,之後就由客人自己處理。但未夠細心既一點係,唔會幫手收細個火,見到有客人整燶鐵板導致整鍋湯汁變苦。整體來講,係質素好普通既壽喜燒

《$249 特上·薩摩牛壽喜燒》

整體來講,係質素好普通既壽喜燒,但轉念一想,收呢個價錢,似乎又有點合理。如果真係想食高質素壽喜燒的客人,會建議去番d老店。

人均消費:$250
環境:8/10
食物:7.5/10
服務:6.5/10
性價比:7/10

整體:7/10 入門版壽喜燒

壽喜燒·肉屋
尖沙咀海防道38-40號中達大廈3樓

#香港 #美食 #香港美食 #太子 #九龍 #foodie #食評 #finedining #掃街 #壽喜燒 #尖沙咀 #薩摩牛 #壽喜燒肉屋
2023-11-18
OK
2023-11-20 1445 瀏覽
星期五晚同朋友慶祝生日,佢揀左去食壽喜燒。一定要每人揀一個餐,我地四個就揀左特選x1、特上x2、極上x1,share食。每個餐包左A5薩摩牛切片、三款前菜、野菜盛合、蘭王蛋及無菌蛋漬物、米飯、甜品。我覺得特上.薩摩牛壽喜燒既霜降A5薩摩牛切片最好食,最軟腍; 極上既極.霜降A5薩摩牛切片因為厚d,所以比較韌; 特選既赤身A5薩摩牛切片就油脂感無甘出。前菜有黑松露醬慢煮和牛、胡麻凍豆腐、雞軟骨丸子,唔錯。野菜盛合都幾豐富。甜品係柚子雪葩。
星期五晚同朋友慶祝生日,佢揀左去食壽喜燒。
前菜有黑松露醬慢煮和牛、胡麻凍豆腐、雞軟骨丸子,唔錯。
野菜盛合都幾豐富。
甜品係柚子雪葩。
2023-11-17
$575.2 (晚餐)
2023-11-19 1385 瀏覽
環境☁️:預期的尖沙咀樓上鋪衛生👀:正常服務🍽️:正常偏下因看見很多影片分享網站”小編”話CP值高 家鄉的味道 所以就慕名而黎 本身充滿期待 所以留下信用卡資料訂座到左門口就等待安排入座 待應同我地講要撘枱 (抱住一個訂左枱會起最少有一張枱既reasonable expectation)咁我地話可唔可以唔撘枱 待應答應要求 盡量安排 值得一讚坐底待應幫我地斟茶 但係幫我地加左一杯水之後竟然企左係到 攞住個水壺唔知做乜 原來係暗示我醒水 遞第二杯水杯比佢斟… 好彩我明白佢既暗示 如果唔係就浪費左佢地咁繁忙既寶貴時間結論都ok啦 香港你想有乜預期食物👅:我唔係咩食評家 平時食下普通茶記有時跟下屋企人去買餸 (不喜勿插)醬料:日本過江龍連鎖超市壽喜燒汁 偏咸蔬菜 :日本過江龍連鎖超市蔬菜盛 -份量少牛肉:貴價超市薩摩牛兩塊 幾肥白飯 : 日本米 雞蛋 : 蘭王蛋 不過不失結論:把錢捐給流浪貓狗更有意義🐈🐕
環境☁️:

但係幫我地加左一杯水之後竟然企左係到

結論都ok啦 香港你想有乜預期

食物👅:
我唔係咩食評家 平時食下普通茶記
有時跟下屋企人去買餸 (不喜勿插)

醬料:日本過江龍連鎖超市壽喜燒汁 偏咸

2023-10-29
紀念日
  • 沒有
2023-11-07 2019 瀏覽
人氣社交平台網店「肉屋Nikuya」終於開喺尖沙咀開實體店餐廳😜我朋友一直都有喺網上落火鍋同燒肉外賣套餐😋佢話一向性價比都好高,佢今日約咗我去餐廳感受下🙌裝修好日本風,座位之間非常闊落,好似去咗日本食壽喜燒日本🇯🇵午市套餐性價比都幾高,太約用$199就食到入口即溶高質A5薩摩牛🐮各個一人套餐,入面包左3款前菜、野菜盛合、漬物、米飯以及日本蘭王蛋😁😁😁 壽喜燒傳統特色係用蘸生雞蛋食,餐廳採用日本蘭王蛋🥚蛋,蛋香非常濃郁,用拌飯同蘸牛肉就為之最適合啦😲午市set「特選.薩摩牛壽喜燒」呢個set 有180g赤身A5薩摩牛切片,份量都幾多🤤赤身肉肉質細嫩,入口即融😍加埋香濃嘅壽喜燒汁一齊食,令到層次更豐富「特上.薩摩牛壽喜燒」霜降和牛,雪花紋路分佈均勻,牛肉質軟腍細膩,口感軟綿,油份恰到好處😗😗😗我哋仲嗌咗兩杯飲品🤤-清心蘋果汁:蘋果汁好濃郁-星紫流硫:打卡able😍入面石榴、益力多、蝶豆花茶為主,石榴味好出,甜到剛好適中呢度嘅服務非常好,店員好細心用牛脂起爐,教你點樣自己煮個壽喜燒,幾時要加壽喜燒汁,幾時要加水,同埋幾時要閂返個火細啲😗😗感覺都幾得意又可以食又可以自己玩🙌🙌🙌📍壽喜燒·肉屋📍
我朋友一直都有喺網上落火鍋同燒肉外賣套餐😋
佢話一向性價比都好高,佢今日約咗我去餐廳感受下🙌

午市set「特選.薩摩牛壽喜燒」

「特上.薩摩牛壽喜燒」

我哋仲嗌咗兩杯飲品🤤

2023-09-30
  • 前菜
  • 特選.薩摩牛壽喜燒
2023-11-07 1241 瀏覽
今次試曬三款薩摩牛,分別係:赤身A5薩摩牛,肉香濃郁🤤霜降A5薩摩牛,油脂分佈均勻,滑溜醇香,肥而不膩😍極 • 霜降A5薩摩牛,脂肪細緻豐富,入口即化🥰而飲品方面就試左🍹夕焼け (芒果、蜜桃、西柚、四季春)同 星紫流砂 (石榴、益力多、蝶豆花茶)兩杯清清地唔太甜,絕對系解油膩之選👍🏻餐廳會提供壽喜燒汁同清水,比你調配適合你既濃度比例👍🏻
今次試曬三款薩摩牛,分別係:
赤身A5薩摩牛,肉香濃郁🤤
霜降A5薩摩牛,油脂分佈均勻,滑溜醇香,肥而不膩😍
極 • 霜降A5薩摩牛,脂肪細緻豐富,入口即化🥰

而飲品方面就試左🍹
夕焼け (芒果、蜜桃、西柚、四季春)
同 星紫流砂 (石榴、益力多、蝶豆花茶)
兩杯清清地唔太甜,絕對系解油膩之選👍🏻

餐廳會提供壽喜燒汁同清水,比你調配適合你既濃度比例👍🏻
  • 特上·薩摩牛壽喜燒
2023-11-07 1027 瀏覽
尖沙咀有咩好食?尖沙咀新開日式餐廳「壽喜燒•肉屋」推出多款親民價壽喜燒套餐,CP 值非常高!今次試左三款薩摩牛,分別係:赤身A5薩摩牛,肉香濃郁🤤霜降A5薩摩牛,油脂分佈均勻,滑溜醇香,肥而不膩😍極 • 霜降A5薩摩牛,脂肪細緻豐富,入口即化🥰而飲品方面就試左🍹夕焼け (芒果、蜜桃、西柚、四季春)同 星紫流砂 (石榴、益力多、蝶豆花茶)兩杯清清地唔太甜,絕對系解油膩之選,個人幾鍾意夕焼け👍🏻另外餐廳會提供壽喜燒汁同清水,可以自行調配適合既濃度比例🙆🏻‍♀️
尖沙咀有咩好食?

今次試左三款薩摩牛,分別係:
赤身A5薩摩牛,肉香濃郁🤤
霜降A5薩摩牛,油脂分佈均勻,滑溜醇香,肥而不膩😍
極 • 霜降A5薩摩牛,脂肪細緻豐富,入口即化🥰

而飲品方面就試左🍹
夕焼け (芒果、蜜桃、西柚、四季春)
同 星紫流砂 (石榴、益力多、蝶豆花茶)
兩杯清清地唔太甜,絕對系解油膩之選,個人幾鍾意夕焼け👍🏻

2023-11-06 977 瀏覽
簡單d黎講就係過分被人吹捧既餐廳,野食普通,唔值得咩俾定deposit,懶高級咁限住一輪輪咁入坐。重點令人失望既就係服務,一開始擺哂盆咁好靚,以為之後d staff都會幫手燒,點知唔會。燒得唔好,d staff都唔會行黎幫手。咁咁細個鋪請咁多人做乜?初初以為咁多staff係因為有staff會專門負責某幾張枱,點知原來係自己諗多咗。 D野食咁普通,重點應該係sell煮法,自己煮既話咁唔使幫襯啦仲有幾個人share一個爐係咩玩法? 限定每人叫一set但最後都係同一煲煮一齊食….總之成個experience就唔好,唔好有咩expectation。當普通食餐飯算
2023-11-05 681 瀏覽
假日都有$199起嘅A5蕯摩牛壽喜燒 set lunch(12:00-15:59),即刻喺openrice訂位同frd去嘆下🤤等左一個月都完全冇失望!好好食!🥩$249嘅特上蕯摩牛壽喜燒👍🏻(晚上就要$498先試到🫢)-特上(霜降)A5薩摩牛壽喜燒片 110g 前-野菜盛合 一份 -米飯及漬物一份(日本米選用) -蘭王蛋一份每人最低消費係叫一個setʕ•ᴥ•ʔ另加:🍹夕燒け|$38 幾清甜,解渴唔錯(芒果、蜜桃、西柚、四季春💜星紫流砂|$38打卡幾靚但味道有少少藥水味(石榴、益力多、蝶豆花茶)🎂本身想同朋友叫甜品慶祝埋生日,可惜只有晚市套餐有提供甜品(但冇生日牌)。而切餅費就每張餐桌HK$150,收費有點高總結:Lunch性價比極高!🥹 Staff嘅態度亦好nice📸️ 卡座位置亦闊落,呢個價錢零缺點🥹 留意返早一星期會收到訊息要綁定信用卡每位$100嘅留位費,記得跟住做啊✨ 👅 味道:7.8/10🥂 賣相:7.5/10🌿 環境 : 7.5/10🙇🏻 服務 :8/10📍性價比:8.0/10💰 人均消費:$300/pp用餐時段:午餐———————————

等左一個月都完全冇失望!好好食!

-特上(霜降)A5薩摩牛壽喜燒片 110g 前
-野菜盛合 一份
-米飯及漬物一份(日本米選用)
-蘭王蛋一份
每人最低消費係叫一個setʕ•ᴥ•ʔ

另加:
🍹夕燒け|$38
幾清甜,解渴唔錯(芒果、蜜桃、西柚、四季春
💜星紫流砂|$38
打卡幾靚但味道有少少藥水味(石榴、益力多、蝶豆花茶)

👅 味道:7.8/10
🥂 賣相:7.5/10