2015-03-03 1485 瀏覽
原來再嚟多彩皇宮都已經事隔一年喇,對上一次嚟又喺做節食團年飯,今次都喺,不過,分別喺上年就同一大班親戚,筵開兩圍,而今次則只喺小弟原生家庭一家人5個咁大把,輕輕鬆鬆同老爸、細佬妹食番餐。訂咗枱7:00pm,去到都未喺好多人,食食吓就已經全場爆滿,大廳尾仲間開被人搞宴席,中國人始終喜歡大時大節聚一聚高興吓。跟往年一樣,團年飯梗有套餐供應,對照返舊年小弟個食評,估唔到多彩皇宮都幾慳皮,兩個套餐「團聚宴」及「鴻運宴」唔單止個名一樣,食嘅菜式都無改過,只喺價錢上調一下。因為我哋揀週中食,唔喺旺日,唔使分兩輪。菜式上都仍有好多選擇,更有一系列新春好運小菜,不過,都只喺美其名好聽啲啫。但喺,睇一睇,有啲就未免夾硬嚟,好似蟹肉扒西蘭花,點都諗唔通點解會喺「運轉乾坤」,而欖香冰梅骨喺「意氣風發」……,哈哈,一笑置之。酸菜 $12食中菜,餐前酸菜就喺慣例,其實我鍾意佢俾啲鹹酸菜、醃青瓜,總好過咁行貨嘅現成青豆、蠶豆。順帶一提,茗茶每位收$11,另收加一服務費,飲茶就喺多依啲雜費。金粟燴魚肚羹 $118通常酒家都會有是日嘅老火例湯,既然無,就要一窩金粟燴魚肚羹。個羹做得金黃,蛋花又唔會太碎,又有好多魚肚,
,只喺價錢上調一下。
酸菜 $12
金粟燴魚肚羹 $118

通常酒家都會有是日嘅老火例湯,既然無,就要一窩金粟燴魚肚羹。個羹做得金黃,蛋花又唔會太碎,又有好多魚肚,非常足料
,最好就喺無加啲免治豬肉碎,出面有時會見到啲魚肚羹會加啲豬肉碎,頭頭尾尾足足分到7碗。
掛爐燒鴨 $108

我屋企人食嘢無乜太多要求,所以,唔使食到燒鵝皇,掛爐燒鴨佢哋已經好OK。半隻燒鴨當然比例牌多好多,睇落頗大碟,肉質、味道一啲都唔比燒鵝差,一咬油香盡出
掛爐燒鴨
菠蘿生炒骨 $88

細妹心水,所以,點都要叫番一碟生炒骨。以骨排嚟做,所以,食落骨多肉少,而且有較多筋位,唯一好啲喺個粉漿唔太厚,個汁亦無話太嗆喉,味道、質素屬中庸而已。
菠蘿生炒骨
彩鳳翠花姿 $88

彩鳳就即喺指雞肉,而花姿就指墨魚,不過,唔知幾時用咗「花姿」咁靚嘅名代替咗「花枝」呢?花枝配雞肉炒翠玉瓜印象中較少見,不過,3款食材都啱我哋心水,簡單清炒,食時蘸點蠔油或蝦醬已經好足夠,尤其特別鍾意翠玉瓜嗰份爽脆口感。
彩鳳翠花姿
蟹肉扒西蘭花 $95

西蘭花又平又易處理,不過,經常用嚟做伴碟,今次就當主角,烚好淋上蛋白蟹肉茨,清淡美味,況且,蟹肉都落得唔少,西蘭花又翠綠清爽
蟹肉扒西蘭花
唔知何解,今晚道道菜都做得大碟,豈止八兩例牌嘅份量,味道又唔錯,連埋3碗白飯(@$12) ,埋單都只喺六百幾,認真抵食
,始終覺得多彩皇宮都喺依區有啲地位嘅街坊菜館。一家人意見不合,「嗌霎」梗有,一到過年,點都要一團和氣,圍埋一齊食餐年夜飯嘅
掛爐燒鴨
蟹肉扒西蘭花
2014-02-11 1995 瀏覽
之前幾餐同一大班親戚食嘅節日飯都喺晌深水埗德興,貪佢嘅全包宴一圍12人千七蚊都唔到,本來今年嘅團年飯都打算再去德興,不過,團年飯就做得無咁平,較低嘅一款都要成$2,881。講質素,德興只屬於中中等等 ,所以,團年飯繼上年之後,今年再次翻兜多彩皇宮,一來份量比德興更多更足,二來質素上亦比德興高少少 。團年套餐主要有兩款:團聚宴($2,630 / 圍)及鴻運宴($3,180 / 圍),兩者都喺全包宴,即喺包茶芥12位、酸菜、加一服務費,仲有每席啤酒汽水共12罐。最終我哋揀咗貴嗰款,因為有龍蝦,一年一次,貴啲都無所謂 。個鴻運宴包8道菜、一個糯米飯、糖水、果盤,特別鍾意揀全包宴,價錢好預算啲。不過,今年遲咗先定實地點,要食第二輪8:00pm。 上湯波士頓龍蝦(2隻,伊麵底) 睇佢成大碟,碟面滿滿龍蝦就知無呃秤,足兩大隻啦,而且睇埋隻鉗,大得無比,蝦身亦好厚肉 。大廚處理得隻龍蝦好好,以上湯燴熟,鮮爽入味兼且啖啖肉,而底下伊麵亦份量超多,又無煮得太散太爛嘅問題 。 鴻運乳豬大拼盆 除乳豬件以外,個大拼盆仲有叉燒、燒鴨、油雞、海蜇拌筍菜,跟上年個鴻運燒味拼盤差唔多。幾款燒味
上湯波士頓龍蝦(2隻,伊麵底)

上湯波士頓龍蝦
鴻運乳豬大拼盆

除乳豬件以外,個大拼盆仲有叉燒、燒鴨、油雞、海蜇拌筍菜,跟上年個鴻運燒味拼盤差唔多。幾款燒味質素唔錯,個人較鍾意燒鴨同油雞,因為前者特別油香,後者皮爽肉嫩
。海蜇拌筍菜,兩者本身口感都喺爽爽哋,所以拍埋一齊都幾夾。
鴻運乳豬大拼盆
碧綠炒花枝蚌片

碧綠用上西蘭花,無他嘅,西蘭花勝在平,又易處理,炒菜還是伴碟外觀都喺好睇。而花枝片又大又薄,口感柔韌清甜,桂花蚌則鮮甜爽脆,兩者混和,相得益彰
碧綠炒花枝蚌片
發財好市添大利

一道既傳統、又好意頭嘅賀年菜式,碩大嘅蠔豉配牛脷,再襯以柔嫩嘅菜苗。菜式本身唔花巧,但可見用料靚,烹煮功夫紮實。蠔豉蠔味濃郁,口感鬆化,牛脷柔韌入味,主要都喺貪其好意頭,所以,依道菜豈止意頭,實在好好食
紅燒竹笙海皇翅
一大窩翅可以分得成13、14碗,碗碗九乘幾滿,足夠份量,而且料多,尤其花膠、竹笙,又有啲蝦肉、斑塊,魚翅就少啲。而個翅湯底味道不俗,圓滑,杰度啱啱好。
蠔皇海鮑片玉掌

跟之前一日晌石硤尾嘅好日子所食嘅鵝掌,真喺有少少差天共地嘅感覺。鵝掌炆得夠晒腍,極之入味,淨喺睇佢色澤都感覺對辦好多
。而海鮑片食落真喺幾有鮑片嘅感覺,軟滑而口感帶點煙韌,據親友解說,海鮑片應該喺啲大螺嘅一種,切片處理後有幾分似鮑片,食神滔做代言嘅美味棧都有罐頭海鮑片賣,英文用上Gaint Topshell,而唔喺用Abalone,咁就更加易辨明啦
。至於墊底嘅玻璃生菜,索盡蠔皇汁,亦都唔好錯過。
清蒸沙巴龍躉

條沙巴龍躉好大條,好夠斤兩,我哋仲估吓佢有幾重,愛好釣魚嘅親友話無三斤,都兩斤九呀!雖然都喺搞氣氛吹吓水,不過,睇落就杷差唔遠。簡單簡單以薑蔥清蒸,再淋上熟油、豉油,真喺食鮮魚嘅最佳方法,魚肉嫩滑,連較入近魚骨位都無話唔熟,魚鮮味盡出,確喺蒸得有水準
金牌一品燒雞

去到酒席尾都梗有燒雞,不過,名稱就五花八門,越改越高檔,查實都喺炸子雞一隻。依隻一品燒雞燒得色澤金黃,外皮極之香脆,又唔油膩,雖然喺冰鮮雞,但雞肉都做得嫩滑。老實講,冰鮮雞只要唔喺做白切,個人覺得跟新鮮雞真喺分別唔會太大。
金牌一品燒雞
臘味糯米飯
舊年嗰圍有糯米飯,又有炆伊麵,今年依圍就只得臘味糯米飯,可見價錢貴咗,菜式就少咗,真喺出街食嘢只會越食越貴。還好嘅喺,今次個臘味糯米飯比上年改進咗好多,飯粒黏糯,又有少少臘味提味。
臘味糯米飯
鴻運團圓
舊年有紅豆沙,亦加埋蟠桃蓮蓉包,今年就變成湯圓紅豆沙,又喺另一縮成本例證。個紅豆沙比舊年差少少,雖則果皮香幽幽,但入口未夠起沙,唯一讚喺少甜,較健康。湯圓喺芝麻餡,可惜每碗得一粒,未免少得滯。同枱有親友唔好糖水,咁小弟都唔客氣食多碗先啦!
鴻運團圓
合時生果盆
最後嘅合時果盆,只喺西瓜同橙,同往年一樣,志在有啲飯後果俾大家落肚啫。
合時生果盆
前後兩年幫襯多彩皇宮,感覺都好唔錯,食物份量十足,質素整體中上,咁忙都保持到個服務,而且雖然全包宴講明每席只包茶芥12位,但我哋兩圍枱共27人,都無收番足,埋單時俾番個全包宴價就搞掂晒
。相比起早一個星期前同太太家人晌荃灣城市中心嘅稻香食年夜飯,我哋7個人叫咗半圍,要成千五鬆啲,唔單止要補多一個人嘅茶錢
,一枝藍妹啤只可以換一罐汽水
,臨尾食剩嘢打包要兩個外賣盒都要逐個計番錢,感覺認真小家
20 分鐘 (堂食)
上湯波士頓龍蝦
2013-10-14 995 瀏覽
屋邨茶樓啲嘢平, 叫合乎預期。但今次真係遇到 - 抵食夾超大件,真係要"些牙(Share)"吓 (希望老闆唔好介意...令你破財)九點十五分去到, 特價時段只餘十五分鐘, 唔理三七二十一, 立即剔晒特價點心, 還掂對屋邨茶樓都係乜期望, 重點係安撫個胃。初時以為雞球大包, 最多咪大過雞包仔小小, 點知大到嚇死你, 仲大過我塊包包面, 都係賣 "8.8"!P.S. 為免影響大家食慾, 用茶壼代替我塊面去Compare俾你睇! 真係巨型過茶壼。唔好以為實係皮厚肉少, 真相係皮薄餡多 (有半隻蛋, 冬菇同大量雞肉)。大隻哥哥, 都絕對頂到一餐飯!
屋邨茶樓啲嘢平, 叫合乎預期。

懷舊雞球大包
題外話/補充資料: 雖然係屋邨茶樓, 環境比得上 "皇"字輩酒樓。 其他特價點心都好抵, 例如$14.8有大碗皮蛋瘦肉粥同米粉. 味道同其他正常酒樓一樣, 但係賣點係抵抵抵食!
2013-10-14
2013-03-11 706 瀏覽
多彩近年裝修 裝到真係好似皇宮咁 樓底又高又金碧輝煌又勁多電視機但D成本就轉嫁哂比我地D消費者身上啦 個價其實係唔算係平好多都係大點特點 都差唔多 $20 一個點心嫁我知不嬲飲茶都唔係窮人玩意 都幾貴 食下食下都唔覺咁但都唔係質素咁差叉燒飯既叉燒 勉強啦 但真係唔係話好食煎蝦米腸 無豉油既話真係咩味都無同埋食左成半碟先食到有幾粒蝦米 另外半碟太飽打包走但唔算難食 OK到左最犀利既春卷!!!!!!! 睇落好無問題~伏黎既~!!!!!! 入面全部都係芋頭 嚇到我眼都凸埋 無知既我真係上wiki check:春卷是中國民間流行的傳統小吃 以中國為例,一般人多用蔬菜及肉作餡料台灣: 各式煮熟青菜(包含五辛在內)以及蛋皮白肉等等菜色越南: 餡料以蝦肉、豬肉和當地蔬菜為主香港: 內裡餡料豐富,如冬菇絲、豬肉絲、甘筍絲、竹筍絲、粉絲和木耳等法國: 製作法式春卷所需的材料有麵包、雞肉腸、雞蛋、火腿、沙拉醬我心諗 呢個係邊到發明既春卷啊??? 芋頭卷芋頭平 塞埋塞埋就比我食!!! 收我近 $20 蚊你都幾好賺我一心好想食春卷

但D成本就轉嫁哂比我地D消費者身上啦 個價其實係唔算係平
煎蝦米腸 無豉油既話真係咩味都無
同埋食左成半碟先食到有幾粒蝦米
另外半碟太飽打包走
但唔算難食 OK
到左最犀利既春卷!!!!!!! 睇落好無問題~
伏黎既~!!!!!!

入面全部都係芋頭 嚇到我眼都凸埋

無知既我真係上wiki check:
台灣: 各式煮熟青菜(包含五辛在內)以及蛋皮白肉等等菜色
越南: 餡料以蝦肉、豬肉和當地蔬菜為主
我心諗 呢個係邊到發明既春卷啊???
芋頭卷

我一心好想食春卷 所以見到呢碟野真係好難唔眼火爆
灌湯餃 唔係我食既 但應該OK既
小籠包 好記得因為呢D多數比較貴係大點 // 特點黎
得三粒 但一D汁都無 睇相都睇得出蒸到乾哂
綿花雞 係叫左野食入面最好食果樣
但真係都係好普通= ="
總括黎講我真係寧願行落少少去食明星都唔想比貴錢食咁既質素既野
碟春卷令我大開眼界
最後都要百五蚊落樓 平均廿五蚊碟
諗起廿五蚊食個爛鬼春卷就嬲
  • 得茶係好飲
2013-03-02 604 瀏覽
卒之去到最後一餐團年飯,亦喺大除夕正日嘅年夜飯,就喺同一大班親戚一齊食,因為都幾大棚人,大人細路有成27個,所以包咗個房,筵開兩圍,不知幾開心高興。其實「多彩」依間街坊酒樓,我哋一班親友確喺有啲情意結,未改名前叫「多彩海鮮酒家」,兩年前新裝修兼改埋名叫「多彩皇宮」就未嚟過,以前中秋、冬至、團年經常晌度包房做節食飯,但喺自從大姑媽過咗世,好耐無再嚟多彩喇,小弟就無機會再跟佢嚟嘆早茶添。由於有親友要去睇Big Four演唱會,所以我哋就一早6:30pm開席,食到8:30pm左右就完晒。不過,仲有大部份人未走,因為包咗房可以玩到酒櫻閂門,所以一班表姪仔姪女就晌度唱K唱到夠,有啲就遲少少走去行花市,小弟有咩搞,咪返屋企包利是囉!個全包宴菜式跟一般酒席分別唔大,一共8道菜、兩個飯麵、壽包、糖水、果盤,講明全包,茶芥、卡拉OK、加一服務費自然亦都包埋,仲送啤酒汽水共12罐及紅酒一枝。由於有親友跟酒家相熟關係,價錢跟番平時五、六、日個價,無用節日價,算喺平少少。白灼生海蝦(1斤半)份量足秤,相信絕對夠1斤半,啲海蝦又幾新鮮大隻,無霉無爛,挺鮮甜,蘸點豉油已經好唔錯。鴻運燒味拼盤(22兩)唔知點解張菜

白灼生海蝦(1斤半)
鴻運燒味拼盤(22兩)
唔知點解張菜單咁刻意寫住22兩重呢?又未到斤半24兩喎!總之個燒味拼盤有燻蹄、豉油雞、叉燒、燒鴨同中間爽爽哋嘅筍菜(唔喺太確定個菜名,因為印象中都好似第一次食),燒味質素夠平均。
碧綠花枝蚌片(菜14兩、肉10兩)

又喺好搞笑咁寫住菜14兩、肉10兩,夾埋1斤半。花枝柔韌鮮甜,而桂花蚌爽脆咬口,配搭碧綠嘅蜜糖豆,感覺幾清清爽爽、簡簡單單
沙汁海皇卷(12件)
唔算好「海皇」,食極餡料主要都只喺有啲蝦粒,溝埋啲雜果。炸得色澤均勻,幾甘香,外皮有啲厚,但唔太油都已經收貨。「沙汁」查實只喺普通嘅沙律醬啫,無再作任何嘅處理或調校
紅燒花膠雞絲翅
一大窩紅燒翅,分到都有成14碗。當然花膠同雞絲多過啲翅,雖則喺咁,花膠、雞絲確實幾多,碗碗都有近一半喺料,而魚翅就奀啲,
撈極都得嗰三五七條仔。不過,純以一窩湯羹計,味道都唔錯。
蠔皇鮑菇扒翡翠
菜名已講明喺「鮑菇」,所以唔好有期望,不過好老實,啲鮑菇口感又幾似食鮑魚,煙煙韌韌咁,仲有少少啜口添,哈哈。加埋以蠔汁扣,外觀都呃得吓人啦,再者個蠔汁做得幾濃。生菜就略嫌灼得稍熟,腍身咗,無晒爽脆感。
清蒸大海石斑

條大石斑果真幾大條,估計兩斤有多,伴以薑絲、蔥絲清蒸,小弟就覺得喺食魚鮮嘅最好烹煮方法,既食到魚嘅嫩滑,又試出魚嘅鮮味。今晚條魚都唔錯,蒸得啱啱好骨肉分離,魚肉都挺鮮滑,又帶微微薑蔥香,好食
多彩脆皮燒雞

隻雞似乎都幾大隻,因為斬開嘅燒雞鋪滿一大碟,外皮燒得幾香脆,肉質頗為嫩滑,果真都做到色香味全喎
臘味糯米飯.鮮菇炆伊麵
輪到「四大發明 – 粥粉麵飯」環節,飯有臘味糯米飯,認真麻麻,啲糯米飯煮得較爛,所以味道點好,又或臘味點多,都無補於事;而麵有鮮菇炆伊麵,個伊麵比個糯米飯好好多,亦唔算好油,但好似食緊淨炆伊麵,鮮菇欠奉。
蟠桃(1打)
12個蟠桃逼滿一大籠,雖然部分有啲裂,不過送嚟時熱辣辣,感覺好「新鮮」。估唔到幾有水準喎,包身好軟熟,蓮蓉餡清甜柔軟,最啱喺少甜,感覺健康啲嘛。
滋潤甜品(1窩)
糖水比較傳統,只喺陳皮紅豆沙,但至緊要好食就無所謂啦。紅豆沙色澤較黑,但好有紅豆清香,而且煲到起沙又夠綿,幽幽陳皮果香,算唔錯啦
鮮果拼盤
果盤有西瓜同甜橙,陣容就比較粗疏啲,志在有啲飯後果提供俾大家啫。

今餐團年飯,故然大家一大棚親戚圍埋聚一聚高興吓,大於喺咪食到好嘢,所以食都喺其次;不過若論質素,今餐算唔錯,份量方面無欺場。故此下次再搞,可考慮再嚟過

• 清蒸大海石斑
  • 脆皮燒雞
自上次,在多彩與家人一起用餐後,一直覺得這間酒樓的食物水準很好,所以全家選擇今晚到多彩用膳今天晚上特別多人,不想等太久,只好選擇一些套餐,令上菜速度可以更快當晚適合我們一家四口的精選套餐有精選「海鮮餐」、「貴妃雞餐」、「片皮鴨餐」和「燒乳鴿餐」 經我們商量過後,決定選擇燒乳鴿餐($288)燒乳鴿餐有紅燒妙齡鴿、豉汁蒸黃立倉、原煲老火湯、欖角醬燒骨、金銀蛋莧菜和精美甜品先上老火湯,是日老火湯是海底椰XX湯(湯渣有雞肉和海底椰等等)火侯足夠,令味道鮮甜,十分清潤(未食飯我已喝了三碗湯水,超正!)不會太鹹,飲三碗都不覺口渴第一道菜欖角醬燒骨,味道與京都排骨相似,醬汁鹹甜相宜,好入口肉質鮮嫩,炸的時間掌握得很好,不會令肉質過老肉的份量亦比骨多,抵食之選第二道菜紅燒妙齡鴿,迷你版乳鴿,外形比乳鴿細,而且肉的部分頗少,但肉質細嫩,外皮亦夠香脆可口第三道菜金銀蛋莧菜,品嚐此道菜的精髓在於它的湯底,湯底味道鮮甜,而配料有皮蛋、咸蛋和已爆香的蒜頭,份量不少,尤其莧菜吸收了湯汁,令味道更佳菜式一道接一道上桌,終於到了最後一道豉汁蒸黃立倉,我認為蒸魚是一門十分教功夫的一道菜式,蒸的時間要把握很好,不然肉質會
經我們商量過後,決定選擇燒乳鴿餐($288)
燒乳鴿餐紅燒妙齡鴿、豉汁蒸黃立倉、原煲老火湯、欖角醬燒骨、金銀蛋莧菜和精美甜品
精選套餐
先上
老火湯,是日老火湯是海底椰XX湯(湯渣有雞肉和海底椰等等)
)不會太鹹,飲三碗都不覺口渴
原煲老火湯
第一道菜
欖角醬燒骨,味道與京都排骨相似,醬汁鹹甜相宜,好入口
肉質鮮嫩,炸的時間掌握得很好,不會令肉質過老
肉的份量亦比骨多,抵食之選
欖角醬燒骨
第二道菜
紅燒妙齡鴿
第三道菜
金銀蛋莧菜
菜式一道接一道上桌,終於到了最後一道
豉汁蒸黃立倉,我認為蒸魚是一門十分教功夫的一道菜式,蒸的時間要把握很好,不然肉質會過於嚡口,失去了魚的鮮味.這酒樓的師傅可謂是實力到家,功架十足,倉魚的肉質嫩滑,雖然沒有放薑,但一點腥味都沒有
放有適量的豆豉調味,不會過多奪去魚的鮮味
豉汁蒸黃立倉
飯後當然要來點甜品才可滿足

酒樓大多都是芝麻糊、紅豆沙、麥米粥、椰汁糕...比較大路的款式
屬於紅豆迷的我,當然選擇紅豆沙,爹D、媽咪和哥哥則選擇了綠豆沙
紅豆沙
紅豆大顆有咬口
雖然是普普通通的一款紅豆沙,但卻沒有馬虎
紅豆沙有煲至起沙,濃稠和甜度恰到好處,還富有甘香的陳皮味
紅豆大粒,用料老實,紅豆煮至腍身,入口綿密,留有餘韻!
綠豆沙
顏色清綠剔透
爹D食得太飽,就只好由我幫手解決這碗綠豆沙了

綠豆沙味道不錯,但我覺得較紅豆沙遜色
綠豆和海帶份量比水還要多,顏色清綠剔透,入喉舒服

甜度也不過份,只是較為普通了一點而且
記錄咭
最後埋單$396,四人平均$99,不需用$100便可吃到捧著大肚子離開,極為抵食!
1 分鐘 (堂食)
原煲老火湯
綠豆沙
顏色清綠剔透
記錄咭
2012-08-28 299 瀏覽
這星期,我們家整天都為搬家的事忙碌,是日晚上,忙到快九點,才想起吃飯這回事,所以我們打算到新家附近的酒樓開飯石硤尾附近真係有好多間酒樓,我們最後選擇了多彩皇宮之前,多彩皇宮是叫多彩海鮮酒家,裝修過後改名為「多彩皇宮」裝修過後,環境真的挺優雅燒鵝半隻($168)首先上枱的是燒鵝半隻,本來我們打算要例牌燒鵝,但這間酒樓卻沒有例牌沒辦法,舅父愛吃,所以只有被迫要半隻燒鵝燒鵝入口時,溫度微暖,燒鵝皮色澤紅潤,燒鵝不會過老,皮下油脂剛好,肉質鮮嫩且肥美,充滿肉汁,可說是皮脆肉嫩福祿鮑螺片($68)面頭大約放有8-10片又厚又大的鮑螺片(夠足料!)口感滑嫩得來略嫌過韌,但生菜卻十分爽脆蠔油茨量多而且濃稠度剛好,味精不重,撈飯一流!豉汁涼瓜炒牛肉($68)四道菜之中,最好吃就是這道菜了牛肉份量頗多,質地幼嫩,好淋好入味,一點也不會太老涼瓜厚薄適中,爽口得來又不苦,非常入味,而且炒出來一點油膩感也沒有,但穫氣卻十足!最重要的是在炒涼瓜和牛肉的時候,加入了豆豉和薑蔥來提味,令整體的香味提升了許多,簡直有大師級的水準值得一讚!海味粉絲什菜煲($78)每次到酒樓食飯我們家也會叫什菜煲,這已成慣例了,所以一試
石硤尾附近真係有好多間酒樓,我們最後選擇了多彩皇宮
之前,多彩皇宮是叫多彩海鮮酒家,裝修過後改名為「多彩皇宮」
裝修過後,環境真的挺優雅
菜單(1)
菜單(2)
燒鵝半隻($168)

沒辦法,舅父愛吃,所以只有被迫要半隻燒鵝
燒鵝半隻
福祿鮑螺片($68)
面頭大約放有8-10片又厚又大的鮑螺片(夠足料!
)口感滑嫩得來略嫌過韌,但生菜卻十分爽脆
蠔油茨量多而且濃稠度剛好,味精不重,撈飯一流!
福祿鮑螺片
豉汁涼瓜炒牛肉($68)
四道菜之中,最好吃就是這道菜了
牛肉份量頗多,質地幼嫩,好淋好入味,一點也不會太老
值得一讚!
豉汁涼瓜炒牛肉
海味粉絲什菜煲($78)
每次到酒樓食飯我們家也會叫什菜煲,這已成慣例了,所以一試便知龍與鳳
以往在其它酒樓吃的什菜煲,材料少得可憐
但這間酒樓落料的確夠多,起碼有五粒瑤柱,另外蝦米,西蘭花,小唐菜,菜心及各種菇類的份量亦不少,而且吃得出是新鮮蔬菜
口感爽口之餘,鮮味濃郁的湯底滲透入各種食材裡,令蔬菜亦帶有一份鮮味,由此可見,誠意十足
海味粉絲什菜煲
吃到最後,我們還是留下許多餸
最後埋單,加了茶位、酸菜和加一服務費後等等的雜費,總共用了$522.5
題外話/補充資料: P.S請注意,這裏的[b]飯盒[/b]、[b]膠袋[/b]是[b][u]需收一蚊[/u][/b]的
菜單(2)
菜單(1)
燒鵝半隻
福祿鮑螺片
豉汁涼瓜炒牛肉
海味粉絲什菜煲
  • 燒鵝
2012-06-17 241 瀏覽
2012-06-17 ****今日父親節,,特登去多彩買燒味返屋企加送,,買咗我自己最鐘意既叉燒 同 燒鵝,,仲有媽媽指定既燒肉叉燒: 平時喺美心/大家樂食既燒味飯,,d叉燒都又幹又鞋又冇味,,叫肥叉先食得落,,但系呢度既叉燒系肥瘦適中噶,,而且冇咩白肉wo,,咬落一d都唔鞋,,甜甜地,,好有肉味,,超鐘意,,每次食都有好滿足既感覺 燒鵝: 可能系外賣既關係,,都隔咗成2個鐘先食,,d皮已經唔脆啦,,但個皮燒得幾好,,唔”燶”又金金黃黃,好香^^應該系每日即燒既,因為d肉都仲好有肉汁,唔乾:)配埋酸酸甜甜既酸梅醬,,好開胃燒肉:個師傅特登幫我喺個發泡盒開個窿,因為熱力會整到個脆皮"林"曬,開咗個窿就可以keep到返屋企都仲脆卜蔔:)個皮真系好脆,唔系硬wo,,而d肉又可以keep到有肉汁唔乾,雖然我唔多中意燒肉,但都食咗好多件xDPS:拎住袋燒味行去搭車時,就不斷聞到d燒味好香好香啦XD 下次試埋d燒乳豬先 :)因為趕住開飯,,食到一半先醒起未影相,下次影返俾大家睇d好好味既叉燒PS: D 燒味部既哥哥/叔叔 都好nice,,做開熟客仔生意?!
2012-06-17 ****

今日父親節,,特登去多彩買燒味返屋企加送,,

買咗我自己最鐘意既叉燒 同 燒鵝,,仲有媽媽指定既燒肉

題外話/補充資料: 成日都有特價架呢度,,今日特價系$78/隻 燒鴨,, 但我想食燒鵝,,貴都照買咗:)
2012-06-17
2 分鐘 (外賣自取)
父親節
去完賽馬會創意藝術中心, 就到這間酒樓飲下午茶服務真麻麻, 我不知道朋友已經叫左人開茶, 咁岩個阿姐係我旁邊, 咪順便叫佢開, 但我朋友即時話已經叫左, 個阿姐即刻回應話叫左唔好再叫, 而語氣又唔好食物叫了叉燒包, 牛肉腸 同咸水角牛肉腸入口頗滑, 可惜熱度不夠, 炸咸水角的火候控制得恰到好處, 炸得均勻而不燶, 甜甜的皮配上咸香的饀, 兩者互相中和, 入口又鬆脆, 至於叉燒包係即叫即蒸, 送上枱時是熱呼呼的, 包身入口鬆化, 醬料甜度適中, 食到這裡, 先知唔記得影相埋單兩人HK$42, 尚算不貴
去完賽馬會創意藝術中心, 就到這間酒樓飲下午茶

食物叫了叉燒包, 牛肉腸 同咸水角

埋單兩人HK$42, 尚算不貴
2011-09-13
20 分鐘 (堂食)