2014-08-06 1713 瀏覽
之前電話問我訂唔訂招牌菜杏汁豬肺湯同企鵝雞,見有9個人食所以我訂O左。前菜收錢無得唔要,黎O左D好暗淡無光O既鴨胸,我地叫佢轉其他,轉O左wsabi青瓜反而幾Fresh 幾開胃。唔係計茶位,要叫野飲,但我地見佢叫茶先有得REFILL,所以個個叫茶,$12一位。企鵝雞 – 訂個時無講幾錢,我都無問,之後入座先知$488。覺得有D貴,隻雞成隻上,雞頭有D裝飾,影下相都幾得意。可以選擇手撕或軟件,我地要求手撕,分量都大,我地9個人先叫岩岩食得哂。雞皮脆同唔肥,雞肉有咬口,唔會太諗,相對我地去婚宴食O個款雞好食,但未至於好食到值$488。白汁豬肺湯 - $388 呢個都值,夠9個人飲,飲得出真材實料,見到有好多湯渣,杏汁味又唔會太濃,岩岩好。橙香骨 – 酸甜酸甜夠開胃,同埋整得夠淋。士多啤梨蝦 – 裝住蝦個底好脆口,隻蝦其實無咩鮮味,不過個士多啤梨汁夠入味。淑鹽豆腐 – 同平時酒樓叫O個D差唔多,食得出岩岩整起夠熱。蝦多士 – 呢個等O左好耐先上,但等得值,新鮮整起夠香口,又唔會覺好油。
橙香骨 – 酸甜酸甜夠開胃,同埋整得夠淋。
淑鹽豆腐
橙香骨
士多啤梨蝦
企鵝雞
蝦多士
題外話/補充資料: 整體黎講食物不過不失,如果人多想又唔想成日食酒樓想食下新菜式都可以一試,另外服務態度就好好值得一讚。
2014-08-02
橙香骨
士多啤梨蝦
蝦多士
2014-07-30 1752 瀏覽
飽受折磨-真的一般,不試也可大蝦鍋貼-還可以芝麻企鵝雞-雖提前一天預訂,但皮有點喊,不太特別晾衫白肉-辣度適中,不錯啫啫芥蘭-跟普通大排檔貨色相近,不要試蕃茄牛米缐差-牛肉沒有鮮味,米缐過軟南瓜芝士海鮮鍋-海鮮雪藏,汁太hey,料十分小蒜茸飽-尚算不錯,可惜蒜茸味小了點不要有期望就可以。
飽受折磨-真的一般,不試也可
大蝦鍋貼-還可以
芝麻企鵝雞-雖提前一天預訂,但皮有點喊,不太特別
晾衫白肉-辣度適中,不錯
啫啫芥蘭-跟普通大排檔貨色相近,不要試
蕃茄牛米缐差-牛肉沒有鮮味,米缐過軟
南瓜芝士海鮮鍋-海鮮雪藏,汁太hey,料十分小
蒜茸飽-尚算不錯,可惜蒜茸味小了點
不要有期望就可以。
2014-07-29
慶祝紀念
生日
2014-07-27 1635 瀏覽
有時係K11行街都會望下有咩食見到大力棒棒外面貼哂海報又相話有雞煲吐司!甜既吐司盒就食得多,係香港仲越開越多間,最近又多過江龍但係……鹹既吐司盒又如何呢?環境也可以說是舒適的坐半卡位感覺幾寬敞,放野都有位置空間鬆動店內掛滿中國特色既畫作……老實說我覺得有d驚-___>-餐湯唔使諗都知係中湯XDDD富蔬菜香味,盛上了不少湯渣,蘿蔔夠清甜又冇青味味道算是濃郁卻不會油膩大力棒棒雞吐司盒(加$10由飯轉吐司盒)雞肉脂肪不多,味道鹹中帶甜甚是惹味肉質可以說是偏嫩,易入口又唔會有筋,不乾不柴用料仲有d蔬菜,如菇、甜椒等,帶來一點清新吐司盒表面似乎焦黑過頭了,本身我地都好驚係伏,好彩佢麵包體唔算太乾外面一層是香脆的,咬落去係有咔嚓聲的(突然覺得好熱氣XDDD麵包帶點甜味,但唔會話太滯連埋醬汁食,微微濕潤又夠味,就好入口d花膠鮑汁撈飯講真唔會expect佢有幾大份量……但……唔講呢d啦唉花膠兩片,食落係爽口不腥膩既,不過就唔多覺有膠質感我個人會中意內層有少少黏度膠質既感覺,呢度既係滑嫩不黏膩:^0鮑汁鹹鹹甜甜,雖說稠身,但未覺過膩,仲有點自然既鮮味撈落稍為乾身既飯底就啱啱好coat住飯粒又唔會
有時係K11行街都會望下有咩食
見到大力棒棒外面貼哂海報又相話有雞煲吐司!
甜既吐司盒就食得多,係香港仲越開越多間,最近又多過江龍
但係……鹹既吐司盒又如何呢?
也可以說是舒適的
坐半卡位感覺幾寬敞,放野都有位置空間鬆動
店內掛滿中國特色既畫作……老實說我覺得有d驚-___>-
餐湯
唔使諗都知係中湯XDDD
富蔬菜香味,盛上了不少湯渣,蘿蔔夠清甜又冇青味
味道算是濃郁卻不會油膩
大力棒棒雞吐司盒(加$10由飯轉吐司盒)

雞肉脂肪不多,味道鹹中帶甜甚是惹味
肉質可以說是偏嫩,易入口又唔會有筋,不乾不柴
用料仲有d蔬菜,如菇、甜椒等,帶來一點清新
麵包帶點甜味,但唔會話太滯
連埋醬汁食,微微濕潤又夠味,就好入口d

花膠鮑汁撈飯
講真唔會expect佢有幾大份量……但……唔講呢d啦唉
花膠兩片,食落係爽口不腥膩既,不過就唔多覺有膠質感
鮑汁鹹鹹甜甜,雖說稠身,但未覺過膩,仲有點自然既鮮味
撈落稍為乾身既飯底就啱啱好coat住飯粒又唔會浸爛佢
薏米水(加$5轉)

薏米水幾清甜,薏米香都重,但佢唔會太黏稠
一開始見到都唔知,係拎個杯埋黎睇,原來有好多薏米沉左底
真心多到我諗有三分一杯
薏米非常綿軟,內層稍有黏性,帶有淡淡香氣
講真薏米係多到我以為自己食緊薏米糖水甜品……
  • 薏米水
2014-07-21 1358 瀏覽
尖沙咀想找個飯聚地點不難,但要找個好的也不容易,經一輸尋覓,決定了光顧-大力棒棒摩登中菜。入座時帶位員溫馨提示用餐時間大概兩小時,我也體諒及明白,表示同意。裝修真是有摩登感覺。坐底見先叫小食點左大蝦球鍋貼($48)、飽受折磨($42)同七味脆西施($42)。大蝦球鍋貼,脆身,蝦肉偏小也乏蝦味。七味脆西施,加了七味炒的炸豆腐,炸得不太靚,而且太細粒,無左外脆內嫩既感覺。飽受折磨,炸得不錯。食完小食有d口喝,所以諗住叫野飲,就禁睇,完全唔覺有咩特別,原來魔鬼在細節裏,「每位需惠顧飲品一款」唔留心都睇唔到,其實點收費無問題,最緊要比客人知,小食又係不問客人強行上檯,又係中菜既老問題。之後食涼菜,晾衫白肉($78)、香辣口水雞($78)、雞絲粉皮($48)。晾衫白肉同香辣口水雞係同一隻汁,味道一般,雞尚算滑。雞絲粉皮也是普通貨色。之後到情人比翼雙飛雞煲($198),特別之處係用麵包盒,可以食埋,雞煲味道偏甜。古法山渣咕咾肉($118),見古法山渣所以想試,一試就知中伏了,沒有山渣味,失望。魚湯什菌白菜仔($78),味道清淡,吸收纖維也許是唯一作用。瑤柱蛋白炒飯($118),用熱鍋上,誠意十足,
裝修真是有摩登感覺。
大蝦球鍋貼,脆身,蝦肉偏小也乏蝦味。
大蝦球鍋貼($48)
七味脆西施($42)
飽受折磨,炸得不錯。
飽受折磨($42)
小食($5/人)
飲品MENU
晾衫白肉($78)
雞絲粉皮($48)
香辣口水雞($78)
情人比翼雙飛雞煲($198)
情人比翼雙飛雞煲($198)
古法山渣咕咾肉($118)
魚湯什菌白菜仔($78)
瑤柱蛋白炒飯($118),用熱鍋上,誠意十足,飯粒不太油,味道不錯,如果蛋白可以更散,效果會更好。
食完個飯,重未飽,打算叫野,突然有人出黎講「你地重有無野叫,要甜品嗎」我地表示無,因為正餐都未食完。之後佢又話「不如我送個糖水比你地,不過同我埋左張單先可以嗎?有個大肚婆等左好耐啦」比人施壓,食咩都無味,決定埋單走。睇返單,入座時間19:18,結賬時間20:22。用膳時候一小時四分鐘(說好的兩小時呢?),好一個快餐。
總結味道不過不失,但無驚喜,份量偏小,用膳時間短。
題外話/補充資料: 如果唔能夠比人坐兩小時可以一早同客人講,以免客人企望同事實有落差
2014-07-16
2014-07-17 1296 瀏覽
今日出到來TST想試下新野,見到咁多間店都唔洗排隊係唯一呢間要排,走去睇下個菜單,見到又幾有創意,咁就係好奇心推使下走左去排,睇下有幾好食啦!點左菜唔到10分中就有菜上,速度非常驚人!!第一道係密瓜雞湯。很抱歉,因賣相平平無其,所以唔影啦。一入口!哇!!哇!!原以為密瓜清甜雞味鮮甜會係一流配合,不過可能呢排因為天氣太熱,貼心嘅廚師知道客人流得汗多要補充鹽份,所以大量咁放。不過飲多2啖後覺得條"利"嗱嗱地。。第二道菜士多啤利盒真係超級香,未入口見到都開胃!呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀!!!!!一放入口真係不得了!!!味道濃到。。。有啲難以接受。。。可能週未個廚太忙,所以直接用大量士多啤利果占去調味,令到成道菜只食到一堆甜味同酸味。第三道菜都好靚~ 一放入口。。。好明顯又係出自貼心嘅廚師手。只係食塊金華火腿都番本,厚到呢!差啲咬唔郁!咸到條"利"直頭係嗱。其實唔理味道,呢到都係一口好地方,環境好,菜式靚,上菜快,價錢尚算合理,杯茶又唔錯!當你想試特別菜式,咁我會向你推介呢到!起碼都睇得丫嘛!

點左菜唔到10分中就有菜上,速度非常驚人!!

第一道係密瓜雞湯。很抱歉,因賣相平平無其,所以唔影啦。
一入口!哇!!哇!!

第二道菜士多啤利盒
真係超級香,未入口見到都開胃!
呀呀呀呀呀呀呀呀呀呀!!!!!一放入口真係不得了!!!

味道濃到。。。有啲難以接受。。。
只係食塊金華火腿都番本,厚到呢!差啲咬唔郁!
咸到條"利"直頭係嗱。

當你想試特別菜式,咁我會向你推介呢到!起碼都睇得丫嘛!
15 分鐘 (堂食)
約左幾個朋友一齊食飯, 見到呢間中菜好似幾吸引,所以訂左呢度,一早訂左一個芝麻企鵝雞及杏汁白肺湯. 餐廳環境都幾特別,頗有格調的. 有兩小碟前菜, 係鴨胸, 都幾好味呀. 叫左一壼荼, 幾靚的茶壼.  之後點左茄子,蒜泥白肉,士多啤梨骨,七味豆腐,干扁四季豆, 蝦多士, 鴛鴦鰻頭,杏汁白肺湯,芝麻企鵝雞由於食物份量唔多,賣相好靚,但係好嬌小, 我們食完一輪後, 感覺好似冇咩食過嘢, 跟住又要再叫另一輪, 我們全是女性, 但好似好大食咁. 是否人大了, 大食了?? 定還是食物份量只是適合小女孩呢??講番味道先, 都OK的,不算差但又唔係好特別, 唔係特別好味, 只是正常. 價錢偏貴. 蒜泥白肉係好似曬衫架咁樣的,但只係幾件, 不過配埋青瓜片一齊食及辣汁都幾好味的. 士多啤梨骨沒有甚麼特別, 好多地方也可以食到. 唔算太甜. 骨係小小的一件.七味豆腐, OK, 不過食唔出有咩味道, 只是普通的椒鹽豆腐吧了. 四季豆幾好味,唔會好油, 好辣的, 有少少肉碎. 蝦多士一份只有五件, 要特別叫佢整六件先夠每人一件, 蝦OK, 多士過油.白肺湯每人一碗左右, 好香杏汁味道, 用料都好足的,大大件豬

白肺湯每人一碗左右, 好香杏汁味道, 用料都好足的,大大件豬肺,好多豬肉. 幾甜及濃味. 那隻雞係用嚟映相的, 每枱幾乎都有一隻雞呀! 映完相後仕應會攞入厨房切, 份量都好多, 雞肉都幾滑,好香芝麻味的. 不過朋友話感左少少.

我們在食飯途中, 看到有仕應打碎了玻璃杯, 那個應是老闆的女士即黑面對住那仕應....咁樣都有點影響食客的心情.
2014-06-17
2014-07-11 1173 瀏覽
前陣了跟好友約了收工到這邊試試看店子就在尖沙咀The One商場的三樓店面很搶眼!我很喜歡這風格.座位也很舒適燈具的搭配也挺好的menu~~這裡有提供特色飲品,有自家製薏米水,荔枝紅茶,柚子蜜等等還有幾款中國茶,我點了茉莉花茶(無限添飲)晾衫白肉$78首先是一道冷盤,賣相已經非常吸睛了白肉跟青瓜本身味道較清淡不過沾上店家特製麻辣辣椒醬,就真的超好吃這醬不會太辣,真想來碗乾拌面來配這個醬呢!!大蝦球鍋貼 ($48)蝦肉彈牙,炸得很香脆,食起來不會太油膩士多啤梨蝦球酥盒 ($88)酸酸甜甜的很開胃,配上酥皮但我覺得這款用來作甜品會比較好哈蜜瓜燉老雞 (4人份) $268第一次喝到用蜜瓜燉的湯,喝起來非常清甜!真有消暑的感覺呢,湯用上老雞所燉,而且火喉夠喝起來不會很油,蠻輕盈的,我蠻喜歡富貴炒飯 $138裡面有蝦、帶子,更有鮑魚呢,真的有很富貴感覺=]而且飯也炒得夠乾身,很香,粒粒分明,這個很不錯呢飽受折磨 $42其實它們就是炸金菇來著,要先把金菇撕開成一條條,每條再沾上炸漿配上少許椒鹽,吃超來非常香脆可口這個很快就給清盤了,哈哈花膠杞子浸菜苗 $108裡面有大大塊的花膠,有營養價值又滋補這
前陣了跟好友約了
收工到這邊試試看
店子就在尖沙咀The One商場的三樓
店面很搶眼!
我很喜歡這風格.座位也很舒適
燈具的搭配也挺好的
menu~~
這裡有提供特色飲品,有自家製薏米水,荔枝紅茶,柚子蜜等等
還有幾款中國茶,我點了茉莉花茶(無限添飲)
茉莉花茶
晾衫白肉$78
首先是一道冷盤,賣相已經非常吸睛了
白肉跟青瓜本身味道較清淡
晾衫白肉
不過沾上店家特製麻辣辣椒醬,就真的超好吃
這醬不會太辣,真想來碗乾拌面來配這個醬呢!!
大蝦球鍋貼 ($48)
蝦肉彈牙,炸得很香脆,食起來不會太油膩
大蝦球鍋貼
士多啤梨蝦球酥盒 ($88)
酸酸甜甜的很開胃,配上酥皮
但我覺得這款用來作甜品會比較好
士多啤梨蝦球酥盒
哈蜜瓜燉老雞 (4人份) $268
第一次喝到用蜜瓜燉的湯,喝起來非常清甜!
真有消暑的感覺呢,湯用上老雞所燉,而且火喉夠
喝起來不會很油,蠻輕盈的,我蠻喜歡
富貴炒飯 $138
裡面有蝦、帶子,更有鮑魚呢,真的有很富貴感覺=]
而且飯也炒得夠乾身,很香,粒粒分明,這個很不錯呢
飽受折磨 $42

配上少許椒鹽,吃超來非常香脆可口
這個很快就給清盤了,哈哈
花膠杞子浸菜苗 $108
裡面有大大塊的花膠,有營養價值又滋補
這湯頭也非常好喝呢,不過老實說這款真的不便宜呢
花膠杞子浸菜苗
整體來說,這裡的菜式都相當不錯,不過菜的份量真的是少了點!
2014-06-18
2014-07-08 1070 瀏覽
下午茶時段經過呢間餐廳,覺得裝修得幾靚幾特別,所以同 J 大人入去試下。我哋叫咗 牛乳炒蛋厚切餐肉米綫 $40 及 特色小色拼盤 $48,跟老火湯,再加杯凍咖啡 (+$3) 及 自家製洛神花茶 (+$5)。老火湯:可能因為佢叫老火湯所以我期望太高,其實佢係一碗例湯,大家應該明啦。牛乳炒蛋厚切餐肉米綫:炒蛋唔滑亦無乜牛奶味,餐肉唔可以叫厚切,湯底直情無味。特色小色拼盤粉皮:一般煙鴨胸:好鹹,好似交貨嚟嗰種質數炸蝦多士:一般瑞水鷄翼:好乾身,而且裡面唔入味凍咖啡:見到顔色好淡,飲落過然好淡好稀。自家製洛神花茶:淡而無味總結係以咁抵嘅價錢喺尖沙咀有咁嘅環境食下午茶餐,唯有降低對食物質素的要求  。
牛乳炒蛋厚切餐肉米綫
老火湯

特色小色拼盤
特色小色拼盤
粉皮
粉皮:一般
煙鴨胸
煙鴨胸:好鹹,好似交貨嚟嗰種質數
炸蝦多士
炸蝦多士:一般
瑞士鷄翼
瑞水鷄翼:好乾身,而且裡面唔入味

凍咖啡:見到顔色好淡,飲落過然好淡好稀。
自家製洛神
花茶:淡而無味
 。
凍咖啡 自家製洛神花茶
2014-07-06
尖沙咀區食肆林立,即使只是The One商場內已有三十多間食店,這次與友人便決定試試這間位於4/F的新派中菜廳.一進入店內已覺得裝修相當別緻,牆上掛上得意人像畫、亦裝上特色吊燈,感覺時尚摩登.洛神花茶 ($32/壼)飯前先點了一壼洛神花茶共享,花茶壼下放著蠟炬台,令花茶可保持熱度! 花茶味道香甜但喝下卻覺得實在偏甜,所以個人就不太喜歡喇.蜜瓜老雞燉湯 ($58/位)清甜的蜜瓜老雞湯很適合如我這些家中沒湯水喝的人,味道清甜不油膩,愛喝湯水的朋友別錯過.晾曬白肉 $78以竹竿盛載著的白肉肥瘦適中,伴以爽脆青瓜及辣汁同吃,是一款簡單又健康的前菜.七味脆西施 ($42)香脆嫩滑的豆腐粒配以鹹香七味粉作調味,簡單又美味.大蝦球鍋貼 ($48)即是我們常吃的蝦多士,不過個人覺得蝦肉份量太少,亦略嫌覺得油膩.皇宮大茄子 ($42)茄子的賣相不俗,尤如一座小山崗. 配以日式燒汁及飛揚的木魚碎,也是新派的菜式.古法山渣咕嚕肉 ($118)酸酸甜甜的咕嚕肉炸粉薄薄的,配以山渣汁的咕嚕肉確是不俗.上湯花甲娃娃菜 ($88)由於當天餐廳沒有花甲供應,改為鮮蝦配帶子,爽口的蝦肉及帶子與上湯娃娃菜也很夾呢!芝麻吊
洛神花茶 ($32/壼)
蜜瓜老雞燉湯 ($58/位)
晾曬白肉 $78
七味脆西施 ($42)
香脆嫩滑的豆腐粒配以鹹香七味粉作調味,簡單又美味.
大蝦球鍋貼 ($48)
皇宮大茄子 ($42)
古法山渣咕嚕肉 ($118)
酸酸甜甜的咕嚕肉炸粉薄薄的,配以山渣汁的咕嚕肉確是不俗.
上湯花甲娃娃菜 ($88)
芝麻吊燒企鵝雞 ($388)
芝麻雞需要早一天預訂的,謝謝友人提早預訂呢! 用上鮮雞燒成的芝麻雞外皮香脆,油份不多,雞肉相當嫩滑有彈性,連一向不愛吃雞肉的我也覺得相當不俗呢!
砵酒焗桶蠔 $196 (6隻)
桶蠔相當大隻,可惜炸粉太厚,而且伴蠔的醬汁太多,令到本應香脆的蠔變成軟綿綿的,個人覺得把大隻桶蠔浪費了.
士多啤梨蝦球酥盒 ($88)
賣相吸引的蝦球酥盒,可惜味道實在偏甜,有點吃甜品的感覺.
燕窩蛋白杏仁茶 ($48)
養顏的杏仁茶還配上矜貴燕窩,甜度適中,女士必點呢!

這店的菜式有好也有不好,希望店方可以改善砵酒焗桶蠔及士多啤梨酥盒等菜式,另芝麻雞着實不錯,朋友來試的話別忘了預訂啊!

2014-06-24
2014-07-05 892 瀏覽
「大力棒棒」個餐廳名改得幾好呀,易記得意又搞笑,位於THE ONE商場入面,可惜捧得愈高,跌得愈痛,失望更多。味道其實還不錯,但服務、管理、份量與價錢係「一大吹捧」坐低叫左野食後無耐,送上4碟小食,以為咁好有免費煙鴨胸配甘荀絲,點知一碟薄薄四片既肉索價$10,其實唔算貴,但一上上四碟,店員或menu都無講過,有點咁住黎搶既感覺金沙辟歷鮮蝦$88即係避風塘蝦,蒜蓉嘅甘口,蒜香同與辣味既合一,絕對可以用黎送飯,蝦隻鮮味,係脆到連殻食。啫啫生菜$98材料有d肉碎同蝦米,個汁咸得很,可能太多蝦醬了,生菜保持翠綠同爽脆,但吸唔到d汁,汁菜分離,要另外用湯匙裝。麻辣肚絲$48豬肚絲同木耳絲都可以保持爽脆,讚夠哂入味,辣味多過麻味,但都好正!蝦球窩貼$48蝦肉彈牙,炸得香脆唔油。瑤柱蛋白炒飯$118足料,瑤柱絲好多,用石窩上,所以旁邊起曬飯焦,一字棒!富貴炒飯$138用既都係D雪藏帶子、蝦,食落淡淡,無特別....上湯花甲娃娃菜$88無花甲,被迫轉左做蝦同帶子,當然主角無味,而D菜都係靠上湯,好清既一道小菜。鮮士多啤利排骨$108過百蚊既小菜,換得半斤到既骨,餐廳都食水幾深,而且個汁太甜,成pat果
「大力棒棒」個餐廳名改得幾好呀,
易記得意又搞笑,位於THE ONE商場入面,
可惜捧得愈高,跌得愈痛,失望更多。
味道其實還不錯,但服務、管理、份量與價錢係「一大吹捧」
坐低叫左野食後無耐,送上4碟小食,
以為咁好有免費煙鴨胸配甘荀絲,
點知一碟薄薄四片既肉索價$10,
其實唔算貴,但一上上四碟,店員或menu都無講過,
有點咁住黎搶既感覺
金沙辟歷鮮蝦$88
即係避風塘蝦,蒜蓉嘅甘口,蒜香同與辣味既合一,
絕對可以用黎送飯,蝦隻鮮味,係脆到連殻食。
啫啫生菜$98
材料有d肉碎同蝦米,個汁咸得很,可能太多蝦醬了,
麻辣肚絲$48
豬肚絲同木耳絲都可以保持爽脆,讚
夠哂入味,辣味多過麻味,但都好正!
蝦球窩貼$48
蝦肉彈牙,炸得香脆唔油。
瑤柱蛋白炒飯$118
足料,瑤柱絲好多,
用石窩上,所以旁邊起曬飯焦,一字棒!
富貴炒飯$138
用既都係D雪藏帶子、蝦,
食落淡淡,無特別....
上湯花甲娃娃菜$88
無花甲,被迫轉左做蝦同帶子,
當然主角無味,而D菜都係靠上湯,
好清既一道小菜。
鮮士多啤利排骨$108
過百蚊既小菜,換得半斤到既骨,
餐廳都食水幾深,而且個汁太甜,
成pat果醬上碟,太甜了......
什菌紅燒豆腐鍋$88
配菜菇同筍都入曬味,正
做一日訂俾朋友既芝麻吊燒企鵝雞$388
上桌好注目,店員都俾足時間我地影相,
之後先拎去廚房俾師傳斬件。
份量唔算多,下面堆滿面包索油。
雞皮好脆口,而且油香發揮得淋漓盡致,又充滿芝麻香,
雞肉肉質嫩滑好入味,帶彈性!!!!
臨食完時有小風波,
殺出一個女子(好似話係老闆既女性朋友)大吵大罵,
o係d客人面前在教訓員工收左佢d野,
語氣非常不口,而且很不專業,因作為客人目睹一切,
真替店員們難過,難怪士氣咁差,
做野時有d錯誤(上石窩無提醒客人熱,送上新碟仲問客人要唔要無野食o係上面既舊碟.....)
這女子很unprofessional,失曬儀態
但為我地帶黎太多電影穫既劇場畫面LOL
總括而言,我明白係貴商場租金一定高,
但食物真係太細碟,索價又高,
服務麻麻,味道非棒棒,不值豪花黎食......
加上個段風波,我地係好失望
2014-07-01
  • 金沙辟歷鮮蝦
  • 瑤柱蛋白炒飯
  • 麻辣肚絲
  • 大蝦球窩貼
2014-06-30 1073 瀏覽
提起吃中菜 相信不少九十後千禧後都會敬而遠之 但今時今日 中菜也跟不少韓國菜、日本菜一樣出現了fusion 迎合時下年青人 這間大力棒棒摩登中菜就是一個好例子 將一般給人印象沉悶的中菜 改頭換面 搖身一變成為新派中菜 充滿了新鮮感 居然令我這九十後亦很感興趣 主動跟父母提議於這兒用晚餐1.雞絲粉皮先來的是這道前菜 芝麻醬的芝麻味很香濃 粉皮條條分明得來帶點煙韌 雞絲味道亦不像一般的淡而無味 雖然應該是雪藏但仍不失雞肉的味道 惟醬汁可再多點 才可使每條粉皮也平均沾上芝麻醬2.煙鴨胸這道前菜是每檯都會送上的 本來還在糾結要不要點這個 但最後因好像每道菜都以肉為主而且已經點了雞絲粉皮而放棄 豈料原來會贈送 實在太好了 鴨肉肉質彈牙 而且必須大讚煙燻得非常非常入味3.外婆紅燒肉騶眼看似很肥膩 但實質非然 因為在烹煮的過程大部分油份已被逼出來 可是豬肉仍然保持一定的鬆軟度 入口即融 同時味道亦很出眾4.瑤柱炒龍芽芽菜很清爽 蛋香十足 但芽菜與蛋的比例應加山以調整 芽菜份量可增加而蛋減少 不然則有點喧賓奪主5.士多啤梨蝦球酥盒這道應該是不少女士們的之愛吧 我亦十分好奇士多啤梨跟蝦究竟可以如何混合成

提起吃中菜 相信不少九十後千禧後都會敬而遠之

1.雞絲粉皮

2.煙鴨胸

鴨肉肉質彈牙 而且必須大讚煙燻得非常非常入味

3.外婆紅燒肉

4.瑤柱炒龍芽

5.士多啤梨蝦球酥盒

這道應該是不少女士們的之愛吧 我亦十分好奇士多啤梨跟蝦究竟可以如何混合成一道菜色 而效果又真的頗出色 甜甜的士多啤梨醬與鬆化的酥盒一起吃非常之搭 而士多啤梨醬雖甜卻沒有蓋過蝦球的鮮味 反之將其映襯出來 蝦球口感十足有嚼勁
為上等佳作

6.南瓜芝士海鮮煲

點菜時侍應建議我們配搭中式蒜容包來吃效果更佳 所以就順道點了一份 南瓜芝士海鮮煲芝士味非常濃郁 海鮮足料 以石鍋上保持了熱度同時防止芝士變硬 因此即便過了一段時間 芝士煲仍十分細滑 而蒜容包香脆 香濃的蒜容味加上芝士味又是另一回事 簡直是錦上添花 兩者的優點都表露無遺

總括而言 這一餐確實令我大開眼界 想不到中菜也可以如此吸引 保留了傳特色之餘亦不忘加添此新穎的想法 果然勇於創新才是皇道
下次再訪希望能一試他們的芝麻雞與雞煲盒子!

2014-06-29
  • 外婆紅燒肉
2014-06-30 846 瀏覽
自從孖仔出世後,好耐都冇出過尖咀,更加係第一次行入 The One .. 難得朋友約我食飯果日,我先生咁岩放假帶仔出街,我就蛇返一晚,過返自由人既生活!朋友話約去食大力捧捧,個名咁得意既,唔知係食乜菜式,所以都預早上定網睇下有乜係必食,準備定先去!鴨胸 .. 咦!乜咁細碟既 ... 哦哦!原來係前菜,好少見前菜用鴨胸 .. 佢仲去左 d 皮,岩岩我呢 d 怕肥既食!意米水 .. 好耐冇飲過了,因唔係好多地方有得飲,底下意米好多,甜甜地好好飲,又有去濕作用,而且飲到最尾都仲好濃!雞絲粉皮 .. 雞絲好多,不過我覺得呢碟麻麻地,粉皮比較厚,麻醬"傑"左少少!炸豆腐 .. 上網見 d 人介紹先叫既,又真係幾好食,Meun 上個名好搞笑架,叫 "七味脆西施" .. 外面薄薄脆脆既,裡面勁滑 ... 熱辣辣細細粒,一粒一粒好鬼快食完!炸金菇 .. 都係上網睇過見好多人推介就跟住叫,呢個名仲搞笑,叫"飽受折磨" .. 聽聞係一條條金菇 miss 落黎炸,唔講都唔知係金菇,因食落脆脆的 .. 每條都痴左 d 味粉,好野味!真係諗都冇諗過金菇可以咁樣食 ..蝦鍋貼 .. 原來底下係多士果類既野,卜卜脆
佢仲去左 d 皮,岩岩我呢 d 怕肥既食!
意米水 .. 好耐冇飲過了,因唔係好多地方有得飲,
炸豆腐 .. 上網見 d 人介紹先叫既,又真係幾好食,
熱辣辣細細粒,一粒一粒好鬼快食完!
炸金菇 .. 都係上網睇過見好多人推介就跟住叫,
真係諗都冇諗過金菇可以咁樣食 ..
蝦鍋貼 .. 原來底下係多士果類既野,卜卜脆!
面頭 d 蝦又夠多,食落好似蝦醬咁 ..
我覺得好意外既係咁樣炸,但一 d 都唔覺佢油!
士多啤梨蝦酥 .. 都係睇過人推介的 .. 上菜時望到顏色好吸引,好靚!
食落士多啤梨甜,蝦好大隻好新鮮,個酥皮都好脆,
只不過一甜一咸我又覺得唔係好夾 ......
焗桶蠔 .. d 蠔真係超大𨾏,但可惜粉太厚,第一下咬落去大部份都係粉,味道一般!
富貴炒飯,真係唔錯!佢除左有蝦、帶子之外,真係堅有鮑魚,而且份量仲唔少!
鮑魚夠"林"身,蛋白好滑!d 飯又夠乾身冇痴埋一堆,又唔覺佢有油喎!
幾好食,d 餸又夠多!
 杏仁蛋白 .. 好滑,好香杏仁味!熱辣辣食落去好正!
2014-06-30 970 瀏覽
約定了同班朋友仔在尖沙咀吃一頓晚飯,已預先訂了一隻即將要行刑的「芝麻企鵝雞」,見過相片裡打扮成紳士企定定快要被行刑一副可憐的樣子令人印象深刻,的確是非試不可。 一聽「大力棒棒」這個名就已經覺得很有Power,非常易記又合乎潮流風格,原來它是一間新派中式粵菜餐廳。近年以來有很多中菜館已經催向現代化,不論店面裝潢設計、餐牌菜式也改頭換面「型」造潮流感。  晾衫白肉$78首先是一道冷盤,賣相和獨特的菜名已經很吸引食客會點選此食品的因素,即時聯想到古時晾衫的情景,將古時風貌轉送到現代。白肉脂肪少咬落煙韌連同青瓜爽口甜味,蘸點特製麻辣辣椒醬,不太辣不會遮蓋白肉的味剛剛好增添了味道效果,認真不錯 。相反過辣的麻辣醬反而會令味蕾只會感受麻辣的味道,忽略了白肉青瓜的本身的味道,就算再好味的肉也只會浪費。  大蝦球鍋貼$48起初聽見「鍋貼」二字以為是煎餃子之類,原來是很像蝦多士的炸多士,不管它是什麼多士,疑似蝦多士的食物我也很喜愛,故此選之。有別於蝦多士是這道菜用的不是蝦膠,蝦肉厚彈牙有咬感,炸得好夠脆口又不油膩,深得犬犬喜愛的炸物之一!   杏汁豬肺湯$58是日湯水有杏汁豬肺湯和哈蜜瓜燉老

杏汁豬肺湯$58
是日湯水有杏汁豬肺湯和哈蜜瓜燉老雞湯,我便選了杏汁豬肺湯,用料十足,有豬肺、豬肉、雞肉、菜乾、南北杏等食材,肉味和湯味也很濃郁,鮮味清潤,味道不鹹不膩口,越飲越滋味,勁讚!它有潤肺止咳的功效,有藥療的作用又美味易入口,絕對是健康食療之選,若然在秋季飲用這湯時節更適宜。

七味脆西施$42
外層炸至金黃色的豆腐脆口美味,豆腐鮮甜滑溜,七味粉調效適當不會太鹹又夠惹味。
七味脆西施$42

上湯帶子娃娃菜$88
材料有帶子、紅椒、娃娃菜、香芹、蝦球等,材料充足,湯較為清淡。
上湯帶子娃娃菜$78

芝麻企鵝雞$388
今晚「餐桌上的主角」企鵝雞以盞鬼搞笑的形象出場,企立放在碟上,外觀很吸引風趣,相當過癮又有趣,充滿驚喜!
不單只賣相討好,味道亦同樣出色,雞肉鮮嫩肉厚且不"諧"口,食得出啖啖雞肉味的濃郁,外皮舖蓋的芝麻粒除了為企鵝雞打扮也增添了芝麻香味,真的越食越滋味!
侍應還問我們要不要椒鹽粉,其原汁原味已經很滿足,不需要再蘸點任何調味料是呢。
士多啤梨蝦球酥盒$88
酥皮盒夾起很容易散,分開了三份,士多啤梨汁夠多,酸酸甜甜很開胃,其味道一般般不夠突出,較為適合作甜品多一點。
士多啤梨蝦球酥盒$88
最後當然要吃個飯後甜品,為今夜豐盛的晚餐劃上完美的句號。
燕窩蛋白杏仁茶$48
杏汁味香滑甜味可口,蛋白也很滑嫩,滋潤養顏,深得女士所愛。
燕窩蛋白杏仁茶
店內環境乾淨地方不大但座位舒適夠寬敞,侍應服務不錯,主動為客人添水和收拾吃剩的碗碟。
食物水準整體甚不錯,飲品和湯也是以健康為主流,創意、賣相、味道以及健康各方面也照顧到現時顧客的需求,真的符合香港人「又要睇得,又要好食,又要食得健康」的要求。

題外話/補充資料: 來到大力棒棒不吃芝麻企鵝雞確實會倍感遺憾。
2014-05-28
芝麻企鵝雞$388
以往小妹一路都喜歡西餐多過中餐,但近年可能多試了不同的中菜式,發現原來中菜都可以好吸引,最近還發現了一間新的店大玩新派中菜,當然要去一試!.店子位於尖沙咀The One商場的三樓,相當易搵。牆上貼了不少名人光顧的合照。還有這個「來自星期一的你」的晚市優惠,每逢星期一晚市更可享全單88折,話說每到星期一便很Monday Blue,不想上班、不想工作,真的很有共鳴感呢!.說回店子環境,店子的設計也很有新派感,融合了西方和中國的設計味道,掛上了不同設計的吊燈、配上紅色/黃色的椅子,感覺很有活力,很喜歡呢。.餐牌上圖文並茂,相當清晰,想吃什麼都一目了然。有涼拌小食、脆口小食、小菜、炒粉麵飯、大力雞盒及雞煲、中式點心和糖水等,花多眼亂,圖片上都好似好美味,好難選擇啊!.看著餐牌,還是先先點些飲品吧。這裡有提供數款中國茶,小妹點了普洱 $12 (無限添飲),是以一壺壺上桌,更用上小蠟燭讓它保持熱度,很貼心。也有些特色飲品,像自家製薏米水和荔枝紅茶,還可點紅酒白酒呢。.二人小食 $15這裡每兩位便會提供小食一份,每份$15,而今天提供的係芝麻鴨胸,已去除脂肪位,食得更方便。.哈蜜瓜燉老雞 (4人份)
普洱 $12 (無限添飲)
二人小食-鴨胸
二人小食 $15
哈蜜瓜燉老雞 (4人份) $268
一行四人,我們點了這個燉湯,這裡的燉湯每日以六小時來燉製,全無味精。本來會覺得以哈蜜瓜來做燉湯會否有點怪? 但也忍不住想試試。

想不到這湯入口清甜,滲出微微的蜜瓜香,感覺很消暑呢。這湯雖然以老雞所燉,但不覺得很油,感覺輕盈,而且內裡的湯料很足,不錯啊。
晾衫白肉 $78
一看到餐牌便嚷住要點這個嚕。以「晾衫」作菜名很特別呢,這道菜就是把白肉和青瓜切得薄薄的「晾」在一個木架上,是否很像在晾衫呢? (笑) 白肉本身味道較清淡,所以把它再沾上些自家製的辣汁,很惹味啊! 友人超喜歡這醬料!
雞絲粉皮
雞絲粉皮 $48
雞絲分量挺多,但花生醬質感濃稠了點,而且粉皮的質感不夠滑和薄,味道一般。
飽受折磨 $42
這道菜名很特別,光看菜名根本不知是什麼呢?! 其實他是「炸金菇」。其實這道菜式的工序滿繁複的,要先把一梳梳的金菇撕開成一條條 (難怪叫飽受折磨) ,每條要再沾上炸漿很炸。
炸金菇的表面上灑了一些黑椒,每條食落很脆口超惹味的說,忍不住快掃光整碟了!!
七味脆西施
七味脆西施 $48
這道外脆內軟的炸豆腐,面層灑了些七味粉,內裡的豆腐超滑溜,按奈不住一口接一口。
大蝦球鍋貼 $88
再來又是炸物啊,看上去很似蝦多士呢,但底下的其實是炸多士,面層放上蝦球肉,熱辣辣的咬下去很脆身,最重要係唔油,每啖都咬到蝦肉,沒有不好吃的理由。
士多啤梨蝦球酥盒
士多啤梨蝦球酥盒 $88
一碟五件蝦球酥盒配上西蘭花,感覺是新派菜式;酥皮盒內裝了士多啤梨汁連原隻蝦球,酥皮咬落尚算脆身,蝦球爽口彈牙,而士多啤梨汁酸酸咪咪的很開胃,感覺特別。
花膠杞子浸菜苗
花膠杞子浸菜苗 $108
這道菜苗確實不便宜,因內裡有杞子又有有大大塊的花膠呢,很有營養價值又滋補,菜苗食落幼嫩,連不太喜歡在外面吃菜的小妹都吃了不少。
富貴炒飯 $138
這炒飯的名稱真係沒有改錯,內裡除了有蟹子、蛋白外,更有鮑魚、帶子和蝦等,認真富貴;而且飯也炒得夠乾身,粒粒分明,認真富貴。
壽包
壽包半打 $48
原來這裡也有壽包供應的,飯後黎多半打當飯後甜品都唔錯,但壽包不是自家製,不要抱有期望呢。
是日糖水-酒釀丸子
是日糖水-酒釀丸子 $10
店子每晚都會提供是日糖水,而且每忠/碗都係$10,我們叫了一碗來試試,雖然只係十元,望落都相當足料呢。

整體來說,這間大力棒棒的菜式都相當不錯,價錢屬中價位,一些小食/炸物類的價位都在約$4X~5X,不貴。至喜歡飽受折磨、大蝦球鍋貼和富貴炒飯呢~不過最想試的芝麻雞就仲未升到,真係好想試下,因為見鄰桌一見到隻帶左帽既芝麻價超興奮,又真係幾特別!! 來這裡吃晚飯是一個不錯的選擇啊
題外話/補充資料: 芝麻雞需提早一天預訂
七味脆西施
是日糖水-酒釀丸子
2014-06-28 17 瀏覽
香港出名人多地少, 雖然現在近郊地區偶有新景點或活動可以去參觀, 不過周末假日不多, 大多數時間其實還是遊走在尖沙咀旺角一帶. 不過有時聚會或拍拖吃個便飯時, 往往就是來這些地區最方便. THE ONE這座商場開業巳有好一段時間, 近年越來越多較有話題性或高質一點的餐廳都選址在這裡大展拳腳. 其實這家新進的大力棒棒摩登中菜就做了近年人氣下滑得被迫徹退的易牙妙手的接力捧.這家位於THE ONE 4樓的大力棒棒摩登中菜, 聽名字好像有點熟稔, 想一想原來去年曾在THE HART那邊吃過一家大力棒棒雞煲, 一問之下發現老闆其實是同一人, 只是因為舊址加租太利害才迫不得巳搬遷到這裡. 不過原來新址又不能做雞煲火鍋, 最後便決定轉型做中菜, 更不惜成本請來專門做私房菜的大廚來幫忙. 其實如果在舊址吃過他們的一道咕嚕肉的話, 應該不會對他們的出品有任何懷疑了.先來幾個前菜芥末小青瓜 (HK$42)/ 麻辣肚絲 (HK$42) / 飽受折磨 (HK$42) / 燒汁煙鴨胸 (HK$42)一向喜愛前菜吃青瓜, 一來可以清清口腔, 二來爽脆有咬口不會太過重口味. 這晚來的更加入少許芥末, 吃起來爽得來帶
先來幾個前菜
一向喜愛前菜吃青瓜, 一來可以清清口腔, 二來爽脆有咬口不會太過重口味. 這晚來的更加入少許芥末, 吃起來爽得來帶點刺激感, 但不會很攻鼻; 麻辣肚絲木耳亦夠爽, 辣勁算是幾溫和, 就連宅女都能吃上兩口, 不過如果名字叫麻辣的話不妨再加多一點麻, 多一點辣才對味.
飽受折磨即炸金菇, 何以有此趣名就不解了, 吃起來外層還帶點微脆, 不過整體來說濕度仍是偏高, 口感較淋, 如果可以做得再乾身一點便更好了.
燒汁煙鴨胸驚喜度不高, 但吃起來肉質帶點嚼勁.
七味脆西施 (HK$42)
這款也算是前菜之一, 上來豆腐都幾迷你, 不過份量很多. 每顆迷你豆腐磚都炸得非常金黃, 表面裹了七味粉, 入口外皮非常薄身, 但也是有點濕. 不過豆腐很滑溜, 而且味道亦夠咸香惹味, 如果表面能做脆身一點這個就是很棒的前菜了!!
大蝦球鍋貼 (HK$48)
其實即是炸蝦多士, 宅女吃過這款機會不算多, 但曾吃過的鳳城跟港大出品的都是十分不俗. 這晚上來的造型其實大同小異, 只見油份也不算好多, 不過入口多士略嫌有點偏乾, 但鋪面的大大隻蝦肉就仍是十分肥大厚肉有彈性.
晾衫白肉 (HK$78)
這個單是造型巳勝過其他菜色了!用了個小小的木架子, 上方的青瓜片跟白肉梅花間竹地鋪排得非常整齊. 當然, 賣相雖要緊, 但最重要還是味道. 夾起一片青瓜跟肉, 沾點蒜泥汁入口, 白肉厚度恰到好處, 嚼起來雖然肥脂少一點不過肉質仍算柔軟. 反觀那個蒜汁聞起來巳夠香, 吃起來更是香辣惹味, 沾了汁後的青瓜和肉頓時變成了配角.
外婆紅燒肉 (HK$88)
看到這個上桌真的是不得鳥呢!! 大大舊紅燒肉淋上了濃稠的醬汁, 看起來油潤亮麗的, 非常吸引. 看看這塊肉的皮脂豐厚, 跟瘦肉比例勻稱, 而且不單造型有看頭, 只是用刀輕輕一切肉便分離, 可見紅燒肉炆得相當軟淋, 入口更是差點呈半融狀態, 口感豐腴動人, 當時吃這道菜就不能太關注什麼肥胖膽固醇了, 點來一客幾個人分, 暫時滿足一下口慾吧!!

柚子蜜排骨 (HK$128)
記得上次在大力棒棒雞煲吃過一道難以忘懷的咕嚕肉, 這晚上來的再不是從前似曾相識的菜, 而是更新穎, 加了柚子蜜的排骨. 只見蜜汁滿滿的包裹著每顆排骨, 入口外層依然十分酥脆, 內裡的肉仍軟棉, 配上了柚子蜜食味更豐富但加添了幾分清香, 吃起來不會太滯膩, 水準不錯.
士多啤梨酸甜骨 (HK$108)
這次的沒有裹上柚子蜜, 取而代之的是士多啤梨做成的醬汁, 兩者比起來這個士多啤梨的味道更酸一點, 但味道更香更重, 厚厚的醬汁加上香脆的外皮, 不只惹味更是醒胃. 不過這款酸味的確重一點, 看來應該會較受女生歡迎.
南瓜芝士海皇煲 (HK$98)
吃了幾款肉類又是時候停一停, 吃點海鮮做個平衡吧. 這個用了石鍋來盛著滿滿的南瓜羹, 內裡的材質更是非常豐富有魚有蝦, 南瓜質地夠CREAMY, 內裡更加了芝士吃起來帶點濃香但又不會很咸過膩. 那麼多汁當然不能浪費了, 最理想的就是要個白飯來拌, 滋味到不行. 或是也可以跟伴著的蒜蓉多士一同吃, 沾一沾汁多士香脆得來又帶點芝香, 不知不覺的就會吃上了好幾片.

古法牛乳吊燒雞 (HK$388/一隻)
有感近期越來越多新派的中菜館推出這種''企鵝雞'', 老實說賣相是有點殘忍的, 不過大夥兒看到這個造型那麼特別又忍不住紛紛舉機拍照, 心情的確是有點矛盾. 但其實這個的雞只是放在桌上讓大家拍一下照, 之後便會拿去切件才上桌.切件後的雞賣相就順眼得多了~只見雞皮上芝麻滿佈, 咬下去雞皮十分薄脆又夠香口, 中間的雞肉不會鞋口, 帶點咸香, 肥脂不太多但剛剛好, 肉質雖未致於十分JUICY, 但吃起來仍帶點彈性.
瑤柱炒龍芽 (HK$88)
這款素翅銀芽炒蛋有做的餐廳很多, 但要做得好吃的就需要點功夫了. 材料都是些比較簡單的如雞蛋, 銀芽, 蔥段跟素翅, 但火喉必須拿得準, 否則雞蛋好易會乾和變老, 便會影響整道菜的味道. 這個上桌時雞蛋碎份量超多, 色澤鮮黃看來十分對路. 入口蛋塊不算乾, 味道不會過咸, 不過如果銀芽份量可以再下多一點, 跟蛋塊的食味便能平衡一點.
蛋白杏仁茶
記得來這裡不久前才光顧過海景軒梁師傅主理的蛋白杏仁茶 絕對是無人能及的水準. 是夜來這裡品嚐同一款甜品, 用個十分精緻的瓷蒸籠盛著看起來十分雅致, 打開來杏仁茶質地都頗黏稠的, 入口甜味不高但有著很香的杏仁味, 當中的蛋白很有彈性, 當然濃度和滑度仍不及海景軒的, 但味道巳算是不俗了.

感謝店方的邀請令宅女飽嚐了一頓豐富的新派中菜.
食物水準雖偶有瑕疵, 但對整體味道影響不算大, 而且在這個地段來說, 收費也實在不貴, 而且位置方便, 餐廳環境也富有中國玩味的色彩, 如果來這區想找家舒適食物有新意的中菜館, 這裡會是個不錯的選擇.
用餐優惠
試食活動