2019-10-28 188 瀏覽
第一次經過這間餐廳時就想入去試,但是見到要排大隊就放棄,今晚終於給我等到了!燒鵝乳豬飯($68)加$7 就有凍飲舖名好清楚讓你知道一定要試燒鵝,偷心一點仲試埋乳豬添,果然名不虛傳,燒鵝同乳豬的外皮都燒得「脆卜卜」,肉質夠嫩滑,到這餐廳,唔食燒味又點對得住自己。拔絲咕嚕肉($98)好欣賞這𥚃每道菜都做到「熱騰騰」,切記千萬不要立即將食物放入口中,否則好容易「燙」傷口唇!這道菜的菠蘿應該是採用新鮮菠蘿,所以較為酸些,咕嚕肉的外皮也炸得很脆和帶點拔絲的效果,整體酸酸甜甜,「餸」飯一流。避風塘軟殼蟹($138)無想過可以在此店舖可以食到海鮮,所以揀選軟殻蟹嘗試一下,炸漿不太厚,亦能將軟殼蟹炸得外脆內軟,好有「穫」氣,非常惹味。已經諗住下次要試埋避風塘瀨尿蝦肉。食完後才看到舖面貼著逢星期一至五,每天都有不同燒味優惠,幾時想加料的話,可以參照一下!
燒鵝乳豬飯($68)加$7 就有凍飲
拔絲咕嚕肉($98)
避風塘軟殼蟹($138)
2019-10-24
5 分鐘 (堂食)
  • 拔絲咕嚕肉
  • 燒鵝乳豬飯
  • 避風塘軟殻蟹
上星期多咗日假,梗喺約埋家姐食個晏先啦!大壹燒鵝未開前,我同家姐都成日嚟原本間茶餐廳食晚餐,轉咗做大壹燒鵝成日都好想嚟試!終於有時間啦~ 樓上酒樓都係以燒鵝做賣點,要令馬友變心應該都唔易 嚟到見到好多人都嗌燒鵝雙併飯,豬太郎都好心動呀! #燒鵝燒腩仔雙拼瀨粉太晏起身嘅關係,決定同家姐share一個主食~本身淨係想食燒腩仔,不過竟然燒鵝先係呢度嘅主打,當然要試下!燒鵝皮脆、多汁、肉嫩,午市價錢都只係63蚊(雙拼!),燒腩仔肥瘦均勻,重要係個皮都係脆卜卜㗎!絕對高質#海蜇燻蹄嗌一個粉當然唔夠食!所以嗌多咗個小菜~單睇海蜇紅紅哋又有啲辣椒,以為好嗆口,原來都係少少辣吊下味,再點啲醋,酸味味好開胃㗎!另外燻蹄咬落爽口又唔會肥腍腍,而且份量真係好多,再多個人都無問題呀!#鹹檸檬七喜嚟港式餐廳當然要嚟返杯鹹檸七,酸酸甜甜,喺豬太郎嘅港式至愛!
嚟到見到好多人都嗌燒鵝雙併飯,豬太郎都好心動呀!

#燒鵝燒腩仔雙拼瀨粉
燒鵝燒腩仔雙拼瀨粉

#海蜇燻蹄
海蜇燻蹄

#鹹檸檬七喜
鹹檸檬七喜

2019-10-25
10 分鐘 (堂食)
燒鵝燒腩仔雙拼瀨粉
鹹檸檬七喜
  • 海蜇燻蹄
2019-10-20 216 瀏覽
馬鞍山多咗唔少好嘢食,喺新港城三期地下新開左呢間大壹燒鵝,喺舒適嘅環境裏邊,食到明爐燒味,再加上大排檔風味嘅小菜,實在難得燒鵝乳豬飯$68+鹹蛋$10$68就可以食到兩款鎮店燒味,乳豬皮燒到卜卜趣又鬆化,燒鵝鵝味極濃,真正做到皮脆肉嫩。見好耐冇食過鹹蛋,加咗一隻,蛋黃黃油流晒出嚟燒汁野菌牛仔骨$108牛仔骨份量絕對唔少,以呢個價錢來講,係街市可能淨係夠買材料。牛仔骨嘅火候啱啱好,咬落去比較軟熟但亦夠「𡁻口」。加咗少少野菌,更能帶出牛肉嘅味道椒鹽鮮魷$98魷魚炸得夠乾身,沒有油膩的感覺,食落椒鹽味突顯惹味,炸粉唔厚,更容易食到魷魚嘅鮮味大大碟又大大件,百吃不厭餐牌抵食嘅燒味套餐仲有唔同風味嘅小菜。想坐得舒服,食得有水準,呢間餐廳值得一試

燒鵝乳豬飯$68+鹹蛋$10

燒汁野菌牛仔骨$108

椒鹽鮮魷$98

大大碟又大大件,百吃不厭

餐牌

抵食嘅燒味套餐

仲有唔同風味嘅小菜。

想坐得舒服,食得有水準,呢間餐廳值得一試
2019-10-19 152 瀏覽
其實我真係好少係餐廳既食店食晚飯炒小菜,因為之前係度食過早餐,覺得幾好幾足料,見呢間主打係食燒鵝,所以一行6條友,6點左右黎到已經爆場,好彩等一張枱就有位大壹燒鵝 半隻 $228 味道同肉質不錯,唔肥,不過燒鵝皮唔脆避風塘軟殼蟹 $138 軟殼蟹都幾大隻,又香脆,少少辣,好食燒汁野菌牛仔骨 $108 都有成5件牛仔骨干炒牛河 $88 有鑊氣,夠乾身酸菜魚 (沙巴躉) 例牌BB辣 $188 酸菜好咸,咸到有D難入口,魚係好食,湯底唔係大陸食既酸菜魚味道,底下有薯粉,黑木耳,蓮藕片香煎墨魚餅 $88 手打墨魚整餅,好住家Feel坐位濶落,服務幾好,侍應又吹得水又搞笑

燒汁野菌牛仔骨 $108 都有成5件牛仔骨

干炒牛河 $88 有鑊氣,夠乾身

香煎墨魚餅 $88 手打墨魚整餅,好住家Feel

坐位濶落,服務幾好,侍應又吹得水又搞笑
2019-10-15 250 瀏覽
馬鞍山已往給人感覺是美食沙漠,沒有什麼好食的店舖,過了今晚之後我應會改變這看法……近月見有間食市新開張,廚窗掛滿了燒得好靚的各式燒味,今天行經此店ㄧ於去試ㄧ試。晚市時候食客都坐得滿滿,心中亦有種期待的感覺,店內裝修設計簡約,跟ㄧ般茶餐廳沒什麼分别,但直望見有個廚窗掛滿了準備燒烤的乳豬和燒鵝,便知道這裡的招牌燒味是什麼了…… 再睇睇餐牌,原來不只有燒味,還有好多好吸引的小菜選擇,真係睇了ㄧ陣子才可選出今晚食什麼。當然,首要點個燒味飯,再加兩個小菜吧!乳豬燒鵝飯,乳豬外皮燒到赤紅色,好靚😍燒鵝亦烤得好靚,鵝皮程現出的格仔紋理,果然是真材實料。嚐ㄧ口後,薄薄的乳豬皮夾住ㄧ層脂肪,再配上乳豬醬汁,鬆脆可口,食指大動。燒鵝醃得剛好,肉質嫩滑,鵝油還滲入了白飯中,甘香美味,好快便食完整不碟飯。拔絲咕嚕肉,看似簡單不過的菜式,但要調配適宜真係要花很多心機。好似這碟拔絲咕嚕肉,炸過的梅頭肉腍滑又有咬口,配菜不但用上新鮮菠蘿,還有無花果和蕎頭作配搭,真係又好味又有不同層次的酸甜味。醬汁方面稀稠程度恰到好處,將肉塊緊緊包住醬汁,還可拔出一條條的醬汁絲,真係冇得頂。避風塘軟殼蟹,顧名思義這道菜式,著重於火喉

拔絲咕嚕肉

避風塘軟殼蟹,顧名思義這道菜式,著重於火喉的功力。這店師傅,將軟殼蟹沾上一層薄薄脆漿,炸得外脆內軟,食下去不會全口油。再配上炸得香脆的金蒜、豆豉、葱段ㄧ起食,真正惹味非常。

避風塘軟殼蟹

食了這麼多的油炸菜餚,飮番杯檸茶來清清口腔都十分不錯。
餐飲:凍檸檬茶

總括來講,此晚食的晚餐真是有驚喜,沒想到看似ㄧ間平凡不過的茶餐廳,原來是對食物有著一絲不茍的食店,我相信日後我會是常客之ㄧ。
2019-10-03
5 分鐘 (堂食)
餐飲:凍檸檬茶
2019-10-14 163 瀏覽
今日阿姨請食晚飯,阿姨話佢屋企樓下新開左一間餐廳燒鵝幾好味,所以就去左大壹燒鵝食晚飯。我哋叫咗兩份燒味瀨粉,分別係乳豬瀨粉同燒鵝瀨粉,再加多兩個小菜。- 乳豬外脆內軟,不過有少少肥- 燒鵝冇得輸!食落口有一種煙熏嘅味道,燒鵝皮好薄,食落好香口,唔會好油膩。所以一定要食。椒鹽鮮魷 - 份量十足,睇得出係即叫即炸,粉漿唔會太厚,入面魷魚炸過都依然好彈牙,唔會𡁻極都𡁻唔到。拔絲咕嚕肉 - 咕嚕肉個皮好脆,應該係用梅頭肉食落淋身,舊舊肉,完全無骨。 佢個掛汁唔會過多,酸甜味剛剛好,而且少見用蕎頭解膩,又可令整體味道帶酸。

- 乳豬外脆內軟,不過有少少肥

2019-10-12 2098 瀏覽
估唔到作為美食沙漠既馬鞍山,會有間專賣燒鵝既小菜餐廳,平時都有同屋企人出開去食飯,今晚老豆話想嚟食下燒鵝,咁我哋就一行4人一齊出動,點知 7 點嚟到都排到人山人海了!新鋪果然係新鋪,人氣旺盛,裝修得美輪美奐,好多種坐位組合,一家大細,朋友聚合都適合!入門口就見到既燒味廚房都幾企理!呢度主打燒味,小菜,選擇多到連海鮮都有,價錢都幾合理,60幾蚊都有個小菜食!餐廳入面有個窗口睇到醃製同風乾步驟既燒味,令作為食客既我都信心大增!我哋4個人叫左半隻燒鵝,份量十足,皮脆多肉汁,點d酸梅醬酸酸甜甜咁食仲好味!呢度雖然人多,上菜速度都幾快,拔絲咕嚕肉好快送到,餸如其名,真係有少少拔絲效果,汁黏得嚟唔厚,咕嚕肉外皮keep到脆口,加上酸酸酸甜甜既菠蘿,餸飯一流!另一個小菜魚香茄子都好快送到,幾有鑊氣,份大,性價比十足! 味道帶點點咸魚香味,辣辣地,亦都係我既心水!最後一個香煎墨魚餅,大大粒既墨魚餅,賣相十足!爽口彈牙有咬口,爽口既原因係因為加入左馬蹄! 煎得幾香口,加埋個酸辣醬嚟食仲惹味!呢餐有幾好食?睇相就答到您!清晒4 人埋單既價錢,都算合理!

入門口就見到既燒味廚房都幾企理!

呢餐有幾好食?睇相就答到您!清晒

4 人埋單既價錢,都算合理!

• 招牌燒鵝
  • 拔絲咕嚕肉
  • 魚香茄子煲
2019-10-07 201 瀏覽
馬鞍山近年開的開閉的閉,來來回回換了很多不同餐廳。今次跟男朋友看完戲在附近搵野食!行行下見到新開大壹燒鵝比門口一排燒鵝吸引到😆😆店面十分光亮,感覺乾淨企理。我地2個人因為唔太餓就決定散叫,首先緊係黎設個照牌燒鵝啦!勁肥美!照牌黎講真係算大碟,超多肉,皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻椒鹽鮮魷,皮軟內脆食得出鮮魷十分新鮮!👍🏻味道適中,熱食十分正!呢間價錢屬中上,但食物質素絕對有保證👍🏻👍🏻服務也算好,侍應加水收碟都好快手,仲好有禮貌唔該前唔該後😆
店面十分光亮,感覺乾淨企理。
我地2個人因為唔太餓就決定散叫,首先緊係黎設個照牌燒鵝啦!
勁肥美!照牌黎講真係算大碟,超多肉,皮脆肉嫩👍🏻👍🏻👍🏻

呢間價錢屬中上,但食物質素絕對有保證👍🏻👍🏻
服務也算好,侍應加水收碟都好快手,仲好有禮貌唔該前唔該後😆
2019-10-03 267 瀏覽
今日返工攰到攤攤腰,放工又係慰勞自己嘅時候,想食好啲,於是去大壹燒鵝😋😋有電視睇,一個人食飯都唔怕悶。選擇非常多,由燒味、小菜、煲仔、海鮮以至粉麵飯都一應俱全。大壹燒鵝脾+貴妃雞 飯 $98 + 5+鹹蛋 $10/隻一個人的浪漫,當然係叫招牌燒鵝脾,雙拼都只係加$5 ,咁抵食冇理由唔加埋貴妃雞!食個晚餐超過$100 好似有點小貴,但睇到大大碗飯,賣相極吸引,又覺得好合理。鵝皮香脆,肥瘦均稱,淡淡油香,配以酸甜適中嘅酸梅醬,一流!貴妃雞皮滑肉嫩,蘸薑蓉真係好好味。大大兜醬,店家好慷慨😀鹹蛋黃送飯無得輸,不過如果蛋黃油多啲就更好了。凍奶茶 (跟餐+$7)食完今餐真係飽到上心口,但心滿意足😊

有電視睇,一個人食飯都唔怕悶。

選擇非常多,由燒味、小菜、煲仔、海鮮以至粉麵飯都一應俱全。

大壹燒鵝脾+貴妃雞 飯 $98 + 5
+鹹蛋 $10/隻

鵝皮香脆,肥瘦均稱,淡淡油香,配以酸甜適中嘅酸梅醬,一流!

貴妃雞皮滑肉嫩,蘸薑蓉真係好好味。

大大兜醬,店家好慷慨😀

鹹蛋黃送飯無得輸,不過如果蛋黃油多啲就更好了。

凍奶茶 (跟餐+$7)

食完今餐真係飽到上心口,但心滿意足😊
2019-10-02
2019-10-02 243 瀏覽
"大壹燒鵝",依間食店我都食過幾次,味道同價錢都相當高性價比,尤其是係d燒鵝真係非常好食,可惜我個閨密唔食得燒鵝,所以我都冇得食😢。不過其他食物都非常之有水準,我地叫左香煎墨魚餅手打的墨魚,非常香脆可口欖菜肉鬆炒四季豆飯依個都係我其中一個favour,肉鬆醃得好入味,豬肉入口即溶,辣味適中,唔會太咸太辣,送飯一流,值得推介。雞扒炒公仔麵雞扒煎得好香口,外脆內軟,而且塊雞扒大塊過我塊面,非常底扺食。公仔麵唔會煮得太淋,軟硬適中,有咬口,好有誠意。啫啫生菜煲味道香濃無比,配料足料,有我最愛食既蝦乾,非常惹味,而且最鍾意聽到果d"渣渣"聲,非常治癒😁。
不過其他食物都非常之有水準,我地叫左
香煎墨魚餅
手打的墨魚,非常香脆可口

欖菜肉鬆炒四季豆飯

雞扒炒公仔麵

啫啫生菜煲

2019-10-01 170 瀏覽
到朋友家作客,他說在馬鞍山這個美食沙漠開了一間不錯的燒味餐廳,成為了他們一家人的飯堂,所以特地帶我一試。來到大壹燒鵝當然要試試燒鵝,下庒份量果然不少,肉汁豐富,香味濃郁!燒腩仔貌相吸引,皮脆肉嫩,切開了一小件一小件亦不會皮肉分離,可以有這個水準,實在要歸功於師傅功力!馬鞍山小炒皇,夠穫氣,色香味俱全!銅盤沙姜雞,雞肉入味嫩滑,這個煮法能一直保持溫度,把沙姜味完美保留!碧綠龍躉斑球,配上蔬菜紅黃椒,色彩繽紛,主角龍躉斑球有鮮味冇腥味,朋友都讚口不絕!

馬鞍山小炒皇,夠穫氣,色香味俱全!

2019-09-18
2019-09-30 112 瀏覽
A very famous combination recently , which is chicken and BBQ pork , and match it with ice lemon tea as well. I think more than 90% of Hong Kong people will know what it is . Today I went to a restaurant near my home to have the famous dnlm meal. The bbq pork is ok , it tastes quite tender and nice . However the chicken is a bit tough and dry. It makes it very hard to swallow . Hopefully next time they can improve the quality of chicken .

2019-09-29 125 瀏覽
細佬升職當然要一家人一起外出吃飯慶祝!爸爸最愛吃小菜,最近見屋企附企新開了一間燒味餐廳,於是大家放工後便一起去吃。平日晚上都座無虛席,來到當然要試一試燒鵝,點了例牌下庄,上桌還冒著煙,皮薄肉味濃,熱騰騰的特別好吃!除了燒鵝,我們還點了金牌燒腩,嘩,份量很多,皮脆!中間有層薄薄肥膏,吃完都不會過份有罪惡感🙈半隻銅盤沙姜焗雞,很少見這種煮法,夠特別!碧綠龍躉斑球,有8塊龍躉斑球,魚肉彈牙!超正!在馬鞍山吃飯當然要點一個馬鞍山小炒皇😂用料豐富,用來送飯一流!餐廳職員有禮親切,充滿人情味!

半隻銅盤沙姜焗雞,很少見這種煮法,夠特別!

碧綠龍躉斑球,有8塊龍躉斑球,魚肉彈牙!超正!

餐廳職員有禮親切,充滿人情味!
2019-09-28 175 瀏覽
今日入來馬鞍山探朋友,他帶我來到市中心新港城三期地下的大壹燒鵝。看看門面見到燒味很吸引,就決定叫一個乳豬飯,再細看餐牌,發現除了燒味,還有海鮮,小菜和各式炒粉麵飯,種類非常豐富。馳名乳豬飯乳豬燒得非常脆口,燒乳豬的時候,熱力把多餘的油脂迫了出來,吃下去沒有肥膩的感覺,皮和肉的厚度恰到好處,一啖一滋味。餐廳內還見到乳豬是現場即製的,難怪水準不錯!豉椒蟶子皇:蟶子夠大隻,好新鮮,配上青椒紅椒及洋蔥去炒,份外惹味蒜蓉炒白菜仔:白菜超鮮嫩,咬落索索聲,仲好大碟,好似食極都食唔完咁

馳名乳豬飯

餐廳內還見到乳豬是現場即製的,難怪水準不錯!

2019-09-28 148 瀏覽
今早8:45去食早餐, 員工忙到自己找位,下單也要等。叫左豬扒公仔麵,多士,炒蛋,午餐肉豬扒OK,麵就一般茶餐廳的公仔麵,好粉+冇味。另叫沙爹牛肉公仔麵,多士,荷包蛋,腸仔完全冇沙爹味,牛肉拿到冇牛肉味, 有啲韌, 個麵好粉(早知+$5改出前一丁).根本可以话難食,食左一半投降,食唔到了。杯鸳鸯好行貨,味道完全冇鸳鸯味,.似奶茶多D。最得人驚係個杯口仲有DD臭味,好像未洗乾淨。😣好驚,唔敢再飲。搭枱食早餐,D單又搞錯晒,要重新對單。
今早8:45去食早餐, 員工忙到自己找位,下單也要等。

叫左豬扒公仔麵,多士,炒蛋,午餐肉
豬扒OK,麵就一般茶餐廳的公仔麵,好粉+冇味。

另叫沙爹牛肉公仔麵,多士,荷包蛋,腸仔

根本可以话難食,食左一半投降,食唔到了。

搭枱食早餐,D單又搞錯晒,要重新對單。