2019-04-26 61 瀏覽
很難想像水上大澳菜可以在大澳以外的地方食到,大澳德發似乎對自己很有信心,打正旗號做大澳菜。大澳給我的印象是濃濃的蝦醬味,隨處都可以見到曬蝦醬。大澳蝦醬當然買過用來煮通菜或鮮魷,但風味總不及人家做得好,有些菜式都是外出食較佳。大澳德發雖是茶餐廳格局,但光潔明亮,木條磚牆配上橙紅色坐椅,令人看得舒服。地寶魚湯鮮腐竹浸時蔬魚湯味道很濃鮮,加上不少原粒熟蒜頭,雜菇白菜仔腐竹味道變得鮮美味濃。生滾菜仔魚頭蜆仔豆腐湯此湯材料比湯水還多,蜆仔體積不少,甚至可以用大蜆來形容。滾湯用上大量白菜仔魚頭大蜆豆腐煮成,味道濃鮮甜美,很有住家菜風味。自家蝦醬蝦乾鮮肉眼根籠仔蒸飯上菜時先是聞到蝦醬鹹香味,入口則嚐到肉眼根的嫩滑感,飯粒吸滿蝦醬蝦乾肉眼根的鮮味,比餸菜更加吸引。蒜蓉粉絲蒸鮮魷大量熟蒜粒放在鮮魷上同蒸,魷魚肉厚鮮甜彈牙,粉絲吸收熟蒜鮮魷味道,味道濃香惹味,如果用來配白飯更佳。餸菜碟頭很大,價錢又不貴,難怪到了晚飯較夜時間依然有不少客人幫襯。

生滾菜仔魚頭蜆仔豆腐湯

蒜蓉粉絲蒸鮮魷

2019-04-25
2019-04-22 65 瀏覽
平日不常經過砲台山,對這區也不太熟悉,見其門面靚仔,價錢經濟,那就進去開餐。環境比一般茶記光鮮,有大圓桌供多大伙兒使用。招牌大澳咸雞 $108,醃過的雞肉多了份咸香味,不用點豉油、薑蔥也很夠味。西蘭花爆炒帶子龍躉球 $148,龍躉球大大件,跟帶子一起抄,高檔餸菜。帶子泡油再炒,熟透走韌,剛剛好。龍躉起肉炒球,吃起來魚肉一梳梳的。加$20追加白飯及老火湯。漁村蒸肉餅 $88,有蝦乾、土魷及銀魚,原先還以為都一拼打碎在肉餅中,上枱才發現是切件放肉餅上,味道很好。飲品點了冷熱鹹柑桔各一杯,熱的$22,凍飲加$3。餐紙亦是餐牌也,其實還有很多菜式想試試,定必擇日再臨。價錢實惠,味道中上,份量偏多,地點方便,不論白領午飯還是一家晚飯,都很適合。

環境比一般茶記光鮮,有大圓桌供多大伙兒使用。

帶子泡油再炒,熟透走韌,剛剛好。

龍躉起肉炒球,吃起來魚肉一梳梳的。

加$20追加白飯及老火湯。

飲品點了冷熱鹹柑桔各一杯,熱的$22,凍飲加$3。

餐紙亦是餐牌也,其實還有很多菜式想試試,定必擇日再臨。

2019-04-20 42 瀏覽
少有以本地大澳漁村風情為主題嘅餐廳不論食物飲品都係好懷舊 富有特色三弄脆皮鹹豬手 $118鹹豬手好香脆 拍得住以豬手做主打嘅餐廳豬手膠質重 肉嫩有鹹香漁村蒸肉餅 $88肉餅加入蝦乾 土魷 銀魚鬆軟又添一份漁村風味乾煸欖菜四季豆 $72欖菜惹味 四季豆香甜大澳龍皇荷葉籠仔蒸飯 $168用上籠仔蒸飯 龍躉肉汁滲入飯中食嘅時候再加上甜豉油 好食龍鳳檸檬七喜 $25鹹檸檬同鮮檸檬配搭天衣無縫鹹甜酸味道豐富自家檸檬薏米水 $25自家製唔太甜又有益
少有以本地大澳漁村風情為主題嘅餐廳

鹹甜酸味道豐富

自家檸檬薏米水 $25
自家製唔太甜又有益
2019-04-19 50 瀏覽
男朋友呢晚帶咗我去北角食大澳菜,聽到都覺得特別。食中菜係我嘅最愛,估唔到喺北角都可以食到大奧菜。 餐廳嘅裝修都幾特別,雖然有啲茶餐廳嘅風格,但係就裝得好中式味道。而且座位之間都相當闊落。 餐牌圖文並茂,方便食客揀食。 我哋叫咗《三弄脆皮鹹豬手》,大大碟,豬手燒到外皮卜卜脆,內層先嫩。配埋沙律醬,味道一流。 《海皇豆腐煲》 魷魚、豆腐、蝦、魚腩撈埋一煲。上枱嘅時候熱辣辣,海鮮肉鮮嫩,大大件,真係十分惹野,送飯一流。 《西蘭花炒帶子》,大大粒嘅帶子,加上西蘭花炒得夠鑊氣,見到都已經流晒口水,當然唔可以少得白飯呢個好拍檔啦。 飲品我叫咗一杯凍《紅豆冰》、一杯熱嘅《檸檬薏米水》,紅豆冰既紅豆唔會好硬,入口夠嚼勁,美食配紅豆冰,我自己都覺得邪惡。

餐牌圖文並茂,方便食客揀食。

《海皇豆腐煲》

2019-03-20
  • 海皇豆腐煲
2019-04-18 64 瀏覽
朋友平日都會在大澳德發食早餐,佢話想試下依度既小菜。於炮台山地鐵站一出就到,位置相當方便。一打開餐牌,好多款式呀!特別好多大澳菜式!我選了老干媽雞煲($78)、油鹽水北寄貝($124)、麵醬炒唐生菜、黃金滿屋(黃金鮮魷+墨魚咀)老干媽雞煲,熱辣辣,好香麻辣味!正!雞啖啖肉,配粉如洋蔥、薑粒又入味,送飯一流。油鹽水北寄貝,首先,先喝一啖湯,粉絲墊底,而且薑味濃郁,驅寒!主角北寄貝大大粒又好鮮甜😋😋😋不過底部要先撩左排泄物才吃。麵醬炒唐生菜,我們想點一個菜,問店員哪款好吃,他推薦試下麵醬,結果,一上菜好香呀!黃金滿屋,鮮魷墨魚咀都沾滿鹹蛋黃,新鮮彈牙!外脆內軟。其實仲有好多菜式想試,下次再同一大班人再黎!
朋友平日都會在大澳德發食早餐,
佢話想試下依度既小菜。

於炮台山地鐵站一出就到,位置相當方便。
一打開餐牌,好多款式呀!
特別好多大澳菜式!

老干媽雞煲,熱辣辣,好香麻辣味!正!
雞啖啖肉,配粉如洋蔥、薑粒又入味,送飯一流。
老干媽雞煲

油鹽水北寄貝,首先,先喝一啖湯,
粉絲墊底,而且薑味濃郁,驅寒!
主角北寄貝大大粒又好鮮甜😋😋😋
不過底部要先撩左排泄物才吃。
油鹽水北寄貝

麵醬炒唐生菜,我們想點一個菜,
問店員哪款好吃,他推薦試下麵醬,
結果,一上菜好香呀!
麵醬炒唐生菜

黃金滿屋,鮮魷墨魚咀都沾滿鹹蛋黃,
新鮮彈牙!外脆內軟。
黃金滿屋

其實仲有好多菜式想試,下次再同一大班人再黎!
2019-04-16
老干媽雞煲
油鹽水北寄貝
麵醬炒唐生菜
黃金滿屋
2019-04-18 31 瀏覽
雖然未親身去過大澳但係住港島區我終於可以一嘗大澳特色菜餚大澳德發除咗有自家製辣醬之外所有菜式都非常獨特餐牌上面嘅必食項目 今次都試過幾款三弄脆皮鹹豬手 $118豬手非常香脆肉味濃郁 分量十足配上沙律醬份外滋味漁村蒸肉餅 $88以蝦乾 土魷 銀魚加入肉餅蒸煮肉餅非常有口感配料鮮味十足 所以食落味道非常好要來佐飯就一流啦果皮古法籠仔蒸龍躉肉 $148龍躉肉鮮嫩可口 有濃郁嘅海水味加入果皮去腥 而且有芫荽香蔥等吊味令人一試難忘十二少炒時蔬 $72炒時蔬非常豐富有白菜西蘭花菜心等等另外加入左蟲草花 有益健康自家檸檬薏米水 $25呢排天氣炎熱 餐廳自家製嘅薏米水加入檸檬清新得黎又消暑整體菜式非常有特色而且服務周到 餐點亦都上得幾快!
雖然未親身去過大澳

呢排天氣炎熱
餐廳自家製嘅薏米水加入檸檬
清新得黎又消暑

整體菜式非常有特色
而且服務周到 餐點亦都上得幾快!
2019-04-15 61 瀏覽
叫我食西餐真係好易厭但小炒就真係日日食都唔怕近期發現咗一間大件夾抵食嘅小炒店喺炮台山地鐵站一出望過對面就係,勁方便卜卜蜆係新期大熱不過我都係比呢個麻辣花甲雞煲吸引左大約有8大隻花甲,一上檯即刻聞到勁攻鼻嘅麻辣味,而且又勁大鑊氣呢個係老豆叫既,雖然我仲未識欣賞半生瓜,不過食落爽爽地口感唔錯肉質幾結實,唔係鯰魚柳黎的食肉獸我最鍾意食椒鹽肉排,送飯一流呢個又係去親邊度老豆都會叫既湯底充滿着蝦乾嘅味道,仲有魷魚同埋蝦吊味加$20有飯同老火靚湯,大碗到夠兩個人飲啤酒都係廿幾蚊枝仲有抵食海鮮套餐
叫我食西餐真係好易厭

但小炒就真係日日食都唔怕

近期發現咗一間大件夾抵食嘅小炒店

喺炮台山地鐵站一出望過對面就係,勁方便

卜卜蜆係新期大熱

不過我都係比呢個麻辣花甲雞煲吸引左

肉質幾結實,唔係鯰魚柳黎的

食肉獸我最鍾意食椒鹽肉排,送飯一流

呢個又係去親邊度老豆都會叫既

湯底充滿着蝦乾嘅味道,仲有魷魚同埋蝦吊味

加$20有飯同老火靚湯,大碗到夠兩個人飲

啤酒都係廿幾蚊枝

仲有抵食海鮮套餐

2019-04-15 40 瀏覽
北角食大澳菜@大澳德發地址:北角英皇道153號英皇樓地下呢間唔係普通茶餐廳,因除了有一般茶餐,仲包括一個秘密茶單,是專食大澳菜我連大澳都未入過,但在北角食到倒是有幾分興趣。$118 三弄脆皮豬手, 脆皮兩字己令我口水直流,做到脆卜卜咬下己發出利落的響聲,也班不的豬皮是多肥多油了。而肉醃吃了味濃鹹架豬手,點份$72 地寶魚湯鮮腐竹浸時蔬等自己心中好過點,証明我都是健康的,魚湯鹹鮮味足。$128 蝦醬乾鮮肉眼乾根籠仔蒸飯, 身為大澳人架朋友推薦,芳香無比,連要戎飯架我都忍唔住吃了兩大配,蝦醬同肉汁滲到飯內$78 老乾媽雞煲,惹味而唔辣架老乾媽,做雞煲一流,超級惹味,送飯絕配好抵底食又惹味,難得食到大澳風味
北角食大澳菜@大澳德發

地址:北角英皇道153號英皇樓地下

我連大澳都未入過,但在北角食到倒是有幾分興趣。

好抵底食又惹味,難得食到大澳風味
2019-04-14 84 瀏覽
好似好耐都無出去食中菜喇,今日突然好想食,就去搵左間小炒。試試佢。睇menu個陣真係目不暇給,樣樣都好想食😍揀左成15分鐘先揀到食乜。我第一眼見到個蜆肉既相,已經決定點佢。上到黎既用一個桶裝住咁,好靚。佢啲豆豉味好出,啲蜆粒粒都好飽滿,幾乎全部都無離殼,同埋唔腥,好味。跟住試下個老干媽乾蔥雞煲,雞真係我既至愛,啲雞肉爆炒得好幼嫩,點解我知係爆炒?因為唔大火炒都好難鎖汁之餘又keep到入面咁嫩👩🏻‍🎨。呢煲野好送飯。跟住點左碟香芒沙拉骨。沙拉骨炸得好脆,肉都幾厚身,啲醬甜甜地,都幾好味。我覺得小朋友會好鍾意食。最後一碟茄子斑腩。啲斑腩唔厚皮,啖啖肉,茄子不嬲都係我其中一樣最愛,佢雖然係炸,但唔油,味道濃淡適中,忍唔住一啖一啖咁食。配埋鹹檸七,成餐真係好滿足。🤰🏻
好似好耐都無出去食中菜喇,今日突然好想食,就去搵左間小炒。
試試佢。

豉椒炒花甲王

老干媽乾蔥雞煲

香芒沙拉骨

茄子斑腩

,佢雖然係炸,但唔油,味道濃淡適中,忍唔住一啖一啖咁食

配埋鹹檸七,成餐真係好滿足。🤰🏻
豉椒炒花甲王
老干媽乾蔥雞煲
香芒沙拉骨
茄子斑腩
龍鳳蒸烏頭(剁椒&豆豉) 💰88 7⃣鹹檸檬蒸烏頭可謂香港傳統菜色之一,依間餐廳好有創意整左個剁椒同豆豉既組合,可以讓客人一個價錢兩個滋味體驗。烏頭大細就適中,兩個人食啱啱好。蒸熟左滲出本身既黃油,同剁椒既自然發酵既酸辣&豆豉既甘香配合,唔係講經小編真係啪左半碗飯。但係小編比較吹毛求疵,覺得豉油份量可以少D ,反而更加凸顯烏頭本身既鮮甜。/避風塘脆炸珍珠蠔 💰98 7⃣珍珠蠔既炸粉唔會太厚太薄,炸既火候都控制都不差。將脆口既珍珠蠔配上避風塘配料,例如蒜頭、乾辣椒等等。小編我真係覺得係炮台山依個地段,依個份量依個價錢都幾抵讚。小編覺得依道菜勁送酒,“唔該,一枝藍妹”/西蘭花爆炒帶子龍躉球 💰148 8⃣小編覺得依道菜真係色香味俱全,賣相十分不錯。新鮮又清甜既帶子,肉質彈牙到不得了,有假牙真係唔好食,我真係驚你假牙跌落張檯。龍躉超級滿足,啖啖都係肉,配上翠綠爽脆既西蘭花。雖然價錢可能比較小貴,但有時候對自己好DD都值得佢地跟餐既老火湯,飲得出完全無味精,飲第一啖Reminds so much of 我母親親手煲既湯
龍鳳蒸烏頭(剁椒&豆豉) 💰88 7⃣

避風塘脆炸珍珠蠔 💰98 7⃣

西蘭花爆炒帶子龍躉球 💰148 8⃣

2019-04-12 116 瀏覽
我們今晚黎到北角食中粵菜,這間是大澳的特色菜。唔洗去到大澳都食都大澳地度菜好多客人來品嚐,好多熟客喔!這間的服務生們都好有人情味,友善親切,主動同客人傾計,有傷殘、輪椅人士、孕婦等來都叫佢地小心又幫手找合適位置,讓佢地有多點空間感,又可以因應客人的口味而變更菜的配搭,以客為先!好有家庭感我們當然要選品嚐大澳特色的菜餚。大澳主要出蝦醬、蝦乾;我們點了:1. 自家蝦醬蝦乾鮮肉眼根籠仔蒸飯自家蝦醬好香野味又唔會好咸、蝦乾好大條又有咬口、鮮肉眼好軟腍好滑易咬、籠仔蒸飯下是荷葉包著啖啖荷葉香味、蒸飯好香軟剛剛好2. 地寶魚湯鮮腐竹浸時蔬地寶魚湯好濃郁好有魚味無味精、鮮腐竹好香滑又薄薄口感、白菜仔好爽脆翠綠、菇菇好香好有口感、有炸蒜頭的香味3. 冰鎮咕嚕肉這個好食得不得了,必食之選!咕嚕肉好脆口又凍熱融和、配上脆口紅椒青椒、酸甜鮮菠蘿、醬汁開胃美味,冬天夏天都咁好味!4. 合掌瓜紅蘿蔔煲豬𦟌湯愛湯的我點了一碗例湯,媽媽一飲就知無味精,合掌瓜紅蘿蔔煲豬𦟌湯好清甜又有合掌瓜紅蘿蔔食,好大碗,小菜加$18就有一碗

1. 自家蝦醬蝦乾鮮肉眼根籠仔蒸飯

蝦乾
合掌瓜紅蘿蔔豬𦟌例湯
  • 地寶魚鮮腐竹浸時蔬
2019-04-11 43 瀏覽
在附近做完野,諗住食得清小小,唔使成日打邊爐韓燒。見到地鐵對面有間小菜未試過,就決定試下。入到去發現是主打大澳菜,好特別,平時好少食。店員極力推介個油鹽水北寄貝,話今日精選,所以聽佢話叫左一份。既然來到大澳菜館,我地決定唔食平時食開的小菜,點左啲比較有特色,餐牌上推薦的大澳特色菜。除左北寄貝,仲點左三寶肉餅籠仔蒸飯,大澳小炒,魚湯浸時蔬。北寄貝上台時大份到大家都嘩嘩聲,估唔到$108就食到咁肥美,粒粒都咁飽滿又嫩滑的北寄貝,下面仲墊左粉絲!最後係全部清曬。籠仔蒸飯入面有瀨尿蝦乾,土魷同蝦乾加肉餅。肉餅好滑送飯一流,對面的男士食曬成籠飯。小炒皇比其他小菜館無咁咸,試過好多都落左好多味精,呢間的是真才實料,不過個人喜歡多點腰果。我地都好滿意呢餐,估唔到小菜館又唔太出名竟然有咁高水準,野食完全唔會過分調味,保留左海鮮同海味本身的味道,所有食物都唔會過咸。之後經過呢邊都會再幫襯。

2019-04-08 47 瀏覽
一連三天的假期很快就結束,原本計劃好的大澳之旅,因大家要掃墓祭祖關係,最終都不成行。不過有朋友建議去炮台山的大澳德發吃大澳菜,我問她炮台山真的有大澳菜吃嗎,她說真的,整件事情太神奇了。大澳是香港有名的水鄉,去主打大澳菜的餐廳吃飯,當然要吃海鮮,不吃海鮮那像吃大澳菜。我們先喝碗老火湯,老火湯挺足料的,蘿蔔熬煮軟腍,湯頭濃厚甜香。避風塘脆炸珍珠蠔讓我們很意外,每顆脆炸珍珠蠔怎麼都是這麼大顆,而且珍珠蠔新鮮鮮甜,酥酥的外層撒上避風塘調味料,香辣滋味讓人一顆接一顆吃過不停。蒜蓉粉絲蒸龍躉頭腩輕輕鬆鬆地被我們清空,還有點意猶未盡的感覺,龍躉頭腩完全一件也不剩,就可以知道龍躉頭腩有多好吃。除了龍躉頭腩本身品質好之外,師傅的火侯掌握得恰到好處,蒜蓉香氣滲透魚肉當中,魚肉肥美鮮嫩,魚皮更富含膠質,粉絲蒸得非常入味。豉椒炒花甲王又是另一道讓我們念念不忘的小炒,紅椒,洋蔥先爆香,再跟豆豉,花甲王一起拌炒。豆豉超香,又帶點辣味,嫩彈的花甲肉完整地被醬汁包覆著,實在惹味。自家蝦醬蝦乾鮮肉眼根籠仔蒸飯以荷葉包裹米飯,然後飯上放上蝦乾,豆卜,蝦醬醃漬的鮮肉眼根去蒸,飯粒吸收蝦乾的鹹鮮,拌著吃甚為美味,鮮肉眼根盡是

自家蝦醬蝦乾鮮肉眼根籠仔蒸飯以荷葉包裹米飯,然後飯上放上蝦乾,豆卜,蝦醬醃漬的鮮肉眼根去蒸,飯粒吸收蝦乾的鹹鮮,拌著吃甚為美味,鮮肉眼根盡是蝦醬的鹹香,十分下飯。

天然乳白色的熱自家製檸檬薏米水,喝起來非常清爽,淡淡的薏米清香,而冬瓜條代替糖作提味之用,故毫不死甜,絕無負擔,去濕美顏。
2019-04-07 26 瀏覽
估佢唔到以為是一間平平無奇的茶餐廳 ,原來好多小菜美食 ,食物味道也超乎預期 菜牌有很多選擇 ,小炒好夠鑊氣 ,食物也很惹味, 而且很大碟 服務很好, 員工也很有禮貌 ,環境舒適, 有卡位坐又有大圓枱 不會太逼夾, 食完飯結數仲要送現金券, 真是非常超值抵食😋
2019-04-07
2019-04-07 38 瀏覽
大澳水上人家菜係電視飲食節目就聽得多📺平時甚少機會試到🤔上次經過炮台山發現開左間 所以捉埋朋友仔去試下🤗好高質❤️。💕三弄脆皮鹹豬手 $118必推之選🔥見到網上評論話呢個正 果然‼️份量大大件 而且啖啖肉🍖啲肉拆開晒食得夠曬方便 咸香咸香 送飯好夾💫。💕金磚脆豆腐 $68新鮮熱辣辣炸起💥外脆內軟 加埋炸蒜 一啖接一啖送飯一流嘅小菜😆。💕面醬炒唐山菜🥬 $58唐山菜人人都食過😂面醬炒試過未❓小編就第一次試🤫係幾特別喎😍面醬味道濃郁 好惹味 食肉獸朋友表示正😹。💕凍檸薏米🍋 $25據聞自家製😚咁特別梗係要叫啦 飲落好清涼 消除熱氣❄️而且入面有糖冬瓜丶檸檬片丶大量薏米 誠意十足 推介推介🌸

💕三弄脆皮鹹豬手 $118

💕金磚脆豆腐 $68