天外天

Above & Beyond
和家人聚餐, 妹妹介紹這個看得到維景的餐廳。因為是星期六晚上去,所以一定要訂位丫! 沒訂位很難安排風景位置給你。“天外天”是中餐館,有一酒吧連在一起,所以有大部分客人都喜歡看著夜景、吃著晚餐、享受紅酒~ 真的超級享受!這裡的食物也是高質量的,味道固然要有水準,賣相也不錯!可能是高級餐廳的關係,每一盤食物的份量都不多~我們6個大人1個小孩,很快吃完一碟,要多點幾款食物呀

這裡的食物也是高質量的,味道固然要有水準,賣相也不錯!
2017-05-20
2017-05-11 1179 瀏覽
definitely a place for ambience and view. not really there for food . First of all, my steamed white rice was hard.I think they are serving me the rice they use for their fried rice. The rice quality affected my whole meal. I feel like I m paying for the food quality and view. My prawn was big n fresh and my chicken was tender but is what I would expect if I m paying $250-350 per dish. I don't think I will return to this Resturant if isn't any special occasion. If anything. There is a bar/loung
Braised  pork  knustles
Chinese  fragmented  egg  with  ginger
陳皮豆豉炒蝦球
薑汁芥蘭
花雕雞
上湯孫子菜心
紅棗湯丸
I think they are serving me the rice they use for their fried rice. The rice quality affected my whole meal. I feel like I m paying for the food quality and view. My prawn was big n fresh and my chicken was tender but is what I would expect if I m paying $250-350 per dish. I don't think I will return to this Resturant if isn't any special occasion. If anything. There is a bar/lounge on the same floor . Will consider it coz of the view
2017-05-10
Braised  pork  knustles
陳皮豆豉炒蝦球
薑汁芥蘭
花雕雞
上湯孫子菜心
Hotel ICON除了The Market自助餐好受歡迎,其實位於28樓頂樓的中菜Above & Beyond 天外天也是一個不錯的選擇。朋友預早訂了枱所以可以坐在靠窗邊的位置一邊嘆茶一邊欣賞維港景色☁️🏙以酒店來說,天外天的點心價錢不算貴,味道和份量亦算ok,叫一個商務午餐慢慢嘆茶的確幾好架~
牛肝菌燒賣
蜜味叉燒包
瑤柱金腿蘿蔔糕
皮蛋星斑片粥
2017-04-03
牛肝菌燒賣
2017-04-14 1656 瀏覽
一早上網 book 定位. 餐廳都跟得好足~ 有 email 回覆之餘, 早一日都有短訊同電話再提醒 confirm👍🏻當日同朋友準時到達, 環境幾好, 個 view 都唔錯, 大部分枱都靠窗的. 坐得舒服, 但當日比較大霧. 飲品都有好多選擇, 可選茶品或咖啡.很快主角就出場了👏🏻👏🏻下層係中式點心, 上層係蛋糕甜點😍仲有籠仔點心, 好豐富😆款款味道都唔錯, 甜點比想像中出色. 中式最喜愛鮑魚荔蓉酥, 香脆美味. 甜點最喜愛杏仁朱古力捧, 濃濃朱古力又唔會太甜😋😋服務方便都幾好, 職員有禮主動. 下次都想黎試下食晚飯😆😆
飲品都有好多選擇, 可選茶品或咖啡.
很快主角就出場了👏🏻👏🏻
下層係中式點心, 上層係蛋糕甜點😍
仲有籠仔點心, 好豐富😆
  • tea set
2017-03-28 10584 瀏覽
本來今晚揀左尖東利苑食飯,但中途出左狀況食到一肚氣,即興改地點,因為人數不少的關係,要搵個合適地方都有點難度。好在忽然醒起hotel icon入面的天外天,打電話留檯後,坐低已經9點,非常肚餓。10人檯坐得好舒服,如果人少d可以坐窗邊望夜景,我地今晚食廚師推介晚市套餐($918/位,另加一),人多關係我地都開左兩支酒,一紅一白,我冇飲所以評唔到價。都係講返食物吧:前菜: 蜜汁叉燒皇、青瓜帶子、素鵝腐皮卷-叉燒都幾厚身不過唔係好有蜜汁味,另外兩款就中規中矩翡翠南非鮑魚-鮑魚都煨得幾入味,我估全個套餐大部分價錢都歸呢味餸吧燕窩南瓜蟹肉𡙡-中式湯品以西式料理方法呈現,味道幾fusion陳皮豆豉炒蝦球-都幾有鑊氣的一味小菜金盞泮水芹香-用炸雀巢盛載的蔬菜料理,有蓮藕片、百合同西芹,為套餐尾聲來點清新的蔬菜生炒和牛崧飯-我食到呢刻已經飽了,飯粒尚算粒粒分明,用了和牛令炒飯感覺矜貴了最後係我期待的甜品,紅棗薑茶湯圓。但我問左酒店可唔可以將其中五位改蛋白杏仁茶,佢地貼心地滿足到我的要求杏仁茶有香味亦有啖啖蛋白口感,好滋潤的一個甜品,另外仲有蛋黃千層糕同杞子桂花糕,每樣都精緻同美味!天外天的環境同服務
本來今晚揀左尖東利苑食飯,
但中途出左狀況食到一肚氣,
即興改地點,
因為人數不少的關係,
要搵個合適地方都有點難度。

好在忽然醒起hotel icon入面的天外天,
打電話留檯後,坐低已經9點,
非常肚餓。

10人檯坐得好舒服,如果人少d可以坐窗邊望夜景,
我地今晚食廚師推介晚市套餐($918/位,另加一),
人多關係我地都開左兩支酒,一紅一白,我冇飲所以評唔到價。
都係講返食物吧:
前菜: 蜜汁叉燒皇、青瓜帶子、素鵝腐皮卷-
叉燒都幾厚身不過唔係好有蜜汁味,另外兩款就中規中矩
陳皮豆豉炒蝦球-都幾有鑊氣的一味小菜
最後係我期待的甜品,紅棗薑茶湯圓。

天外天的環境同服務無得挑剔,至於食物質素方面,我覺得處於中上級數,某些項目(例如叉燒同湯品類)可以更好呢!

• 湘蓮百合杏仁茶
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸情人節前夕嚟左天外天食晚飯,係第一次嚟 首先,入到酒店 感覺好新穎 裝修也不錯然後上來28/F 天啊 這景觀。。😻可惜當時無晒window seat. 但都睇到d景嘅 如果我准時d,仲可以睇埋煙花🤦🏻‍♀️🎇第一碟菜:左上是安格斯牛肉,我這個唔食牛的挑吃鬼 都食得落😸可想而知👍🏻👍🏻 另外2樣超級好味,滿意!😽第二碟菜是片皮🐤 味道不錯 好脆口,但本人不好🐤 所以不多評價這個一般般,可能是我口味問題?蝦球: 超級正!👏🏻👏🏻👏🏻會好懷念個味道🤤甜品: 超級好飲,我這個不吃甜點的人都食晒🤗其實仲有碟抄飯沒影到,呢張相會睇到 份量略嫌太少 味道就十分好!👍🏻總括而言,成餐飯有80分!算是近期好滿意的一次!👏🏻👏🏻🌸🤗🤗😻🙌🏻❤️❤️thanks for watching
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

第一碟菜:
另外2樣超級好味,滿意!😽
這個一般般,可能是我口味問題?
蝦球: 超級正!👏🏻👏🏻👏🏻會好懷念個味道🤤

❤️❤️thanks for watching
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸這裡的位置,環境 服務在我印象中都很深刻所以一直想來試試午餐的質量是不是也那麼的好🍃🌿🌲🌲🐾🐾☘️今日天氣十分好,walk in入坐,接待員說已經full house,建議我們坐bar台或沙發?holy sh** 真的十分無奈 我們來吃中菜 而且是高級的 居然一張正常的桌也沒有?當我們是傻的!?我們當然情願等一下 她還問了2次,但我們堅持等下去等了約20分鐘 剛好安排到window seat,這點好滿意😊 剛才的小激動也沒了。景色真的好得沒得說👏🏻這碟小食好脆口😊開胃👍🏻第一碟是青瓜海節三層肉 我很奇怪我們二個人 居然不是分上,午餐果然是簡單很多飽魚撻:一人一隻,但我們另外叫多2隻,味道好好,但有點貴。迷你荷葉飯:真的很迷你😅😅份量太少拉 雖然味道不錯這碟本人完全沒吃😊因爲我挑吃 但同伴話好味還有碟點心太好吃 忘了拍照😅,這裡的蝦餃真的好吃的不得了,皮薄足料 又夠新鮮夠熱 好深刻👍🏻👍🏻👍🏻睇翻meun 🤔好似同我上佢地個網睇的有d唔同左,可能更新左吧 我覺得網站也要及時更新才行Ig: misna224😊😊follow一下吧🌸♥️
🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

這裡的位置,環境 服務在我印象中都很深刻

所以一直想來試試午餐的質量是不是也那麼的好
🍃🌿🌲🌲🐾🐾☘️

景色真的好得沒得說👏🏻
這碟小食好脆口😊開胃👍🏻
飽魚撻:一人一隻,但我們另外叫多2隻,味道好好,但有點貴。
迷你荷葉飯:真的很迷你😅😅份量太少拉 雖然味道不錯
這碟本人完全沒吃😊因爲我挑吃 但同伴話好味

Ig: misna224

😊😊follow一下吧🌸♥️
  • 點心
2017-02-16 3274 瀏覽
有朋自遠方來,選了這裡午膳,地點方便又坐得舒服!朋友預先訂了位,安排了房間內,大大房間有3圍也有空間給小朋友玩,非常闊落又唔迫。點心仍然是新年點心,很有意頭,價錢好似比平時貴了點,食物方面中上,推介xo醬煎腸粉,真的很好吃!6個人叫了5樣點心、1個小食、2碟麵飯,可惜掛住傾計沒有和食物拍影,最後每人叫了1客紅棗薑茶芝麻湯丸應節,我好愛吃芝麻湯丸,薑茶不是很辣。最後,要多謝埋單那位老闆,朋友說3點要離開,但我們3:30才離開服務員也沒有吹我們。

紅棗薑茶湯丸
2017-02-11
午餐
慶祝紀念
紀念日
  • xo醬煎腸粉
  • 紅棗薑茶芝麻湯丸
2017-01-08 5138 瀏覽
座落在红磡火车站,而又邻近理工大学及尖沙嘴东部的"天外天"中菜餐馆乐乐的!😀😀😀👍👍此餐馆是获"米芝莲指南香港及澳门2015"评级为十分舒适的餐厅,此"天外天"的中菜餐厅位是在酒店的顶层,供应经典的粤式风味佳肴!於是,我们就於如此醉人的景致下乐乐品嚐美食的呀!👍👍😀😀👍首先是上了份"脆煎黑毛猪腩",238圓有份,皮脆肉嫩的,肉是那麼地似有油滋滋的感覺的呀!還有蓮藕及酸甜汁佯随著的呀!👍👍👍😀😀此回的菜式,就此好! 👍👍👍👍😀其余的不咋樣的喲!😊
於是,我们就於如此醉人的景致下乐乐品嚐美食的呀!👍👍😀😀👍
還有蓮藕及酸甜汁佯随著的呀!👍👍👍😀😀
此回的菜式,就此好! 👍👍👍👍😀其余的不咋樣的喲!😊
2016-12-25 4524 瀏覽
朋友推介黎呢度姐妹聚環境唔錯 唔會太嘈 傾計一流 仲可以望下海景中西合璧既下午茶 我都係第一次食物份量都幾多 女仔黎講分分鐘食唔晒仲有花茶無限refill(雖然只係加下水 但岩晒姐妹淘慢慢坐傾計 慢慢飲)味道很不錯 人均270左右 抵食下次會再黎
朋友推介黎呢度姐妹聚

環境唔錯 唔會太嘈 傾計一流 仲可以望下海景

中西合璧既下午茶 我都係第一次
食物份量都幾多 女仔黎講分分鐘食唔晒
仲有花茶無限refill
(雖然只係加下水 但岩晒姐妹淘慢慢坐傾計 慢慢飲)
味道很不錯 人均270左右 抵食
下次會再黎
2016-12-11
又食!又食afternoon tea!但今次食既afternoon tea係中式架!你試過未?hotel icon就有喇!其實難聽啲講係酒樓點心,但每一款都好岀色好好食,最上層係甜點,但略嫌甜點稍為遜色再加上人蔘烏龍茶,花茶有個小蠟燭比你座住壺茶,保持住微熱既温度飲真係好歎,唔覺唔覺由2點半歎到5點半人地執場做晚市喇其實中式afternoon tea都可以好靚,都殺左唔少在場人士既飛林架
  • 中西下午茶Cross over
  • 下午茶
  • High tea
2016-09-26 7253 瀏覽
朋友極薦C9生日聚去這酒店中式餐廳,為的是一碟令她難忘的「乾炒牛河」。一走進餐廳,會被整個180°的維港夜景吸引。先嚐前菜蜜糖合桃,香脆可口。再叫一碟燻蛋,朋友已搶先試吃,不停口地讚好。餐牌內有夏季特色菜式,部分菜式可供大伙人吃,其餘都是按人頭計算的,連生炒骨都是。愛吃的朋友首先選了瓶紅酒,說要把酒談心,再一口氣叫了芥末和牛、鮑汁豬仔腳、茶葉燻鴿、北京填鴨、上湯浸莧菜、紫蘇蝦球、乾炒牛河和蛋白炒飯。乾炒牛河有甚麼天外天之不凡?牛肉確是味濃且嫩滑,河粉亦不油膩。北京填鴨亦出色,皮脆肉嫩多汁。我也喜歡那燻鴿,味道不濃不淡,恰到好處。7個C9邊吃邊讚,居然可以清枱。餐廳高級,侍應招呼周到,最後還充當攝影師,教我們攞Pose影合照。直到十時半,整間飯店只剩我們,最後我們切餅唱歌,仿如私人派對般。

鮑汁豬腳仔
  • 凍頂烏龍茶燻鴿
  • 片皮鴨
  • 鮑汁豬仔腳
2016-08-27 4996 瀏覽
第三次來這裡high tea, 除了第一次非常滿意,之後每次來都去不到第一次來嘗這個high tea時的水準。而且服務人員的招呼好一般,完全去不到酒店水平,就算叫杯水都要叫很多次。而且這裡連水都是要收錢的。我們點了兩set,首先這個set幾年來都是大同小異,但甜點味道卻不斷下降,cupcake 同其他的pastry的賣相同味道都不吸引。
2016-08-23 11429 瀏覽
一連寫了幾篇給OK的店子, 又到想寫幾篇笑面店的時候了...話說四月在 Hotel ICON - The Market 吃自助餐時, 因為當時自助餐未開始樓下大堂及外出的坐位爆晒, 守規舉的香港人就不期然在Reception Desk "起了一條隊"排住等入場, 此期間等入座無事做 的我, 手多多取了份會籍單張 睇, 啲門口姐姐仔服務員只專注地確認Booking再派張紙仔號碼當籌號 (又唔係枱號---所以有點多餘), 最搞笑是派完個號碼無幾分鐘已入得, 咁一入內堂又要煩請各位顧客對一次大家個bookings, 我已經諗妳酒店的效率真低... [何不趁有少許無聊時間sell 吓會藉! 一來唔駛我剛才花時間睇內容, 二來有好些枱是人數多的妳們更加應該介紹吓, 一 join membership那一餐即慳一位的價錢 / 會費即時抵消了!!! 還多一疊 Cash Vouchers, 咁都唔sell 等幾時? ? 我做客我都樂意俾妳sell呢 --- 因為妳肯出少少力就會幫我慳咗錢! (((好可惜, 無人理過...anyway, 生意最终都入咗妳公

我做客我都樂意俾妳sell呢 --- 因為妳肯出少少力就會幫我慳咗錢! (((好可惜, 無人理過...anyway, 生意最终都入咗妳公司袋, 真是好, 唔駛花口水我哋客人自動波~)))

前文提要雖則長氣但始終無當天的前因就沒今餐! 說回正題~ 一直未去過 天外天 (老老實實, 一直也不太喜歡 Hotel Icon, 因為The Market"懶"是人氣旺, 訂位又麻煩等入座亦不舒暢...都好多次仍無改善即是應該不會再有進步了...但親友喜歡去都要去...) 況且師奶貪便宜 join 了membership, 何妨一試去其他酒店的餐廳?! 天外天, Let's go, Go Go Go~

今天天氣真好, 心情好, 來天外天 不用request 什麼座位因為都是窗邊的, 非常開揚Good!
有了那張會員咭, 消費就更覺抵(其實根本不是我俾錢...)
點心貴精不貴多
先吃開胃小食, 人人都讚好的合桃確很好吃
去任何地方我發覺我必會點的一客點心
近年都很喜歡吃生煎包
腸粉就當然亦是必點的呢
椒鹽豆腐頂呱呱~
有我喜歡吃的煎薄餅, 很香, 我很喜歡的一客點心
這客最普通, 有期望所以有點失望
呀~ 有大家也頗喜歡的一客小吃
不是很多地方會做的, 而今天這個汁非常好吃, 酸帶微甜微辣, 開胃得很, 推介

來這裡用餐, 要留肚吃飯後甜品, 款款都頗吸引亦幾好味道~
栗蓉西米布甸 - 好吃
鐵觀音布甸 - 茶味恰到好處, 小茶壺內的朱古力脆卜卜小孩子最歡喜它~
服務方面: 很好很妥貼

價錢方面: 我們不算點了很多食物因為在座另外幾位都是食量少之人, 如沒15% off discount 及沒有那張$200元會員現金劵去扣減的話, 則今餐就盛惠位位接近$200元了.

食物方面: 上次來吃晚餐比這次喝茶好, 精緻及特別一些, 各款點心水準普遍算中上水平, 吃得過! 當然以這個消費額可以有頗多更好選擇, 但拉勻再搭個無敵景, 絕對值得給個'笑面'!

Above & Beyond~ Good! We'll be back!
2016-06-26
用餐優惠
現金券
栗蓉西米布甸 - 好吃
  • 錦鹵雲吞
2016-07-12 7978 瀏覽
遲來的補記Birthday Lunch在6月尾一班美食戰友兼好友一同跟6月生日的清麗村姑補祝生日,那便乘機到天外天嘆頓美味的午餐啦^0^位於Hotel Icon 28/F的天外天不論環境和景緻都相當有睇頭~先吃點香脆的合桃開開胃先,香甜合桃質感清脆好吃得我跟Chloe妹妹不停互餵呢!!妹妹主食叉燒包我也吃了半件,包身鬆軟餡料香甜份量也恰好呢~而流沙奶皇包更是妹妹最愛,金黃香甜的奶皇包流心誘人很好味呀~我哋5大1小叫了2位{點心午市套餐}$258/位(兩位起),手拍青瓜海蜇頭伴冰燒三層肉,海蜇頭爽脆彈牙,三層肉亦皮脆肉嫩好稱職的頭盤呀~點心有荀尖蝦餃,牛肝菌燒賣當中的蝦餃外皮爽口內餡更係鮮味又彈牙好味道喔!!日本芥末鮮蝦春卷熱燙香脆味道帶幽幽芥末香還有彈牙鮮蝦粒在內質素奇佳大推啊,而蜜汁叉燒酥亦酥香好吃嫁。瑤柱蟹肉灌湯餃十分大隻外皮軟滑順喉,內藏不少蟹肉而湯頭亦清甜好飲味道唔錯嫁~帶子扒時蔬肥美肉厚又雪白的帶子頗嫩口,白菜亦爽甜好吃如非獻汁過稠應更好吃~迷你荷葉飯味道挺不錯,不過放在單尾難免會對它冷落點啊~另外點的2位{廚師精選套餐}$298/位(

妹妹主食叉燒包我也吃了半件,包身鬆軟餡料香甜份量也恰好呢~

迷你荷葉飯味道挺不錯,不過放在單尾難免會對它冷落點啊~

另外點的2位{廚師精選套餐}$298/位(兩位起),蜜汁黑豚叉燒肉質算軟滑我就略嫌未夠肥美啫!!

點心有矜貴的原隻鮑魚雞粒撻,因為剪開來大家分吃口感上當然差一點但味道其實不錯的~

野菌竹笙餃皮薄餡靚,內藏滿滿的菌粒吃得我十分愜意喔^0^

牛肝菌燒賣上面已評~

花膠四寶羮材料豐富又矜貴有花膠,冬菰及荀絲來泡製,味道鮮香美妙很是好喝呢~

金腿菇絲蒸斑件魚肉不鞋口又實淨,啖啖肉吃下好過癮喔,這餐同樣跟兩客迷你荷葉飯都咪話唔飽。

吃了那麼多美食當然要吃碟蒜蓉炒白菜來減輕罪疚感啦haha~

兩個套餐共有四碗木瓜雪耳糖水,嘻嘻趁著唯一一個男士行開咗我哋四位美少婦便將之鯨吞了它haha~

吃罷美食後還有充滿陽光笑容的靚仔sell精美的甜點,可惜真的不能幫襯你喇!!
因為我哋麻煩了甜魔媽訂了Green的Green Tea Chocolate作為村姑的生日蛋糕^0^

差點忘了仲有壽包呢hehe~

*清麗村姑*祝妳身體健康,收成常滿^0^

2016-06-24