天外天

Above & Beyond
2021-04-22 1962 瀏覽
聽講Hotel Icon既buffet出名好好食,但我地一直都未試過,反而去左酒店入面一間中菜廳 「天外天」飲茶🫖。🍖 巴馬火腿咸水角 ~ 3件 (價錢: 68)除左巴馬火腿,咸水角本身既餡料都頗多,外脆內軟,仲有煙靭既口感。🦀 陳醋蟹肉蛋白餃 ~ 2件 (價錢: $78)廚師將陳醋製成數粒放系點心上,非常精緻。🦞 金箔松露龍蝦餃 ~ 2件 (價錢: $108)金箔同原片松露顯得點心多一點貴氣,龍蝦相當爽實,可惜即使咀嚼原片松露,但松露味都唔夠突出。🦐 筍尖鮮蝦餃 ~ 4件 (價錢 :$62)蝦餃中規中矩,蝦肉爽實。🦪 脆皮海膽豆腐春卷 ~3件 (價錢: $78)春卷外皮非常脆口,但小編食唔出海膽味道,而且唔太習慣春卷餡係豆腐既軟稔口感,比較鍾意食返往常既厚實餡料,如蝦春卷。🥩 酥焗黑椒和牛包 ~3件 (價錢: $88)黑椒味頗重,同時用左雪山叉燒包既外皮,和牛包面脆面層甜甜的,可以一試!🥧 原隻鮑魚雞粒撻 ~ 每件 (價錢: $68)鮑魚口感剛好,唔會太林亦唔會過硬,雞粒撻則味道普通。🍝 乾炒肥牛肉河粉 (價錢: $228)乾炒牛河幾有鑊氣🔥,雖然偏油,但因為夠熱,所以都覺得好好食😋

🍖 巴馬火腿咸水角 ~ 3件 (價錢: 68)

🦀 陳醋蟹肉蛋白餃 ~ 2件 (價錢: $78)
廚師將陳醋製成數粒放系點心上,非常精緻。

🦞 金箔松露龍蝦餃 ~ 2件 (價錢: $108)

🦐 筍尖鮮蝦餃 ~ 4件 (價錢 :$62)
蝦餃中規中矩,蝦肉爽實。

🦪 脆皮海膽豆腐春卷 ~3件 (價錢: $78)

🥩 酥焗黑椒和牛包 ~3件 (價錢: $88)

🥧 原隻鮑魚雞粒撻 ~ 每件 (價錢: $68)
鮑魚口感剛好,唔會太林亦唔會過硬,雞粒撻則味道普通。

🍝 乾炒肥牛肉河粉 (價錢: $228)
乾炒牛河幾有鑊氣🔥,雖然偏油,但因為夠熱,所以都覺得好好食😋。

🥭 楊枝金露 (價錢: $68)
除左有楊枝金露, 仲配有桂花糕同合桃酥,雖然楊枝金露既材料好足夠,但花奶味偏重,唔太食到芒果味,所以小編較喜歡食利苑同龍皇既楊枝金露。

🍰 椰香紅棗糕 (價錢: $50)
紅棗糕甜度剛好,好重紅棗味,亦好煙靭👍🏻。

🌟 總結,餐廳既用料名貴,用上如金箔、和牛、巴馬火腿等食材,令每樣點心都添上一點貴氣,但有D點心唔太合適小編口味,價錢偏貴,CP值唔太高,不過每樣點心都整得精緻,環境同服務唔錯,值得讚賞的,同時,亦無阻我想試Hotel Icon既buffet🤣。

🌟 以上價錢未加服務費及茶芥等費用。

————————————————————————

乾炒肥牛肉河粉
楊枝金露
椰香紅棗糕
午餐
🍄🍄有幸黎到呢間酒店既中菜館,第一次黎由朋友點菜。前菜小食聽講係人氣的琥珀合桃,食落好脆口甜甜地,🍄🍄好想問下有無得賣😉朋友點了幾個小菜和湯,白露筍魚湯好甜,因為露筍唔係成日有,所以另外再點左另一種露筍配腰果牛柳粒,牛柳粒好juicy和嫩滑。相對地鳳梨咕嚕肉就較一般。鮑魚雞煲幾惹味;豆鼓蝦球好大隻爽口;炸魚味道相對較淡。甜品方面點了金箔芒果布甸、蛋白杏仁茶,紅桑子乳酪小籠包,這個小籠包出奇地好吃,是一個冷甜品,裡面是紅桑子雪糕般口感,酸酸地好醒神,值得一試👍👍👍整體上味道都好吃,服務質數很好,服務員很殷勤,環境不算逼;靠窗的座住望住海景,心情也好起來。唯一美中不足的是燈光太romatic, 睇menu要開手機電筒照一照(可能高級食府的燈光是比較暗一點😅)
🍄🍄有幸黎到呢間酒店既中菜館,第一次黎由朋友點菜。

2021-04-15
  • 紅桑子乳酪小籠包
2021-04-05 1441 瀏覽
To infinity and BEYOND! This Peking duck has definitely went above and beyond my expectations. To top it all off, we were able to enjoy the beautiful Victoria harbour skyline. We got lucky in getting a window seat, as it wasn’t so busy that day. However, just giving you guys a heads up, when I did call I couldn’t request for a window seat. I am definitely coming back for this delicious meal. We also tried their dim sum, sweet and sour pork, soup and fried rice. But the selling point of the meal, was definitely the Peking duck!
2021-03-28 1536 瀏覽
今日又去天外天食午餐... 冇計申請咗張會員卡要物盡其用🤣🤣🤣今次我哋除咗D點心之外, 仲叫咗D小菜..我一向都鐘意食菠蘿咕嚕肉, 呢個整得幾好, D 菠蘿係新鮮嘅, D肉質感唔錯, 但當然比唔起大排檔果D鑊氣! 不過都屬於中上好食然後又叫咗個素菜-竹笙南瓜上素. 呢個味道雖然好, 但就一般咗D. 可以唔試.點心除咗上次好like 嘅牛肝菌燒賣同黑松露素餃外, 我哋都叫咗咸水角.. Parma ham 味道好, 提升咗成隻咸水角嘅味道! 一定要食! 服務方面, 員工同上次一樣非常好, 但人手唔夠.. 成日都搵唔到人...... 平日午餐可能要過咗12點先去好D...

今次我哋除咗D點心之外, 仲叫咗D小菜..

菠蘿咕嚕肉
竹笙南瓜素菜
西班牙火腿咸水角
菠蘿咕嚕肉
竹笙南瓜素菜
西班牙火腿咸水角
2021-03-14 1699 瀏覽
等咗幾個禮拜先Book 到嘅天外天.. 真係好值得! 首先環境一流.. 我哋坐宴會廳, 無敵大海景.. 啲位set 得幾開, 感覺好安全... 😅 仲有呢度D客比較質素高, 唔會嘈喧巴閉...D服務亦值得一贊... D 服務員好專業, 有禮貌, 自動自覺, 快手, 但冇過份殷勤, 甚至好過有一D高級酒店... 食物方面, 我認為整體質素高, 價錢有DD貴, 但物有所值. 我哋食咗好多嘢... 斑片粥同埋, 牛肝菌燒賣, 同竹笙餃好好食..... 有D花臣嘢(如: 陳醋珠蟹餃)都好食, 但只有一般好食啦.... 唯一一樣我覺得可以再好味啲嘅係炒河, 有D油, 但我屋企人話係我自己擺凍咗食, 唔關人哋事😅總之, 呢度有回頭! 我哋仲比錢申請埋membership有85折(外賣自取75折)有D coupon 同酒, 都唔錯 後尾覺得可能唔需要申請😅 一時衝動咗唯有安慰自己話 - 即時有85折, 用咗200蚊 coupon, 仲有支酒... 同埋之後可以有更多著數...
等咗幾個禮拜先Book 到嘅天外天.. 真係好值得!

後尾覺得可能唔需要申請😅 一時衝動咗

斑片粥,  炒肉片河,
紅棗糕
燒鵝茘竽酥
斑片粥,  炒肉片河,
紅棗糕
燒鵝茘竽酥
2021-03-12 1907 瀏覽
一聽到Hotel Icon,可能好多人第一印象都係佢地的 #自助餐,而實質佢地的中菜 - 天外天 亦都有一定水準。本身久不久都會去食午餐,而今次就同兩個朋友一齊去試下佢地的晚餐,全靠朋友有折扣優惠及有禮劵💰💰💰,今次我地平均$2xx/位,認真抵 🎉🎊。一坐低,琥珀合桃已奉上,這款小食真係食唔停口,我係清左碟😋😋😋(掛住食, 唔記得影相)🥢 錦露素雲吞,熱辣辣及夠脆,配合埋甜酸汁一流呀,再加上係用素代替肉,感覺上健康少少🥢 香梨🍐黑醋豬柳🐷 (我都唔記得個名係咪這個), 做法有點似咕嚕肉,但就改用黑醋汁,同樣酸酸甜甜好開胃,食完一嚿接一嚿🥢 頭抽煎龍躉球🐟,一上枱香氣撲鼻,肉質香滑,估唔到佢用薄薄漿粉包住🥢 魚湯浸菠菜🥬,這個菜真係葉多過莖,唔知係咪怕有渣呢,入口好順,魚湯香又唔鯹。整體黎講,對這餐好滿意。係環境燈光較暗,如果本身好攰,好易想瞓覺。🌗🌘🌑🌒🌓

2021-03-06 1952 瀏覽
老公一向好鍾意hotel icon,無論係the market定green,佢都好捧場。適逢晚市重開,決定同老公去試下hotel icon既天外天。我地預早卜左近窗口既位置,當日準時去到,侍應姐姐好求其咁安排左我地座第一張近窗口既枱,眼見入面好多近窗口既吉枱,有諗過轉枱,不過算啦都係食個幾鐘既飯,所以無出聲調枱。之後我就後悔😂😂😂,原來都幾disturb,因為近酒吧位置,所以聽到待應們既交談同上菜既聲音😑😑😑。我地叫左海鮮套餐,有魚有龍蝦有鮑魚,看似相當豐富,但當食物上枱後...er...幻想總是比較美好。食物都幾咸,個杏汁花膠湯令我覺得自己食緊味精落肚,啲花膠一食就知級數好低既貨;黑松露蟹蓋好唔夾,完全食唔到蟹既鮮味;最好食嘅係上湯龍蝦,食得出好新鮮,好彈牙,肉質好實淨,可惜真係咸左啲,另外,前菜既鱈魚都好食,上面既蜜薑同鱈魚好夾,其他食物都一般般。老實說一千蚊一位食呢個餐,勝價比好低,食物份量唔係好多,女士們應該剛剛好,但男士們真係唔係好夠😅😅😅,而且食物真係有啲咸,食完呢餐後,我隻腳腫左😰😰😰(我食完味精既反應)。整個用餐體驗都不是太好,我諗無咩必要都唔會再黎呢間中菜去食飯。

脆蟹鉗,燒銀鱈魚,青瓜紅蜇頭
杏汁杞子百合燉花膠
松露香酥焗蟹蓋
上湯開邊龍蝦
XO醬鮑魚帶子炒香苗
萬壽果銀杏雪耳配美點雙輝
2021-03-05
上湯開邊龍蝦
2021-03-01 1493 瀏覽
老人家生日梗係要帶佢地去食好D啦~天外天很早以前巳有所聽聞, 但一直沒有機會前來一試早一星期前以電郵訂位, 但就要我們中午1時前還枱, 即只有90分鐘的時間用餐; 而我發現很多食客也是1時前便埋單離開, 相信其他人也和我們一樣我們早了約15分鐘到達, 職員安排我們先坐在門口位置等後, 環境十分舒適, 拿起手機拍了好幾張照片, 準時11:30便可入坐, 雖然不是在靠窗位置, 但安排在梳化座位亦可看到窗外優美的風景媽媽點了大紅袍, 但職員說沒有, 我們便點了鑯觀音, 但之後上桌的竟是大紅袍很匪夷所思.....服務員首先放下4小碟小食, 香脆甜甜的炸合桃超好味黑松露野菌竹笙餃味道一般, 冇咩特別金箔松露龍蝦餃 松露不再是碎上而是一小片, 感覺貴氣得多, 但松露味道不強烈, 勝在龍蝦肉夠大, 啖啖肉加分巴馬火腿咸水角唔要乾爭爭既火腿會比較好無肉汁既蝦餃魚子帶子餃冇食金沙豆腐豆腐軟滑但脆皮比較硬身, 我麻麻地椒鹽龍鬚龍鬚條條粗度差不多, 呢個好味海膽豆腐春卷口感和味道, 個人不喜歡錦鹵雲吞炸皮不夠脆身, 放久了變硬身, 反而個汁超好味, 汁入面好多料, 有蝦, 青紅椒, 菠蘿, 叉燒, 魷魚鬚大
老人家生日梗係要帶佢地去食好D
啦~
天外天很早以前巳有所聽聞, 但一直沒有機會前來一試

很匪夷所思.....
服務員首先放下4小碟小食, 香脆甜甜的炸合桃超好味

黑松露野菌竹笙餃
味道一般, 冇咩特別

唔要乾爭爭既火腿會比較好

無肉汁既蝦餃
蝦餃

魚子帶子餃
冇食
魚子帶子餃

金沙豆腐
豆腐軟滑但脆皮比較硬身, 我麻麻地
金沙豆腐

椒鹽龍鬚
龍鬚條條粗度差不多, 呢個好味

海膽豆腐春卷
口感和味道, 個人不喜歡
海膽豆腐春卷

小食合桃

大紅袍冇咩味

大紅袍

壽桃包
好味道, 不太甜, 餡料足
壽桃包

唔知係唔係只有90分鐘用餐時間, 點心一下子迅速地到齊, 除左張枱唔夠位放之外, 其實有d食唔切, 而且點心放涼左又會影響品質, 如果能再安排好一點出點心的時間會更理想~
2021-02-27
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
小食合桃
2021-02-18 1376 瀏覽
太太生日,但由於疫情關係,晚市做到六點。唯有食晏慶祝。記得某日睇過YouTube,介紹THE ICON嘅天外天中菜廳,睇落幾吸引,一於去試試。約兩點到達,客人不多,地方景觀一流。二人叫了廚師推介午市套餐。頭盤係水晶肴片、安格斯脆腩片及青瓜雲耳。水晶肴片不過不失,腩片內軟外脆,口感不俗。青瓜雲耳味道濃烈,青瓜脆、雲耳爽,非常好。再上生拆蟹肉菜苗羹及菜膽冬菇竹笙湯。前者蟹肉非常多,味道鮮甜,水準之上。後者味道清香,加上淡淡冬菇味,亦不俗。主菜係三蔥豆豉雞球及古法蒸石斑。石斑蒸得剛剛好,非常嫩滑,配合蒸魚豉油,很好。豆豉雞球則沒有什麼特別。最後係櫻花蝦帶子蟹肉炒飯,飯粒非常乾身,沒有半點油膩感,蟹肉份量非常慷慨,加埋脆身嘅櫻花蝦,非常香口。呢碗炒飯水準非常高。最後奉上果皮紅豆沙,水準合格有餘。以食物及酒店服務來說,以每人約$500嘅價錢,加上美麗景色,這餐性價比很不俗。
最後奉上果皮紅豆沙,水準合格有餘。

年初五,帶屋企人飲個靚茶。環境唔錯,面對大海景,不過環境比較逼小小得一條走廊直行去位置,如果肥多小小可能會唔小心撞到人地張凳。今日叫左幾樣點心同一個炒粉。不過落單個位侍應可能係新人,寫錯左幾次單搞到上菜時都退左2次單。首先係我指住餐牌,要普通個隻蝦餃。不過黎左龍蝦餃。開頭真係唔知,見到賣相靚,仲幾好食。但睇番張單先知原來係落左「龍蝦餃」唔怪得知好食啦然後就係乾炒牛河轉肉絲,最後上左乾炒牛河無幫我轉肉絲。屋企有人唔食得牛,好彩發現得早如果唔係實比屋企人開年,即刻退番碟野最後一個上錯單既就係「西米布甸」呢樣我可能自己都有錯,無講清楚係「焗」既原來有個叫做「柚子西米芒果布甸」都係叫「西米布甸」,上菜個刻大家先發現擺咗個烏龍然後又要退多次單老實講退單都要再拎時間再整,全程來來回回咁真係幾浪費大家時間埋單千四蚊,野食會推薦「龍蝦餃」真係好味既~唔推薦既係「楊枝甘露」,以為飲緊淡奶。希望同事下次可能覆單時候都問多少少或者講清楚少少,始終都係一間行高級路線既酒樓保障自己都好重要。有d人衰起上嚟係可以食完唔認數架,然後同你係到嘈話自己唔係叫呢樣野做咩收個個價錢等等等等總結黎講:去一次嗜鮮就算啦~野食並
年初五,帶屋企人飲個靚茶。
環境唔錯,面對大海景,不過環境比較逼小小

今日叫左幾樣點心同一個炒粉。
不過落單個位侍應可能係新人,寫錯左幾次單
搞到上菜時都退左2次單。

首先係我指住餐牌,要普通個隻蝦餃。
不過黎左龍蝦餃。
開頭真係唔知,見到賣相靚,仲幾好食。
但睇番張單先知原來係落左「龍蝦餃」
唔怪得知好食啦

然後就係乾炒牛河轉肉絲,最後上左乾炒牛河
無幫我轉肉絲。屋企有人唔食得牛,好彩發現得早
如果唔係實比屋企人開年,即刻退番碟野

最後一個上錯單既就係「西米布甸」
呢樣我可能自己都有錯,無講清楚係「焗」既
原來有個叫做「柚子西米芒果布甸」都係叫
「西米布甸」,上菜個刻大家先發現擺咗個烏龍
然後又要退多次單

埋單千四蚊,野食會推薦「龍蝦餃」
真係好味既~
唔推薦既係「楊枝甘露」,以為飲緊淡奶。
希望同事下次可能覆單時候都問多少少
或者講清楚少少,始終都係一間行高級路線既酒樓
保障自己都好重要。

總結黎講:去一次嗜鮮就算啦~野食並無想像中好食,普普通通。

2021-02-16
20 分鐘 (堂食)
  • 龍蝦餃
2021-01-12 1941 瀏覽
Staycation成日食西餐都食到悶,呢次就試吓中菜啦😁,估唔到真係有意外驚喜🎉!🍽Hotel Icon Family Fun Room package Menu《青瓜雲耳併燒腩仔》🔸燒腩仔肥瘦均稱,外皮香脆,配上爽口青瓜雲耳好開胃《松露南瓜蟹肉羹》🔸松露的香味配上南瓜味道更香濃,加上啖啖蟹肉好有口感 《千絲龍皇豆腐羹》❤️超推介❤️🔸吃得出香濃海鮮味,還有滿滿的海鮮肉令口感層次豐富,齒頰留香🤤《蟲草花雲耳蒸龍躉球》🔸龍躉肉嫩滑鮮甜,啱晒孖寶食啦☺️《桂花梨伴黑醋豬柳》🔸豬柳整得香脆可口,而且酸酸甜甜的,送飯一流,哥哥吃得好滋味😋《蝦頭油蟹肉炒飯》🔸炒飯油而不膩炒得好香口,加上新鮮蟹肉,真是令人回味《楊枝甘露》🔸滿滿新鮮芒果肉粒,又唔會好甜,食完都唔覺好Heavy。《壽包》(另叫)🔸壽包可寫上生日祝福字句,很貼心❤️不愧為米芝蓮餐廳,每一道菜式睇得又食得,令人回味無窮😌。原來中菜都啱孖寶食,大人細路都食到舔舔脷!如果可以到唯港薈頂層堂食的話,更可以邊食邊欣賞維港景色添😍。天外天 (尖沙咀)尖沙咀科學館道17號唯港薈28樓

《青瓜雲耳併燒腩仔》
🔸燒腩仔肥瘦均稱,外皮香脆,配上爽口青瓜雲耳好開胃

《松露南瓜蟹肉羹》
🔸松露的香味配上南瓜味道更香濃,加上啖啖蟹肉好有口感

《千絲龍皇豆腐羹》❤️超推介❤️

《蟲草花雲耳蒸龍躉球》
🔸龍躉肉嫩滑鮮甜,啱晒孖寶食啦☺️

《桂花梨伴黑醋豬柳》

《蝦頭油蟹肉炒飯》
🔸炒飯油而不膩炒得好香口,加上新鮮蟹肉,真是令人回味

《楊枝甘露》
🔸滿滿新鮮芒果肉粒,又唔會好甜,食完都唔覺好Heavy。

《壽包》(另叫)
🔸壽包可寫上生日祝福字句,很貼心❤️

天外天 (尖沙咀)
尖沙咀科學館道17號唯港薈28樓
2021-01-12
外賣送餐
慶祝紀念
生日
2021-01-06 7158 瀏覽
🌹元旦日老公放假,他喜歡中菜廳,選了收藏餐廳《天外天》,位於Hotel Icon 28樓,正是海景高空午餐。🌹準時11:30到達,已有不少客人等入座,一早預訂窗邊位置,服務員確認檯時已知不是主廳,安排在Private Room內,雖不能感受食店裝修,安慰自己可以在較寧靜及安全環境下用餐。進入房間用餐位置絕不輸蝕,有海景、山景,極之滿意!🥢點餐五🌟滿分鮑汁炆雞腳🌟🌟🌟🌟🌟雞腳炆得夠淋及入味黑椒火鴨生煎包🌟🌟🌟🌟🌟豐富內餡,熱辣辣好吃潮式蝦米蒸粉果🌟🌟🌟🌟🌟餡料豐富,皮厚有口感肉鬆臘味蘿蔔糕🌟🌟🌟🌟🌟粒狀蘿蔔糕,蘿蔔味濃,臘味惹味,配肉鬆新食法鮮奶蛋撻仔🌟🌟🌟🌟🌟曲奇皮配鮮奶餡,不甜可口糖心鵪鶉蛋燒賣🌟🌟🌟🌟🌟豐富組合,不膩龍湯鮮百合帶子酥盒🌟🌟🌟🌟🌟酥皮鬆脆,餡料豐富,伴龍蝦湯,好吃野菌鮮拆蟹肉批🌟🌟🌟🌟🌟酥皮鬆脆,餡料豐富個人評分食物🌟🌟🌟🌟🌟服務🌟🌟🌟(服務員態度有待改善)環境🌟🌟🌟🌟衛生🌟🌟🌟🌟抵食🌟🌟🌟🌟回頭率🌟🌟🌟🌟

🥢點餐

五🌟滿分

鮑汁炆雞腳🌟🌟🌟🌟🌟
雞腳炆得夠淋及入味

黑椒火鴨生煎包🌟🌟🌟🌟🌟
豐富內餡,熱辣辣好吃

潮式蝦米蒸粉果🌟🌟🌟🌟🌟
餡料豐富,皮厚有口感

肉鬆臘味蘿蔔糕🌟🌟🌟🌟🌟
粒狀蘿蔔糕,蘿蔔味濃,臘味惹味,配肉鬆新食法

鮮奶蛋撻仔🌟🌟🌟🌟🌟
曲奇皮配鮮奶餡,不甜可口

糖心鵪鶉蛋燒賣🌟🌟🌟🌟🌟
豐富組合,不膩

龍湯鮮百合帶子酥盒🌟🌟🌟🌟🌟
酥皮鬆脆,餡料豐富,伴龍蝦湯,好吃

野菌鮮拆蟹肉批🌟🌟🌟🌟🌟
酥皮鬆脆,餡料豐富

個人評分

食物🌟🌟🌟🌟🌟
服務🌟🌟🌟(服務員態度有待改善)
環境🌟🌟🌟🌟
衛生🌟🌟🌟🌟
抵食🌟🌟🌟🌟
回頭率🌟🌟🌟🌟

2021-01-01
午餐
2020-11-13 2494 瀏覽
很久沒去過天外天吃其中菜, 難得有機會在尖沙咀附近吃午飯, 就來這裏吃它的點心, 今次依然沒有點Set Lunch, 純粹想看看其新式而複雜的點心手功, 有沒有進步或退步. 魚子龍蝦餃是我每次也會來點的, 除了用料Luxurious外, 其海鮮味的澎湃比起其他點心無出其右; 龍蝦湯帶子酥盒是中西合璧的新派點心, 將西式的龍蝦湯放在茶壺上, 倒上去炸得酥香而沒有油膉味的帶子酥盒, 是傳統上湯炸粉果的強化版, 無論是用料的矜貴度和味道的層次上; 鵪鶉蛋燒賣在做法上和傳統的分別, 除了是將前者放入餡內而非放在餡上, 還有將蛋蒸至糖心, 蛋漿在豬肉餡上令其更鮮更黏, 膽固醇過高這問題暫時就拋諸腦後. 除了以上三款點心比較特別, 傳統的如蝦餃和腸粉也處理得不錯, 皮薄餡鮮味夠精粹, 比起香宮價錢較相宜, 再加上高層海景, 這次我還是相當滿意.
2020-10-27 2271 瀏覽
今日黎到HOTEL ICON staycation因為疫情關係 唔想行黎行去同除戴口罩晚餐揀左呢間天外天食片皮鴨餐除左片皮鴨都係其他食物都係位上既先黎一小碟合桃餐前小食,非常香脆三樣小頭盤各自有不同風味當中鮑魚撻最為突出,撻皮酥香,鮑魚好淋好入味片皮鴨,望落好似好少但兩個人食絕對足夠呢度既片皮鴨係皮之餘帶少少鴨肉食落有油香,食多兩舊都有少少油膩感不過都好好味😋食到一絲絲既蟹肉羹蝦球賣相精緻,入口彈牙炒飯炒得夠乾身
今日黎到HOTEL ICON staycation
因為疫情關係 唔想行黎行去同除戴口罩
晚餐揀左呢間天外天食片皮鴨餐
除左片皮鴨都係其他食物都係位上既

先黎一小碟合桃餐前小食,非常香脆

三樣小頭盤各自有不同風味
當中鮑魚撻最為突出,撻皮酥香,鮑魚好淋好入味

片皮鴨,望落好似好少
但兩個人食絕對足夠
呢度既片皮鴨係皮之餘帶少少鴨肉
食落有油香,食多兩舊都有少少油膩感
不過都好好味😋

食到一絲絲既蟹肉羹

蝦球賣相精緻,入口彈牙

炒飯炒得夠乾身

2020-10-08 2175 瀏覽
難得平日放假可以同家人一齊食飯,揀左間高級中菜餐廳食午市點心理工大學校友仲有折!基本上所有職員既服務態度都好好,安排左我地一行4人坐係窗邊海景位,雖然外面陽光猛烈,職員亦細心主動詢問需唔需要拉薕摭光,但我地正正喜歡陽光既溫暖食物方面基本上午市精選點心既選擇並唔多,但我地都叫左5樣點心,加一個火鴨炆米。每樣點心都幫我地分成4份,方便我地唔使自己切割食物😍係咁多點心入面,最令人驚艷既菜式係舊叉燒🐷叉燒食得多,呢塊叉燒非常之軟稔!!雖然未到入口即溶嘅境界,但係嗰種眩惑嘅感覺實在係一般叉燒做唔到㗎除此之外,餐前小食係一小碟既琥珀合桃,甜甜的很開胃
理工大學校友仲有折!

除此之外,餐前小食係一小碟既琥珀合桃,甜甜的很開胃