2024-04-11
晚飯時間,我選擇咗尖沙咀圓方嘅「天天海南雞飯」,體驗咗一頓色香味俱佳嘅晚餐。首先頭盤係南洋醬汁醃花蛤,呢道菜嘅花蛤新鮮爽口,搭配特製南洋醬汁,酸酸甜甜帶點微辣,開胃得嚟又提升咗食慾。主菜當然係佢地最出名嘅天天海南雞,雞肉質地細嫩滑口,就算冇牙都食到,每一塊雞肉都吸收滿滿嘅原汁原味,配上特製嘅薑蓉和辣椒醬,味道層次豐富,真正展現咗海南雞嘅精髓。而雞油飯香氣撲鼻,每粒飯都黃澄澄閃閃發光,令人回味無窮。當然,晚餐嘅完美配搭非五十年代咖啡蒜香豬肋骨莫屬,豬肋骨肉質鮮嫩唔痴骨,外層嘅咖啡蒜香味道獨特,既有咖啡香又有蒜香味,係一道創意十足嘅菜式。尖沙咀圓方嘅「天天海南雞飯」環境舒適,座位闊落,裝潢簡約而溫馨,服務員態度友好,令人感覺賓至如歸。餐廳位於圓方,無論搭巴士定地鐵都好方便。非常建議大家前嚟試吓。