餐廳: 天龍軒
資訊:

2020-10-31 3206 瀏覽
隔左大半年無黎,連電梯邊面都唔記得,落左去Tosca先識去返另一條電梯。一坐低會有小食琥珀合桃,好食,脆口唔過甜,重點係無油膱味先黎前菜蝦多士,幾乎一點完菜唔夠幾分鐘已經上枱。蝦膠新鮮彈牙,多士唔油夠香脆,不錯XO醬花膠蘿蔔糕味道尚可,XO醬辣味太出Over,左,而且唔係幾食得出有花膠,蘿蔔糕本身食落係幾清甜。蟹皇墨魚釀魚肚,雖則睇落去顏色幾黃但蟹皇味淡,最好食係塊魚肚,個人覺得整體還好。黑蒜牛肝菌水晶角,正常唔特出。雪山叉燒包幾好食,有唔少餡,叉燒粒香濃軟腍蟹子蝦腸粉,腸粉皮滑算薄,蝦大大隻夠爽,少量蟹子放左係蝦既上面。味道正常,食一條已經好夠。葡汁螺肉芋角芋角外層鬆化,內裡葡汁螺肉,微微辛香,螺肉切得比較細碎,整體搭配幾有特色。但又未去到會再encore既味道⋯仲有無影到既龍鳳燒賣,其實就係比較大粒同比一般中餐廳好食既帶子燒賣+蝦肉燒賣。想叫星斑燒賣但售㷫吉品鮑魚撻,鮑魚雖然唔大粒但香濃彈牙,中間有燒鵝汁,底層撻皮有陣油香。我先桔一粒仔既鮑魚食,再將成個撻放落口。坦白講成個撻咁食係有陣次,味道夠哂豐富,不過我更鐘意就咁食粒鮑魚,雖則我都知我叫既係鮑魚撻每逢食中餐多數都會食釀蟹蓋,貪

一坐低會有小食琥珀合桃,好食,脆口唔過甜,重點係無油膱味

先黎前菜蝦多士,幾乎一點完菜唔夠幾分鐘已經上枱。
蝦膠新鮮彈牙,多士唔油夠香脆,不錯

黑蒜牛肝菌水晶角,正常唔特出。

雪山叉燒包幾好食,有唔少餡,叉燒粒香濃軟腍

葡汁螺肉芋角

想叫星斑燒賣但售㷫

吉品鮑魚撻
我先桔一粒仔既鮑魚食,再將成個撻放落口。
,雖則我都知我叫既係鮑魚撻

每逢食中餐多數都會食釀蟹蓋,貪佢啖啖肉又唔洗自己拆。呢個炸衣薄,無炸過火,幾好。

有花心機放2件炸薑,唔知係咪用黎for祛寒定單純解膩,不過唔好薑既我無食到⋯
其實成件食哂有點漏,食到尾有點單調,如果同人Share/有第二種口味選擇應該會唔錯。
個人比較唔滿意係蟹蓋下用黎擺盤既小豆苗,佢呢青味我唔好
甚至討厭

因為太飽無叫甜品,下面係奉送既美點雙輝,糯米糍係蓮蓉餡,兩者味道正常。

成餐飯水準都算係咁,個別幾個點心略嫌普通,炸點&焗點比蒸點好。
會繼續Encore

服務方面比之前有點下降了
,可能太FULL,大多服務生都比較忙,普遍講野/行動有點急但有禮貌。

有時會添唔切水, 不過好在茶壺放得比較近,添唔切自己倒都okay,服務生見到都會急急腳黎幫手。
位於Ritz carlton天龍軒,有米芝蓮二星,之前其實一路都想嚟試,可惜冇乜機會。但見到MARRIOTT會藉白金以上有七折之後,就終於黎試咗啦!餐廳位於極優越嘅位置首先要搭升降機上103樓再落番一層,一入到去,超高樓底,氣派十足!喺102樓咁高望落去,有大地在我腳下嘅感覺,就算好高嘅樓都好似變得好渺小,除咗食景之外,啲嘢食都唔錯,首先呢個頭盤有免費嘅魚仔👍嚟得天龍軒就梗係要試下去過招牌菜西班牙黑豚肉叉燒喇💖💖其實味道火喉等緊控制得唔錯唯獨是就係肉本身唔夠好,比較瘦,如果半肥瘦就最理想啦😎鍋貼大蝦多士,外脆內軟有咬口得嚟又唔油膩,唔錯唔錯👍👍鹽酥田雞腿,田雞新鮮肉實、鹽酥食落好惹味,又唔會太鹹👍👍👍個鱔片無論睇落定食落有啲似京都骨,鳝片好實肉、好新鮮、口感好好👍👍👍辣味雞樅菌炒蟶子皇小小辣、好惹味,又唔會淨係畀辣搶曬蟶子嘅鮮味👍👍👍炸釀鮮蟹蓋外形就真係平平無奇,但係裏面啲蟹肉新鮮,好好味👍👍最後就係個片皮鴨啦 屬於bb鴨size,四個人食就啱啱好,燒得唔錯👍👍最後有個甜品送😎😎😎最後連埋 鮑粒荷葉飯,七折咗都要只係2100幾蚊😄😄😄
嚟得天龍軒就梗係要試下去過招牌菜西班牙黑豚肉叉燒喇💖💖
鍋貼大蝦多士,外脆內軟有咬口得嚟又唔油膩,唔錯唔錯👍👍
鹽酥田雞腿,田雞新鮮肉實、鹽酥食落好惹味,又唔會太鹹👍👍👍
最後有個甜品送😎😎😎
最後連埋 鮑粒荷葉飯,七折咗都要只係2100幾蚊😄😄😄
題外話/補充資料: 就算冇Marriott會籍,恆生卡好似都有八五折,都值得嚟試下💃💃💃
15 分鐘 (堂食)
  • 辣味雞樅菌炒蟶子皇
  • 鹽酥田雞腿
  • 西班牙黑豚肉叉燒
2020-10-27 2521 瀏覽
諗住滿心歡喜食天龍軒點知令我好失望開始六道菜餐單之前有道前菜味道算開胃 口感幾特別天龍獻粹皺皮泡椒凍螺片 桂花蜜汁叉燒 三文魚子松露煎帶子螺片凍食 有少少酸同辣 味道幾特別而令我最失望嘅係叉燒 睇相都睇到 完全冇肥嘅部分仲要好韌 真係咬極都咬唔開煎帶子就好普通 我自己覺得帶子熟得滯炸釀鮮蟹蓋呢個可以話係全個餐單算係最滿意嘅一道菜蟹蓋入面嘅餡料好creamy好豐富 蟹肉都好多瑪卡乾蘑菇鮑魚燉雞湯嘅味道好好 有老火湯嘅感覺見到餡料好似好豐富 但鮑魚又再一次好韌免治和牛炆釀遼參免治和牛炆同軟腍嘅遼參係唔錯嘅配搭而且算炆得入味魚湯大蜆蝦乾燴米線呢個略嫌唔夠誠意 魚湯味道係唔錯而且大蜆係幾爽口嘅但有少少夾硬擺落去嘅感覺米線就好普通下天龍甜品薈萃蜂蜜桃膠奶凍 瓜子仁冬蓉酥有哂四款甜品可以試哂都唔錯總括嚟講 所有野中規中矩但天龍軒黎計的話 我係失望嘅不過咁 環境服務就唔會差得去邊嘅
諗住滿心歡喜食天龍軒

有哂四款甜品可以試哂都唔錯
總括嚟講 所有野中規中矩
但天龍軒黎計的話 我係失望嘅
不過咁 環境服務就唔會差得去邊嘅

週末和朋友一行四人訂了Restaurant Week的五道佳餚晚餐套餐,$788+10%/人,特殊菜品選擇可以加錢,茶錢另計。埋單平均每位$970。ICC高層的地理位置,景色有天然優勢(不過自助餐那邊更好看)。食物水平以米芝蓮標準來說只能算是中等,沒有特別驚艷,也不難吃。服務態度就有些強差人意,不知道是不是因為叫了套餐?還是人手不足?侍應的態度傲慢。每次茶水見底都沒人斟,要叫好久才到,又不肯把茶壺放在桌上。上完甜品沒多久就自動送上帳單,趕人味濃。(相比之下,對面海龍景軒的服務要好很多)總體來說食物不算差,但套餐裡沒有特別矜貴的食材,也沒有特別驚艷的菜品(龍蝦湯還不錯),所以性價比不算高。如果約朋友賞景聊天的話還不錯。

開胃小食(送)
乳豬鱈魚/叉燒鮑魚(+$98)
鮮蟹肉球科  甲  冬瓜龍蝦湯
番茄脆餅煎帶子
天龍甜品薈萃
2020-10-10
開胃小食(送)
鮮蟹肉球科  甲  冬瓜龍蝦湯
鮑粒荷葉飯
這是 Menu,基本每位 $788,部分菜式需要加錢。餐前小食,是牛蒡和炸魚仔,魚仔很香脆。西班牙黑豚肉叉燒,是這裏的名物,非常好吃。冬瓜龍蝦湯,有很鮮味的蟹肉。煎帶子,賣相一般,但卻很好吃。荷葉飯,好吃,但份量則較少。好在,甜品也算豐富,否則可能會不夠飽,而且也很好吃。整體來説,每個菜式都好吃,但偏貴。
這是 Menu,基本每位 $788,部分菜式需要加錢。

餐前小食,是牛蒡和炸魚仔,魚仔很香脆。

西班牙黑豚肉叉燒,是這裏的名物,非常好吃。

冬瓜龍蝦湯,有很鮮味的蟹肉。

煎帶子,賣相一般,但卻很好吃。

荷葉飯,好吃,但份量則較少。

好在,甜品也算豐富,否則可能會不夠飽,而且也很好吃。

整體來説,每個菜式都好吃,但偏貴。
2020-10-19
  • 西班牙黑豚肉叉燒
2020-10-17 2297 瀏覽
由於想一嚐名聞遐邇的蜜燒西班牙黑豚肉叉燒,是日午餐決定選擇在位於Ritz-Carlton 102樓,Michelin兩星⭐️⭐️推薦的「天龍軒」。無論是位置與佈局上,這家全球最高的中菜廳都極具氣派。裝潢主要以紅木為主,樓底高,光線充足,落地玻璃窗外的維港景色非常壯觀。食物方面這裡以傳統粵菜為主,全部採用優質食材, 這次除了提前預訂出名的叉燒外,還分別點了窩貼大蝦多士、鮑粒荷葉飯、三文魚子蛋白蟹肉餃、籚筍帶子腸粉、海膽青芥末鮮蝦春卷及瓜子仁冬蓉酥。先說一下這裡的招牌菜 - 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒。菜如其名,他們用上頂級伊比利亞黑毛豬的豬肩,每只豬只有兩塊,因此要價不菲,但味道確實不同凡響,肉質鬆化,口感軟滑,肥瘦均勻另外窩貼大蝦多士也是這裡的名品,蝦肉口感扎實,吐司酥脆,蠻好吃的。食用時可沾一些甜酸醬,有去油解膩的效果。點心方面個人推薦三文魚子蛋白蟹肉餃,魚子是有經醃製,入口時爆出來的魚子汁加上蟹肉,咸鮮味十足,非常美味。至於其他菜品也保持一貫高水準,敬送的糯米糍及曲奇🍪味道洽到好處,服務人員的殷勤招待讓人倍感親切,整體用餐🍴體驗令人滿意👍🏼💯

窩貼大蝦多士

三文魚子蛋白蟹肉餃

2020-09-25
窩貼大蝦多士
三文魚子蛋白蟹肉餃
2020-10-04 2163 瀏覽
天龍軒-米芝連2星🌟🌟鮑魚酥 10/10👍🏻最出名西班牙黑豚肉叉燒 8/10👍🏻 帶子三文魚子餃7/10👍🏻上湯蘆筍6/10👍🏻慶生會送糯米糍同曲奇2/10👍🏻其實係咁的,天龍軒的超超超級好味鮑魚酥我想recall下memory~~絕對係食過最最最好味的😚諗起都興奮!好野要講3次👍🏻👍🏻👍🏻西班牙黑豚肉叉燒係要提早預訂啊,肉質好好味,肥同瘦分配一流,同平時的叉燒味道完全唔同,值得一試,不過我鍾意中環國金軒的叉燒多啲啲🙈帶子三文魚子餃好鮮甜上湯蘆筍就standard,性價比唔高,差少少就貴過鮑魚酥,不過想點個菜食下,所以ok la~Portion:喜歡天龍軒同龍景軒一樣可以叫人頭portion, 解決少人食點心要食曬一籠的最大的concern。環境:對於食飯都睇環境的朋友呢間102樓睇住景食會加分哦!今次我由落雨坐到停下睇返靚景,一次感受曬2種感覺☺️
天龍軒-米芝連2星🌟🌟
鮑魚酥 10/10👍🏻
最出名西班牙黑豚肉叉燒 8/10👍🏻
帶子三文魚子餃7/10👍🏻
上湯蘆筍6/10👍🏻
慶生會送糯米糍同曲奇2/10👍🏻

帶子三文魚子餃好鮮甜

天龍軒,米之連二星加上全香港最高中菜廳,享負勝銘。我有機會今次可以試吓佢哋個窮人lunch Menu,唔試由此可一試就把幾火。如果大家冇錢就真係冇事,五百幾蚊一個人食lunch係唔會有啲咩好嘢俾你食㗎。首先嚟㗎最出名嘅叉燒同埋XO醬蘿蔔糕,叉燒完全食唔出係叉燒,絕對似係用糖漿浸出嚟嘅豬肉,肉質係十分之林,但係一啲燒嘅效果都冇,有幾點黑色嘅燒焦點似係用火槍辣出來啊,十分失望。XO醬一啲試味都冇,只有辣未,蘿蔔糕耐心係辣嘴嘅,明白師傅想用溫度保持食物質素,溫度實在是有點高。如果呢個級數嘅餐廳,呢個頭盤絕對係唔合格。跟住上嘅係一個湯用日月魚無花果豬展燉嘅,他本身好濃味,味道也十分好。但可怕嘅事即將發生,湯裏面竟然發現咗一條蟲,一間五星級酒店,米之蓮二星級餐廳,湯裏面竟然有條蟲,有圖有真相。之後叫個侍應過嚟睇睇,個侍應竟然同我講呢一條係日月魚嘅邊。我入廚多年一睇就知呢一條係無花果裏面嘅蟲,因為無花果本身好甜所以係好容易有蟲,酒店堅持用原粒無花果燉湯,咁就真係捉蟲啦。我要求幫我換咗碗湯之後侍應再出嚟交代,廚房師傅確認那是一條無花果我的錯。其實是應該去廚房尋求一下增山先至好喺客人面前解釋,如果唔係

跟住上嘅係一個湯用日月魚無花果豬展燉嘅,他本身好濃味,味道也十分好。但可怕嘅事即將發生,湯裏面竟然發現咗一條蟲,一間五星級酒店,米之蓮二星級餐廳,湯裏面竟然有條蟲,有圖有真相。之後叫個侍應過嚟睇睇,個侍應竟然同我講呢一條係日月魚嘅邊。我入廚多年一睇就知呢一條係無花果裏面嘅蟲,因為無花果本身好甜所以係好容易有蟲,酒店堅持用原粒無花果燉湯,咁就真係捉蟲啦。我要求幫我換咗碗湯之後侍應再出嚟交代,廚房師傅確認那是一條無花果我的錯。其實是應該去廚房尋求一下增山先至好喺客人面前解釋,如果唔係真係攞假黎調。一間五星級酒店米之蓮二星級嘅餐廳我痴線,竟然會發生呢啲事,我只可以歸咎於因為我食咗一個窮人lunch Menu。

之後個脆餅帶子根本上唔知點解可以放埋一齊,脆餅有啲脆少少甜味冇乜特別,帶子上粉炸過略嫌薄左少少但係味道可以,但係唔知點解呢就係佢嘅放埋一齊,完全唔夾。薑汁芥蘭其實係薑粒芥蘭,汁係完全冇薑味你要連埋粒薑粒石先至會有㗎嘛,其實叫薑粒㗎啦咪好地地囉。

之後牛肉正常,雲耳正常,所以炒埋一齊就好正常,冇咩特別。荷葉飯夠熱,味道亦都係冇咩特別,正正常常。

反而甜品幾好,因為嗰條無花果蟲所以送咗一碟共2件蛋撻,整體甜品質素唔錯。

講真如果你要來食呢個餐,我建議你不如慳返啦。呢個餐絕對唔抵食亦都唔好食。我對天龍軒叉燒十分失望,俾人吹捧到天上有地下無,除咗肉質覺得比較林,完全睇唔出亦食唔出係一舊叉燒。可能你要試吓食貴一倍Tasting Menu會比較好但係呢個平價lunch Menu就千祈唔好食,慳得$500得$500。

最後對天龍軒嘅服務10分失望,如果佢自己唔確定係唔係蟲,就唔好亂咁覆過客。搵一搵廚房先,真係好難接受到日月魚條邊會係咁,好明顯好多集腳,所以員工嘅訓練真係十分不足,從今次經驗我覺得我以後都唔會再嚟,呢個機會十分唔值。得罪講句,如果你好鬼有$想食風景,請隨便。但對食物有要求,我覺得天龍軒完全係唔合
格,因為唔認真,各取所需吧。

叉燒,XO醬蘿蔔糕
2020-09-16 2291 瀏覽
氣氛很好👍🏼  的晚餐 米芝蓮二星🌟🌟中餐終於食度全港最高既中餐廳🍴前菜辣椒🌶️凍螺片 -(我果隻好辣,友人果隻唔辣)蜜汁叉燒 - 好厚既叉燒三文魚魚子黑松露帶子 - 魚子同帶子加埋好夾炸釀鮮蟹🦀蓋 - 啖啖蟹肉,唔洗用手開,成件事lady🧜🏼‍♀️曬瑪卡乾蘑茹🍄鮑魚🐟燉雞🐔 - 比起平時出邊既餐廳足料好多始於一分錢一分貨😋免治和牛炆釀遼參 - 和牛食唔出和牛既味道魚🐟湯大蜆蝦🦐乾燴米線 - 濕濕地都幾好味服務水平另人🈵️意,待應會不停為客人加茶.過左一個愉快既晚上🌃#最後一日兩人限聚令#顧客質素都好高
氣氛很好👍🏼  的晚餐

米芝蓮二星🌟🌟中餐

終於食度全港最高既中餐廳🍴

前菜

辣椒🌶️凍螺片 -(我果隻好辣,友人果隻唔辣)
蜜汁叉燒 - 好厚既叉燒
三文魚魚子黑松露帶子 - 魚子同帶子加埋好夾

瑪卡乾蘑茹🍄鮑魚🐟燉雞🐔 - 比起平時出邊既餐廳足料好多

始於一分錢一分貨😋

免治和牛炆釀遼參 - 和牛食唔出和牛既味道

魚🐟湯大蜆蝦🦐乾燴米線 - 濕濕地都幾好味

服務水平
另人🈵️意,待應會不停為客人加茶
過左一個愉快既晚上🌃
紀念日
用餐優惠
優惠券
2020-09-07 2481 瀏覽
屋企人好鐘意食中菜!😚😚😚加上有節日慶祝一於就諗住食豪d😛😛Book mark左喱間好耐今次有機會試試佢🤪因為訂枱既時候有要求要靠窗位所以就可以嘆住靚景食好野😍😍😍可惜果日去好大霧😢😢能見度好低唔係好睇到景😭唯有希望d食物補返數🤩🤩訂枱既時候都已經order左半份叉燒😋😋🌟🌟🌟叉燒要預先order嫁!!🌟🌟🌟一定要必試個叉燒!同燒味舖既叉燒好唔同!!真係燒得好好味!!食落去真係嘩嘩聲😍😍停唔到口!必食推薦!!其次就係個花膠湯!個花膠湯雖然有少少貴,但飲得出係真材實料!D花膠絕對係靚花膠來🤩同普通出面果d花膠差好遠🤪而且職員都好好人😂會提我地叫得太多建議我地叫半份或者食完先再叫🙈俾佢發現我眼寬肚窄🤣🤣🤣
屋企人好鐘意食中菜!😚😚😚
能見度好低唔係好睇到景😭
唯有希望d食物補返數🤩🤩
訂枱既時候都已經order左半份叉燒😋😋
🌟🌟🌟叉燒要預先order嫁!!🌟🌟🌟
一定要必試個叉燒!
同燒味舖既叉燒好唔同!!
真係燒得好好味!!食落去真係嘩嘩聲😍😍
停唔到口!必食推薦!!
其次就係個花膠湯!
個花膠湯雖然有少少貴,但飲得出係真材實料!
D花膠絕對係靚花膠來🤩
同普通出面果d花膠差好遠🤪
而且職員都好好人😂
會提我地叫得太多建議我地叫半份
或者食完先再叫🙈
俾佢發現我眼寬肚窄🤣🤣🤣

• 蜜燒西班牙黑豚肉叉燒
  • 原個椰皇花膠燉雞
[🇭🇰香港- 尖沙咀].🔻好興奮,因為好耐冇食過點心啦😎當然係呢度食點心嘅價錢會比平時貴,但勝在每款點心最少可以淨係叫兩件,咁就算依加限聚令,兩個人都可以食到好多款點心👍🏻必食”蒜香銀雪魚腸粉”同”龍蝦汁魚肚"😍可惜招牌”蜜燒西班牙黑豚肉叉燒”比之前差左好多,有啲位偏乾身🙈.🔻🍽 天龍軒📌 地址: 尖沙咀柯士甸道西1號環球貿易廣場(ICC)香港麗思卡爾頓酒店102樓.#tummysready #tummysreadytoeat #tummysreadyinhongkong #tummysreadyattsimshatsui #tummysreadyforchinese #tummysreadyfordimsum #tummysreadyformichelin
[🇭🇰香港- 尖沙咀]
🔻
🔻
🍽 天龍軒
特別推薦大家✅蜜燒西班牙黑豚肉叉燒Barbecued Iberian pork with honey✅炸釀蟹蓋Deep-fried crab shell filled with crab meat and onion✅花雕蛋白蒸蟹拑Steamed crab claw with egg white in Huadiao wine✅黑豚肉煎鵝肝盒Pan-fried Kurobuta pork filled with foie gras and onion《蜜燒西班牙黑豚肉叉燒》用上西班牙黑豚肉整嘅叉燒入口軟林綿滑,配合埋燒到焦香鋪滿蜜糖嘅外皮好好食🍯 💰$376《炸釀蟹蓋》🦀依道係其中一道招牌菜,上面有層薄薄微脆既炸衣,入面塞滿左一疏疏嘅蟹肉加埋少少洋蔥,食落好滿足😌另外陪碟有炸酸薑可以解油膩感💰$288《花雕蛋白蒸蟹拑》蛋白蒸到非一般滑溜,好似bb肌膚咁👶🏻,配合埋微微嘅花雕酒好夾🤭蟹鉗食落細嫩鮮甜又爽口💰$328《黑豚肉煎鵝肝盒》菜式首先用黑豚肉包住洋蔥同鵝肝煎香先,再淋上鮑汁再炆一陣,食落好有脂香感配合埋香噴噴嘅鮑汁好正☺️💰$168*夜晚嘅話可以r
特別推薦大家

💰$328

黑豚肉煎鵝肝盒

《黑豚肉煎鵝肝盒》
💰$168

*夜晚嘅話可以request waiter拎琥珀合桃食,勁香脆❗️食lunch就一坐底就會自動送上😋😋
**推薦另外叫XO醬🌶係佢自家製鎮店之寶好多瑤柱好好食
***有一個打卡位,係女廁🚽出面,兩邊都好閃🍾😍

炸釀蟹蓋
花雕蛋白蒸蟹拑
黑豚肉煎鵝肝盒
2020-08-20 1774 瀏覽
已經三星期完全無外吃, 儲下來的午餐零用錢就投資在我最愛之一的餐廳天龍軒😆😆幸運地可以安排窗口位而且天氣很不錯☀️☀️其實今次來之前已看過 menu 及 食評, 我們最後都係食了一個超值的 Set lunch, 包來萬有⋯⋯大大滿足,以下圖片及一點點意見...另外, 用𣾀豐白金卡竟然有8 折但這個優惠唔知做到幾時
2020-08-18 1357 瀏覽
米芝蓮系列蝦餃上面有金箔,成個覺高貴哂,皮薄又新鮮青蔥瑤柱雞肉雲吞,好清新嘅感覺,同平時食果d好唔同鮑魚酥超好食超入味,最鍾意食呢個XO醬蘿蔔糕,好香口,佢個XO醬好好味椰皇花膠燉雞湯,未入飲已經聞到好香好香,好入味,好清甜每一口都係滿滿的椰子味,仲環配埋養顏花膠,飲一碗真係唔夠喉芝麻海蜇凍飽絲,好爽口杏片雪影焗叉燒包,外層好香杏仁味,但略為偏甜蜜汁叉燒有d失望,因為好乾.天龍軒Ritz Carlton 102 /F
米芝蓮系列

蝦餃上面有金箔,成個覺高貴哂,皮薄又新鮮
青蔥瑤柱雞肉雲吞,好清新嘅感覺,同平時食果d好唔同

鮑魚酥超好食超入味,最鍾意食呢個

XO醬蘿蔔糕,好香口,佢個XO醬好好味

芝麻海蜇凍飽絲,好爽口

杏片雪影焗叉燒包,外層好香杏仁味,但略為偏甜

蜜汁叉燒有d失望,因為好乾.

天龍軒
Ritz Carlton 102 /F
外賣自取
2020-08-03 1663 瀏覽
首次光顧天龍軒,當然要黎試下佢既招牌菜啦!齋係間餐廳既裝修同埋風景已經好有氣派。揀左白牡丹王,茶味吾算濃,每次飲都有陣陣淡雅香味。琥珀合桃好好食,我好快食完再黎多個😆1️⃣龍鳳燒賣,分量十足。一舊係層層疊住爽脆既蝦肉,另一舊係鮮味既帶子。2️⃣蝦多士炸得脆而上面塊蝦肉係剛剛好熟,配埋甜酸醬,特別開胃。3️⃣鮑魚酥呀⋯⋯一定要叫。果件乾鮑Q彈到我用叉係篤吾入。篤左幾次,最後用匙羹食😂好彩餐廳貼心地一早切開成三舊。淋多d用鮑魚製成既醬汁,停番係口中既味道濃郁又香醇。4️⃣花雕蛋白煎蟹鉗,又係一款必叫菜式。蟹鉗好巨形!蛋白滑溜,加上薄薄既花雕芡汁。我非常喜歡。5️⃣天龍軒既叉燒最終出場,要早一日預訂。佢係我成世人第一次遇到甘軟熟既叉燒!由於太軟熟既關係,我食前錄片用筷子係甘夾下佢🤣真係好好食,當堂以後吾食其他既叉燒。6️⃣甜品叫左蛋撻,朋友介紹係必食架喎。雖然我吾係好好甜品,舊蛋撻塊酥皮係鬆軟,蛋汁係岩岩好熟,有動L既效果。埋單朋友有折扣優惠🥳食物質素好好,服務質素就普通啦,因為我去廁所冇人指示係邊,我迷左路,去完廁所返黎張餐巾冇摺成三角形放係枱面,仲話米芝連兩星喎⋯⋯人地TATE一星都有依種服務啦!
首次光顧天龍軒,當然要黎試下佢既招牌菜啦!
齋係間餐廳既裝修同埋風景已經好有氣派。
揀左白牡丹王,茶味吾算濃,每次飲都有陣陣淡雅香味。
琥珀合桃好好食,我好快食完再黎多個😆

埋單朋友有折扣優惠🥳