2016-09-16
第一去去太平飯店食飯。員工好nice,一入就招呼帶我埋位。唔似啲餐廳唔理我,要人尷尬企係門口唔知做乜。先叫糖心蛋。原來太平飯店用嘅係鴨蛋,難怪糖心蛋咁大隻咁入味。加上充滿酒味,咬一半個蛋黃瘋狂流心。我一人生啪左兩隻咸菜豬肚湯 湯好濃,胡椒味又冇遮哂陣味!最緊要係豬肚好爽口,係我中意食果種口感。一啖湯一啖豬肚,超暖胃。冬天食一流!再叫左貴妃雞同口水雞本身好中意食口水雞,所以死都要叫。但老闆大力推薦貴妃雞(加埋見佢咁靚仔),結果每邊叫左半隻。果然!貴妃雞堅好食,甚至比口水雞好食!雞超滑,又唔會太肥,加埋少少骨唔會啖啖肉先令人想一食再食!仲要勁有heart 凋埋隻奕出黎!當然唔少得滷味!叫左鵝件,元蹄,墨魚。墨魚好爽口,又入味!元蹄點埋酸汁好開胃!鵝件啖啖肉!三併分量超多!我個人反而中意點滿滷水汁!甜甜地更加入味!必食!最後叫左個糖醋麵。初初唔識食。原來加醋加糖食。煎得好脆口,中間又軟林林,名副其實外脆內軟!建議加多啲糖,沙糖粒脆脆地仲好食!幾個人一人一舊話咁快當個麵係甜品鯨吞左
左