2024-10-14 411 瀏覽
終於迎來這天!待兩個小朋友都返小學後,就可以跟朋友慢慢嘆一個午餐了,這次同行友人正是酸菜魚的達人。(就是幾乎每星期都會一個人去嘆酸菜魚午市的程度) 餐廳以tiffany blue 作主色調,簡約耐看,座位舒適,甫坐下,店員先放下一壺烏龍茶,味道回甘,我特別喜歡。二話不說,我們就點選了 招牌菜式 姚姚酸菜魚二人份,再加購 萵筍及薯粉。待酸菜魚上枱之際,我們都不忘相機先吃,眼看份量亦如相片中多,兩人剛剛好。我們點選了少辣+正常酸度,這裡的湯底酸香撲鼻,酸菜的味道恰到好處不俗氣,尤其魚片切得非常薄,仍保留了原有鮮味,吃起來特別嫩滑;另外加購的萵筍同樣是薄切,每一口吃到的都是細緻,配合酸菜的酸爽與香料,如果喜歡吃味道較強烈的,可以建議大辣多酸,再來每人來一碗白飯剛剛好,其湯底在飯後明顯不會感到特別口渴,非常推介!特色飲品,向來都是我和朋友的主打之一,來杯爆打青瓜檸檬茶,味道清爽!尤其如果吃了麻辣或酸辣的濃味菜式後配合更佳;我就選了鮮奶紅茶凍,紅茶凍口感超出我預期!解渴之餘同時有吃甜品的感覺,下次有機會一定要試試他們的彩虹烏龍冰粉啊!

2024-10-08
2024-09-13 708 瀏覽
二訪姚姚酸菜魚上次食咗香鍋,今次就食返佢嘅酸菜魚啦雙拼酸菜魚拼水煮魚$308揀左中辣,不過都唔辣🙈🙈鍾意食辣既朋友仔建議可以大膽啲🤣上枱會跟埋啲蠟燭仔一直熱住 好貼心見佢得個三個細蠟燭以為會唔夠熱,點知都OK喎魚既份量都唔少,肉質好滑👍🏻nice!!水煮魚仲有埋芽菜同薯粉 酸菜魚有滿滿既酸菜,好香濃既炸蒜味,將酸菜嘅味道提升,非常推介,但我下次會嗌大辣🤣🤣🤣🤣片皮鴨$98見到呢個價錢竟然可以食到片皮鴨,就試一試佢啦上枱擺盤都幾靚 有埋薄餅皮同配菜 雖然肉同皮有啲分離不過!呢個價錢小嘗一下算係超值!🤩🤩🤩姚姚脆奶 $58有四件,外脆內軟,好香奶味,都推介做飯後甜品👍🏻👍🏻
二訪姚姚酸菜魚
上次食咗香鍋,今次就食返佢嘅酸菜魚啦

雙拼酸菜魚拼水煮魚$308
揀左中辣,不過都唔辣🙈🙈
鍾意食辣既朋友仔建議可以大膽啲🤣
上枱會跟埋啲蠟燭仔一直熱住 好貼心
見佢得個三個細蠟燭以為會唔夠熱,點知都OK喎
魚既份量都唔少,肉質好滑👍🏻nice!!
水煮魚仲有埋芽菜同薯粉

片皮鴨$98
見到呢個價錢竟然可以食到片皮鴨,就試一試佢啦
上枱擺盤都幾靚 有埋薄餅皮同配菜 雖然肉同皮有啲分離
不過!
呢個價錢小嘗一下算係超值!🤩🤩🤩

姚姚脆奶 $58
有四件,外脆內軟,好香奶味,都推介做飯後甜品👍🏻👍🏻
雙拼酸菜魚水煮魚
片皮鴨
姚姚脆奶
雙拼酸菜魚水煮魚
片皮鴨
姚姚脆奶
2024-07-27 693 瀏覽
好耐冇食酸菜魚喇,所有今日就同埋另一半嚟咗姚姚酸菜魚食飯。依家見到姚姚酸菜魚出咗好多優惠,星期一至四晚上消費滿 $300 仲有小菜送,而且四人餐都非常抵食,第時可以同屋企人嚟食。麻醬雞絲粉皮 ($68) : 粉皮口感柔軟Q彈之餘雞絲撕得又夠幼細,配上麻醬,無得頂嘅小食。四川回鍋肉 ($88) : 回鍋肉抄得非常香,而且份量亦唔少,五花肉油炸後去除了多餘油脂,所以入口唔油膩,仲帶點香辣脆脆嘅感覺,呢個菜式都幾有驚喜。姚姚酸菜魚($288) : 以往好抗拒食魚嘅我,因為怕啲魚有腥味同有骨,自從試過酸菜魚之後就已經唔再抗拒食魚,魚肉薄亮透明又無骨,而且入口即化,味道酸甜中帶點辣,非常開胃嘅菜式。
好耐冇食酸菜魚喇,所有今日就同埋另一半嚟咗姚姚酸菜魚食飯。

2024-07-22 652 瀏覽
終於食到酸菜魚界天花板既姚姚酸菜魚🤩除咗酸菜魚 仲不斷推出其他新菜式 不斷創新難怪捧場客越來越多🫶🏻==============================𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌🥦頭抽西生菜 看似簡單嘅菜式 但其實需要嘅豉油同油份都好講究👀🫨一唔小心就會過鹹或者過油 拿捏得非常之好👍🏻🧋鮮奶紅茶凍 好有驚喜嘅嘢飲 飲落口棉密有奶香😍🐷四川回鍋肉 揀咗小辣更加好味 唔會比辣味蓋過晒其他嘅味道👍🏻🐣菌香雞煲 非常之推介嘅雞煲 野菌吸收咗雞煲嘅味道 忍唔住一啖一啖咁樣食❤️‍🔥🐤麻醬雞絲粉皮 食咁多濃味嘅嘢梗係要配返雞絲粉皮清一清 呢個雞絲粉皮拍得住上海餐廳好好食🥹
𝐅𝐨𝐨𝐝 𝐋𝐢𝐬𝐭📌

🧋鮮奶紅茶凍 好有驚喜嘅嘢飲 飲落口棉密有奶香😍
2024-07-03 548 瀏覽
今天同事推介來這間餐廳用餐,環境舒適寬敞,裝潢尚算漂亮。我點了一個午市套餐。清新藤椒湯套餐📌主食麻辣:少麻粉麵飯:寬薯粉條海鮮小鮮肉(3款):鱸魚片,大蝦,嫩牛肉 有營素菜(3款):萵筍片,千葉豆腐,炸豆卜上菜時,超大碗湯讓我嚇了一跳。湯帶少麻,適中不刺激味蕾,容易入口並有淡淡麻香。寬粉質地彈牙可口,可惜份量略嫌不足。鱸魚片鮮嫩滑順,大蝦爽脆有彈性,嫩牛肉非常軟腍,而且份量十足。萵筍爽脆多汁,炸豆卜吸飽藤椒湯美味非常,千葉豆腐口感Q彈勝過傳統豆腐。📌三色冰粉冰粉質地如涼粉,味道淡雅,甜味主要來自紅豆及乾提子。📌爆打檸檬茶我個人較偏好經典的港式檸檬茶。總括來說,這份午市套餐整體表現中規中矩,無亮點也無明顯缺陷。

清新藤椒湯套餐

📌主食
麻辣:少麻
粉麵飯:寬薯粉條
海鮮小鮮肉(3款):鱸魚片,大蝦,嫩牛肉
有營素菜(3款):萵筍片,千葉豆腐,炸豆卜
清新藤椒湯套餐

寬粉質地彈牙可口,可惜份量略嫌不足。

📌三色冰粉
三色冰粉

冰粉質地如涼粉,味道淡雅,甜味主要來自紅豆及乾提子。

📌爆打檸檬茶
爆打檸檬茶

我個人較偏好經典的港式檸檬茶。

2024-07-02
2024-07-02 402 瀏覽
青衣城開左間姚姚酸菜魚😌最特別係佢個裝修~~~Tiffany Blue主調,配上可愛Graffiti襯托😌環境非常舒服🥰我們那天剛好是午飯時間!發它有🌟麻辣香鍋午市套餐 $48!2個人食剛剛好😌揀咗少麻少辣🥰 配鮮牛肉 / 邪惡午餐肉/ 香酥豬扒 / 萵筍片😋最鍾意佢嘅配菜,份量十足!相當豐富,有豆乾條、椰菜花等等蔬菜,加上多款麻辣香料,又麻又辣又夠香相當過癮😌來呢度最緊要試這店的名菜-酸菜魚$138😋這道菜以獨特的湯底和豐富的配料而聞名,湯底酸辣鮮香,配料中的豆芽、豆皮和木耳增加了口感的層次感,用新鮮採購的鱸魚,份量好足👍🏻魚片大大塊,零魚骨肉鮮嫩多汁😃 搭配酸菜味道非常開胃。。手打檸檬茶 $38這道茶的特色在於使用新鮮的檸檬榨汁,搭配清涼的冰塊帶來了一種獨特的口感多多桃膠椰奶,桃膠處理得乾淨,一杯份量滿滿,同椰奶都幾配。
青衣城開左間姚姚酸菜魚😌

手打檸檬茶 $38

多多桃膠椰奶,桃膠處理得乾淨,一杯份量滿滿,同椰奶都幾配。
2024-06-30 281 瀏覽
假期嚟咗呢間餐廳食個 early dinner 🤣$98「麻麻辣辣口水雞」:少少麻少少辣又幾好雞味,幾啱胃口因為唔會太辣太麻🤣又要咗「麻辣香鍋」,$48「麻辣鍋底」,餐牌寫住:美極鮮辣汁製作,配料揀咗 $38「萵筍片」、$50「豬扒」、$50「豬腩片」、$50「豬手」、$50「雞軟骨」:用一個好大嘅碟裝住,或者可以叫做大兜都得,真係幾巨型🤣;仲可以揀「少油、少鹽」真係 good 🤣;配料份量有好多,味道濃郁:豬手大大件肉質幾軟熟,豬扒略帶甜味,萵筍片煮得軟腍腍,豬腩肉好甘香,雞軟骨全部都頗大粒🤣$58「上湯菜心」:菜心新鮮,配合其他濃味嘅食物,幾夾🤣$38「手打檸檬茶」:叫咗「走甜少冰」,呢個「手打檸檬茶」好似裏便已經揸咗啲檸檬汁,感覺清新🤣$68「彩虹烏龍冰粉」:「冰粉」滑脫脫,整體唔算好甜,幾啱食🤣
假期嚟咗呢間餐廳食個 early dinner 🤣

$58「上湯菜心」:菜心新鮮,配合其他濃味嘅食物,幾夾🤣

餐廳就底青衣城的最底那一層,基本上一落電梯就可以看到,顏色是非常特別的Tiffany Blue,基本上一眼就看到!餐廳主打酸菜魚,不過亦有很多麻辣菜式可以吃,更有片皮鴨!還有超划算的套餐!麻辣香鍋48元/鍋底 (鮮蝦55元 牛百葉40元 午餐肉50元 香酥豬扒50元 寬薯粉條40元)麻辣香鍋最吸引的地方就是可以自己選喜歡的配料炒在一起,而這次更和美極品牌合作,加了美極鮮辣汁落麻辣香鍋,味道更麻辣鮮香了。怕辣的可以選少麻少辣,愛健康的更可以少油少鹽!至少要選五款配菜,不過炒完以後,真的非常大的一碟,每款配菜給我份量都挺足,炒得非常入味,特別是牛百葉包裹上大量的醬汁,口感爽脆!午餐肉炸香了,外脆內軟。鮮蝦外酥裡爽滑。豬扒肉嫩多汁。寬薯粉條口感煙韌軟糯也很吸引!神仙套餐(338元)姚姚酸菜魚(精裝版)這裡必食的酸菜魚,雖然是精裝版,但其實肉的份量也給得挺足的,口感滑嫩,完全無骨,湯底鮮甜帶點酸辣,非常開胃!片皮鴨半隻半隻鴨的份量也挺足的,燒得鴨皮外酥裡嫩的,吃起來肥而不膩,鴨肉彈牙,也沒有鴨子獨有的羶味。而且很配上白糖給你配鴨皮吃,突出鴨皮的酥脆!其他包鴨用的配料有蘿蔔,青瓜和京蔥絲。川味鴨

神仙套餐(338元)
姚姚酸菜魚(精裝版)

片皮鴨半隻

川味鴨架
其他店都是要額外收錢的,這裡直接可以二食!而且味道挺不錯,調味偏酸辣,有點像口水雞的調味,鴨件還剩下部分肉,吃起來特別香!

2024-06-23
2024-06-15 250 瀏覽
美極汁麻辣香鍋麻辣香鍋叫左百葉豆腐、雞翼、鮮茶樹菇、萵筍片、魷魚鬚。百葉豆腐好軟滑,外皮吸收哂美極辣汁。雞翼好香脆,不過得兩隻,開半。雞翼份量有啲少。但魷魚鬚就份量多好,有鮮味。茶樹菇乾乾身,好香。萵筍片切片,入哂味。〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️姚姚酸菜魚酸菜魚辣度叫左大辣。不過都唔覺得辣,麻香味重點,如果想酸d仲可唔選加酸.仲可選麻度。魚肉好鮮嫩,大大塊,好味連魚頭都食埋。酸菜羅白好好送飯。呢度的裝修好靚,環境衛生乾淨,茶水係好飲的麥茶,唔係普通水。店員服務態度又好。食完的體驗良好!
美極汁麻辣香鍋

姚姚酸菜魚

• 姚姚酸菜魚
  • 麻辣香鍋
2024-06-05 302 瀏覽
本人頗為喜愛酸菜魚、水煮魚,所以好多過江龍品牌都有試過,今次在青衣城第一次試姚姚酸菜魚這個品牌,由於只有自己一個用餐便點了「經典麻辣燙」set, 我用QR code根據指示選擇了各項目的指定數量:(湯底)清新滕椒湯底;(主食)寬薯粉條;(肉)鱸魚片、嫩牛肉、魚片頭;(菜)萵筍片、蓮藕片、花菜。套餐還附上解辣奇冰(即是手打檸檬茶同埋冰粉)。麻辣燙上桌時真的嚇了一跳,是用一個像面盆大的矮身湯碗乘上。各類食物和份量整體不錯。特別是蓮藕片相信起碼有10件,其他各款都至少有五件或以上,所以我吃到最後仍是剩了幾片蓮藕片沒辦法吃得下了。反而寬薯粉條是份量最少的。至於味道,我覺得是合格的,食物上桌熱辣滾燙,但缺乏滕椒香味,不夠地道,味道比較港式;我選了「中」麻,下次應該要選「大」才夠味道。不過以$88的價錢,食物品質和份量真的沒話說了。埋單時,發現這時段即使套餐竟然仍有八五折!今次吃的食物種類太少,評論會較為片面,有機會和朋友一起來可以點多些這店的名物,才可再試真啲。
來到青衣探朋友,不過未到她家,便被她帶到姚姚酸菜魚吃飯。餐廳佔地挺大,全店都以Tiffany blue為主調,非常適合打卡。皆因餐廳中午段的午餐超值選非常抵食,隨套餐更奉送是日小食、頭抽時蔬及手打檸檬茶。另外,餐廳更推出了與與美極聯乘,期間限定菜式。麻辣香鍋自選了5款包括牛栢葉、魷魚鬚、嫩牛肉、鮮茶樹菇及寬薯粉條等配料,而廚師用上美極或美極鮮辣汁,味道鹹中帶辣,層次感重,非常惹味及鮮味。個人最愛魷魚鬚,口感爽脆煙韌,另外嫩牛肉口感滑嫩,麻而不辣招牌姚姚酸菜鱼配金鳳絲苗白飯酸菜魚採用新鮮鱸魚切塊,源頭直接採購,魚片大大塊,零骨絲啖啖肉,而酸菜則用正宗水東芥菜,經過24天發酵醃製,入口鮮爽,佐飯一流。傳統擔擔麵擔擔麵比想像中香辣,入口有濃濃肉香,湯底鮮甜,有花生香味,與掛湯後的爽滑麵條一同放進咀裏,讚。藤椒無骨鳳爪無骨鳳爪份量非常多,椒麻香味巨濃厚,味道清脆爽口。打檸檬茶檸檬茶香味挺濃郁清新,味道甜甜酸酸,能解麻解辣,即時降溫。

來到青衣探朋友,不過未到她家,便被她帶到姚姚酸菜魚吃飯。

另外,餐廳更推出了與與美極聯乘,期間限定菜式。

招牌姚姚酸菜鱼配金鳳絲苗白飯

傳統擔擔麵

藤椒無骨鳳爪
無骨鳳爪份量非常多,椒麻香味巨濃厚,味道清脆爽口。

打檸檬茶
檸檬茶香味挺濃郁清新,味道甜甜酸酸,能解麻解辣,即時降溫。
2024-05-24 145 瀏覽
✨酸菜魚拼蕃茄魚魚片肉質鮮嫩滑溜,湯底可自選不同配搭,並可要求少油少鹽。酸菜湯底酸中帶麻,配上足料酸菜,香口惹味。蕃茄湯底香濃,酸甜中帶點麻辣,配以粉絲吸收番茄湯汁,清新開胃。✨麻辣香鍋 (麻辣鍋底)香鍋可自選最少五款材料,包括牛百葉、嫩牛肉、萵筍片、黑木耳和豬耳等,以辣椒及花生爆炒,充滿風味,份量十足。鍋底同樣可自選辣度及要求少油少鹽。牛百葉和豬耳都爽口入味、嫩牛肉鮮味軟嫰、萵筍片和黑木耳爽脆解膩,麻感重。
✨酸菜魚拼蕃茄魚

✨麻辣香鍋 (麻辣鍋底)
2024-05-18 142 瀏覽
以Tiffany Blue色調作為品牌顏色的姚姚酸菜魚,店內裝修小清新風格,📍麻辣香鍋配料多樣,葷素搭配,我們自選了鮮蝦、金針菇、木耳、萵荀片和寬薯粉條五樣,「辣、麻」兼備,非常夠味📍北京烤鴨套餐,鴨皮金黃誘人,皮脆肉嫩,搭配春餅皮和京蔥絲青瓜絲蘿蔔絲一起,肥而不膩📍麻醬雞絲粉皮麻醬味香濃,粉皮柔軟爽滑📍🍹茉莉香橙好飲,香橙茉莉茶甜蜜且充滿佛手柑、柳橙、香草和茉莉的香氣

📍麻醬雞絲粉皮麻醬味香濃,粉皮柔軟爽滑
2024-05-17 125 瀏覽
阿妹生日,揀咗呢間食晚飯,之前光顧咗幾次印象都好好,今次更加印象深刻首先點咗個例牌片皮鴨🦆加酸菜魚🐟二人份,辣度同酸度都可以揀,碟頭好大,酸菜食落味道啱啱好唔會太酸,份量真係好多食極都有😆魚肉都好多,冇乜骨之餘又唔腥,有鮮味又滑嫩真係好正!片皮鴨鴨皮好脆,加埋個醬入口即溶大滿足,超正!三個人食,每人都有三、四塊餅皮分到,略嫌配菜如青瓜絲同葱絲少咗啲,再加多少少就完美了。套餐仲有一碟鴨架同土豆絲。土豆絲爽口清涼,可以當冷麵咁食;個鴨架冇乜肉,但整咗麻辣口味,喜歡損骨的絕對會好鍾意!當晚惠顧滿$300仲送個小菜,星期四係送豬手,估唔到咁大碟賣相又靚,真係按menu 原價$98咁送,好驚喜!雖然紅卜卜但唔算辣,食唔到太辣嘅阿妹都應付到仲食咗幾舊。我地仲叫咗碟熗炒手撕蓮白菜,出奇地入味,可以話係成枱肉以外嘅一股清泉!Good!👍生日飯唔少得有蛋糕🎂,之前已問咗切餅費收$50。職員都好體貼,執乾淨晒張枱咁送上蛋糕同餐具,但最驚喜係我地食食吓蛋糕仲送個甜品🤩,睇餐牌賣$68的呢客彩虹烏龍冰粉賣相一流,底下嘅冰粉好濃香茉莉茶/烏龍茶香味,十分清新!總括而言今晚晚飯體驗非常好,食物味道、環境同服務都好

片皮鴨鴨皮好脆,加埋個醬入口即溶大滿足,超正

總括而言今晚晚飯體驗非常好,食物味道、環境同服務都好正,絕對會再幫襯呀🥰
片皮鴨酸菜魚餐
片皮鴨酸菜魚餐
麻辣豬手
彩虹烏龍冰粉
2024-05-14 99 瀏覽
呢日去睇戲,睇戲前我想食麻辣香鍋,朋友想食酸菜魚,見到呢間餐廳兩樣都有,就去試試佢❤️店舖裝修全店係用Tiffany blue顏色🩵都幾多梳化卡位,幾好坐~麻辣香鍋 $254呢個要揀最少要揀五款配料,最後揀咗午餐肉、雞翼、萵筍、金菇、肥腸超勁大盆,食極都仲有餸,啱濃味人!#招牌姚姚酸菜魚 $138呢個我哋係叫午餐,仲包個小食、油菜、手打檸檬茶,啲魚都幾滑,而且份量都多~酸辣又啱啱好~另外叫咗杯新鮮水果烏龍茶 $48酸酸地幾好飲👍食完辣野緊係要食埋冰粉先完滿,仲叫埋紅豆烏龍冰粉 $38食完辣再食冰粉,即刻舒服晒~

麻辣香鍋 $254
呢個要揀最少要揀五款配料,
最後揀咗午餐肉、雞翼、萵筍、金菇、肥腸
超勁大盆,食極都仲有餸,啱濃味人!
午餐-招牌姚姚酸菜魚
招牌姚姚酸菜魚

#招牌姚姚酸菜魚 $138
呢個我哋係叫午餐,
仲包個小食、油菜、手打檸檬茶,
啲魚都幾滑,而且份量都多~
酸辣又啱啱好~
新鮮水果烏龍茶

另外叫咗杯新鮮水果烏龍茶 $48
酸酸地幾好飲👍
紅豆烏龍冰粉

食完辣野緊係要食埋冰粉先完滿,
仲叫埋紅豆烏龍冰粉 $38
食完辣再食冰粉,即刻舒服晒~

2024-05-11
午餐-招牌姚姚酸菜魚