2018-01-10 322 瀏覽
令人刮目相看既雞蛋仔‼️上次食銅鑼灣店覺得好麻麻今次旺角店竟然好食好多🤤🤤呢個雞蛋仔有朱古力碎😍😍😍真係非常加分🤤每粒雞蛋仔都外脆內軟頗有蛋香🤤最正係中間會有半溶既朱古力粒而且整體唔會太甜太漏好快就ko哂成底🙈😂下次要再試埋其他味道😍
令人刮目相看既雞蛋仔‼️

而且整體唔會太甜太漏
好快就ko哂成底🙈😂
下次要再試埋其他味道😍
2018-01-09 179 瀏覽
行街經過見到呢個轉角位開咗間媽咪雞蛋仔 咁啱又未食下午茶 口痕痕就諗住買一底試吓當年係Poly讀書嘅時候 成日都走去紅磡總店買雞蛋仔食 嗰時真係覺得好好食 畢業之後都已經冇食過了 原來而家新出左咁多口味 今次就決定試吓新口味 唔食粒粒朱古力味 揀咗抹茶朱古力味 ($26)其實望落綠綠地青青地已經好開心 係我鍾意嘅顏色不過抹茶味唔太濃 只係食到淡淡既茶味 可能係因為朱古力味太搶 但係朱古力味係呢個配搭之中都唔出色 無平時嗰種有少少朱古力粒但又有少少流心嘅味道 而且就算係即刻食都冇咗嗰種外脆內軟嘅感覺 有少少失望

其實望落綠綠地青青地已經好開心 係我鍾意嘅顏色

2018-01-08
2017-11-24 383 瀏覽
今個星期,天氣突然轉涼差唔多每日都係得17-19度,入夜之後更加得返15度所以今晚想食返熱小小嘅野黎暖下個身但又怕食得太飽會食唔落晚飯,所以就揀左雞蛋仔依款地道小食雞蛋仔係我細個最鐘意食嘅小食,尤其熱辣辣個陣雞蛋仔會香噴噴,聞到就已經想食估唔到依家雞蛋仔多左咁多唔同口味揀較為特別嘅有紫薯味同抺茶朱古力味(不過今次冇試到)不過我最怕雞蛋仔係整定左係度因為咁樣會凍晒同埋淋晒,搞到好食嘅野都變到唔好食不過媽咪雞蛋仔係即叫即整,加上今日人唔算太多所以等左5分鐘到就有得食啦朱古力雞蛋仔 $19朱古力雞蛋仔真係每粒雞蛋仔都有朱古力粒粒嫁加上朱古力味唔會太甜,唔會搶左雞蛋仔本身應有嘅蛋糕味加上雞蛋仔個皮整到脆⺊⺊,好有咬口裏面個心有整到勁軟熟,內脆外軟有好多朱古力呀
所以今晚想食返熱小小嘅野黎暖下個身
但又怕食得太飽會食唔落晚飯,所以就揀左雞蛋仔依款地道小食

雞蛋仔係我細個最鐘意食嘅小食,尤其熱辣辣個陣
雞蛋仔會香噴噴,聞到就已經想食

估唔到依家雞蛋仔多左咁多唔同口味揀
較為特別嘅有紫薯味同抺茶朱古力味(不過今次冇試到

不過我最怕雞蛋仔係整定左係度
因為咁樣會凍晒同埋淋晒,搞到好食嘅野都變到唔好食

不過媽咪雞蛋仔係即叫即整,加上今日人唔算太多
所以等左5分鐘到就有得食啦

朱古力雞蛋仔 $19

朱古力雞蛋仔真係每粒雞蛋仔都有朱古力粒粒嫁
加上朱古力味唔會太甜,唔會搶左雞蛋仔本身應有嘅蛋糕味

加上雞蛋仔個皮整到脆⺊⺊,好有咬口
裏面個心有整到勁軟熟,內脆外軟

有好多朱古力呀
2017-11-24
5 分鐘 (堂食)
2017-11-23 191 瀏覽
走在旺角有點口痕, 試下好耐冇食過既媽咪雞蛋仔先~!!第一次食已經係好幾年前, 係紅磡食, 果時已經出出地名, 仍然記起脆脆既外皮包住香濃半溶既朱古力粒........ D朱古力唔係CHEAP CHEAP味道..... 果個真係我食過最好食既雞蛋仔!!!!!!但係呢次真係令我好失望. 一見佢甩個底雞蛋仔就知係失敗之作...... 一D都唔脆...... 濕既.......... where is the 朱古力粒? 好似轉左用朱古力醬... 又唔係粒粒入面都有好RICH既朱古力味...... 有D真係無乜...... 朱古力味都唔同左.......其實紅磡果次之後都食過其他分店,  都唔係第一次食果時用心製造既味道...... 不過不失........ 但都唔係差成咁..... SORRY呀, 第一個差評要俾你地啦. 希望可以做番以前水準, 等我再帶傻B黎食過!
走在旺角有點口痕, 試下好耐冇食過既媽咪雞蛋仔先~!!

2017-11-14
15 分鐘 (堂食)
2017-10-31 297 瀏覽
由紅磡食到依家開左咁多間分店,一直念念不忘媽咪雞蛋仔之前意外發現原來旺角都有一間分店!店面唔係鬧區正中間,要行遠少少,不過為左食好野都要行兩步好好彩今日黎到冇咩人,平時等好耐以前食只有兩三隻味,依家有咁多味道!食返傳統既朱古力雞蛋仔,夠平一路等緊見到好多人買格仔餅,格仔餅好厚身,好似好吸引!等左一陣終於有得食!果然係出名有佢既親理,雞蛋仔外脆內軟又厚肉,一口咬落去仲有朱古力軟心!忍唔住一路行街自己食左一底真心推薦
由紅磡食到依家開左咁多間分店,一直念念不忘媽咪雞蛋仔
之前意外發現原來旺角都有一間分店!

店面唔係鬧區正中間,要行遠少少,不過為左食好野都要行兩步

好好彩今日黎到冇咩人,平時等好耐

以前食只有兩三隻味,依家有咁多味道!
食返傳統既朱古力雞蛋仔,夠平

一路等緊見到好多人買格仔餅,格仔餅好厚身,好似好吸引!

忍唔住一路行街自己食左一底
真心推薦

2017-10-24 192 瀏覽
經常都會聽到身邊的朋友提到媽咪雞蛋仔,有時候在一些推介美食的文章也會見到她.究竟媽咪雞蛋仔是不是好好吃呢?有好吃的當然想去試試看啦.媽咪雞蛋仔在香港有好幾間分店.這次就先去旺角的分店.我是在晚上去的, 排隊的人也不少.選了一個芝士雞蛋仔(30元).芝士雞蛋仔要等待的時間比較長, 因為是製作需時.一分錢一分貨, 是對的.芝士雞蛋仔的芝士味很濃, 愛吃芝士的人可以去試試的.味道不錯的.再點了一份傳統雞蛋仔(18元),這個製作時間不是很長, 不用10分鐘的時間就有貨.味道方面, 我覺得比芝士雞蛋仔更好吃, 哈哈. 絕對是必點的雞蛋仔.不過我覺得都是看個人口味, 這店的選擇有很多. 不怕找不到自己喜歡的.而且除了雞蛋仔, 還有別的都可以試試.
究竟媽咪雞蛋仔是不是好好吃呢?
有好吃的當然想去試試看啦.

媽咪雞蛋仔在香港有好幾間分店.
這次就先去旺角的分店.
我是在晚上去的, 排隊的人也不少.
選了一個芝士雞蛋仔(30元).

芝士雞蛋仔要等待的時間比較長, 因為是製作需時.
一分錢一分貨, 是對的.
芝士雞蛋仔的芝士味很濃, 愛吃芝士的人可以去試試的.
味道不錯的.

再點了一份傳統雞蛋仔(18元),
這個製作時間不是很長, 不用10分鐘的時間就有貨.
不過我覺得都是看個人口味,
這店的選擇有很多. 不怕找不到自己喜歡的.
而且除了雞蛋仔, 還有別的都可以試試.
2017-10-19
  • 傳統雞蛋仔
2017-09-16 256 瀏覽
講起媽咪雞蛋仔身邊嘅朋友都話好食😛當然自己都唔例外勁鐘意佢地嘅朱古力粒雞蛋仔☺️每粒都有滿滿嘅朱古力而且佢地嘅蛋槳多又厚整出嚟係挺身唔淋🤤另外之前都試過紅豆同蕃薯各有特色 會繼續支持呀😆
講起媽咪雞蛋仔
整出嚟係挺身唔淋🤤
另外之前都試過紅豆同蕃薯
各有特色 會繼續支持呀😆
2017-06-26 438 瀏覽
去旺角唔掃街真係對唔住自己🙈一直想試媽咪雞蛋仔奈何次次都好多人排隊今次竟然得兩個人排梗係即刻去排埋一份啦🤣原來佢地都有好多款雞蛋仔掙扎左一輪!!!決定試香蕉朱古力雞蛋仔🤤再加個雙檸汁雙檸汁係檸檬加青檸仲有d果皮! 夏天飲超fresh等左5分鐘左右雞蛋仔ready好好味!!!真係好好味!!!朱古力味唔係好甜香蕉味岩岩好而且仲食到香蕉肉!!!!仲係外脆內軟🤤😍真心覺得好過M字頭雞蛋仔店好多!!
去旺角唔掃街真係對唔住自己🙈
一直想試媽咪雞蛋仔
奈何次次都好多人排隊

今次竟然得兩個人排
梗係即刻去排埋一份啦🤣

原來佢地都有好多款雞蛋仔

掙扎左一輪!!!
決定試香蕉朱古力雞蛋仔🤤
再加個雙檸汁

雙檸汁係檸檬加青檸
仲有d果皮!
夏天飲超fresh

等左5分鐘左右
雞蛋仔ready

好好味!!!
真係好好味!!!
朱古力味唔係好甜
香蕉味岩岩好而且仲食到香蕉肉!!!!
仲係外脆內軟🤤😍
真心覺得好過M字頭雞蛋仔店好多!!
2017-06-25
  • 香蕉朱古力雞蛋仔
  • 雙檸汁
2017-05-08 511 瀏覽
是咁的,雞蛋仔對屈小姐黎講係一樣極其邪惡既香港小食,因為佢實在太好食啦!好食到會忍唔住勁食而暴肥!基於呢個原因,唔高質既雞蛋仔基本上係落唔到屈小姐個胃(唔知大家有冇睇過Chef Nic教人整既雞蛋仔呢⋯⋯?)但係賴生係屈小姐口中聽過不下十次佢讚《媽咪雞蛋仔》,所以今日專誠同屈小姐黎總店黃埔黎一試究竟! (試野要食總店是常識吧?!)去到既時候真係花多眼亂,有好多種唔同風味既雞蛋仔呀!!有朱古力啦、芝士啦、抹茶啦、抹茶紅豆啦,抹茶朱古力同粟米紫菜等等,仲要有期間限定既栗子,真係少D決斷力都揀唔到!不過賴生一早睇穿左應該叫D咩味lu,而且黎度既時候好好彩,冇乜人,落完Order等5分鐘就有得食啦登登登登⋯為大家揭曉⋯⋯今次賴生叫既就係 ⋯抹茶朱古力雞蛋仔:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️要知道一個出色既雞蛋仔必需符合3個條件:1)外脆內軟,仲要最好係連接位仲勁脆邊,一啪就分到2)內軟既位置係要令人滿足,佔粒雞蛋仔空間大約6-7成而帶有Q軟既口感3)要有濃厚雞蛋香味!《媽咪雞蛋仔》係將上面3個條件做到,更帶出另一層次:流心!首先比一幅圖講解比大家知:從上圖我地可以明確見出,呢度既雞蛋仔係可以原粒啪出的,可想而知佢既

(試野要食總店是常識吧?!

登登登登⋯為大家揭曉⋯⋯
今次賴生叫既就係 ⋯

抹茶朱古力雞蛋仔:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

要知道一個出色既雞蛋仔必需符合3個條件:

1)外脆內軟,仲要最好係連接位仲勁脆邊,一啪就分到
3)要有濃厚雞蛋香味!

《媽咪雞蛋仔》係將上面3個條件做到,更帶出另一層次:流心
首先比一幅圖講解比大家知:

從上圖我地可以明確見出,呢度既雞蛋仔係可以原粒啪出的,可想而知佢既脆口程度!
的而且確係值得一讚,因為好多雞蛋仔都係要用手撕或者扯,先會扯到一粒出黎食,如果你一要用力扯就已經知道呢個雞蛋仔係Epic Fail,通常一係太油而整淋左,一係就溫度唔夠⋯

講起溫度,即係火喉⋯亦係呢度既Bonus point! 從上圖可見,佢既朱古力係焗乾而係粒粒半溶帶流心既!
證明佢火喉控制超水準,又要將雞蛋仔焗脆,又要唔令朱古力焗乾⋯可以話係鬼斧神工既雞蛋仔
然後⋯我再用圖同大家說明⋯

請容許賴生大口一咬,比個平面圖大家⋯See? 內軟而飽滿⋯佔室內空間6成左右⋯黃金比例!Q軟好味⋯不得不佩服《媽咪雞蛋仔》既功力!

最後⋯我地講埋味道⋯既然佢叫得抹茶朱古力雞蛋仔,即係要有抹茶味同朱古力味啦?冇錯!佢有!仲要一食成口都係抹茶味同朱古力味,最離譜係佢居然抹茶同朱古力都分別做到回甘!!而且佢既抹茶味唔係果啲綠茶疑似茉莉花香精味~ 而係真會回甘既抹茶味
 究竟點做到嫁⋯
!(抹茶控你懂的~
 ) 若真係要比一個缺點(雞蛋挑骨頭果隻)⋯ 朱古力粒鋪唔平均,有幾粒會朱古力味過重遮左抹茶味

同埋食完唔會好似一陣風咁~最好就兩三個人share一底~ 如果唔係食完就掃唔到街啦

賴生表示:難怪我會成日聽到屈小姐提《媽咪雞蛋仔》

窩心提示大家一下:盡快即場食!會更脆更好味!

#極度推薦
#黎親黃埔都記得要食
#數一數二雞蛋仔
#鬼斧神工
#同妳食永遠都係最開心既
#終於帶到你尼食<3
2017-05-06
2017-05-02 297 瀏覽
Always knew how famous this street treat is in Hong Kong. There's quite a crowd waiting outside for their order. Out of curiosity, I ordered the black sesame flavor. Waited for 15mins, finally my freshly made egg pancake!!! It smelled nice cause it's freshly made. But where is my black sesame?!?😳😳😳I only saw white onesie the batter. The egg pancake had a crispy texture skin but not a nice chewy airy filling. There was no taste of black sesame. In general I was quite disappointed 😔the queue was l

黑芝麻雞蛋仔

黑芝麻雞蛋仔

In general I was quite disappointed 😔the queue was long but I don't think it worth waiting at all. Maybe I should try the matcha with red bean only if there's no queue. Anyways, this egg pancake has definitely been over rated. 😔
15 分鐘 (堂食)
2017-04-19 420 瀏覽
米芝蓮推介嘅街頭小食店,有時經過但食飽野,食唔落;有次就手揸住野,冇手拎住一路行一路食;有次想試紫薯或者栗子,但都賣晒,今日終於有"雞"會喇!叫左紫薯雞蛋仔,即叫即製,可用八達通俾錢,方便,應該等5分鐘到(冇好認真咁計時) ,我前面得1個人,可能係平日3點幾新鮮整起熱辣辣,用窿窿紙袋裝住,聞到有紫薯香味(香味過左陣會散左), 視覺上都好靚,紫薯+黃蕃薯我搣開左外層,睇到有紫薯粒粒雞蛋仔好有咬口,每粒入面都係滿滿嘅,食落有少少紫薯味,如果味再濃d就正!
紫薯雞蛋仔
我搣開左外層,睇到有紫薯粒粒

2017-04-19
2017-04-16 3127 瀏覽
剛剛在旺角廣華街,吃完「甜X牙」由朱古力早餐食品,搭配朱古力雪糕而成的創意甜品雪糕船。吃完雪糕船後,我再在附近閒逛,發現另一檔曾經上過食店選舉的「候選食店」,創意小食店「媽咪雞蛋仔」。「媽咪雞蛋仔」雖然面積不大,店外卻聚集了大量輪候雞蛋仔的食客,似情似刻,突然令我覺得很像筲箕灣有名的小食店「低調高手XX小食」。當然,多人輪候幫襯的不獨「低調高手」,「恆X雞蛋仔」也有大量食客圍在店外的,不過名氣相對「低調高手」就差得遠了。不記得「媽咪雞蛋仔」是否曾經入選過食店選舉,但是「媽咪雞蛋仔」跟「低調高手」一樣,店內都有一樣似曾相識的東西,就是似電腦屏幕,去顯示領取食物的輪流號碼。我一看見「媽咪雞蛋仔」店內的電腦顯示屏幕,就立刻想起「低調高手」,同樣似現代化科技,去幫助食店解決處理輪候食客的高明手法,只懂撕破喉嚨大嗌,粗暴呼喝食客的次等小食店就差得遠了。看見顯示屏幕,屏幕裡的顯示號碼不斷在流轉更替,可見「媽咪雞蛋仔」內的店員,正在密鑼緊鼓,不停手地連忙製作雞蛋仔和格仔餅,去招呼店外的大量食客。「媽咪雞蛋仔」的雞蛋仔,價錢與格仔餅相約,跟「低調高手」最不同的是,在「媽咪雞蛋仔」同時買兩底雞蛋仔或格仔

「媽咪雞蛋仔」的雞蛋仔,價錢與格仔餅相約,跟「低調高手」最不同的是,在「媽咪雞蛋仔」同時買兩底雞蛋仔或格仔餅,不會有折扣優惠,「雞蛋仔」比「格仔餅」便宜一元而已。

此外,「媽咪雞蛋仔」有很多不同口味的雞蛋仔和格仔餅,供食客選擇,不像「低調高手」般獨沽一味,專門製造原味雞蛋仔格仔餅。不過專注有專注的好,多款式有多款式的好,百貨賣百客,「低調高手」和「媽咪雞蛋仔」各有所長,只看你喜歡哪一家的產品。
我付了錢,購買一底栗子味雞蛋仔。「栗子雞蛋仔」價錢比原味雞蛋仔,足足貴了差不多十三元價錢。昂貴了十三元,即是代表栗子味雞蛋仔的味道與口感,應該比傳統原味更勝一籌,否則很難對江東父老交代。
付了錢店員後,我一邊在店內等待,一邊靜靜望着電腦螢光幕,等待我的栗子味雞蛋仔誕生。等了大概十多分鐘後,我終於拿到我的「栗子味雞蛋仔」。

「媽咪雞蛋仔」跟「低調高手」的最大分別,就是包裝雞蛋仔的紙袋,印上「媽咪雞蛋仔」的店名和標誌。紙袋經過處理,袋身有數個小孔,方便保持雞蛋仔通爽透氣,不會過早軟掉。
「栗子味雞蛋仔」拿到手後,我拿着雞蛋仔一邊在旺角街頭上試食,一邊用手機詳細拍下,栗子味雞蛋仔的真實一面。

「媽咪雞蛋仔」栗子雞蛋仔同樣有餡在裡面,但是雞蛋仔的封口做得比「恆X雞蛋仔」來得仔細和完整,儘管仍然有少許蛋汁未被剷走而留了下來,整體上雞蛋仔已經完全封了口,再沒有雞蛋仔自然「張開口」,讓你輕易讓手機先享用雞蛋仔。
由於我等了十多分鐘拿到栗子雞蛋仔,所以雞蛋仔最初仍能保持暖熱口感。栗子雞蛋仔有加工處理紙袋保護,所以仍能保持口感爽脆,沒有過早變腍。
撕下其中一粒栗子雞蛋仔細看,我仍清楚看到,雞蛋仔內的新鮮栗子粒。當然,雞蛋仔體積細小有限,不可能放下整粒栗子在雞蛋仔內,但總算給我望到,栗子雞蛋仔真的有栗子在裡面。

由於「媽咪雞蛋仔」的雞蛋仔屬於即叫即整的小食,所以雞蛋仔拿上手,仍能保持脹卜卜,十分飽滿的樣子。
吃下一粒栗子味雞蛋仔,我明顯清楚吃到有完整的栗子味,不過這種感覺並不明顯。可能因為栗子屬於比較口感比較軟腍的食物,加進雞蛋仔內烤熟,栗子已經差不多被軟化,栗子又一早已經被掐碎,所以試食時已經感受不到栗子的獨有口感。

倒不如說,想吃真正的原粒栗子,去「優X良品」買包「天津甘栗」吃,感覺可能更好更爽快。
只能說,我真正吃到有栗子味道,「媽咪雞蛋仔」的栗子味雞蛋仔,但栗子雞蛋仔栗子味雖然仍在,但始終感覺並不強烈,如果將來有人研發到,原粒栗子口味雞蛋仔的話,那就感覺完美了。
2017-04-01
2017-03-25 453 瀏覽
路過見到好多人排隊,諗住應該會好食,點知...原味雞蛋仔 $16浪費我15分鐘去排隊。好普通嘅雞蛋仔,又無蛋味,又唔香,雖然外脆內軟,但唔值得花時間排隊。可能出名係其他味道嘅雞蛋仔,但成26蚊,性價比唔值。
路過見到好多人排隊,諗住應該會好食,點知...

原味雞蛋仔 $16

可能出名係其他味道嘅雞蛋仔,但成26蚊,性價比唔值。
原味雞蛋仔
2017-03-25
2017-03-21 226 瀏覽
朱古力雞蛋仔✨✨✨✨✨✨如果要我揀最愛的雞蛋仔對我黎講暫時係媽咪雞蛋仔係首選❤️❤️❤️而咁多款之中朱古力雞蛋仔最得我心了❤️❤️🤤每次都係即叫即整的✨🤘🏿所以買完都要等耐少少🙌🏻🙌🏻但食到即整新鮮熱辣的雞蛋仔✨係值得的🤘🏿❤️拎上手仲係熱辣辣的✨朱古力粒係呈現半融的狀態✨溶左係雞蛋仔入面🤤雞蛋仔外脆內軟✨✨而且口感紮實 唔會食空氣咁 好足料😆✨真係冇得彈🤘🏿❤️❤️❤️❤️

✨✨✨✨✨✨
雞蛋仔外脆內軟✨✨
而且口感紮實 唔會食空氣咁 好足料😆✨
真係冇得彈🤘🏿❤️❤️❤️❤️
2017-02-18 450 瀏覽
這個抹茶雞蛋仔,夠厚身又夠脆,抹茶味就唔多覺有,可能整得唔夠平均,有啲食落去有雞蛋味道,有啲都有小小抹茶味,外賣食只小要等10分鐘,即買即整一定會等得耐,價錢就貴了小小,要$23,例如:如果再加紅豆落雞蛋仔裏面,加多$3,要$26,除了抹茶、紅豆、朱古力,還有粟子味等,可以一試。
10 分鐘 (外賣自取)