2024-05-02 38 瀏覽
記得之前食瓦缸雞現燒現烤都係農村或者郊區,未曾想原來市區鋪頭都有古法瓦缸窯雞!呢間係現點現燒現食,主打一個新鮮熱辣辣,落單之後15分鐘就有得食,如果唔想等可以提前電話搵老闆落單,好方便!烤雞岩岩出爐皮脆肉香,同埋雞肉好緊緻,一D都唔肥,好juicy!調味都有好多層次,雞肚入面仲有唔同香料,可以feel到老闆既用心。如果外帶都唔使擔心,會用透氣盒裝,所以我拎翻屋企雞皮仲係脆卜卜!如果外帶會送埋剪刀✂️同埋手套🧤,非常方便易操作。

如果外帶會送埋剪刀✂️同埋手套🧤,非常方便易操作。
外賣自取
無諗過雞都可以做得咁出色!元朗必食!去開元朗 搵下有咩好味!外賣隻燒雞番屋企加餸☺️連呀爸都大讚好好味!濃郁客家風味美食使用新鮮的土雞展現出獨特的口感滋味🥰🥰🥰經過窯燒的烹調方式以保持雞肉的鮮嫩和香氣。窯燒的過程能夠讓雞肉均勻受熱令外皮變得金黃酥脆內部肉質保持多汁♥️♥️連雞胸位置都勁嫩滑😊😊😊客家窯燒雞所搭配的調味料和香料能夠增添雞肉的風味☺️☺️☺️過程需要一定的技巧和耐心鮮嫩多汁,肉味濃郁,香氣四溢好啱大時大節訂黎加餸!!!覺得大家一定會鐘意食!工具齊備把較剪仲要係靚野(非即棄)可以繼續留係屋企用👍👍麻辣拌雞腳辣度適宜又惹味 脆+易咬開 真心正!芥末脆鴨腎未試過芥末加鴨腎一齊食但出乎以料之外地夾!超大量!送酒一流!店員哥哥服務態度一流我會再番黎食雞!下次堂食☺️☺️
無諗過雞都可以做得咁出色!元朗必食!

去開元朗
搵下有咩好味!
外賣隻燒雞番屋企加餸☺️
連呀爸都大讚好好味!

濃郁客家風味美食
使用新鮮的土雞
展現出獨特的口感滋味🥰🥰🥰

經過窯燒的烹調方式以保持雞肉的鮮嫩和香氣。
窯燒的過程能夠讓雞肉均勻受熱
令外皮變得金黃酥脆
內部肉質保持多汁♥️♥️
連雞胸位置都勁嫩滑😊😊😊

客家窯燒雞所搭配的調味料和香料
能夠增添雞肉的風味☺️☺️☺️
過程需要一定的技巧和耐心
鮮嫩多汁,肉味濃郁,香氣四溢
好啱大時大節訂黎加餸!!!
覺得大家一定會鐘意食!

工具齊備
把較剪仲要係靚野(非即棄)
可以繼續留係屋企用👍👍

麻辣拌雞腳

辣度適宜又惹味
脆+易咬開
真心正!

芥末脆鴨腎

未試過芥末加鴨腎一齊食
但出乎以料之外地夾!
超大量!
送酒一流!

店員哥哥服務態度一流
我會再番黎食雞!下次堂食☺️☺️
  • 招牌窯燒雞
2024-05-01 29 瀏覽
客家人窯燒雞地址: 元朗西裕街5號金福閣地下2號舖未入到鋪頭係店出面已經問到d香味👍🏻👍🏻同朋友叫左👇🏻👇🏻泡椒爽魚皮$38醋香 雲耳$32招牌窯燒雞 $198/隻金果白菊花諗住食隻雞前 食d小菜開開胃 呢2款分別 酸酸地幾開胃 雲耳爽口醋香 雲耳$32泡椒爽魚皮$38呢個入口 會覺得無幾爽口 但食到尾d 辣出黎 我自己唔食得酸覺得佢嘅後勁好西利金果白菊花係鋪頭自家製 新鮮煲👍🏻好岩食完隻雞 飲一啖 成件事好夾招牌窯燒雞 又脆又滑 一開始諗 一隻會唔會唔夠飽 食到 1/3已經想話好飽 但因為2個人 點都努力清其實佢嘅味道好 又脆 又滑 又香口 聽到隔離客人重問人 如果聽日想 中午食得唔得 要點做 🙈晚餐未食完 已經想第二日再過黎食 🙈你諗下係點解🙈 當然係好味先會甘問啦 🙈🙈
客家人窯燒雞

聽到隔離客人重問人 如果聽日想 中午食得唔得 要點做 🙈

晚餐未食完 已經想第二日再過黎食 🙈
你諗下係點解🙈 當然係好味先會甘問啦 🙈🙈

2024-05-01 30 瀏覽
朋友住呢度附近,話呢間窯燒雞好值得試。今日經過附近,即刻買返隻返屋企加餸。黎之前已經電話落左單,夾岩出爐時間。見到呢度的特大瓦缸,已經覺得好有風味。雞經過慢火烤制,表面的皮已經烤到超級金黃,色澤閃亮。雞先放入兜,然後入盒,拿返屋企都原全冇移位。原來鋪頭仲附送埋剪刀,手套同濕紙巾,非常貼心。打開的時候已經見到底下有很多雞汁。我一邊剪,d雞汁都不斷流出。雞腔內原來仲放了迷迭香,香氣四溢。呢隻走地雞,望落唔大隻,但原來好厚肉,我地1家4口食都好夠。雞的皮就好似炸子雞的皮咁脆,雞肉醃得好入味,烤到熟度剛好。而且連雞胸都很嫩滑多汁,十分有驚喜。大家極速KO,表示好耐都冇食過咁好味的烤雞了。
朋友住呢度附近,話呢間窯燒雞好值得試。今

日經過附近,即刻買返隻返屋企加餸。

黎之前已經電話落左單,夾岩出爐時間。見到

閃亮。

雞先放入兜,然後入盒,拿返屋企都原全冇移

位。原來鋪頭仲附送埋剪刀,手套同濕紙巾,

非常貼心。

打開的時候已經見到底下有很多雞汁。我一邊

剪,d雞汁都不斷流出。雞腔內原來仲放了迷迭香,香氣四溢。

呢隻走地雞,望落唔大隻,但原來好厚肉,我

2024-04-30 25 瀏覽
🐽 泡辣爽魚皮魚皮薄脆又爽口,拌埋啲泡辣汁,一個字,正!啲辣汁香辣味足,唔會太辣亦唔會太淡,恰到好處。魚皮本身都好新鮮,一啖入口勁爽,做前菜一流🐽 窯燒惹味骨排頭經過窯燒,表面炭燒烤得恰到好味,口感酥脆,一咬之下,中保留到d肉汁,咁多層次嘅味道,真係令人回味無窮。肉質鮮嫩多汁,完全吸收咗炭燒嘅香味🐽 蔥香雞油飯飯粒飽滿有彈性,每粒都吸收咗蔥香同雞油嘅味道,入口滑溜又香口。雞油嘅香味好濃郁,同埋有啲微微嘅蔥香,令呢碗飯更加美味
🐽 泡辣爽魚皮

🐽 窯燒惹味骨

🐽 蔥香雞油飯
2024-04-30 16 瀏覽
*/餐廳環境:入到餐廳有堂食位置,可以方便大家即買即食🤩🤩🤩仲可以睇住師傅即場燒雞,隻隻都新鮮熱辣出爐👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻我哋就買左外賣拎番屋企食🤣🤣🤣食物方面:拎到番屋企都有成9個字車程,但估唔到都仲係熱辣辣👍🏻👍🏻一打開個盒,勁香呀🤩🤩🤩隻雞勁大隻,而且仲有哂較剪、膠手套,真係勁方便👍🏻👍🏻👍🏻一剪開隻雞,勁大隻勁厚肉,但係吾會燒到「好鞋」,入面勁多juicy勁多汁🤭🤭🤭🤭一隻雞都夠3-4人食,份量十足👍🏻👍🏻👍🏻客家人窯燒雞 (元朗)元朗西裕街5號金福閣地下2號舖

餐廳環境:

食物方面:

客家人窯燒雞 (元朗)
元朗西裕街5號金福閣地下2號舖
外賣自取
2024-04-24 875 瀏覽
朋友介紹呢間燒雞真係好正😉食過保證唔會後悔❤️門口已經見到入面有幾個瓦缸係度用黎燒雞😁建議大家早D打電話黎預約定燒雞,咁就唔使等😋 我地就預約定,所以坐低5分鐘左右就熱辣辣原隻燒雞上枱。隻燒雞一上枱已經好香,原隻咁樣上枱真係忍唔住影低幾張相😋熱辣辣一撕開,已經勁多雞油同埋肉汁滴出嚟,好juicy ! 雞皮好香脆,好薄好似玻璃紙咁😍燒到金黃色,脆過食薯片!香脆嘅程度真係連雞頸同埋雞髀骨,都脆到卡卡聲🤩雞肉十分嫩滑!全隻雞由頭到尾都好嫩😂連雞胸咁厚肉嘅位置,都可以燒到好似雞髀位啲肉咁滑身👍🏻又多肉汁,真係食到吮晒手指😋而且隻雞都幾大隻!兩個成年人食一隻雞都差D食唔晒😁價錢仲好抵!食一隻燒雞$200都唔使,出邊街市買一隻雞成本都150-160啦!呢間仲要燒得咁好味🤤性價比真係極高。我仲叫咗兩個冷盤小菜,桂花車厘茄同雞腳😉個車厘茄仲剝埋皮呀🤩老闆真係好有誠意做食物😍個桂花糖水底又香甜,我食完啲車厘茄仲飲埋啲汁😂個雞腳都好好味,好香沙薑同埋其他香料味道👍🏻都好值得一試。呢間餐廳味道真心正!滿分💯必食推介👍🏻
朋友介紹呢間燒雞真係好正😉食過保證唔會後悔❤️

隻燒雞一上枱已經好香,原隻咁樣上枱真係忍唔住影低幾張相😋
招牌窯燒雞

熱辣辣一撕開,已經勁多雞油同埋肉汁滴出嚟,好juicy !
招牌窯燒雞

雞皮好香脆,好薄好似玻璃紙咁😍燒到金黃色,脆過食薯片!
招牌窯燒雞

香脆嘅程度真係連雞頸同埋雞髀骨,都脆到卡卡聲🤩

招牌窯燒雞

我仲叫咗兩個冷盤小菜,桂花車厘茄同雞腳😉
桂花車厘茄

個雞腳都好好味,好香沙薑同埋其他香料味道👍🏻都好值得一試。

呢間餐廳味道真心正!滿分💯必食推介👍🏻
2024-04-20 60 瀏覽
男朋友話最近嘗試左啲好嘢要拉隊再去食多次..估唔到真係樣樣都有驚喜!小店舖面唔大,但都坐得舒服。我地一坐低,就order左招牌嘅窰燒雞同惹味骨,因為係即燒嘅,所以等嘅時候我地仲叫左幾個小食食住先..我地一開頭叫左車厘茄、豬手同埋雞腎,雞腎份量好多而且好爽脆惹味,我完全停唔倒口..豬手皮爽口,仲食倒少少梅嘅味道..酸酸甜甜咁,好開胃食到咁上下,隻雞就上檯喇,一上檯嗰下真係超香..因為隻雞原隻上檯,店家提供鉸剪俾我地自己剪開食..一剪香啲雞汁就流出黎,啲雞皮好燒到好薄好脆,一啲肥油都冇..食落勁juicy勁滑..雞入面見倒有迷迭香,仲有其他嘅醃料..唔怪得啲雞肉咁香..👍🏻果然係招牌!之後到個惹味骨,師傅燒到微燶有陣焦香味..外面少少甜甜地,入面都好入味…我食完一條又一條..哈哈..始終keep住食肉,呢個時候,再食番一開頭叫嘅車厘茄簡直係個好配搭呀!個車厘茄去左皮,用桂花糖漬,食完大大舊肉再整番粒涼浸浸嘅車厘茄,好開胃..又可以繼續食喇🤣我地見啲小食咁好食 最後仲加多左個泡椒魚皮,個魚皮少少辣同好爽脆,食下食下就食曬成兜..果然冇介紹錯!下次要再去食埋其他小食先!
小店舖面唔大,但都坐得舒服。

豬手皮爽口,仲食倒少少梅嘅味道..酸酸甜甜咁,好開胃

果然冇介紹錯!下次要再去食埋其他小食先!
窯燒惹味骨

2024-04-18
10 分鐘 (堂食)
窯燒惹味骨
  • 泡椒爽魚皮
2024-04-20 42 瀏覽
記得好耐好耐之前去行山,山林有一間農村開嘅一間小店食過窯燒雞同乞衣雞,食過一次之後知道窯燒雞原來係好好味,可惜因為製作繁複,農村小店已經冇再做……🥲恰巧有日路經元朗逛街見到有間新開嘅窯燒雞店,抱住試吓心態入去試試,點知出品相當有驚喜,與老闆傾談間知道隻雞處理過程真係一d都唔馬虎,燒之前係經過一日風乾,燒出嚟嘅窯燒雞皮薄到好似張紙咁,層皮仲脆到好似食薯片,拆開雞裡面肉嫩多汁,係非常非常之好味,本人從來冇寫個OpenRice食評,食完之後,覺得好值得推介俾大家試試,近年已經好難食到啲咁有質素嘅食物,好味之餘價錢亦唔唔貴,大家有興趣都不妨試一試,因為窯燒雞喺香港唔容易搵到😊👍🏻店內除咗窯燒雞仲有燒骨都好好味,值得一提嘅係佢哋啲小食都好好味,店主好有心精心炮製咗金羅漢果水比客人消暑解熱,總之食後滿意度屬100分

2024-04-19
5 分鐘 (堂食)
2024-04-20 43 瀏覽
呢間元朗嘅小鋪堆滿外賣盒,每次經過都會聞到香味🐓招牌窯燒雞 $198-特製石窯缸進行烤制 其獨特之處在於烤制過程中的高溫及煙燻效果富予雞肉一種特別風味-燒雞表皮極之香脆呈現金黃色澤 帶有微微的焦香和煙熏香氣剪開雞的內部可見滿滿的香料 個人最喜歡迷迭香的香氣 而肉質嫩滑 肉汁被緊緊鎖在雞內 十分出色🐔鹽香脆雞腎 $48-雞腎鹹香味道強勁帶芝麻香 質感彈牙 🍅桂花車厘茄 $38-剝皮車厘茄再淋上微甜帶香的桂花汁 酸甜交疊 ☕️金果白菊茶 $22-無糖的白菊茶入口先是香甜味 再來帶甘的後勁總括嚟講,味道出色,會再次回訪
呢間元朗嘅小鋪堆滿外賣盒,每次經過都會聞到香味

🐓招牌窯燒雞 $198

🐔鹽香脆雞腎 $48
-雞腎鹹香味道強勁帶芝麻香 質感彈牙

🍅桂花車厘茄 $38
-剝皮車厘茄再淋上微甜帶香的桂花汁 酸甜交疊
☕️金果白菊茶 $22
-無糖的白菊茶入口先是香甜味 再來帶甘的後勁

總括嚟講,味道出色,會再次回訪
2024-04-14 48 瀏覽
今日入到黎元朗試新野,點解話係試新野,專食窯燒雞同窯燒惹味骨,咁樣燒嘅雞都係第一次食,雞同骨係主食,另外仲有幾款小食去到時睇到地方吾大,佢地主要做外賣生意,但多人起上嚟 真係會一個位都冇嫁。我緊係叫左窯燒雞同惹味骨啦😎試哂兩款,唔好話我大食啊😂我嬲嫁窯燒雞~雞係用大磚瓦爐窯,呢個招牌雞真係好好食,皮燒得超脆,又多肉汁😋 食到雞胸骨位會有輕微嘅香草味,雞用迷迭香,香草醃製,將調味料打成碎汁,掛上風乾櫃風乾,最後放入窯內高溫燒。雞冇乜脂肪肥膏,食落好香口,任何部位都好嫩又滑,我都竟然會食雞胸肉😳惹味骨~燒排骨味濃,帶D甜味,骨會燒到好輕微燶,肉更加有焦香味,調味料做到入肉入骨,好入味仲叫左幾款小食,我自己最鍾意食泡椒魚皮、蕃茄仔同豬手。魚皮夠爽脆,仲要用我最鍾意嘅泡椒汁去調味,啲娃娃菜同魚皮一樣切到幼條,菜同魚皮一樣咁脆,好掂🥰豬手酸酸甜甜,凍食彈牙,天氣咁熱,真係好開胃。蕃茄仔,用桂花糖去漬,加入桂花多咗份清香,食落冰冰涼涼透心涼支持小店!大家去試吓啦

支持小店!大家去試吓啦