2004-11-18 21 瀏覽
基本上一班同事去飲茶就一定去呢間, 原因係平, 每日午市時段會有約十款特價點心, 每款都只係$6.8, 仲要係都幾大路既野食喎, 例如綿花雞, 炸魚球, 千層糕, 馬拉卷, 排骨等等, 正價點心會貴好多囉, 而特價炒粉麵都係三十幾蚊一碟, 通常一行十個人, 食到飽飽都係四十蚊唔洗, 不過記得要訂位, 因為大台佢地真係得幾張, 仲要早少少去拎位喎, 如果唔係去到都係要等到"牛"左
2004-11-10 13 瀏覽
早前在這裡和家人喝早茶,(十一點算是早吧??)原來這間也是屬於稻香集團的,平日常接觸的大路點心,是一貫的味道,不用多說,反而想說說這裡的茶果.茶果有四種款式,這次要了客家咸茶果與鳥卒卒甜茶果,先說說咸的,外皮煙煙un un的幾好,內餡吃到有豬肉,菜甫等,以南乳去調味,食味不會太濃烈.不過賣相較差,扁扁的,不甚討好!!甜的那個,黑色的外表,較咸的挺身,外皮就沒有前者的那麼有口感,而內在也甚討好,計有芝麻,花生等材料,又不會太甜,個人較好甜的這個,同檯家人也認同甜的較好吃.另外推介客家蘿蔔包,熱辣軟熟的包包,內面是冬菇,蘿蔔和蝦米,惹味得來也不會太過肥膩,唔錯,平時並唔大好包既我都食晒一個,可想而知!!
早前在這裡和家人喝早茶,
(十一點算是早吧??)
原來這間也是屬於稻香集團的,
平日常接觸的大路點心,
是一貫的味道,不用多說,
反而想說說這裡的茶果.

茶果有四種款式,
這次要了客家咸茶果與
鳥卒卒甜茶果,先說說咸的,
外皮煙煙un un的幾好,
內餡吃到有豬肉,菜甫等,
以南乳去調味,食味不會太濃烈.
不過賣相較差,扁扁的,不甚討好!!

甜的那個,黑色的外表,較咸的
挺身,外皮就沒有前者的那麼
有口感,而內在也甚討好,
計有芝麻,花生等材料,
又不會太甜,個人較好甜的這個,
同檯家人也認同甜的較好吃.

另外推介客家蘿蔔包,
熱辣軟熟的包包,
內面是冬菇,蘿蔔和蝦米,
惹味得來也不會太過肥膩,
唔錯,平時並唔大好包既我
都食晒一個,可想而知!!

2004-11-08 9 瀏覽
上星期五, 我一行7人到此晚飯, 叫了六樣野, 叫左一隻雞$18隻- 我諗係做緊特價所以好似冇乜味咁, 梅菜扣肉- 好好味d汁正到不得了, 牙籤骨- 冇乜特別好似一般d蒜香骨, 蛋角- d湯都幾好味, 好似叫唔知咩生菜- 有d蝦米又好似有d蝦醬味好正, 最後就係蘿白絲酥餅, 好好味好鬆化
2004-08-29 0 瀏覽
月前同男朋友一家人0係度食飯,我覺得呢度d野食麻麻地,可能係冇叫一d推介食物啦.而且我覺得佢唔係好正宗囉.因為食左鹽焗雞,一d都唔咸,好似白切雞咁.冇咩味道.d肉都幾鞋.我都係覺得醉瓊樓0既雞好食d,就算係其他食物都好味.細個成日食都唔會覺得唔好食.除左個雞唔係好得,其他小菜都好普通.不過有機會都想試下布袋雞

2004-08-29 1 瀏覽
Today go there for lunch total 16 persons, Their Decoration feeling is good, no tea/ snack cost can save a lot. Food size quite big, service ok la..... 2 set menu + many dim sum total around one thousand, very good price level. Should be a good choice.
Should be a good choice.
2004-08-24 0 瀏覽
上個星期六一家人o黎試下,好彩訂o左位唔使等,地方雖然唔係好大,但係裝修都幾靚,我地7個人叫o左個布袋雞、鹽焗豬肚、賽膀蟹、梅菜扣肉、豆豉鯪魚油墨菜6樣,個布袋雞湯好夠火喉,d雞煲完湯都唔"鞋"重好滑,梅菜扣肉d汁好甜,d扣肉入口即溶,值得一試,飯一流,個鹽焗豬肚有大"聰"一齊抄,好香大聰味,阿爸重不停讚d大聰好味道呀,賽膀蟹味道一般,而豆豉鯪魚油墨菜都唔錯,總括來講,可以一試,加上全日唔收加一、茶介等,不過最好訂位,唔係有排等。訂位時間晚上6:30前及8:30後,如果唔係呢段時間就要排隊等位o架啦!
2004-07-08 10 瀏覽
yesterday I had dinner there with two frds. we ordered the 什菌南瓜, 磯燒猪頸肉,家鄉炒飯, and 是日湯, which is 人蔘竹絲雞. 家鄉炒飯($60) really tastes good! one can find egg, mashed salted egg, small shrimps, and spring onion there. no oily feeling, I ate a full bowl of it! 磯燒猪頸肉($30) also taste nice! I didn't like to eat 猪頸肉before due to its fatty texture, but this time I ate three pieces, since it tastes like 猪肉乾,and must dip the sauce.什菌南瓜($50) is ok, but not my suggested dish. honestly speaking, it's nothing special

什菌南瓜($50) is ok, but not my suggested dish. honestly speaking, it's nothing special, I think one can make it at home easily, and the 南瓜is a bit 滯.

Soup ($65) is not bad, really. Worth to try. No or little MSG.
Three ppl, totally $205, worth la! Though the seats are a bit crowded, we were there for over two hours. Service is not bad, the waiter will serve the soup for you.

Plus, the washroom is quite clean
2004-03-23 1 瀏覽
酥皮雞好好味,松鼠魚炸得不錯,梅菜扣肉很入味!
酥皮雞好好味,松鼠魚炸得不錯,梅菜扣肉很入味!
2004-03-22 5 瀏覽
我爸爸你客家人,咁我都係半個啦~~嘻嘻當然有好多菜式有食過不過是father choose here食,我都係drink左tea in here ,覺都ok5人叫左:1.布袋雞($128)---我知幾出名,不過本人不太like d湯,好有藥材味,又辣辣地(胡椒味),drink完feel到自己唔係好舒服...不過father & mun like to drink,個豬肚淋晒...唔好食> <2.灰燒豬頸肉($28)---好味,不過不太大碟3.梅菜扣肉---又一出名菜,好味,不過father話甜左少少4.xx雜菜粉絲煲---好普通5.冬陰功醬燒蝦($58)---都唔知點解father會叫,佢都唔食泰國野....d 蝦唔新鮮的...難食total:$410唔知係唔係d蝦問題....搞到我晚上又痾又嘔...腸胃炎..> <慘,都係無下次
我爸爸你客家人,咁我都係半個啦~~嘻嘻
當然有好多菜式有食過
5人叫左:
2.灰燒豬頸肉($28)---好味,不過不太大碟
4.xx雜菜粉絲煲---好普通
total:$410
唔知係唔係d蝦問題....搞到我晚上又痾又嘔...
腸胃炎..> <慘,都係無下次
2004-03-14 5 瀏覽
今晚,我同daddy ,mummy去左荃灣城市中心既客家好棧,我地6:00pm去到,食第一班~ 剛剛到去既時候,佢地仲未正式開店,仲brifing緊,不久之後,就安排我地入坐喇~入到去一睇,原來客家好棧係稻香旗下既集團,心諗應該都ok好食,因為稻香本身既質素都ok 丫嘛!!可能,我地係食第一班既關係,佢地d service非常之周到~我地落order既時候都同我地提及一下佢地有咩適合我地3 個人既菜,不過,我地無叫到佢介紹既菜,因為我地得3 個人食,食量有限~結果,我地叫左佢地是日燉湯(我地叫左個細version,但都要每人飲兩碗先飲得曬,仲要唔係普通酒樓碗喎!)=>冬菇瑤柱燉豬展,對飲湯要求好高既我覺得呢個湯有非常高既評價,首先呢個湯顏色清澈,入口清甜,仲少有地無加味精添(加分加分),呢d 先係燉湯黎架嘛~而且佢d 冬菇應該係日本既花菇,因為佢色白並帶有好重既菇味同埋無苦澀味,一向唔食街外冬菇既我都食左2 大塊~yummy yummy 除左湯,黎食得客家野點少得食梅菜扣肉架呢~因為呢間客家好棧係新派既客家菜館,菜色較傳統既客家菜清淡,所以佢地梅菜扣肉所用既五花腩都
除左湯,黎食得客家野點少得食梅菜扣肉架呢~因為呢間客家好棧係新派既客家菜館,菜色較傳統既客家菜清淡,所以佢地梅菜扣肉所用既五花腩都選用較瘦既部份(即多肉少肥),扣得都夠火喉,但我d d 梅菜都無食(我不愛吃俺菜的),不過我dad+mum就不斷讚d梅菜甜甜地好好食~佢地叫左一個叫做瑤柱蒸飯既飯,不過無乜特別,只係有粒瑤柱o係飯面jie~特別反而係佢d飯係用個"bu"(黑色底)盛住~<br />
食左d咁肥既肉緊係要食d清淡既菜中和下架啦~所以我地仲叫左一個雜菌南瓜盅,個南瓜整到好似一個冬瓜盅咁,一切開個南瓜,d 雜菌潟曬出黎,d 南瓜又燉到好林,dad,好輕力一切,個南瓜就分開曬喇~我不斷用黎送我既粥(佢d粥係蕃薯粥黎架,甜甜地,好好味)我地3 個人食曬所有菜......飽到上心口~結帳3 個人食左216元!
呢間野既菜唔係貴,不過只係同所有稻香酒樓一樣==>雜費多多(原來我地成8 蚊位茶架!),好在佢d 野留得住我地既心,雖然雜費多,但係佢d 野真係好食,我一家都一致讚成會繼續幫襯~
2004-02-21 5 瀏覽
oven chicken....must tryfried fish.....must try
oven chicken....must try
fried fish.....must try
2004-01-17 4 瀏覽
呢排同班同事成日lunch去呢度食. 原來係稻香集團, 唔怪得有番咁上下水準. 呢度點心好抵喎, $6.8 一籠. 8, 9個人都只係食左約330蚊度, 仲個個話好飽添! (可能有d 較細食)試過鹽焗雞, 幾滑.至愛蘿蔔絲穌餅, 超正, 外層脆卜卜,咬落去熱辣辣, 極品!!仲有千層糕, 奶皇好好味, 仲有d 椰絲咁, 我覺得一定要襯熱食先最正架.鄉下佬炒飯, 跟普通楊州炒飯唔同架. 特別d, 有蝦乾, 好似有d鹹蛋黃, 唔錯.仲有d 咩蕃薯卷呀蜜桃杏仁條都不俗. ( 甜品癡^u^) 環境較嘈, 因為好多人, 樓底矮係咁架喇.
試過鹽焗雞, 幾滑.
仲有d 咩蕃薯卷呀蜜桃杏仁條都不俗. ( 甜品癡^u^)
環境較嘈, 因為好多人, 樓底矮係咁架喇.
2003-09-28 8 瀏覽
早兩星期同家人慶生日就去左呢度食,一早訂左位,雖然係星期六晚都唔洗點等。食左好多野,都係700幾蚊(12個人),算幾平播,個豬肚包雞湯幾好味!不過炸豬腸就削左少少。個出名雞ok,滑不過雞味不足,梅菜扣肉夠入味又淋身,不過咸左少少,好在唔係好肥,肥瘦適中!其他送都唔錯,值得再去!不過可能旺場啦,坐得好迫,而且冷氣唔夠,唔舒服!
不過可能旺場啦,坐得好迫,而且冷氣唔夠,唔舒服!
2003-09-19 3 瀏覽
中秋節那天去做節,book了位也要等一會兒.食物味道ok,但人手不足.座位較尖沙嘴那間迫.
(非會員)
2003-05-16 2 瀏覽
我上個星期同成班親戚去,成12個人,有3個係小朋友但都係食左660咋!真係好抵囉,仲要係叫左好多野同食到好飽ga而好似隻蛋o個款雞係落左d當歸ga!我覺得幾好味呀!都唔會苦。而有一款甜品唔知叫蘿蔔絲xx騷o既小食就真係最好味啦!