基於見到人哋嘅食評,覺得呢間嘅雪糕好似幾靚咁,所以放工就決定過嚟食晚餐兼食雪糕,點知🔻🔻🔻🔻是日點選🔻🔻🔻🔻$54 - 和風豬軟骨拉麵 (一般拉麵,勝在個湯底夠熱)$49 - 紅酒牛肋條丼 (由於時間尚早,店內客人唔多,極速上菜牛肋條味道一般,但重點係唔熱嘅,無論肉同飯都係只係微溫,太差了)由於個飯唔熱嘅關係,已經令我冇信心再嘗試佢哋嘅雪糕嘞,決定埋單走人
🔻🔻🔻🔻是日點選🔻🔻🔻🔻

$54 - 和風豬軟骨拉麵 (一般拉麵,勝在個湯底夠熱)
和風豬軟骨拉麵
紅酒牛肋條丼
由於個飯
唔熱嘅關係,已經令我冇信心再嘗試佢哋嘅雪糕嘞,決定埋單走人
2016-12-07 5753 瀏覽
好幾晚經過新開的宮葉,也見到長長的人龍。見到和式裝潢,猜又是抹茶效應。沒想到的是,原來有熱食供應,有拉麵、咖喱飯和小食。加$5配汽水、柚子茶或煎茶,$8配波子汽水,$60元一個午餐,價錢都可以。不過,想加個小食,要$40,又突然變得奢侈,定價有趣。甜品亦不只抹茶。眾多款式的芭菲,配不同的水果,又有焦糖布甸、芝士餅等配搭。芭菲之外,還有拿破崙、芝士撻、窩夫、水果撻,甚至豆腐花。總有一款合口味。日式咖喱雞扒丼上菜很快,速食之選。日式咖喱夠濃夠香,不會太甜。有煮腍的蘿蔔、爽口的椰菜,混咖喱汁伴飯一流。雞扒嫩滑,煎得幾香,不少餐廳都做到,肉的濕潤較驚喜。溫泉蛋輕輕一刺便爆開,溢出濃滑的蛋黃,伴飯吃,黏黏稠稠,蛋香十足。飯的軟硬度剛好,有珍珠飯的圓潤、濕糯跟咖喱汁特別夾,一切都恰到好處。唯一美中不足,是不夠熱。水牛城雞翼雞翼切開,穿起去燒,吃起來尤其方便。皮乾脆肉濕嫩,最重要是外層帶辣,十分惹味。把美式黏滿汁的水牛城雞翼,燒至乾身,做成較輕盈的日式食物,幾特別。有雪糕和乳酪芭菲,每樣點一款,試下分別。本點了日本甘栗,卻來了紫薯。店員查清楚後,竟然把紫薯芭菲送回,說師傅立即給我們再做一份甘栗,著我
日式咖喱雞扒丼

水牛城雞翼

有雪糕和乳酪芭菲,每樣點一款,試下分別。本點了日本甘栗,卻來了紫薯。店員查清楚後,竟然把紫薯芭菲送回,說師傅立即給我們再做一份甘栗,著我們邊吃邊等,等於免費送一份芭菲。對店方的反應有點意外驚喜。雖然已經做好了,不吃亦只是浪費,但很多餐廳就是寧願浪費。其實紫薯亦可,乾脆轉紫薯好了,吃不完也是浪費。
日本紫薯雪糕芭菲

杯子高身,份量看似很大,吃起來卻不以為然。紫薯蓉味道自然,但略嫌偏甜。栗子更甜,但比起其他市面上的,甜度已算較低。兩條百力滋裝飾作用較大屬預期之內。三色白玉軟糯煙韌,以雪糕調味。明明是綠色的雪糕,卻是牛奶味,跟另一杯看起來一模一樣的雪糕,味道截然不同。雪糕軟滑,奶味香濃。下面是大大粒桃和芒果,很甜,伴再下面的奶凍就剛好。牛奶淡香,入口水漾。最下面的啫喱浸著溶掉的雪糕、被我們弄爛的奶凍,也吃不出是甚麼味道,只吃其口感。賣相標緻,但配料欠驚喜,一邊吃,興奮度慢慢減去。
日式精選乳酪芭菲
說到味道,這杯較優勝。雖叫乳酪,比frozen yoghurt濃滑,其實跟一般軟雪糕分別不大。清涼的雪糕,入口即融,甜度不高,抹茶味出,且有少少茶甘,不俗。配料有桃、火龍果、mochi、焦糖脆脆,全都一般。最夾的是下面的甜甜圈。沒有被雪糕浸腍,脆得很響,甜度正好跟不甜的雪糕配合。杯底的紅豆都幾甜,勝在大粒有口感。
市面上的日式甜品選擇太多,競爭激烈,食客容易作出比較,要突圍而出並不容易。對甜品的標準和期望都定得高,反而是意料之外的熟食留下不錯的印象。
2016-12-05
2016-12-07 133 瀏覽
最近天氣變幻莫測,一時溫度急降,一時回暖到像夏天!就像今天工作需要到太子一帶巡視,熱得竟可汗流浹背,到了午飯時間胃口大減,行過數條街都找不到想食的心水餐館,直到行至西洋菜南街就發現這間日式小店,望到很多款甜品,不用多想就進内了!打開餐牌,林林總總的圖片介紹,相當吸引,除了甜品外,還有主食,拉麵,冷面,飯類,小食等等…冷面,開胃之選,蟹柳絲,紅蘿蔔絲,青瓜絲,清新爽口,元貝跟蝦無雪藏味,鮮甜,所有食材配合起口感層次豐富!個人喜歡順時針先吃配料最後到麵,將麵在附上的醬油汁過一過,醬油汁内蒜味跟木魚味較特出,每條麵都掛上醬油,滋味無窮!甜品款式花多眼亂,點了較特別的水果配搭,菠蘿奇異果乳酪芭菲,酸酸甜甜,第一層水果,第二層綠茶味乳酪雪糕,綠茶味濃郁!第三層栗米脆脆,第四層爆漿珍珠,還有兩條花生朱古力棒,只售$48,我並沒打錯,的確是$48!超值!
最近天氣變幻莫測,一時溫度急降,一時回暖到像夏天!
2016-12-06 117 瀏覽
去到太子做完野經過見到幾間新野食喎,有間叫宮葉的有飯,拉麵和最吸睛的甜品,就諗住試下先…入到去似日式裝潢,淺色木為主,食品價錢比目中平,最後就試左一個飯和隔離桌叫的士多啤梨芭菲。好快紅酒牛肋條丼 $49就黎到,見到份量都吾少喎而且都有微微酒香,食落去都炆得腍身和入味,竟然仲有隻半生熟雞蛋都有驚喜,但我覺得醬汁偏少和淡身,如果濃點就令到整個飯更好味。最後當然係最靚的士多啤梨乳酪芭菲 $48,沒想到咁大杯仲要標榜話用北海道3.6牛乳,堅抵食…上面大大粒士多啤梨吾酸又甜好味喎,而中間乳酪份量都吾細但偏甜左少少,中間有士多啤梨乾碎,脆粒粒和蜜瓜,和乳酪一起食剛剛好,最底係士多啤梨碎,但反而下面士多啤梨偏酸,應該係吾同品種吧。

2016-12-05
2016-12-03 159 瀏覽
係附近聯合行完街想食糖水, 就比呢間用綠茶做賣點既甜品舖吸引到~!等左大概10分鐘就有位, 店內仲有晚飯供應, 同甜品差唔多價錢, 好抵!同朋友一人叫左一款綠茶甜品宇治綠茶心太軟 ($46)一切開, 心太軟入面既綠茶漿就流晒出黎, 蛋糕亦都好鬆軟, 值得一讚!但蛋糕食落好重蛋黃味, 反而食唔到綠茶味, 失望日式精選乳酪 ($50)有齊食綠茶會有既topping, 好似去食自助Yogurt咁呢個價錢算係好抵食~!

同朋友一人叫左一款綠茶甜品
宇治綠茶心太軟 ($46)

但蛋糕食落好重蛋黃味, 反而食唔到綠茶味, 失望
日式精選乳酪 ($50)

呢個價錢算係好抵食~!
2016-11-25
10 分鐘 (堂食)
2016-12-02 160 瀏覽
飯後食個甜品, 心情都靚D~係太子見到有一間有好多抹茶類甜品既餐廳~岩晒我同我既抹茶控朋友~真係好多樣都想試~抹茶乳酪芭菲($50) 有菓子, 煙煙軔軔既麻糬丸子, 焦糖脆脆, 抹茶寒天, 抹茶蛋糕, 火龍果, 紅豆等等~成個甜品好豐富~ 抹茶雪糕味道濃郁~價錢亦算相當抵食~綠荼窩夫($46)好欣賞佢個窩夫做到外脆內軟~配上濃濃的抹茶醬, 味道跟口感都很夾!!而且個窩夫中間重有朱古力碎, 幾特別~芒果很甜, 唯獨是士多啤梨有點點酸~除左甜品, 這餐廳亦有主食, 不過款式不多,只有幾款拉麵, 跟一些小食.
真係好多樣都想試~
成個甜品好豐富~ 抹茶雪糕味道濃郁~價錢亦算相當抵食~
綠荼窩夫($46)好欣賞佢個窩夫做到外脆內軟~

2016-11-29
2016-12-01 149 瀏覽
呢間d拉麵湯底好濃郁,是濃濃的豬骨湯底,呢個和風豚軟骨拉麵,豬軟骨入口又入味又林,拉麵粗幼適中,有嚼口,煙煙刃刃,不太林,我喜歡這種口味,麵連湯完成了!仲有隻至愛溏心蛋,入口蛋黃流心,滋味無窮!叫返個甜品,什果乳酪芭菲不錯!什果好新鮮多汁,有西柚、橙、火龍果、奇異果、芒果、提子、士多啤梨等,五顏六色,不同味道,仲有椰果,好味吸引。乳酪酸酸清甜,加埋其他配料及水果,好清新!
叫返個甜品,什果乳酪芭菲不錯!
2016-12-01 163 瀏覽
行過被佢光猛招牌引了入去!日式豬扒拉麵,吉列豬扒炸得脆脆,熱辣辣又香口,拉麵好入味,用豬骨湯引麵,不錯的配搭,湯不油膩也不多味精,似乎幾鮮味!拉麵口味煙靱有口感,連湯入口,好有正宗日本風味!被宇寺綠茶吸引住,對綠茶乳酪芭菲有期望,綠茶味的乳酪入口好似雪糕咁,好滑好軟,沒有綠茶的苦味,溶化中的綠茶乳酪加埋紅豆,無比配合。加埋d煙靭日式綠茶羅米糍、清甜的日式果子,真是回味無窮!
行過被佢光猛招牌引了入去!

2016-12-01 3023 瀏覽
話說今日同幾個朋友出左去MK行個街傾下計, 吹下水, 唔覺唔覺由下午2點幾行到晚上7點幾, 之後就同佢地幾個去左食台式餐廳, 價錢唔幎, 下次可以介紹一下, 大約一人60-70蚊左右, 食完冇幾耐朋友A話唔係幾夠喉, 傾計都係一樣, 一於搵間甜品鋪坐底再吹過甘話, 之後上網SEARCH下附近既鋪頭, 搵下搵下就搵到呢間宮葉, 店面已經吸引到我入去~~~個餐牌都幾高級, 入面版版都有好心機去影相, 賣相非常非常吸引先叫宇治綠茶拿破崙($46)再叫日式精選乳酪芭菲($50)我今次真係好好彩, 坐正係廚房附近, 可以親身見到師傅由一個杯, 一隻碟點樣變出一杯一個好食又好睇既甜品, 係製作過程中, 已經聞到好香既拉面味, 甜品味反而冇甘濃烈~~~~等左10分鐘左右, 日式精選乳酪芭菲上枱啦, 你問我會唔會同餐牌好大分別, 我可以答你, 好少分別, 我食過唔同餐廳, 食物同相一定有差別, 真係估佢唔到!!終於可以擺入口啦~第一樣更係要試個綠茶, 香濃細滑, 清香又有甘甘地既綠茶, 配上甜蜜蜜既紅豆, 2樣加埋口感係軟綿綿, 因為紅豆唔硬得黎之餘, 仲軟心架!!!之後就食佢個桃, 奶白色外層加上內
先叫宇治綠茶拿破崙($46)
再叫日式精選乳酪芭菲($50)
之後就食佢個桃, 奶白色外層加上內心少粉紅色,而且香甜多汁

左上有粒黃色既野, 大家估唔估到係咩?  係栗子啊, 我除左綠茶之外都好喜歡栗子, 咬落甜而不粉狀
之後綠茶蛋糕夠香濃, 亦超鬆軟, 一定係綠茶粉絲要食!!!
之後就更係要食個宇治綠茶拿破崙, 叫得宇治, 首先一定要做到味濃, 有2層厚厚綠茶吉士,加上鬆脆拿破崙餅

酥皮極香脆鬆化,甜度控制得岩岩好, 唔會食起上黎已經好甜耶耶!!!

加上有唔同既新鮮生果配合, 包括有酸酸地既士多啤梨, 清甜既西瓜同埋酸酸甜既芒果, 只會更係越食越想再食!!

再一定要食埋旁邊彈牙清爽既綠茶決餅, 真係好滿足
由相中可見綠茶吉直滿滿, 擺落口唔會好膩呢下利害!!!!
2016-11-10
10 分鐘 (堂食)
$100 (宵夜)
  • 宇治綠茶拿破崙
2016-11-26 145 瀏覽
天氣凍凍地就自然想食碗麵暖暖肚,行經太子準備歸家前,就食碗拉麵暖暖胃。呢碗關西叉燒拉麵睇黎用料都足,叉燒肉眼睇都有4-5塊,每塊都唔係超薄果隻,脂肪比例都唔少令口感偏滑,加上叉燒本身燒過後油香就更易入口。配料方面仲有半熟蛋,蛋白未熟透質感夠滑。金筍片就夠多汁,味道甘甜,紫菜一大片夠脆口,仲有洋蔥絲既青味更刺激胃酸。至於湯底就擁有香濃豚骨味,味濃而不鹹是我喜歡的原因。拉麵用上質地較厚身的拉麵,吸湯力較高所以味道較出,而冬天吃就更暖胃。最後仲有甜品,係芒果拿破倫,一層層蘇皮好鬆化,而中間既芒果肉夠香,仲有吉士醬係中間填滿晒所有空間,係給予胃最甜美既甜點。
2016-11-26 166 瀏覽
天氣一開始凍又係女人最愛購物狂出動既時候~Happy Friday放工同同事仔去掃花園術掃平貨再直上聯合~行行下攰攰地就搵地方坐下~ 就係聯合附近發現新大陸-「宮葉」大家都知道旺角聯合花園街個邊大多數都係普通中式糖水,而宮葉就開正而家港女必食既綠葉~咁岩撞正10點幾依D時間,個個都食完飯食糖水,加上佢地方唔算大,都等左大概20分鐘~係等既時候就望下menu簡定食咩先~佢唔單止有甜品,仲有日本定食,價錢方面都唔算貴,$50有一個SET,望入去見到其他人叫個份量都OK,下次可以一試~講返點甜,佢唔止綠茶,佢仲有港人最愛既芒果同士多啤梨~所有甜品價錢都尚算合理等左20分鐘左右終於到朕喇~佢餐廳分左2邊,一邊係普通枱,一邊係高身既bar枱~我地分別叫左日式精選乳酪  $50以$50黎講佢份量都算OK,材料充足,但唔係好明點解叫乳酪。。。明明就係雪糕。。甜品仲配有綠茶蛋糕,日本栗子,日本桃(有點酸),和菓子,mochi等,下面再配火龍果 (有點奇怪),早餐脆脆粒,綠茶果凍,好多紅豆整體係視覺上係好豐富,但好似將所有野都放埋一齊,味道方面都係一般甜品味,冇話特別出色,以$50黎講都算係咁啦宇治綠茶

等左20分鐘左右終於到朕喇~

佢餐廳分左2邊,一邊係普通枱,一邊係高身既bar枱~

我地分別叫左
日式精選乳酪
日式精選乳酪  $50

宇治綠茶心太軟
宇治綠茶心太軟 $46
心太軟就等左15分鐘先有,流心心太軟綠茶味有,但唔夠綠茶既苦,同時有好大既蛋黃味,流心得黎有點"傑"身

總結就係一分錢一分貨~而甜品黎講佢唔算難食,以價錢講黎講算合理,但冇得同中村個D比~至小係旺角個一條街都搵唔同轉食綠茶甜品既地方~

有機會佢其實係主打咸食,咸食就有待下一次機會喇~
2016-11-25
20 分鐘 (堂食)
$50 (宵夜)
早前又見到朋友Share出黎,50蚊就食到日式甜品,唔知點解我真係次次都係比D咁既吃貨朋友燒著,其實我實在都太為食,碰巧見到綠茶,馬上燒埋我位綠茶狂迷男友,為左止住大家心癢癢的港覺,我都係決定去一次,一償所願!一去到都有人排緊隊架,不過都好快有位入到去,途中都係附近行一行,睇下小動物咁囉。入到黎見到裝修都好傳統日式Feeling,加上應該是新開冇耐,所以都幾新正因為我地最主要目的係黎食甜品,所以沒有點到熱食,全部清一色都係甜品+飲品我就叫左個意大利芝士餅雪糕芭菲,還有一杯櫻花特飲,期間製作需時,加上人比較多,都要吹一陣水先有得食芭菲到了!外形幾整整齊齊,有馬卡龍、紅莓、意大利芝士蛋糕、草莓、朱古力片、朱古力脆餅棒,裡面還有Cream、雲呢拿雪糕、奇異果、焦糖爆谷。一開始有少少唔知點食好,所以都係面頭逐樣逐樣開始食紅莓有一點點酸,唔係每個人都接受同鍾意食紅莓,對我黎講不是太酸馬卡龍雖然不太吃得出係咩味道,不過好甜,蛋白餅仍然是脆的喔草莓半塊,味道甜甜的,但吃過酸與太甜後,顯得味道不太出小蛋糕中間的Carem很多,整舊很鬆軟,蠻好吃的,連同餅棒脆脆,我會挑下面Cream同雪糕一齊食,嘗試下

一開始有少少唔知點食好,所以都係面頭逐樣逐樣開始食

馬卡龍雖然不太吃得出係咩味道,不過好甜,蛋白餅仍然是脆的喔

草莓半塊,味道甜甜的,但吃過酸與太甜後,顯得味道不太出

小蛋糕中間的Carem很多,整舊很鬆軟,蠻好吃的,連同餅棒脆脆,我會挑下面Cream同雪糕一齊食,嘗試下新食法😃
下面既雪糕同Cream一樣咁凍冰冰、軟綿綿,不過食下食下就好快開始溶溶地,所以我建議唔好掛住吹水,食左先❤️

最底層既係焦糖爆谷,鹹鹹地脆脆地,相當好食,不過吃多了開始有點過鹹,所以務必混著雪糕一齊食

一開初我仲以為係什麼海鹽脆米之類,一問店員之下,原來係整個甜品最貴的焦糖爆谷,真的長知識了😲
櫻花特飲,裡面有好多唔同生果,例如火龍果、草莓、奇異果、桃等
其實還加入了蘋果汁,是一個雜果大聚會,味道頗為清新,實在不錯一試

同時,隔離檯的拉麵傳來陣陣濃烈的油香,令我不禁想要食番個拉麵,但可惜肚子實在太飽,所以還是下次有機會再來吧!😍
2016-11-24 107 瀏覽
宮葉 パフェ是新開的日本料理餐廳,在旺角街頭發現就對個餐牌研究左好耐,因為它提供左不少日式食物、甜品......對於一個不只對主餐充滿欲心,更著重甜品的我,當然一定一次過滿足曬吉野牛肉拉麵比起叉燒、豚肉,我還是愛吃牛肉.... 始終它們肉質較厚較擋胃,為左個甜品也不敢食太多個湯底都幾清下,只係廚師落多左少許麻油,所以令到個表面泛起油光.....對於女生,份量算是剛剛好!有埋雲耳食架!個麵既質感幾彈個流心蛋雖然無液體狀態,但是個蛋係有浸過醬料,所以吃到有甜甜的感覺!士多啤梨牛奶乳酪巴菲過左士多啤梨季節,不好expect會甜得很,但48蚊價錢食到士多啤梨量多又有用3.8牛乳做成的牛奶雪糕真係好感動!用左3.8牛乳的雪糕真係滑D同牛奶味會重一點!好大杯,超多士多啤梨同哈蜜瓜,生果杯似的......旁邊士多啤梨伴著那些有煉奶點完冷藏過,好似醮上白朱古力咁,有點得意的想法!買埋單都只係$100,有主食同甜品......都幾花算架

吉野牛肉拉麵

對於女生,份量算是剛剛好!有埋雲耳食架!個麵既質感幾彈

士多啤梨牛奶乳酪巴菲

買埋單都只係$100,有主食同甜品......都幾花算架
2016-11-16
2016-11-23 90 瀏覽
今晚去咗太子搵個地方快食,見依間餐廳唔多人,所以入去試試。我同老公點左一個拉麵同一個飯。本人對拉麵要求唔高,但第一啖飲落嘅湯係出前一丁麻油麵嘅湯底,配上生麵王嘅拉麵,浸泡左既荀,白灼既木耳同埋3塊chinese既义燒,都幾中式。但係依個份量同呢講價錢黎講係屬正常,而座位同裝修亦算正常。如果你想挑戰舌尖上的味精,可以推介試試。

2016-11-21
2016-11-23 3642 瀏覽
同朋友食完lunch已飽飽 但係行行下經過「宮葉」見到放喺門口嘅menu... $54一碗拉麵咁平?!再揭多幾頁... 好多甜品揀!啲芭菲好靚好吸引 二話不說就入去了 XD內有靠牆高檯和卡位 高檯上有座位number 有個藤籃放餐具同紙巾... 而卡位嗰啲 拉開餐檯嘅櫃桶就有 非常衛生 又方便呢度嘅甜品佔超過半本menu 雪糕 乳酪 macaroon.... 有好多花款 好少見有西柚口味 於是小妹揀咗 「青蘋果西柚乳酪芭菲」見到實物 第一反應係「嘩!咁大杯嘅」 無錯 比起喺menu見到嘅高身好多... 貼心嘅店員預計我哋會share 一早拎定兩隻長馳羹雖然食物title寫住「青蘋果西柚」 但原來水果唔只咁少 除咗放面頭嘅士多啤梨同幾粒桃 一邊食個yogurt一邊發現有更多桃 食到底仲有火龍果添 西柚比想像中甜 而且唔澀yogurt係抹茶味 用咗北海道3.6牛乳泡製而成 又香又滑 完全掩蓋咗yogurt原有嘅酸味 可能亦因為咁令西柚食落無咁酸... 唔知用原味yogurt配又係點呢?如果有得自選就perfect了!除咗友人揀嘅「和歌山水蜜桃雪糕芭菲」 基本上所有甜品都唔貴 仲唔收加一添!
二話不說就入去了 XD

好少見有西柚口味 於是小妹揀咗 「青蘋果西柚乳酪芭菲」
西柚比想像中甜 而且唔澀
青蘋果西柚乳酪芭菲
除咗友人揀嘅「和歌山水蜜桃雪糕芭菲」 基本上所有甜品都唔貴 仲唔收加一添!下次一於嚟試埋拉麵 頭先聞到隔離檯嗰碗 真係好想 仲上得好快
2016-11-23