2017-02-07 218 瀏覽
以熊貓為造型既芭菲 外形塑造可愛極致 甜品師傅既用心擺設 都係讓愛拍照既我地可以影到靚相 呃like或者係獎勵小朋友既禮物 搞到有d唔捨得食😅最底層✨盛載著對腸胃好好既蘭香籽然後一層✨cream接著✨紅梅加芒果最頂✨係雪糕加草莓雪糕芭菲層次豐富 但由於頂層材料太豐富再加容器上既局限所以食起上黎有d麻煩一望就知道用豐富係唔足以形容曬呢杯芭菲。用既材料近十種 有水果之後又有丸子🍡仲有抹茶🍵雪糕加糯米糍 仲有仲有 蜜糖脆脆等等等既材料黎製作呢款乳酪芭菲 ✨睇得出甜品師傅既用心製作✨
士多啤梨雲尼拿雪糕芭菲  Strawberry  Vanilla  Ice  cream  Parit
或者係獎勵小朋友既禮物 搞到有d唔捨得食😅
最底層✨盛載著對腸胃好好既蘭香籽
然後一層✨cream
接著✨紅梅加芒果
最頂✨係雪糕加草莓

日式精選乳酪芭菲  Tokusen  Green  Tea  Frozen  Yogurt  Parit
一望就知道用豐富係唔足以形容曬呢杯芭菲。
✨睇得出甜品師傅既用心製作✨
2017-02-02 128 瀏覽
呢間餐廳以木裝飾為主,感覺和風及整潔👍坐位安排都尚算寬敞,不會有侷促的感覺。服務態度亦可以😊當日先食午餐,共叫了5碗拉麵,但味道略嫌是一般,湯底味精味較濃,沒什麼特別。但勝在價錢經濟飽肚。最期待當然是她們的抺茶甜品,我們共點了5款抺茶甜品。甜品外觀精美及吸引,唯獨是抺茶雪糕少了點回甘味,不太濃,內在美不太足夠,唯獨是價錢經濟,$50-$80就有一款抺茶甜品,一分錢一分貨,確實絕對無錯。以此價錢來說,又可一試。
呢間餐廳以木裝飾為主,感覺和風及整潔👍
坐位安排都尚算寬敞,不會有侷促的感覺。
服務態度亦可以😊
最期待當然是她們的抺茶甜品,我們共點了5款抺茶甜品甜品外觀精美及吸引,唯獨是抺茶雪糕少了點回甘味,不太濃,內在美不太足夠,唯獨是價錢經濟,$50-$80就有一款抺茶甜品,一分錢一分貨,確實絕對無錯。以此價錢來說,又可一試。
路過太子見到一間好日式的小店, 重點介紹芭菲甜品, 見佢賣相靚到好似裝飾品咁, 已經食完晚飯飽到上喉嚨,都畀個機會佢啦, 叫咗一個乳酪芭菲同抹茶拿破崙, 抹茶拿破崙個抹茶cream實在太甜, 芭菲裏面加入咗火龍果紅豆,綠茶蒟蒻, 講真唔係好夾, 叫做大堆頭乜都有啲, 如果只係相機食,應該贏曬😑
2017-01-31 139 瀏覽
見到Openrice的排行榜,好想食拉麵,就決定試呢一間。我同男朋友叫了一個叉燒拉麵,一個炸豬扒拉麵。因為我唔食得麻油,所以叉燒拉麵走麻油,湯是好濃的豬骨湯,不過好鹹。心諗拉麵會唔會有牛油味?點知不是,沒有味的,麵條滑嘟嘟,沒有吸收到湯的味道,不過肚餓就照食吧。至於叉燒,醃得好入味,唔識形容那味道,薄薄一片,很容易咬~至於炸豬扒拉麵,我見身邊好多人都係食呢個拉麵,唔知呢一碗係唔係招牌拉麵呢?麵一來到好香好濃的麻油味,男朋食飲第一啖湯就覺得麻油太濃,係出前一丁的麻油的味道,連隔離枱情侣都是這樣說。拉麵都是一樣,豬扒的炸粉唔會太厚,適中,豬扒好鬆化。食完正餐,可以食甜品了。我覺得這間餐廳老闆好叻,可以讓大家食正餐的同時又想起可以係呢度食埋甜品,又可以多點生意,女仔見到甜品好開心,特別望住咁色彩的餐牌。見到寫住北海道3.6牛乳,好心動地想試下個乳酪,叫左雜果乳酪芭菲。見到甜品在我眼前,好繽紛色彩,未食都覺得好開心。上面的雜果好新鮮,乳酪唔識分是不是3.6牛乳,好酸食到中間係蜜糖脆脆,混合乳酪一齊食好夾,最底應該是紅莓,都是酸的。另外這個綠茶乳酪芭菲,鍾意抹茶的一定要試,雪糕有好濃的抹茶,有紅
見到Openrice的排行榜,好想食拉麵,就決定試呢一間。

叉燒拉麵
豬扒拉麵
鮮果乳酪芭菲
另外這個綠茶乳酪芭菲,鍾意抹茶的一定要試,雪糕有好濃的抹茶,有紅豆,蜜糖脆脆好夾。整體上今晚的晚餐好食,如果一個麵加一個甜品,以女仔來說,真的會很飽。侍應好留意客人的需要,食完好快就收好碟讓客人食甜品,又會幫客人加下水,GOOD﹗
綠茶乳酪芭菲
2017-01-01
5 分鐘 (堂食)
鮮果乳酪芭菲
綠茶乳酪芭菲
2017-01-26 114 瀏覽
今日約左朋友食tea又要就腳既,就約左係太子呢間裝修唔錯既日式餐廳,下午茶時間冇咩人,因為佢地係冇tea set既,咁我地都照入去食,睇左餐牌,呢都係主打拉麵,咖哩飯同埋d甜品,最後我地就決定食番個豬扒拉麵同個綠茶拿破崙。等左一陣就先黎個拉麵,一上枱個下已經聞到濃濃既麻油味,唔講仲以為嗌左個出前一丁🤣🤣,一望已經見到d油浮晒係面,賣相都叫ok啦,食落去,d拉麵係我鍾意食個種粗身公仔麵樣既拉麵,不過個湯就鹹左d🙈🙈至於塊豬扒,佢係配個沙律醬既,炸粉唔多唔厚,不過略嫌塊豬扒既肉太厚實,有d硬🙈🙈🙈至於個綠茶拿破崙其實都好一般,賣相都尚算ok,不過食落去就好似係d消化餅夾住d綠茶cream咁🙈🙈🙈
日式豬扒拉麵
宇治綠茶拿破崙

2017-01-24 252 瀏覽
成日同朋友食完飯都會另覓食甜品糖水,宮葉Miyaha係日式店,集正餐甜品於一身,而佢地D甜品嘅賣相都唔算hea架~宮葉Miyaha位於太子,從太子地鐵站行過去只需要1分鐘,位置方便,帶旺。而店子唔算大,不設訂座。食物主菜選擇主要有拉麵丶日式飯類等。今次叫左和風豬軟骨拉麵同紅酒牛肋條丼。拉麵未至於高質素,但唔係難食,正正常常普普通通咁。至於紅酒牛肋條丼幾好,仲有隻溫泉蛋做配菜之一,個汁真係有少少酒味,不過上枱時只有少少微溫,唔係幾夠熱。甜品叫左香橙西柚乳酪芭菲,個雪糕幾creamy。同埋估唔到D生果配料幾好味,特別蜜瓜好甜!整體味道ok,雖然未至於好好味,但以依個價位黎講,今晚兩個人只係食左$151,又唔收加一,算係一個幾好嘅選擇。

和風豬軟骨拉麵
紅酒牛肋骨條丼
香橙西柚乳酪芭菲
2017-01-14
香橙西柚乳酪芭菲
2017-01-16 198 瀏覽
呢間位於太子嘅日本餐廳宮葉,剩係望到佢店面裝修已經好想入去食,雖然店面細,但燈光明亮氣氛和諧,比到人一種好舒服嘅感覺。入到去望埋佢個餐牌就更加想食,因為d野食賣相真係好吸引。時不宜遲即刻揀翻個拉麵,因為今日想食得清淡啲就揀左個日本海鮮拉麵,食啲拉麵之前緊係要試下個湯底先。湯底好濃郁,但唔會太鹹,仲帶出左海鮮嘅鮮味,個拉麵啲料好足,各種海鮮,蔬菜,筍,紫菜,食完仲想繼續繼續食嘅流心蛋,拉麵彈牙,分量又足,好滿足。食完個拉麵之後雖然已經夠飽,但見到宮葉d甘精緻嘅甜品都係忍吾住叫左個。就揀左我望落最中意嘅士多啤梨乳酪芭菲。用北海道3.6牛奶整既乳酪芭菲,無論系上面定下面都鋪滿曬士多啤梨,中間仲有一層脆脆同蜜瓜,咁多生果真係好健康,而乳酪食起黎就好香,口感好滑,酸酸甜甜既味道好解濟,岩曬作爲我既飯後甜品。呢一間日式餐廳啲食物超級有水準超級好味,筆者超喜歡!

呢一間日式餐廳啲食物超級有水準超級好味,筆者超喜歡!
2017-01-03
2017-01-14 144 瀏覽
筆者從日本回來, 得知太子開了一間日式甜品店, 也有拉麵供應, 則即管一試. 週日下午一時多到達, 場內已九成滿, 很旺場呢! 店內全木的設計, 走著日式風. 拉麵款式有五款, 點選了關西叉燒拉麵(HK$52), 日式豬扒拉麵(HK$54). 十分鐘後侍應先送上關西叉燒拉麵. 試一口湯底, 豬骨味道很淡薄, 質感很油膩. 不太討好. 雖然麵條是筆者喜愛的彎曲類型, 煮得夠硬身沒有過淋的情況, 可惜湯底不太好, 即使麵條再出色也變得徒然. 叉燒有三片, 肉質帶點鞋身, 很一般. 幸好溏心蛋有驚喜, 味道香甜. Sis的日式豬扒拉麵, 炸豬扒不夠鬆化, 口感太實了. 侍應非常生手, 也不太有禮貌, 有待改善.

Sis的日式豬扒拉麵, 炸豬扒不夠鬆化, 口感太實了.

侍應非常生手, 也不太有禮貌, 有待改善.
2016-12-18
$58.3 (午餐)
2017-01-13 202 瀏覽
Stopped by for some Black cherry frozen yoghurt parfait and green tea.The froyo was quite powdery but there were lots of canned cherries at the bottom and at the top.It was layered with nata de coco, cheerio pieces, vanilla panna cotta and mango.The dessert was ok but a bit pricey.
2017-01-13 6281 瀏覽
上年年初日本人氣芭菲專門店UFUFU Café進軍本港,提供115款不同的芭菲,不過評價一般以致熱潮曇花一現。最近在太子開業的宮葉パフェ同樣主打芭菲,雖然一向並不熱愛芭菲,但是朋友卻一直想到訪一試,還是決定這天與他結伴而行。除了各式各樣的芭菲之外,更有其他甜品及主食,使人眼花繚亂。日式精選乳酪芭菲 ($50)芭菲體積比預期中龐大得多,材料與雪糕堆積如山,十分豐富,抹茶乳酪雪糕軟滑之餘抹茶味相當濃郁,不過反倒是沒有絲毫乳酪味。三色丸子煙韌實在,雖然有三款顏色不過味道差別不大。抹茶蕨餅口感軟糯,外層抹茶粉帶出微微甘香;旁邊的糖漬栗子及紅豆蓉都十分甜蜜。。水蜜桃驚喜地清甜多汁,另外更有一支朱古力卷心棒點綴。抹茶蛋糕質感鬆軟。蜂蜜脆糖口感較為堅硬,味道香甜,脆而不太黏牙。底層的穀物早餐脆圈增添香脆感,使芭菲的口感層次更加豐富。除此之外,底下更有火龍果、抹茶啫喱及紅豆蓉。士多啤梨雲尼拿雪糕芭菲 ($48)將雲尼拿雪糕變成熊貓的模樣,可愛得令人欣喜若狂。芭菲由雲尼拿雪糕、士多啤梨、鮮忌廉、芒果、紅桑子及蘭香子一層一層地組成,雖然食材普通,但是絕對能夠令人滿足。陪伴友人來到一嚐芭菲卻反倒是我發現了意
除了各式各樣的芭菲之外,更有其他甜品及主食,使人眼花繚亂。

日式精選乳酪芭菲 ($50)
日式精選乳酪芭菲
三色丸子煙韌實在,雖然有三款顏色不過味道差別不大。
抹茶蕨餅口感軟糯,外層抹茶粉帶出微微甘香;旁邊的糖漬栗子紅豆蓉都十分甜蜜。。
水蜜桃驚喜地清甜多汁,另外更有一支朱古力卷心棒點綴。
抹茶蛋糕質感鬆軟。
蜂蜜脆糖口感較為堅硬,味道香甜,脆而不太黏牙。
底層的穀物早餐脆圈增添香脆感,使芭菲的口感層次更加豐富。
除此之外,底下更有火龍果抹茶啫喱紅豆蓉

士多啤梨雲尼拿雪糕芭菲 ($48)
士多啤梨雲尼拿雪糕芭菲
將雲尼拿雪糕變成熊貓的模樣,可愛得令人欣喜若狂。
芭菲由雲尼拿雪糕士多啤梨鮮忌廉芒果紅桑子蘭香子一層一層地組成,雖然食材普通,但是絕對能夠令人滿足。

陪伴友人來到一嚐芭菲卻反倒是我發現了意外驚喜,抹茶芭菲的性價比的確極高,絕對會為著它再度而來。
  • 日式精選乳酪芭菲
2017-01-12 162 瀏覽
突然想食拉麵,上開飯啦搜尋下,睇下旺角呢頭附近有邊間多笑面先😁😁宮葉嘅價錢都幾吸引,無lunch or tea set,但$50蚊食到個拉麵,而且無加一,算好好吧!主打食品分:拉麵、飯、甜品甜品實在眼花撩亂,選擇困難症上身,推介現正士多啤梨季節種類,粉紅粉紅,好靚、好吸引😍😍我肚餓,選咗拉麵+芝士撻和風豬軟骨拉麵呢碗麵嘅分量,$50幾蚊算好正常!配菜有齊糖心蛋、紫菜、旬件、黑木耳,樣樣都好味😆😆主菜豬軟骨,醃得好美味,而且好入味,鍾意軟骨邊嘅位置,唔多肥膏痴住,好味到覺得唔夠食😛拉麵好食,呢度煮得啱啱好,唔太軟身。湯底豐富,香濃麻油之餘,仲好厚身嘅湯汁,好好飲👍🏻👍🏻流心芝士撻食完個拉麵已飽,但好想食流心芝士撻,於是放縱一下,order埋呢個邪惡甜點。撻底係我喜愛嘅曲奇底,鬆化嘅質地,幾好;內裏係cream cheese,溶溶地咁,未至於流心,味道好正,好好好味道👍🏻👍🏻👍🏻

主打食品分:拉麵、飯、甜品

我肚餓,選咗拉麵+芝士撻
和風豬軟骨拉麵
呢碗麵嘅分量,$50幾蚊算好正常!

配菜有齊糖心蛋、紫菜、旬件、黑木耳,樣樣都好味😆😆

流心芝士撻

2017-01-11
  • 流心芝士撻
  • 豬軟骨拉麵
2017-01-09 315 瀏覽
這間新開了不久, 位於太子地段的日本料理店, 前陣子像頗有人氣的, 晚餐時段竟出現了排隊的人龍。 我總算是這條街的常客,常常有幫襯開鄰近的食店,印像中好像是從來沒有見過如斯墟䧟的狀況....既然有如此的人氣的話,我這個喜歡四圍搵食的為食貓當然是不可能錯過的了....走到店門外,看到有一塊牌豎起, 裡頭顯示著一個咖哩豬扒丼的close-up.... 心想這應該是店自慢來吧。 於是乎甫坐下後就毫無懸念的叫了這個....所謂的丼一上桌時 , 發現飯和配料都是盛於一隻碟中。依我之見實在未能稱之曰丼,反而應叫之為一碟普通的咖哩豬扒飯才對.... 但此時心想,在這一類平價日本料理中叫一道午餐,實在不能有太大的挑剔與苛求, 只求廉宜又好吃就可以了....一如小弟所料,日式咖哩是正常不過尋常的甜而不太辣的咖哩 ; 豬扒炸得沒有想像中的油腻不過外層的炸皮很輕易便與肉分離,估計是上粉的程序可能是做得有點不太細心了。 肉本身是沒有太大的問題的,質地不算太韌硬而醃味亦夠 ; 至於置於一旁的半熟溫泉蛋倒是值得加分的一環, 滑溜而甘美的温泉蛋與咖哩飯搗匀一同放入口,無疑是會令原本普通不已,口味單純不過的日式咖哩飯

一如小弟所料,日式咖哩是正常不過尋常的甜而不太辣的咖哩 ; 豬扒炸得沒有想像中的油腻不過外層的炸皮很輕易便與肉分離,估計是上粉的程序可能是做得有點不太細心了。 肉本身是沒有太大的問題的,質地不算太韌硬而醃味亦夠 ; 至於置於一旁的半熟溫泉蛋倒是值得加分的一環, 滑溜而甘美的温泉蛋與咖哩飯搗匀一同放入口,無疑是會令原本普通不已,口味單純不過的日式咖哩飯的咬口味道加添了變化....
若從性價比這一方面去考慮的話,這一碟咖哩豬扒飯的價值是頗高的,但如要我走去花時間去排隊才吃不到這個的話,小弟就肯定不會去做如此般的傻事了....
2017-01-09 136 瀏覽
今日同老婆出太子,  路過平時佢嘈住要試既宮葉. 趁今日冇人就同佢試下. 其實之前都OPENRICE過,  見到大家都對個拉面有個唔錯既COMMENT. 我就叫左個豬扒拉面. 老婆睇唔岩D飯, 最後叫左個豬軟骨拉面. 另外再加一客水牛城雞翼. 如其他食家所說. 拉面湯底有D似出前一丁果D即食味精湯.  但其實佢個味OK, 夠熱, 拉面份量夠, 個溏心蛋都好正! 只係54蚊你又唔可以拎佢同賣成舊水一碗果D拉面店湯底比既. 不過個吉列豬扒就麻麻. 炸粉還炸粉, 肉還肉.  NO GOOD.  豬軟骨就正正常常咁囉. 反而水牛城雞翼就有驚喜, 惹味又夠辣, ,食完條脷仲KEEP住好辣, 所以我地跟餐價+8蚊叫左支波子汽水 . 不過綠茶味既波子汽水有少少怪囉. 黎到客葉又點會唔食甜品, 花多眼亂下最後揀左個青蘋果西柚乳酪. 48蚊, 真係好大個. 生果好新鮮. 最值得一讚係個乳酪係完全冇cream (雪糕芭菲係有cream的).入面都係生果, 除左青蘋果西柚, 仲有士多啤梨, 大量芒果同火龍果.食曬成個都唔會覺得漏, 好正. 係西柚有點苦, 同埋塊朱古力牌同卷蛋都好麻麻. 兩個主食又小食又汽水

如其他食家所說. 拉面湯底有D似出前一丁果D即食味精湯.

兩個主食又小食又汽水又甜品, 埋單先二百鬆冇加一.  唔愛甜品既男士帶女友黎都唔怕冇啖好食. 值得推介.
2017-01-08
  • 水牛城雞翼
  • 乳酪
2017-01-08 89 瀏覽
一間喺太子區食日本野既食店 有拉麵 日本飯等等 除非以外 甜品都好似好吸引甘 所以晚飯後就黎試下佢日式精選乳酪芭菲 50 蚊即係綠茶芭菲 外表五彩濱紛 賣相吸引 主要有綠色既抹茶雪糕 仲有蜜糖脆脆 三色丸子 抹茶蛋糕 抹茶麻薯等等 全部都有好香既抹茶味 唔係一般綠茶 而係洪培過既抹茶香 而且 下面亦有好脆口既cereal同抹茶啫喱 連埋紅豆溶同雪糕食 十分match 甜度適中 外表同味道都好好什果乳酪芭菲 50 蚊更加色彩鮮艷既芭菲 用左vanilla乳酪雪糕 口感酸甜開胃 又夠清新 , 有奇異果 燈 西柚 十分酸甜開胃 同中間既雪糕配合得好好 中間有cereal椰果 等增加口感, 當雪糕溶落去下面既脆脆 同椰果一齊食後 口感更佳!

日式精選乳酪芭菲 50 蚊

什果乳酪芭菲 50 蚊

2017-01-08
2017-01-07 122 瀏覽
我聽朋友提起過宮葉嘅拉麵同甜品都好好味,值得前往一試,於是我今日就黎到位於太子嘅宮葉一試呢度嘅拉麵啦!一打開餐牌,各式各樣嘅拉麵呀,甜品呀都出現係我面前,賣相真係好吸引,我就叫左個拉麵同甜品啦!哇!超級香嘅吉野牛肉拉麵黎到我面前啦!一睇就知個湯超級好味,一食果然無令我失望,真係好好味,個湯超湯味,面條超滑,雪雪聲,牛肉亦醃得好入味,味道好特別,口感好鮮嫩而且唔韧,中有其他嘅配菜都好好味,例如竹筍好爽口,木耳都好好味,半隻蛋,蛋黃水润润,甜甜地咁,成碗面嘅配搭都唔錯!食完一碗熱辣辣,香噴噴嘅牛肉拉麵,當然中要叫多個甜品啦!畢竟呢度嘅甜品都好靚,好吸引,緊係要試下啦!一上枱,呢個士多啤梨雲呢拿雪糕芭菲實在太可愛啦!熊貓外形嘅雲呢拿雪糕球真係太搞笑啦!萌萌嘅外表令人都唔捨得拆散佢。先試熊貓雪糕球,好濃好濃嘅雲呢拿就融入口中啦!隔離嘅士多啤梨酸酸地,中和雪糕嘅甜味,夾埋一齊食,好好味!下層係cream鋪係芒果上面,再下層就係布丁嘅口感,兩層布丁夾住嘅係紅梅,酸酸地嘅,配合埋布丁果d,味道的確唔錯