2010-11-18 32 瀏覽
朋友聚餐~比我係網上面搵到張coupon以平價食2人餐~見地點係旺角咁方便所以就決定係呢度食啦~「養顏原隻木瓜翅」木瓜甜~魚翅多~作為第一道菜真的很有驚喜!!朋友不願出鏡~不過比大家睇睇真係有好多魚翅呀!!「仿鮑片拼雞絲粉皮」雞絲粉皮是我其中一樣喜愛的食物~好食!!仿鮑片蠔油味濃~個人覺得有小小咸~「砵酒焗桶蠔兩隻」每隻蠔差唔多有成隻拳頭咁大~好鮮~推介!!「法式片皮雞」聽聞呢個係富記飯店出名的菜色~果然不負所望~雞皮脆~中間的是鵝肝~最底是炸饅頭~超正!!又唔漏~「合時甜品」呢個最有驚喜!!一般外出用餐餐牌上的合時甜品不是紅豆沙就是西米露~而富記的合時甜品竟是雪耳木瓜糖水!!又多雪耳又多木瓜~用料十足!!**經理見我地4個人仲加多左2碗比我地添^^呢個套餐仲有鮑汁扒時蔬同蠔皇炆伊麵~仲送埋紅酒或者果汁~都係$368咋~抵!!另外我地仲散叫左「沙津脆蝦」~每隻都炸到好脆~好食!!仲有「冰x鮑魚」~呢個鮑魚要好小心先食到~因為好似尋寶咁要先弄走冰塊先~而且唔小心仲會整到成張枱都係冰~整體上我地朋友4人都覺得呢餐好抵食~因為coupon都差不多平了一半~提醒大家如果想食呢間之前要book位

「養顏原隻木瓜翅」
木瓜甜~魚翅多~作為第一道菜真的很有驚喜!!
養顏原隻木瓜翅

朋友不願出鏡~不過比大家睇睇真係有好多魚翅呀!!
魚翅多!!木瓜甜!!

「仿鮑片拼雞絲粉皮」
雞絲粉皮是我其中一樣喜愛的食物~好食!!
仿鮑片蠔油味濃~個人覺得有小小咸~
仿鮑片拼雞絲粉皮

「砵酒焗桶蠔兩隻」
每隻蠔差唔多有成隻拳頭咁大~好鮮~推介!!
砵酒焗桶蠔

「法式片皮雞」
聽聞呢個係富記飯店出名的菜色~果然不負所望~
雞皮脆~中間的是鵝肝~最底是炸饅頭~超正!!又唔漏~

「合時甜品
**經理見我地4個人仲加多左2碗比我地添^^
合時甜品~雪耳木瓜糖水

另外我地仲散叫左「沙津脆蝦」~每隻都炸到好脆~好食!!

仲有「冰x鮑魚」~

提醒大家如果想食呢間之前要book位~因為都見幾多人排隊等位~
另外餐廳裝修好搞笑~一邊裝修靚d~另一邊似大排檔~book位個時不仿要求一下坐的位置

2010-11-17
養顏原隻木瓜翅
魚翅多!!木瓜甜!!
仿鮑片拼雞絲粉皮
砵酒焗桶蠔
合時甜品~雪耳木瓜糖水
  • 法式片皮雞,養顏原隻木瓜翅,沙津脆蝦
(非會員)
2010-10-29 32 瀏覽
近O黎已經為OPENRICE寫左幾篇食評但係都冇登,希望今次可以「過關啦」晚飯孖寶: 黃金蝦加半隻法式片皮雞:黃金蝦好正, 炸到脆卜卜。蛋黃包到隻蝦實一實添。片皮雞後悔叫左半隻, 應該食一隻。唔夠喉。雞下面有一片薄薄嘅鵝肝, 下面仲有炸饅頭。超正。又唔漏。川辣牛展, 仿鮑魚同凍鎮千層峰: 最適合送飯。蜜糖脆鱔: 原全唔似鱔。加左蜜糖怪怪地。冰鎮介蘭: 得數十條介蘭, 冇葉。但係真係幾清甜。有鬼馬日本豉油同WASABI做醬汁。砵酒生蠔: O黎到已經聞到好香嘅酒味, 以為隻蠔好大隻啦.....都係脆漿大個蠔。牛柳: 咸到冇朋友。
晚飯孖寶: 黃金蝦加半隻法式片皮雞:
黃金蝦好正, 炸到脆卜卜。蛋黃包到隻蝦實一實添。
川辣牛展, 仿鮑魚同凍鎮千層峰: 最適合送飯。
蜜糖脆鱔: 原全唔似鱔。加左蜜糖怪怪地。
牛柳: 咸到冇朋友。

2010-10-28
慶祝紀念
生日
2010-10-17 13 瀏覽
朋友生日, 去咗富記, 叫咗孖寶-法式片皮雞 - 炸雞下有一塊類似雞肝, 再下面係一件細既炸銀絲卷, 感覺特別 金沙焗海蝦 - 炸得好脆, 可以連殼食 蜜汁燒鱔- 我唔食魚既都食咗幾舊
2010-10-11
必食小吃
燒味菜譜
套餐
2010-10-16 15 瀏覽
今晚約了幾位好久沒有相聚的友人一起食飯,所以一早也搜集資料看看有什麼好地方,見這間都有我們各人喜愛的食物,而且食評也不錯,後來妹妹說她之前來過,食物方面都可以啦!見到有幾款特價前菜,全部$10,我們點了青瓜螺肉~~不太辣,但偏甜茶皇燻鵝$48~~這個好味,鵝肉好腍又不太膩籠仔蒜蓉花蟹蒸糯米飯$188~~蟹的鮮味滲入糯米飯,真的好好味,糯米飯蒸到剛好軟硬適中,又最愛它勁多蒜蓉,不過自己貪心過頭,一大口蒜蓉往口裡吞,咸到食其他食物都是得個咸焗魚腸$48~~一道好食的餸,面層的蛋好香口,魚腸份量多又唔腥啫啫通菜$40~~用鐵板上,所以特別熱騰騰水煮桂花魚$98~~是友人S及T的最愛,可適並不是他們想吃到的那種味道,這裡始終煮不出川菜館獨有的精髓雜錦炒豬什煲$48~~有豬頸肉,豬肚及豬潤,味道一般,豬潤好硬我們4 個大人1個小朋友,除了以上小菜外,叫了3杯飲品及點了一碗麵給小朋友吃(這碗麵是好細小的),結帳共$680,朋友T話下次不會想再來,臨走時見到門口外面貼了好多明星相,原來又是一間明星效應的店.

茶皇燻鵝$48~~這個好味,鵝肉好腍又不太膩

啫啫通菜$40~~用鐵板上,所以特別熱騰騰

2010-10-02
  • 焗魚腸
  • 籠仔蒜蓉花蟹糯米飯
有朋自遠方來,於是想起這間走特色小菜的飯店!!訂了6:30時間, 由於時間尚早,很多空枱,所以點菜時,侍應也較為有耐性及禮貌!!前菜- 麻辣青瓜,既不香也不辣!! - 川辣牛展,辣味欠奉,醬油味搭夠!!主菜 法式片皮雞 - 果然名不虛傳,表層是一層炸得頗香口入味的炸子雞, 中間夾著一片鵝肝, 而底層則墊著一塊脆口厚多士, 口感一流, 味道亦出乎意料的夾,已足以令我有藉口再次光臨這間飯店,抵讚!! - 千葉豆腐,豆腐很嫩滑,但唯一不足是餸汁不夠,吃幾件已經不再吸引!! - 方魚肉碎泡飯,味道稍鹹,可能放多了冬菜,但整體味道還可以!!飯後甜品 - 薑汁蕃薯湯水,送的,所以要求不高,薑味夠,但蕃薯略嫌有渣,一般貨色!!因為朋友較為細食,只叫了幾碟小菜,下次再有機會光顧時,一定要再試多幾味招牌菜!!走時已經座無虛席,好不熱鬧!!
有朋自遠方來,於是想起這間走特色小菜的飯店!!
前菜- 麻辣青瓜,既不香也不辣!!

- 川辣牛展,辣味欠奉,醬油味搭夠!!
主菜

2010-10-08
2010-09-16 27 瀏覽
九時多來到,早來吃飯的一輪食客剛好離開,不用等位就可入座。第一次來,當然點招牌作一試:法式片皮雞,黃金海蝦,西檸芝麻雞當然必叫,還要了水煮桂花魚。水煮桂花魚先來,一上桌已聞到點點麻辣香。不像在國內,面頭蓋了一層厚厚不知翻用了多少遍的紅油水煮菜式,這裏的一望便令人覺得吃得比較安心,放心。吃水煮魚,最怕是袛吃到麻辣味吃不出魚味。這裏算是恰到好處,點點麻辣得來亦吃得出桂花魚的質感和魚味。不過水煮菜式總是:大大盤,但實在能吃到的肉只有丁點的… 此處也是一樣。接著是法式片皮雞,此味當然要趁熱食,亦要三層一起吃才得出精卒。雞皮果然十分香脆,皮下亦没有脂肪。夾在中間的是塗得厚厚的鵝肝醬,當然令到滿口甘香。沒有底層的烘脆法包乘托,當然不能成事。一碟十件,我們五人每人兩件,剛好。西檸芝麻雞,賣相沒有像在食評看到般工整,芝麻皮比想像中厚。所以吃一件已有點點滯的感覺,幸好有西檸汁中和一下。如芝麻皮能做得輕薄一點,相信效果能更理想。最後上桌的是黃金蝦,咸蛋黃香口是理所當然的,整隻蝦可以連殼吞也感覺良好,但就是吃不出蝦肉的質感與味道,口中只有咸蛋黃的味道跟油膩感。小插曲:在我們吃飽過後在談天之際,枱上出見了一隻
九時多來到,早來吃飯的一輪食客剛好離開,不用等位就可入座。

小插曲:在我們吃飽過後在談天之際,枱上出見了一隻小小強

水煮桂花魚
西檸芝麻雞
黃金蝦
2010-09-15
2010-06-24 6 瀏覽
想食中菜, 又唔想食大眾化嘅酒家, 咁喺openrice搵到呢度. 特價小食$10 川辣牛月展 - 薄切腍身, 不嗜辣嘅我都可以食到, 唔錯.晚飯孖寶$168 法式片皮雞 - 新派創意嘅菜式, 炸好嘅雞中間係鵝肝下面加炸饅頭, 出奇地match, 好味!薑蔥桶蠔 - 桶蠔夠肥大, 面層輕輕走油, 味道唔錯.沙茶芥蘭 - 芥蘭炒得腍, 不過無沙茶醬味, 扣分.豬肺湯 - 清甜, 豬肺亦都切得厚厚, 好味!泰山五味骨 - 味道一般, 唔似係一個推介嘅菜式海帶綠豆莎 - 送嘅甜品, 一粒粒嘅海帶帶點爽口, 唔太甜, ok.

特價小食$10
川辣牛月展 - 薄切腍身, 不嗜辣嘅我都可以食到, 唔錯.

晚飯孖寶$168
薑蔥桶蠔 - 桶蠔夠肥大, 面層輕輕走油, 味道唔錯.

沙茶芥蘭 - 芥蘭炒得腍, 不過無沙茶醬味, 扣分.

豬肺湯 - 清甜, 豬肺亦都切得厚厚, 好味!

泰山五味骨 - 味道一般, 唔似係一個推介嘅菜式

豬肺湯
川辣牛月展
薑蔥桶蠔
海帶綠豆莎
2010-05-05 8 瀏覽
這已經不是第一次光顧富記飯店,只是看見很多食客在這平台上寫食評,躍躍欲試,於是找回前陣子和女朋友共享晚餐的照片與同是嗜食的朋友們分享;那天晚上點了六道菜,其中三款是小食,[ 椒鹽豆腐粒 ]、[ 泰式鳳爪 ]、[ 酸薑皮蛋 ],這幾道小食屬合格以上;主菜則點了以下三款,亦是主題介紹,法式片皮雞 ~ 屬店鋪的招牌菜式,法式的意思是在片皮脆皮雞下夾著鵝肝,底層是鬆軟香脆的麵包,整個配搭很香口,沒有京式片皮鴨滿口脂油的感覺,不太膩之餘亦能滿足喜歡香口又怕太肥膩的女士;我女朋友是其中一份子蜜糖脆鱔 ~ 表面脆脆的,肉質軟腍,很可口,本人甚為喜歡這道菜,但很少見有食客推介呢鐵板蝦子柚皮 ~ 鐵板上柚皮,柚皮底層是雞蛋,柚皮面灑上了蝦子,配搭特別,味道不俗,但略嫌蝦子較少,女友第一次吃說很得意服務方面10分滿分有9分;一向服務也是合格的,但因為這次是在晚飯時段,約7:00左右,菜式的份量方面都會較多,因價錢屬正價但這店老闆特地為我倆二人在菜式份量上調整,當然價錢也相應調整呢,好讓我們可品嘗更多款式,所以這次給予的評分較高一點9:30後較優惠,小食類別起碼半價以上

9:30後較優惠,小食類別起碼半價以上

蜜糖脆鱔
鐵板蝦子柚皮
2010-03-11
蜜糖脆鱔
  • 法式片皮雞,蜜糖脆鱔
2010-04-05 25 瀏覽
與中學同學的飯聚,通常會去一些比較平民化地方,而且絕少過香港島,因所有人也是住在九龍或新界.所以,他們為小弟慶祝生日地點,最好交通便利,如果在旺角區就更好.個人喜愛旺角花園街的"富記",及第粥,肉絲炒麵,芥菜魚頭/魚片湯,甚至燒鵝,叉燒,也是我喜歡之味道.至於另一間,走新派粵菜路線,在瓊華商場的"富記飯店",開業多年,仍然未有機會來.反正未來過,不如就趁慶生之便,來一試此間富記.在晚上黃金時段,單在樓下的電梯口人龍,已排到出星際門口,幸好一早訂了位,否則沒有可能有得吃.飯店內已見人頭湧湧.光顧的食客大多是年青的一群,與花園街的麻甩格局大相逕庭.菜單上的菜式,挺有新意,如冰鎮鮑魚,黃鱔,法式片皮雞等等....人未來齊,先偷步點了些小吃,燻蹄,螺肉全部特價$10一碟,實行吃著等.當人到齊,便正式開始此夜的"三月雙星局".與燒起不久的脆皮燒肉遇上,燒肉皮香脆酥化,豬肉的肉香濃厚,入口鬆化.所謂的法式片皮雞,是雞皮加鵝肝醬,再加上底下的炸饅頭,或者有肝醬在內,所以便加上法式兩個字而已.雞皮連上一些雞肉,很香脆.夾著的肝醬也算甘香,下面的炸饅頭亦鬆化.這一組中法聯盟之配搭,還算合拍."者者"炒飯

與燒起不久的脆皮燒肉遇上,燒肉皮香脆酥化,豬肉的肉香濃厚,入口鬆化.所謂的法式片皮雞,是雞皮加鵝肝醬,再加上底下的炸饅頭,或者有肝醬在內,所以便加上法式兩個字而已.雞皮連上一些雞肉,很香脆.夾著的肝醬也算甘香,下面的炸饅頭亦鬆化.這一組中法聯盟之配搭,還算合拍."者者"炒飯是堂弄,上桌是依然帶"沙沙"聲,吃落去香氣四溢,但覺得炒飯有點油淋淋,未夠乾身.

薑荵生蠔煲僧多粥少,八個人分五隻,明顯不夠份,另叫砵酒焗生蠔.每隻計,$28一隻.生蠔比生蠔煲的貨色大隻,肉質飽滿兼保持水份,鮮味十足.砵酒的味道點到即止.踏雪尋梅其實是炒蛋白,不過有些蝦仁和一些生果粒在內,才會有這個文雅的名稱.論味道也是不錯,蛋白炒得嫩滑,生果粒除令到菜式整體外表美觀之外,更在味道層面上多一份甜味.配上餅乾吃,有點古靈精怪,我們不是吃肝醬呀.

蒜茸蒸鮮魷同瑤柱扒豆苗,兩者不過不失.煎藕餅做得外脆內鬆軟,肉多過藕.後者多一點的話就更好.冰鎮三寶在三催四請之下,要到最後才上,其實應該是第一道上,冷盤放在最後才吃,有點本末倒置.冰鎮三寶內有鮑魚,芥蘭,黃鱔.是富記的招牌菜之一.鮑魚味道鮮甜,肉質彈牙,只是點少少醬油吃,便將鮮味帶出,黃鱔沒有甚麼味道,但是入口都幾爽.芥蘭不夠粉麵店,如麥文記,或者永華的芥蘭粗壯,味道方面是沒有問題,爽甜不苦沒有渣.

店方酒杯也沒有,自攜酒品當然不收開瓶費.全夜只開了一支酒,皆因大家也不常喝紅白酒.最多喝啤酒.或者汽水.

與席上的另一位主角,由中學相識到今天,由一起去機舖打機,長洲宿營,到今天拿著酒杯相聚,二十年了.現今出來社會做事,很難再找到像求學時期的純真友誼.既然今天大家坐在一起,便要好好珍惜這時光,不要常常飛機.哈哈.

謝謝.
煎藕餅
冰鎮三寶
謝謝
2010-03-22 5 瀏覽
前菜。麻辣青瓜:青瓜尚算爽口。但無味的,又不麻又不辣喎$68。泰山五味骨:好普通,像是一般的生炒骨,肉質還好,可是吃不出有五味,配料有洋蔥、青椒和紅椒,有些醬汁痴在煲底,吃到底就超咸,整體來說好一般~$68。西檸芝麻雞:個碟的設計好得意,剛好放8件雞塊,外脆內軟,雞肉嫩滑絕不鞋口,雞肉汁仍保存到,正啊!芝麻香味撲鼻,入口啖啖芝麻味,加上西檸汁,這款菜配白飯拌吃應該不錯的,正!$48。冰震千層峰:薄薄的豬耳與膠狀的滷水汁味道頗夾,豬耳爽口,沾上微酸的汁同吃,感覺清新$58。金蒜魚香浸娃娃菜:有三款菇,分別:秀珍菇、雞脾菇、東菇。魚湯鮮甜無味精。最大問題係無''金蒜''既??送的。海帶綠豆沙:超足料,甜味剛好,出奇好味。海帶切得細細粒,但未夠沙二人。前菜、茶芥、服務費。合共$295
前菜。麻辣青瓜:青瓜尚算爽口。但無味的,又不麻又不辣喎

二人。前菜、茶芥、服務費。合共$295
前菜:麻辣青瓜
泰山五味骨
西檸芝麻雞
金蒜魚香浸娃娃菜
冰震千層峰
海帶綠豆沙
兩個人去食~之前都來過一次,都知佢既服務唔好,估唔到今次再下一城,再差d唔駛等就有位,dinner時間叫做好好彩,但係不幸地我地坐左個冷氣位,吹到正一正開頭我地都仲頂得住,過左15mins,嘢食開始來就頂唔住了!coz d嘢食極快凍晒我地問佢可唔可以change位,佢話full,唔得,咁都可以理解,咁我地問可唔可以校細個冷氣,佢話唔得,話會好焗!咁一個唔得,我地就問第2個人啦,第2個仲衰,見我地叫佢,佢唔出聲走開!之後再問,因為真係好凍,d嘢係先岩岩來,都未食到一半!再來個睇來似經理既,佢就熄左個戍冷氣風口!即刻好好多~ 我地問佢可唔可以叮返熱d嘢食,佢都樂意點知坐唔夠10mins,個風口又開返!佢地呢班阿叔waiter到底想點?!唔係咁做生意呀ma? 兩人枱都係客呀! 我try to turn off on myself,but failed只好快快食埋d話咁快又凍左既嘢食,即走佢d嘢食係好味,都叫抵食,不過未好食到要我忍受d咁既服務態度既程度lor!以後唔會再來!
兩個人去食~
coz d嘢食極快凍晒
咁我地問可唔可以校細個冷氣,佢話唔得,話會好焗!

之後再問,因為真係好凍,d嘢係先岩岩來,都未食到一半!
再來個睇來似經理既,佢就熄左個戍冷氣風口!即刻好好多~
我地問佢可唔可以叮返熱d嘢食,佢都樂意
點知坐唔夠10mins,個風口又開返!

只好快快食埋d話咁快又凍左既嘢食,即走

以後唔會再來!
四季豆,炒得好好~味道又濃又豊富,送飯一流
西檸雞,整得好!外脆而不油膩,肉質仲嫩!
我地就係食左咁多嘢
2010-02-06
四季豆,炒得好好~味道又濃又豊富,送飯一流
西檸雞,整得好!外脆而不油膩,肉質仲嫩!
我地就係食左咁多嘢
  • 四季豆
  • 西檸雞
好唔好食又睇落去 325 回: 富記飯店高朋滿座@旺角http://hk.myblog.yahoo.com/goodboy_philip/article?mid=40156一年前食富記, 覺得呢度既家常小菜味道真係唔錯! 今年再幫襯食, 撞0岩新春初七人日生日, 晚市高朋滿座, 你恭喜我我恭喜你, 成間食店夠哂熱鬧! 至於好唔好食? 又睇落去?門口貼滿曾經幫襯過既明星, 味道又如何? 地址: 旺角彌敦道酸菜 + 茶芥每位: $13椒鹽豆腐粒: $35金牌燒腩仔 $68: 賣相 ok, 不過食落熱力不足, 皮亦唔脆...泰式五味骨 $68: 青椒紅椒洋蔥酸甜味道, 骨多肉少, 多 d 肉咬就掂喇!金沙焗蝦 $78: 蛋黃炒超好味, 奈何蝦肉不爽...浪費左 d 調味! 所以最後蛋黃撈飯唔好 sai!冰鎮芥蘭 $58: 涷芥蘭, 醮 wasabi 同豉油, 屋企都可以試下整 woh! ha...燒汁銀鱈魚 $88 : 煎熟魚只食銀鱈魚, 因為肉質夠滑味道又唔腥, 而個燒汁撈飯亦唔錯!薑蔥桶蠔煲 : 爆得香! 蠔亦算肥美! 滿足!法式片皮雞 : 片皮雞, 加埋味道好似超市既雜肉肝醬, 夾埋法
好唔好食又睇落去 325 回: 富記飯店高朋滿座@旺角

門口貼滿曾經幫襯過既明星, 味道又如何?

地址: 旺角彌敦道

酸菜 + 茶芥每位: $13

椒鹽豆腐粒: $35

薑蔥桶蠔煲 : 爆得香! 蠔亦算肥美! 滿足!

法式片皮雞 : 片皮雞, 加埋味道好似超市既雜肉肝醬, 夾埋法包, 本應好好味, 可惜個麵包唔熱唔脆又太鬆,

片皮雞亦唔夠熱...

可能呢牌天氣涷?

上枱之後要好快食哂! 除左用煲上既菜係熱辣辣, 其他都只係暖暖地...埋單七人八百。老實講唔夠飽...

環境: 3
衛生: 3
服務: 3 (侍應多係上年紀既男人, 不過尚算勤快)
味道: 2.5 (唔夠熱真係好大件事...)
抵食: 2.5

最終評分: 2.5 0係旺角小菜酒樓酒家唔太多, 呢間樓上店係其中一個選擇, 整體中規中矩!

富記,富記飯店,旺角,酒樓,好孩子,日本,東京
(非會員)
2010-02-17 34 瀏覽
昨晚約朋友在旺角食晚飯, 起初朋友界紹我去這間富記試下, 但睇完之前d食評有d保留. 誰知昨天早上又有朋友讚佢唔錯, 咁諗住試下啦, 點知.................... 唉~~~~~ 一定唔會有下次.全晚最好食都係個蒜蓉蟹蒸糯米飯, 真係好香, 價錢一般. 但叫咗個名"太子XXX"唔係好記得個全名, 但係係蟹子帶子蒸蛋白, 個蛋白係蒸得幾滑, 但一碟得八隻帶子到, 都要成差不多$300一碟, 超貴, 仲要唔係特別好食, 救命. 跟住叫咗個娃娃菜, 又係唔記得名, 但係黎到係個菜排得好睇, 上面咗d肉碎同炸蒜, 但個菜冇乜味. 好彩個西施炒飯都ok兼夠"獲氣, 個芝麻西檸雞係ok, 但冇特別. 咁樣四個人食咗差不多八百元但都唔知食咗d乜咁..................唉.............................總之我就信d食評唔去啦................................八百元, 可以食到d水準好d的菜囉...............................................真係欲哭有淚呀~~~~~~~~~~~
全晚最好食都係個
西施炒飯都ok兼夠"獲氣, 個
芝麻西檸雞係ok, 但冇特別. 咁樣四個人食咗差不多八百元但都唔知食咗d乜咁..................唉.............................總之我就信d食評唔去啦................................八百元, 可以食到d水準好d的菜囉...............................................真係欲哭有淚呀~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
2010-02-16
2010-01-03 8 瀏覽
我同左我哥哥+哥哥既女朋友+媽咪去食食左雞翅,岩岩好...分到4碗都算落足料都唔算貴,$400幾我就叫左個炸蟹鉗一D都唔好食有點苦幾難食下又貴!所以我覺最好食係雞翅
我同左我哥哥+哥哥既女朋友+媽咪去食

幾難食下
又貴!

所以我覺最好食係雞翅
  • 雞翅
富記飯店有三個缺點:難食,貴,服務差係樓下見到多款$10小食,但上到去,可能係我觀察力太弱,搵勻成個餐牌,真係搵唔到喎,最平都$18。比人昆左上來,但心諗唔緊要,睇下好唔好食再講。嗌左四樣野:酸辣鳳爪($18):細碟,唔辣,唔稔,唔爽。我都唔明,現成野都可以咁差。令我想起長長沙灣松記隔離間泰式鳳爪,好食過呢碟十倍。豬頸肉($18):女朋友話,從來無食過咁難食既豬頸肉。嗯,真係幾難食,有陣怪味。花蟹粥($22):D蟹肉梅既,但去到呢個時候,你還能有期望嗎?個粥底其實唔錯,如果你唔介意食味精的話。雞絲粉皮($22):我真係好唔明,呢度既雞絲粉皮都只不過係一堆現成既材料加埋,淋D麻醬係上面姐,都可以整得咁難食...連D麻醬既味都唔好食。四碟野加埋$80,仲有茶錢$10同加一$9,咁樣收多我廿蚊....慘過比人打劫。到左最後,埋單$99,個伙記收左我一百蚊無找錢,我比唔比貼士係我既事,你無論如何都唔可以假設我一定會比果一蚊貼士!食餐咁既垃圾收我一百蚊?

富記飯店有三個缺點:難食,貴,服務差

嗌左四樣野:

食餐咁既垃圾收我一百蚊?
呃人
2009-12-28