2014-08-21 4687 瀏覽
第一次 寫 食評。那天平日 同友人 2人 到 銅鑼灣 影 海賊王 & Shopping…晚上 約8點半 9點 搵食至登龍街 唔打唔撞 找至 小平津… 友人 之前 上網見 這 食評唔錯 便 上來 …門面 簡單 純樸… Menu 刺身壽司至料理 各式俱備 價格 在 銅鑼灣區 算 經濟…無訂位 的 我倆… 入去…老闆娘 問 我們 有否 訂座…? 在 無訂座 之下… 也 立即 安排 細房內的 2人枱 給 我們…入去時 覺得 裝修 簡單 舒適 個場都幾爆 但聲量 不至於太炒耳 方便大小夥人談談…一坐下 便 立即 附上 熱茶 Menu 及 餐前小食 粟米青瓜涼拌牛舌粒 太肚餓的企鵝 我 Menu 都 未看 便 二話不說 先 夾來食… 唔錯 味道 酸酸甜甜… 餐前開胃小食… 仲要 是 出面 較小用 的 牛舌 作 餐前小食… 有點 驚喜…!!由於 企鵝我 那天 有點 不舒服 所以 無點 刺身 … & 盡量點些 放題 較少吃到的 食物…先點 壽司… 火灸三文魚壽司$40 … 企鵝我 唔記得點的 是否 腩位… 但 來時 2件 壽司 都 算 大件… 魚 & 飯 比例 適中 不會話 飯 太多 魚 太少… 夾
第一次 寫 食評。
無訂位 的 我倆… 入去…
老闆娘 問 我們 有否 訂座…?

一坐下 便 立即 附上 熱茶 Menu 及 餐前小食
由於 企鵝我 那天 有點 不舒服

先點 壽司
火灸三文魚壽司$40 … 企鵝我 唔記得點的 是否 腩位… 但 來時 2件 壽司 都 算 大件… 魚 & 飯 比例 適中 不會話 飯 太多 魚 太少… 夾起 飯 不會 散… 但 入口 略嫌 燒得 偏乾… 無咁juicy… 飯 不會死實 同 重醋味…
火灸海鰻壽司$56 … 2件 壽司 同樣 都算大件… 但 海鰻 沒有 出面的 長 短少少… 但 相兌 火灸三文魚壽司 較juicy… 唔錯… 又未至於 入口即化…

到 串燒…
餐前小食 見 牛舌 都唔錯… 加上 企鵝我 跟友人 都 喜歡食 牛舌 當然 不可不點…
汁燒牛舌串… 餐牌上 牛舌 有 汁燒 同 鹽燒 選擇… 店員 落單時 也提示 鹽燒 較好吃… 但 企鵝我跟友人 都唔想 咁熱氣… 況且 出面食牛舌串 大多食鹽燒 好少有汁燒… 故不妨一試…
1串有3塊的 厚燒牛舌 食落有口感 燒得不太乾 夠juicy… 唔錯…!!
荔枝煙肉串 $24 … 友人點的 話 看過這店食評 話 這是一置好評的 想一試… 上菜時 一串有4粒… 用煙肉將荔枝卷起 再去串燒…
外面的 煙肉燒過 有少少一層油 但不太焦 與荔枝 一起同吃… 先嚐倒 煙肉的 鹹鹹地 再咬下去 荔枝 即 在口 爆漿
非常juicy… 配搭 特別… 正!! 這個組合 十分適合 怕 吃得太熱氣的人… 用作 解 食串燒 同 燒物 的 熱氣… 可惜 今次 我倆 叫這太早了…
燒雞皮串 … 居酒屋 如有 當然 是 必點… 2串雞皮 上枱… 入口 燒得 脆脆乾乾的 像薯片… 只有很少黑左… 但 個人 略嫌 燒得有點過乾… 濕少少 較好… 整體尚算唔錯…

再 點 飽肚 料理…
牛肉火鍋二人前 $6X… 這是 朋友點的… 進餐廳時 路過 見店員 上這菜 一很大的鍋 上面是 生蛋 配 肥牛… 好像 又大又正… 到我倆的上桌時… 跟平時的大 正常… 應該之前的是4人份量
一上枱 便將生蛋 與肥牛 拌勻… 才發現 是跟烏冬 同上 再配 雜菜 雜菌… 湯底 尚算 清甜… 不過不失… 整體來說 唔錯… 如配 gas爐 同上 會較好…
玉子蛋卷 … 友人點的 這菜是 料理 不是 刺身 那面… 企鵝我 跟友人 出去吃日本菜 都喜歡 點 玉子吃… 因 食材 簡單 蛋 但 煮法不易 要 很有技巧… 這道菜 就 可看倒 食店厨師 厨技…
上枱時 見份量都OK 已切開成 8小件 豎橫放碟… 色靚 入口 微溫不太熱… 有些汁 … 沒有 想像中咁juicy… 總體 尚算唔錯… 可更好…

仲有 友人點的 2大支ASAHI... 埋單共$446...!!
仲有 附送 飯後甜品... 當天是 菠蘿 跟 朱古力 味 2款雪糕...!!
 可惜 最後都無要... 但 見 鄰枱 評 菠蘿雪糕 不錯...
下次 如有機會 再來... 想試下... 刺身... 紫菜豆腐鰻魚天婦羅..... 名菜...!!

多謝 咁多位 大大 看畢 企鵝我
第一篇食評... 且 無相 提供... 企鵝我 會繼續 努力...
題外話/補充資料: 友人 嗜酒 叫了 支大Asahi 飲 … 後來 再叫 想改叫大罐裝… 但店員 見 枱上食物 還算多… 便再問多次 & 建議 叫 支裝… 故改叫 支裝 !! 而 企鵝我 好茶 自問自己飲茶算多且密 但店員 每隔一段時間 便會進來 加茶 且次數算頻密 不用我下下要我舉手示意加茶 !! 我倆 食到 很晚 出面D客 都走哂 出面開始收檔 剩下 我 跟 鄰枱... 之後其走埋 剩下我跟朋友倆人 也沒有趕客 吹埋單趕著埋數 讓我倆繼續食畢... 最後 友人食畢如厠埋單 老闆娘 唔記得順便問埋雪糕 入來再問我 話 送雪糕 有菠蘿 同 朱古力味 我說各一 友人回來話不用了... 老闆娘 好客 還叫我們 可坐多陣... 走時 已差不多12時... !! 埋單價共$446...!! 銅鑼灣區 真的 難得見 這樣 經濟 平實 窩心小店...!!
2014-08-11
  • 串燒 牛舌
  • 荔枝煙肉串
2014-08-16 4386 瀏覽
一個月內第二次到訪小平津,原因是7、8月份出度生日飯次數比較多,大多喜愛選擇日本料理,不用傷神左揀右揀,已經馬上打電話訂位。三文魚子沙律 吃過南瓜沙律多次,今次轉口味要三文魚子沙律,好爽脆好清新。燒雞泡魚乾 好野味有咬口,再渴一口啤酒,簡直絕配 炸蠔  炸槳粉好薄皮好脆,蠔入口軟軟滑滑,好好味 鰻魚豆腐天婦羅  紫菜包住豆腐及鰻魚;紫菜炸得脆脆地,豆腐好滑,這個配搭好新鮮。但是今次食的鰻魚就有點苦澀味,可能是內臟未有完全清潔乾淨。魚湯烏冬 必須預定,今次第一次吃;濃濃的魚湯配上豆腐蔬菜好香滑好好味,跟烏冬一起吃又一絕配 好喜歡這裡食物上準平均,簡直是我的食堂

三文魚子沙律
吃過南瓜沙律多次,今次轉口味要三文魚子沙律,好爽脆好清新。
燒雞泡魚乾
好野味有咬口,再渴一口啤酒,簡直絕配

炸蠔
 炸槳粉好薄皮好脆,蠔入口軟軟滑滑,好好味

魚湯烏冬

好喜歡這裡食物上準平均,簡直是我的食堂
2014-07-26
生日
其實這間店鋪都不能叫自己做日本餐廳。因為他所謂的日本菜都幾唔正中。首先不知道定了位子都要等。等了十五分鐘左右。餐牌有的東西都不算小。 因為第一次來我都是叫了餐廳推介的食物。先來了南瓜沙啦,都不錯。南瓜味很濃。味道調味得剛剛好。然後來的軟穀蟹卷完全沒味道。壽司飯冇味,很小蟹肉只是脆漿。牛油果還沒熟很難吃。豆腐鰻魚天婦羅都不知道想點。兩樣東西一齊都唔啱。味道怪怪。不過脆漿很脆。曉雞肉丸好吃不過沒驚喜。不過都曉得不錯。 汁也不是太鹹。曉牛利味道不錯。很可惜曉得唔夠時間。失敗miso茄子還可以芝麻味道領到碟菜很香。都算好吃。地方很燥對方講話都聽不到。很不舒服便宜就不代表可以難吃。餐廳要給多點食物創作同功夫上的誠意

然後來的軟穀蟹卷

豆腐鰻魚天婦羅
都不知道想點。兩樣東西一齊都唔啱。味道怪怪。不過脆漿很脆。

曉雞肉丸
好吃不過沒驚喜。不過都曉得不錯。 汁也不是太鹹。

曉牛利
味道不錯。很可惜曉得唔夠時間。失敗

miso茄子
還可以芝麻味道領到碟菜很香。都算好吃。

地方
很燥對方講話都聽不到。很不舒服

便宜就不代表可以難吃。餐廳要給多點食物創作同功夫上的誠意
15 分鐘 (堂食)
  • 🎃沙拉
2014-07-08 4644 瀏覽
小平津好多年前去過....還記得小平津係小小的店但食物種類多, 食物質素不錯, 而且價錢合理。多年後, 得知新店已搬去餐廳林立的永光中心, 慶祝父親節。搬到新店以為装修會有變化, 但装修跟之前一樣.平實,家庭式作業的小店。雖然父親節, 但午市不用訂位都有位; 這裡的午市套餐選擇多, 份量跟晚市相同, 而且價錢平。父親節當然點一些較好的食物!! 刺身盛合有7款刺身, 每款3件; 有三文魚, 海膽, 甜蝦。。。魚刺身1星期來魚2次 有4,5款, 在這裡食魚刺身比較實惠刺身後再炸魚頭魚尾鰻魚豆腐天婦羅必食之選 -中間夾住豆腐, 豆腐中間夾住鰻魚, 外脆內軟, 口感特別軟殼蟹卷外表吸引, 牛油果上面放滿蟹子加上包住脆脆的軟殼蟹, 好味煙肉荔枝串煙肉包住清甜嘅荔枝肉, 十分特別牛舌老公至愛, 燒得香口, 而且juicy天婦羅 (午餐)即做, 皮薄,午餐有沙律, 湯, 飯, 不用$50, 不錯的選擇
父親節當然點一些較好的食物!!

刺身盛合
有7款刺身, 每款3件; 有三文魚, 海膽, 甜蝦。。。
1星期來魚2次 有4,5款, 在這裡食魚刺身比較實惠
刺身後再炸魚頭魚尾
軟殼蟹卷
外表吸引, 牛油果上面放滿蟹子加上包住脆脆的軟殼蟹, 好味
煙肉荔枝串
煙肉包住清甜嘅荔枝肉, 十分特別
牛舌
老公至愛, 燒得香口, 而且juicy
天婦羅 (午餐)
即做, 皮薄,
午餐有沙律, 湯, 飯, 不用$50, 不錯的選擇
2014-06-22
父親節
2014-03-10 8056 瀏覽
第一次來小平津,7點到咗,但要8點交枱,但都冇所謂,反正我吔都諗住快d食完再去行街街有d貴,食落一般餃子又夠熱,又脆,好味唔錯呀 貴又麻麻吔,一食就知係大陸鰻魚,好彩豆腐夠滑我吔都鍾意食鹽燒牛舌多d,感覺爽一d自製鷄肉丸比較特別,因為入面有鷄軟骨,所以囗感唔錯唔“蘇“,都唔錯波羅雪糕真係有波羅,感覺好refresh~2個人食咗4百幾都差唔多,職員加茶加得好密,上菜速度亦幾快,下次會再去

有d貴,食落一般

餃子又夠熱,又脆,好味

唔錯呀

貴又麻麻吔,一食就知係大陸鰻魚,好彩豆腐夠滑

我吔都鍾意食鹽燒牛舌多d,感覺爽一d

自製鷄肉丸比較特別,因為入面有鷄軟骨,所以囗感唔錯

唔“蘇“,都唔錯

波羅雪糕真係有波羅,感覺好refresh~

• 軟殼蟹卷
  • 鹽燒牛舌
  • 煎餃子
2014-02-13 7718 瀏覽
小妹幫襯左小平律多年, 由第一間鋪搬到第三鋪, 但係呢間是首次幫襯,地點一如以往的蒲點 “銅鑼灣永光中心”一坐低二話不說是附上前菜牛舌粒, 當中混有青瓜粒, 粟米粒等, 材料簡單味道酸酸甜甜, 牛舌有咬口配合爽脆青瓜粒, 栗米粒, 的確是開胃前菜。至於我們點了南瓜沙律, 燒雞肉丸,鰻魚豆腐天婦羅及魚湯烏東等。上菜更有效率先來南瓜沙律, 賣相是它們獨有, 南瓜中也混合小許薯仔令到呢坐上山企得更靚仔, 而味道清清甜甜, 唔會好似其他地方的沙律雪到凍冰冰,,這個沙律是小妹力推的。燒雞肉丸: 口感彈牙, 表面焦香, 內裡 Juicy,配上微甜燒汁味道更香口惹味接著是食過無數次的鰻魚豆腐天婦羅,賣相亂左小小,但皮脆,內嫩上枱時熱辣辣,但緊記襯熱食。最後是魚湯烏東,奶白的魚湯,窩內還有幾款蔬菜。和以往比較味道有點過鮮,相信有加入了味精作調味烏東則同樣彈牙可口。最後以贈送的豆腐雪糕作結。經濟的日本料理,就是喜愛這份簡單,平實。
地點一如以往的蒲點 “銅鑼灣永光中心
最後是魚湯烏東,奶白的魚湯,窩內還有幾款蔬菜。
和以往比較味道有點過鮮,相信有加入了味精作調味
烏東則同樣彈牙可口。
最後以贈送的豆腐雪糕作結。
經濟的日本料理,就是喜愛這份簡單,平實。
2014-02-06
2014-02-03 5956 瀏覽
第一次寫食評。我去嗰日係年29,同個fd諗住早啲食完去行維園年宵,六點幾去到見到得一枱客,諗住係我地早到佢地又岩岩開先係咁,點知入到去就比人問有冇book 枱,原來間野係要book@@不過好彩早到比我地入要我地八點幾左右還枱。坐左一陣啲人已經陸續咁入黎!之前係openrice 睇到呢間野啲食評,見到幾平啲野食幾好食咁,所以就同個fd黎呢到食 :) 一坐底就比menu同餐前小食牛舌比例比青瓜少,味道ok la 我地見到食評好多人話燒煙肉荔枝串合拍程度係估唔到合拍,所以我同fd好奇心驅使下都叫左串食下又真係幾好食,我同fd一食就愛上了仲叫左雞肉丸串呢個就普遍啦雜錦天婦羅唔錯,啲炸皮幾薄,有冬菇,蝦,南瓜,蕃薯, 茄子,仲有舊外表好似金菇既物體,但食落硬硬脆脆咁,唔知咩黎牛肉鍋二人前 ,撈之前忘了影相都幾好味仲叫左客三文魚壽司 ,可惜唔係魚腩..好新鮮,唔會話好薄,都有啲厚度總括黎講,呢個價食到呢個質素真係幾抵
第一次寫食評。
要我地八點幾左右還枱。坐左一陣啲人已經陸續咁入黎!

一坐底就比menu同餐前小食

牛舌比例比青瓜少,味道ok la

又真係幾好食,我同fd一食就愛上了

仲叫左雞肉丸串

呢個就普遍啦

牛肉鍋二人前 ,撈之前忘了影相
都幾好味

總括黎講,呢個價食到呢個質素真係幾抵
2014-01-29
用餐優惠
其他
  • 煙肉荔枝串
2014-02-01 4965 瀏覽
自從平安日嚟食過午餐後, 總係對呢度嘅美食念念不忘… 今晚約咗老妹行銅鑼灣, 就梗係順理成章嚟呢度開飯啦 \(^o^)/ 可能係行街行得夜嘅關係, 冇訂枱都只係等咗 5分鐘就可以入座, 真好運!!一坐低, 侍應就自動奉上免費前菜 - 涼拌牛舌 ^^ 不得不讚, 呢度嘅服務態度認真一流! 讓客人邊食邊點菜, 唔使餓肚子~ 講翻個前菜, 真係好好味 ^^ 酸酸甜甜, 牛舌粒入味得嚟又軟嫩彈牙, 同爽脆嘅青瓜粒形成對比, 加埋甜甜嘅粟米粒… 簡直令人食指大動!!邊食邊點, 我哋好快就決定好 ^^ 先嚟個日式薯仔沙律! 沙律嘅外型好特別, 好似一座火山~ 幼滑嘅薯蓉配上青甜嘅青瓜絲, 出奇地協調!接住出場嘅係 - 煙肉荔枝串 ^^ 聽個名好似有點怪… 但基於未試過 & 對小平津嘅信任, 我決定要試一試!! 哈哈, 真係冇令我哋失望呢~ 香脆嘅煙肉包裹住清甜嘅荔枝肉, 相輔相成, 令各自嘅味道出色得嚟冇被對方掩過 *^O^*自製雞丸 - 大大粒又有口 ^^ 自製醬汁好惹味, 令到大大粒嘅肉丸一啲都唔乾身! 而且肉丸內夾雜咗好多軟骨粒, 令口感好豐富, 食到停唔到口 ^^軟殼蟹卷 - 好彩我哋點

涼拌牛舌
日式薯仔沙律
自製雞丸
軟殼蟹卷 - 好彩我哋點咗半卷 (4件), 因為份量十足, 全卷 (8件) 的話二人一定食唔哂! 呢個卷物外表非常吸引, 層層疊疊嘅牛油果上面放滿脆卜卜嘅蟹子, 軟綿綿嘅壽司飯包住酥脆大件嘅軟殼蟹, 一口咬落去認真滋味無窮 ^^
軟殼蟹卷
海膽黄金炒飯 - 炒飯名符其實炒到金黄色, 海膽好新鮮, 夾雜蘿蔔粒, 蛋絲, 青瓜絲… 整體感覺很好, 炒得不油不膩 ^^ 雖然份量頗大, 但每人食半碗都唔覺滯!!
海膽黄金炒飯
我哋兩個都食得很飽很滿足, 未埋單已期待下一次嘅來臨 (≧3≦)
2014-01-14
5 分鐘 (堂食)
涼拌牛舌
日式薯仔沙律
海膽黄金炒飯
2014-01-19 4200 瀏覽
荔枝煙肉串 $24(好食指數:7/10)8-12-2013配搭幾特別,將煙肉包住一粒荔枝肉,煙肉鹹鹹地荔枝又甜甜地。呢種配搭令人諗起似菠蘿腸仔,不過煙肉煎出黎會較多油。自製雞丸 $20/串(好食指數:7.5/10)雞肉丸大大粒,唔會好鞋好乾身,食落去啖啖肉,仲有蘿蔔碎係入面。每粒肉丸食到最深,仲食到雞軟骨添!好驚喜鰻魚豆腐天婦羅 $68(好食指數:8/10)又一特別菜式,紫菜皮炸得相當脆,用了兩片豆腐夾住鰻魚,口感非常豐富,外脆內軟,鰻魚同豆腐既味道夾得好好。如果鰻魚汁味再出d,味道會更好。軟殼蟹卷 (全卷) $88(好食指數:7/10)卷物可選全卷(8件)或半卷(4件)。軟殼蟹炸得夠乾身,好多沙律醬夠哂味道,上面舖上粒粒蟹籽。可惜食唔到好多既蟹肉。鹽燒牛舌 $27(好食指數:7.5/10)日本居酒屋又點少得牛舌?牛舌有鹽燒同醬燒揀,店員提示我地鹽燒較好吃。的確,燒牛舌亦好難可以煮到唔好食。聞上去羶味較重。選用厚牛舌,食落更有口感,不過唔係每件都燒得均勻,有d部份有少少韌。鹽燒鯖魚 $68(好食指數:7/10)魚既表面燒得好脆,魚肉亦比較少骨,啱哂我地呢d懶人唔中意lun骨。雖然燒過,
荔枝煙肉串 $24
8-12-2013

自製雞丸 $20/串
(好食指數:7.5/10)

鰻魚豆腐天婦羅 $68
(好食指數:8/10)

軟殼蟹卷 (全卷) $88

鹽燒牛舌 $27
(好食指數:7.5/10)

鹽燒鯖魚 $68
(好食指數:7/10)
魚既表面燒得好脆,魚肉亦比較少骨,啱哂我地呢d懶人唔中意lun骨。雖然燒過,但唔會話好韌。沾上蘿蔔蓉汁,同魚肉味道最夾。

牛肉火鍋風味湯烏冬 (四人前) $95
(好食指數:6/10)
鍋中配料有好多,包括肥牛,雞蛋,雜菜,雜菌及烏冬。肥牛浸耐左會比較韌,湯底亦較油,其他不過不失。唯一既係四人前份量既烏冬實在較少。
溫馨提示:每位惠顧滿$120即可免費享有一杯雪糕。
2013-12-08
5 分鐘 (堂食)
2014-01-14 3146 瀏覽
平安夜只需返半日工 (≧∇≦) 但早放工都要去食咗午飯先, 無謂餓親自己嘛! 約咗朋友嚟呢喥開飯, 驚見假期前夕竟然比平時靜… 好嘢~ 唔使等位!! 我哋叫咗牛肉飯, 雜錦魚生飯, 豚肉湯烏東鍋, 牛肉湯烏東鍋 \(^o^)/主食未到, 待應先奉上麵豉湯, 沙律 & 佐料 ^^ 沙津嘅賣相雖然普普通通, 但因為個日式醬汁調配洽當, 事實上都好 yummy~ 麵豉湯其實就中規中矩, 但可能因為天寒地凍嘅關係, 我哋個個都想 encore, 飲完熱湯成個人都好舒服嘛~ ^^食完沙律 & 飲完湯, 主食就陸陸續續送上~ 呢度嘅牛肉飯一向係我嘅午餐必選, 因為除咗牛肉夠多之外, 仲有大量炒過嘅洋蔥! 就係因為呢啲洋蔥, 個飯先至咁 juicy~朋友甲點咗雜錦魚生飯, 佢話啲魚生都好新鮮!朋友乙就點咗豚肉湯烏東鍋, 佢話啲湯烏好有口同埋個湯好好味朋友丙就點咗牛肉湯烏東鍋, 因為熱鍋嘅關係, 啲牛肉係生上嘅, 咁到食得時就啱啱好, 夠哂滑, 唔會老! Yummy~呢度嘅食物水準一向都高, 價錢又平 (銅鑼灣區算係平架喇…!) 服務態度又好, 真係難得!! 不過呢度平時都好旺場, 不論午市 or

麵豉湯, 沙律, 佐料
食完沙律 & 飲完湯, 主食就陸陸續續送上~
牛肉飯
雜錦魚生飯
朋友甲點咗雜錦魚生飯, 佢話啲魚生都好新鮮!
豚肉湯烏東鍋
牛肉湯烏東鍋

不過呢度平時都好旺場, 不論午市 or 晚市, 最好都係 book 定位~ ^^

2013-12-24
麵豉湯, 沙律, 佐料
牛肉飯
豚肉湯烏東鍋
牛肉湯烏東鍋
  • 麵豉湯 沙律 佐料
2014-01-10 2741 瀏覽
登龍街永光中心超多餐廳,而且每間都好有特色。這天同事帶我到了小平津,味道真的不錯。未下單前侍應已將沙律上枱,沙律菜好新鮮,好愛蕃茄,大大片好 juicy。我點的是壽司刺身定食,壽司有4件,飯是手握的但米有點煮得太硬,幸好三文魚、魷魚、北寄貝、章紅魚等新鮮,尤其是三文魚及章紅魚,油份十足,魚生剛好蓋著米飯,做法正宗。刺身二片,都非常厚切,跟壽司三文魚一樣油份十足,吃下去充滿鮮味,最可惜不是腩位。最欣賞烏東,手打的,超滑,咬下去像食年糕一般帶點煙韌但又好滑,湯底有淡淡的木魚味,配上幾絲紫菜簡直是完美!

沙律
壽司
烏東
2013-12-30
沙律
烏東
2013-12-26 1959 瀏覽
第一次去小平津感覺平實,好似有點像日本小巷裡的小店,家庭式作業簡簡單單。由於天氣寒冷我們對壽司興趣大減,只選了三文魚、帶子及海膽壽司;其中以帶子比較出色 卷物方面,要了一條軟殻蟹卷,想不到來的時候是如此大條,份量十足 串燒選了人氣推介的鹽燒牛舌但味道一般,另一新款配搭的煙肉荔枝串;感覺不錯,平日的燒煙肉比較乾身或太油,但配上荔枝肉就變得口感清新 凍凍地,我們點了一個牛肉鍋烏冬及雜菜烏冬,熱騰騰好味道;特別是牛肉鍋烏冬,因湯底有牛肉加上生雞蛋一起攪均,再配上烏冬好滑溜 如此簡單的一頓平安夜晚餐好滿足,好溫暖。

如此簡單的一頓平安夜晚餐好滿足,好溫暖。
2013-12-24
平安夜
  • 煙肉荔枝串
2013-12-06 1613 瀏覽
遲來的食評~~終於有時間寫了~~ 朋友生日~ 平時大家都見到我FB 好多美食相~於是乎自然就搵我搵D 好味餐廳比大家食~~上網見呢間D評語唔錯~就決定試下喇~~三個人叫了以下食物~ 食物質素十分好~~總括來講樣樣都好好味~價錢又合理,一定會再去試埋其它食物~
題外話/補充資料: 3 個人TOTAL : $400 元~~
2013-11-28
生日
雞肉串
銀鱈魚
鰻魚豆腐天婦鑼
牛肉烏冬
2013-10-24 1143 瀏覽
登龍街自餐廳禁煙以來,樓上酒吧沒從收斂了不少,已漸漸發展成一條食街。那夜一直在等友人下班,一道接著一道的慢慢品嚐,更能細味別致的居酒屋食物。 魚生沙律:開胃食物,醬汁微酸,味道頗佳。雜錦魚生沙律:開胃食物,醬汁微酸,味道頗佳。鰻魚豆腐天婦羅:賣相一流,有層次,做出外脆、中滑、內軟的口感,新鮮炸起,最緊要要小心熱!鹽燒牛利:中規中矩。煙肉荔枝卷:特色食品,起初看見餐牌略為吃驚和抗拒,吃下去方知是難以言喻的驚喜之作!自製雞肉丸:圓鼓鼓外型,飽滿肉丸未食已加分。咬之味香,有嚼頭。油甘魚頭:三文魚頭,魚鮫見得多,油甘魚頭還是首回。味香,而沒有三文魚的膩,不過定價($200)較其他菜式進,而且吃魚頭需要點心機和技巧,下次會改點魚鮫。牛肉鍋烏冬:欣賞上桌時牛肉呈半生熟狀,入口不會過熟,香滑飽滿之選。辣三文魚卷:上桌呈漂亮的花形,自家味道,有別於連鎖壽司店,值得一試。飯後還有贈送的綠茶雪糕,為晚飯劃下不錯的句號。

雜錦魚生沙律:開胃食物,醬汁微酸,味道頗佳。
雜錦魚生沙律
鰻魚豆腐天婦羅
鹽燒牛利:中規中矩。
鹽燒牛利
自製雞肉丸
燒油甘魚頭
牛肉鍋烏冬
辣三文魚卷
飯後還有贈送的綠茶雪糕,為晚飯劃下不錯的句號。
題外話/補充資料: 地方較小,造就熱鬧環境,適合一班人(個人認為4-8人為佳)在一個不安靜的環境下談天。 吃至近乎包場時友人方抵埗,本來剛過last order時間,店方也很配合,容我們再點一輪食物,非常感謝。
2013-09-16
自製雞肉丸
牛肉鍋烏冬
辣三文魚卷
2013-10-04 467 瀏覽
位於銅鑼灣登龍街小平津是一間走平民路線的居酒屋。聽過很多身邊的朋友介紹這間餐廳,但是每次打電話預訂也爆滿,終於上星期六成功訂到了晚餐,十分興奮。小平津的面積不大,裝潢以柔和的綠色為主。六點鐘到,我們是第一位晚飯人客,但是其他人客們很快便坐滿了整間餐廳,氣氛好不熱鬧。晚餐價錢每位$100至$200左右。(1)C和D看到餐牌有不少吸引的菜式,首先點了一客自製雞丸($20)。 這個雞丸很好吃,外面的一層自製燒醬汁十分特別,甜甜的又有點焦香,加上滑溜無骨的雞肉,做得非常出色,吃到我們都讚不絕口。(2) 我們十分喜歡這個鹽燒牛脷($27)。牛脷十分爽口,而且牛肉很厚實,份量不少,陪上旁邊的沙律醬,非常好味道。(3)煙肉荔枝串($24)是一碟很有趣的串燒,以煙肉包著荔枝,外表十分吸引。C最喜歡薄煙肉,這個串燒果然沒有另人失望,荔枝的果甜加上香口的煙肉,沒有想過是配合得如此美妙,水果配肉,有點像小時候的菠蘿腸仔。(4) 另外一碟出色的就是這客一點也不簡單的鰻魚豆腐天婦羅($68)。軟淋的鰻魚夾在豆腐中間,再包上一層紫菜,炸得外脆內軟,多重不同的配搭,口感及味道上簡直是一番與別不同的感受。(5) 最後
位於銅鑼灣登龍街小平津是一間走平民路線的居酒屋。聽過很多身邊的朋友介紹這間餐廳,但是每次打電話預訂也爆滿,終於上星期六成功訂到了晚餐,十分興奮。小平津的面積不大,裝潢以柔和的綠色為主。六點鐘到,我們是第一位晚飯人客,但是其他人客們很快便坐滿了整間餐廳,氣氛好不熱鬧。晚餐價錢每位$100$200左右。
(1)CD看到餐牌有不少吸引的菜式,首先點了一客自製雞丸($20)。 這個雞丸很好吃,外面的一層自製燒醬汁十分特別,甜甜的又有點焦香,加上滑溜無骨的雞肉,做得非常出色,吃到我們都讚不絕口。
鹽燒牛脷
鰻魚豆腐天婦羅
(5) 最後的牛肉火鍋風味湯烏冬分四人份($95)跟二人份($60)。新鮮的肥牛在滾燙燙的湯中,香噴噴的,湯底很甜。又有蛋黃,令烏冬吸盡蛋汁和湯汁,十分鮮味,很好吃呀。只嫌份量不夠多。
牛肉火鍋風味湯烏冬
要注意餐牌上的所顯示的價錢,因為很多只是一條串燒的價錢而已,如果人多的話可能要多叫幾份。小平津是一間很有趣,且有心思的居酒屋,來這裏不要期望可以吃到很多不同的壽司刺身,盡量試試它其他的菜色,可能更有警喜。這裏也有很多家庭來吃飯,看到老人家也吃的津津有味,然後拍照,很溫馨的味道。
鹽燒牛脷