2015-08-22 3600 瀏覽
兩星期前約左朋友係銅鑼灣聚舊。一向精打細算既我,就預先係openrice嘗試搵一間好味又抵食既日本餐廳。經過一番搜尋後,結果搵到"小平津"日本餐廳。發覺大部份既食家食評都唔錯,而食物價錢比同類型既平大概10幾%,所以立即打去訂位。這間小店既環境不錯,平實得黎給人舒服既感覺。我同朋友好開心傾左成晚傾,食物確實也不錯。待應不停為我地加茶。出奇地,埋單竟然$200有找。不過我地都算係比較細食既😊整體上都唔錯!"小平津"應該會成為我既朋友圈聚腳地。不過唯一中不足既地方就係顧客太多,講野時要比平時大聲d先聽到。掛住同朋友傾偈,唔記得影下d食物tim😄
掛住同朋友傾偈,唔記得影下d食物tim😄
2015-08-07
  • 煙肉荔枝串
2015-07-24 4474 瀏覽
小盛女很喜歡吃日本菜,可是我從不吃生的,所以如果你想知道這裡的魚生海膽是否新鮮,你可以直接跳過這篇食評。十個有九個喜歡吃日本菜的人都是因為喜歡吃刺身,每次我說不吃就會覺得我是異類,不懂欣賞、無口福,甚至有人說我人生從此便少了很多色彩,What the hell?其實日本菜中的熟食也非常不錯,下次當大家雀躍地狂點刺身的時候,不彷試試以下小妹的推介吧!小盛女一直對南瓜沒甚麼好感,總覺得味道很淡,但這個南瓜沙律(HK$55)卻出奇地好吃,不過奉勸大家集齊三人以上才吃,因為很易「滯」。必食指數:4粒星牛油果又是另一樣我覺得無味的食物,而平常我亦很少吃軟殼蟹卷,總覺得卷內只有丁點蟹肉,有時吃了都不知道是軟殼蟹,但Openrice看到很多人激讚,於是抱著「唔執輸」的心態也點了半卷軟殼蟹蟹卷(HK$68),吃罷立即想起「食神」裡薜家燕吃叉燒飯的情況,「軟殼蟹卷啊!好好味嘅軟殼蟹卷啊!從來未食過咁好味嘅軟殼蟹卷啊!」不用多講,必食指數:5粒星我認我是港女,最怕吃魚要挑骨,而這條鹽燒鯖魚(HK$80)非常肥美,啖啖肉,正合我心意,一個字,正!必食指數:5粒星鹽燒牛舌(HK$27),厚切牛舌,燒得剛剛好,

南瓜沙律
軟殼蟹蟹卷
鹽燒鯖魚
鹽燒牛舌(HK$27),厚切牛舌,燒得剛剛好,充滿肉汁和牛的鮮味,忍不住點了兩串!必食指數:5粒星
鹽燒牛舌
吃日本菜如果只點好吃但不飽的,荷包一定乾塘,撐不了多久,所以醒目的我當然也點了飽肚的牛肉火鍋風味湯鳥冬(二人前)(HK$75),牛肉不錯,加上甜甜的湯底,令普通的雜菜和冬菇也很好吃,必食指數:5粒星
牛肉火鍋風味湯鳥冬
以下兩款就正正常常,你鍾意咪試下囉,不過我試一次就夠喇,無特別。煙肉荔枝串(HK$24)鰻魚豆腐天婦羅(HK$78),有特色但不是特別好吃。
鰻魚豆腐天婦羅
吖!仲有個鰻魚壽司(HK$38)都好好味o架!不過偏貴而且我忘了拍照,必食指數:4粒星。飯後還會送豆腐味/菠蘿味雪糕或雪米糍,很貼心,為整頓飯劃上完美句號。
2015-07-17
5 分鐘 (堂食)
南瓜沙律
軟殼蟹蟹卷
鹽燒鯖魚
鹽燒牛舌
牛肉火鍋風味湯鳥冬
  • 鰻魚壽司
2015-06-15 5336 瀏覽
港式日本食肆多的是,但小平津是特地要寫食評讚一下。到小店用餐,我們對餐廳的環境和服務都不會有太大期望,付蔗渣嘅價錢,不會期望有燒鵝嘅味道,但小平津完全給了我驚喜。本以為它只是間抵食、平實的日式小店,怎料它的服務是更值得一讚。一個平日的晚上,我和朋友一行三人到小平津用餐。永光商業大廈不難找,就在三田製麵所對面,是很光猛的一幢食廈。幸好有預先訂位,不然未必能不用等候地walk-in了。餐廳一如所料,是走平實路線的。位置雖然不是寬敞,但不會像放題店般擠迫,尚算坐得舒服。座位下更有膠籃,省了女士放手袋的位置,是貼心的設計。人數如果是單數的話,一般都不會到壽司店用餐,因為通常每客壽司都是兩件的;叫一碟的話,其中一人無份食,叫兩碟的話,其中一人又要多吃同款的一件,很麻煩。我們來小平津,其實沒打算吃壽司的,所以即使是單數人數,也沒影響;後來在點餐時才發現,其中一人不吃生冷食物,包括沙律。可是,我和另一人都想吃沙律;正在煩惱點不點沙律時,侍應提出可以點半份沙律!這立即解決了問題啦!實在沒想過平實的小店可以那麼細心和 flexible的,食物再貴、地點再高級的地方,都未必能有這些貼心的安排。另外,我們想

可是,我和另一人都想吃沙律;正在煩惱點不點沙律時,侍應提出可以點半份沙律!這立即解決了問題啦!實在沒想過平實的小店可以那麼細心和 flexible的,食物再貴、地點再高級的地方,都未必能有這些貼心的安排。另外,我們想點軟殼蟹卷,問過了全卷(8件)和半卷(4件)的份量,決定點全卷;侍應很細心地問:「要不要幫你切做9件?」他主動提出,實在太細心了吧。
牛油果黃金沙律 (半份)
牛油果黃金沙律 - 雖然我不知全份有多少,但這個半份沙律分量剛剛好!牛油果絲不算很多,而且有點生,所以吃下去的口感較硬;不過生一點,味道其實較清新的,視乎愛不愛那陣「草青味」了。
荔枝煙肉串 (2串)
荔枝煙肉串 - 這個有驚喜!一般的煙肉xx串都是配車厘茄的,但原來清甜的荔枝也是好拍檔!它平衡了煙肉的油膩,與車厘茄有異曲同工之妙。
軟殼蟹卷全卷
軟殼蟹卷 - 份量很足,而且真的是切了9件!和上面的沙律一樣,牛油果有點生,但不影響味道。
鰻魚豆腐天婦羅
鰻魚豆腐天婦羅 - 這個有點小貴,但念在這創新的配搭上,還可以吧,因為一般吃到的天婦羅都是蔬菜。如果不是在紫菜裹著,豆腐很快便會散掉了。

我們還點了以下食物,胃口真的有點大…
雞丸
玉子厚燒
Asahi (640ml)
現在會送甜品的小店已買少見少了。免費送的,當然對味道沒什麼期望;但這店竟有豆腐味雪糕,連免費甜品都要有特別口味,太好了吧。
贈送的豆腐味雪糕
吃了那麼多,才是$200一個人
,在銅鑼灣實在太難得了。我最欣賞的,更是職員對食物貼心的安排;我付的是蔗渣價錢,但竟然有吃燒鵝嘅服務
小平津要加油呀!
2015-06-09
荔枝煙肉串 (2串)
軟殼蟹卷全卷
雞丸
玉子厚燒
贈送的豆腐味雪糕
2015-06-05 4542 瀏覽
臨時臨急無通知情況下要係銅鑼灣搵間平靚正日本餐廳。仲唔嗱嗱臨上OPENRICE 搵。見尼間食評唔差就即刻訂位。原本訂6位 點知最後尼左7位。待應都好快咁安排左2張4人枱泊埋俾我地 仲多左一個位放野 坐得好舒服一開始先點了2支KIRIN 啤一啤佢等壽星女開心下先之後食物都好快上枱。雜錦天婦羅有啲面漿炸左把扇出尼味道唔錯 食落唔食太厚粉炸蝦都有蝦鮮味豆腐海膽冷冷的滑豆腐配上新鮮十足的海膽 一齊放入口 剎那間口中充滿了幸褔感雞泡魚乾人人都估唔到係乜 淨係覺得好食 最後我話係雞泡魚 佢地先~ WOW~~冬菇串普通 只係我必吃串燒之一蟹籽沙律OK 普通 煙肉荔枝串我又係無講到係乜 大家係咁估中間係乜唯有壽星女知道入面係荔枝 荔枝香味同甜味配咸咸的煙肉 互相平衝非常夾雜錦魚生 3-4人份 叫左2份劍魚腩好好食好厚 其他刺身都鮮味十足燒雞丸成個波都係用雞肉搓成 雞味十足爽口餃子雞翼大家都覺得普通厚燒玉子OK 又係我日本餐廳必叫ITEM之一麵醬茄子麵豉醬加茄子 好夾泡菜豬肉鍋 (4人份)我原本以為有個鑪係下面 所以烏冬分開叫點知唔係 我即刻同待廳講 叫烏冬 但都因為多單要等最後個鍋有少少凍 先可以同烏
臨時臨急無通知情況下要係銅鑼灣搵間平靚正日本餐廳。
仲唔嗱嗱臨上OPENRICE 搵。
見尼間食評唔差就即刻訂位。
原本訂6位 點知最後尼左7位。

一開始先點了2支KIRIN 啤一啤佢等壽星女開心下先
之後食物都好快上枱。
雜錦天婦羅
大家都覺得普通
OK 又係我日本餐廳必叫ITEM之一
麵豉醬加茄子 好夾
泡菜豬肉鍋
泡菜豬肉鍋 (4人份)
我原本以為有個鑪係下面 所以烏冬分開叫
炸軟殼蟹
鯭魚卷
抄牛蒡
2015-05-16 4162 瀏覽
冇人等,好快可以入座。三個人總共點咗十幾個菜,總體都唔錯。前菜南瓜沙律幾特別,從來冇食過,南瓜泥加少少青瓜絲,完全冇汁都夠哂味,係必食推介。另外一個推介係刺身拼盤,七款各三片,片片足料,亦都新鮮,白玉豚係驚喜。其他菜式都夠水準,唯獨明太子炒飯太濕,又唔夠味,不必試😓
冇人等,好快可以入座。三個人總共點咗十幾個菜,總體都唔錯。
其他菜式都夠水準,唯獨明太子炒飯太濕,又唔夠味,不必試😓
2015-05-13
  • 南瓜沙律
2015-05-16 3730 瀏覽
每個Happy friday都習慣外出吃午餐,工作量不大的這天就走到銅鑼灣,挑選了小平津進餐。12點15分左右來到位於登龍街的這家,當時只有寥寥可數的幾個客人,然而差不多每張枱上都放了留座的牌子,進餐期間客人相繼內進,幾近滿座,所以還是建議先訂座。Lunch set價錢相宜,選擇亦蠻多,每個餐都附上一客沙律、麵豉湯及漬物。小小一客沙津用上黑醋醬汁,酸酸甜甜非常開胃,意想不到的清新,生菜夠爽口,蕃茄亦很入味。我點了汁煮豬軟骨,同事分別點了泡菜炒豬肉及野菜炒牛肉,短短幾分鐘侍應已把豬軟骨飯端到面前,應該是預先煮好的,卻是比預期中美味,豬軟骨裡面沾滿甜汁,吃豬軟骨最怕肉絲黏滿牙齒的感覺,但這個咬下卻完全沒有黏牙。相反同事點的牛肉跟豬肉都有點煮過頭,而且雖然是野菜炒牛肉,除了洋蔥外沒有其他'菜',即使份量夠也有點失望吧。然而服務態度不俗,店員殷勤加茶,加上價錢不高,亦不失為一個午餐理想之選。

附送的沙律、麵豉湯跟漬物

汁煮豬軟骨

2015-05-15
汁煮豬軟骨
2015-04-24 3867 瀏覽
最近大多數在銅鑼灣吃飯,原來銅鑼灣也有很多好吃的餐廳,吃貨的我當然不會錯過。今次來到小平津吃日本料理。前菜:青瓜仔配玉米,開胃小食南瓜沙律:一般般,本來以為是南瓜配菜的沙律,原來是南瓜蓉,賣相是吸引的。燒雞肉丸:有驚喜,醬汁不會過喊軟殼蟹卷:雖然怕敏感,但也要吃,好正呀,飯不會太軟,軟殼蟹炸得鬆脆。牛肉烏東:味道接受,沒有特色。
前菜:青瓜仔配玉米,開胃小食
燒雞肉丸:有驚喜,醬汁不會過喊
牛肉烏東:味道接受,沒有特色。

2015-04-22
2015-04-13 3409 瀏覽
埋單人均280蚊,不能作參考,因為我地只有2個人卻叫太多嘢食。油甘魚壽司同餐廳送嘅飯後雪糕都無影到。小平津屬於抵食嘅居酒屋(errr 算唔算居酒屋呢?氣氛裝修似港式餐廳) 好多人讚嘅煙肉荔枝串和豆腐鰻魚天婦羅我覺得最一般。煙肉無肥瘦層次感,荔枝都係普通貨,雖然我無expect 佢嘅荔枝係清新鮮甜。後者嘅三種材料純粹唔夾,雖則豆腐好嫩滑。厚玉子燒份量大過預期,唔睇價錢 ($80) 嘅後果啊⋯ 魚湯烏冬好味!

• 軟殼蟹卷
  • 魚湯
2015-03-26 3598 瀏覽
第一次上黎,估唔到咁爆場,好彩一早訂左位,一坐低就有個牛舌小食,好似係免費嘅,good啦,跟住叫個刺身拼盤好似2百幾蚊都算抵食,有三文魚,帶子,八爪魚,吞拿魚,油甘魚,同埋海膽和甜蝦,性價比都幾高,質素就一般啦,跟住一個蟹籽沙律都唔錯,再叫個芥辣八爪魚小食,呢個就普通左啲,呢個價錢可以比靚少少嘅貨比我囉(好似係$80),sake都算抵飲,整體黎講唔錯
刺身拼盤
  • 蟹籽沙律
2015-03-18 3243 瀏覽
放假食好野,今次去試銅鑼灣日本料理小平津。地方不大,加上我們沒有預先訂坐,所以大約9點到達也要等一會才可入座。服務員態度不錯,入座後便附上茶和開胃的前菜牛舌粒,當中混有爽脆的青瓜粒和粟米粒, 味道不錯。 日式薯仔沙律,幼滑的薯蓉配上青甜的青瓜絲,很不錯的沙律。煙肉荔枝串,不愧是小平津的名物,燒過的煙肉加上清甜的荔枝肉,有種難以形容的Match,大愛呀。鰻魚豆腐天婦羅,嫩滑的豆腐中間夾著鰻魚天婦羅,外脆內軟,口感很好,又一美味之作。鹽燒牛舌,燒得香口又juicy,是日式燒物中必吃的食物。燒銀鱈魚 ,銀鱈魚很滑,沒有雪味,不錯。牛油果軟殼蟹卷,味道還好但沒有什麼驚喜,可試可不試。最後還有免費的雪糕結束這一餐質數很高的晚餐。
放假食好野,今次去試銅鑼灣日本料理小平津。

日式薯仔沙律,幼滑的薯蓉配上青甜的青瓜絲,很不錯的沙律。
鹽燒牛舌,燒得香口又juicy,是日式燒物中必吃的食物。
燒銀鱈魚 ,銀鱈魚很滑,沒有雪味,不錯。
牛油果軟殼蟹卷,味道還好但沒有什麼驚喜,可試可不試。
最後還有免費的雪糕結束這一餐質數很高的晚餐。
30 分鐘 (堂食)
  • 煙肉荔枝串
  • 鰻魚豆腐天婦羅
2015-03-05 2999 瀏覽
Happy Friday night!! 一星期中最開心就是星期五, 因可跟朋友來個late dinner, 飲下酒食下飯, 翌日睡到自然醒~店鋪面積不太, 一眼看得見, 所以要食就要記得訂位啊~雖然是late dinner, 但我們五人點了很多食物啊~ 包括刺身三盛, 三款都很新鮮, 我吃了甜蝦及帶子, 很鮮甜!蟹籽沙律好像是去裏任何日式店鋪也會點的, 用料新鮮, 味道正常吧~荔枝煙肉串, 是暫時吃過燒得最好的一家, 荔枝肉厚多汁、煙肉夠香口, 一卷一口, 荔枝汁的甜化解了煙肉的肥膩, 同時提昇的肉的香味.我不好冬菇的, 但小平津的燒冬菇卻令我吃了一粒不反感. 菇沒有燒至全乾身, 還保留些少水份, 沒有’up’味.雞肉丸是很推介的, 看似簡單的一粒丸, 實際是非常有口感, 內裏混入了些少蔬菜似的, 喜歡咬下有適量肉汁、軟硬適中, 而且汁料非常正~燒雞腎幾爽口, 但又稱不上是非常好味, 可點可不點.首次吃雞泡魚乾, 好似豬肉乾的質地啊~ 少少咸, 都幾過癮~牛油果軟殼蟹蟹籽卷, 又是十分好吃的. 飯粒是暖的, 軟殼蟹依然脆身, 而且還有嫩肉, 配合清新牛油果一起食, 不需多說話, 盡情
店鋪面積不太, 一眼看得見, 所以要食就要記得訂位啊~
刺身三盛
燒冬菇
雞肉丸
燒雞腎幾爽口, 但又稱不上是非常好味, 可點可不點.
雞泡魚乾
牛油果軟殼蟹蟹籽卷, 又是十分好吃的. 飯粒是暖的, 軟殼蟹依然脆身, 而且還有嫩肉, 配合清新牛油果一起食, 不需多說話, 盡情地享受這卷物~
牛油果軟殼蟹蟹籽卷
汁燒豬軟骨, 意想不到的好~ 雖然肉易切開, 但並非散開那種, 還跟骨是連在一起的, 重點是豬軟骨是煙韌得來易咀嚼, 有少少黏口, 很富骨膠原的感覺.
汁燒豬軟骨
燒芝士紫蕃薯同樣好吃, 芝士味偏淡, 突顯蕃薯的甜味. 若是蕃薯粉一點更好吃.
燒芝士紫蕃薯
雜錦天婦羅有蝦、蕃薯、矮瓜、金菇、青椒. 我只吃了蝦及矮瓜, 粉漿厚度算薄, 即使我們忙著吃其他東西而放涼了些, 天婦羅依然夠脆, 而且每件都不油膩.
燒三文魚皮, 朋友超推介, 脆脆的, 皮下還帶少許魚肉.
燒三文魚皮
三文魚茶漬飯, 就似麵豉湯拌飯啊, 第一次吃, 味道沒有很特別, 但是美味的. 因為吃時才把湯加入, 飯粒就不易被浸軟. 題外話: 茶壼很精緻哩~
對於sake, 我沒有太深認識, 就由朋友挑選, 這款都易入口, 小杯喝下, 不自覺地忘形多喝~
豚肉泡菜鍋, 4人份量, 豚肉上加了辣醬, 而湯底是本身有微辣的, 豚肉份量適中, 我吃了很多泡菜及娃娃菜哩~
最後店鋪送了我們一人一小球雪糕, 濃郁豆腐味, 大愛!!

題外話/補充資料: 整體來說,這頓飯幾乎九成半的菜式是頂呱呱及令人回味的, 而且服務佳, 暫時來說她已在「我的日式餐廳」中排行首位, 我一定會再去啊~
2015-02-27
刺身三盛
燒冬菇
雞肉丸
牛油果軟殼蟹蟹籽卷
汁燒豬軟骨
2014-12-21 4264 瀏覽
餐廳裝修簡單,比較港式,但食品質素可不賴。一坐下就免費送上小碟牛舌作冷盤,係一餐好的開始。先叫魚生同壽司,各樣都十分新鮮,再配上一瓶冰凍清酒,一流!燒物方面,我推薦汁燒牛舌,香噴噴又充滿肉汁!
朋友生日, 預先BOOK左呢間日式小店晚餐, 所以黎到基本上唔洗等位叫左幾樣野食大家SHARE, 大部份都係餐牌既推介雜錦壽司卷+北寄貝壽司雜錦壽司卷- 餐牌推介之一, 望落好大件, 入面包括左唔同魚生, 包括左吞拿魚、三文魚、等等, 食落口感好豐富複雜, 算係全場比較好食既野北寄貝壽司- 冇特別, 感覺似係連鎖壽司外賣店既質素荔枝煙肉串餐牌推介之一, 本來以為煙肉同荔枝一咸一甜唔多夾, 食落去荔枝把煙肉既油膩感覺完全消除, 亦中和左煙肉既咸度, 食落岩岩好, 甜中帶少許咸, 十分好既配搭鰻魚豆腐天婦羅另一餐牌推介, 雖然新鮮炸起, 可惜搭配有問題, 豆腐太大件好難一啖食哂, 咬爛佢又會成舊散哂, 而且鰻魚味不夠濃, 變左豆腐食落冇味要完全依賴天婦羅汁既味道, 成個配搭好差! 食都食得好論盡。燒帆立貝急凍貨, 帆立貝冇鮮味, 而且被醬汁遮蓋所有味道, 一般日式牛肉鍋叫左咁多小食都要主食充撐一下, 牛肉鍋食落冇乜特別, 質素平平冇驚喜, 唔值一百蚊一個碎三文魚腩飯一般日式餐廳多數賣碎吞拿魚腩飯, 呢間比較特別有碎三文魚飯, 可能係遷就香港客人吧(日本人比較少吃三文魚) 碎三文魚的部份不錯

叫左幾樣野食大家SHARE, 大部份都係餐牌既推介
雜錦壽司卷+北寄貝壽司
雜錦壽司卷+北寄貝壽司

北寄貝壽司- 冇特別, 感覺似係連鎖壽司外賣店既質素
燒帆立貝
燒帆立貝
急凍貨, 帆立貝冇鮮味, 而且被醬汁遮蓋所有味道, 一般
日式牛肉鍋
日式牛肉鍋
碎三文魚腩飯
碎三文魚腩飯
一般日式餐廳多數賣碎吞拿魚腩飯, 呢間比較特別有碎三文魚飯, 可能係遷就香港客人吧(日本人比較少吃三文魚) 碎三文魚的部份不錯, 有肥有瘦, 魚油融入飯中令飯有香味, 可惜三文魚份量不夠多
甜品
甜品
不是雀X或阿波X雪糕已經不錯
題外話/補充資料: 部份新派串燒及壽司卷物做得不錯, 但大路野食同熟食質素真係好一般, 只係港式日本菜水準, 銅鑼灣收呢個價錢既話真係偏貴, 而且有其他更好的選擇, 要更努力改善食物質素, 唔係會比日式放題取代!
2014-10-23
2014-11-26 3182 瀏覽
少有的CWB日本小店 食物選擇花多眼亂刺身 壽司 串燒 小食 總有一款合你心意今次主要order大家都推介的小食1) 自製雞丸 >$20 1串 (3/5)肉質偏淋 醬料夠多 不會出現太乾身的情況但未算十分驚喜2) 煙肉荔枝卷 $24 串 (4/5)兩者看似完全不合拍 但加起來竟有化學作用荔枝鮮甜多汁 中和了煙肉的咸味味值得一試3) 煙肉芝士焗蠔 $50+ (3/5)一客3件 一如過往 蠔的鮮味不突出size尚可接受 幸好芝士份量恰當 整體滋味之餘也不太漏4) 鰻魚豆腐卷 $70+ (3.5/5)另一鎮店之寶 極具創意之作較可惜的是豆腐的portion比想像中多但質感滑漏爽口 鰻魚juicy 外層的脆脆夠薄身 overall感覺健康令人有驚喜5)雲丹伴豆腐 $50+ (3/5)掙扎良久才決定叫 因為已order了豆腐卷怕2者太類似 雲丹所指的是海膽 加上木魚外觀很吸引 不過其實是一道凍的小吃配合底層的醬料 絕不乏味 開胃之選6) 牛肉鍋 $60+ 2人前 (3.5/5)第一個反應是賣相不俗 把蛋打開了形成滑蛋牛肉上碟時牛仍是生生地 剛好適宜進食份量多 湯底清甜  環境舒適 感覺舒
少有的CWB日本小店 食物選擇花多眼亂
刺身 壽司 串燒 小食 總有一款合你心意
今次主要order大家都推介的小食
1) 自製雞丸 >$20 1串 (3/5)
肉質偏淋 醬料夠多 不會出現太乾身的情況
但未算十分驚喜

2) 煙肉荔枝卷 $24 串 (4/5)
兩者看似完全不合拍 但加起來竟有化學作用
荔枝鮮甜多汁 中和了煙肉的咸味味
值得一試

3) 煙肉芝士焗蠔 $50+ (3/5)
一客3件 一如過往 蠔的鮮味不突出
size尚可接受 幸好芝士份量恰當
整體滋味之餘也不太漏

4) 鰻魚豆腐卷 $70+ (3.5/5)
另一鎮店之寶 極具創意之作
較可惜的是豆腐的portion比想像中多
但質感滑漏爽口 鰻魚juicy
外層的脆脆夠薄身 overall感覺健康
令人有驚喜

5)雲丹伴豆腐 $50+ (3/5)
掙扎良久才決定叫 因為已order了豆腐卷
怕2者太類似 雲丹所指的是海膽 加上木魚
外觀很吸引 不過其實是一道凍的小吃
配合底層的醬料 絕不乏味 開胃之選

6) 牛肉鍋 $60+ 2人前 (3.5/5)
第一個反應是賣相不俗 把蛋打開了形成滑蛋牛肉
上碟時牛仍是生生地 剛好適宜進食
份量多 湯底清甜

環境舒適 感覺舒服
與三五知己把酒談心最好不過
2014-08-29 5728 瀏覽
很久没有與家人吃頓飯,星期天的中午,約了女兒和太座,兒子則没空,三人來到銅鑼灣,打算惠顧上次二選一,但不被我抽中的日式餐廳,誰知大廈管理員説星期日下午不營業,唯有改往另一間。也許是星期天,人們習慣睡晏一點,餐廳人不多,女兒點了刺身定食:三文魚刺身,壽司:三文魚卷物,鱆紅魚,甜蝦,海膽,北寄貝,還有三文魚刺身,漬物,紫菜烏冬,番茄沙律。沙律冰凍清爽,壽司質素不差,最驚喜是有海膽,味道還不錯;吃完冷的食物,來碗熱烏冬暖暖胃,滑溜彈牙,加了幾塊紫菜,簡單就是美。豚肉火鍋,可選拉麵或烏冬,選了烏冬底,有些薄切的豚肉,上面有隻生雞蛋,有些黃牙白,豚肉帶點肥,入口較滑,肉味甜美。燒牛肉飯,份量頗多,牛肉與洋葱是很完美的配搭,味道調得好,牛肉不是布碎版,洋葱切得粗,很甜,白飯沾了肉汁,超好味。這是一間平實的小店,會再來。
也許是星期天,人們習慣睡晏一點,餐廳人不多,女兒點了刺身定食:三文魚刺身壽司:三文魚卷物,鱆紅魚,甜蝦,海膽,北寄貝,還有三文魚刺身,漬物,紫菜烏冬,番茄沙律。沙律冰凍清爽,壽司質素不差,最驚喜是有海膽,味道還不錯;吃完冷的食物,來碗熱烏冬暖暖胃,滑溜彈牙,加了幾塊紫菜,簡單就是美。
刺身定食
豚肉火鍋
燒牛肉飯
這是一間平實的小店,會再來。
刺身定食
燒牛肉飯