2017-04-08 231 瀏覽
Randomly went here because it was empty and there were lots of noodles to choose from.I chose the noodles topped with dried prawn roe in sesame oil.You can also choose pork lard but not my cup of tea.This was fragrant and flavoured by the salty prawn roe.Also had the soup noodles with pig's blood jelly, vinegared pork trotters, aged citrus peel fish balls and noodles made with Mountain yam.I really liked the silky thin white noodles because it absorbed the broth.A nice joint to visit if you are

A nice joint to visit if you are in the area.
2017-03-17 303 瀏覽
一向最愛支持街坊小店,只要有心尋找,便往往發掘到好東西。好像深水埗這間「小排檔懷舊車仔麵」便甚具質素,令人留下甚佳的印象。此小店車仔餸選擇奇多,當中更包括一些坊間少見的品種。其中白雲豬手便頗為出色,肉質爽口彈牙具咬口,酸酸地十分開胃,即使單叫此味亦令人滿足。其他東西好像雞翼尖、冬菇、魷魚及牛腩等都做得有心機,基本的車仔餸底,特別是蘿蔔更是鮮甜無渣,令人回味。值得一提的是此店不時會推出一些自家製樽裝飲品,有次更嚐到瑪卡蜜,飲完後心理上也好像醒神了不少。

• 白雲豬手
果日喺西九龍中心做完嘢,跟住同成班工作人員喺附近求其搵個地方食飯,無諗過哩間車仔麵咁正!首先佢有好多選擇,同埋有好多平時其他車仔麵檔無嘅餸揀,好似長洲大魚蛋,白耐豬手等等,而且仲要價錢唔貴!我叫咗清湯蘿蔔,咖哩螺肉,白雲豬手,長洲大魚蛋烏冬。長洲大魚蛋好彈牙,又有魚味,真係同我喺長洲食嘅一樣,不過可惜得一粒😂 白雲豬手味道就係同白雲鳳爪一樣,而且豬手煮到好腍,最重要係無毛,清潔得好乾淨!蘿蔔好甜好腍,而且無渣!真係好正!仲叫咗支乜乜蜜糖水,不過味道同普通蜜糖水差唔多。下次經過深水埗一定要嚟再食埋其他餸先得!老闆娘話喺旺角搵緊舖,係就好啦!夠晒方便!

車仔麵
白雲豬手
仲叫咗支乜乜蜜糖水,不過味道同普通蜜糖水差唔多。
蜜糖水
下次經過深水埗一定要嚟再食埋其他餸先得!

老闆娘話喺旺角搵緊舖,係就好啦!夠晒方便!
2016-12-05
車仔麵
2016-12-08 486 瀏覽
喺香港邊個未食過車仔麵?相信車仔麵係好多人嘅童年回憶。咖喱魚蛋都唔另外、我細個一返香港起碼食幾串。豬紅、牛柏葉我都一定會食。早排去咗小排檔食嘢。果度麵類、小食款式多多連汁都幾款。選擇真豐富!今次特地來到梗係食返碗懷舊車仔麵啦。魚蛋就無打算叫反而點咗「糖心蘿蔔」同「流心芝士丸」配粗麵。蘿蔔真係好甜好入味!講真唔係度度都整到又嫩又甜、好味又無渣。我簡直覺得係我人生中食過最好味嘅蘿蔔。呢個懷舊美食非常值得試。至於芝士丸無冇特別、麵爽再嫩啲都OK、湯底清清地幾好味。今次黎到小排檔都幾滿足因為食出驚喜。其實有心搵「平靚正」嘅嘢一定有。深水埗有好多寶藏等住被發掘,有時間真係要去探索下。

2016-09-19
  • 糖心蘿蔔
  • Chinese Radish
2016-11-30 397 瀏覽
深水埗一向多美食,但是深得我心、性價比高且乾淨的車仔麵卻少之又少。這家店避開了食肆林立的街道,開設於一個低調的角落,加上非常街坊的膠簾裝潢,一看就曉得是主打街坊生意。最初選六餸時,選擇困難症的老毛病番發,最後經老闆娘建議及開飯啦諸位的推薦後,選了醬汁魷魚、豬耳、雞翼、豬手、芝士腸、糖心蘿蔔、豬腸配沙嗲汁米粉。值得再吃的是醤汁魷魚、豬耳、雞翼、豬手、豬手、豬手、糖心蘿蔔。(重要的要說三次)米粉亦是難得地不會太泡太糊。而最吃驚的是全部共41元。

而最吃驚的是全部共41元。
2016-06-19 2520 瀏覽
一路都鍾意食車仔麵, 今次就介紹呢間車仔麵小店~不過由於店面較細關係,我通常都係叫外賣今次就叫左三餸+油麵, 餸有時菜,牛腩, 鹵水雞翼牛腩---肉質又入味又"冧",牛肉味又濃郁, 重要係我鍾意半肥瘦鹵水雞翼---夠大隻, 同樣入味,肉質都唔錯都滑時菜---每日都唔同,有幾多款選擇要睇佢入貨。今日就食通菜, 都幾嫩口。不過麵量較為小, 食都唔係太飽...
一路都鍾意食車仔麵, 今次就介紹呢間車仔麵小店~
不過由於店面較細關係,我通常都係叫外賣

今次就叫左三餸+油麵, 餸有時菜,牛腩, 鹵水雞翼

鹵水雞翼---夠大隻, 同樣入味,肉質都唔錯都滑

不過麵量較為小, 食都唔係太飽...
外賣自取
儘管這裡店子小小,基本上在用餐的時候我是坐在路旁邊吸塵邊吃東西,但無可否認的是眼前的這碗粉是小弟近來吃過比較有水平的車仔粉麵....麵碼選擇內有好幾款是在外頭車仔麵店中較為少見的,好像這兩小件白雲豬手便是了....好吃的白雲豬手一定要符合以下的兩個條件才成 ---- 首先皮是必定要爽至嗦嗦聲之餘還要帶脆口,其次是肉的酸度亦要調得合度,絕不能酸至難以入口以外也下要像白烚一般的淡而乏味。這裡的出品是絕對符合以上的兩個條件,卒之最後令小弟啃至手指骨也露出來。唯一可惜的是兩件"豬手"當中其一只是腳而非屬手,論滋味而言豬腳自然是稍遜了....現在通街都是長州大魚蛋,看來也不用長途跋涉坐船過去排大隊吃啦....魚蛋是一如所料十分爽口彈牙又的而且確非常的大顆,不過魚味倒是沒料想中的強及鮮....蘿蔔號稱是糖心的,它不是屬炆煑得至軟爛的那一種但咬下去是完全沒渣;甜度方面也並非屬驚天動地的那一股"假甜"而是滲出一種蠻清新的甜香來....較少遇見到的蝦米餃相對上反倒是平凡的一道 ---- 單看它的樣子呈方塊形且紅紅的甚為有趣,入口帶煙齦的有點像燕皮餃般但肉只是一味的惹甜但卻不太嚐得出它是甚麼肉來的....

滷水五花腩肥瘦相間極分明,難得的是肥及瘦的部位皆是爽的且毫不油膩;滷水味全不死鹹且滲出一點點幽幽的甜香,非常好吃....

平常吃車仔麵我一定會選油麵作麵底的,但這裡竟然有銀針粉可揀,而且還可以加蝦籽.....這樣的組合又怎能不讓人心動 ?
蝦籽份量是相當的不吝嗇且能全沾在每條粉上。蝦籽的鮮香味十足沒存苦澀,和滑嘟嘟的銀針粉伴食是一個非常美滿的初體驗....

友善而又年輕的老闆娘見我吃得興起又加這加那,就熱情的端上一小碗的沙嗲來讓我試試....
這沙嗲嗒下去正式是香而不辣且內容豐富,吃得出醬中下了不少蒜蓉、洋蔥及薑,更難得的是舌頭還隱隱然滲出一點豬油香。用之來伴粉麵甚至飯都是超一流的....

面對著這個組合的一碗"車仔粉",要我踎在路旁再度吸塵也絕對是心甘情願....

2016-03-27 1872 瀏覽
來到深水埗,總要食下地道點的車仔麵。看到小排檔,除了有地道風味外,更有點人情味 因爲選了比較悠閑的下午茶時間,店面都比較少人,可以慢慢食慢慢坐。點餐前老闆娘已經來主動介紹美食及飲料。在她的主動介紹下很快便做好決定了。這小店是老闆一家人經營, 老闆老闆娘都非常殷勤地招待我們, 特別在下午茶這個時間特別多時間交談。老闆娘也因而給我加了點餸, 哈哈。附近其他街坊都經常光顧, 因為非常抵食好味。瑪卡蜜 Maca Honey — 先點了一支瑪卡蜜,看起來像普通涼茶,但一飲之下實在驚喜!淡淡的花蜜味加上冰涼的感覺,飲完後還有一種滋潤的感覺。瑪卡蜜是小店自己每日新鮮製造,每日限量發售。我那支已經是當日最後一支,真幸運!沙嗲蝦子撈麵 (6 餸) — 這店最有名還是6餸麵餐,$38 6個餸,好多人也會點這個,因爲選擇多,價錢相宜。口感方面,沙嗲味濃厚,一點也不辣。除了沙嗲還有蝦子和乾身的粗麵,味道相當濃郁,適合不愛湯麵的人。配料方面,白雲豬手,醬汁魷魚及豬腸是要特别推介的。白雲豬手有陣酸酸的味道,非常開胃醒神。豬手不太硬, 不太軟, 有點咬口, 蠻好吃的。醬汁魷魚用了點特製醬汁, 令魷魚味道更濃郁。口

配料方面,白雲豬手,醬汁魷魚及豬腸是要特别推介的。白雲豬手有陣酸酸的味道,非常開胃醒神。豬手不太硬, 不太軟, 有點咬口, 蠻好吃的。醬汁魷魚用了點特製醬汁, 令魷魚味道更濃郁。口感亦偏爽口, 不太韌。豬腸比想像中淋, 應該花了一段時間去烹調。不像其他麵檔的豬腸那樣韌口難咬。豬腸原本沒有醬汁, 建議加點醬汁配合。
6餸車仔湯麵 - 這是個湯河, 相對來說味道會清淡一點。值得一提的是墨魚丸。都是手打的感覺, 食起來還有一陣濃烈的墨魚味, 完全不像有混入粉漿的感覺。龍蝦丸有點失望, 比想像中清淡, 原本還是老闆娘推介的食物。五花腩因為放進湯後沒有了滷水味, 可惜。
我們還另外加了點了一些餸, 都是每個餸分別計算, 所以點單其實非常自由。牛柏葉是店主推介的, 筆者一向少食, 但口感出奇地好。一來比想像中的乾淨, 二來口感爽口, 加上沙嗲醬汁, 味道和口感都不錯。咖喱雞翼尖因為咖喱的味道令原本無味的雞翼尖變得吸引。雞翼尖原本亦比較淋身, 食起來非常輕鬆舒服。雞翼的口感也是非常淋, 拆骨完全沒難度 ! 酸齋的確比平常的齋要酸一點, 不喜歡酸的朋友建議不要點。

題外話/補充資料: 店主好好人! 瑪花蜜必試!
  • 6餸車仔麵
  • 瑪卡蜜
  • 沙嗲蝦子撈麵 (6 餸)
  • 咖喱雞翼尖
  • 墨魚丸
  • 醬汁魷魚
  • 牛柏葉
2016-03-13 522 瀏覽
這天經過深水埗, 看到有一賣車仔麵的小店, 想起很久沒吃車仔麵了, 於是進去一試, 想不到令人驚喜。讚歧烏冬十分煙韌, 冬菇稔滑而菇味濃郁, 牛柏葉爽脆, 懷舊魚蛋和一般的魚蛋不一樣, 質感沒那麼爽彈, 較實一點, 頗有嚼勁, 長洲大魚蛋大大粒, 則十分彈牙。最令人驚喜的是糖心蘿蔔, 稔甜得不得了, 令人一吃上癮!!日式拉麵同樣帶點煙韌, 不會太稔。凍食的豬手不是很稔身, 膠質很重那種, 而是硬少許, 爽脆彈牙的, 帶少許醋酸味, 我很喜歡。熱的配料方面, 蝦米餃中間包着蝦米肉, 口感較實, 大白蛋軟滑爽彈, 大大粒令人吃得過癮, 芝心丸一口咬子, 芝士便流出來, 頗香濃但有點膩。這間車仔麵, 傳統而新穎, 配料選擇多, 衛生亦好, 是不錯的車仔麵之選。
2016-01-24 487 瀏覽
因工作需要去深水涉,因趕時間又想醫肚。 見到此車仔麵檔,當時沒有人在等,看到餐牌價錢先睇睇餐牌 自選六餸套餐 $38 物超所值,所以就試下。我點了豬手,魚蛋,牛腩,雞翼,大腸,油魚牛腩好淋,炆得夠腍好入味,食得出是靚牛腩。大腸好肥 好乾淨好爽脆,咬落好爽口,好咬口雞翼浸在滷水汁大大隻,入口香而不膩醃得入味。手打魚蛋, 魚蛋好彃旡,大粒又爽口豆漿都只係加兩蚊,豆漿又幾香濃,抵!白雲豬手豬手皮夠厚醃得酸酸的,少少凍,腍得很腍十分爽口。
先睇睇餐牌 自選六餸套餐 $38 物超所值,所以就試下。
我點了豬手,魚蛋,牛腩,雞翼,大腸,油魚
牛腩好淋,炆得夠腍好入味,食得出是靚牛腩。
大腸好肥 好乾淨好爽脆,咬落好爽口,好咬口

雞翼浸在滷水汁大大隻,入口香而不膩醃得入味。

手打魚蛋, 魚蛋好彃旡,大粒又爽口
豆漿都只係加兩蚊,豆漿又幾香濃,抵!
白雲豬手
豬手皮夠厚醃得酸酸的,少少凍,腍得很腍十分爽口。
2016-01-22 405 瀏覽
早上在深水埗辦過正經事,決定在附近吃畢午飯才回辦公室繼續奮鬥。路過>>>小排檔<<<,被這帶點玩味的名字吸引,剛巧店內未有其他食客,貪其一刻恬靜,逕自坐下點菜。小排檔並非大排檔濃縮版,賣的是車仔麵。點餐以自助形式,圈出想吃的麵食、醬汁及配菜。麵食不單止粗幼麵,竟然有銀針粉。配菜選擇不少,要揀到合心水的款式不困難。冰不嗜辣,與左方三款醬汁無緣。據店員所講,沙嗲汁不辣,但怕自己味蕾太過敏感,還是選冬菇汁吧。餐桌放有餐具、紙巾和清水,還有店家自製辣菜脯,食客可自行添加,為自己的車仔麵炮製獨一無二味道。冰點了一杯豆漿,無加冰塊,但在不很冷的冬天享用,已經夠凍。豆漿無糖,味道較淡,勝在健康。稍等一會,車仔麵出現於冰眼前,配料擺放得異常整齊,彷彿提升用餐格調,實用角度而言也方便見到食物是否到齊。冰圈了時菜、飛魚籽龍蝦丸、芝士流心丸、爽滑墨魚丸、蝦米餃及被放在中間的醬汁魷魚。銀汁粉是冰小時候常吃的主食,但近年好像失去蹤影,好一段時間沒嚐過咯。這比冰從前吃的較幼身,但嚼勁仍舊,口感相當實在。這幾款配菜中,冰最喜歡醬汁魷魚,是童年常吃的味道,也非常夠味,令
配菜選擇不少,要揀到合心水的款式不困難。
這幾款配菜中,冰最喜歡醬汁魷魚,是童年常吃的味道,也非常夠味,令魷魚加倍吸引。少許遺憾的是醬汁蓋過湯底味,未能得知冬菇汁味道如何。墨魚丸也屬上品,十分彈牙,口感一流。當日時菜為爽口生菜,聽店員講是送貨的搞錯了,連續送了兩天生菜到店,真有點好奇當天本來供應何款時菜。蝦米餃很的式,bite size 方便進食。
芝士流心丸不止流心,幾近醬爆。芝士味道不過濃,容易入口。
小排檔買的不單是食物,還有那份濃濃人情味。冰快要吃完之際,正值幼稚園放學時間,一批批幼稚園生湧入,看來和店員相當熟稔,店員很熱情的為他們安排座位,同時也很照顧小朋友安全,這顆心值得欣賞。

2016-01-09 541 瀏覽
今日去深水埗買電腦野,經過見到新開車仔麵就試下,味道都唔錯 上面個路牌寫住懷舊車仔麵幾特別呀 店名叫小排檔餸菜選擇較比時車仔麵店特別,當中既長洲大魚蛋,秘制鳳爪同醬汁魷魚就最吸引我喇 自選六餸套餐 $38可選一款$6麵,6款任何價錢既餸,同一杯細豆漿,抵食 豆漿估唔到又幾香濃呀~雞腳炆得夠腍入味,魷魚爽脆~另一個6餸餐,唔洗去長洲都可以食到長洲大魚蛋 另一碗揀左4個餸+一個油麵 $30就無包豆漿,咁$38果個餐真係好抵 呢碗揀左咖喱汁香濃幾好味!total食左$106 ,試左好多個餸,抵
今日去深水埗買電腦野,經過見到新開車仔麵就試下,味道都唔錯
上面個路牌寫住懷舊車仔麵幾特別呀
店名叫小排檔
自選六餸套餐 $38
可選一款$6麵,6款任何價錢既餸,同一杯細豆漿,抵食

豆漿估唔到又幾香濃呀~

雞腳炆得夠腍入味,魷魚爽脆~
另一個6餸餐,唔洗去長洲都可以食到長洲大魚蛋
另一碗揀左4個餸+一個油麵 $30
就無包豆漿,咁$38果個餐真係好抵

呢碗揀左咖喱汁香濃幾好味!
total食左$106 ,試左好多個餸,抵
2016-01-09 690 瀏覽
有看過<食神>的朋友,除了黯然銷魂飯,相信也不會忘記那碗被星爺指腸內有X的嗱喳麵。嗱喳麵,後來改稱車仔麵。事源50年代,香港街頭湧現大量流動攤販,當中少不了放了一格格湯汁、麵條和配料的木頭車,那是第一代的車仔麵檔。用十多塊錢填飽肚子,是老一輩的集體回憶。隨著生活水平改善,小販牌成為歷史的一部份,車仔麵檔登堂入室。中學年代,其中一個價廉物美之選,一定是車仔麵。配料任選,豐儉由人。那些年,為了省錢,叫個淨麵加辣醬,$6一頓午餐的浪漫,歷歷在目。畢業後,再沒有吃過車仔麵了。最近深水埗開了間店叫小排檔,有點"玩野"的名字忍起了我的注意。店外貼滿了配料的圖片,沒想到如此簡單的拼圖,竟有令小店色彩繽紛,耀眼奪目之效。正門前,可以見到一個個放滿醬汁和配料的鐵盤,設計跟流動車仔有幾分相似,可它除了不會動之外,還整潔衞生得多。$38可選6個餸加一杯細豆漿,很抵食。見價錢便宜,亂點一通。最後貪心地圈了很多。正當我擔心碗會太滿,店員看穿了我的心事,貼心地安排麵跟餸分開上。分開上餸菜沒那麼入味,她為我們在餸菜上淋上額外的沙爹汁調味。米粉/大辣咖喱都幾大碗。米粉爽口,混了大辣咖喱,染成黃色。本擔心會太辣,但店員

米粉/大辣咖喱
都幾大碗。米粉爽口,混了大辣咖喱,染成黃色。本擔心會太辣,但店員說吃慣辣的客人反映不夠辣。明明看到一塊塊辣椒,卻果然不辣,但幾惹味。
油麵/沙爹汁
沒有試油麵,但賣相不錯。看它極速被吃個清光,猜應該不錯。
白雲豬手
醃得酸酸的,少少凍,十分開胃。皮夠厚,跟常見的豬手不同,沒有腍得很腍,而是十分爽口。皮之下,骨頭之間還有點膠質和肉,不同的口感。推介。
長州大魚旦,西刀大白旦
大大粒魚蛋十分彈牙,還吃到淡淡的魚味。

糖心蘿蔔
名叫糖心,還以為蘿蔔內有乾坤。看起來普通不過的蘿蔔,味道才是精粹所在。可以炆得更腍,咬下去滿口汁,清甜的蘿蔔味,甜得令人驚訝。

芝士流心丸
現成的芝士丸,流心芝士即使美味,也不能歸工於小店。

醬汁魷魚/咖喱螺肉
兩款都只是一般,沒有看著圖片而想像的美味。魷魚和螺肉都爽口,雖然上色,但醃得不夠入味。魷魚像酒樓點心的咖喱鮮魷,咖喱換上醬油,骨子裡還是那個"沒甚味道"的味。吃過咖喱鮮魷的朋友,應該明白吧?
時菜
每天只有一款時菜,視乎菜販送來最新鮮最靚的一款。可惜白菜仔太腍,欠口感,只是一般。
蟹柳/韓式包心貢丸/漿爆牛丸
也是現成的配料,但不得不讚丸類彈牙。幻想自己學星爺拿它們來打乒乓球。

滷水五花腩
五花腩夠肥。脂肪面積是肉的三倍,夠嚇人吧。入口卻香而不膩,醃得入味。

秘製牛腩
只是淺嚐一小口,肉質可以更嫩,勝在牛肉味甚重。

爽口豬皮
店員推介豬皮。比手掌還要大的豬皮,帶咖喱味,跟魚蛋一定是絕配。味道不俗,但是不夠爽口。
蠔油冬菇
冬菇夠大,又滑又多汁。醃得剛好,蠔油夠香,帶咸而不過份。
榛子咖啡
車仔麵檔喝到cafe才有的榛子咖啡。奶味幾重,滲著不輕的咖啡香,反而榛子味不重。沒有驚人的質素,但比得上不少樓上cafe。

檸檬蜂蜜
屹立港式飲料界幾十年的檸蜜,相信一生喝過不少。越是常見,越是難令人滿意。這杯清甜的檸蜜,難得地覺得不錯。甜和酸,平衡得宜。解渴又滋潤。
太乾淨,太企理。跟記憶中,一遍嘈吵,一遍混亂,老師傅的大勺子,把湯汁倒入碗,卻倒瀉三分一的車仔麵相比,就是欠了一份地道風味。可是,講衞生,講服務,價廉物美的小排檔是個較佳之選。
2016-01-07
  • 白雲豬手
  • 糖心蘿蔔
  • 大魚蛋
2015-12-12 466 瀏覽
好食而又平嘅車仔麵真係要數返細細個屋企樓下嘅小檔,但而家香港地租金貴,要食到又平又好味嘅車仔麵已經好難!但我就係深水埗搵到呢間小排檔,睇睇餐牌一個餸麵係幾蚊,即刻坐底試試!地方唔算好大,但店面好乾淨 有水提供,好貼心 點左油麵,大腸好肥 ,但好乾淨!仲有牛腩都好入味,肉質唔會太硬。自家製菜脯,偏酸唔算太辣,好咬口!豆漿都只係加兩蚊,而且中意食辣嘅可以試下咖哩同麻辣汁嘅配搭,食落味道層次多好多,好味!
地方唔算好大,但店面好乾淨
有水提供,好貼心
點左油麵,大腸好肥
,但好乾淨!仲有牛腩都好入味,肉質唔會太硬。
自家製菜脯,偏酸唔算太辣,好咬口!
2015-12-11 630 瀏覽
大排檔就食得多 小排檔你食過未今次黎到深水埗度食車仔麵!食車仔麵既地方通常都有少少污糟但依間既環境都唔錯店入面一張大枱 店外都有一張店舖提供清水 唔洗驚食到口喝冇野飲而筷子係高級既木筷子 (唔驚有刺會刺親)雖然比較唔環保 但都衛生D枱上都放有菜圃 大家覺得唔夠味可以加啲落去!先睇睇餐牌 $38 6個送麵再另外加錢試左幾個冷盤個白雲豬手好味道老闆話依個成日好快就賣哂依杯豆漿都幾好味 豆味都幾濃唔會話出面溝哂水果D除左豆漿 大家仲可以選擇花茶等左冇幾耐 我碗面終於到啦一放到我面前就聞到勁香依碗超多料既既麵 食完好飽!個秘制牛根腩非常入味 而且好林個蘿蔔都好正同埋依度有長洲大魚蛋食tim大家可以根據自己喜好叫送而麵底我簡既係烏冬小排檔所用既烏冬唔係cheap cheap烏冬而係讚岐烏冬 食落非常彈牙我最驚就係啲烏冬有酸味 而依個就冇啦中意食烏冬可以一試依車仔麵黎講價錢都可以接受 唔算太順~但勝在用料十足 而且味道都唔錯架 有興趣既朋友可以一試
大排檔就食得多 小排檔你食過未

今次黎到深水埗度食車仔麵!
食車仔麵既地方通常都有少少污糟
但依間既環境都唔錯
店入面一張大枱 店外都有一張
店舖提供清水 唔洗驚食到口喝冇野飲
而筷子係高級既木筷子 (唔驚有刺會刺親)
雖然比較唔環保 但都衛生D
枱上都放有菜圃 大家覺得唔夠味可以加啲落去!
先睇睇餐牌 $38 6個送
唔會話出面溝哂水果D
除左豆漿 大家仲可以選擇花茶
等左冇幾耐 我碗面終於到啦
一放到我面前就聞到勁香
依碗超多料既既麵 食完好飽!
個秘制牛根腩非常入味 而且好林

小排檔所用既烏冬唔係cheap cheap烏冬
而係讚岐烏冬 食落非常彈牙
我最驚就係啲烏冬有酸味 而依個就冇啦
中意食烏冬可以一試

依車仔麵黎講價錢都可以接受 唔算太順~
但勝在用料十足 而且味道都唔錯架
有興趣既朋友可以一試