2019-04-18 51 瀏覽
今日入嚟屯門探朋友,佢帶咗我去一間日本料理食晚飯。一間頗有特色的小店,店內優雅舒適。食物選擇很多。我地坐下來,侍應即送上餐前小吃。青紅蘿蔔牛腩,又淋又入味嘅冷盤 好味!火炙六盛$98三文魚、鯛魚、左口裙邊、V形蟹捧、帶子、海鰻朋友唔食生嘢,火炙壽司最適合不過,一次過試六款,又好味👍🏻👍🏻我鍾意食鰻魚和左口裙邊,鰻魚肥美醬汁惹味,左口裙邊油香四溢。鹽燒牛舌$52燒得好香口惹味,牛味十足有咬口。天婦羅冷蕎麥麵$108粉漿好薄,能夠保留住食物原味,冷蕎麥麵爽滑清新,中和天婦羅嘅油膩,感覺健康咗!🙈荔枝梳打、巨峰梳打有啲爆珠係裏面,爆開甜甜地幾得意幾好味。
我地坐下來,侍應即送上餐前小吃。
青紅蘿蔔牛腩,又淋又入味嘅冷盤 好味!
火炙六盛$98
三文魚、鯛魚、左口裙邊、V形蟹捧、帶子、海鰻
鹽燒牛舌$52
燒得好香口惹味,牛味十足有咬口。
天婦羅冷蕎麥麵$108
荔枝梳打、巨峰梳打
有啲爆珠係裏面,爆開甜甜地幾得意幾好味。
2019-04-16 90 瀏覽
Happy Friday 又係搵食時間,屋企附近都食到七七八八,今晚遠小小再尋美食😂😂係藍地呢邊都有很多隱世食店,係豫豐花園呢間小豆町口碑吾錯gogogo 店員座位寛鬆,有吧枱位置,可以與欣賞下製作過程,裝修都很日本風😜感覺很寫意,店員服務都很親切有禮🤗一坐底已有牛肉蘿蔔漬物😬食住叫嘢食👍食物種類選擇很多,我最愛壽司🍣火炙六點盛~wa 好長好大條海鳗,有火炙焦香味,而且肉質稔軟😆帶子超大粒,肉質紮實、鮮甜,$98 呢個價錢算好抵最愛嘅馬刀貝壽司又爽又鮮甜,要食兩件至夠😂😂好邪惡嘅牛肉鵝肝飯,鵝肝大大件,煎得外脆內院,牛肉也不錯剛好熟!汁燒帆立貝,好大粒,汁燒幾惹味雞翼香脆加少少芝麻特別香皇帝蟹棒膏手卷又吾錯喎,蟹味濃郁,好多料👍👍今次嘅選擇又唔錯喎!!近近地有下次

最愛嘅馬刀貝壽司又爽又鮮甜,要食兩件至夠😂😂

汁燒帆立貝,好大粒,汁燒幾惹味

雞翼香脆加少少芝麻特別香

皇帝蟹棒膏手卷又吾錯喎,蟹味濃郁,好多料👍👍

今次嘅選擇又唔錯喎!!近近地有下次

2019-04-14 59 瀏覽
去屯門食野,有d餐廳係藍地,可以行完山就去食 ,有間食日本野幾隱蔽甘,一於試下先。都幾多人,又幾日式。前菜火炙六點盛$98共六件壽司,有三文魚、海鰻、鯛魚、左口魚、V形蟹棒、帶子。全部都係火炙壽司,燒得剛剛好,好香的味道,特別係長身的火炙海鰻壽司,好香鰻魚的味道,第二推介係帶子,燒過後仲好鮮甜!特上壽司(8件)$168有三文魚、油金、日本深海池魚王、章紅魚、帶子、日本本鮪、赤座蝦同蟹子。全部的魚生都係厚切,三文魚咬落去啖啖魚油香;池魚王好鮮甜,不會有魚腥味。蒲燒鰻魚飯118即叫即做,鰻魚燒到好香,個汁既濃度剛剛好,飯的軟硬適中,如果覺得汁不夠,店員仲會加多啲鰻魚汁比你。overall 野食唔貴,又鮮,坐得舒服幾好。
去屯門食野,有d餐廳係藍地,可以行完山就去食
,有間食日本野幾隱蔽甘,一於試下先。

都幾多人,又幾日式。
前菜
火炙六點盛$98

特上壽司(8件)$168

蒲燒鰻魚飯118

overall 野食唔貴,又鮮,坐得舒服幾好。
2019-04-09
2019-04-12 64 瀏覽
收工後 同老公就揸車入去呢間位於藍地既日本餐廳 因之前聽過話都👌🏻 就當遊下車河入去食啦⋯⋯🥳🥳🥳🥳雖然平日去 但坐坐下就好多人啦!🤭前菜係豆腐叫左幾款壽司油甘魚(腩)壽司 $42帶子壽司 $42蟹子壽司 $28軟殼蟹牛油果卷 $68壽司包到口感岩岩好 唔會太硬亦唔會太大舊😋沙律燒蠔 $88蠔唔會有腥味 必叫之選 好新鮮啊⋯⋯赤座蝦(3隻)刺身 $58係好抵食既😝 好爽口👍👍👍👍👍👍天婦羅冷面$108天婦羅🍤 唔會有油漬味 面身口感岩岩好下之遊車河會再來🥰
🥳🥳🥳🥳

天婦羅🍤 唔會有油漬味
面身口感岩岩好

下之遊車河會再來🥰
2019-04-04 105 瀏覽
店鋪會將每天由豐洲市場送來的海產寫在店內牆上的黑板,讓客人可以清楚看到,非常細心啊﹗野菜牛肉鍋$72牛肉好香,好腍,湯底清甜。燒油甘魚鮫$78燒油甘魚鮫並唔係周圍都有得食,見到呢度有,梗係要試下,油甘魚皮燒到好香好脆,肉質燒到剛剛好,魚肉超滑。火炙六之盛$98有6款壽司,三文魚、海鰻、鯛魚、左口裙邊、V型蟹棒、帶子。馬刀貝壽司$24, 油甘魚腩壽司$42馬刀貝新鮮爽脆,而且鮮甜。而油甘魚腩新鮮,肥美。蟹籽沙律$42蟹籽沙律有青瓜絲、蟹柳絲同埋大量的蟹籽,配埋沙律醬,係我最鍾意食既沙律。

野菜牛肉鍋$72
牛肉好香,好腍,湯底清甜。
燒油甘魚鮫

燒油甘魚鮫$78
火炙六之盛

火炙六之盛$98
有6款壽司,三文魚、海鰻、鯛魚、左口裙邊、V型蟹棒、帶子。
馬刀貝壽司和油甘魚腩壽司

馬刀貝壽司$24, 油甘魚腩壽司$42
馬刀貝新鮮爽脆,而且鮮甜。而油甘魚腩新鮮,肥美。
蟹籽沙律

蟹籽沙律$42
2019-04-03
燒油甘魚鮫
火炙六之盛
馬刀貝壽司和油甘魚腩壽司
蟹籽沙律
2019-03-27 72 瀏覽
上次食完午餐,不錯,所以今次要食埋晚餐,晚餐更好! 不論午餐/晚餐時段,佢都係做熟客多,啲人到黎好似個個都識咁。 今次晚飯仲有人搞生日會添! (應該都係啲大人鍾意呢度先以先叫小朋友喺度開啦🤣)Anyways~ 講返食物方面,無論午市晚市,一坐低就會有個前菜比你~日日不同壽司配料新鮮!炒飯好味! 牛舌係我至愛,要求十分高既我,比十分佢! 不得不提,呢度既店員好細心,牛舌一到叫我襯熱食!襯熱食真係好味啲嫁👍🏾👍🏾
上次食完午餐,不錯,所以今次要食埋晚餐,晚餐更好!

鰻魚炒飯
燒牛舌
燒牛舌
2019-03-02 116 瀏覽
同肥仔返屯門想食日本野,又有居酒屋feel,所以去左藍地食!7點盛軍艦$98有海膽、魚子、蟹膏、八爪魚、螺肉、蟹子軍艦,大大件,特別喜歡蟹膏同海膽軍艦。海膽燒蟹膏蟹肉壽司$72原本蟹膏蟹肉已經好邪惡,仲要加埋海膽,蟹肉同海膽都好鮮甜,份量都好多,好滿足。鵝肝壽司$64鵝肝好肥美,入口即溶,配埋壽司食一流!極上刺身自選$188好自由!可以自選六款心儀的刺身,我地選左三文魚、活赤貝、甜蝦、油甘魚、真鯛、赤海蝦,全部都好鮮味,而且價錢大眾化,好抵食。重點我地再追加一板海膽,勁鮮甜,推介!蟹子沙律$42作為一個前菜,好開胃,蟹子份量多。清酒煮蜆$58蜆肉鮮甜,沒有沙,清酒配蜆肉的鮮甜做到非常好。甲羅燒$98面頭勁多蟹子同魚子,中間仲有海膽,燒岀黎的味道好香濃,一定要試。overall 2個人食左800$左右,好有水準,又坐得舒適,都幾推薦!

7點盛軍艦$98

海膽燒蟹膏蟹肉壽司$72

鵝肝壽司$64

鵝肝好肥美,入口即溶,配埋壽司食一流!

極上刺身自選$188

蟹子沙律$42

作為一個前菜,好開胃,蟹子份量多。

清酒煮蜆$58

蜆肉鮮甜,沒有沙,清酒配蜆肉的鮮甜做到非常好。

甲羅燒$98

2019-03-02 105 瀏覽
很久没有到屯門籃地,沿著籃地大街直行,發現在一屋苑内的日本料理店。餐廳環境很舒服,可興親朋好友慢慢享用美味食品我們共點了三樣食物~ 水準都十分高 首先是海膽三文魚飯💛賣相超吸引,一定要相機先吃了。三文魚新鮮,入口鮮味無窮,一吃停不了有10多塊三文魚~ 兩個人share嚐鮮剛剛好還配上鮮味十足的海膽 魚子等光看照片已經讓人口水直流我們還點了甲羅燒💛魚子海膽蟹子拌飯, 又一美味之選這店的食材實在新鲜美味,值得一讚。這是店員介紹是新的菜式。霜盪三文魚腩刺身💛在燒過的三文魚腩的魚皮淋上美味的醬汁,魚腩入口即溶,餘味無窮餐廳食物水準高質 加上舒適的進餐環境絕對值得人們去嚐嚐鮮💛

餐廳環境很舒服,可興親朋好友慢慢享用美味食品

我們共點了三樣食物~ 水準都十分高
首先是海膽三文魚飯💛

賣相超吸引,一定要相機先吃了。
三文魚新鮮,入口鮮味無窮,一吃停不了
有10多塊三文魚~ 兩個人share嚐鮮剛剛好

還配上鮮味十足的海膽 魚子等

光看照片已經讓人口水直流

我們還點了甲羅燒💛
魚子海膽蟹子拌飯, 又一美味之選

這店的食材實在新鲜美味,值得一讚。

這是店員介紹是新的菜式。
霜盪三文魚腩刺身💛

餐廳食物水準高質 加上舒適的進餐環境
絕對值得人們去嚐嚐鮮💛
2019-02-27 71 瀏覽
今日難得冇野做走去接老公收工😆😆😆跟住諗下食咩撐枱腳❤❤❤之前成日聽人講藍地好多食店!走去碰吓😛😛😛經過一間小店日本料理睇過餐牌都幾多款式(魚生 , 壽司, 熟食,串燒, 鍋物)好即入去😋😋😋小店員即時招待我哋入坐,親善有笑容😊最好不過啦⋯⋯見佢咁親善更係叫佢介紹一下有咩名菜😆😆😆😆😆😆佢介紹左蒜香牛油燒三盛⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️係帶子 /赤海蝦/三文魚係火炙壽司🍣平時食開只係比火燒一燒今次係加左蒜香牛油再燒比較甘香又香又好味😋😋😋😋另外重叫左牛肉他他⭐️⭐️⭐️⭐️睇到好似好生不過入口唔覺生旣感覺👍🏻👍🏻👍🏻入囗好香牛味同好嫩囗相當好味我哋兩個都幾大食😆😆😆😆😆一板海膽/ 整得好靚即時增加食慾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️左口魚裙邊/又係必食之選不過唔係間間有得食一見到即叫⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️海蝦天婦羅/整得幾好喎入口吾太油又夠脆同簿皮身🥰最驚厚粉⭐️⭐️⭐️⭐️汁燒鐵板元貝/好香好送酒個汁唔太甜剛剛好❤通常日本燒汁都偏甜😛但整體來講👍🏻👍🏻👍🏻老公重飲左幾杯啤酒🍻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️真鯛魚生/之前旣都比較重口味所以都叫左個淡口魚生中和下😉😉😉鯛魚我哋都係第一次食🤗🤗🤗通常我哋多數食池魚,拖羅 今次試下真鯛魚口感又另一樣感覺😉😉😉魚身爽口鮮魚味比較

佢介紹左蒜香牛油燒三盛⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

另外重叫左牛肉他他⭐️⭐️⭐️⭐️
我哋兩個都幾大食😆😆😆😆😆

一板海膽/ 整得好靚即時增加食慾⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

老公重飲左幾杯啤酒🍻⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

真鯛魚生/之前旣都比較重口味所以都叫左個淡口魚生中和下😉😉😉鯛魚我哋都係第一次食🤗🤗🤗通常我哋多數食池魚,拖羅 今次試下真鯛魚口感又另一樣感覺😉😉😉魚身爽口鮮魚味比較多⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

串燒迷你番薯仔/呢個更係飯後甜品⭐️⭐️⭐️⭐️

下次再試下佢串燒同鍋物先☺☺☺
2019-02-26 58 瀏覽
難得放假一家人去左小豆町食飯卷物 ~ 軟殼蟹手卷唔放得太耐, 但份量好豐富, 略嫌軟殼蟹唔夠脆。天婦羅 ~ 天婦羅盛 (4蝦5菜) 炸槳唔夠脆, 但夠薄唔油膩。小食 ~ 脆骨餃子 (5只)餃子皮夠脆, 餡料有小量嘅雞軟骨, 小朋友都話好鍾意食,呢個值得一讚👍👍面 ~ 牛肉稻庭烏冬份量足夠, 烏冬夠爽, 牛肉夠鮮味食到落尾仲有牛肉食, 湯底夠清但偏咸。串燒 ~ 雞軟骨(3寸軟硬適中, 小朋友都話外脆內軟,好容易咬唔會過韌。串燒 ~ 西京照燒銀雪魚 呢種銀雪魚想試好耐,魚肉嘅質感好嫩滑,皮燒得脆口,食落去感覺唔油膩,好味。👍👍
難得放假一家人去左小豆町食飯
卷物 ~ 軟殼蟹手卷
唔放得太耐, 但份量好豐富, 略嫌軟殼蟹唔夠脆。

天婦羅 ~ 天婦羅盛 (4蝦5菜)
炸槳唔夠脆, 但夠薄唔油膩。

小食 ~ 脆骨餃子 (5只)

面 ~ 牛肉稻庭烏冬

串燒 ~ 雞軟骨(3寸
軟硬適中, 小朋友都話外脆內軟,好容易咬唔會過韌。

串燒 ~ 西京照燒銀雪魚
2019-02-24 92 瀏覽
返工心很累,今次完全唔想去遠啲既地方食飯,所以想同老豆去近近地既餐廳食就算,咁岩附近有想食既日本餐廳就約老豆係藍地等啦。餐廳電視播住孤獨的美食家,岩哂開餐😋 前菜叫左雜錦刺身沙律,入面有牛油果mix 埋三文魚同油甘魚,刺身量多又夠fresh,自己又可以食多啲菜,健康之選。小食就揀左雞泡魚乾,出面好多都係配沙律醬,但我都係鐘意用少少檸檬汁,魚乾帶甜,加上🍋酸酸地好開胃,下酒一流。特上壽司一共8件,有齊池魚、章紅魚同油甘魚等,自己prefer 池魚同油甘魚,油脂夠厚但唔會膩,本身個刺身已經夠哂新鮮,唔使豉油黎提鮮,又會帶好重腥味。鹽燒三文魚腩壽司上面燒一燒帶出點焦香,裡面油脂豐富。最尾老豆叫左個蒲燒鰻魚飯,鰻魚夠厚肉,蒲燒汁最岩送飯,食落魚肉嫩滑細緻唔嚡口。

鹽燒三文魚腩壽司上面燒一燒帶出點焦香,裡面油脂豐富。

2019-02-24 100 瀏覽
今日中午時間同屋企人去咗藍地豫豐花園地下嘅一間日本餐廳「小豆町」,門口望落去都幾大間㗎!入到去環境比較暗,非常之適合三五知己傾計聚會,如果一個人嚟嘅話亦都可以選擇坐Bar枱,望住壽司師傅整壽司。餐廳內仲有一部大電視,一路播緊一啲日本飲食節目,望到都流晒口水!一入到黎佢就每人俾咗一客餐前小食,係牛𦟌蘿蔔粒,牛𦟌非常軟熟~而中午時間呢度會有lunch set,我哋就試咗一個海膽蟹蓋迷你丼,佢嘅蟹膏鋪滿晒成個蟹蓋,估計佢係用火槍燒過嚟嘅,所以識落會有啲香口嘅味道!每份午市套餐仲會配埋麵豉湯同餐飲添!除此之外,仲可以加配小食,可以喺A類嘅小食揀一款,同埋B類嘅小食揀一款,我哋就叫咗芝麻雞翼,仲有三件三文魚刺身。小食方面我哋就叫咗一客蟹子沙律,呢個沙律好有驚喜,因為佢嘅青瓜絲切得好幼,而且蟹柳嘅份量亦都好足夠,每一啖食落去青瓜絲、蟹柳同埋蟹子嘅份量係恰到好處,唔會淨係好似食緊青瓜絲!因為屋企人好鍾意食魚類,所以我哋仲叫咗一客燒油甘魚鮫,呢個相對上就一般,冇咩太大驚喜!我哋仲叫咗一個野菜牛肉鍋,仲可以加兩蚊轉泡菜汁湯底。黎到日本餐廳當然唔少得食壽司啦,所以我哋都叫咗幾款壽司,分別有最常見嘅三文魚壽

每份午市套餐仲會配埋麵豉湯同餐飲添!

我哋仲叫咗一個野菜牛肉鍋,仲可以加兩蚊轉泡菜汁湯底。

黎到日本餐廳當然唔少得食壽司啦,所以我哋都叫咗幾款壽司,分別有最常見嘅三文魚壽司、鰻魚壽司、帶子壽司同埋花之戀~非常抵讚嘅就係呢度嘅壽司飯唔會太大舊,唔會比飯嘅份量遮蓋左刺身嘅味道!呢幾款壽司當中最好味嘅就係鰻魚壽司,因為非常之軟熟,而且食落唔會有骨!

總結來講,呢間日本餐廳雖然位置比較偏僻,但係佢嘅價格都好親民,我哋三個人呢餐一共食左$500,可以再黎~

• 鰻魚壽司
2019-02-23 47 瀏覽
我們想吃日本菜已經想了很多天,昨晚和媽媽終於如願吃到,一解多日對日本菜強烈的思念。在我們點餐時,店員同時送上豆腐小食一件。我跟媽媽說我超想吃芝士竹輪,她叫我想吃就點吧。芝士竹輪外層裹上一層薄脆的炸粉,而竹輪本身味道就很不賴,加上炸過的香氣,還有濃濃的芝士,使我愛透它呢。天婦羅冷蕎麥麵光看已口水直流,冷涼的冷麵份量挺多的,可以依照個人口味沾上木魚汁和芥末,邊沾著邊吃,蕎麥麵爽口彈牙。至於天婦羅亦非常豐富,包括蝦天婦羅,茄子天婦羅,南瓜天婦羅及冬菇天婦羅,本以為天婦羅會很油膩的,但比媽媽想像中清爽許多,平日不怎愛吃炸物的都會忍不住大吃特吃這裡的天婦羅。牛肉鵝肝飯用料十足,牛肉全覆蓋住白飯,一口咬下牛肉,肉質軟嫩細緻,隨著口口咀嚼,鮮甜肉汁在唇齒間蕩漾,同時夾帶洋蔥的爽甜,鵝肝肥美的油脂真教人齒頰留香。牛油炒雜菇丁點油膩感也沒有,木魚絲在雜菇上飄呀飄,牛油的油香和雜菇完美融合,雜菇特有的香氣和滑彈的嚼感,讓人一口接一口吃過不停。火炙六之盛可以一次嚐到帶子,左口裙邊,三文魚,鯛魚,海鰻和V形蟹棒,最肥美的一定是左口裙邊,把它放到最後吃就對了。鯛魚鮮甜且脆彈,晶瑩剔透的帶子嫩度不得了,真的讓人欲

火炙六之盛可以一次嚐到帶子,左口裙邊,三文魚,鯛魚,海鰻和V形蟹棒,最肥美的一定是左口裙邊,把它放到最後吃就對了。鯛魚鮮甜且脆彈,晶瑩剔透的帶子嫩度不得了,真的讓人欲罷不能。

火炙三文魚微微焦香,咀嚼後三文魚的脂香併發融化,滑嫩的魚肉非常討好。鰻魚的長度足足等於兩片三文魚,且無骨刺,配上軟硬適中的壽司醋飯,太銷魂太滿足。

媽媽大力推薦燒油甘魚鮫,它燒得太完美了,油甘魚鮫新鮮極了,只要加少許檸檬汁提味,魚肉馬上鮮上加鮮,豐腴的油脂咬下有種幸福的感覺。
2019-02-23 47 瀏覽
有朋友住泥圍附近,新年去佢屋企拜年!跟住朋友帶我去搵食,行下行下嚟咗豫豐花園,原本呢度都好多食店,第一次嚟呢頭覺得唔係好就腳,但原來都好近輕鐵站咋由藍地輕鐵站行過嚟唔洗10分鐘店鋪入面好大好多位,每枱之間空間都闊落,坐下來無壓迫感!以現今香港嘅店鋪少見難怪佢地仲有6:00後任飲壽司🍣選擇多,有啲都幾特別刺身炸物鍋物串燒樣樣有劍魚厚切肥美甘香甲羅燒蟹膏甘香三文魚子卜卜脆好新鮮呀!中間嘅海膽入口香濃唔腥鹽燒牛舌唔臊味道剛好野菜牛肉鍋有豆腐同韓式粉絲7點盛軍艦呢個極力推薦$98超新鮮好抵食軟殻蟹牛油果🥑卷軟殻蟹唔 會炸到好油膩呢度每日都有不同新鮮食材埋單$480以食物質素同店鋪環境絕對性價比高,同朋友一邊飲一邊食飯呢度絕對係首選

難怪佢地仲有6:00後任飲

壽司🍣選擇多,有啲都幾特別

刺身炸物鍋物串燒樣樣有

2019-02-22
  • 甲羅燒
  • 7點盛軍艦
2019-02-22 839 瀏覽
今日開車去屯門搵食。搵到哩間「小豆町」見到餐牌食物都幾啱口味就入左去。店員推介左飛魚 (又名「魴鮄」)兩食(刺身+壽司)比我地。飛魚刺身未食過滿心期待,因為知道很考刀功。上枱時見到飛魚的頭和尾巴真驚喜。肉質實淨而且很新鮮。蘸上特別的醬汁更能提升味道。讚!之後我哋幾多round刺身「極上自選刺身」,我地揀左:三文魚、北寄貝、虎蝦、油甘魚、帶子。我最喜歡的是帶子,非常鮮甜肥美。另外三文魚亦十分美味。我們都十分滿意!之後叫了三文魚手卷和加州卷。兩者都處理得味道剛好,材料很足夠,壽司飯很紮實,看得㕑師用心。朋友想食天婦羅了「天婦羅盛」。有四隻炸蝦及五片蔬菜十分抵食。水準很不錯,炸粉味道好而且不太厚。炸蝦味道尢其好味。算是頗出色的天婦羅!另外還叫了兩杯白桃梳打。有白桃味的清香,配上梳打味道剛好太甜,底部還有爆珠珠,勁好喝!此餐廳的食物質素實在出乎意料之外的好。而且侍應態度友善,座位闊落,一定會再來的!

• 極上刺身自選
  • 天婦羅盛