2011-12-25 5 瀏覽
是日路過, 即管一試這越南粉 環境光猛, 整潔, 職員有打招呼歡迎, 不錯的呢... 隨便選了座, 靠邊尚算舒適 沒心理準備之下一看餐牌, 原來是餐將會是大約五十塊錢, 有點意外, 我又即管給個機會吧!生牛肉湯河, 首先... 牛肉不很生, 份量還可以, 湯不夠熱, 河粉不多, 整體味道不夠濃香!另配了炸雞翼兩隻, 味道偏淡, 雖然炸得很脆, 但沒味道真失色!枱上的秘製魚露味道一般, 又是不夠濃香, 大有改善空間
是日路過, 即管一試這越南粉

環境光猛, 整潔, 職員有打招呼歡迎, 不錯的呢...
隨便選了座, 靠邊尚算舒適
沒心理準備之下一看餐牌, 原來是餐將會是大約五十塊錢
, 有點意外, 我又即管給個機會吧!
枱上的秘製魚露味道一般, 又是不夠濃香, 大有改善空間

2011-12-13
2011-12-14 3 瀏覽
呢排去開美孚開工, 次次都放早, 肚又餓餓地, 就更係去食個TEA啦~小市民既我又要平又要好食又要食得飽好彩, 都俾我起美孚發現左呢間野食左幾次, 係時侯公偖同好次次都擇呢個 生牛肉湯河 配 青檸梳打d生牛一睇就知夠鮮, 買相滿分湯既味同d河配合得唔錯, 生牛夠濃味, 最鐘意佢d九層塔既味, 好有越南風味~可能呢個就係我成日幫襯佢既原因…加埋杯青檸梳打, 爽呀 (雖然張相影唔到d青檸, 不過佢真係好夠青檸的)住美孚都唔錯
小市民既我又要平又要好食又要食得飽
好彩, 都俾我起美孚發現左呢間野
食左幾次, 係時侯公偖同好

次次都擇呢個 生牛肉湯河 配 青檸梳打
d生牛一睇就知夠鮮, 買相滿分
湯既味同d河配合得唔錯, 生牛夠濃味,
最鐘意佢d九層塔既味, 好有越南風味~
可能呢個就係我成日幫襯佢既原因…

住美孚都唔錯
2011-11-28
  • 生牛肉湯河
  • 青檸梳打
跟一般越南粉店裝修格局差不多,都係簡潔為主,全白色牆、枱同櫈,有幾幅掛畫作點綴,其實一切都係其次,最緊要坐得舒服。鋪面較細,放滿四方枱而且密度非常高,搞到通道好挾窄,一個人行都好困難,免強過到,如果肥啲都要側身先掂。環境唔多好,出品又平平。蔗蝦,炸得好香口,蝦肉彈牙又鮮味,必食。大路穩陣簡單無驚喜,但好好味。火車頭,份量比其他越南河粉店為小,湯唔夠熱,只係微暖,牛什份量少、種類都少。主角生牛片口感為鞋又硬,不嫰不滑,牛味還可以。見食評稱依度用既係味精湯,本來唔多信,但一試便知龍與鳳。湯底味道完全唔真材實料,無鮮味又淡口,味假死實,飲完仲好鬼頸渴。湯底係越南生牛肉河既靈魂,個湯煮得咁馬虎,真係算罷啦。靚牛湯底起碼餚足六個小時以上,仲要大量骨頭同肉先夠甜架 ﹗

蔗蝦
火車頭
2011-01-22
蔗蝦
2010-11-30 14 瀏覽
美孚真的沒有好東西吃﹗ 家住美孚,看見這家東西開了幾個月,初時見人龍,沒興趣與人一齊逼一齊等,等到幾個月後,人們熱情冷卻,終於去一試這家小越南,吃完想「驚為天人」﹗真是難食時難超難食。回想那天叫了個生牛肉河,牛肉ok,但湯底太淡,如水,一碗河吞吐不得。豬、雞、串燒,雪肉,無味,起渣,嚼爛有,沙嗲不香,只吃了一串,其他不再沾手。正宗粉蒸包,咬了一口,即時吐出來,內裡的肉細碎無味兼起渣,只有粉葛物體爽口,無味無香,失敗之中失敗﹗另叫了香茅雞翼飯,雞翼仍在,香茅味不知所踪,乾脆叫炸雞翼好過啦﹗茄汁牛肉飯,牛肉很韌又老,成舊渣吐出來。無骨鳳爪,唯一ok食物,連最後那杯青檸梳打都見不得人,青檸少得薄薄三片,又不香亦無酸,成杯梳打飲兩啖,從此不想再碰,食完埋單頭也不回,從此蓋上黑豬——過門永不入。
美孚真的沒有好東西吃﹗
茄汁牛肉飯,牛肉很韌又老,成舊渣吐出來。
2010-11-21
2010-08-10 14 瀏覽
很久也未吃過這麼難吃的東西了, 這店是新開的, 早知新店往往很難吃, 因為人手未達標或未融合, 所以過了差不多一個月才來.下午三時正, 到前面的玻璃門, 已經有不祥的預兆, 一邊門已經壞了, 要側身入, 人客還有五六人, 生意可算不錯, 五六張枱, 有些枱用來放雜物, 要搭枱, 想假如客滿也很擠迫, 看下午茶的餐單, 選擇也不少, 但要試越南野, 牛肉河是最基本的, 於是叫生牛河加熱咖啡.然後便開始等候, 這店小得可憐, 東張西望也沒甚可以看, 餐單看完又看, 只有我一個新客, 食物也要等這麼久, 客滿時不知甚麼辦. 十五分鐘, 河粉卒之來了, 有幾片紙般簿的凍肉店牛肉, 放入口時已經知道無甚吃頭, 果然!!!, 可幸不韌, 湯是如以前幾位食友所說的: 味精水. 在面的幾塊金不換是有黑班的, 可能是雪了幾日幾夜. 河粉郤不差, 是爽滑的, 但是湯底欠佳, 無用.跟著來的咖啡也好不了到那裡, 只濃不香, 不喝也罷. 這店的水平還不及最差的十元店.以後也不會再來了.
, 要側身入
, 可幸不韌, 湯是如以前幾位食友所說的: 味精水
. 在面的幾塊金不換是有黑班的
, 可能是雪了幾日幾夜
. 河粉郤不差, 是爽滑的, 但是湯底欠佳, 無用
跟著來的咖啡也好不了到那裡, 只濃不香, 不喝也罷
這店的水平還不及最差的十元店
以後也不會再來了
2010-08-10
2010-08-08 17 瀏覽
估唔到第一篇食評會俾左呢間野, 不過實在係不吐不快 瞓醒肚餓極, 知道美孚街市附近開了兩間新野, 一間日本野, 另一間則是小越南, 本來想試日本野的, 但由於要等位, 所以去了隔離不用等位的呢間....坐底叫完野, 看見隔離檯吃的正是我剛叫的咖哩牛腩飯, 憑外表已知唔對路, 點解舊牛腩咁似煲完湯的瘦肉? 個咖哩汁亦好稀, 好似同牛腩唔係朋友咁, 唔通係燜完d牛腩再淋d咖哩汁上去就算? 想多無謂, 試下先算吧....等左好耐, d野都未黎, 無無聊聊周圍望, 鋪仔細細, 樓面有5個侍應, 應該不會人手不夠的, 但廚房每次出單都隔好耐, 心裡又想: 應該係因為新鋪的關係, d人未熟習運作啫...因此, 即管好肚餓, 但都耐心等待我的咖哩牛腩飯....餐飲叫了熱奶茶, 熱咖啡, 等左好耐, 是最先上的, 侍應係個妹妹仔, 但勁唔熟手(感覺好似初初出黎做野一樣) 看見她捧住4杯奶茶手震震, 我真係好驚佢會倒瀉, 上餐飲時要成個盤放上檯, 再慢慢把飲品移到檯上, 不知為什麼, 不安的感覺漸漸湧上黎...呷了一啖, 奶茶只是暖暖地.......最先到的是男友的生牛肉河, 呷了一啖湯, 淡淡地, 無
估唔到第一篇食評會俾左呢間野, 不過實在係不吐不快

最先到的是男友的生牛肉河, 呷了一啖湯, 淡淡地, 無乜味, 偷了舊牛肉, 除了有少少"鞋", 都無乜野, 來不及偷河粉的時候, 我的咖哩牛腩飯到送到了, 亦即代表地獄之旅開始了.....

整碟咖哩, 一睇已知唔對路, 除左炸到巢曬皮同啡啡地嘅兩舊薯仔, 3舊瘦過雞胸的牛腩, 剩下仲有一塊青瓜同一塊蕃茄伴碟...單看賣相, 心已經一沉, 但既然坐底了, 總要食吧~薯仔一入口已經lur出黎了, 除左食到好大浸萬年油味之外, 連咖哩味亦欠奉, 好明顯, 兩樣野係啱啱撈埋一齊的, 牛腩更不用多說了, 果然係煲左幾次湯嘅瘦肉, 我甚至懷疑係咪假肉黎架?? 點解我從來未食過咁樣嘅牛腩...好驚...整碟飯, 無一樣係可取的, 連個飯都好難食, 太硬不單止, 一d米香都無..加埋隻碟上未抺乾嘅水, 真係食到我面容扭曲.

男友見我食到咁, 提議調轉食吧, 生牛肉河難食極都有個譜, 由於太肚餓, 加上對面前的飯實在感到反胃, 所以答應了, 但調轉之前, 我都再三叮囑他要小心....

好想快d離開呢個鬼地方, 所以食完九秒九埋單想走, 點知張單都等左好耐, 此時, 看見門外正想入黎食飯的人, 我真想化身為正義之士打救佢哋, 但我可惜張單未到, 佢哋已經踏入地獄之門, 我只好為佢哋祈禱....

今餐, 應該會係我今年最難食的一餐吧....

2010-08-08
  • 湯渣牛腩
2010-08-02 17 瀏覽
有些失望,1 次就夠!生熟牛河: 生牛肉全熟, 無乜香葉, 最慘是湯底好味精, 一啖就口干.越南蒸粉包: 放低時唔熱,講完!越南春卷: 唯一味道似樣,但冇生菜! 失敗!香茅豬肉濛: 豬肉白白地,有小小煎過的跡象, 唔係燒烤的, 肉質似豆腐, 冇香茅味, 可以唔食都得.食完要去7-11買水飮!
有些失望,1 次就夠!

越南蒸粉包: 放低時唔熱,講完!
越南春卷: 唯一味道似樣,但冇生菜! 失敗!

食完要去7-11買水飮!
2010-08-01
15 分鐘 (堂食)
2010-07-22 20 瀏覽
在打三號又上不到八號的夜晚, 我們來了美孚做些電腦工作, 開始之前, 還是一家人吃餐晚飯.新的店子, 特別多人惠顧, 不到七點半已經有好多人在外面排隊. 店子地方是相當擠迫, 是那種吃完即走的格局. 餐牌選擇不太多, 四個人吃, 就每樣都試一點吧.咖哩牛腩飯 $34: 7分, 先來的咖哩牛腩, 賣相認真麻麻, 不過牛還算幾好, 不是實實的. 薯仔太小了. 咖哩是不辣, 小弟也能接受的程度. 用來撈飯也幾好.法式蒜茸包 $13: 8分, 也要了客蒜蓉包點汁. 一客四件, 是熱辣辣的, 幾脆, 有蒜茸香.香矛豬扒飯 $32: 4分, 是炸得非常乾的豬扒, 完全沒有肉汁了. 也沒有甚麼香矛味. 媽媽還是懷念從前平台那家越南店的香矛豬扒飯, 那個就真的達到懷念級數.生牛肉湯河 $32: 6分, 要了生牛肉, 但上臺已經是紅到唔紅, 肉質就幾嫩滑. 河粉還算爽口. 湯底就比較單薄.蒜蓉炒時菜 $28: 2分, 吃到尾聲才到的一碟. 相當大碟, 四個人分也是吃極都有. 菜是好老, 加上又炒老得好油, 勉強先能清掉.咸檸檬梳打 $10: 7分, 加$10有特飲, 就要杯試試. 咸檸檬幾入味, 天氣熱

咸檸檬梳打 $10: 7分, 加$10有特飲, 就要杯試試. 咸檸檬幾入味, 天氣熱的時候飲, 解喝.

食物整體水準還可以, 服務就不行, 落錯單態度還相當惡劣, 食物還剩下不少就想收碟趕人走. 不用加一, 價位是幾經濟的, 加上位置幾好, 應該還會是不少人開飯的地方.

至於我們, 又好似沒有再來的動力了.
好多人在外面排隊
咖哩牛腩飯