2022-08-15 959 瀏覽
上星期五去咗尖沙咀居酒屋,舖頭入面真係好有居酒屋感覺,牆上貼滿清酒logo,仲有少少裝飾佈置,星期五多人食飯,較有氣氛🍣嚴選八款刺身💰$780有海膽、拖拿、油甘魚、帆立貝、牡丹蝦、鮫鰈魚、深海池魚、金目鯛全部勁新鮮又厚身,魚油豐富,海膽甜美,鐘意金目鯛沾上酸汁,好提鮮🉐🥗巴馬火腿軟殼蟹野菜沙律卷💰$98似係越南透明春卷皮包住香酥軟殼蟹,加埋Parma ham,有酸汁係底,勁勁好食,好欣賞🉐🍙稚鮎天婦羅手卷💰$48首嚐天婦拿製法作手卷,味道肉質似沙甸魚,中間位微苦🐮A5石垣牛石燒💰$499油脂滿滿,食一件已經好滿足🐥阿波尾系列💰$148有雞翼、雞心、雞肝、雞頸、雞皮,雞皮好香好邪惡,每款都燒得好食🍢黑豚腩廣島蠔卷💰$88廣島蠔咁軟身原來都可以用豚肉包住食,香口蠔味濃🍢黑豚腩年糕卷💰$38黑豚腩沾滿秘製醬汁,濃郁惹味,包住年糕口感特別有趣,煙煙韌韌,超出期望🉐🐟手挽鹽燒鮎魚💰$98燒過嘅魚特別香,質地又滑🦀蟹雜炊💰$468非常鮮甜,冇多餘味精,好多蟹肉🉐🐡甘鯛立鱗燒💰$158皮脆魚質滑,開始開上立鱗燒🥛北海道牛乳布甸💰$48可接受的奶味,好滑🍇巨峰梳打🍶姫 推薦清酒💰$3174/4ppl🚩

🍣嚴選八款刺身💰$780

🥗巴馬火腿軟殼蟹野菜沙律卷💰$98

🍙稚鮎天婦羅手卷💰$48
首嚐天婦拿製法作手卷,味道肉質似沙甸魚,中間位微苦

🐮A5石垣牛石燒💰$499
油脂滿滿,食一件已經好滿足

🐥阿波尾系列💰$148

🍢黑豚腩廣島蠔卷💰$88
廣島蠔咁軟身原來都可以用豚肉包住食,香口蠔味濃

🍢黑豚腩年糕卷💰$38

🐟手挽鹽燒鮎魚💰$98
燒過嘅魚特別香,質地又滑

🦀蟹雜炊💰$468
非常鮮甜,冇多餘味精,好多蟹肉🉐

🐡甘鯛立鱗燒💰$158
皮脆魚質滑,開始開上立鱗燒

🥛北海道牛乳布甸💰$48
可接受的奶味,好滑

🍇巨峰梳打

🍶姫 推薦清酒

💰$3174/4ppl
🚩居酒屋·姫 (尖沙咀)
📍尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低座地下
2022-08-12
10 分鐘 (堂食)
2022-08-06 205 瀏覽
🍢居酒屋‧姬ʜɪᴍᴇ ɪᴢᴀᴋᴀʏᴀ ✨文末優惠✨最近真的大愛居酒屋,這次在開始介紹前也分享一點日本的居酒屋小文化『通常店員會先遞上飲料菜單,大部分日本人會先點一杯啤酒,因為酒精濃度低上桌快,然後他們會在聚會前會先乾杯一次,表示這次的聚會正式開始』,聽起來滿有儀式感呢🍻🍻🫒鱈魚乾 & 枝豆(毛豆)我一向都是很不喜歡吃豆,總覺得豆有一陣…青味??但這裡的枝豆灑了少量鹽,一顆顆飽滿的豆子味道爽甜略帶鹹味,佐酒一流🦀軼殼蟹玻璃紙沙律很特別的一道創意料理,用有點像越南春卷的皮(但更透明),包著炸得酥脆的軼殼蟹,還有點沙拉菜,上面放了幾片巴拿馬火腿,吃下去清爽得來帶點咸香,還有一些芥末爆硃🐟嚴選八款刺身盛合有海膽、油甘魚、鮫鰈魚、深海池魚、大拖羅、金目鯛、帆立貝、牡丹蝦,這個盛合雖然單價偏高,但用料絕對比得上在高級日本料理店吃到的,像油甘魚上面還會放有三星漬,是完全對得起那個價值🐮A5西冷石垣牛刺身/半這家進了沖繩最高級、出口最少的西冷A5刺身級的石垣牛,這部位只佔整只牛5-6%稱得是稀珍。擺成像雪山的賣相很吸引,每一申的脂肪含量高雪花分佈比例平均,沾一點點醬油再放入口幾乎是直接溶化🐣阿波尾系列
🍢居酒屋‧姬ʜɪᴍᴇ ɪᴢᴀᴋᴀʏᴀ ✨文末優惠✨

🫒鱈魚乾 & 枝豆(毛豆)

🦀軼殼蟹玻璃紙沙律

🐟嚴選八款刺身盛合

🐮A5西冷石垣牛刺身/半

🐣阿波尾系列
有雞翅、雞皮、雞心等幾款,因為選用的是阿波尾,所以脂肪含量低口感又好,連雞皮也不會覺得邪惡

🦪XO醬北海道帆立貝燒
選用很新鮮的帆立貝,不是那種燒完會縮到剩下很迷你的那種,火喉也掌握得很好,而且上面的XO醬還是自家制的!!

🌙自家制月見免治雞
第一次碰到這種形狀的免治雞肉,上面放著半熟蛋,輕輕篤穿流出來的蛋黃,令到免治雞肉更滑嫩,還有點帶甜的醬汁

🐟手挽塩燒鮎魚 & 立鱗燒
立鱗燒脆脆的口感,跟燒鮎魚肉多甜美,吃了一口會想接著一口

▫️小總結:我發現這店子的包廂有超多海賊王的公仔,老闆絕對是海賊迷😂😂,然後下面還有師傅自己泡的梅酒,而且因為店員很熱情讓整個店有熱鬧的氣氛,有機會想等梅酒泡好的時候再來二訪

💲一般約500@人,是次1500@人
☎️ 2366 1080
🏡尖沙咀天文台圍2-4號翠景閣低層地下

✨✨✨✨文末優惠✨✨✨✨
SPPORO 在5pm – 7pm HappyHour時間只需要$88@位任喝,指定清酒三款任喝也只$128@位,如果那天有放假或是提早下班絕對是個好選擇

#限時優惠 #文末優惠 #手工啤酒 #香港居酒屋 #ビール #生啤 #Draft #hkomakase #omakasehk #尖沙咀美食 #日本料理 #尖沙咀居酒屋
#852girl #hkinfluencer #hkkol #kolhk #foodiehk #hkfoodie #hkblogger #bloggerhk #hklifestyle #hkbeauty #foodphotography #foodporn #foodstagram #Instafood #香港美食 #美食分享 #美食推薦 #好物分享 #poyeefoodie
本身揀咗個星期六晚同朋友食farewell 飯但因為星期五先揀餐廳好多尖沙咀既餐廳已經full booking 朋友想食日式誤打誤撞喺openrice 揾到呢間嚟嘅時候呢度只係開業咗3個月左右雖然得幾個食評但全部只有讚冇彈所以膽粗粗咁揀咗嚟呢度食farewell 飯果然冇揀錯😁😁餐廳內裝潢有日式feel唔知以為去咗轉日本🤩服務員比咗個ipad 我地睇menu 有啲係當日嘅魚生menu有啲係固定嘅魚生menu服務員好親切耐心咁解釋每樣食物😁經服務員介紹之下叫咗幾款魚生全部都好味好新鮮! 👍🏻好多魚生食咗已經唔記得個名😂但如果睇到openrice 上食評分享嘅相有啱嘅show 比店員睇佢地應該會識得幫你落單😂老闆見我地叫咗好多碟菜仲私人醒咗碟合桃請我地食👍🏻味道都好唔錯😋臨走時4, 5個服務員一齊歡送我地走同我地講多謝蒞臨好鬼熱情嚇親我地🤣🤣🤣結論係: 雖然食物價格有少許偏高但質素高 絕對值得一試👍🏻重點係服務員態度好 食得開心👍🏻今次作為我地嘅farewell 飯完全冇失望😄有機會會再encore 同會推薦比朋友食😃
本身揀咗個星期六晚同朋友食farewell 飯

重點係服務員態度好 食得開心👍🏻
今次作為我地嘅farewell 飯完全冇失望😄
有機會會再encore 同會推薦比朋友食😃

2022-05-14
家陣做餐廳真係一啲都唔易,除咗食物質素要夠好,更要講求賣相、食物打卡度。就好似呢間位於尖沙咀天文台圍嘅一間新開居酒屋咁,呢度除咗食材全部每日產地直送外,店內多款菜式都係師傅自家製,賣相同出面居酒屋好唔同,真心欣賞佢哋嘅熱誠,值得表揚一吓! 🍱 鳥.姫二人御前刺身料理晚餐 ($898),嚟得呢間食,阿叔首選只可喺呢度預訂嘅二人御前刺身料理晚餐。單睇兩層高嘅賣相、非常精緻嘅擺盤,好似平時去食英式下午茶咁,阿叔見到都忍唔住嘩嘩聲,9秒9要相機食先! 成個餐極之豐富,總共分上、下兩層,上層一大盤刺身,包括:蜜柑鯛、鮫鰈魚、醬油赤身漬、油甘魚、大拖羅、北海道海膽、帶子、日本赤牡丹蝦;下層則有多件壽司:中拖羅、油甘魚、金雕、甜蝦、赤身山芋蓉、島池魚配自家製XO 醬、紫菜帆立貝同埋蔥吞拿魚蓉多士,包你食得好滿足! 🐔 自家製⽉⾒免治雞 ($58),免治雞棒相信好多居酒屋都有提供,不過呢款圓轆轆嘅造型都係第一次見。聽店員介紹,原來出面食到的多數係供應商一早做好,但呢度就真係由師傅自家製,所以外型與別不同,而且口感更爽口彈牙。 🍢 阿波尾雞串燒系列 ($148),阿波尾雞,屬於日本德島縣嘅走地雞,唔單止

🍢 阿波尾雞串燒系列 ($148),阿波尾雞,屬於日本德島縣嘅走地雞,唔單止肉質富彈性,而且脂肪含量較低,肉味又夠濃。呢個餐包有雞翼、雞皮、雞軟骨、雞腎等5款串燒,畀你試多幾個唔同部位。

🦀 燒甲羅蟹道樂 ($88),店員會喺你面前即叫即燒,包保新鮮熱辣辣,阿叔最鍾意嗰份超濃郁嘅蟹膏味,食完會好有罪惡感。

🍚 雞白湯茶漬飯 ($116),想食啲澱粉質? 可以嚟過茶漬飯,佢哋嘅雞湯超鮮甜濃郁,幾飽都有試吓,最鍾意飲湯嘅阿叔真心推介!

☝🏽總結,呢間新開居酒屋嘅選擇都幾多樣化,基本上佐酒小食、刺身、串燒、炸物、拉麵、炒飯樣樣有齊,鍾意飲酒人士更有多款日本清酒、梅酒、啤酒可揀,宜家每人食滿$400,仲可加$108任飲啤酒添,真係可以飲飽食醉喇!
2022-06-24 204 瀏覽
早前同朋友聚會,想搵一間坐得舒服冇限時嘅居酒屋🏮螢光魷魚好好食好鍾意食芝士酒盗,但唔係間間居酒屋有,即點!月見免治雞肉,唔似一般居酒屋串上明顯有花心思設計菜式,好睇又好食甲羅燒去日本旅行必食之一,蟹膏好鮮甜,係日本嘅味道刺身拼盤刺身新鮮厚切,樣樣都好食腦天壽司真係不得了有朋友唔食呑拿魚都食到 Lam Lam 脷其他壽司都新鮮好食漬油甘魚好味清酒煮蜆正常發揮天婦羅拼盤粉漿做得唔錯叫左啲串燒,全部都有水準整體而言,店内環境簡約日系風格,坐得舒服,店員招呼周到,食物質素屬水準之上,感覺去左一轉日本🇯🇵絕對值得回頭
早前同朋友聚會,想搵一間坐得舒服冇限時嘅居酒屋🏮

螢光魷魚好好食
好鍾意食芝士酒盗,但唔係間間居酒屋有,即點!
螢光魷魚,芝士酒盜

月見免治雞肉,唔似一般居酒屋串上
明顯有花心思設計菜式,好睇又好食

月見免治雞肉

甲羅燒
去日本旅行必食之一,蟹膏好鮮甜,係日本嘅味道

刺身拼盤
刺身新鮮厚切,樣樣都好食

腦天壽司真係不得了
有朋友唔食呑拿魚都食到 Lam Lam 脷

腦天壽司

其他壽司都新鮮好食

漬油甘魚好味

清酒煮蜆正常發揮

粉漿做得唔錯

天婦羅拼盤

叫左啲串燒,全部都有水準

絕對值得回頭

螢光魷魚,芝士酒盜
月見免治雞肉
腦天壽司
2022-06-15 186 瀏覽
早前同朋友去咗尖沙咀天文台道一間新開嘅居酒屋食飯木系嘅環境 簡潔溫暖食物總類好多 想食剌身、串燒、煮物、天婦羅等等哩度都有好適合飲返幾杯 傾吓計當日我地都叫咗清酒 飲得高興食得滿足☺️.🔸枝豆($28).🔸前菜:菠菜油揚自家製水戶泡菜若狹柚子牛舌.🔸鳥.姬($898):蜜柑鯛、鮫鰈魚腩位、醬油赤身漬、油甘魚大拖羅、日本海膽、帶子、日本赤牡丹蝦.中拖羅、油甘魚、金雕腩位、赤身生薯泥鮫鰈魚背位OX醬、帆立貝中拖羅蓉配牛油多士.🔸燒帆立貝配自家製xo醬($68)🔸免治雞肉團子($58)🔸阿波美系列($148)▪️雞心、▪️雞干、▪️雞脾、▪️雞翼、▪️雞頸肉.🔸慢煮磯煮鮑魚($128)🔸銀鱈魚西京燒🔸A5鹿兒島牛舌($328).🔸博多花菇釀蝦膠天婦羅($108).🔸燒甲羅蟹道樂($88).🔸XO醬九州雞白湯茶漬飯($116).食咗開胃前菜後,就嚟左一座超Ig-able嘅鳥籠,有唔同款嘅時令刺身、壽司,當中有比較特別嘅蜜柑鯛🍊,食落魚肉清淡而有微微嘅柚子清香,另外帶子、海膽、赤牡丹蝦刺身等都好新鮮好味。鮫鰈魚壽司配咗師傅自家製嘅XO醬,充滿櫻花蝦香,好惹味!.燒物方面,除咗左大隻鮮甜嘅燒帆立貝,仲有自家製
早前同朋友去咗尖沙咀天文台道
一間新開嘅居酒屋食飯
木系嘅環境 簡潔溫暖
食物總類好多
想食剌身、串燒、煮物、天婦羅等等
哩度都有
好適合飲返幾杯 傾吓計
當日我地都叫咗清酒 飲得高興食得滿足☺️
🔸枝豆($28)
🔸前菜:
菠菜油揚
自家製水戶泡菜
若狹柚子牛舌
🔸鳥.姬($898):
蜜柑鯛、鮫鰈魚腩位、醬油赤身漬、油甘魚
大拖羅、日本海膽、帶子、日本赤牡丹蝦
中拖羅、油甘魚、金雕腩位、赤身生薯泥
鮫鰈魚背位OX醬、帆立貝
中拖羅蓉配牛油多士
🔸燒帆立貝配自家製xo醬($68)
🔸免治雞肉團子($58)
🔸阿波美系列($148)
▪️雞心、▪️雞干、▪️雞脾、▪️雞翼、▪️雞頸肉
🔸慢煮磯煮鮑魚($128)
🔸銀鱈魚西京燒
🔸A5鹿兒島牛舌($328)
🔸博多花菇釀蝦膠天婦羅($108)
🔸燒甲羅蟹道樂($88)
🔸XO醬九州雞白湯茶漬飯($116)
食咗開胃前菜後,就嚟左一座超Ig-able嘅鳥籠,有唔同款嘅時令刺身壽司,當中有比較特別嘅蜜柑鯛🍊,食落魚肉清淡而有微微嘅柚子清香,另外帶子、海膽、赤牡丹蝦刺身等都好新鮮好味。鮫鰈魚壽司配咗師傅自家製嘅XO醬,充滿櫻花蝦香,好惹味!
燒物方面,除咗左大隻鮮甜嘅燒帆立貝,仲有自家製嘅月見團子,肉質juicy,炭火燒過好香👍🏻。阿波美系列嘅串燒都好出色,惹味香口,燒完都唔會乾身。
肉類叫咗銀鱈魚,師傅用咗傳統嘅西京味噌,帶有甜味,亦冇一般食到嘅咁咸。A5鹿兒島牛舌非常鬆軟彈牙,口感好好,簡單燒香配蒜申已經好食。
博多花菇釀蝦膠天婦羅,係用咁澳洲嘅花菇、手打蝦膠製成,外脆中間好彈牙,仲食到粒粒蝦肉添🦐!
即場燒嘅燒甲羅,蟹膏香味超濃郁!用脆卜卜嘅紫菜夾住食好正!最後再嚟個雞白湯茶漬飯,個雞湯好正,就算再飽都要飲埋佢。😝
2022-05-25 238 瀏覽
前幾日終於約埋班Fd 黎翻呢度聚會拉🤤咁岩佢地新堆出左款時不知姫二人御前🥰🥰🥰好岩影相打卡,同埋啲刺身好新鮮啊,超正👍👍👍仲有款雲丹燒大蝦都好香,🥹
2022-05-21 169 瀏覽
新店裝修簡潔、 乾淨、 12分舒適 、服務一流, 服務員很年青、細心, 互動溝通得非常好! 上菜時間、 加酒速度非常到位, 服務周到!刺身款式特多, 多款新鮮生蠔 ,頂級新鮮美味!串燒外脆內軟, 特別欣賞火雞腎 , 調料非一般配方, 味道獨有, 豚肉大蔥燒, 脆卜卜 , 味道、口感一流, 雙重美味,值得推介!時間限定~~~自家釀製梅酒, 連飲兩杯由於上半場已經食得太飽, 結果粉、麵、飯、甜品…………全部都冇食, 唯有下次再試
刺身款式特多, 多款新鮮生蠔 ,頂級新鮮美味!
時間限定~~~自家釀製梅酒, 連飲兩杯

2022-05-20
慶祝紀念
生日
2022-05-08 175 瀏覽
放lunch,諗唔到食咩,咁啱經過呢間鋪就打算入嚟試吓。一入嚟比我嘅感覺都幾靚 ,食物賣相同味道都唔錯👍👍👍而且店員服務態度都好nice😍下次可以約埋班friend試埋其他嘢食,在小酌一兩杯

下次可以約埋班friend試埋其他嘢食,在小酌一兩杯
久違的晚市,約三四知己聚聚(未可以三五知己住)。諾士佛臺街尾,一望就見到“姬”的招牌。無論店內裝修同食物水準都可以做日本高級料理,但價錢同其他居酒屋差不多。但這裡坐得舒服,服務好,還有VIP 房,有兩張六人枱,聚會一流。而且sake 有不同價位選擇,平則三四百,貴則千多元一瓶也有,豐歛由人。前菜納豆芝士要推介,芝士味濃,滿滿奶味,送酒一流。(無影相)點了刺身拼盤,兩款壽司拼盤,和牛串,天婦羅,各種燒物和甜品。刺身/壽司新鮮,擺盤精緻。有Omakase 水準。天婦羅炸得好香,圖中個扇形擺盤係炸麵條,個個爭住食。特別推介係個甜品雪芭:白桃&菠蘿雪芭,用真白桃挑空,釀入果肉雪芭,價錢只係幾十蚊,非常抵食!必試!
久違的晚市,約三四知己聚聚(未可以三五知己住)。
諾士佛臺街尾,一望就見到“姬”的招牌。

點了刺身拼盤,兩款壽司拼盤,和牛串,天婦羅,各種燒物和甜品
刺身/壽司新鮮,擺盤精緻。有Omakase 水準。
天婦羅炸得好香,圖中個扇形擺盤係炸麵條,個個爭住食。

白桃雪芭
菠蘿冰雪芭
白桃雪芭
菠蘿冰雪芭
  • 水果雪芭
中午經過諾士佛臺附近,發現一間隱世小店,入去發現店內有好多海賊王手辦公仔,原來老闆都好鐘意海賊王,細問之下發現全部都係老闆珍藏,店員亦很有禮貌回應,感覺像去了日本似的,至於食物方面我叫左廚師發板壽司,感覺有驚喜,新鮮空運飛機貨,食落口感覺到肉質係唔同d,魚味較濃,入口彈牙,相比連鎖式經營的壽司店不可比,壽司飯都較特別,他們用醬油壽司飯,不用點豉油又食到魚的鮮味,不會比咸味掩蓋,我仲有食左牛舌心,同燒雞皮串燒,前者味道濃郁有口感,後者有少許燒過火,不過都很好食,下次再試其他菜式,希望有更多驚喜啦!
廚師發板壽司Lunch set
牛舌心串燒
2022-04-23
慶祝紀念
生日
廚師發板壽司Lunch set
牛舌心串燒
2022-05-01 118 瀏覽
環境:新餐廳,店雖然不大但枱與枱空間足夠唔會坐得迫,和風裝修不錯.食物:清酒種類多,價格平貴都有,朋友叫咗一支千零蚊,我自己本身唔係好識飲清酒就不予置評,自己就叫啤酒飲,佐酒小食叫左4款,4款都好嘢味,另外叫左盤刺身都好新鮮,串燒樣樣都有叫水準正常,另外甜品抵食個水果雪葩幾精緻服務:服務係好嘅,兩位侍應姐姐加水執嘢都密嘅,經理哥哥有問必答衛生:可能新餐廳乜都新,衛生情況冇乜問題廁所都好乾淨價格:居酒屋價錢嚟講都算合理另外自己好少影食物相,所以冇乜影,咁啱老婆影咗一盤刺身
衛生:可能新餐廳乜都新,衛生情況冇乜問題廁所都好乾淨
價格:居酒屋價錢嚟講都算合理
另外自己好少影食物相,所以冇乜影,咁啱老婆影咗一盤刺身
2022-04-30
今日去朋友家拜年🧨🧧,朋友家位於天文台道斜路最上士德福山景酒店嗰段,撐上去見到新開咗間居酒屋,咁就同朋友一家中午去咗試吓~環境:店子不太大,和式木系裝修,枱不多,約五,六張四人枱,坐得都舒服嘅~另外看到有間VIP房,因為入面有人客,所以睇唔到入面係點😅食物:見有lunch set,不過我哋想散叫😬我哋除咗壽司冇試,都叫咗好幾樣嘢~刺身👉夠新鮮!前菜漬物👉配搭都幾特別~串燒👉師傅燒得剛剛好,尤其牛舌心質素很高~料理👉阿波美雞🐔雞味濃,但調味比較淡,可改善~ A4和牛🐮就非常嫩滑,吃完要再叫一碟👍)生啤🍺👉買一送一,抵飲~其他食物就正常發揮咁啦~招呼:經理哥哥非常殷勤,冇話硬推貴價野,另外兩位侍應姐姐都笑容滿面,加茶換碟也自動波,最怕去幫襯遇著啲西口西面!咁樣幾好食都冇用。價錢:中等價位,仲有85折,食物分量唔少,所以算係抵食😆總結:尖沙咀區居酒屋嚟講,呢間算平靚正、出品有heart~回頭率極高!

刺身👉夠新鮮!
前菜漬物👉配搭都幾特別~
生啤🍺👉買一送一,抵飲~
其他食物就正常發揮咁啦~

價錢:中等價位,仲有85折,食物分量唔少,所以算係抵食😆

2022-02-05
午餐
這間居酒屋剛開業時和朋友路過來lunch , 覺得嘢食不錯,魚生又新鮮。今次和親戚團拜,約來再lunch. 首先個鱈魚乾好脆又好味。啲魚生和壽司好新鮮我哋叫咗廚師發板壽司拼盤,壽司好有創意又好食!特別一提個海膽壽司超新鮮,讚👍🏻啲串燒都超水準,特別一口牛和牛舌都好惹味。啲五花腩同雞腎都正最後叫個蟹肉素面同和風牛肉飯share這餐團拜飯都食得好飽而家新開張堂食都有八五折,性價比高,一個值得不錯的選擇!
啲魚生和壽司好新鮮

最後叫個蟹肉素面同和風牛肉飯share
這餐團拜飯都食得好飽

而家新開張堂食都有八五折,性價比高,一個值得不錯的選擇!

魚生拼盤
五花腩同雞翼串燒